| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - przep³ywowy ogrzewacz wody
micha³p - 2016-08-07, 09:05 Temat postu: przep³ywowy ogrzewacz wody Hej znalaz³em przep³ywowy ogrzewacz paliwa czy co¶ takiego sprawdzi siê do wody? tylko jest ma³y problem podgrzewacz w³±cza siê poni¿ej 2 stopni czy elektronik mo¿e to zmieniæ ¿eby w³±cza³ siê np poni¿ej 20stopni ?
http://allegro.pl/podgrze...6389173671.html
Suliki - 2016-08-07, 09:18
Cze¶æ
To chyba ma chroniæ ON przed wytr±ceniem parafiny przy niskich temperaturach ( o ile nie masz zimowego ON w baku). 150W przy przep³ywie max 30l/min to pewnie za bardzo nie ogrzeje - o ile w ogóle. To urz±dzenie to generalnie podgrzewa przed rozruchem a nie przep³ywowo. Domowe podgrzewacze przep³ywowe to maj± >3000W aby to co¶ da³o.
tom-cio - 2016-08-07, 19:04
To ja Ci podam mój patent.Mialem robic gazowke a zakonczylo sie na bezcisnieniowym bojlerze 5 litrow.Ma moc 1500 W i zastosowalem regulowany ogranicznik mocy grzalki.Jak mam mozliwosc to podlaczam pod 230,jak nie ma bo stoje na dziko to odpalam agregata,a jak nie chce burczec to ograniczam moc grzalki do 500w i grzeje z przetwornicy.5 liteow wrzatku starcza na kapiel doroslej osoby calkiem spokojnie.Instalacje mam cisnieniowa,wiec zeby nie zrobic sobie bomby,uzylem drugiej pompy cisnieniowej ale za bojlerkiem.Pompa zaciaga wode z bojlerka a o drug± rurka podciaga sobie sam ze zbiornika.Wlasnie wrocilismy z Czech i powiem tak-grzanie wody agrwgatem impax do temp okolo 80 stopni to 6 minut,w pomieszaniu z zimna woda daje to okolo 12-13 litrow wody kapielowej.To na cholere cos kombinowac,gdy bojler 250zeta w obi,pompka 99 w juli,wezyk igielit,dwie koncowki i dwa wezyki 30cm zbrojone 1/2cala to 30 zeta?
micha³p - 2016-08-07, 21:20
+agregat
tom-cio - 2016-08-08, 15:00
Michalp,agregat niekoniecznje,mozna ustawic pobór na okolo 500-600W i zasilic to przetwornica.na niej czas grzania to bedzie z pol godziny,moze troche wiecej.na podgrzanie do pelna wezmie ze 30A.Ja na przetwornicy tez czasem grzeje,najczesciej w czasie jak dojezdzam pod miejsce,to,z pol godziny przed postojem zalaczam bojler i woda cieplutka za darmo,bo aku dawno pelne wiec prad by szedl w gwizdek.W kazdym razie na zabezpieczeniu przed przetwornica ma bezp 30A i sp8koinie wystarcza ,nie grzeje sie,czyli przeplyw pradu ponizej30A.
Do regulacji mocy grzalki uzyj tego:
http://allegro.pl/modul-r...mRjZWEzY2JlNQ==
(¦wistak o ile pamietam polecal rowniez to ustrojstwo)
IAAN - 2016-08-08, 15:26
mam u siebie mokre webasto po³±czone w obiegu zamkniêtym ze zbiornikiem wody ciep³ej ,woda przep³ywa przez webasto i miesza siê w zbiorniku ok 24 litrowym ,grzeje super i taniej ni¿ bolier gazowy
toscaner - 2016-08-08, 20:45
Te¿ grzejê mokrym webasto tyle, ¿e w bojlerze jest wê¿ownica. W kolejnym kamperze bêdê mia³ 2 wê¿ownice. 2-ga z uk³adu silnika i jeszcze jaka¶ grza³eczka. 12V albo 230V. Jeszcze nie wiem.
Obecne rozwi±zanie super, ale jest 1 w 1, a przysz³o¶ciowe bêdzie 3 w 1. To z pr±du, to w czasie jazdy, albo piecykiem. Do wyboru do koloru.
BTW prysznice elektryczne w UK grzej±ce przep³ywowo to z regu³y 8,5-10kW. Tego do kampera nie wsadzi.
Dla odmiany w makaroni nie istniej± takie prysznice, bo instalacje domowe by dawno zdech³y. Tam maj± po 3,3KW na chatê. W UK z regu³y po 24KW to mo¿na szaleæ.
Ale ja bym i tak pr±dem z aku nie grza³ wody. Jako ostateczno¶æ to co Tomcio o ile alternator du¿y i wyrabia i aku pe³ne. Inaczej szlak go trafi.
Tomcio 500W 230V to nijak poni¿ej 30A dla 12V. 500W przy sprawno¶ci przetwornicy ok. 85% to pobór z aku ok. 45-50A. Mierzy³em to cêgówk± z setki razy i nijak mniej. Zreszt± pewnych wzorów nie przeskoczy, chyba, ¿e masz tam nadprzewodniki
Albo bezpiecznik zdrutowany albo faktycznie pr±d poni¿ej 30A, wtedy bêdzie obci±¿enie od 300W w dó³. A temu ju¿ da radê mniejszy altek podo³aæ. Bo raczej 120A czy 140A to tam nie masz?
tom-cio - 2016-08-09, 12:12
Robert,byc moze ustawiam ponizej 300W,ustawianie tym ustrojstwem poboru to tak na oko bardziej,bo podzialki toto zadnej nie ma.Ustawiam tak,ze wiatraki chodza glosno na przetwornicy ale jeszcze nie piszczy,przetwornica to jakies chinskie cos 600W.No i jak pamietasz,tez mialem gazowke robic.Ale sie ten bojlerek trafil,to zrobilem elektryczny.I tak jak pisze na postoju na dziko to se agregata wlaczam i mam wode w 6-7 minut goraca do 3/4 skali bojlera.Wiecej nie grzeje bo ta ma juz z 70 °.Raz jak dogrzalem do konca to miala z 90,nie umialem temp kranem ustawic,bo teraz mam 2 pompy cissnieniowe,wiec ta od zimnej ma wieksza wydajnosc i tak kopala falami wrzatwk ,chlodniejsza itp.Jak jest 3/4 skali bojlera to jest ok,idealna po zmieszaniu z zimna,na upartego 2 osoby przysznic wezma,z 15 litrow wody naprawde cieplej da sie uzyskac.
A co do liczenia Watow.Skoro na pradzie potrzeba okolo 10 minut do zagrzania do pelna moca 1500W,czyli potrzebuje na pelne zagrzanie 250W.to dzielac przez 12 wychodzi niecale 21 A.dokladajac sprawnosc przetwornicy nawet 80% to mamy nie wiecej niz 25?Dobrze licze?
toscaner - 2016-08-09, 23:19
| tom-cio napisa³/a: |
A co do liczenia Watow.Skoro na pradzie potrzeba okolo 10 minut do zagrzania do pelna moca 1500W,czyli potrzebuje na pelne zagrzanie 250W.to dzielac przez 12 wychodzi niecale 21 A.dokladajac sprawnosc przetwornicy nawet 80% to mamy nie wiecej niz 25?Dobrze licze? |
250Wh
Dzielisz przez 12 ¿eby uzyskaæ ? Ah? Teoretycznie by³oby te z 21Ah, plus straty na sprawno¶ci ~ok. 25Ah. No i czas zagrzania to ju¿ nie 10 min tylko pewnie z wielokrotno¶æ.
Pó¼no ju¿, a ja na nogach od 5-ej bo ostatnio mam "nie spaæ, zwiedzaæ, zapie..æ". A jeszcze mnie wziê³o na gotowanie w³oskiej wy¿erki, a no a bez winka ani rusz. :winko
I pó³ kartoniku wypili¶my ju¿.
Ale na szybko (jak nic nie popier..lê) (jak tak, to Mariusz poprawi, bo lubi takie temperaturowe obliczanki )
Jak ¿re Ci to te 25A z aku, to powinno teoretycznie zagrzaæ wodê do tej samej temp co 1500W na agregacie w oko³o godzinê (w godzinê na logikê 25Ah jak z aku jedziesz), plus ewentualne straty ciep³a przez ¶cianki je¶li nie masz tam izolacji. Ale je¶li jaka¶ jest, to pewnie w t± godzinê mo¿na je pomin±æ.
Je¶li jednak o mnie chodzi, to nadal bym chyba wola³ odpaliæ ten agregat na grza³ce 1000W albo nawet 750W i pogrzaæ z 20 min t± wodê, a jednocze¶nie pod³adowaæ akumulatory. 10 min to ciut za krótko na ³adowanie. Oczywi¶cie mowa gdyby staæ w dziczy, a nie podczas jazdy. Bo tu to niech siê grzeje z altka. Tylko ile Amperów ten Twój ma? Jak jedzie na granicy, to go szlak trafi szybko jak czêsto bêdziesz tak grza³.
tom-cio - 2016-08-10, 15:33
Rob,ale na agregacie do pelna czyli max temp 90 stopni grzeje okolo 8 moze 9 minut i termostat wylacza czyli pobor pradu to okolo 0.25 kW/h.Tyle potrzebuje lacznie pradu na zagrzanie..Wiec jak zmniejsze moc grzalki to grzeje z pol godziny na przetwornicy,dojezdzajac na miejsce.A jak bede mial stac na dziko to najczesciej zapominam i grzeje agregatem ,a jak
|
|