Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Prośba o pomoc w oględzinach

Andrzej 73 - 2016-07-11, 21:12
Temat postu: Prośba o pomoc w oględzinach
Dalszy ciąg poszukiwań kamperka dla siostrzeńca. ;)
Szukamy suchej i pewnej zabudowy. :bajer
Następna oferta jest z okolic Chojnic.
Pojazd sprowadzony i jak się orientuję meble zostały przemalowane , ponieważ w oryginale są w kolorze drewna. Nie wiem czy z upodobania czy z jakiegoś innego powodu.
Prośba do Kolegów mieszkających w pobliżu o sprawdzenie kamperka z podanego ogłoszenia.
Być może ktoś już oglądał i może coś bliżej się wypowiedzieć na temat owego autka.

http://otomoto.pl/oferta/...0-ID6ysWH1.html

Z góry wielkie dzięki :spoko

rjas - 2016-07-11, 22:22

Może trochę off topic, ale gdybym był na kupnie to chyba sam bym poleciał czym prędzej oglądać. Na pierwszy rzut oka wygląda całkiem całkiem :)
Andrzej 73 - 2016-07-11, 22:30

Wiem , wiem ale trochę już pooglądali i jak dotąd same porażki więc trochę mamy obawy przed nowym niewypałem.
:spoko

CORONAVIRUS - 2016-07-12, 06:42

Andrzej 73 napisał/a:
Wiem , wiem ale trochę już pooglądali i jak dotąd same porażki więc trochę mamy obawy przed nowym niewypałem.

byli jednak obejrzeć forda z automatem ???

Andrzej 73 - 2016-07-12, 08:11

BIORCA napisał/a:
byli jednak obejrzeć forda z automatem ???

Dzięki Waszym wypowiedzią , stwierdzili że szkoda jechać i tracić czas.
Szukają kampera dalej...
Byli oglądać w innych miejscach i same porażki.

tomas67 - 2016-07-12, 16:02

Dzwoniłem do gościa i sam powiedział że jest wymieniony dach około metra blachy :idea Sam :kawka: mu się przyglądałem
Andrzej 73 - 2016-07-12, 17:05

tomas67 napisał/a:
Sam mu się przyglądałem

Widziałeś na żywo tego kampera?

CORONAVIRUS - 2016-07-12, 17:43

tomas67 napisał/a:
Dzwoniłem do gościa i sam powiedział że jest wymieniony dach około metra blachy :idea Sam :kawka: mu się przyglądałem

sam wymieniał ?
dlaczego? zgnił czy przywalił ?

Andrzej 73 - 2016-07-12, 17:47

BIORCA napisał/a:
sam wymieniał ?
dlaczego? zgnił czy przywalił ?

Również dzwoniłem i powiedział że sprowadził uszkodzonego i robił u gościa a Chojnic co zajmuje się naprawami kamperów.
Tylko pytanie jak naprawiony?

Bronek - 2016-07-12, 18:43

To ten z malowanymi szafkami ?

Maluje się, bo taki ma się gust, lub by przykryć uszkodzenia np. zalanie itp.

Andrzej 73 - 2016-07-12, 18:53

Tak jak widać malowane lub takie już były w oryginale.
Z fotek ciężko ocenić.
Żebym mógł go na żywo zobaczyć :gwm
Wszystko byłoby jasne.

slawwoj - 2016-07-12, 19:07

Mogę pomóc w oględzinach. Mam bliziutko :lol:
http://www.allegro.pl/Sho...item=6284774153

Andrzej 73 - 2016-07-12, 19:45

Widzieliśmy ogłoszenie , ale nie ten układ wnętrza. :(
slawwoj - 2016-07-12, 19:51

A jakiego szukacie? Ten układ u mnie wydaje mi się być dobrym :hide:

Wiem, każdy ma inne potrzeby. Być może niedługo będę jechał przez Czestochowe na wakacje. Możecie obejrzeć.

tomas67 - 2016-07-12, 20:12

Widziałem tylko ogłoszenie i rozmawiałem z gościem przez telefon . Mam zamiar podjechać i zobaczyć go osobiście ale to dopiero po niedzieli . Blacha ponoć jest jeszcze do lakierowania Ciekawe jak :bylo to zrobione
Andrzej 73 - 2016-07-12, 20:31

tomas67 napisał/a:
Widziałem tylko ogłoszenie i rozmawiałem z gościem przez telefon . Mam zamiar podjechać i zobaczyć go osobiście ale to dopiero po niedzieli . Blacha ponoć jest jeszcze do lakierowania Ciekawe jak :bylo to zrobione

Nie rozumiem , zamontowali blachę nie lakierowaną?
To chyba jakiś żart. :-/

CORONAVIRUS - 2016-07-12, 20:53

Andrzej 73 napisał/a:
tomas67 napisał/a:

Nie rozumiem , zamontowali blachę nie lakierowaną?
To chyba jakiś żart. :-/

taniej :haha:

Andrzej 73 - 2016-07-12, 20:55

Adam , głupi ten co chce zaoszczędzić kilka złociszy a traci dużo więcej.
CORONAVIRUS - 2016-07-12, 21:45

Andrzej ...pooglądaj w realu więcej takich rodzynków ... naklejanie nowych, innych , blach to jakaś norma bo to taniej niż zerwać stara a pod nią padlina ...

handlarze nie remontują tylko picują od dawien dawna a klient łyknie bzdury,że spadła gałązka albo kot z dachu i uszkodził :)

tomas67 - 2016-07-13, 07:19

BIORCA napisał/a:
Andrzej ...pooglądaj w realu więcej takich rodzynków ... naklejanie nowych, innych , blach to jakaś norma bo to taniej niż zerwać stara a pod nią padlina ...

handlarze nie remontują tylko picują od dawien dawna a klient łyknie bzdury,że spadła gałązka albo kot z dachu i uszkodził :)

tak było jest i będzie niestety :gwm

Andrzej 73 - 2016-07-13, 07:53

Poproszę sprzedającego o fotki tej blachy nie pomalowanej , muszę to zobaczyć bo ciężko uwierzyć że można tak naprawić kampera.
Adam , handlarz też powinien dbać o jakość sprzedawanego produktu.

A tak na marginesie , to teraz zły czas na zakup kampera.

tomas67 - 2016-07-13, 11:19

Ciekawe czy przesle te zdjęcie :haha: ale tak i tak przejadę się zobaczyć to cudo.
marekoliva - 2016-07-13, 11:57

Andrzej 73 napisał/a:
handlarz też powinien dbać o jakość sprzedawanego produktu.

masz całkowitą rację ale jak takiego znaleźć?
Andrzej 73 napisał/a:
A tak na marginesie , to teraz zły czas na zakup kampera.

teraz jest doby czas na sprzedaż, z zakupem gorzej , ceny wyśrubowane .

Andrzej 73 - 2016-07-14, 19:21

Właśnie przyjechaliśmy z objazdówki po kraju 900km
Obejrzeliśmy trzy kamperki z Bedlna k/Kutna , Silno k/Chojnic i z Łodzi
Co jeden to gorszy. Bavaria okazała się totalnym niewypałem z połamanymi ścianami.
Pilot z łodzi całkowicie zgniły i zalany.
Pomimo wielu ubytków ten z Bedlina okazał się najlepszy.
Jednak nie wróciliśmy z kamperem. :(

Milano - 2016-07-15, 02:15

Cóż można jeszcze dopisać do w\w postów? I kupując o tej porze roku.
Teraz kupić dobrego, za niską cenę, to jakby trafić 6 w Lotto prawie.

Ja np.ostatego kampa kupilem,po 5-ciu miesiącach intensywnych poszukiwań.
A tego wcześniej 4 miesiące poszukiwań, sporo kasy i czasu zmarnowanego.

Życzę powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniach wymarzonego :spoko

Andrzej 73 - 2016-07-15, 07:32

MILANO96 napisał/a:
Teraz kupić dobrego, za niską cenę, to jakby trafić 6 w Lotto prawie.

Problem polega na tym że w kraju rynek kamperów to nadal bardzo ale to bardzo mała grupa pojazdów.
Po przemyśleniach stwierdzam że trzeba ruszyć na zachód.
Przekaże swoje spostrzeżenia szwagrowi niech wsiadają i jadą szukać tego jedynego.

slawwoj - 2016-07-15, 08:34

Tylko tam są droższe pojazdy. Np taki jak mój jest o 18 tys zł droższy czyli prawie o 40 % więcej do tego dolicz prawie 20 % akcyzy. Wyjdzie około 80 tys. Czyli ponad 30 tys więcej niż taki sam, który stoi u mnie na podwórku.

https://www.mobile.de/pl/.../228300414.html

CORONAVIRUS - 2016-07-15, 09:43

na zachodzie auta mają prawdziwą cenę bo w większości są ... w bardzo dobrym stanie .

Do Polski trafiają rozjebundy i tylko czasami są fajnie zrobione ...fajnie to znaczy tak by inwazja wilgoci nie postępowała ...niestety większośc jest załatana by oko ucieszyło , ładne, tanie to i klienta znajduje tylko na krótko bo ten zakuma co się dzieje i sprzedaje dalej...

Po co jechać do Niemiec po furę i przepłacać jeśli można u nas zrobić jak trzeba i będzie fajnie bez jeżdzęnia po świecie ... Polak jeszcze ciągle mało myślący i naiwny ... dobry kamper musi kosztować .. a jak ktoś mówi,że w Polsce taniej to niech zaraz doda ,że gorzej to i prawdę powie :)

slawwoj - 2016-07-15, 10:09

Uogólniasz :dziadek:

Są na forum osoby, które w Niemczech za porządną kasę kupili zgniłki ...

tomas67 - 2016-07-15, 10:35

Zgadzam się z Adamem wie bo widzi różne zgniłki :spoko
zbyszekwoj - 2016-07-15, 10:50

U nas każdy chce kupić za okazyjną cenę, bo ceny są porównywane do tych rozbitków łatanych w Polsce.Dobrze jak połatany od razu po zdarzeniu. A jak kilka miesięcy lało się przez dziurę ?
slawwoj - 2016-07-15, 11:02

Na rynku jest coraz więcej aut, kupionych na zachodzie w dobrym stanie (dla siebie) a teraz je sprzedają bo np. kupują coś nowszego, innego.

Tak jest w przypadku sprzedawanego przeze mnie kampera jak również w przypadku kampera, którego chcę zakupić.

CORONAVIRUS - 2016-07-15, 11:40

sławoj...nie obraź się ale prezentujesz pogląd typowy dla właściciela fury...moje idealne .

zaręczam Ci ,że gdybym Twoje i każde auto używane kupował to pokazał bym Ci takie miejsca przy których Twoje poglądy zostaną natychmiast zweryfikowane do realnych .

Nie ma idealnych starych kamperów ...normalnie nie ma i nie piszcie,że są i właśnie WY je macie ...

Mam i miałem też i nigdy nikomu nie powiem,że nie jest wpierdzielany przez czas bo bym kłamał .

doprowadzenie kampera do ideału przewyższy jego cenę nawet w Niemczech ...no cudów nie ma .

Najczęściej ktoś twierdzi ,że nie wiedział albo się nie spodziewał ale często wpada w szał jak mu się pokazuje zonki w jego idealnej furze .... parę razy w miesiącu oglądam auta przed zakupem, różne.... idealnego 10 latka jeszcze nie spotkałem .

zaskoczony nie jestem , to przecież normalne...auto nie wino ani skrzypce :)

I jeszcze jedno ...Niemiec idealnej fury tanio nie sprzeda a jak jest drogo to Polak nie kupi ... kółko się zamyka . Jeździmy gracikami i to jest fajne , ma swój urok ...:)

slawwoj - 2016-07-15, 12:04

BIORCA napisał/a:
sławoj...nie obraź się ale prezentujesz pogląd typowy dla właściciela fury...moje idealne .

Nigdy tak nie twierdziłem. :bigok

Inna sprawa że kupujący chcą to słyszeć, że stan jest idealny. Np jak mówię że trzeba podłubać przy czujniku czystej wody to rozmówca jest rozczarowany.

Albo jak napisałem zgodnie z prawdą że żona ni z gruszki ni z pietruszki podjęła decyzję o sprzedaży to usłyszałem że na taki tekst to nikt sie już nie nabiera i tylko staje się bardziej podejrzliwy.

Kupujacy chcą usłyseć to co chcą usłyszeć a nie prawdę. Wydaje mi się że chc kupić pewną iluzję, marzenie a nie normalny pełnoletni kamper.

marekoliva - 2016-07-15, 12:13

BIORCA napisał/a:
I jeszcze jedno ...Niemiec idealnej fury tanio nie sprzeda a jak jest drogo to Polak nie kupi ... kółko się zamyka

:shock: ..... taka prawda, wszyscy to wiemy a zachowujemy się jakby było inaczej, bo chcielibyśmy aby było idealnie i tanio, tak się nie da.
Taka ciekawostka, oglądałem niedawno integrę w idealnym stanie i fakt tanio, przez telefon właściciel zapewniał, że idealny, na zdjęciach źle nie wyglądał ale w realu szok. Nawet do odbudowy się nie nadawał, DMC 3500 plus tona wody w ścianach. Ale pretensji do gościa nie miałem tylko do siebie, właśnie chciałem tak jak Adam napisał: idealnie i tanio...., dobrze, że nie miałem daleko :mrgreen:

yans1 - 2016-07-15, 12:17

Zgadza się. jakość musi kosztować. Czasami lepiej przy kupnie zapłacić więcej i mniej dołożyć później, niż kupić tanio i dołożyć dwa razy więcej na remont.
Comsio - 2016-07-15, 12:34

Oczywiście że mamy graty :wyszczerzony:
Wymieniałem przednie amorki,miały tylko 45% jutro końcówkę bo już puka itd.
Jeszcze by Pasowało sztrzelic polerkę. :wyszczerzony: :spoko

Andrzej 73 - 2016-07-15, 12:43

Zgadzam się z tym co piszecie. Jednym z warunków zakupu kampera jest szczelność.
Spotykałem trzy latka do połową zalaną ścianą jak również 25 latka suchego jak pieprz.
Reguły nie ma , można trafić różnie , ale fakt jest faktem że z wiekiem pojazdu co raz trudniej wyszukać coś sensownego .
Przy decyzji o zakupie nowego kampera również braliśmy pod uwagę możliwość wtopy kupując używkę bo nigdy pewności nie mamy czy nie siedzi w zabudowie ukryty otworek co łapie wodę.
Co dalej zrobią zobaczymy , czy kupią kampera czy chwilowo przyczepę.

Dzięki Wszystkim za wypowiedzi w temacie. :spoko

krimar - 2016-07-15, 17:05

BIORCA napisał/a:
Nie ma idealnych starych kamperów

Nowych też nie ma idealnych ( http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=23760 ), a te dziś nowe za 30 lat będą o wiele gorsze niż te co aktualnie mają 30 lat (albo ich już wcale nie będzie)

Andrzej 73 - 2016-07-15, 17:24

Bez przesady wpadka producenta każdemu może się przydarzyć , nie jest to regułą.
Małe poprawki pewnie mogą być w wielu kamperach ale nie takie drastyczne jak u Piro.
W naszej Laice takich tragedii nie było.

tomas67 - 2016-07-15, 18:34

Jak kupuje się 10 latka trzeba się liczyć z kosztami napraw :-/ Sam szukam czegoś przyzwoitego dla siebie :spoko
edyt dzięki Andrzej za spojrzenie na tego w Chojnicach i rzetelną opinie mam zaoszczędzone 200km

piotr1 - 2016-07-15, 19:05

tomas67 napisał/a:
Zgadzam się z Adamem wie bo widzi różne zgniłki :spoko

Zgadzam się z moimi kolegami :lol: :spoko

Andrzej 73 - 2016-07-15, 19:24

tomas67 napisał/a:
dzięki Andrzej za spojrzenie na tego w Chojnicach i rzetelną opinie mam zaoszczędzone 200km

Mam nadzieje , że potomni też ten temat będą czytać i omijać te kamperki co podałem.

michal_olk - 2016-07-15, 22:58

slawwoj, a ty rok temu tego campera nie wystawiałeś na sprzedaż?

Co do zakupu to Biorca "w punkt" trafił z zakupem od Niemca. Pokażcie mi choć jednego, takiego drogo kupionego campera od Niemca;)

Przypomniało mi się że jak kiedyś szukałem VW t4 Kalifornia to w Niemczech było one droższe o 50%. Zgadnijcie czym się różniły od tych w Polsce;)

rjas - 2016-07-15, 23:14

Powiem więcej, nawet mój 6-cio latek wymagał doinwestowania (nie planowałem, ale czułem że coś się święci) , ale po dokonanych oględzinach wybrałem tzw. mniejsze zło, mając świadomość że ideał nie istnieje :( a chciałem mieć już tego swojego. Tak jak ktoś powyżej napisał, rynek polski jest niestety jeszcze dosyć ubogi i nie ma zbyt dużego wyboru.
Ale garaż mam zajefajny :diabelski_usmiech maluchem można by tam wjechać :haha: :haha: :haha: i to mnie trzyma w świetnym nastroju.
W końcu trzeba szukać pozytywnych stron życia :szeroki_usmiech

Andrzej 73 - 2016-07-16, 07:28

Tak się zastanawiam i dochodzę do takich wniosków.
Jak ktoś , kto nagle się decyduje na zakup kilkuletniego kampera ma kupić i cieszyć się z użytkowania jak wszystko co jest na rynku to porażka. No dobra może jest ten jeden dobry ;)
Potencjalny klient jest na dzień dobry (jeśli jest bystry i wie o co chodzi) przerażony tym co ogląda na Polskim rynku kamperów.
Rynek wtórny dalej raczkuje i nie może się rozwinąć , a wszystko przez tą cholerną akcyzę. :gwm

zbyszekwoj - 2016-07-16, 07:42

A Piotr 1 swojego juz sprzedał - był niezły ?.
Socale - 2016-07-16, 11:04

Andrzej 73 napisał/a:

...
Po przemyśleniach stwierdzam że trzeba ruszyć na zachód.
...

To niech ruszają przez Gubin i niech obejrzą mojego w realu, nie wiem tylko czego szukają i w jakim przedziale cenowym.
Za 2 tyg wracam do kraju. Oficjalne ogłoszenie dopiero po profesjonalnej sesji foto.
Tymczasem chyba wszystko o nim jest tu na forum, cena będzie wysoko ale nie w kosmosie.

Socale - 2016-07-16, 11:08

slawwoj napisał/a:
Na rynku jest coraz więcej aut, kupionych na zachodzie w dobrym stanie (dla siebie) a teraz je sprzedają bo np. kupują coś nowszego, innego.

Tak jest w przypadku sprzedawanego przeze mnie kampera jak również w przypadku kampera, którego chcę zakupić.

Dokładnie tak samo jest w moim, również co raz bardziej aktualnym przypadku.
Też szukam już kolejnego.

Andrzej 73 - 2016-07-16, 12:27

Tymczasem spontaniczna wyprawa do Wadowic , jakaś dziwna nazwa belgijskiej zabudowy na MB 412 dokładnie nie pamiętam.
Szwagier podjarany że mercedes...
Że ładniejsza praca silnika , 122KM itd...że lepszy od Fiata.
Każdy ma swoje preferencje ...

Socale - 2016-07-16, 12:47

Kupił?
Jak też nie pogardziłbym, mam 2 gwiazdki, wiem.
2,2Cdi też mam. Ale to tylko silniki z gwiazdą, buda jest najważniejsza, niech nie kupuje samej gwiazdy dla idei, to byłby błąd nie do wybaczenia.
Ducato też rzadko jedzie na lawecie...

Andrzej 73 - 2016-07-18, 13:39

Dzisiaj pojechali oglądać Pilote Atlantis A8 z Dzierżoniowa jak zwykle okazał się porażką , piszę jak zwykle bo staje się to rutyną.
Ludzie to głąby czy co...
Pytałem sprzedającego w firmie Dandis czy przeprowadzali próby szczelności.
Tak jak najbardziej - odpowiedział. Co za sku...syn , jak można tak nabijać ludzi w butelkę.
Podaję linka ku przestrodze , cała ściana od strony markizy zalana mięciutka jak gąbka.
Facio twierdzi że nasiąkła po deszczach , a jak stał na hali to był suchutki ...debil
W osądzaniu ludzi jestem powściągliwy , ale nie mogę się powstrzymać ponieważ poważnie z człowiekiem rozmawiałem i zapewniał mnie o wykonanych próbach szczelności.
Zamieszczam link do aukcji
http://allegro.pl/super-k...6324251251.html

Teraz z całą pewnością zapewniam o niewiarygodności sprzedawcy i kamperku do remontu a nie do natychmiastowego użytkowania. :spoko

slawwoj - 2016-07-18, 14:51

Aż pójdę swego popukac po ścianach :haha:

Po drodze na wakacje mam już umówionych dwóch oglądaczy. Szwagier juz do tego czasu podejmie decyzję żeby nowke kupić. I tego mu życzę :spoko

Andrzej 73 - 2016-07-18, 15:07

slawwoj napisał/a:
Szwagier juz do tego czasu podejmie decyzję żeby nowke kupić. I tego mu życzę

E tam ...
Czeka na Was na 25 -go.
Idź popukaj utwierdź nas w swoim przekonaniu że kamper jest suchy.
Gdyby to ode mnie zależało kupiłbym Twojego kamperka , jeśli jest suchy oczywiście :bigok

Wracając do tematu wyjazdów kupna , ten w spod Wadowic na MB , mokra ściana w tyle zabudowy i podłoga zapadająca się. Miałem wrażenie , że zaraz wpadnę w dół.
Po drodze zaliczyliśmy jeszcze Chrzanów i znów dwie ściany zalane. :gwm
A w opisie aukcji pisze że pewniak. :haha:

CORONAVIRUS - 2016-07-18, 19:27

Andrzej 73 napisał/a:

Zamieszczam link do aukcji
http://allegro.pl/super-k...6324251251.html

o

fota z kibla z papierem na podłodze i grzybnią w brodziku utwierdza mnie w przekonaniu,że auto zapuszczone a sprzedawca g**** wie o towarze jaki oferuje .

kiedy ktoś wygra i dostanie koszty dojazdów i strat czasu ??? może już się tak stało ?

jarek73 - 2016-07-18, 19:40

Jak ja kupowalem swojego to pan dandis , oferowal mi Laike w super cenie nowka sztuka , tez trochę czasu stracilem , na szczęście do dealu nie doszlo i nawet nie musialem do niego jechać .
ZEUS - 2016-07-18, 19:51

BIORCA napisał/a:
fota z kibla z papierem na podłodze i grzybnią w brodziku

ale za to przedni zderzak wypieszczony... :diabelski_usmiech

Andrzej 73 - 2016-07-18, 20:15

Jarek, mnie też zapewniał o idealnej zabudowie , choć mówiłem , że szukam już dość długo i wyciągam w kamperkach "kwiatuszki" :haha:
jarek73 - 2016-07-18, 20:38

Może mialem wiecej szczescia i nie musialem jechać, bo tak sciemnial przez telefon . Nie mniej tyle juz zlego o tej firmie sie pisze i mówi, ze dziwne ze to jeszcze funkcjonuje .
Mysle ze rynek kiedys dojrzeje i takie firmy sie wykrusza .

wojtek0 - 2016-07-18, 20:53

Andrzej 73 napisał/a:

Pilot z łodzi całkowicie zgniły i zalany.

Czy tego oglądaliście ? http://otomoto.pl/oferta/...e-ID6yq0nZ.html

marekoliva - 2016-07-18, 21:05

wojtek0 napisał/a:
Czy tego oglądaliście ? http://otomoto.pl/oferta/...e-ID6yq0nZ.html

A Ty go może oglądałeś ? masz blisko

wojtek0 - 2016-07-18, 21:08

No właśnie chciałem, ale nie wiem czy o nim mowa .
marekoliva - 2016-07-18, 21:13

O tym nie było, ale wydaje się ciekawy i Twoja opinia byłaby przydatna.
wojtek0 - 2016-07-18, 21:22

Jeżeli to nie on, jutro nawiąże kontakt i umówie się na oglądanie
Andrzej 73 - 2016-07-18, 21:47

Oglądałem tego z Łodzi - pisałem wyżej.
Szkoda czasu na telefon.
Totalny złom.
Z łazienki był taki smród , że czułem go jeszcze w Częstochowie. :haha:

marekoliva - 2016-07-18, 21:53

Na zdjęciach aż tak nie wygląda :mrgreen:
Andrzej 73 - 2016-07-18, 22:00

Wiem , wiem. Ale kwiatuszki były dosłownie wszędzie.

CORONAVIRUS - 2016-07-19, 06:46

http://olx.pl/oferta/fiat...html#d8a9460e1b kto pierwszy ten lepszy :)
Andrzej 73 - 2016-07-19, 06:55

Adam skąd wiesz że szczelny?
Widziałeś go?

CORONAVIRUS - 2016-07-19, 06:58

ja nie polecam ...absolutnie nie widziałem... ale kto pierwszy dopadnie i będzie szczelny to wygra ...idealne to to na wizus nie jest , jakby po wypożyczalni ... trzeba dopieścić :)
wojtek0 - 2016-07-19, 07:08

A już miałem nadzieje że choć sobie obejrzę :)
Andrzej 73 - 2016-07-19, 07:12

Na fotkach widać , że kiedyś był bagażnik na rowery. Jeśli otworów nie zabezpieczyli i woda sobie wciekła w ścianę to na dobre się rozgościła. Czyli będzie po ptokach
Andrzej 73 - 2016-07-19, 07:14

wojtek0 napisał/a:
A już miałem nadzieje że choć sobie obejrzę

Tego z Łodzi?
Szkoda na niego oczu.
Przyznam że ktoś kto robił foty zna się na tym. Wyszły pierwsza klasa.

wojtek0 - 2016-07-19, 07:29

Tak ,Pilocik z Łodzi
Andrzej 73 - 2016-07-20, 21:01

BIORCA napisał/a:

http://olx.pl/oferta/fiat...html#d8a9460e1b kto pierwszy ten lepszy

Byli obejrzeli i stwierdzili , że nie warto.
Po paru tygodniach poszukiwań wyedukowani jak starzy wyjadacze kamperowi.
W tym kamperku koło się urwało i uderzyło w podłogę z taką siłą , że ma wybrzuszenie z tyłu zabudowy.
W konsekwencji podniosły się meble i pękł blat w kuchni.
Tak w skrócie z relacji telefonicznej.

Z innej beczki.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze w najbliższy weekend będą cieszyć się z własnego kamperka.
W dniu wczorajszym obejrzeliśmy takiego co spełnia kryteria i jest such. Więc czekamy do soboty...

wojtek0 - 2016-07-21, 10:30

A czy oglądaliście tego http://otomoto.pl/oferta/...r-ID6yrESF.html

wpadł mi w oko i poza lekkim przetarciem wydaje się ok,choć gość mało rozmowny

slawwoj - 2016-07-21, 10:40

silnik mały
wojtek0 - 2016-07-21, 10:52

Wiem ,ale rozmawiałem z camperowiczem, który jeździł takim i dawał radę z alkową było by ciężko, ale tu ponoć jest ok.
Andrzej 73 - 2016-07-21, 10:55

wojtek0 napisał/a:
A czy oglądaliście tego http://otomoto.pl/oferta/...r-ID6yrESF.html

Początkowo braliśmy pod uwagę jednak po oględzinach niektórych egzemplarzy nie mieścił się w środku.
Siostrzeniec ma 195 cm. wzrostu i stwierdziliśmy że półintegry będziemy omijać.

Socale - 2016-07-21, 12:53

wojtek0 napisał/a:
Wiem ,ale rozmawiałem z camperowiczem, który jeździł takim i dawał radę z alkową...

Każdy swoje chwali, ale zwracam honor tym którzy bronią 1,9TDi
Takiego właśnie mam i naprawdę mnie zaskakuje, zachowuje się jak mój poprzednik 2,5TD, tyle że tamten o 1litr palił mniej.

Andrzej 73 napisał/a:

...nie mieścił się w środku.
Siostrzeniec ma 195 cm. wzrostu
...

Ha!!! Kolejny argument by obejrzeć mojego :)
Mam 190cm, w najwyższym punkcie mam 30cm do sufitu, w najniższym, na podniesionej podłodze 10cm :)

Andrzej 73 - 2016-07-21, 16:21

Socale napisał/a:
Ha!!! Kolejny argument by obejrzeć mojego

Chyba nie doczytałeś , już w sobotę będą posiadaczami kamperka.
Bardzo fajny sprzęcik , alkowa 2.8 JTD taki w sam raz 6,4m

Socale - 2016-07-21, 18:45

To jeszcze na urlop zdążą.
Gratki i radochy.

Andrzej 73 - 2016-07-21, 19:12

Sprzęta trzeba dopieścić.
Mają miesiąc na wyszykowanie kampera.
Jak będzie w ich posiadaniu to zamieszczę foty.
Właściwie powinien to zrobić sam zainteresowany , ponieważ jest na forum. :spoko

willi7 - 2016-07-23, 12:24

slawwoj napisał/a:
silnik mały

właśnie wróciłem z Norwegii i powiem jako użytkownik takiego silnika- nie jest to "demon" mocy, ale da się tym jeździć ! Uważam, że lepiej mieć zdrowe i pewne 1,9 (90KM) niż zajechane 2,8 :spoko

piotr1 - 2016-07-23, 12:56

willi7 napisał/a:
slawwoj napisał/a:
silnik mały

właśnie wróciłem z Norwegii i powiem jako użytkownik takiego silnika- nie jest to "demon" mocy, ale da się tym jeździć ! Uważam, że lepiej mieć zdrowe i pewne 1,9 (90KM) niż zajechane 2,8 :spoko

Zgadzam się w 100% też jeździłem 1.9 TDI i dawał radę w górach bez problemów :spoko

slawwoj - 2016-07-23, 13:05

A czy ktoś twierdzi że się nie da jechać ?! Że niby samochód nie wjedzie pod górkę ? Jesli wstawiają taki silnik do auta to w celu aby to auto napędzić a nie ciągnąc na sznurku.
Andrzej 73 - 2016-07-23, 13:16

Osobiście nie kupiłbym kampera z 1,9TD.
Pojemności mało i kucyków mało.
W poprzednik kamperku miałem 2,8 JTD i rewelacji nie było.
Następnie zmiana mapy silnika na 148 KM, to trochę zauważyłem różnicę.
Teraz 148 MJ i dupy nie urywa , ale jedzie się przyzwoicie.
Podsumowując , zajedziesz nawet hulajnogą tyle , że bardziej się umęczysz.

zbyszekwoj - 2016-07-24, 06:54

Andrzej 73 napisał/a:
Osobiście nie kupiłbym kampera z 1,9TD.
Pojemności mało i kucyków mało.
W poprzednik kamperku miałem 2,8 JTD i rewelacji nie było.
Następnie zmiana mapy silnika na 148 KM, to trochę zauważyłem różnicę.
Teraz 148 MJ i dupy nie urywa , ale jedzie się przyzwoicie.
Podsumowując , zajedziesz nawet hulajnogą tyle , że bardziej się umęczysz.

I to jest cała prawda. Też mam 2,8 i brakuje często mocy. Nie wyobrazam sobie mordęgi 1,9.

Ci wszyscy co zmieniali silniki, nie robili tego dla wiekszej masy, tylko mocy.

Jest u nas więcej tych małych z uwagi na akcyzę,ale wygoda w kamperze to ponad 100koni.

Wojciechu - 2016-07-24, 08:24

Miałem 2,5 - było dobrze, mam 2,8- jest lepiej. Wydaje mi się, że gdybym miał 3.0 - byłoby bardzo dobrze. :spoko
zbyszekwoj - 2016-07-24, 08:42

prof-os napisał/a:
Miałem 2,5 - było dobrze, mam 2,8- jest lepiej. Wydaje mi się, że gdybym miał 3.0 - byłoby bardzo dobrze. :spoko

Niedługo będzie 2,0 i będzie jeszcze lepiej :diabelski_usmiech

yans1 - 2016-07-24, 11:35

Ale te nowe będą miały większą moc. Choć większa pojemność to mniej wyżyłowany silnik :spoko
bryzby - 2016-07-24, 14:06

Cytat:

Miałem 1,9 td .teraz mam 2,8 jtd i nie ma problemu ze zjazdem z dużej górki. :bigok

Socale - 2016-07-25, 15:38

A nie... no oczywiście większy może więcej, ale ten mały to taki mały wariat.
Ruszyłem na urlop i sądziłem że ciężarówki będą się ze mną męczyć, że nogę w kolanie od sprzęgła kontuzję załapię, że 5 bieg to z górki zapnę itd.
Tymczasem on jeździ bez protestów.
Wczoraj wyjeżdżałem z promu w Brestova, tam długie podjazdy, niektóre 12%, dopiero tam redukcja do 2-ki - po koniecznym zwolnieniu kolumny aut bo już na obroty nie chciał się wkręcić.
.
Faktem jest że szukam nowego kampera se i jak będzie w nim siedział 1,9 ale buda taka jakiej wciąż szukam (Autostar) to kupię bez wahania czy marudzenia o brak mocy.