Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Kanu i amatorskie łowienie ryb w Norwegii

Bartek-Ayer - 2008-06-11, 08:07
Temat postu: Kanu i amatorskie łowienie ryb w Norwegii
Jak już pewnie niektórzy wiedzą w połowie lipca wybieram się do Norwegii.

Mam kolejne pytanie do osób, które już tam były.

Mam w posiadaniu łódkę typu Kanu, laminatowe, w miarę lekkie, spokojnie można wieść na dachu kampera.

Opłaca się brać tam?? Czy dodatkowe koszty w postaci dużo zwiększonego zużycia paliwa zrekompensują się w postaci ładnych widoczków z wody??

Czy podczas 2,5 tygodni pobytu tam znajdę czas żeby zdjąć to z dachu i popływać??

Proszę się nie śmiać, ale jest to moja pierwsza duża wyprawa kamperem i to jeszcze za granicę (do tej pory tylko kilka parodniowych wypraw po Polsce), stąd moje obawy i dziwne pytania.

I drugie pytanie, jak tam jest z łowieniem ryb?? czy na własne potrzeby można łowić ryby, czy trzeba wykupywać jakieś zezwolenia i jaki sprzęt ewentualnie wziąść??

Pozdrawiam wszystkich Norwegofilów.

Bartek

eeik - 2008-06-11, 08:21

No jak spokojnie zmieścisz na dachu to możesz wziąc.

My tam malutko złowilismy, ale raz , że z brzegu, dwa nie było brania ponoć.

Jeżeli chodzi o widoki, jak tylko będziesz maił czas, to na pewno pięknie oglądać fiordy z wody :) ))
Morskie ryby można łowić bez zezwolenia, (czyli te w fiordach też) na rzeki chyba trzeba miec pozwolenie.

pp - 2008-06-11, 08:32

jak masz to weź! czy bedzie czas to od Ciebie zależy!
morskie ryby łowimy bez zezwoleń, w rzekach na zezwolenia,
sprzet pilkerowy dośc ciężki, na płytkie wody wystarczy 30 do 60g ale to bedą małe rybki, duże najczęściej łowi się na głebokościach 30 do 150m i tu niezbedny będzie sprzęt nawet do 300-400g wagi pilkera!
w dobrym miejscu złowisz nawet 20 kg ryb w kilka godzin!
najlepiej na miejscu kupić zawieszki na makrele, różowe z piórkami i koralikami, na płytkiej, spokojnej wodzie blisko otwartego morza o zachodzie słońca wskakuja nawe po 6 szt na raz!
im dalej na północ tym lepsze miejsca połowowe!

@ndrzej - 2008-06-11, 09:21

Też jestem zainteresowany amatorskim łowieniem w Norwegii i... Finlandii (jeziora). Ale jak jest z opłatami??? Ile to kosztuje i gdzie można wykupić zezwolenie :?: :?: :?:
pp - 2008-06-11, 12:20

licencje sprzedaja najczęsciej biura IT , czasami maja tez na cempingach, kosztuje od kilku euro do kilku tys euro! zalezy od jeziora, rzeki, terminu !
Andrzejk - 2008-06-15, 17:25

Witam.
Byłem w Norwegii w tym roku w okolicach miasta ETNA kemping KYRPING to jest tam „gdzie pies ma uszy” My pływaliśmy na łodzi o długości 5metrów i silnikiem 10KM i nie powiem aby to było dużo. Fiordy to niezły kawał wody i jak jest bez wietrznie to się fajnie pływało, ale jak wiatr trochę zawiał to nieźle bujało i prawie staliśmy w miejscu a pogoda potrafiła się zmienić w pięć minut. Tak że sceptycznie nastawiony jestem do małej łódki bez silnika. A jeżeli chodzi o ryby to my przez tydzień złowiliśmy jednego Czerniaka jednego Dorsza i dwa Rdzawce. Może my byliśmy słabymi wędkarzami ale i inni wracali po całodniowym pływaniu o jednej rybie.

pp - 2008-06-16, 08:21

świetne miejsca do połowow zaczynają sie mniej więcej na wysokości trondhaim, np wyspa averoy. generalnie im wyzej od tego miejsca tym lepiej!
najlepsze miejsce to oczywiscie Lofoty!!!

pp - 2008-06-16, 08:23

a canoe oczywiscie nie nadaje sie do pływania po pełnym morzu czy fiordach gdzie powstaje duza fala! Jednak jest sporo innych miejsc gdzie swobodnie mozna pływać nawet kajakiem!