|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Czy ktoś może polecić jakieś kempingi nad Gardą
Darek Szczecin - 2016-07-10, 19:31 Temat postu: Czy ktoś może polecić jakieś kempingi nad Gardą Wystartować chcemy 16-go bierzącego misiąca, nie mamy jakiś szczególnych wymagań, generalnie żeby dało się stanąć kampem i żeby było miło. Wstępnie wypatrzyłem w necie Kemping Garda w Limone sul Garda
mischka - 2016-07-10, 19:52
Myślisz że dostaniesz miejsce? teraz sezon w pełni...
Na tym kempingu już bylem, żadna rewelacja ale super widok i blisko czysta kamienista plaża.
Południowa strona jeziora jest bardziej płaska, są promenady i można pojeździć na rowerze.
Mi osobiście podobały się kempingi Serenella w Bardolino (blisko miasta, czysto, super promenada, plaża na słowo honoru) LaQuercia w Lazise (super plaża, polak pracujący na kuchni, dobre knajpki, fajne animacje, czysto) Piani di Clodia w Lazise (raj dla lubiących baseny to taki mały aquapark, dobre jedzenie, fajny wodny plac zabaw na dla dzieci, shuttle service do miasta, minusem jest brak plaży, czysto)
p.s. od 16ego jestem właśnie na Serenelli w Bardolino;)
Darek Szczecin - 2016-07-10, 20:02
Kurde to z miejscem może być lipa? To mój pierwszy wyjazd kamperowy zagraniczny i takiego czegoś nie przewidziałem. Czyli raczej olać Gardę z braku miejsca?
jarek73 - 2016-07-10, 20:10
wcale tak nie musi być dwa lata temu w sierpniu stanołem bez problemu na bardzo obleganym campingu Marina de Venecia ( bez rezewrwacji ) , nie ma reguły nie mniej gdzieś miejsce na pewno znajdziesz i nie musisz zmieniać planów .
Na przyszłość radzę unikac sierpnia na południu Europy .
Dwa dni temu wróciłem z Hiszpani obłożenie campingów ok. 30 %
Darek Szczecin - 2016-07-10, 20:14
To mnie uspokoiłeś i tak mam stresa przed pierwszą wyprawą
jarek73 - 2016-07-10, 20:29
Twój stres zrozumiały , ale nie potrzebny w najgorszym wypadku staniesz gdzieś awaryjnie a rano pojedziesz dalej . Campingi są nie tylko nad wodą , a tam to już na pewno coś będzie .
Dwa lata temu w sierpniu byłem na campingu w Trieście i na pewno w połowie zapełniony nie był a w pobliżu Grota gigante warto zobaczyć i sam Triest to perełka .Dasz radę powodzenia
Darek Szczecin - 2016-07-10, 21:07
Kurde u mnie tych pierwszych razów na raz to dużo się nazbierało. Pierwszy raz zrobiłem zabudowę blaszaka, pierwszy raz nad Gardę, pierwszy raz kamperem, pierwszy raz chciałem zwodować ponton z silnikiem , pierwszy taz tydzień temu wyprowadziłem kota . I tak sobie wyidealiziwałem ten pierwszy wypad. Czyli fajny kemping, blisko plaża, ponton na wodę i luzik, a tu zonk, że może być z miejscem słabo. Mam nadzieję że jakoś to będzie . Dzięki za rady
onionskin - 2016-07-10, 21:35
Na mapach widać wokół Gardy z pięćdziesiąt pól- mało prawdopodobne abyście czegoś nie znaleźli.
Nawet jeśli trochę pojeździcie to i tak warto dla uroków
W Limone (i w ogóle w północnych rejonach Gardy) na plażę obowiązkowo klapki- po tych kamyczkach chodzić to makabra
Darek Szczecin - 2016-07-10, 21:43
A tak z waszego doświadczenia to łatwiej miejsce znajdziemy w północnej czy południowej strony Gardy?
mischka - 2016-07-10, 21:50
Kwestia szczęścia, próbuj wszędzie bo miejsce grzechu warte.
izola - 2016-07-10, 21:56
w Garda jest taki Stellplatz , jest trochę poza zgiełkiem i nie tak łatwo do znalezienia ...Via Preare 15 (czy coś tak) przy przystanku trochę dalej jechać w kierunku Alfi.
Jak nocą tam zajedziesz i chcesz bezpłatnie postać , stań na parkingu przy supermarkiecie w Costermano (Strada Provinziale 8) między Garda i Alfi dojechać...tam się nic nie dzieje ale zawsze stoi parę kamperków ...tak było jak nie dawno(2015) tam byłam
onionskin - 2016-07-10, 21:59
Kliknij na link, poczekaj aż przemieli dane i poprzeglądaj.
http://overpass-turbo.eu/s/her
mischka - 2016-07-10, 22:02
i jeszcze kilka na szybko
onionskin - 2016-07-10, 22:12
No to ja też może przyczynie się do ślinotoku
Limone w lipcu:
image hosting over 10mb
Darek Szczecin - 2016-07-10, 22:17
Ślinotok obfity , foty piękne, rady cenne, lecim na chybił trafił.
izola - 2016-07-10, 22:20
" lecim na chybił trafił"
tak jest prawidłowo , zawsze coś znajdziesz...chociażby z małym poszukiwaniem.
Darek Szczecin - 2016-07-10, 22:22
Jeszcze muszę rozkminić sposób pozbywania się szarej wody, chyba jakiś taki płaski zbiornik na kółkach muszę prędko nabyć. Czy są jakieś inne metody żeby takiego baniaka nie targać ze sobą?
CORONAVIRUS - 2016-07-10, 22:26
Darek Szczecin napisał/a: | . Czy są jakieś inne metody żeby takiego baniaka nie targać ze sobą? |
jest... kropelkowy
Darek Szczecin - 2016-07-10, 22:29
Z tym poszukiwaniem to ok, tylko jeszcze klimy silnikowej nie mam i jak sobie wypbrażę przemieszczanie się z kampingi na kamping w 30 stopniowym upale, to rodzina mnie zatłucze czym się da i piekło w aucie murowane
Darek Szczecin - 2016-07-10, 22:32
BIORCA napisał/a: | Darek Szczecin napisał/a: | . Czy są jakieś inne metody żeby takiego baniaka nie targać ze sobą? |
jest... kropelkowy | . Nie czepiają się o takie coś? Nie mam na myśli super hlusta oczywiście , tylko taki delikatny i to nocą. Sory za durne pytania ale ka naprawdę mocno początkujący jestem
CORONAVIRUS - 2016-07-10, 22:53
ZRÓB tak by nie było widać ...zasłoń , wsadź rurkę aż do gleby ... no pokombinuj ... w upale wszystko wyschnie nim wsiąknie jak by ktoś pytał to powiedz,że to z klimy kapie ... z klimy zawsze kapie
Darek Szczecin - 2016-07-10, 23:01
BIORCA napisał/a: | ZRÓB tak by nie było widać ...zasłoń , wsadź rurkę aż do gleby ... no pokombinuj ... w upale wszystko wyschnie nim wsiąknie jak by ktoś pytał to powiedz,że to z klimy kapie ... z klimy zawsze kapie | . Dobre
Bronek - 2016-07-10, 23:04
W Włoszech cel Toscania byłem kiedyś czepką z dwoma odczepinymi zbiornikami po 20l. na pytanie gdzie mam szarą wywieść, kazano mi na klomby wylewać było upalnie i sucho.
W Grecji machnięcie ręki.
Raczej równym siurkuiem., pod siebie z umiarem.
Jak jest zrzutowisko, to raczej należy tam, jak nie ma, to znaczy pod siebie, delikatnie. Ważny rodzaj gruntu.
To dla świętojebliwych... skandal, ale życie jest brutalne.
Jak właściciel kempingu nie zorganizował możliwości zrzutu a przymuje kampery, to co? Masz wypić.?
Jestem kulturalny, relatywnie.
Mam patent kropelkowy na elektrozaworze, to gdy już full i nie ma naprawdę gdzie wylać w miarę kulturalnie i nieuciążliwie.
Kap, kap tak z 1/2 cz. górnej wykapie albo podczas jazdy albo na postoju
I zasuwę na siłowniku, pod kontrolą w monitorze najazdu na kratkę. Czasem wylewałem do kratek pod hypermarketami, celnie.
Zawsze pytam co z kasetą i co z szarą.
Nad Gardę jedź w ciemno, byłem tam dawno motocyklem piknie jest. I ludzi też w sezonie. Ale po to masz kamperka by móc nie planować za bardzo.
izola - 2016-07-10, 23:19
z tą szarą, nie mam nigdy problemu...poza jak stoję na parkingu i wypuszczę pomyje ...mojemu lubią się pomylić spusty i zamiast zamknąć je otworzy
Filip - 2016-07-10, 23:29
W Limone jest ciasno. Na północy jest w Riva del Garda stellplatz ale nie nad samym jeziorem tylko w centrum. Można stać 2 dni, wyjechać i wjechać i stać kolejne dwa dni. czyste wc ale lepiej nad samym jeziorem. Lepszym campingiem będzie BELVEDERE basen na górze, restauracja na dole kamienie na plaży ładne widoki
Andrzej 73 - 2016-07-11, 01:40
My trzy latka temu byliśmy na kempingu Della rosse koło Lazise http://www.campingparkdellerose.it/
W miarę przyzwoite ceny , basen zjeżdżalnie , market oraz boiska do gier i zabaw.
Darek Szczecin - 2016-07-11, 07:57
Dzięki wszystkim, teraz już coś wiem, jeszcze w necie polukamy. Panie Bronisławie melduję o nabyciu rulonu 100 czapek malarza , Kem Blue 2,5 litra , silikon w spraju do zasuwy i jakiś środek do mycia kibla . Kiblowo jestem przygotowany , auto stoi pod chatą robię testy napełniania i opróżniania kasety już mam coraz lepszy czas, ćwiczę też zrzut do zwykłej muszli (precyzja wymagana) . Jsk to mówią im więcej potu na ćeiczeniach, tym mniej krwi w boju
Bronek - 2016-07-11, 08:10
Stwierdzam, że nie tylko masz militarny wizerunek, ale i usposobienie.
Cóż..... Spocznij, wolno palić.
Ten rozkaz padł z ust Oficera rezerwy WP, byłego szefa szpitala polowego w fazie rozsypki.
Jeszcze sejf na gnata i jesteś gotów
Ale jest w tym coś z Marynarki Wojennej, kaseta bez chemii to jak wyrzutnia torped.
Darek Szczecin - 2016-07-11, 08:36
Uzbroiłem się też w okoliczniściowe naklejki w językach najpopularniejszych w Europie 😀
Darek Szczecin - 2016-07-11, 09:25
Bronek napisał/a: | Stwierdzam, że nie tylko masz militarny wizerunek, ale i usposobienie.
Cóż..... Spocznij, wolno palić.
Ten rozkaz padł z ust Oficera rezerwy WP, byłego szefa szpitala polowego w fazie rozsypki.
Jeszcze sejf na gnata i jesteś gotów
Ale jest w tym coś z Marynarki Wojennej, kaseta bez chemii to jak wyrzutnia torped.
| . Tak podbudowany mentalnie mogę zakrzynąć jedno WODZU PROWADŹ NA KOWNO
Bronek - 2016-07-11, 10:05
Służąc ofiarnie 2 miesiące dla Polski Ludowej i tydzień dla 3 RP , jestem Kombatantem i inwalidą wojennym .
Mam uraz po "grach wojennych" w postaci uszkodzonej wątroby , która co prawda się zregenerowała, oraz okrzyk: "na Kowno" , powoduje ruch prawej reki w kierunku szklanki . Taki tik.
jarek73 - 2016-07-11, 12:19
Mysle ze doskonale dasz sobie radę ze wszystkim , tylko o tej klimie nie doczytałem, ze jakieś nie masz .Jak nie masz zadnej to Ci powiem ze gorzej miełi i chwalili ale będzie syf .
rigg - 2016-07-11, 16:08
Ja stałem nad Gardą tu:
http://www.campercontact....-serenella.aspx
Polecam ww stronę i zainstalować sobie ich aplikację, no i park4night sobie zainstaluj.
Parking 15m od jeziora, masz serwis i bieżącą wodę. Bilet kupujesz w automacie i wkładasz za szybę.
Kilka dni staliśmy i codziennie rano to robiłem. Nie widziałem nikogo kto by to sprawdzał, ale cena chyba 6 euro nie zwalała z nóg. Byłem w lipcu ubiegłego roku i mniej niż połowa była wolna....
Darek Szczecin - 2016-07-11, 22:12
jarek73 napisał/a: | Mysle ze doskonale dasz sobie radę ze wszystkim , tylko o tej klimie nie doczytałem, ze jakieś nie masz .Jak nie masz zadnej to Ci powiem ze gorzej miełi i chwalili ale będzie syf . |
No brak klimy to lipa, pod koniec tego tygodnia dopiero dostanę skraplacz 12kw dachowy i całość zamontuje dopiero jak wrócę znad Gardy.
Dlatego chcę przelecieć za Szczecina na miejsce nocą i prędko zadokować na jakimś campingu. Pobyt planujemy max 6 dni na dłużej się nie wyrwę, zresztą to i tak dla mnie luksus od 20 lat mam ulropy max 4 dni
Darek Szczecin - 2016-07-11, 22:14
rigg napisał/a: | Ja stałem nad Gardą tu:
http://www.campercontact....-serenella.aspx
Polecam ww stronę i zainstalować sobie ich aplikację, no i park4night sobie zainstaluj.
Parking 15m od jeziora, masz serwis i bieżącą wodę. Bilet kupujesz w automacie i wkładasz za szybę.
Kilka dni staliśmy i codziennie rano to robiłem. Nie widziałem nikogo kto by to sprawdzał, ale cena chyba 6 euro nie zwalała z nóg. Byłem w lipcu ubiegłego roku i mniej niż połowa była wolna.... |
super dzięki, jak nie znajdę na normalnym campingu to te miejsce może uratować honor pana domu
Darek Szczecin - 2016-07-11, 22:16
Bronek napisał/a: | Służąc ofiarnie 2 miesiące dla Polski Ludowej i tydzień dla 3 RP , jestem Kombatantem i inwalidą wojennym .
Mam uraz po "grach wojennych" w postaci uszkodzonej wątroby , która co prawda się zregenerowała, oraz okrzyk: "na Kowno" , powoduje ruch prawej reki w kierunku szklanki . Taki tik. |
Oficerze Bronisławie czy ty czasem nie jesteś ofiarą stresu bojowego? To chyba można leczyć?
amee - 2016-07-12, 09:28
Darek, kiedy wyruszacie i w jakim dokładnie składzie? Podeślij na priv jakiś numer kontaktowy do Was, a nuż się spotkamy? My jeszcze nie wiemy ani kiedy ani gdzie ale Garda jest jednym z pomysłów bo w miarę blisko od nas i droga dość szybka/szybsza niż do Chorwacji np.
Darek Szczecin - 2016-07-12, 17:54
amee napisał/a: | Darek, kiedy wyruszacie i w jakim dokładnie składzie? Podeślij na priv jakiś numer kontaktowy do Was, a nuż się spotkamy? My jeszcze nie wiemy ani kiedy ani gdzie ale Garda jest jednym z pomysłów bo w miarę blisko od nas i droga dość szybka/szybsza niż do Chorwacji np. | . Wsio poszło na Priv
Darek Szczecin - 2016-07-25, 09:26
Wróciliśmy właśnie znad Gardy. Miejsce znaleźliśmy po 10 minutach Camping San Benedetto, miejscowość Peschiera. Miejsce było całkowicie w cieniu z widokiem na jezioro do sanitariatów 20 metró do basenów 30m do plaży 100m dla mnie bomba . Na lepszym Campingu w życiu nie byłem, fakt były to mój pierwszy zagraniczny
mischka - 2016-07-25, 09:43
Darek Szczecin napisał/a: | Na lepszym Campingu w życiu nie byłem | jeszcze będziesz
Peschiera urokliwa miejscowość, ale daleko od planowanego Limone...
amee - 2016-07-25, 09:53
No to teraz Darku czekamy na zdjęcia i relację z pierwszego wyjazdu. Jak cenowo ten postój?
Darek Szczecin - 2016-07-25, 10:18
Z tym Limone to po drodze zapadła decyzja że kierujemy się na południe jeziora, bo bliżej do Werony i Wenecji. Polecieliśmy na 2 auta i dwie 3 osobowe rodziny moimi dwoma autami czyli Panzerkamper i Ducato 6cio osobowe z markizą i wyrkiem z tyłu. Dzięki temu miliśmy Panzera jako bazę a Ducato jako wypadówkę na wycieczki. Z miejcem trafiliśmy idealnie to chyba fart nowicjusza . Staliśmy w cieniu i dwa dwa obok siebie. Może dlatego tak się udało bo stanęliśmy na miejscach nie dla kamperów tylko dla namiociarzy chyba. Obsługa była zdziwiona że chcemy ten akurat kawałek gruntu bo ciężko manewrować między drzewami, fakt alkowa by się nie wcisnęła. Cena za 3 osoby i auto ze wszystkimi opłatami dodatkowymi za 6 dni wyszła 290 euro. A co do relacji to lepszych pewnie było na forum więcej . Wenecja zaliczona, Werona zaliczona, Sirmione zaliczone. A reszta czasu to wino, basen, plaża, wino, frutti di mare . Obok jskiegoś lokalnego marketu do którego było może 1km, był sobie jakiś sklep dziwny tylko z owocami morza , wyglądało to jak źródło zaopatrzenia lokalnych knajpek. Generalnie za 1kg Krewetek wychodziło 10 euro, a dziwnych stworów było tam opór , wcinaliśmy te wynalazki wieczorami na potęgę zapijając winem za 1,5 euro i jeszcze do domu 4 kilo miksu dziwadeł morskich zabrałem
mischka - 2016-07-25, 10:37
he he znaczy Włochy się przyjęły
amee - 2016-07-25, 10:40
Super A jak trasa? Jak długo jechaliście i z jakimi przystankami? Jak góry po drodze?
MILUŚ - 2016-07-25, 10:47
Dokładnie przed tygodniem wyjechaliśmy z tego kampingu :
http://www.campercontact....agricamper.aspx
Miejsce może trochę oddalone od centrum miasta czy brzegów jeziora ale nie było wyjścia
W piątek popołudniu nie było szans dostać się na pozostałe bliżej położone stellplace bo drogi dojazdowe do miasta zostały zamknięte z powodu nawału przyjeżdżających . Policja nie wpuszczała nikogo . Jak sprawdziłem jeden z przepełnionych kempingów nad brzegiem to cena nas powaliła ...........75 EUR/doba
Darek Szczecin - 2016-07-25, 11:23
amee napisał/a: | Super A jak trasa? Jak długo jechaliście i z jakimi przystankami? Jak góry po drodze? | . Oj Włochy przyjęły się na maksa, już planujemy kolejną wyprawę . Co do trasy to jakoś minęła bez problemów i korki robiły się tylko przy dużych aglomeracjach, ale też na moment. W tam tą stronę wystartowaliśmy o 18 tej ze Szczecina i z małym spaniem po drodze o 10 tej byliśmy na miejscu. Z powrotem wystarowaliśmy o 12 tej w południe i o 01.30 byliśmy na miejscu w Szczecine, górki bez problemu zresztą Niemcy i Holendrzy takimi rypciami tam śmigsją że ja bym się bał . Ja obrałem technikę jak górka duża do pedał w podłogę i tak żeby poniżej 100 km/h nie spadało. Faktem jest że Starym Sprinterem wyprzedzaliśmy wszystkie nowoczesne alkowy i to leciutko, opory powietrza robią swoje
mischka - 2016-07-25, 11:35
Nie wiem czy komu się przyda ale ja tankuje zawsze w miejscowości Hall przed Innsbruckiem.
W kierunku Włoch na zjeździe Hall Mitte jest kilka tanich stacji paliw przy głównej drodze. Nie trzeba bardzo zbaczać z trasy bo miasteczko leży równolegle do autostrady.
tdo - 2016-08-07, 22:42
Polecam camperstop na północy Gardy w bardzo ładnej miejscowości Torbole. Nieoficjalnie można stać dłużej niż 48h, miejce praktycznie nad samym jeziorem, czyste łazienki, blisko centrum: Camper Stop Torbole
Andrzej 73 - 2016-08-08, 09:44
My jutro lecimy z Vieste na Gargano do Peschiera nad Garda
slawwoj - 2016-08-08, 14:02
Andrzej 73 napisał/a: | My jutro lecimy z Vieste na Gargano do Peschiera nad Garda |
My nad Garde dotrzemy za kilka dni, więc bądźmy w kontakcie. Przed nami jeszcze Grossglockner.
Darek Szczecin - 2016-08-13, 09:07
Jesteśmy właśnie w Peschiera del Garda na campingu S. Benedetto, czyli tym damy na którym byliśmy pierwszym razem i nawet stanęliśmy na tym samym miejscu. Zatrzymsliśmy się tu na nockę. Jednym strzałem z okolic Rzymu ciężko by było
andi at - 2016-08-13, 11:49
Na półwyspie Simione jest parking za 21e doba .Polecam staliśmy 2 dni .Serwis k ampera jest .Z prawej strony na końcu półwyspu są 2 miejsca z wodą termalna .My już wjeżdżamy do Słowenii I jedziemy nad jeż.Osiach
nercedes - 2016-08-13, 19:23
Witam czy stał ktoś na tym parkingu Piazzale Vittorino Zambarda http://www.campercontact....o-zambarda.aspx To co piszą to jest zamknięty tylko w soboty od 8 do 15 , na zatrzymanie się na dwa dni może był by fajny ???
Fosa - 2016-08-24, 11:15
a gdzie sie zatrzymujecie na nocleg po drodze nad Garde. Mozecie cos polecic gdzie sie zatrzymac i przespac z dzieciakami?
Andrzej 73 - 2016-08-24, 11:47
Fosa napisał/a: | a gdzie sie zatrzymujecie na nocleg po drodze nad Garde. |
Pytanie ogólne. Po drodze skąd ...i na jakim odcinku drogi?
Jeśli jedziemy do północnych Włoch to bezpiecznie zatrzymać się jeszcze w Austrii np. w Klagenfurt przy stacji Jet na parkingu sklepu wielobranżowego...tupu Makro
https://www.google.pl/map...892!4d14.370664
Również na tej stacji jest bardzo dobra cena paliwa.
andi at - 2016-08-24, 12:39
Najlepiej zjechać z autostrady i na wiosce w bocznej uliczce to najpewniejsze
Sąsiedzi będą cię pilnować .
Fosa - 2016-08-24, 13:03
TRASA: Warszawa- Werona, przez Ostrava, Wieden, Graz
|
|