Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Kamperowe wieści różnej treści, z kraju i ze świata

toscaner - 2016-07-12, 22:04
Temat postu: Kamperowe wieści różnej treści, z kraju i ze świata
Co myślicie o temacie coś a'la "kamperowe wiadomości z kraju i ze świata"?
Wklejałoby się w jednym miejscu jakieś linki itp.

Coś tego typu jak np. ten: http://www.dailypost.co.u...tshire-11600449

Zanim wjedziemy pod most to weryfikujemy jakoś czy się zmieścimy, bo inaczej: bum
Swoją drogą, ja bym takim kamperem pod 2,2m się nie pchał. Moim też nie. :haha:

Rodzinka Cztery Plus - 2016-07-13, 11:14

Ja ostatnio zawracałem... Było 2.5, mam 3.15m. Ale fakt, jak się na co dzień osobówką jeździ, trzeba zdwoić czujność i wrażliwość na znaki, które osobówką na ogół się ignoruje...
yans1 - 2016-07-13, 11:49

Zgadzam się. Na co dzień jeździmy osobówkami i czasami rutyna i chwila zapomnienia nas gubi :gwm
Bajaga - 2016-07-13, 18:07
Temat postu: Re: Kamperowe wieści różnej treści, z kraju i ze świata
toscaner napisał/a:

Zanim wjedziemy pod most to weryfikujemy jakoś czy się zmieścimy, bo inaczej: bum

Ja od jakiegoś czasu myślę o dwóch bardzo przydatnych w kamperze rzeczach i dziwi mnie, że ich nie ma na rynku:
1. Czujniki na szczycie kampera (w najwyższym punkcie) pokazujące czy się zmieścimy czy nie (np. takie laserowe kropki/znaczniki)
2. Kamery 360°, baaardzo by ulatwiały manewry zwłaszcza dużym klocem.

ps. Jak ktoś ma know-how to możemy się zgrać w tych tematach i zrobić seryjną produkcję 8-)

toscaner - 2016-07-13, 18:14

O kamerze na samej górze dachu już dawno myślałem. Przełączałbym na monitorze na widok z górnej krawędzi dachu na wprost.
Kamery 360° są, ale dość drogie. Tu np. Sony 5mpix, tylko ta cena.

http://www.networkwebcams...CFesW0wodLYIK0g

Bajaga - 2016-07-13, 18:25

toscaner napisał/a:
O kamerze na samej górze dachu już dawno myślałem. Przełączałbym na monitorze na widok z górnej krawędzi dachu na wprost.

Kamera na szczycie ma poważną wadę = duża trudność w czyszczeniu.
Myślę że na kamerach 360° ew nieco mniej stopni (najważniejszy tył i tylne boki) można by na eurorynku nieźle zarobić..

toscaner - 2016-07-13, 18:31

Ja bardziej myślałem nad rozszerzeniem widoku tej kamery cofania, którą mam. Coś jak ma Joko w kamperze, z tym, że ja planowałem dać te kamery autobusowe (tu chyba wszystkie mają nad wejściem) z tym, że nie jak Joko z tyłu, tylko z przodu z widokiem wstecz po obu bokach. Plus na szczycie nad szybą przednią z szerokim kątem.
W w tej opcji miałbym pełny widok wstecz, nawet bez lusterek spokojnie można by manewrować. Oczywiście 3 ekraniki :) (jak Joko)
Środkowy przełączany na widok na przód.
Oczywiście wszystkie kamery pod rejestrator.

Aha te boczne przedni to jakieś 140-170°, więc na upartego można by powoli jeździć tylko na samych kamerach :)
Tu całość wyszłaby pewnie taniej, niż ta jedna 360

krimar - 2016-07-13, 19:11

może prościej zamontować czujniki parkowania na dachu
toscaner - 2016-07-13, 19:22

krimar napisał/a:
może prościej zamontować czujniki parkowania na dachu

I piknęły by sekundę lub krócej przed przywaleniem w wiadukt :)
Albo pikały, gdy i tak dałoby się przejechać. :ok

JaWa - 2016-07-14, 14:38

Przez jedenaście lat raz użyłem miarki. Bardzo precyzyjne narzędzie i tanie. Można też użyć dalmierza laserowego za parę groszy, ale trzy kamery, pięć monitorów, czujniki na dachu ( dodatkowe sześć dziur w dachu ) to jak dla mnie fanaberie, ale bogatemu wolno :haha: :haha:
Tadeusz - 2016-07-14, 14:48

Ja używam kija od szczotki jako miarki. Cholernie tanie i skuteczne.

:szeroki_usmiech :spoko

Bronek - 2016-07-14, 14:54

Wifi, zewnętrzne, obrotowe prawie 360/góra dół . .z 70 st?

. Dla chętnych.

Przez okienko na magnesik, taki ja CB zasilanie od wew przez w/w okno.
Ustawiasz gdzie chcesz. Do czyszczenia i do snu zimowrgo chowasz.

Mam taką fajna steruje się oprogramowaniem tablet smarfon. . Miała być do podglądu czegoś? .
Leży, bo się znudziła.
Kilka stówek toto kosztuje.

Pewnie by się przydała w lesie i tam gdzie gałęzie? Ale narazie nie mam potrzeby :bigok

toscaner - 2016-07-14, 14:55

Zatrzymujesz się Tadziu na drodze i przed każdym wiaduktem sprawdzasz? :diabelski_usmiech :spoko
Bronek - 2016-07-14, 14:57

U mnie jest okno na wyrkiem,,jak właz w Rudym 102.

Może chełmofon żonie kupię
:wyszczerzony:

Tadeusz - 2016-07-14, 15:01

toscaner napisał/a:
Zatrzymujesz się Tadziu na drodze i przed każdym wiaduktem sprawdzasz?

Tylko wówczas gdy naprawdę jest ryzyko poważne. :ok

gryz3k - 2016-07-14, 15:11

A może zwyczajnie znać wymiary swojego kampera. Jak więcej niż znak to nie wjeżdżamy... :ok
toscaner - 2016-07-14, 15:27

Bronek napisał/a:
U mnie jest okno na wyrkiem,,jak właz w Rudym 102.

Może chełmofon żonie kupię
:wyszczerzony:

U mnie okno dachowe też jest najwyższym punktem na dachu. No poza anteną. Może taką przenośną przyklejaną kamerkę na oknie :)
Zawsze można sięgnąć ręką i odpiąć.
Problem tylko jak latem zabije się o nią kilkadziesiąt komarów i trzeba będzie skrobać szybkę. :haha:

Z tymi wymiarami to jest różnie. Jedne są na niemal styk, a inne zawyżone. Np. wczoraj stałem przy parkingu podziemnym, tablica 2,3 m, a tam z 2,6 m albo więcej jak nic. Bez nawet kija od szczotki, gołym okiem widać, że spokojnie bym wjechał, ale ...musiałbym antenę do internetu odkręcić. Nie chciało mi się. :-/

Tadeusz - 2016-07-14, 15:28

gryz3k napisał/a:
A może zwyczajnie znać wymiary swojego kampera. Jak więcej niż znak to nie wjeżdżamy...

Nie, Piotrze, to nie wystarczy. Na ogół podana na znaku wysokość jest ze znacznym nadmiarem i w tunelach półkolistych dotyczy skraju jezdni. Gorzej z wiaduktami płaskimi od spodu. Tu lepiej być ostrożnym. :szeroki_usmiech

krimar - 2016-07-14, 19:37

toscaner napisał/a:
Np. wczoraj stałem przy parkingu podziemnym, tablica 2,3 m, a tam z 2,6 m albo więcej jak nic

znak był pewnie uwarunkowany najniższym przejazdem na terenie parkingu

toscaner - 2016-07-14, 20:34

Krimar nie wiem. Nie chodziłem z metrem po całym parkingu. :ok
Ale jak znam debilizm ludzi na wyspach, to po prostu dali z zapasem, żeby im ktoś furą na parkingu czegoś nie poobrywał. Lamp np. czy cuś :mrgreen:
Ten najniższy punkt to pewnie ta żółta tablica na wjeździe. :szeroki_usmiech
Skąd inaczej taki brytol ma wiedzieć ile to jest 2,3 metra? :shock:
Albo ileś stóp w górę. Na płaskim to jeszcze by przeszedł i sprawdził. :haha:

toscaner - 2016-08-12, 21:21

Ups i następny kamperek. Tym razem w Broughton. :-/

szoł - 2016-08-12, 21:37

Nie zmieścił sie a znaki były :shock:
Spax - 2016-08-13, 08:43

Nasz Osiołek ma 2,18 m wzrostu :) Opiszę wam fajną systuację.
Spójżcie najpierw tu: https://goo.gl/maps/dkxQDua7VQM2
Jak widać jest tam zwykły przejazd kolejowy ze szlabanami. Kilka razy tam przejeżdżaliśmy i zawsze korek. Ale francuzy sprytne dla miejscowych zrobili obok malutki mostek pod torami. To ta droga w prawo z ograniczeniem 2,30. Uznałem, że ja już tyle razy tu byłem, że mogę uchodzić za miejscowego ;) Więc dawaj pod mostkiem z zapasem 12 cm i wio na drugą stronę. Inni wciąż stali. Sprawdzałem zawsze czy nie ma pod tym mostkiem jakiegoś błota czy piachu, co by skutecznie centymetrów ujeło i bum.
Któregoś razu jechali z nami znajomi i krzyki "stop" "achtung" "o boże" prawie zawał bo ja z przyzwyczejenia 40 km/h pod tym mostkiem. :haha:

Pawcio - 2016-08-13, 09:46

W kraju teoretycznie znaki powinny być opisywane przez zarządcę z 0,5m zapasem wysokości.
Gdyby jednak tak było na większości wiaduktów budowanych przed 1985 rokiem wisiały by ograniczenia wysokości, pomimo że posiadają w świetle 4,0m.

Prostą metodą na niskie wiadukty jest znać wymiar swojego pojazdu i posiadać tyczkę z takim wymiarem (np. tyczka teleskopowa). Gadżeciarze mogą pobawić się dalmierzem laserowym :-P

toscaner - 2016-08-13, 10:16

Wiaterek 75km/h i UPS :shock:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-37064295