Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Punkt podłączenia zasilania do radia z zabudowy

chris_voyager - 2016-08-07, 18:58
Temat postu: Punkt podłączenia zasilania do radia z zabudowy
Koledzy proszę podpowiedzcie gdzie poprawnie powinienem podłączyć kabelek w zabudowie, którym będę chciał zasilać radio w sterówce? Aktualnie zasilane jest z aku rozruchowego, ale chcę to zmienić głównie z powodu tego że przy odpalaniu auta radio na chwilę się wyłącza, a ponieważ mam w nim nawigację trochę to trwa zanim się "nastroi" :( Chyba że macie jakiś inny pomysł aby radyjko nie restartowało się przy odpalaniu auta...Myślę że u mnie dzieje się to z powodu znacznego spadku napięcia podczas pracy rozrusznika.

Rozważam dwa punkty - bezpośrednio z akumulatora zabudowy lub gdzieś dalej z rozdzielni napięć. Za tą pierwszą lokalizacją przemawia łatwość jej znalezienia - za tą drugą możliwość odcinania napięcia na radiu włącznikiem napięcia w zabudowie.

MILUŚ - 2016-08-07, 19:04
Temat postu: Re: Punkt podłączenia zasilania do radia z zabudowy
chris_voyager napisał/a:
......- za tą drugą możliwość odcinania napięcia na radiu włącznikiem napięcia w zabudowie.

Tylko wtedy za każdym razem ,żeby posłuchać radia musisz włączać zasilanie zabudowy :-/

mrsulki - 2016-08-07, 20:56

Ja mam aku zabudowy pod fotelem pasażera więc tam było najbliżej. Oczywiście przez bezpiecznik.
silny - 2016-08-08, 05:52

do radia idą 2 zasilania , stałe i po stacyjce , po stacyjce jest tylko sygnałem do uruchomienia i to to zasilanie jest odcinane przy rozruchu a nie jak myślałeś spadek napięcia je wyłączył.

jeśli dasz plus po stacyjce na stałe to zginie ci funkcja wyłączania radia po zgaszeniu i wyjeciu kluczyka gdy wychodzisz , będziesz musiał za każdym razem pstrykać.
no chyba że przy nie orginalnym radio już tak masz. :spoko

chris_voyager - 2016-08-08, 07:55

Radio mam nieoryginalne, ale podłączone jak piszesz - włączyć je mogę niezależnie od tego czy jest kluczyk w stacyjce czy nie. Niestety i tak się wyłącza przy odpalaniu auta.
Kabelek już przeciągnięty - więc będzie podłączone z aku zabudowy. Liczę też że nieco mniej zakłóceń będzie się z instalacji dostawało do radia (jeśli to zakłócenia były po kablach) a nie radiowe.

silny - 2016-08-08, 20:36

od cholery zakłuceń powodują ledy made in china- sprawdzone :haha:
chris_voyager - 2016-08-09, 08:16

silny napisał/a:
od cholery zakłuceń powodują ledy made in china- sprawdzone :haha:

Dzięki za podpowiedź - sprawdzę.

mrsulki - 2016-08-09, 13:40

Led i dupne ładowarki USB do zapalniczek