| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z anteną satelitarną...
@ndrzej - 2016-06-21, 14:51 Temat postu: Problem z anteną satelitarną... Prawdopodobnie padła mi antena satelitarna, płaska, kwadratowa firmy Kathrein.
Używałem jej bez problemu do końca ubiegłego sezonu, ale w tym roku odmówiła posłuszeństwa!
Przy próbie ustawienia jej na satelitę (a mam w tym pewną wprawę, bo robię to od co najmniej 10 lat) odbiera bardzo słaby sygnał (max. moc do 72%), zaś jakość = 0 !
Nie wiem gdzie leży przyczyna, zaś żadna z firm montujących anteny w mojej okolicy nie chce się podjąć sprawdzenia. Nie wiem, czy nie wynika to przypadkiem z braku doświadczenia w serwisie tego typu anten.
Czy ktoś z was miał podobny problem z taką anteną, lub zna w okolicy Warszawy fachowca który by mi pomógł
SlawekEwa - 2016-06-21, 18:09
| @ndrzej napisał/a: | | Czy ktoś z was miał podobny problem z taką anteną |
Andrzejku mam taką sprawną antenę dla Ciebie / czy to jest Kathrein BAS 60?/
www.google.pl/search?q=ka...hDYDBoVFa81M%3A
@ndrzej - 2016-06-21, 20:30
Od razu wymień Sławciu co masz na zbyciu, żebym nie musiał szukać po próżnicy!
A na poważnie, to nie wykluczone, że gdyby okazało się, że ta moja antena padła, to odkupiłbym od Ciebie tą sprawną...
SlawekEwa - 2016-06-22, 05:25
| @ndrzej napisał/a: |
Od razu wymień Sławciu co masz na zbyciu, żebym nie musiał szukać po próżnicy! |
Kpl kokpit kabiny Dukato II z 1999r. plus wspomaganą przekładnię kierowniczą i inne pierdółki o których zapomniałem , bo to było 4 lata jak rozebrałem busa po wymontowaniu z niego zespołu napędowego który poszedł do Fendta.
szarymary@gmail.com - 2016-07-16, 22:34
Moi Drodzy mam pytanie,
czy antena BAS 60 firmy Kathrein może się popsuć?
Mam taką na kamperku. Prawdopodobnie długo nie była używana, moja próba ustawienia Eutelsata skończyły się jedną udaną próbą z bardzo niską jakością (ok 16%).
Następne próby mino zastosowania miernika sygnału satelitarnego skończyły się bąblami na ręku. Zastanawiam się czy taka antena w Polsce "daje radę" (kamperka kupiłem z okolicy Wuppertalu i tam pewnie działała), czy 22 lata mogły wpłynąć na "brak czułości" anteny względem satelitów ?
Czy kupno nowej np BAS 66 "załatwi sprawę" czy ten typ anten w Polsce zawsze będzie "kulawy"?
pozdrawiam
Jacek
Dziabong - 2016-07-16, 23:15
Bas 60 daje radę. Zacznij od sprawdzenia połączeń przewodu antenowego.
@ndrzej - 2016-07-17, 07:37
Widzę, że nie tylko ja mam problem z tą anteną!
Próby ze zmianą kabla antenowego (w moim przypadku) też spaliły na panewce. Myślę, że nie obejdzie się jednak bez zmiany anteny lub jej części (konwertera?).
szymek1967 - 2016-07-17, 07:48
moze to byc kwestia oprogramowania czyli" update "
pare dni temu rozmawiałem w serwisie w Danii o tym problemie i potwierdzili iz potrzebne jest uaktualnienie poniewaz wczesną jesienią ubiegłego roku nastąpiły zmiany w satelitach
ps. mam antene oyster ds 50 i nie oglądam w związku z tym tv ale problem dotyczy takze i innych modeli anten
koszty z tym związane mogą siegac 200 euro plus ewentualne koszty przesyłki do producenta lub serwisu
Argo - 2016-07-17, 08:21
| szymek1967 napisał/a: | | moze to byc kwestia oprogramowania czyli" update "/ |
A gdzie ten program wgrać - zaktualizować.
joko - 2016-07-17, 08:24
Od końca zeszłego roku było przejście na system DVB-S2/MPEG-4 i jak sprzęt tego nie ogarnia (tuner lub sterownik anteny sat) , to trzeba albo zaktualizować firmware , albo wymienić sprzęt.
W moim przypadku konieczna była wymiana samego sterownika anteny, bo nie był w stanie znaleźć satelity. Operacja polegała na odesłaniu starego do producenta, zapłaceniu coś koło stu kilkudziesięciu euro i zamontowaniu nowego.
Teraz działa super, a dodatkowo coś chyba poprawili w stopniu wejściowym sygnału , bo antena odbiera mi nawet sygnał odbity od ściany, co na początku wprowadziło mnie w lekkie osłupienie
Teraz odbiera mi w miejscach w których wcześniej nawet nie brałem się za otwieranie anteny.
Co do wgrania firmware'u lub wymiany sprzętu, trzeba szukać u producenta. Tam gdzie taki zabieg był potrzebny każdy producent informował jak to zrobić.
Tam gdzie potrzebna była zmiana softu, był do ściągnięcia wraz z opisem co i jak, a tam gdzie potrzebna była wymiana sprzętu, można to było zrobić bezpośrednio, albo przez sprzedawcę od którego się antenę kupowało.
W moim przypadku producent wymieniał za darmo roczniki od 2013, za starsze trzeba było płacić. Ja się nie załapałem , bo wprawdzie kupiłem w lipcu 2013, ale data produkcji była 2012.
@ndrzej - 2016-07-17, 09:06
Nie wiem, czy wszxystko to co piszecie (szymek i joko)) dotyczy również anten sterowanych ręcznie, np. Kathrein BAS 60, czy tylko tych automatycznych. Sądzę, że w moim przypadku najlepszym wyjściem będzie jednak wymiana anteny na nowszą...
joko - 2016-07-17, 09:27
To zależy co oznacza "antena sterowana ręcznie" ? Dla mnie to czasza, maszt i konwerter, a w takim przypadku to oczywiście nie dotyczy, bo tutaj zmian nie było. Jeżeli natomiast między konwerterem a tunerem masz jeszcze coś (jakaś elektronika) to już tak.
Problem z antenami automatycznymi polega na tym, że odnajdywanie satelity jest robione na podstawie jakiegoś sygnału , który tego satelitę identyfikuje , a po zmianach systemu nadawania sterownik zwyczajnie nie umie tego sygnału odebrać .
Jeżeli przy tej ręcznej masz jakiś moduł który przy ręcznym ustawianiu podaje Ci kiedy w szukanego satelitę trafiłeś i np. dopiero wtedy przepuszcza sygnał dalej , to oczywiste ,że mogą być z tym problemy.
Gdybyś miał zwykłą antenę paraboliczną z konwerterem na wysięgniku, to zaproponował bym w pierwszej kolejności jego wymianę , ale przy płaskiej wszystko jest w środku i stanowi jedną całość , wiec faktycznie może być tak ze padła część konwerterowa i wtedy albo naprawa albo wymiana całości.
Zmiany systemu nadawania dotyczą również (a raczej głównie) tunera, więc na to też zwróć uwagę. Może antena jest ok, a tuner starszy i nie ogarnia.
Bronek - 2016-07-17, 09:56
Kupiłem Bass 60 ..... używkę jakieś 7 lat temu, nigdy nie udało mi się złapać sygnału w Kołobrzegu z Hot Birda.
Nie wiem czy była sprawna czy niesprawna była, 15 minut szukania dało mi do myślenia, że nie ma to jak paraboliczna.
Tam szukanie to góra 5 minut na 60tce. Miałem za parę złotych i byłem szybszy od automatu.
Leży ten Bas.. ..Może to rupieć? . Na części? Nie wiem, ja odpadłem po dwóch próbach ustawiania.
Mogę oddać za darmo, pikna nie jest napisy spłowiałe..... tylko trzeba do mnie wysłać kuriera.
To nie ratowanie życia i artykuł pierwszej potrzeby. A moja asertywność, mówi stanowczo nie, wysyłaniu samemu Tym bardziej, że mamy sezon.
szarymary@gmail.com - 2016-07-17, 10:42
Sytuacja w przypadku elektroniki jest jak to zwykle bywa skomplikowana, ale w moim przypadku podłączam kabel z anteny BAS 60 bezpośrednio do nowego telewizora Mistral zatem z elektroniką i koniecznością update'ów oprogramowania nie mam problemu.
Problem mam ze znalezieniem jakiegokolwiek satelity. Kręcę, kładę, stawiam i nic. Kupiłem elektroniczny miernik sygnału satelitarnego z wpisanymi do pamięci parametrami głównych satelitów i raz mi się udało dostroić do Eutelsata. Zrobiłem to dość szybko ale jakość sygnału była na poziomie kilkunastu procent, słabiutko.
Zatem mam pytanie, czy fakt, że antena ma 22 lata mógł spowodować, że jej czułość osłabła, nie znam się w ogóle na tego typu konstrukcjach ale potrafię sobie wyobrazić, że może coś się zużyło (jeśli chodzi o elementy elektroniczne - jeśli takie są bo nie wiem co tam w środku jest) a może coś się zrobiło po latach matowe i nie przepuszcza już tyle sygnału co kiedyś.
Mam dwie drogi:
- albo kupić nowego BAS 60 ale chciałbym wcześniej usłyszeć od kogoś, że ta antenka nie jest za "słaba" jak na polskie warunki
-albo zostawić ją na dachu i kupić antenę na trójnogu ale to rozwiązanie wg mnie takie sobie bo ilość dodatkowych klamotów (ze względu na DMC) jest ograniczona, ale jeśli nie będzie innego wyjścia ....
pozdrawiam Jacek
papamila - 2016-07-17, 11:30
| szarymary@gmail.com napisał/a: | | antenę na trójnogu ale to rozwiązanie wg mnie takie sobie bo ilość dodatkowych klamotów (ze względu na DMC) jest ograniczona |
czy to antena na dachu czy zestaw na trojnogu waży m/w podobnie-
Rodzinka Cztery Plus - 2016-07-17, 12:12
Ja próbuję właśnie BAS 60 z turbodekoderem nc+
Siła sygnału 65...66%, jakość 0%... O co kaman?
Dziabong - 2016-07-17, 12:47
| Rodzinka Cztery Plus napisał/a: | Ja próbuję właśnie BAS 60 z turbodekoderem nc+
Siła sygnału 65...66%, jakość 0%... O co kaman? |
Nic, nie trafiłeś.
Rodzinka Cztery Plus - 2016-07-17, 12:50
W co nie trafiłem?
Azymut idealny, nachylenie w zasadzie też w punkt. Obok stoi zwykły talerz wycelowany identycznie.W domu 50% siły i 80% jakości, w kamperze 65% i 0%.
Wyjaśnij mi łopatologicznie...
Dziabong - 2016-07-17, 13:08
Inczej, talerz jak wiesz nie jest płaski i ma ognisko gdzie skupia się sygnał a Bas jest płaski i tak nie do końca można się wzorować na czaszy tradycyjnej. Jak masz już właściwy kierunek to kombinuj z nachyleniem. Odbiór jest zero jedynkowy, albo jest i trafiłeś, albo go nie ma . Powodzenia potem będzie juz łatwo mam taki sprytny kompas dla basa dużo ułatwia, ale trzeba było kręcić korbką i tak.
SlawekEwa - 2016-07-17, 13:12
BAS 60 musi mieć kąt elewacji bardziej płaski.
szarymary@gmail.com - 2016-07-17, 13:51
Panowie,
próbuję, bez skutku znaleźć chośby szczątkowy sygnał.
Posługuję się Anteną BAS 60 i miernikiem sygnału satelitarnego Satlink SF 500.
Raz udało mi się ustawić Eutelsata, jest to proste ponieważ ustawia się na mierniku nazwę satelity, którego szukamy i powoli zmieniamy położenie anteny. Już najmniejszy sygnał sprawia, że miernik piszczy i wtedy można bardzo dokładnie dostroić "w punkt".
W moim przypadku maksymalne parametry które udało mi się wydobyć z BAS'a 60 to: moc 80% i jakość 14% przy idealnych warunkach niebo bezchmurne, żadnych przeszkód.
Następna próba była nieudana i mimo dwóch kolejnych prób nie udało mi się znaleźć choćby cienia sygnału. Stąd moje pytanie:
czy w antenie takiej jak BAS 60 może coś się zepsuć, czy zawiera ona jakieś elementy, które mogły ulec zużyciu, uszkodzeniu itp? Zakładam, że kabel się nie odczepił bo to sprawdziłem. Antena wygląda płyta chodnikowa, nie wiem co jest w środku, jeśli jest tam skomplikowana elektronika to miała prawo przez 22 lata się zużyć jeśli nie ma tam niczego co się mogło zużyć to prawdopodobieństwo poprawnego działania nowej anteny tego samego typu też może być wątpliwe.
Przed kupnem nowego BAS'a 60 chciałbym usłyszeć od kogoś kto ma taką antenę, że jest ona skuteczne w Polsce, ponieważ przed wydaniem 700 PLN chciałbym skorzystać z cudzego doświadczenia zamiast tyle zapłacić za swoje nowe
pozdrawiam Jacek
onionskin - 2016-07-17, 14:12
A to nie jest tak- że to staroć na analogowy sygnał?
Po co w ofercie firm jest zamiana na tuner cyfrowy.
http://www.kathrein.pl/down/99810577.pdf
szarymary@gmail.com - 2016-07-17, 14:22
Miernik znajduje sygnał konkretnego satelity.
W pierwszej i jedynej udanej próbie połączenia z Eutelsatem telewizor podłączony do ustawionej miernikiem anteny odbierał setki arabskich stacji ale także TVP Info.
Myślę zatem że trafienie w satelitę zapewnia miernik, natomiast odbiór poszczególnych programów to kwestia tunera, dekodera kart itp.
joko - 2016-07-17, 20:51
A w jakim miejscu robisz te próby ? Jak we wschodniej cześci Polski to znam powód dlaczego Ci to nie odbiera i wiem dlaczego w zeszłym roku chodziło a teraz nie chce
Kathrein Mobisat Bas 60 dedykowany jest do odbioru silnych sygnałów w krajach Europy zachodniej i w Polsce będzie problem z odbiorem dla DVB-S2, a o tym , że od końca zeszłego roku tylko w tym systemie są nadawane wszystkie programy, pisałem wcześniej.
Im bardziej na wschód tym będzie gorzej. W zeszłym roku chodziło na DVB-S i dawało radę, a teraz po przejściu na DVB-S2 już nie wyrabia. Świadczy o tym duża rozbieżność między siłą sygnału a jakością (pisałeś , że masz siłę 80% a jakość 14%)
Jak pojedziesz do zachodniej europy to pewnie odbierze, ale im bardziej na wschód lub na południe będzie gorzej. Na to już nic nie poradzisz i kupno takiego modelu tylko nowszego nic nie da , trzeba zmienić typ anteny. Myślę , że normalna czasza i tradycyjny konwerter będą lepszym rozwiązaniem.
Ona przy wymiarach 50x50cm jest w/g producenta odpowiednikiem czaszy 60cm, ale te parametry są prawdziwe dla odpowiedniego położenia satelity względem horyzontu , a to położenie jest odpowiednie na zachodzie europy. Im bardziej oddalamy się na wschód tym odbiór się pogarsza . Nowy system DVB-S2 jest bardziej wymagający co do jakości sygnału , dlatego zestaw odmówił współpracy .
szarymary@gmail.com - 2016-07-17, 21:19
Joko tego się obawiałem, rozumiem że starsze rozwiązania typu BAS 60 mogą być za słabe do odbioru TV SAT po zmianie systemu. Ja próbuję w Warszawie na Ursynowie zatem nie jest to wschód ale nigdy nie wiadomo gdzie koła poniosą....
Mam do Ciebie zatem pytanie następujące: czy ten typ anteny sprawdzi się w Polsce (wiem że są nowe modele np BAS 66) czy raczej antenki tej nie męczyć i pomyśleć o małej paraboli np na trójnogu albo przykręcanej do rurek od bagażnika na rowery lub tak jak w TIR'ach na przyssawki. Starej anteny raczej nie będę zdejmował bo co zrobić z dziurą od masztu w dachu (może założyć peryskop ) - no chyba że z twojego doswiadczenia Kathrein w dziedzinie płaskich anten zrobiło duży krok.
pozdrawiam Jacek
joko - 2016-07-17, 21:44
Jacku, ciężko mi powiedzieć , czy nowsze anteny będą cokolwiek lepsze, ale obawiam się , że raczej nie. Wynika to z samej konstrukcji takiej anteny. Ona ma w środku taką płytkę jak w obwodach elektronicznych , na której wytrawiona jest duża ilość takich małych kółeczek,które są jakby takimi małymi antenami parabolicznymi . Razem połączone dają odpowiedni sygnał, ale ich kształt i wzajemne ułożenie , są dostosowane do konkretnych warunków odbioru (to o czym pisałem, czyli odpowiednie położenie satelity na niebie względem horyzontu).
Ponieważ one są robione na rynek zachodni i tam mają zapewnić najlepszy odbiór , dlatego te nowsze inne pod tym względem nie będą.
Generalnie płaska antena satelitarna to taka trochę fanaberia , która miała być konkurencją dla większych i mniej praktycznych czasz, ale po prostu nie dorównują im parametrami.
Jak dla mnie to szkoda czasu i pieniędzy na próby nowych modeli tych kafelek. Ja bym od razu poszedł w normalną czaszę . Póki co nikt nie wymyślił jeszcze nic lepszego. Antena paraboliczna jest mniej wrażliwa na pozycję geograficzną z której "patrzymy" na satelitę, a przez to zapewnia bardziej stabilne warunki odbioru niezależnie gdzie się znajdujemy.
To wywal z dachu a dziurę zaklej bo to nie jest wielki problem.
Takie moje zdanie, zrobisz jak zechcesz
szarymary@gmail.com - 2016-07-17, 22:21
Dziękuje bardzo za wyczerpująca odpowiedź. Pomyśle zatem o nowej antenie na Polskę, a na wyjazdy na zachód zostawię sobie BAS'a na dachu.
Pozdrawiam i jeszcze ras dziękuję.
Do zobaczenia
Jacek
@ndrzej - 2016-07-18, 06:50
| szarymary@gmail.com napisał/a: | | na wyjazdy na zachód zostawię sobie BAS'a na dachu. |
Na Twoim miejscu nie łudził bym się za bardzo, że w przypadku BAS-a 60 na Zachodzie będzie dużo lepiej. Na taką właśnie antenę w ubiegłym roku łapałem sygnał od Polski po południową Francję. W tym roku nie udało mi się uzyskać jakości ani w Austrii ani w Chorwacji.
Osobiście zastanawiam się nad kupnem normalnej czaszy (miałem taką w poprzednim kamperze). Nie wiem tylko, czy byłby jakiś sposób na zamontowanie jej na istniejącym maszcie...
szarymary@gmail.com - 2016-07-18, 16:17
Jeśli znalazłbyś możliwość zastosowania masztu od BAS'a 60 do innej anteny, to daj znać.
pozdrawiam
Jacek
Grab - 2016-07-18, 18:09
Miałem ten sam problem z bas60. Próbowałem podłączyć innym kablem, ale to nic nie dawało.
Myślę że problem jest z konwenterem. Po zakupie nowej (używanej) anteny z innym konwenterem pojawiła się jakość i odbiera programy smart hd ( n na kartę ). Na razie sprawdzałem w lokalizacji pod Piasecznem, gdzie mieszkam
Załączam zdjęcie starego i nowego konwentera.
Pozdrawiam Grzegorz
@ndrzej - 2016-07-18, 19:36
Tak więc - chyba wszystko jasne!
Mój Kathrein wyposażony jest w konwerter przedstawiony na pierwszym zdjęciu. Najprawdopodobniej nadaje się do kosza...
nikita55 - 2016-07-18, 21:36
Ostatnio trafiła mi się do sprawdzenia BAS 60 na ręcznym maszcie w cepce (lokalizacja monachium niemcy). W skwarze i temperaturze 30 stopni,przez 30min ustawiałem ją ...na czuja...i nic (hotbird,astra 19),aż w końcu się udało sygnał 85 proc,jakość 45 proc.Z tego co wiem to w niemczech BAS 60 działa super.
@ndrzej - 2016-07-18, 21:58
| nikita55 napisał/a: | | Ostatnio trafiła mi się do sprawdzenia BAS 60 na ręcznym maszcie w cepce (lokalizacja monachium niemcy). W skwarze i temperaturze 30 stopni,przez 30min ustawiałem ją ...na czuja...i nic (hotbird,astra 19),aż w końcu się udało sygnał 85 proc,jakość 45 proc.Z tego co wiem to w niemczech BAS 60 działa super. |
Widocznie masz z tym konwerterem nowszej generacji. Ja próbowałem w Austrii i Chorwacji nie przez 30 minut, a przez kilka godzin - z satfinderem i z pomocą kilku kolegów! Bez rezultatu!!! Wprawdzie moc sygnału dochodziła do 85%, ale jakość była niezmiennie "0".
Widzę też, że na aukcjach internetowych Niemcy pozbywają się tych anten, zaznaczając w opisie, że mają kłopot ze złapaniem sygnału...
nercedes - 2016-07-18, 22:21
A nie pomógł by taki wzmacniacz http://allegro.pl/wzmacni...ars_rule_id=201
@ndrzej - 2016-07-18, 22:29
Dzięki za link. Spróbuję zadzwonić do sprzedawcy i czegoś więcej się dowiedzieć...
Grab - 2016-07-18, 22:38
Też rozważałem zakup takiego wzmacniacza.
Sprzedawca z 3miasta mówił że wzmocni mi siłę a nie jakość sygnału i dlatego szukałem innej anteny( inny konwenter).
joko - 2016-07-18, 22:39
A do czego ? Przecież piszą wszyscy , że siła sygnału ok, a problem z jakością, Co niby miał by wzmacniać , przekłamany sygnał ? To jest cyfrówka a nie analogowy sygnał co sobie można wzmacniać jak mrowi
Sprawa zero-jedynkowa , jak antena i konwerter nie odbierze poprawnie sygnału , to dupa z transmisji, można sobie to do woli wzmacniać
Ten wzmacniacz jest do multiswitch'a , czyli do układów gdzie z jednej anteny i konwertera korzysta większa liczba tunerów , a nie jak wzmacniacz w starych antenach naziemnych
Argo - 2016-07-18, 22:41
Ja zamieniam panelową na http://www.ebay.pl/itm/Di...-/151196488048?
joko - 2016-07-18, 22:54
Czasza z konwerterem to wydatek kilkudziesięciu złotych, więc nie ma co kombinować , tony tego wszędzie .
@ndrzej - 2016-07-25, 21:31
| szarymary@gmail.com napisał/a: | Jeśli znalazłbyś możliwość zastosowania masztu od BAS'a 60 do innej anteny, to daj znać.
pozdrawiam
Jacek |
Dzisiaj dotarła do mnie zakupiona w Niemczech 65-centymetrowa czasza wraz z konwerterem (link do aukcji na ebay-u podał tutaj Rysiek - "Argo"). Udało mi się zainstalować ją w miejsce Kathreina BAS 60 i... po minucie ustawiania uzyskałem wspaniałe parametry odbioru sygnału z Hotbirda! Jedyne co musiałem zrobić, to przystosować maszt (przedłużyć za pomocą stalowej rurki o średnicy wewnętrznej 32 mm ) do instalacji talerza.
Rurka nie została wykorzystana w całości, tak więc służę pozostałością!
andi at - 2016-07-26, 11:22
Tylko się cieszyć ze wszystko na nowo gra
@ndrzej - 2016-07-26, 11:57
| andi at napisał/a: | Tylko się cieszyć ze wszystko na nowo gra |
Przy najbliższym spotkaniu zapraszam Was na telewizję...
Argo - 2016-07-26, 11:59
Przyjmuję zaproszenie.
zbyszekwoj - 2016-07-26, 16:34
| andi at napisał/a: | Tylko się cieszyć ze wszystko na nowo gra |
O to trzeba Joannę zapytać.
andi at - 2016-07-26, 18:09
| zbyszekwoj napisał/a: | | andi at napisał/a: | Tylko się cieszyć ze wszystko na nowo gra |
O to trzeba Joannę zapytać. |
Zbyszek ważne ze wszystko stoi i jest przedluzone ,a jeszcze ma na zbyciu
Dzięki za zaproszenie i jakaś kwadratowa już jest w lodówce
@ndrzej - 2016-07-26, 20:35
Czekam ze stojącym "dyszlem" (oczywiście tym od anteny).
Zbysiu i Andrzejku - przyjeżdżajcie z żonami!!!
szarymary@gmail.com - 2016-08-09, 18:25
Witaj Grab
mam pytanie a'propos BAS'a z nowszym konwerterem, a dokładnie chodzi mi o to czy antena działa w Polsce. Nie ukrywam, że obsługa BAS'a na zainstalowanym w szafie maszcie jest najszybsza, najlepsza i nieporównywalnie mniej upierdliwa niż rozwijanie kabla ustawianie anteny na trojnogu albo na przessawce do okna. BAS nie wymaga dodatkowych elementów poza tym jest wysoko itd itp tylko mój ma jedną małą właściwość - nie działa.
Mam zetem w zasadzie dwa pytania czy nowszy typ konwertera "załatwia" sprawę i jeśli tak to jak wg Ciebie najłatwiej wejść w jego posiadanie.
pozdrawiam
Jacek
SlawekEwa - 2016-08-09, 19:15
| szarymary@gmail.com napisał/a: | | poza tym jest wysoko |
To, że jest wysoko to żaden argument.
Argo - 2016-08-09, 21:26
| szarymary@gmail.com napisał/a: | Witaj Grab
mam pytanie a'propos BAS'a z nowszym konwerterem, a dokładnie chodzi mi o to czy antena działa w Polsce. Nie ukrywam, że obsługa BAS'a na zainstalowanym w szafie maszcie jest najszybsza, najlepsza i nieporównywalnie mniej upierdliwa niż rozwijanie kabla ustawianie anteny na trojnogu albo na przessawce do okna. BAS nie wymaga dodatkowych elementów poza tym jest wysoko itd itp tylko mój ma jedną małą właściwość - nie działa.
Mam zetem w zasadzie dwa pytania czy nowszy typ konwertera "załatwia" sprawę i jeśli tak to jak wg Ciebie najłatwiej wejść w jego posiadanie.
pozdrawiam
Jacek |
Wymiana konwertera załatwia sprawę, tylko koszt wysoki. Najtańszy jaki był w sprzedaży kosztował 93e.
Grab - 2016-08-09, 21:52
| szarymary@gmail.com napisał/a: | Witaj Grab
pozdrawiam
Jacek |
Na antenie z nowszym konwenterem odbierałem sygnał oferty Smart HD ( programy HD ) w Polsce tj. Piaseczno pod Warszawą i Osetnik koło Łeby.
Uzyskałem następujące parametry: siła 90%; jakość 70%.
Anteny szukałem na portalach aukcyjnych ale ja kupiłem od kolegi z forum w dziale supermarket.
szarymary@gmail.com - 2016-08-11, 17:34
Czyli trzeba sie uzbroić w cierpliwość i czekać aż ktoś bedzie zmieniał sprzęt.
A tak przy okazji nie chcesz sie pozbyć swojej antenki
Pozdrawiam i dziękuje za informacje
szarymary@gmail.com - 2016-09-07, 16:19
Zdecydowałem się na wymianę starego konwertera.
Doświadczenia z używaniem zewnętrznej anteny na przyssawkę do okna sprawiły, że wolę wydać petrodolary i mieć z powrotem wygodę, którą docenia się dopiero jak jej zabraknie (tej wygody). Zamówiłem konwerter na stronie www.Camping-Kaufhaus.com koszt z przesyłką około 101 eur. Mam nadzieję że problem anteny będę miał rozwiązany.
Grab, dziękuję z informację i pomoc w podjęciu decyzji.
Jak dojdzie i zamontuję przekażę czy efekty są zgodne z oczekiwaniami.
pozdrawiam
Jacek
MOPAR - 2017-03-29, 23:23
Wymieniłeś konwerter? Jest poprawa? Pozdrawiam
szarymary@gmail.com - 2017-03-30, 20:59
Niestety nie,
konwerter założony do starej anteny niestety nie przyniósł zakładanego efektu. Prawdopodobnie analogowa antena od cyfrowej, różni się nie tylko konwerterem, (mimo iż z zewnątrz wygląda tak samo) ale jakimiś bebeszkami w środku.
Zatem nowy konwerter nie ożywił mojej anteny.
Kupłem więc antenę Mistrala 45 którą montowałem do okna na gumowe przyssawki. Rozwiązanie było skuteczne ale bardzo niewygodne w pierwszej fazie, czyli w "łapaniu" satelity.
Antenta jest mała zatem trzeba było trafić w punkt przesunięcie o milimetr powodowało że obraz znikał, sposób ustalania pozycji anteny oparty na śrubach których dokręcanie jedną ręką (bo druga trzymała antenę) było mało komfortowe, jeśli dodany komary to sam rozumiesz...
Obecnie czekam na pogodny weekend aby zamontować trzeci i mam nadzieję ostateczny system. Zdecydowałem się na antenę która sama znajdzie satelitę, kupiłem model snipe 2 na Amazonie, nie wiem jak działa bo jeszcze nie miałem okazji spróbować. Podobno jest odpowiednikiem anteny o średnicy prawie 60cm. Zobaczymy. Muszę ją przykleić do dachu a starą Kathrein zdejmę żeby nie wyglądać jak pojazd z NASA, poza tym dziura w dachu "przyda się" do poprowadzenia kabli.
To tyle w kwestii moich doświadczeń z satelitami.
pozdrawiam
Jacek
Marioo - 2022-08-01, 20:54 Temat postu: Czy Kathrein i Mobisat jescze odbiera? Witam, zakupiłem auto z zamontowaną anteną Kathrein Mobisat, nie wiem która wersja bo nie odnalazłem instrukcji, Niemiec płakał jak sprzedawał i zdążył wyjąć dekoder telewizor itd, z resztą nie mam kontaktu ze sprzedającym. Wracając do tematu, antena jest chcę zamontować TV i nie wiem czy inwestować w dekoder kartę do TV na kartę bo nikt mi nie potrafi odpowiedzieć czy to zadziała. Ostatnio spotkałem na kempingu fajnego Pana który twierdzi, że ta antena odbiera w standardzie którego już nikt nie nadaje. Obok anteny są naklejki Hotbird i Astra. Sprzedawcy telewizorów nie koniecznie ogarniają temat, pytałem w kilku sklepach i widać, że kompletnie się nie orientują jakie są standardy anten, dekoderów.
Czy korzystacie z tych kwadratowych anten Mobisat, znalazłem na stronie niemieckiej, że ta antena odbiera cyfrowy sygnał w wysokim paśmie(cokolwiek to znaczy)
|
|