Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - sprinter oberaigner 4x4 na kampera

Cyna - 2016-07-19, 17:20
Temat postu: sprinter oberaigner 4x4 na kampera
Witam wszystkich, choć jestem tu jakiś czas dopiero teraz postanowiłem się podzielić swoim pomysłem. Jako że do tej pory jeździliśmy LR Disco 2 TD5 z namiotem na dachu i spaniem w środku tj. my i trójka naszych pociech stwierdziliśmy że dorośliśmy do toalety i prysznica w naszym domku na kołach. Pewnie nie będzie to tak dynamicznie się rozwijało jak u innych ale może w 2 lata się uwiniemy. Mamy plan umieścić w średnim podwyższanym sprinterze spanie dla dwoje dorosłych i trojga dzieci, kuchnia, WC, prysznic i lodówka. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Cykada - 2016-07-19, 18:54

hej. ciasno będzie. Maxa szukaj. I od razu wstawiaj podwójny resor na tył bo sprinter się lubi bujać. Zawsze lepiej mieć większego jak mniejszego. :wyszczerzony:
Cyna - 2016-07-19, 19:49

W zeszłym roku byliśmy w Grecji Maxem w 7 osób :wyszczerzony: i okazało się jakie ma wady, przede wszystkim w tych wąskich uliczkach jest problem z kręceniem się, stanowczo max jest za długi, poza tym góry też się dały we znaki, przydałby się reduktor a tu mamy.
Cyna - 2016-07-19, 19:58
Temat postu: max 313 CDI
oto nasz max kamper :-P z Grecji, 9 miejsc i spanie z tyłu
Cyna - 2016-07-19, 20:11
Temat postu: max
wjazd na piasek też odpadał :? potrzebny 4x4
Kompi - 2016-07-19, 20:27

....
Cykada - 2016-07-19, 20:29

Cyna napisał/a:
W zeszłym roku byliśmy w Grecji Maxem w 7 osób :wyszczerzony: i okazało się jakie ma wady, przede wszystkim w tych wąskich uliczkach jest problem z kręceniem się, stanowczo max jest za długi, poza tym góry też się dały we znaki, przydałby się reduktor a tu mamy.

chcesz mieć : wc,prysznic auto na 5 osób , zwinne , napęd 4x4 żeby w piasku się nie zakopać.
tu potrzebny jest kompromis.

Cyna - 2016-07-19, 20:33
Temat postu: projekt
plan jest taki: dwa fotele obrotowe za nimi stolik i kanapa 3 osobowa z multivana bo jest z pasami ( chyba że ktoś może ma jakiś inny pomysł bo ta kanapa jest droga a do tego jeszcze szyny też worek pieniędzy), dalej szafka i kuchenka z zlewem , na przeciw lodówka a na końcu łazienka z WC, nad przednimi fotelami opuszczane łóżko. Ogólnie coś w stylu James Cook ale z niższym dachem.
Cyna - 2016-07-19, 20:43

na chwilę obecną walka z korozją :box2
Kompi - 2016-07-19, 20:50

Cyna napisał/a:
na chwilę obecną walka z korozją :box2

powodzenia.
Będę obserwował postępy

Cyna - 2016-07-19, 20:51
Temat postu: baza
nasze cacuszko :-P
Cyna - 2016-07-19, 21:03

tak wyglądał jak odebraliśmy go z salonu :wyszczerzony:
Cyna - 2016-07-19, 21:09

a tak wyglądał 3 tygodnie temu
Cyna - 2016-07-19, 21:18
Temat postu: disco TD5
a to nasz "kamper" w którym nie ma łazienki :-P
Cyna - 2016-07-19, 21:33
Temat postu: pytania
Wprowadzenie było więc chciałbym zapytać czy ktoś z was czyli starych fachowców może podpowiedzieć gdzie kupować wszystkie gadżety typu brodzik, toaleta kasetowa, kuchenka, lodówka (kompresorowa) , kanapa od multivana T5 plus szyny itd. bo długo szukałem i zastanawiałem się nad kupnem uszkodzonej przyczepy ale stwierdziłem że trudno taką kupić z której wszystko będzie pasować do moich potrzeb. Kanapa może być uszkodzona w sensie porwana bo i tak muszę ją zwęzić.
Czy zostaje mi tylko allegro lub olx ?

wlodo - 2016-07-19, 21:39

Witam na forum :spoko
Cytat:
za nimi stolik i kanapa 3 osobowa z multivana

Zanim zaczniesz kupować i przerabiać,odrób lekcję.
Dowiedz się czy i kto Ci taką przeróbkę zalegalizuje.
W myśl nowych przepisów jest z tym trochę kłopotu.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=25018

Fanatyk - 2016-07-20, 01:08

Witaj Cyna,

Też buduje na średnim podwyższanym Sprintku tyle że starszym (I-generacja), nie ma to jak 4x4 w busie :szeroki_usmiech Też zastanawiam się nad kanapą rozkładana do tyłu tyle ze dwu osobową no i taką która przeciśnie się przez zaostrzone przepisy. Oprócz allegro i pogarszającego się olx można patrzeć na gumtree i sprzedajemy.pl. Ja idę w strone 2-os lub 4-os na ciasno, łóżka z tyłu piętrowe. I również walczyłem z korozją ale teraz trzeba się spieszyć żeby Pisuary nie zaorały państwa :szeroki_usmiech Polecam też wątek "PANZERKAMPER" z przeróbki sprintera maxa. Powodzenia!

Cykada - 2016-07-20, 07:47

To auto kupione już.
Napęd 4x4 super sprawa. Rdza do zrobienia (na jakiś czas). Pewnie w komorze silnika tam gdzie aku też jest od groma.
Ja bym jednak z przyczepy jako dawcy nie rezygnował. Oprócz wc,lodówki itp. masz tam pełno pierdół typu zawory gazowe , złączki , rurki , okna , zbiorniki i mase rzeczy na które wydasz z 10tys.zł. Przyczepę po umfalu wyrwiesz za 1500euro z okolic 1998-2000roku tylko trzeba trochę poszukać.
Dokup sobie dodatkowe lusterka asferyczne tylko oryginalne , bo te w sprinterze nie łapią punktu martwego.
Chyba tylko moja stara 312 nie jest zardzewiała ;)

Cyna - 2016-07-20, 09:25

kiedyś miałem takie lusterka, fajna sprawa , dzięki za przypomnienie :spoko
norka - 2016-07-23, 09:55

Witamy kolejnego szczęśliwego posiadacza sprinteraz 4x4. Jest nas coraz więcej.
To oczywiste że napęd na wszystkie koła to świetna sprawa. Trzymam kciuki za realizację projetu

oldarcher - 2016-07-23, 10:44

Jak w tym modelu rozwiązane są napędy?
Chodzi mi o kwestie realizacji rozdzielenia napędu przód-tył i jak z wytrzymałością przedniego mostu.
Planuje podobnego busika wcześniej długo jeździłem Pajerem i w swoim T4 czuje zdecydowany niedostatek.

norka - 2016-07-23, 16:14

A który napęd i most cię interesuje?
Achleitner
Oberaigner
Iglhaut ?

Ilu producentów tyle rozwiązań a nawet więcej. Iglhaut proponuje skrzynki rodzielające napęd wyposażone w reduktor. Były takie co miały stały napęd na 4 koła i blokadę centralną, takie co miały dołączany przedni napęd a nawet takie co miały centralny mechanizm o ograniczonym poślizgu z blokadą centralną. Do tego most w Iglhautach jest to skrócona wersja mostu od G -klasy, ale nie zawsze posiadały blokadę.
Wszyscy trzej producenci w standardzie dają blokadę tylnego mostu.
Najbardziej popularny jest Oberaigner. Był najłatwiej dostępny w salonie i najtańszy. Napęd jest na tylne koła z dołączanym przodem. Skrzynka rodzielcza napędu za dopłatą występowała z pseudo reduktorem ( przełożenie 1:1.3) Most przedni jest dość niestandardowy i skomplikowany. Obudowa mostu jest aluminiowa i źle znosi jazdę z zapiętym napędem po czarnym. Nie występuje wersja z blokadą przedniego mostu.

Przeguby w półosiach spokojnie znoszą koła większe niż 33'.
Były też wersje ze sztywnym przednim mostem ale się nie prowadziły i znalezienie takiego to niezły wyczyn.
Operacja przerobienia Sprintera na wersję Oberaigner to koło 20 tysi, za Iglhauta trzeba liczyć ponad dwa razy tyle

Jeszcze jakieś pytania?

Fanatyk - 2016-07-26, 23:58

norka dzięki za konkretne info bo w sumie nie wiedziałem czy na czarnym moge dopiąć przedni most. Bo blokady to wiem że lepiej nie używać ...chociaż Mercedes Unimog fajnie strzelał na zakretach jak mi się popsuł pneumatyczny włącznik blokad :wyszczerzony:
oldarcher - 2016-07-27, 07:37

Czyli ten:
http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6y8Sbz.html

to najprawdopodobniej Oberaigner

norka - 2016-07-27, 19:14

Fanatyk napisał/a:
norka dzięki za konkretne info bo w sumie nie wiedziałem czy na czarnym moge dopiąć przedni most. Bo blokady to wiem że lepiej nie używać ...chociaż Mercedes Unimog fajnie strzelał na zakretach jak mi się popsuł pneumatyczny włącznik blokad :wyszczerzony:

Rób jak lubisz , najwyżej będziesz do mnie dzwonił po części. Niestety napęd Oberaigner dopinany jest podciśnieniowo. Zdarza się uszkodzenie elementów sterujących.
Zdecydowana większość Sprintków 4x4 to Oberaigner, ten z linku też. Długo go już sprzedają.

piotr1 - 2016-07-27, 21:44

Super fura :spoko :spoko :spoko
Fanatyk - 2016-07-27, 23:20

oldarcher ja mam I-szą generacje, 98r, a tego z linku znam, w Kolbuszowej mają drugiego takiego i jeszcze nowszego III-gen. Sprzedają już długo pomimo że są w eleganckim stanie.

norka jesli tak jak mówisz jest najlepiej dla auta to tak będe robił, mam kilka sprzętów 4x4 i kazdy lubi inaczej. Jesli mógłbyś wyjaśnić dokładniej czemu przedni most źle znosi asfalty to chętnie posłucham. Wspomniany Unimog może jeździć po czarnym na zapiętym 4x4 i blokadach obydwu mostów i nic mu nie jest, sprinter wiadomo jest delikatny ale czy mechanizmy różnicowa tworzą tak duże naprężenia?

W zimę czeka mnie remont tylnego mostu na bliźniakach bo się grzeje na dłuższych trasach, podejrzewam łożyska na wałku atakującym także będę się kontaktował w razie potrzeby :)

biloowa - 2016-07-28, 09:19

Idealna kanapa tylna bez zwężania podpasowałaby od Forda Transita Nugget od Westfalii. Jak by co mam taka kanapę rocznik 2012 (nie do sprzedania) i mógłbym pomierzyć w celach przymiarkowych.
Cyna - 2018-06-24, 16:58

witam wszystkich i pozdrawiam po przerwie :pifko ,
Cyna - 2018-06-24, 17:47

W 2017 przejechane ponad 6500 km z kilkoma zmianami w aucie: instalacja elektryczna tylnej części wraz z prostownikiem i dodatkowym akumulatorem , panel fotowoltaiczny 250W , zbiornik na wodę 140 litrów ,prysznic zewnętrzny , pompa wody o wydajności 10l na minutę , lodówka sprężarkowa 45l, przednie fotele od MB E250 w tym jeden z obrotnicą, izolacja termiczna w ścianach i suficie, wstawione dwa okna otwierane ,szyberdach i dwa łóżka 140x200cm oraz szafki z szufladami.
Cyna - 2018-06-24, 18:01

:wyszczerzony:
Cyna - 2018-06-24, 18:06

a mówili że nie pasują fotele od e-klasy do sprintera :-P
Cyna - 2018-06-24, 18:19

Kilka dni przed wyjazdem i jakieś poprawki.