| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Kamperowe wieści różnej treści, z kraju i ze świata
toscaner - 2016-07-12, 22:04 Temat postu: Kamperowe wieści różnej treści, z kraju i ze świata Co myślicie o temacie coś a'la "kamperowe wiadomości z kraju i ze świata"?
Wklejałoby się w jednym miejscu jakieś linki itp.
Coś tego typu jak np. ten: http://www.dailypost.co.u...tshire-11600449
Zanim wjedziemy pod most to weryfikujemy jakoś czy się zmieścimy, bo inaczej: bum
Swoją drogą, ja bym takim kamperem pod 2,2m się nie pchał. Moim też nie.
Rodzinka Cztery Plus - 2016-07-13, 11:14
Ja ostatnio zawracałem... Było 2.5, mam 3.15m. Ale fakt, jak się na co dzień osobówką jeździ, trzeba zdwoić czujność i wrażliwość na znaki, które osobówką na ogół się ignoruje...
yans1 - 2016-07-13, 11:49
Zgadzam się. Na co dzień jeździmy osobówkami i czasami rutyna i chwila zapomnienia nas gubi
Bajaga - 2016-07-13, 18:07 Temat postu: Re: Kamperowe wieści różnej treści, z kraju i ze świata
| toscaner napisał/a: |
Zanim wjedziemy pod most to weryfikujemy jakoś czy się zmieścimy, bo inaczej: bum |
Ja od jakiegoś czasu myślę o dwóch bardzo przydatnych w kamperze rzeczach i dziwi mnie, że ich nie ma na rynku:
1. Czujniki na szczycie kampera (w najwyższym punkcie) pokazujące czy się zmieścimy czy nie (np. takie laserowe kropki/znaczniki)
2. Kamery 360°, baaardzo by ulatwiały manewry zwłaszcza dużym klocem.
ps. Jak ktoś ma know-how to możemy się zgrać w tych tematach i zrobić seryjną produkcję
toscaner - 2016-07-13, 18:14
O kamerze na samej górze dachu już dawno myślałem. Przełączałbym na monitorze na widok z górnej krawędzi dachu na wprost.
Kamery 360° są, ale dość drogie. Tu np. Sony 5mpix, tylko ta cena.
http://www.networkwebcams...CFesW0wodLYIK0g
Bajaga - 2016-07-13, 18:25
| toscaner napisał/a: | | O kamerze na samej górze dachu już dawno myślałem. Przełączałbym na monitorze na widok z górnej krawędzi dachu na wprost. |
Kamera na szczycie ma poważną wadę = duża trudność w czyszczeniu.
Myślę że na kamerach 360° ew nieco mniej stopni (najważniejszy tył i tylne boki) można by na eurorynku nieźle zarobić..
toscaner - 2016-07-13, 18:31
Ja bardziej myślałem nad rozszerzeniem widoku tej kamery cofania, którą mam. Coś jak ma Joko w kamperze, z tym, że ja planowałem dać te kamery autobusowe (tu chyba wszystkie mają nad wejściem) z tym, że nie jak Joko z tyłu, tylko z przodu z widokiem wstecz po obu bokach. Plus na szczycie nad szybą przednią z szerokim kątem.
W w tej opcji miałbym pełny widok wstecz, nawet bez lusterek spokojnie można by manewrować. Oczywiście 3 ekraniki (jak Joko)
Środkowy przełączany na widok na przód.
Oczywiście wszystkie kamery pod rejestrator.
Aha te boczne przedni to jakieś 140-170°, więc na upartego można by powoli jeździć tylko na samych kamerach
Tu całość wyszłaby pewnie taniej, niż ta jedna 360
krimar - 2016-07-13, 19:11
może prościej zamontować czujniki parkowania na dachu
toscaner - 2016-07-13, 19:22
| krimar napisał/a: | | może prościej zamontować czujniki parkowania na dachu |
I piknęły by sekundę lub krócej przed przywaleniem w wiadukt
Albo pikały, gdy i tak dałoby się przejechać.
JaWa - 2016-07-14, 14:38
Przez jedenaście lat raz użyłem miarki. Bardzo precyzyjne narzędzie i tanie. Można też użyć dalmierza laserowego za parę groszy, ale trzy kamery, pięć monitorów, czujniki na dachu ( dodatkowe sześć dziur w dachu ) to jak dla mnie fanaberie, ale bogatemu wolno
Tadeusz - 2016-07-14, 14:48
Ja używam kija od szczotki jako miarki. Cholernie tanie i skuteczne.
Bronek - 2016-07-14, 14:54
Wifi, zewnętrzne, obrotowe prawie 360/góra dół . .z 70 st?
. Dla chętnych.
Przez okienko na magnesik, taki ja CB zasilanie od wew przez w/w okno.
Ustawiasz gdzie chcesz. Do czyszczenia i do snu zimowrgo chowasz.
Mam taką fajna steruje się oprogramowaniem tablet smarfon. . Miała być do podglądu czegoś? .
Leży, bo się znudziła.
Kilka stówek toto kosztuje.
Pewnie by się przydała w lesie i tam gdzie gałęzie? Ale narazie nie mam potrzeby
toscaner - 2016-07-14, 14:55
Zatrzymujesz się Tadziu na drodze i przed każdym wiaduktem sprawdzasz?
Bronek - 2016-07-14, 14:57
U mnie jest okno na wyrkiem,,jak właz w Rudym 102.
Może chełmofon żonie kupię
Tadeusz - 2016-07-14, 15:01
| toscaner napisał/a: | | Zatrzymujesz się Tadziu na drodze i przed każdym wiaduktem sprawdzasz? |
Tylko wówczas gdy naprawdę jest ryzyko poważne.
gryz3k - 2016-07-14, 15:11
A może zwyczajnie znać wymiary swojego kampera. Jak więcej niż znak to nie wjeżdżamy...
toscaner - 2016-07-14, 15:27
| Bronek napisał/a: | U mnie jest okno na wyrkiem,,jak właz w Rudym 102.
Może chełmofon żonie kupię
|
U mnie okno dachowe też jest najwyższym punktem na dachu. No poza anteną. Może taką przenośną przyklejaną kamerkę na oknie
Zawsze można sięgnąć ręką i odpiąć.
Problem tylko jak latem zabije się o nią kilkadziesiąt komarów i trzeba będzie skrobać szybkę.
Z tymi wymiarami to jest różnie. Jedne są na niemal styk, a inne zawyżone. Np. wczoraj stałem przy parkingu podziemnym, tablica 2,3 m, a tam z 2,6 m albo więcej jak nic. Bez nawet kija od szczotki, gołym okiem widać, że spokojnie bym wjechał, ale ...musiałbym antenę do internetu odkręcić. Nie chciało mi się.
Tadeusz - 2016-07-14, 15:28
| gryz3k napisał/a: | | A może zwyczajnie znać wymiary swojego kampera. Jak więcej niż znak to nie wjeżdżamy... |
Nie, Piotrze, to nie wystarczy. Na ogół podana na znaku wysokość jest ze znacznym nadmiarem i w tunelach półkolistych dotyczy skraju jezdni. Gorzej z wiaduktami płaskimi od spodu. Tu lepiej być ostrożnym.
krimar - 2016-07-14, 19:37
| toscaner napisał/a: | | Np. wczoraj stałem przy parkingu podziemnym, tablica 2,3 m, a tam z 2,6 m albo więcej jak nic |
znak był pewnie uwarunkowany najniższym przejazdem na terenie parkingu
toscaner - 2016-07-14, 20:34
Krimar nie wiem. Nie chodziłem z metrem po całym parkingu.
Ale jak znam debilizm ludzi na wyspach, to po prostu dali z zapasem, żeby im ktoś furą na parkingu czegoś nie poobrywał. Lamp np. czy cuś
Ten najniższy punkt to pewnie ta żółta tablica na wjeździe.
Skąd inaczej taki brytol ma wiedzieć ile to jest 2,3 metra?
Albo ileś stóp w górę. Na płaskim to jeszcze by przeszedł i sprawdził.
toscaner - 2016-08-12, 21:21
Ups i następny kamperek. Tym razem w Broughton.
szoł - 2016-08-12, 21:37
Nie zmieścił sie a znaki były
Spax - 2016-08-13, 08:43
Nasz Osiołek ma 2,18 m wzrostu Opiszę wam fajną systuację.
Spójżcie najpierw tu: https://goo.gl/maps/dkxQDua7VQM2
Jak widać jest tam zwykły przejazd kolejowy ze szlabanami. Kilka razy tam przejeżdżaliśmy i zawsze korek. Ale francuzy sprytne dla miejscowych zrobili obok malutki mostek pod torami. To ta droga w prawo z ograniczeniem 2,30. Uznałem, że ja już tyle razy tu byłem, że mogę uchodzić za miejscowego Więc dawaj pod mostkiem z zapasem 12 cm i wio na drugą stronę. Inni wciąż stali. Sprawdzałem zawsze czy nie ma pod tym mostkiem jakiegoś błota czy piachu, co by skutecznie centymetrów ujeło i bum.
Któregoś razu jechali z nami znajomi i krzyki "stop" "achtung" "o boże" prawie zawał bo ja z przyzwyczejenia 40 km/h pod tym mostkiem.
Pawcio - 2016-08-13, 09:46
W kraju teoretycznie znaki powinny być opisywane przez zarządcę z 0,5m zapasem wysokości.
Gdyby jednak tak było na większości wiaduktów budowanych przed 1985 rokiem wisiały by ograniczenia wysokości, pomimo że posiadają w świetle 4,0m.
Prostą metodą na niskie wiadukty jest znać wymiar swojego pojazdu i posiadać tyczkę z takim wymiarem (np. tyczka teleskopowa). Gadżeciarze mogą pobawić się dalmierzem laserowym
toscaner - 2016-08-13, 10:16
Wiaterek 75km/h i UPS
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-37064295
|
|