Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - BIESZCZADY SOLINA OKOLICE GDZIE NA DZIKUSA

BAYLA DUCATO - 2016-07-18, 21:37
Temat postu: BIESZCZADY SOLINA OKOLICE GDZIE NA DZIKUSA
WITAM GDZIE NA DZIKUSA STANĄĆ SOLINA OKOLICE NA WODĄ
hrys - 2016-07-19, 07:39

parking Stuposiany kolo lutowisk w kierunku Ustrzyk D
jest woda/rzeka/ yadasyenie stoly. pkt. wypadowy rowerem na muczne...

BAYLA DUCATO - 2016-07-19, 08:24

Okej podjadę a
może ktoś coś jeszcze podrzuci okolice zalewu Solińskiego :spoko

bzyku_snk - 2016-07-19, 09:27

z tego co sie orientuje ciężko będzie stanąć na dziko nad sama solina dlatego od dawna jezdze na słowacje nad domase
BAYLA DUCATO - 2016-07-19, 16:01

A jakiś namiar dokładniejszy
wbobowski - 2016-07-19, 16:48

BAYLA DUCATO napisał/a:
Okej podjadę a
może ktoś coś jeszcze podrzuci okolice zalewu Solińskiego :spoko

Nie raz nocowałem na tym parkingu w Solinie i bardzo sobie chwaliłem miejsce > 49°23'43.0"N 22°27'33.1"E

BAYLA DUCATO - 2016-07-19, 18:36

Dziekuje już ściągam namiary
bzyku_snk - 2016-07-20, 11:18

wbobowski napisał/a:
Nie raz nocowałem na tym parkingu w Solinie i bardzo sobie chwaliłem miejsce > 49°23'43.0"N 22°27'33.1"E

fajne miejsce ale duzo tam ludzi i aut noi daleko do jeziora...

BAYLA DUCATO - 2016-07-20, 16:32

JAKIEŚ MIEJSCE NAD ZALEWEM BLISKO WODY CHYBA GRANICZY Z CUDEM BLISKO WODY TO CHYBA NIE MOŻLIWE NAWET JUŻ MYŚLAŁEM U JAKIEGOŚ GOSPODARZA SIĘ DOGADAĆ :spoko
Bim - 2016-07-20, 17:34

BAYLA DUCATO napisał/a:
JAKIEŚ MIEJSCE NAD ZALEWEM BLISKO WODY CHYBA GRANICZY Z CUDEM BLISKO WODY TO CHYBA NIE MOŻLIWE NAWET JUŻ MYŚLAŁEM U JAKIEGOŚ GOSPODARZA SIĘ DOGADAĆ

Zbiornik Solina to zbiornik zalewowy i z roku na rok coraz większa komercja :lol:
"MIEJSCE ZE SWOBODNYM DOJAZDEM " nad wodę dawno temu zajęły ośrodki gdzie trudno zacumować nawet na parkingu.

Jak chcesz nad wodą to tylko pola namiotowe im prymitywniejsze tym mniej ludzi np pole namiotowe w okolicach rezerwaty Sine Wiry nie jest to nad Soliną ale w widłach ujścia dwóch potoków kiedyś tam była polana gdzie można było zaparkować samochodem i iść na ryby, brodzenie pod prąd by dojść do przełomu Sinych Wirów wrażenia bezcenne obcowania z przyrodą zwłaszcza o poranku kiedy unosi się mgła nad potokiem :-P dla zaliczenia tego punktu obcowania z przyrodą jest dojście suchą nogą drogą :szeroki_uśmiech

Na tym polu masz towarzystwo stacjonarne z przyczepami zero wygód kot woda prąd to tak jakbyś stał na polance w lesie tylko taka różnica że tam musisz zapłacić i nie nękają Cie strażnicy leśni czy straż graniczna nad ranem bezcenne doznanie :lol:

Jak musisz mieć wygody to polecam kemping Rajskie nie nad samą wodą zbiornika zalewowego, ale nad szerokim dopływem tam już standard kempingowy trochę tłoczno ale z kulturą.

sporo przejeździłem po miejscówkach wędkarskich w koło Soliny i uwierz mi nie staniesz na noc nad wodą bo wszystko prywatne z roku na rok totalna tragedia. jak Ćię rajcuje totalne obcowanie z natura to możesz szukać w BIESZCZADACH JEST SPORO MIEJSC, ALE NIE NAD WODĄ ZBIORNIKA SOLINA :chytry

:(

Zamiennik zbiornik zaporowy w Słowacji np Zemplińska Sirawa teren nie taki górzysty :spoko

BAYLA DUCATO - 2016-07-20, 18:08

Dziękuje za obszerną odpowiedz cenne wskazówki dzwoniłem na ośrodek ENERGETYK nie ma problemu ze staniem u nich na parkingu nad samom wodą i na dodatek 2 baseny małe dla dzieciaków nie płatne lodki rowerki wodne do wyporzyczenia pomijając to bardzo miła obsługa jak rozmawiałem zapraszaj nie ma problemu :spoko
OldPiernik - 2016-07-20, 21:34

Właśnie wróciłem z Bieszczad.
Faktycznie nad samą Soliną tragedia kolorowe baloniki, serki, zapiekanki i inne Krupówki. Ale wystarczy pojechać kilka kilometrów dalej, trafiamy na piękny parking będący pod opieką OSP i możemy tam za wygórowaną opłatą 3 zł/dobę stać do upojenia.
Parę metrów niżej przystań, gdzie cumują rowerki wodne, łódki wiosłowe i jeden kajak :) . Wszystko do wypożyczenia.

dudusie34 - 2016-07-20, 21:50
Temat postu: bieszczady.
witam. a możesz podać pozycje GPS .
BAYLA DUCATO - 2016-07-21, 13:49

Gdzie ten parking OSP
wbobowski - 2016-07-21, 14:31

OldPiernik napisał/a:
parking będący pod opieką OSP

To żadna informacja... jak nie podasz namiarów GPS.
Gdybym ja wyżej nie podał, to też mógłbyś sobie szukać parkingu do woli.

OldPiernik - 2016-07-21, 19:34

Ależ proszę bardzo namiary są tu: 49.416155, 22.441557.
Po prostu nie myślałem, że ktoś będzie zainteresowany zwykłym parkingiem :-P

dudusie34 - 2016-07-22, 21:56

witam. Myślę że nas interesuje nawet mała polanka,byle były namiary GPS.Pozdrawiam.
mac - 2016-07-22, 22:32

49.316514, 22.508769 Olchowiec Można stanąć blisko wody lub na parkingu karczmy "OSTOJA SPOKOJU" Droga trochę kiepska, ale widoki na miejscu super.
Cytrus - 2016-07-23, 21:08

namiarów GPS nie mam, nie zapisuje ( może i szkoda ) bo jadę jak mnie oczy poniosą, ale może coś pomogę :)

może najpierw na sery :)
sery u Greka miejscowość Wańkowa

…..”Bacówka Nikosa pod Połoniną Wetlińską przeszła już do historii Bieszczadów. Teraz swoje sery Nikos sprzedaje w swojej posiadłości w Wańkowej zwanej "Czarem PGR-u". Docelowo będzie tu gospodarstwo agroturystyczne, ale takie prawdziwe z hodowlą, z ogrodem, z produktami sporządzanymi na miejscu i bacówka. Na razie można tu kupić znakomite sery wołoskie, fetę i bundz. Z tym ostatnim bywa różnie, przeważnie schodzi jak świeże bułeczki więc warto go zamawiać dzień czy dwa wcześniej. Czar PGR-u jest pięknie położony u stóp Gór Słonnych, tuż obok rezerwatu "Buczyna w Wańkowej) . To dawny dwór przemieniony po II wojnie św. na gospodarstwo rolne otoczony smętnymi, ale pięknymi pozostałościami po dworskim parku. Nikos strony jeszcze nie ma więc podam numer Jego telefonu 504 750 254……”

byłem, jadłem, smakowały :)

i może tu :)

http://ursamaior.pl/piwo/

piłem, smakowało :)

polecam jako miejsce odpoczynku między miejscowości Terka a Dołżyca przy odbiciu na miejscowość Łopienka gdzie można zobaczyć cerkiew, jadąc od Terki po prawej stronie jest bezpłatny parking ogrodzony żerdziami a prawie na przeciwko po lewej fajne miejsce obozowania, droga Terka-Dołżyca jest dość kręta, z drewnianym mostem jako atrakcja
koszt noclegu w tym miejscu w 2015 płaciliśmy 20 pln za dobę
nie ma prądu, bieżącej wody chyba że ze strumienia, WC piękne drewniane :)

w tym miejscu stoi drewniany barak w którym 20 lat mieszkał Tadeusz Spis - jeden z tzw. bieszczadzkich zakapiorów, dziś mieszka Pan który dzierżawi ten teren od lasów państwowych

warto się stąd wybrać piechotką lub rowerem do rezerwatu "Sine Wiry"

w Cisnej polecam
www.kolejka.bieszczady.pl
jak kolejką nie jedziesz tylko oglądasz to parking mieliśmy bezpłatny

polecam Baza Nad Roztokami w Tarnawie Niżnej, http://www.bazanadroztokami.pl/
to taki "Przystanek Alaska"( początek lub koniec świata ) mają mini kemping ale jak pojedziesz jeszcze dalej asfaltem ( wzdłuż granicy ) do dotrzesz do torfowiska Tarnawa, jest spory parking, spokojnie na nockę, dalej nie polecam jechać bo droga jeszcze węższa, chyba że rowerkiem :)
po drodze do Tarnawy mijacie rezerwat żubrów, droga w tym miejscu mega dziurawa

a i jeszcze mi się przypomniało
3 km za miejscowością Brzegi Górne i 5 przed Ustrzykami Górnymi po prawej ręce znajdujemy duży płatny parking, idąc za parking można wejść na Małą Rawkę lub przez ulicę i na Połoninę Caryńską
na parking trzeba wjechać z samego rana myślę że tak do godz 10 , bo później już może nie być miejsca

wbobowski - 2016-07-23, 21:32

Cytrus napisał/a:
torfowiska Tarnawa, jest spory parking, spokojnie na nockę, dalej nie polecam jechać bo droga jeszcze węższa, chyba że rowerkiem

Byliśmy kamperem wiele km dalej... szerokość drogi bez problemu, tyle, że szutrowa. Końcowy parking jednak mnie wkurzył, bo za dużo sobie życzą. Nie dość, że jedzie się na koniec świata to jeszcze trzeba słono płacić. Parking przy wspomnianym torfowisku bezpłatny.

OldPiernik - 2016-07-24, 08:19

Jeżeli chodzi o noclegi na torfowiskach i dalej przy początku ścieżki "Doi źródeł Sanu" (bez problemu da się dojechać, nawet autokary tam dojeżdżają) to pamiętajcie, że jest to teren Bieszczadzkiego Parku i mnie w tym roku grzecznie ale stanowczo wyproszono z parkingu.
Pan leśnik powiedział, że nie ma takiej możliwości, żeby tu przenocować - najbliżej w Tarnawie koło kościoła.
Zresztą tegoroczny wyjazd będę opisywał, więc zdam relację jak to wyglądało.

BAYLA DUCATO - 2016-07-27, 20:05
Temat postu: Bieszczady POLANCZYK
WITAM jestem już po powrocie z BIESZCZAD a dokładnie z POLAŃCZYKA .Mam fajny namiar na stanie ,jest to parking przy ośrodku UNITRA . Bardzo fajne miejsce do wody 70-100 metrów opłata za parking za dzień 5 zeta można zostać na noc za drugie 5 zeta.Łódki kajaki na miejscu obiady zestaw drugie zupa 14 zł lody gofry zapiekanki no i piwko . Na ośrodku są 2 brodziki dla dzieci jeden mniejszy dla ,maluszków drugi taki większy do pasa woda .i co mnie zdziwiło pełna darmocha .Jest kąpielisko z ratownikiem po miedzy pomostem w kształcie prostokąta ogrodzone siatką w wodzie dla bezpieczeństw i dno jest drewniane z desek wypoziomowane koszt pobytu na kąpielisku 5 zł na cały dzień wejścia bez ograniczeń chyba od 10 do 18 na pewno otwarte w okolicy jest pizzeria muzyczka gra można potańczyć .powiem tak bardzo warto tam zacumować na parę nocek za śmieszne kasę .Jak się wpisze ośrodek UNITRA to są fotki można zerknąć
jarek49 - 2016-07-29, 00:07
Temat postu: proszevo namiary
Jestem zaint.tym miejscem , podaj wspolrzedne--
Pozdrawiam i dzieki.

CORONAVIRUS - 2016-07-29, 06:50
Temat postu: Re: proszevo namiary
jarek49 napisał/a:
Jestem zaint.tym miejscem , podaj wspolrzedne--
Pozdrawiam i dzieki.

jest już na mapce free

hrys - 2016-07-29, 06:52

Wróciłem z Bieszczad ciekawe miejsce do plażowania i kąpieli platforma widokowa. Łączka nad wodą
Chmiel koło dwerniczka.

CORONAVIRUS - 2016-08-07, 15:34
Temat postu: Re: Bieszczady POLANCZYK
BAYLA DUCATO napisał/a:
WITAM jestem już po powrocie z BIESZCZAD a dokładnie z POLAŃCZYKA .Mam fajny namiar na stanie ,jest to parking przy ośrodku UNITRA . Bardzo fajne miejsce do wody 70-100 metrów opłata za parking za dzień 5 zeta można zostać na noc za drugie 5 zeta.Łódki kajaki na miejscu obiady zestaw drugie zupa 14 zł lody gofry zapiekanki no i piwko . Na ośrodku są 2 brodziki dla dzieci jeden mniejszy dla ,maluszków drugi taki większy do pasa woda .i co mnie zdziwiło pełna darmocha .Jest kąpielisko z ratownikiem po miedzy pomostem w kształcie prostokąta ogrodzone siatką w wodzie dla bezpieczeństw i dno jest drewniane z desek wypoziomowane koszt pobytu na kąpielisku 5 zł na cały dzień wejścia bez ograniczeń chyba od 10 do 18 na pewno otwarte w okolicy jest pizzeria muzyczka gra można potańczyć .powiem tak bardzo warto tam zacumować na parę nocek za śmieszne kasę .Jak się wpisze ośrodek UNITRA to są fotki można zerknąć

Poproszę o doprecyzowanie i wyjaśnienie. Osobiście dziś sprawdził miejscówkę. Parkingowy odmówił nawet pozostawienia kamperek na dzień nie mówiąc o nocy. Nie ma opcji i koniec. Dzwonił do szefa unitry potwierdzając swoje decyzje. Chodzi o parking na lewo od drogi w dół ku wodzie zaraz przed mariną. :evil:

kimtop - 2016-08-07, 18:08

BIORCA napisał/a:
Parkingowy odmówił

To jedź na drugą stronę wody na kemping "Cypel".
O 10-tej zwolniłem fajną miejscówkę

wlodo - 2016-09-09, 09:17

Cytat:
z tego co sie orientuje ciężko będzie stanąć na dziko nad sama solina dlatego od dawna jezdze na słowacje nad domase

Posłuchałem tego wpisu i pojechałem :gwm :gwm :gwm
Wody brakuje ze 2 m,objechane całe jezioro,wszędzie kamienie i muł po kolana a woda brudna :grrr
Nie będę pisał jaki miałem wczoraj myśli... :zastrzelic :box :box2 :kosa:
A nad Soliną staliśmy bez opłat dwa dni z pięknym widokiem na tamę i jezioro :)
Internet z pobliskiego pola,hasło camping09,obok na parkingu (płatnym)toalety :ok

CORONAVIRUS - 2016-09-10, 12:29

w sezonie to tam karuzela albo parking płatny :)
BIGL - 2016-09-11, 15:14

Byłem tam w tym roku - stał tam tylko jeden kamperek na niemieckich numerach. W sezonie jest strasznie głośno (muzyka itp.) więc przejechaliśmy na miejscówkę kolegi OldPiernik tzn. parking OSP. Obie miejscówki są OK.
Polecam jeszcze parking w Lutowiskach obok kościoła. Jest ogromny, są 3 wiaty, plac zabaw oraz ręczna pompa z wodą - fajne miejsce na spokojny nocleg.

RoWeRs - 2020-05-11, 22:11

odświeżam temat, może ktoś skorzysta - miejscówka za drugą zaporą nad Sanem Wiata Vision Polska
ZbigStan - 2020-05-12, 06:30

RoWeRs, Jestem w Bieszczadach, aktualnie w Chmielu. Zainteresowała mnie Twoja miejscówka, ale nie mogę jej namierzyć. Czy masz namiar GPS? Pozdrawiam.
Andrzej R. - 2020-05-12, 06:38

ZbigStan napisał/a:
RoWeRs, Jestem w Bieszczadach, aktualnie w Chmielu. Zainteresowała mnie Twoja miejscówka, ale nie mogę jej namierzyć. Czy masz namiar GPS? Pozdrawiam.

w/g mnie to tutaj: 49°24'58.2"N 22°26'29.6"E

https://www.google.pl/map...47!4d22.3910379

w/g Andrusa to nie Bieszczady ?
a gdzie stoisz w Chmielu ?, od niedzieli planuje rzucic wszystko i jechać w Bieszczady na tydzień

SlawekEwa - 2020-05-12, 06:41

ZbigStan napisał/a:
aktualnie w Chmielu.

ok 60 km do Wiaty

ZbigStan - 2020-05-12, 07:03

Wiata Vision Polska, znalazłem namiar 49.427425 22.391013.
ZbigStan - 2020-05-12, 07:07

Andrzej R., W mojej relacji podaję miejsca i namiary. Idź do Kamperowanie/Już jeździmy.... Pozdrawiam.
krzlac - 2020-05-12, 07:14

ZbigStan napisał/a:
Wiata Vision Polska, znalazłem namiar 49.427425 22.391013.

To wiata wędkarska. Z "serwisu" jest tam (był) tylko otwieracz do piwa wiszący na lince nad stołem pod wiatą. Nad samym Sanem - odcinek specjalny. Łowcom łososiowatych polecam. Turystycznie warto się po okolicy pokręcić. San od Jeziora Myczkowieckiego do pewnego odcinka to wąski ciurek -ledwo woda płynie, a od pewnego miejsca (Zwierzyń) spora rzeka. Zasila ją woda z podziemnych 2 sztolni prowadzących z elektrowni w Myczkowcach. Od tego miejsca zaczyna się rzeka pełna ryb. Specjalnie strzeżony wędkarski odcinek specjalny - no kill. Ciągnie się aż do ujścia Hoczewki. Warto też Hoczewką podejść trochę w górę rzeki - ciekawe zjawisko geologiczne - progi skalne (flisz karpacki).

ZbigStan - 2020-05-12, 12:26

Bieszczady. Pszczeliny nad Wołosatym, wiata, miejsce na ognisko, obok drzewo oznaczone jako pomnik przyrody 49.154824 22.68744.. W pobliżu biegnie drogą między oboma Ustrzykami.
ZbigStan - 2020-05-12, 16:30

12.05. Wiata Vision nad Sanem 49.427425 22.391013 Właśnie przyjechalismy, jest ładnie i pusto, zostajemy na noc. Pozdrawiam.
RoWeRs - 2020-05-12, 21:21

miejscówki nad rzekami fajne, myślę, że za kilka dni skorzystam :bajer