|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Skandynawia - Opony -Skandynawia
adamer - 2016-07-08, 08:23 Temat postu: Opony -Skandynawia Nie wiem czy to dobre miejsce do zadania pytania, jezeli nie to proszę administratora o przeniesienie.
Wybieram sie w sierpniu do Szwecji, Koleżanka Mażonka ma chęć dotrzeć też do Norwegii. Czasu tylko 2tyg. a plany bogate wiec nie wiem czy się to uda.
Wcześniej planowany był wyjazd na poludnie, plany się lekko zmieniły ;-)
Oponki które mam spokojnie by starczyly na poludnie, bodajże 6 letnie Continentale.
trochę mięsa jeszcze na nich zostało. Planowałem przelatać jeszcze ten sezon i zimą kupić nowy komplet (ceny niższe za letnie)
Pytanie do bywalców Skandynawii, czy temperatury w sierpniuw wyższych rejonach schodzą ponizej 10' ?
Śniegu sie nie spodziewam, ale przy nizszych temperaturach to na obecnych oponkach obawiałbym sie jeździć przy niskich temperaturach i mokrej nawierzchni.
marcinpop81 - 2016-07-10, 10:56
http://www.yr.no/sted/Sve...tidsvarsel.html
witam czesto korzystam z tej stronki. w zimie sniegi przepowiadaja co do godziny.jak widac w nocy temperatura spada do 5-6 stopni natomiast po gödzinie 8 rosnie i po poludniu osiaga nawet ponad 20.ale to kiruna... zalezy jak wysoko chcesz jechac;-)
adamer - 2016-07-10, 21:15
Dzięki za stronkę, na górę raczej czas nan nie pozwoli, dwa tygodnie tylko.
krzlac - 2016-07-12, 10:52
Dziwne pytanie. Koledzy z CT mają decydować o Twoim bezpieczeństwie? Te opony to masz dobre czy nie? Latem w Norwegii zimy nie ma, a deszcze możesz spotkać wszędzie. Proste rozwiązanie - wolniej jak pada. Albo nowe opony...i też wolniej jak mokro.
darboch - 2016-07-12, 11:21
Mokrej nawierzchni pewnie możesz się spodziewać.
toscaner - 2016-07-12, 17:06
Co z tego że pada, albo nie pada. A może nie będzie padać? Trzeba by zapytać wikingów.
Albo górali czy śnieg spadnie i uzależnić decyzję od tego czy kupować albo nie kupować.
Opony się wymienia jak są do dupy. Proste. Tu chodzi o bezpieczeństwo. Nie tylko Twoje, ale i innych.
adamer - 2016-07-12, 21:36
"Do dupy" jeszcze nie są i z pewnością mogę na nich jeździć przy letnich temperaturach, nawet na mokrej nawierzchni.
toscaner - 2016-07-12, 21:40
No to sierpień to raczej lato a nie zima, czyli już masz odpowiedź
adamer - 2016-07-12, 22:03
Tyle, że skandynawskie lato więc pewnie różnie z pogodą może być ....
toscaner - 2016-07-12, 22:24
Śnieg w sierpniu? Nawet jakby, to pewnie na minutę, więc zrobisz przerwę, wypijesz kawę i pojedziesz dalej.
A jak już masz i tak kupować, to kupuj wielosezonowe i problem rozwiązany cało rocznie na całą Europę.
Ja na takich jeżdżę i może nawet jutro śnieg spaść, a ja pojadę dalej gdzie chcę.
adamer - 2016-07-12, 23:02
Mam jednoroczne zimowki Vredsteina, więc kupię kolejny zestaw letnich. Zresztą nie mam zaufania do całorocznych, szczególnie zimą. Tylko proszę nie zaczynajmy tu tu dyskusji na temat przewagi całorocznch nad pozostałymi
darboch - 2016-07-13, 23:30
Kup letnie i będzie po bólu. Safety first
Mork - 2016-07-18, 16:19
Jak opony są w miarę ok to dasz radę. Ja właśnie wróciłem z Norwegii, jechaliśmy przez przełęcze ze śniegiem (ale na poboczach) dojechaliśmy za Lofoty. Temperatury nie spadały w zasadzie poniżej 10 stopni, mokro było dość często, wiatr, ale jeździ się wolno a drogi są dość dobre. W sumie pogoda była lepsza niż na nie jedną polską majówkę.
Pozdrawiam,
Adam
adamer - 2016-07-18, 20:05
Dzięki Mork. Po powrocie jeszcze raz zerknę na opnki i może kupię nowe na ten wyjazd.
w sumie przez te 2 tygodnie nie narobię zbyt dużo km, bo małżonka ma bogaty program zwiedzania.
|
|