|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Koszt nowego okna łazienkowego oraz zderzaków w Ducato
jaco - 2008-06-09, 00:23 Temat postu: Koszt nowego okna łazienkowego oraz zderzaków w Ducato Witam!
Planuję zakup Fiata Ducato i już wiem, że będzie do roboty kilka rzeczy. Między innymi właśnie te w temacie (okno i zderzaki, poza tym warto zrobić lakierkę). Nie znam kompletnie cen i gdzie to można dostać. Zderzaki domyślam się, że kupię na szrocie, ale okno- nie mam pojęcia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
papamila - 2008-06-09, 15:28
jaco napisał/a: | okno- nie mam pojęcia. |
allegro jest pełne ogłoszeń,
W razie czego pozostaje jeszcze serwis w Gdańsku na Kołobrzeskiej
Jesteś pewien że chcesz takiego "do roboty"- poszukaj dobrze, jest teraz mnóstwo aut do wyboru
jaco - 2008-06-09, 18:07
Niestety z takim wnętrzem, 6 osobowego nie dostanę. Oferta, którą jestem zainteresowany jest nawet na forum w dziale Sprzedam (Fiat Ducato), więc proszę o komentarz i ocenę. Powiedzmy, że koszt lakierowania to 2500 zł, zderzaki i listwy 800 zł, okno 200 zł. Jeżeli właściciel opuści cenę o te kwoty, to jest to kusząca oferta. Oczywiście o ile wszystko działa i stan techniczny jest zadowalający. To jednak wyjdzie na przeglądzie w serwisie. Myślę, że jego wygląd można doprowadzić do niemieckich standardów;-)
jaco - 2008-06-09, 18:19
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2142 to jest on, od Pana "Żywego".
eler1 - 2008-06-09, 18:52
jaco napisał/a: | zderzaki i listwy 800 zł, okno 200 zł. | jeżeli używane to się zmieścisz ale jak nowe pomnóż to przynajmniej x 2 , a co do lakierowania będziesz miał problem z lakiernią o takiej wysokości, że może się zmieścisz a może nie i jeszcze jakość przygotowania do lakieru - kamperak ma dużo dodatkowych elementów które trzeba zdemontować i zmontować a to są roboczogodziny
jaco - 2008-06-09, 18:58
Samą kabinę dam do fachowca, bo to blacha, ale myślę, że część mieszkalną pomaluję sam. Ma plastikowe poszycie, więc wystarczy kupić pistolet, lakier i gotowe (albo nawet spray w puszce). Nic nie trzeba demontować i rozbierać (chociaż mogę się mylić).
Pozdrawiam,
zbychu91 - 2008-06-09, 21:48
Sorry Jacku! ale lakierowanie to najbardziej pracochlonna czynnosc przy remontach aut!
szprajem mozna taczke pomalowac,ewentualnie sciane we wzorki!
Uwiez mi po takiej papranince zaden lakiernik nie zechce tego robic!
Przy lakierowaniu 99% czasu to przygotowanie(demontaz,szlifowanie,potem szpachla,szlifowanie,potem podklad,szlifowanie,potem szpachlowanie,potem szlifowanie potem...............i tak bardzo dlugo ,zaczniesz od papieru 180 skonczysz na 2000 to juz pod lakier a wszystko na mokro chyba ze profesionalny sprzecik z porzadnym odkurzaczem to tylko koncowka na mokro(niestety tylko w tv majsterkowicze maluja auto w kwadrans.
oj chyba mi sie dostanie
zbychu91 - 2008-06-09, 21:55
Jacku w tej zabudowie plastikowe sa tylko dolne listwy,reszta to aluminium ,porzadne pomalowanie tego to wyzsza szkola jazdy! a i materialy (lakiery i szpachle)duzo drozsze,
jaco - 2008-06-09, 22:25
Zbychu, mogłeś się powstrzymać i tego nie pisać Ale tak poważnie, to dzięki za uwagi. Chociaż z tym aluminium to nie jestem taki pewny, bo w dotyku i "pukaniu" czułem plastik. Już sam nie wiem... chociaż nawet gdyby, to jestem pozytywnie nastawiony i gotowy włożyć w to trochę pracy:-) Małymi kroczkami, ale do celu!
Pozdrawiam,
EwaMarek - 2008-06-14, 22:20
daj foto zderzaka - też poszukuje do swojego ducato 91r
jaco - 2008-06-14, 23:02
Jak kupię kampera, to wkleję fotki;) Może już we wtorek:D
ROBRE - 2009-05-04, 20:51
EwaMarek napisał/a: | daj foto zderzaka - też poszukuje do swojego ducato 91r |
i jak sie skonczylo ze zderzakiem?? bo i ja sie rozgladam....
a jaco chyba nie kupil kamperka.....bo fotki nie dal ;-)
pozdrawiam
jaco - 2009-05-04, 21:43
Cześć!
Ze zderzakami właśnie nic nie zrobiłem. Mam te starszego typu i dobrze byłoby zmienić na te od nowszych modeli. To pewnie kwestia czasu i pieniędzy. Na Allegro widziałem zderzaki za chyba 400 zł, więc nie jest źle, chociaż było to rok temu;) Trzeba się w końcu tym zająć, ale to przy okazji zrobienia blacharki kabiny.
Pozdrawiam,
Jacek
EwaMarek - 2009-05-05, 08:01
daj namiar na alegro z tym zderzakiem
jaco - 2009-05-05, 09:31
http://www.allegro.pl/sea...=4102&country=1
Wystarczy wpisać w wyszukiwarce Allegro "zderzak", a potem dojść do tej kategorii i wpisać "Ducato".
Widzę, że ceny mocno spadły:)
EwaMarek - 2009-05-05, 13:36
tak ale nie ma do fiata 91r jak mój :-(
jaco - 2009-05-05, 14:18
Na zdjęciu Twojego kamperka widzę, że masz chyba ten nowszy zderzak. Nie wiem do jakiego rocznika był produkowany, ale one pasują chyba do każdego Ducato, nie jest tak?
Pozdrawia,
Jacek
gino - 2009-05-05, 14:22
FABRYCZNIE w ducato j5 c25 91r jest ten zderzak..
http://www.allegro.pl/ite...25_j5_nowy.html
ale..sa zderzaki tzw ''camperowe'' ...szerokie..
i nie sa to zderzaki ''fabryczne'' tylko robione ''na zamowienie'' firmy..ktora robi zabudowe campingowa...ciezki temat do kupienia..
EwaMarek - 2009-05-05, 14:24
jaki nowszy? kampery burstnera i niektórych marek miały takie zderzaki jeszcze przed 90 r
gino - 2009-05-05, 14:29
jaco napisał/a: | Na zdjęciu Twojego kamperka widzę, że masz chyba ten nowszy zderzak. Nie wiem do jakiego rocznika był produkowany, ale one pasują chyba do każdego Ducato, nie jest tak?
Pozdrawia,
Jacek |
zle kombinujesz...
szerokie zderzaki do DUCATO produkowanego do 94r..sa nakladane na seryjny zderzak..taki jak w powyzszym linku..demontujesz tylko boczne ''kły''
zderzaki produkowane po 94r..nie pasuja do tego modelu..
Bim - 2009-05-05, 14:30
mam wrażenie że mówimy o takim zderzaku
quanto1976 - 2009-05-05, 15:17
No wlasnie, ale fajny zderzak. Ja tez taki chce:) Jest oryginalny, skad taki wziac?
jaco - 2009-05-05, 15:57
Czyli to nie takie hop siup jak mogłoby się wydawać. Myślałem, że są to zderzaki fabryczne, a to jednak specjalne kamperowe. Dzięki za wyjaśnienie;)
ROBRE - 2009-05-05, 22:43
znaczy trzeba produkcje zdezakow otworzyc ;-)))))
pozdrawiam
a swoja droga rozne rodzaje aut a spojlery toczka w toczke ;-)))))
EwaMarek - 2009-05-06, 13:49
nie są takie same :-)
gino - 2009-05-06, 14:17
ROBRE napisał/a: | znaczy trzeba produkcje zdezakow otworzyc ;-)))))
pozdrawiam
a swoja droga rozne rodzaje aut a spojlery toczka w toczke ;-))))) |
ale..obydwa BURSTNER
Bim - 2009-05-06, 16:59
gino napisał/a: | ale..obydwa BURSTNER |
Mój ma zabudowę Adria
gino - 2009-05-06, 17:50
Bim napisał/a: | gino napisał/a: | ale..obydwa BURSTNER |
Mój ma zabudowę Adria |
dlatego sie roznia
ROBRE - 2009-05-06, 18:02
jedyna roznica ktora widze w zdezakach to ich stan
gino - 2009-05-06, 18:30
he..przeciez one sa zupelnie inne ...jeden jest zaokroaglony..od przodu, drugi splaszczony..
jeden ma spoilerek na dole plaski..drugi wysuniety do przodu..
....i pare innych szczegolow...
Bim - 2009-05-06, 18:41
gino napisał/a: | he..przeciez one sa zupelnie inne ...jeden jest zaokroaglony..od przodu, drugi splaszczony..
jeden ma spoilerek na dole plaski..drugi wysuniety do przodu..
....i pare innych szczegolow... |
ale pasują do tego typu kabiny
ROBRE - 2009-05-06, 18:58
moze to inny kat fotki
ROBRE - 2009-05-06, 19:10
te przody tez sa takie same chociaz 2 rozne marki ;-)
i swiatla i wsio ;-)))
EwaMarek - 2009-05-06, 19:53
niestety są inne - buerstner robił bardziej na płasko adria wypukłe a dethlefs wcale nie zakładał
na forum ktoś oferował że zrobi większą ilośc bo wtedy się opłaca ale nie mogę znaleść gdzie....
IAAN - 2009-05-12, 22:21
no własnie jaka może byc cena takiego zdeżaka jak na zdjeciu u Bima mam podobnego w zabudowie eura mobil można by go skopiowc i nieznacznie zmienic ciekawe ilu byłoby chętnych na taki zdeżak u mnie też jest popękany i nie wiem czy robic nowy czy remontowac mam wrażenie ze jest to plastyk który z wiekiem kruszy się przy dotknięciu powiedzmy przy cenie 100euro ilu było by chętnych na taki zdezak wykonany z włókna i żywicy gotowy do malowania ?
IAAN - 2009-05-12, 22:26
foto
Bim - 2009-05-13, 09:57
Irek napisał/a: | no własnie jaka może byc cena takiego zdeżaka jak na zdjeciu u Bima mam podobnego w zabudowie eura mobil można by go skopiowc i nieznacznie zmienic ciekawe ilu byłoby chętnych na taki zdeżak u mnie też jest popękany i nie wiem czy robic nowy czy remontowac mam wrażenie ze jest to plastyk który z wiekiem kruszy się przy dotknięciu powiedzmy przy cenie 100euro ilu było by chętnych na taki zdezak wykonany z włókna i żywicy gotowy do malowania ? |
Forma jest zrobiona ,ale nie ja jestem jej właścicielem posiada ją kolega który trudni się produkcją kabin sypialnych. Zrobił ją z mojego zderzaka jak kupił sobie kamperka i chciał go upiększyć.
Niestety kamperka sprzedał bo mu przeszła miłość do tego typu podróży Cena za wykonanie zderzaka do malowania to 300 zł
Odlew jest solidniejszy od orginału bo grupszy i wzmocniony w newralgicznych miejscach nie wygina się tak jak mój stary przed renowacją.
Jedyną wadą tego typu zderzaka jest to że zasłonięty jest zaczep do holowania samochodu z przodu u Irka widać wycięcie na ten zaczep.Po renowacji mojego dopiero po założeniu zastanawiałem się jak by co to nie mam możliwości holowania .W razie awari odpukać czeka mnie brzeszczot do wycięcia lub demontaż przodu mało kłopotliwy
Wykonanie formy ze starego zderzaka jest dość pracochłonne widziałem na własne oczy
Jezeli ktoś jest zainteresowany a nie znajdzie tańszej wersji zderzaka służę pomocą
oprócz zderzaka zrobił całe ospojlerowanie do kamperka zabudowa Adria
darek 61 - 2009-05-13, 12:54
Do zaczepu dokręcił bym ""coś""z gwintem,w zderzaku w odpowiednim miejscu otwór przez który wkręcał bym zaczep,tak jak jest w nowych autach.300zł to niedrogo,sam bym kupił bo swój musiałem reanimować .
ROBRE - 2009-05-13, 13:06
tez bym wzial bo mi zona glowe zmywa ze taki poobijany a ja nic z tym nie robie....tylko nie za bardzo mam pozniej jak odebrac ;(
zobaczymy...jak mi cos przyjdzie do glowy to dam ci znac....
pozdrawiam
IAAN - 2009-05-13, 22:47
a ja swój daję do naprawy i zostanie sciągnięta z niego forma do dalszego powielania cena za formę nie jest straszna wystarczy znależc 4 chętnych a koszty będą poniżej 300zł a produkt końcowy będzie w koloże białym z połyskiem bez potrzeby malowania zdeżak ten jest w 3 częściach co daje łatwośc wykonania i trwałośc większą od orginału
EwaMarek - 2009-05-14, 11:35
daj dokładne fotki
czy jest od burstnera? 91r
bonusik - 2009-05-14, 12:57
Ciekawe jak pasowałby na stareńką Frankię
Może warto by się podłączyć...
StasioiJola - 2009-05-14, 15:15
Bonusik-z tego co sie orientuję to będzie ten zderzak pasował do wszystkich ducato do 94 r. Stasio.
bonusik - 2009-05-14, 16:58
Jak pasuje bez problemu to chetnie się zapiszę w kolejkę.
Ciekawe jak wyglądałyby koszty takich bocznych i tylnego niby spojlerków jakie widuję w wielu innych kamperkach
Podobne mają Ducato z nadbudową Burtsner.
Tylko czy mój "Franio" nie jest za stary na cosik takiego
ROBRE - 2009-05-14, 19:49
tylny tez bym wzial....;-)
moze nawet i boczne.....
w sumie mam to wsio naokolo ale takie nowe.....czyste....pachnace.... na pewno dodaly by mojemu uroku...... a i zona kochala by mnie bardziej
EwaMarek - 2009-05-14, 20:43
znalazłem fotki gdzie widać dobrze zderzak od mojego kampera
boki ma prawie pionowe (płaskie) nie wypukłe jak w adrii
EwaMarek - 2009-05-14, 20:46
jeśli forma bedzie 3 elementowa to ostatecznie mogę kupić przednią cześć - boki odbiedy są dobre - tylko czy kolor bedzie ten sam?
były strasznie żółte ale po umyciu chyba benzyną ekstrakcyjną lub acetonem (nie pamietam) zrobiły się białe
Bim - 2009-05-14, 21:35
EwaMarek napisał/a: | jeśli forma bedzie 3 elementowa to ostatecznie mogę kupić przednią cześć - boki odbiedy są dobre - tylko czy kolor bedzie ten sam?
były strasznie żółte ale po umyciu chyba benzyną ekstrakcyjną lub acetonem (nie pamietam) zrobiły się białe |
I tak nie uniknie się malowania zderzak ma fakturę troszkę porowatą.
Pomalowany wygląda jak nowy
IAAN - 2009-05-14, 22:15
jak pisałem wcześniej ja swój zdeżak daję do naprawy ,dlatego że z uszkodzonego nie da się zrobic formy po napawie nie potrzebuje nowego jesli ktoś byłby zainteresowany można wykonc formę i powielic zdeżak z zabudowy eura mogę dac szczegółowe zdjecia jednak aby koszt był niski musi byc conajmiej 4 chętnych cena będzie niższa niż 300zł plus wysyłka przy 4 chętnych co do faktury porowatej to orginał też nie jest gładki moje auto jest z 1991roku więdz do tego modelu będzie pasował jest to model ducato 14 jesli ktoś chciałby inne elementy to trzeba miec orginał aby zrobic forme a pózniej można dopiero wykonac element co moze byc kosztowne przy pojedynczym egzemplażu
a tak na marginesie to ile może kosztowac orginał ktos się orientuje
IAAN - 2009-05-15, 11:12
zakładam oficjalną listę zamówień na taki zdeżak ,wiadomoc na PW czas oczekiwania ok 3 tygodnie jeśli będzie 4 chętnych cena nie przekroczy 300 zł
ROBRE - 2009-05-15, 17:39
ten zdezak jest chyba inny niz moj....
czy moze mi sie wydaje ze Bim'a jest bardziej podobny do mojego...??
IAAN - 2009-05-15, 23:28
kształt zależy chyba raczej tylko od producenta zabudowy bo auto to ducato z 1991r jest on mocowany na 2 śruby po bokach czesci srodkowej czesc boczna dokręcona na śruby do błotnika a z częścią srodkową połączona na nity zrywarne w górnej częsci mocowany na 3 nity zrywalne pod atrapą chłodnicy ,na ostatnim zdjęciu widac auto bez zdeżaka jest to nakładka na zwykły zdeżak z ducato
EwaMarek - 2009-05-16, 07:56
chyba nie ma sensu robić kilku modeli - widze że ten zderzak jest inny od mojego ale to nie bedzie aż tak przeszkadzać
każdy bedzie lepszy od popękanego no i żeby był grubszy bo te orginalne to papier
Bim - 2009-05-16, 10:48
przyglądnąłem sie dokładniej zderzakom
jednak są inne tak mnie się zdaje ze wzgledu na rodzaj lamp i szerokość grilka moj jest górą bardziej szeroki zachodzi idealnie pod grilek.
Górna część zderzaka jest szersza.
W wersji Irka samochodu trzeba by było podcinać górą zderzak
IAAN - 2009-05-16, 13:32
pod grilem mocowany na nity zrywalne których nie widac z zewnątrz foto pózniej postaram się dołączyc
ROBRE - 2009-05-16, 22:27
to ktore to sa fotki ? tego ducato na gorze w zdezakach czy tego na dole bez??
bo jak ten na dole to chyba jest mi blizszy Bim
no ale jesli pasuje to moglbym sie pisac.... ale kombinowac mi sie pozniej z przerobkami nie chce...
pozdrawiam
Ps. znaczy przod i boczne w kolorze bialym za 300 pln a tyl za ile by byl gdyby byl.......
Bim - 2009-05-16, 22:32
ROBRE napisał/a: | czy to znaczy ze irka zdezak pasuje jak ulal do mojego???
bo jesli tak to sie pisze....
Ps. znaczy przod i boczne za 300 pln a tyl za ile by byl gdyby byl....... |
Robre jezeli masz taki układ lamp przednich z kierunkowskazami jak u Irka to pasuje na bank Irka zderzak bez przeróbek
ROBRE - 2009-05-16, 23:23
no i wlasnie....
no chyba zebym sobie przerobil lampy i pare innych szczegolikow w kamperku
albo bym go zmienil zeby dopasowac do zdezakow
pozdrawiam
PS. Bim mi blizszy jest chociaz dalej mieszka ;-) ale bonusikowi podpasuje...
bonusik - 2009-05-17, 16:27
Przedni to raczej na pewno,zawsze można cosik wyrzeżbić
Ale kolega Bim uświadomił mi,że z tylnym może być problemik.
Przyczyną jest pochylona dolna część tylnej ściany mojego "Frania"...
sympatyk - 2009-07-07, 22:50
Witam
Jestem zainteresowany kupnem zderzaka przedniego do ducato rok 92'
Proszę o namiary
Pozdrawiam
mirek
sympatyk - 2009-07-10, 11:59
sympatyk napisał/a: | Witam
Jestem zainteresowany kupnem zderzaka przedniego do ducato rok 92'
Proszę o namiary
Pozdrawiam
mirek |
Koledzy Bim i Irek czy Wasze propozycje zderzaków są aktualne ?
IAAN - 2009-07-10, 12:13
moja już nie nie było chętnych a przy 1 egzemplażu nie opłaca się robic formy aby cena była niska ja mój zdeżak mam naprawiony i zawieszony na aucie
Bim - 2009-10-13, 20:28
Sympatyk jak tam twój zderzaczek udało Ci sie poskładaćdo kupki te 3 części?
Suburban - 2015-04-22, 23:29
Jestem zainteresowany takim zderzakiem. Gość cofną rozwalając mi oryginalny . Wytłumaczył mi się że ma przyciemnianą tylną szybę a kamper i tak jest przecież stary :zastrzelicJak by coś ktoś wiedział proszę kontaktować się na PW lub najlepiej na nr. tel. 603 390 544
|
|