Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - podo truck

magdzia28 - 2016-07-04, 20:05
Temat postu: podo truck
Witajcie
otwieram swój mały biznes nie będę się tutaj reklamować nie o to chodzi . Mam małe problemy organizacyjne .
dopiero startuje wiec za dużo kasy nie ma wręcz jest ich bardzo mało 30000 mam na kupno i przystosowanie go do moich wymagań .
a jakie mam wymagania hmmm
1. musi dobrze trzymać ciepło ( ma mi słuzyć także w zimie )
2. musi być w nim sporo miejsca na podłodze ( czy wszystkie meble szafy stojące na ziemi można usunąć )
3. musi mieć piękne białe ściany łatwe w czyszczeniu a także podłoge ( czy to specjalne produkty czy takie jak do zwykłych remontów )
4. prąd i woda czasem cały dzień bez możliwości podłączenia pod ładowanie (a tak w ogóle gdzie to to sie ładuje )

to były wymagania hihi
teraz pytania bardziej profesjonalne
czym sie kierować przy kupnie ? tak jak w zwykłym samochodzie ? czy to jednmak inaczej ? prąd i woda to jest dla mnie najważniejsze a to strasznie wszytko zagmatwane . wszyscy mie strasza że 20 leni kamper to złom że tragedia i że absolutnie nie nadaje sie do niczego . prosze pomocy

Bronek - 2016-07-04, 20:16

Aż się wstydzę zapytać. :oops:

Co :mrgreen: to za biznes?

Cysterna na ciekły azot?

brams - 2016-07-04, 20:23

magdzia28 napisał/a:
wszyscy mie strasza że 20 leni kamper to złom że tragedia

Magdusiu.
Nie wierz wszystkim.
20 leni w kamperze - to nie złom. Ale fakt -to tragedia.

magdzia28 - 2016-07-04, 21:06

wszytko powiem jak sie uda narazie nie chce zapeszać .
a co do tragedii czy coś z tą tragedią da sie zrobić ? czy koszty są bardzo zabójcze na co zwracac uwage przy kupnie . tak jak mówiłam nie mam na poczatek za dużpo kasy a zaczac jakoś trzeba

TomekM - 2016-07-04, 21:13

Twoje wymagania dotyczące. mebli powyżej podłogi prowadzą do jednego wniosku - kup blaszanke lub kontener i zbuduj we własnym zakresie.
Ja sądzę potrzebujesz raczej samochód specjalny z funkcją noclegu a nie kamper.

wlodo - 2016-07-04, 21:17

Ja,jak zapewne i inni czytający,ciężko się zastanawiają,o co tobie chodzi?
Chcesz kupować starego kampera,wykręcać z niego szafy,robić sterylne wnętrze i co dalej...
Jeszcze pytasz czy koszty są bardzo zabójcze ?
Jasne,że będą,jak się z mieszkania sterylną komorę robi.
Czy(może, bo jesteś zbyt tajemnicze i nikt z takim podejściem nic konstruktywnego nie może doradzić)nie lepiej kupić izotermę kontener?
Sterylne wnętrze + solary na dach i masz to o co pytasz! :bigok

magdzia28 - 2016-07-04, 21:28

hmmm może źle to przedstawiłam :gwm . ma być łatwe do czyszczenia . na pewno białe wnetrze wiec czym malować .
co do blaszaka no nie potrzebuje jednak meble hihihihi ale te wiszace wystarcza i konieczna jest dla mnie toaleta .
myslałam o kontenerze i o blaszaku ale to nie to .
kamper jest wielkości takiej jaką potrzebuje ma prąd wode toalete . nie wszystkioe meble będą wywalane niektóre musze poprzerabiać . pewnie sama :haha: czasem zdolna jestem .
błagam nie krytykujcie za bardzo bo sie spesze i zamkne w sobie . :kwiatki:
szukam podpowiedzi wszedzie gdzie sie da a tu zauważyłam fajne wpisy fajnych ludzi dlatego napisałam tutaj

CORONAVIRUS - 2016-07-04, 21:33

lepiej napisz co tam w nim chcesz wyrabiać to i nam będzie łatwiej coś doradzić :spoko
wlodo - 2016-07-04, 21:37

Cytat:
bo sie spesze i zamkne w sobie .

To się otwórz,śmiało... :-P
Jeżeli chcesz konstruktywnych porad,bez ujawnienia do czego TO ma służyć,nic nie będzie.
Gdybać to sobie możemy...

magdzia28 - 2016-07-04, 21:52

salon Podologiczny czyli specjalistyczna pielegnacja stóp oraz leczenie chorób stóp i ipaznokci . musi mi sie zmieścić fotel podologiczny elektryczny ok 200/80 cm biurko do konsultyacji miejsce na autoklaw . musi być to miejsce łatwe w utrzymaniu czystosci , schludne bede przyjmować starszych ludzi najczesciej . czesto z ranami które trzeba bedzie opatrywac
dodatkowo musi byc ciepło i milo ( ale przy mnie to nie problem )

CORONAVIRUS - 2016-07-04, 21:54

Bronek ... chyba na początku mieliśmy nadzieje na coś bardziej ludzkiego :haha:
magdzia28 - 2016-07-04, 21:55

ludzkiego ???
czy kiedykolwiek ktokolwiek zrobił wam profesjonalny masaż stóp ??

Fanatyk - 2016-07-04, 22:04

Czasem fajne karetki pogotowia są na sprzedaż, sterylne, z szafeczkami wiszącymi i nawet z windą dla starszych :wyszczerzony:
magdzia28 - 2016-07-04, 22:08

Brak toalety
Fanatyk - 2016-07-04, 22:16

Z moich poszukiwań kampera po Polsce wynika że egzemplarze poniżej 15-20tys. można sobie odpuścić. chociaż zalezy czego ktoś wymaga. Mi przeszkadzała wilgoć, grzyb, zapachy i ogólne zaniedbanie sprzętów, dużo niedoróbek i małych awarii. W dodatku stopień modyfikacji jaki chcesz wykonać moim zdaniem wskazuje na własną przeróbke wspomnianej izotermy. Skoro odpada to wizja chociazby demontażu mebli w zwykłym kamperze... wiesz jak obleśnie to będzie wyglądało i ile pracy trzeba żeby to zaadoptowac po swojemu ?

Kamper nie ma pradu sam z siebie, podłacza się go na kempingu do gniazdka... więc może pomyśl jakie zapotrzebowanie na prąd będziesz miała. Z woda to samo, na kempingu można mieć stały dostęp.

CORONAVIRUS - 2016-07-04, 22:26

Fanatyk napisał/a:
swojemu ?

Kamper nie ma pradu sam z siebie,.

a udowodnić ,że ma i to czasami sporo ???? :haha:

magdzia28 - 2016-07-04, 22:28

Słyszałam że akumulator ten dodatkowy starcza na dłużej. Ze powinno mi starczy prądu z niego. Wody też dużo nie zużywam
TomekM - 2016-07-05, 06:31

magdzia28, pomysł z sanitarką jest chyba najlepszy. Masz w niej (chyba) wszystko oprócz kibelka, więc przeróbka będzie najłatwiejsza a i sam zakup używki (chyba) nie najdroższy. Bebechy typu silnik, zawieszenie itp można stosunkowo tanio naprawić z biegiem czasu a dorobić kibelek w takim aucie jest o wiele łatwiej niż przerabiać starego kampera. Weź pod uwagę, że meble kamperowe są montowane najczęściej jako zespoły elementów powiązanych ze ścianami, więc ich przeróbka jest albo bardzo kosztowna, albo wręcz niemożliwa (wiem, wiem, wszystko się da...).
Dodatkową bardzo dużą wadą kampera dla osób starszych są drzwi. Nie licząc blaszaków z drzwiami suwanymi, są to wąskie otwory z dość wysokimi schodkami, więc osobie starszej jest trudno do nich wejść a jeszcze trudniej wyjść (testowane na osobistej teściowej).
Tak czy siak - życzę ci powodzenia, bo każdy pomysł jest wart realizacji - choćby po to by się dowiedzieć, że bywają lepsze ;)

Bronek - 2016-07-05, 06:51

Sam wizerunek karetki jest bardziej "medyczny" a to chyba istotne w takim zawodzie.

Stary kamper jako gabinet zabiegowy, raczej nie wzbudzi zaufania.

Musiała by to być odbudowa na super poziomie. I do tego z pomysłem na zachęcenie do skorzystania z oferty.

Zgadzam się, że przy ograniczonym budżecie ambulans, jest bardziej optymalny.

magdzia28 - 2016-07-05, 11:34

Hmmm. Co do wyglądu zewnętrznego to będzie bardzo mocno oklejony. Bardzo cenne są wasze podpowiedzi ale nie dostałam odpowiedzi na konkretne pytania które zadałam. Panowie wiem że jestem tylko baba nie znam się itp. Ale proszę jeśli umiecie powiedzcie o tym prądzie wodzie akumulatorach. Jeśli nue da się wywalić Sam to się nie wywali. Bo nieważne co to będzie kamper bus sanitarka to te prądy są dla mnie najważniejsze
Bim - 2016-07-05, 12:39

[quote="magdzia28"Panowie wiem że jestem tylko baba nie znam się itp. Ale proszę jeśli umiecie powiedzcie o tym prądzie wodzie akumulatorach. [/quote]

ABC KAMPERA

Może zacznij od tego potem zobacz na własne oczy jak wygląda wejście do kampera.
Meble w kamperze podtrzymują cały szkielet konstrukcji

TomekM - 2016-07-05, 13:56

Dobra, konkrety:
1. Przeciętny kamper ma zapas wody ok. 100-140 litrów. Oczywiście są i mniejsze i większe pojemności. Ja podaje takie jakie miałem w swoich kamperach.
2. Ciepła woda powstaje poprzez podgrzanie w najczęściej gazowych (np. Truma), czasami spalinowych (webasto) a czasem elektrycznych podgrzewaczy (tu potrzebne jest stale podpięcie do 230V)
3. Ciśnienie wody w kranie jest zależne od zastosowanej pompki ale najczęściej zdecydowanie odbiega od ciśnienia w instalacji domowej.
4. Prąd w kamperze bierze się z akumulatorów jakie zastosujemy pojemności zależy wyłącznie od ciebie , posiadanego miejsca i zapasu DMC. Akumulatory ładuje się z instalacji 230V lub z solariów umieszczonych na dachu oraz w trakcie jazdy z alternatora.
5. Kamper, który nie jest podpięty pod 230V oferuje napięcie 12V. Możesz to zmienić stosując przetwornicę (takie cóś co prąd stały 12v przerabia na 230v zmienego). Przetwornice są przeróżnych typów, mocy i jakości - na forum było to dość szeroko opisywane.
6. Kampera możesz podłączyć pod dowolne gniazdko 230v (w domu, na kempingu, z pobliskiego sklepu itp.) Wystarczy odpowiedni (wtyczka i dlugosc) kabel. Wtedy najczęściej w istniejących gwiazdkach w kamperze pojawi ci się "normalny" prąd.
7. Wejście do kampera jest strome i wąskie i dlatego ludzie starsi (czyt mający problemy z poruszaniem sie) do kampera wchodzić nie lubią.

Ale od powyższego jest pewna alternatywa..... Milka! Jeżeli masz prawko na ciężarówkę i dołożysz trochę grosza (albo dobrze pogadasz że Świstakiem) to będziesz miała porządny samochód z olbrzymi zapasem wody i prądu a i jak sądzę miejsca dość sporo.

magdzia28 - 2016-07-05, 16:04

No i pięknie. I dziękuję.
A powiedzcie reszta czyli remont ( jeśli che tylko meble pomalować nue usuwać) to normalnie jak w domu?

koder - 2016-07-05, 17:07

Ja bym Ci proponował zrobić tak: znaleźć ogłoszenie o sprzedaży jakiegoś kampera w cenie, którą możesz zaakceptować, zadzwonić i umówić się na obejrzenie. Wizja lokalna dużo Ci wyjaśni.

Pojazd, o jakim piszesz, można sobie zbudować. Przerobienie seryjnego kampera wydaje mi się dość karkołomne.

maszakow - 2016-09-25, 21:09

Zabudowa karetki wydaje mi się najbardziej sensowny pomysł na to przedsięwzięcie.
Zabudowa jest w miarę "sterylna" bo przystosowana do sterylizacji.
Webasto jest podpięcie pod 230 tez powinno być... Tylko woda biurko fotel i...jechane.

gino - 2016-09-26, 06:08

brams napisał/a:
magdzia28 napisał/a:
wszyscy mie strasza że 20 leni kamper to złom że tragedia

Magdusiu.
Nie wierz wszystkim.

macie rację, dlatego jeżdżę 38 letnim..
i czasem czekam na kolegów z tymi nowymi
bo..a to złe paliwo nalali,a to komputer w trybie awaryjnym albo inne przygody sie trafiają..
i..faktycznie to czekanie w tym 38 latku...to jest tragedia :haha:

co do karetko-kamperka..
nie pytaj tylko buduj..i dopiero pytaj..
bo jak będziesz pytał przed robotą...to nigdy nie zaczniesz
bo co odpowiedź, to inne zdanie będzie :spoko

bert - 2016-09-26, 08:38

magdzia28 napisał/a:
Brak toalety

łatwiej w karetce zamontować toaletę niż z kampera zrobić salę zabiegową.

Nb jeżeli ta toaleta dla pacjentów, szczególnie starszych to... czarno widzę standardowy kibelek kamperowy

brams - 2016-09-26, 16:40

gino napisał/a:
brams napisał/a:

macie rację, dlatego jeżdżę 38 letnim..
i czasem czekam na kolegów z tymi nowymi
bo..a to złe paliwo nalali,a to komputer w trybie awaryjnym albo inne przygody sie trafiają..
i..faktycznie to czekanie w tym 38 latku...to jest tragedia :haha:

Na wszelki wypadek powtórzę to, co już onegdaj napisałem, ale większymi literami:

20 (słownie: dwudziestu) LENI W KAMPERZE - TO NIE ZŁOM. ALE FAKT - TO TRAGEDIA.

gino - 2016-09-27, 12:18

brams napisał/a:
powtórzę to, co już onegdaj napisałem

ja również
Cytat:
:haha:

a cytuje z...LENIstwa :szeroki_usmiech

nikita55 - 2016-11-16, 22:17

Do serwisu gdzie pracuję przyjeżdza kilku stałych klientów/klientek tylko wykorzystują spore obszerne przyczepy.W jednej z nich prowadzony jest (jakiś mały gabinet),ale wszystko ładnie poukładane,komputer,drukarka,segregatory (biuro)jak się patrzy.....więc da się.........

W drugim jakaś pani prowadzi swój ..biznes..(ma ciepłą wodę,łóżko małżeńskie,prąd i bóg wie co jeszcze....)jej biznes to................. :gwm nie wiem czy mogę na forum powiedzieć ale :stop: no dobra ,zamiast stać przy drodze....latarni...............to ma swój punkt ..przyjęć..dla panów......... :gwm

SlawekEwa - 2016-11-16, 22:41

nikita55 napisał/a:
nie wiem czy mogę na forum powiedzieć ale

Puff w kamperze to w BRD widziałem już 15 lat temu :bups

CORONAVIRUS - 2016-11-16, 22:50

ponad 20 lat temu kupiłem transita od panienek co to pod Berlinem zarabiały na lepsze życie na parkingu ... co to było za auto :shock: :shock: :shock: wszystko mi się w nim podobało :aniolek
bart.ek - 2016-11-16, 22:50

i te czerwone serca święcące w oknach ;)
nikita55 - 2016-11-16, 22:55

...........i temat się ożywił...................... :shock:
Nie tylko serca czerwone,jak trzeba było wszystkie szafki otworzyć,żeby sprawdzić czy gdzieś nie cieknie to..........ojojoj co tam było,takich gażetów to ja nie widziałem już dawno....... :shock:

nikita55 - 2016-11-16, 22:57

Z drugiej strony,toż to wygoda,a nie tak jak kiedyś widziałem.....w kałuży się podmywała.......na trasie :shock:
zbyszekwoj - 2016-11-17, 11:21

SlawekEwa napisał/a:
nikita55 napisał/a:
nie wiem czy mogę na forum powiedzieć ale

Puff w kamperze to w BRD widziałem już 15 lat temu :bups

Ile wtedy płaciłeś? :-P

SlawekEwa - 2016-11-17, 11:39

9800 euro za VW Dehlera :haha: