| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - D/C/P/R Czy są na bliźniakach?
Socale - 2016-08-02, 21:47 Temat postu: D/C/P/R Czy są na bliźniakach? Tak sobie myślę, gdyby się trafił Ducato/Citro/Peu lub Renóweczka, ale na tylnej osi z kołami bliźniaczymi, tak jak nie które ze stajni Forda, to warto taką konstrukcję nabyć czy unikać?
Pomijam koszt 1 pary opon.
Trakcja, przyczepność, spalanie...
Czy w ogóle takie modele występują?
Skwarek - 2016-08-02, 22:09
Czy samochody z przednim napędem mają bliźniaki
mrsulki - 2016-08-02, 22:26
Nie istnieją takie dziwolągi. Jedyna opcja na udziwnienie to dwie osie z tyłu.
Socale - 2016-08-02, 22:34
Skoro były/są busy dostawczaki/specjalne w wersji 4X4 to moje pytanie z tego zamysłu się wzięło.
.
A jak takim bliźniaczym fordem się jeździ?
Twardo czy stabilnie?
Darek Szczecin - 2016-08-03, 07:51
Takim jak na foto, to jeździ się normalnie buja , zarejestrowany do 3,5 tony, ale tak na oko to ten Ford sam tyle waży. W R tylko model Mascot ma podwozie na bliźniakach i napęd tył, ale to też ciężkie auto
bart.ek - 2016-08-03, 08:20
Z wymienionych jedynie nowego mastera/movano można mieć w wersji z tylnym napędem i ew. na bliźniakach.
JaroW - 2016-08-06, 09:39
Fiat Ducato vs Renault Master – porównanie wagi półciężkiej | TEST
roldis - 2016-08-07, 08:29
Nie mozesz przyjmować takiego założenia na wstepie , tylna oś na bliżniaku jest wypadkową całej konstrukcji pojazdu i zakładanych parametrów i oczekiwań użytkownika jakie ma spełniać. Rzecz najmniej istotna moze - podwyższony koszt eksploatacji takiego autka - na drogach platnych wzrasta koszt oplat o srednio 1/3 - tylko ze wzgl na to ze sprzet jest na blizniaku. Jezeli szukasz auta to przede wszystkim zwracaj uwagę na rozstaw osi , powinny być zachowane proporcje .( miedzy zdeżakiem tylnym a tylną osią nie powinno być więcej niż 1,4m) Duzy nacisk na tylną oś rozwiązują pojedyncze opony 16 cali o szerokosci od 195
Socale - 2016-08-07, 20:33
Dziękuję, wiem
Jestem dwupaworęcznytechniczny, ale nie mam pojęcia jak się lata tylnopędem na bliźniakach bo nigdy nie miałem.
O to pytam głównie bo przypaliłem na pewien model ( z Fordem pod budą) i na trzeźwo spać nie mogę
.
Edit: Gdzie są przejazdy płatne kontrolowane pod względem ilości kół na tylnej osi? Nigdy takiego znaku/tablicy/cennika nie widziałem.
HENRYCZEK - 2016-08-07, 20:58
A1
Kat 2
http://a1.com.pl/oplaty/
Socale - 2016-08-07, 22:10
Henryczku,głupi jestem to wiem od zawsze, ale gdzie w linku odnaleźć opłatę od bliźniaków po dupą?
.
Nawiasem: Przekombinowane po Polsku = daleko nam do Europy/świata, nadal więc za takie kretynizmy jesteśmy kosmos za Pigmejami.
.
Q...rka! Otopl.pl
Dlatego nie latam po PL. Wolę wydawać Polskie siano innym, mądrzejszym/niekrwiopijczym krajom.
jarekzpolski - 2016-08-07, 22:25
Jeżdżę 4 lata na bliźniakach. Może dorzucę odrobine od siebie z praktyki, czasem wbrew legendom i stereotypom wszelakim…a czasem potwierdzając...
Plusy:
- po założeniu poduszek (pozycja nieobowiązkowa) i podpompowaniu do 3-4 bar przed jazdą po serpentynach – nasze laski robią szpagaty w środku żeby nie rozmazać się na ścianach. Auto sunie jak przyklejone. Nie wiem co bym musiał zrobić żeby „zarzuciło tyłem”…Przywalić w bandę pod kątem 45 stopni ?...
- opony normalnie wytrzymują 40-50 tysięcy. W bliźniakach 60-80. Zadzwoń jak Ci się skończą…pochylę czoło z uznaniem i podzielę Twój ból - jeżeli miałeś od nowości i zmuszony jesteś wymienić przejeżdżając kamperem prawie sto tysięcy…
- w razie przebicia jednego z tylu pomału dojedziesz do każdego warsztatu. Tylko musisz się kapnąć że się to stało. Podobno są tacy co nie czują że mają kapcia z tylu na stronie…
- lepsza trakcja w terenie, ale bez przesady. Nasze auto jest na tyle obciążone, ze w terenie radzi sobie maksymalnie dwa razy lepiej niż Darolowy jamnik na ALCO. Ale maksymalnie dwa razy . Nie więcej. Do off-road-wego wymiatacza droga mu daleka. Śliska trawa to dla nas banał, ale piaski już niekoniecznie…Wysoki prześwit pomaga na hopkach i w terenie.
- tylny napęd jest bardziej naturalny. Przednia oś zajmuje się kierowaniem, a tylna napędem. 99% procent klientów Tesco to potwierdza pchając wózek zamiast ciągnąc. Coś w tym musi być…
Minusy:
- Autostrady. Poza odcinkiem Katowice – Kraków na A4 i jakieś północne odcinki A1 – nigdy nigdzie w Europie niż spotkałem się z dyskryminacją bliźniaków. Policz ile razy w roku przejeżdżasz kamperem te odcinki autostrad A1 i A4 i będziesz miał roczny koszt….
- Podłoga. Ze względu na wał i tylni most podłoga w zabudowie jest na wysokości pępka. Powiedzmy że Twojego bo co do żony nie wiem kto niższy…Jak masz problem z wchodzeniem na 2-3 schodki to masz problem. Ja nie mam . Na razie....
- Waga napędu i dodatkowe kapcie podwyższają spalanie. Oczywiście że podwyższają…
- 6 zimówek to większy koszt ni z 4. Nie da się ukryć…Pod warunkiem ze postanowiłeś mieć zimowki i przekładać…
- kołpaki. Trudno dostać porządne. Większość sprzedających nie rozumie nawet o co chodzi w problematyce kołpak-bliźniacza odwrócona felga. Zainteresowanym pomogę…
Pozdrawiam
Socale - 2016-08-08, 11:56
Rzeczowo i konkretnie.
Thx
roldis - 2016-08-08, 14:39
pisząc o kosztach raczej mialem na mysli zachodnią Europe - ma to swój wymiar. Jezeli kolega jest przed zakupem to sądzę dużą role odegra przypadek i tzw okazja , podstawowym kryterium sądze jest silnik i jego pojemnosc - najlepiej zeby była bliska 3l.
TomekM - 2016-08-08, 16:01
Jeździłem kamperem na blizniakach przez 3 sezony. Złego słowa nie powiem. Jedynie wkurzaja wyższe opłaty na polskich autostradach (więcej niż 100% stawki za kat. do 3.5 t).
Reszta to już spokój. Dwukrotnie bliźniak ratował mnie po złapaniu kapcia - spokojnie dojechałem do wulkanizacji. Wyjazd po mokrej trawie na kampingu Jonidlo tuż po wyciąganiu dwóch dukaciakow przez terenowke - bezcenny. Te miny gapiow:)
Zanim kupiłem miałem też wiele wątpliwości.
mich007 - 2016-10-18, 20:26
Mam na oku Transita na bliźniaku masa własna wg papieru 2854kg, DMC 3500kg.
Pytanie czy ta ładowność 646kg jest wystarczająca? Wiem że każdy może zabrać mniej lub więcej gratów ale chodzi mi o takie typowe przygotowanie/wyposażenie na wyjazd (załoga 2 dorosłe osoby + 2 dzieci - w sumie ok.220kg).
Jakie są konsekwencje za przeładownie powyżej 3500kg i ewentualnej kontroli Inspekcji z wagą? Czy przy kontroli załoga liczy się do DMC czy bez załogi?
Rav - 2016-10-18, 20:46
Jak ważą to cały pojazd wraz z pasażerami. 650 kg to już nie jest tak mało. Przy 4 osobach powinno wystarczyć.
wlodo - 2016-10-18, 21:20
| Cytat: | | czy ta ładowność 646kg jest wystarczająca? |
Musisz sobie odpowiedzieć jak bardzo zabudowane auto i co oprócz siebie zabierasz.
Pozornie jednostkowo lekkie rzeczy w sumie dają wiele kilogramów.
U mnie po zabudowie 2800,a załadowane na wyjazd(woda,rowery,odzież,zapasy i inne "przyda się" oraz my)3400.
Nie wierzyłem na wadze,że to tyle!!
|
|