| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - [ZABUDOWA] Ford Transit 1996 Granduca obcięta alkowa
millenium_falcon - 2016-07-12, 19:44 Temat postu: [ZABUDOWA] Ford Transit 1996 Granduca obcięta alkowa Witam,
Tak na wstępie się przywitam. Cieszę się z pierwszego Kampera jak dziecko i również buduje mnie perspektywa koejnych wyjazdów. Jednak nie jest super różowo a to ze względu na brak alkowy. Ponieważ poprzedni właściciel ją obciął co:
a) wpływa wygląd bo z daleka wygląda jak dostawczy
b) wpływa na areodynamikę - opóru powietrza jest w opór
Chciałbym ją przywrócić. Czy macie jakieś pomysły, kogoś możecie polecić. Dać jakiś kontakt. Myślałem żeby poprostu wrzucić kurnik ale im dłuzej o tym myślę tym dalej jestem od tego pomysłu.
Poniżej foty. Z góry dziękuję za wskazówki (również fota przed "operacją")
Nawet mi Kamperowcy na trasie nie machają taki brzydal.
CORONAVIRUS - 2016-07-12, 19:47
TAkiego numeru jeszcze nie widziałem ...
witaj na forum... masz wejście smoka
millenium_falcon - 2016-07-12, 19:52
| BIORCA napisał/a: | :shock:
witaj na forum... masz wejście smoka |
Hahahahah dziękuję, a dokładniej wejście sokoła;)
EwaMarek - 2016-07-12, 20:28
prawdopodobnie wjechał pod most i ratował co zostało z kampera
millenium_falcon - 2016-07-12, 20:38
| EwaMarek napisał/a: | prawdopodobnie wjechał pod most i ratował co zostało z kampera |
spoko spoko, mogę otworzyć drugi wątek i będziemy mogli snuć czemuż tak go oszpecił , ale nie ma co się nad tym zastanawiać. Wolałbym się zastanawiać jak przywrócić może nie w 100% jego wygląd ale przynajmniej alkowe w której mogą z dwie osoby spać.
CORONAVIRUS - 2016-07-12, 20:48
skąd jesteś ?
EwaMarek - 2016-07-12, 21:00
Jak poczytasz na forum to znajdziesz kilka możliwości odbudowy od znalezienia dawcy i wykorzystania przyczepy kemingowej, po zbudowanie samemu konstrukcji i wypełnieniu jak typowy kamper ma ściany itd
millenium_falcon - 2016-07-12, 21:01
| BIORCA napisał/a: | | skąd jesteś ? |
Warszawa
TomekM - 2016-07-12, 21:02
Łysy wie jak doprawić alkowę;)
A poważnie to albo bym dorobił jedynie owiewkę albo dał dorobić alkowę profesjonaliscie.
Skorpion - 2016-07-12, 21:08
witam z Warszawy
millenium_falcon - 2016-07-12, 21:26
| TomekM napisał/a: | Łysy wie jak doprawić alkowę;)
A poważnie to albo bym dorobił jedynie owiewkę albo dał dorobić alkowę profesjonaliscie. |
właśnie jestem za tą drugą opcją
| Skorpion napisał/a: | :spoko witam z Warszawy |
witam :D
willi7 - 2016-07-12, 21:27
może jednak kurnik, chyba "Pony" są najbardziej aerodynamiczne, w sumie dzisiaj jest pełno różnych producentów kabin sypialnych
millenium_falcon - 2016-07-12, 21:30
| willi7 napisał/a: | | może jednak kurnik, chyba "Pony" są najbardziej aerodynamiczne, w sumie dzisiaj jest pełno różnych producentów kabin sypialnych |
To w ostateczności. Narazie szukam rozwiązania żeby to była integralna część budy. kurnik nie dokońca spełni funkcji żeby nie wyglądał jak dostawczak.
misiek85 - 2016-07-12, 21:50
Upolować alkowę od dawcy
CORONAVIRUS - 2016-07-12, 22:00
ford ma bardzo wysoką alkowę , wewnątrz można spokojnie siedzieć ... będzie ciężko upolować dedykowaną... każda niższa będzie wyglądała jak kupa
tylko zrobić nową pod wymiar
millenium_falcon - 2016-07-12, 22:15
| BIORCA napisał/a: | ford ma bardzo wysoką alkowę , wewnątrz można spokojnie siedzieć ... będzie ciężko upolować dedykowaną... każda niższa będzie wyglądała jak kupa
tylko zrobić nową pod wymiar |
tak też myślę, zeby znaleźć kogoś kto by był w stanie zrobić pod wymiar
TomekM - 2016-07-13, 07:57
Duni?
Frólik?
millenium_falcon - 2016-07-13, 11:38
| TomekM napisał/a: | Duni?
Frólik? |
ok, odezwę się. Jeszcze jakby ktoś miał pomysł to będę wdzięczny
tomek_lodz - 2016-07-13, 13:00
Problemem jest nawet nie szczelność ale połączenie z istniejącą zabudową. nie wiem czy nie najlepszym wyjściem byłoby znalezienie całych ( całej - kupować nawet j po jednej) używanych ścian bocznych. Ewentualnie jak już ktoś proponował "trumienka" na budę montowana do dachu. Może być nawet większa i dorabianie połączenia. Będzie to jednak rzeźba w ...... . Inaczej trzeba wybebeszyć całego camperka dorabiać stelaż łącząc solidnie z obecnym porabiać obicie zewnętrzne i dach. Wykończyć od środka. To jest robota na długie zimowe wieczory i ocieplony duży garaż (warsztat). Na razie jeździć tym "inwalidą po amputacji". i cieszyć się sezonem.
PS uważam tak jak już ktoś przede mną, że alkowa miała spotkanie z czymś twardszym od niej. Dlatego albo wymiana ścian albo solidny remont z rozbiórką aby sprawdzić czy amputacja nie była zrobiona "tanio aby szybko sprzedać " i nie ma gdzieś dalszych ukrytych "min"
McGali - 2016-07-13, 19:31
| BIORCA napisał/a: | :shock:
Szkoda, że nie widać na fotach jak został uzupełniony dach szoferki po odcięciu alkowy.
qdlaty_78 - 2016-07-13, 20:26
Spróbuj narazie dopasować coś takiego może kamperowcy zaczną machać
CORONAVIRUS - 2016-07-13, 22:16
| McGali napisał/a: | | BIORCA napisał/a: | :shock:
Szkoda, że nie widać na fotach jak został uzupełniony dach szoferki po odcięciu alkowy. |
w tych modelach dachu szoferki nie wycinali .
millenium_falcon - 2016-07-14, 11:26
Eh narazie nie ma nadzieii na zrobienie alkowy bez podwojenia ceny kamperka.
Dzięki Biorca za porady.
Może jeszcze ktoś się znajdzie ze sprytnym rozwiązaniem. Trzymam kciuki!
bart.ek - 2016-07-14, 12:21
Jak ma być tanio to pomyśl o czymś takim: http://allegro.pl/zabudow...11.html#thumb/5
To nie jest sypialnia tylko owiewka powiększająca nieco objętość kontenera (dostęp do niej jest od strony ładowni, montowana jest na przedniej ścianie kontenera, nie na kabinie), można by ją we własnym zakresie wykończyć wewnątrz i używać jak sypialni.
CORONAVIRUS - 2016-07-14, 12:26
| millenium_falcon napisał/a: | Eh narazie nie ma nadzieii na zrobienie alkowy bez podwojenia ceny kamperka.
! |
a nie mówiłem,że za tanio kupiłeś to teraz masz dylematy ...
ale pomyśl,że jak podwoisz wartość to trzykrotność otrzymasz przy sprzedaży ... czysty zysk bez podatku
dalej tak strasznie ?
|
|