Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kamperek dla Żani-dylematy

Żania - 2016-08-08, 21:49
Temat postu: Kamperek dla Żani-dylematy
Cześć Wam Koledzy i Koleżanki :spoko
Uparcie poszukuję kamperka.
Pierwotnie z naciskiem na łóżko piętrowe+ stolik z kanapami + alkowa. Cenowo tak max 30 tysi.Najlepiej już z markizą i bagażnikiem na 4 rowery.
Z zewnątrz mi się bardzo spodobały Dukato I z zabudową Hobby np. ten:

http://olx.pl/oferta/fiat...D5-IDgoj55.html

Wprawdzie łóżka piętrowego brak, ale mogłabym sobie dorobić. Mąż mój przydziałowy z kolei kręci nosem, bo wolałby Dukato II.
Potem zobaczyłam Hobby 600 i zwariowałam- ło matko jakie cudo:

https://www.ebay-kleinanz...523282-220-1962
Wybaczyłabym mu brak ilości łóżek, ale nie wiem czy mężulek, który ma 198cm nie zrobi sobie łysinki na głowie, a tego bym nie chciała :wyszczerzony:

Zdegustowałam się , gdy na kilka wykonanych telefonów otrzymałam trzy propozycje rezerwacji/dostawy samochodu w zamian za zaliczkę :wyszczerzony:

Przewertowałam forum odnośnie pasów dla pasażerów . Obejrzałam crash testy kampera ducato I i zbladłam.
Pytanko mam czy:
a) w samochodzie Dukato I lub nawet innym( ale w takim samym układzie) jak w linku na samej górze jest możliwość montażu prawdziwych foteli samochodowych z normalnymi pasami bezpieczeństwa w taki sposób,żeby to było naprawdę bezpieczne. Te fotele i tak by nam służyły jako śniadaniowo-kolacyjkowe, więc nie potrzebuję ,żeby się rozkładały.
b) czy taka przeróbka nie sprawi,ze koszt takiego samochodu wzrośnie do jakiejś zbyt wysokiej kwoty?
c) czy taki system jak w tym ogłoszeniu(dotyczy pasów dla dzieci) jest ok?

http://otomoto.pl/oferta/...html#f954576def
B

Z góry bardzo, bardzo podziękować za Wasze opinie. Żania

stef - 2016-08-09, 00:27

Ogólnie kampery nie są bezpiecznymi pojazdami więc nie licz, że pasażerowie z tyłu dostana 5 gwiazdek. Starsze kampery często nie mają z tyłu pasów bezp. Tak wiec jeśli masz dzieciaki w fotelikach musisz szukać kamperów po 94-97 roku produkcji. Druga sprawa to oglądając kampera musisz sprawdzić czy dwa foteliki wchodzą tam gdzie mają być zamontowane. Często kanapa jest za wąska i wchodzi tam jeden fotelik - jak tak miałem oglądając kilka kamperów.
Co do montażu zwykłych foteli... nie wiem czy to ma sens bo to miejsce służy również do spania i nie wiem czy na fotelach będzie wygodnie. A czy się da... wszystko się da.
Osobiście uważam, ze musisz zwiększyć budżet lub kupić przyczepę.

Żania - 2016-08-09, 00:44

No właśnie przyczepę przedwczoraj sprzedaliśmy :wyszczerzony: Pomysł na kamperka nastąpił właśnie z tego powodu,ze dzieciaki już podrosły 8,10 lat więc stwierdziliśmy, że możemy spróbować , bardziej mobilnej formy wypoczynku. A zważywszy, że po pierwsze, to pierwszy kamper, więc nie chciałabym się finansowo rzucać na głęboką wodę , a drugie, że nawet jak będziemy mieć kampera to i tak nie będzie to jedyna forma rozrywki, więc też nie będzie głęboko eksploatowany. A te pasy biodrowe to czy to ma jaki taki sens, czy to takie coś na sztukę?
Tak sobie właśnie dumam czy aby w tym przedziale coś takiego znajdę. ...Ale coś mi się widzi, ,że słabo :-/ No nic. Będę paczać :shock: Albo wstrzymać się i z dychę dorzucić.. Dzięki :spoko

mrsulki - 2016-08-09, 06:22

Żania, jak dwa lata temu przesiadliśmy się na kampera z przyczepy to budżet miał być 25000 i szukaliśmy Ducato I ostatecznie po kilku miesiącach poszukiwań kupiliśmy II za nie całe 40000 i nie żałujemy. Teraz na rynku jest za trzęsienie ofert naprawdę fajnych kamperków jak szukaliśmy było tylko kilka sztuk. No i jak kupicie pierwszego to i tak za kilka sezonów będzie zmiana bo apetyt wzrośnie, poznacie swoje potrzeby, zmienią się gusta. Powodzenia, w razie co służę pomocą w oględzinach.
Żania - 2016-08-09, 07:51

Mrsulki. Dzięki bardzo . Wasz bardzo ładny. Tak się zastanawiałam czy moglibyśmy się któregoś dnia tak mało kulturalnie wprosić się do Was tak na 5 minut ,żeby obejrzeć :lol: Oczywiście , jeśli to nie byłby kłopot
(Nie wiem wprawdzie jeszcze o co chodzi z tymi wirtualnymi pifkami, ale zawsze mogę zabrać prawdziwe :lol: )

No właśnie po doświadczeniach z przyczepami wiem ,że najlepiej sprawdziłby się nam taki- jeśli chodzi o układ w środku

http://olx.pl/oferta/kamp...D5-IDgy5B9.html

Ale gdzieś wynalazłam na forum o nim opinię ,że mokrutki jest bardzo :( A takich jak na lekarstwo . No i te siedzenia dla dzieci...
Ach. Myślałam,że będzie to prostsze. Ja to bym tak chciała teraz zaraz, na wczoraj :wyszczerzony:

stef - 2016-08-09, 08:21

Ja jak szukałem kampera to rezygnowałem z zakupu chyba z 5 razy. Bo jak się napatrzyłem, jak mi znajomi z forum poopowiadali jakie to "okazje" to stwierdziłem, ze mam super przyczepę... ale udało sie całkiem przez przypadek. Budżet też urósł z 20 tyś do 40 tyś. Ale było warto.
Po prostu nie śpiesz się. Pomalutku coś znajdziesz. Nie wiem gdzie są Kliniska Wielkie ale pojedź pooglądaj, sprawdź czy foteliki pasują.
Ten układ co pokazałaś jest fajny.
Ja teraz dla swoich potrzeb to bym szukał kampera z oddzielnym prysznicem... drażni mnie osuszanie brodzika po kąpieli. Dzieciaki idą do toalety a tam wilgotno.

qdlaty_78 - 2016-08-09, 08:53

mrsulki napisał/a:
Teraz na rynku jest za trzęsienie ofert naprawdę fajnych kamperków jak szukaliśmy było tylko kilka sztuk.

Ale znajdź coś w rozsądnym stanie i za rozsądne pieniądze. Wydaje mi się że podrożały znacząco.

zbyszekwoj - 2016-08-09, 09:06

Twój mąz ma rację, szykaj alkowy na Dukato II, dzieci na balkon a sami w przedziale kolejowym. :spoko
Żania - 2016-08-09, 09:16

Dzięki Wam wszystkim za opinie. No właśnie tak chyba trzeba będzie zrobić.
Wynalazłam takie cóś:

http://otomoto.pl/oferta/...b-ID6yuiEZ.html

Ale te fotele bez zagłówków. I czy takie pasy coś dają? Bo tak ogólnie to ładny :-)

Bronek - 2016-08-09, 09:34

No oko mi się podoba . ciekawe rozwiązanie wyrka.
Jak wygląda po złożeniu ??
Pewnie jak szafka . I po dorobieniu jakiś "suwanych drzwiczek w denku , mogło by nią być gdyby nie było potrzebne . ? Pewnie tak jest.

stef - 2016-08-09, 09:37

Nie wiem w jakim wieku dzieci ale fotelików to na tych pasach nie zamontujesz.
Poza tym ciekawy jestem co oznacza - dwa zbiorniki na fekalia a nie mała kaseta... jak to jest opróżniane?? i gdzie??
Poza tym fajne rozwiązanie łazienki.

qdlaty_78 - 2016-08-09, 09:40

Bronek napisał/a:
. I po dorobieniu jakiś "suwanych drzwiczek w denku , mogło by nią być gdyby nie było potrzebne . ?

np. Z lamelowych paneli Rehau :wyszczerzony: :haha:
Plusuję :ok

qdlaty_78 - 2016-08-09, 09:53

Co do tego forda to czemu niema bocznych osłon na fotelach przednich, uboga wersja, odciążenie, bumbastik? Przebieg do zweryfikowania, 80 tysi bo licznik do 99 tysi. Ogólnie miłe wrażenie. Mógłbym się przesiąść. A i silnik do 1994 roku z baranami powinien miec 80 KM
Żania - 2016-08-09, 09:56

Jak łóżko jest złożone normalnie służy za szafkę . A moje dzieciaki już mogą jeździć na poddupnikach. tylko i tak brakuje zagłówków cz By dorobić na jakimś stelażu. A jeśli chodzi o kasetkę to już w kilku widziałam takie rozwiązanie. w sensie na zdjęciach :mrgreen: A na niektórych polach są tez takie zrzuty :mrgreen:
Bronek - 2016-08-09, 10:04

Jeśli jest suchy to długo nie postoi . Z racji wieku :mrgreen:

Dla mnie miłośnika kibli i natrysków jest fajny. Trzeba ruszyć .....intymną cz. ciała.

qdlaty_78 - 2016-08-09, 10:21

Żania napisał/a:
A jeśli chodzi o kasetkę to już w kilku widziałam takie rozwiązanie. w sensie na zdjęciach A na niektórych polach są tez takie zrzuty

Jak dla mnie to jest minus. Niby fajnie bo na pewno nie trzeba tak często opróżniać zbiornika ale jak juz przyjdzie pora to może to być problem. Na kempingach są miejsca ale nie zawsze można podjechać. Wożenie rur Ala szambiarka trochę pomoże ale to troche smierdzaca sprawa. Są też takie zbiorniki na kolach , ale tez to trzeba wozić . Kaseta większe pole do popisu.

jarekzpolski - 2016-08-09, 10:41

Żania napisał/a:
...A te pasy biodrowe to czy to ma jaki taki sens, czy to takie coś na sztukę?...

w samolotach pasażerowie tez maja biodrowe, podobnie jak w autobusach dalekobieżnych rejestrowanych po 2007.

W rejestrowanych wcześniej (strzelam ze 80% autobusów w Polsce) zazwyczaj nie ma żadnych i dzieciaki jeżdżą na wycieczki szkolne niepoprzypinane...

Tak samo jak w autobusach miejskich i tramwajach (a miejski tez potrafi pomykać 80-90 km/h na niektórych odcinkach...)

no i co? no i nic, chodzi mi o to żeby nie demonizować. My dbamy o to żeby dzieciaki siedziały tyłem do kierunku jazdy i nie było żadnego łażenia po kamperze w czasie jazdy...ale pasy warto dorobić żeby nie prowokować nieprzyjemnych sytuacji np. podczas kontroli granicznej. Przypięcie się taka biodrówka nie boli...a Słowacki policjant lubi się dowalić...

oczywiście w kabinie pasy są zawsze zapięte, a dzieciak w foteliku (choć teraz już ten poddupnik - bo wyrósł...)

stef - 2016-08-09, 11:07

Dlatego pytałem o wiek dzieciaków. Bo jeśli siedzą jeszcze w pełnym foteliku to do biodrówki nie zapniesz bo przy hamowaniu razem z fotelikiem poleci.
Jak dla mnie to te zbiorniki to tez minus. Poza tym kasetę łatwiej wypłukać. Pamiętaj, że z przyczepa jeździsz raczej po kempingach - kamperem dużo mniej. Dla nas MOPy i parkingi przy kościołach to chleb powszedni :)

mrsulki - 2016-08-09, 14:38

Żania w moim avatarze masz telefon zadzwoń to się zgadamy co do oględzin, obadacie co i jak, może coś podpowiem.
Żania - 2016-08-09, 20:22

Dzięki Wam bardzo. Z Panem od tego ostatniego kamperka jesteśmy na etapie głębokich rozmów i być może jutro tam pojedziemy - aczkolwiek ma parę mankamentów.
Co do pasów, to nie odpuszczę. Prędzej odłożę zakup kampera na czas , kiedy będzie mnie stać na takiego, który na normalne pasy. Wiem,że to lekką paranoją wieje, ale nie chciałabym nigdy w życiu pluć sobie w brodę ,że oszczędziłam 10 tysi kosztem pasów bezpieczeństwa w imię mojej fanaberii.
A teraz w ramach rozrywki pokaże Wam wynik moich wczorajszych poszukiwań. Z efektów nie wiedziałam, czy się śmiać czy płakać??? :lol:
Znalazłam ideał!!!!!No mniód i malina :)
Taki:

Żania - 2016-08-09, 20:27

Po wielu goraczkowych telefonach mailach, prośby do Kolegi z Forum Wsnj, Któremu bardzo w tym miejscu dziękuję za poświęcony czas :spoko :bukiet:pifko :pifko :pifko

Otrzymałam dziś rano w odpowiedzi od dilera z Niemiec zdjątka tego cuda w którym się zakochałam :gwm
Oto ON: :

stef - 2016-08-09, 20:31

eee tam do lekkiego remontu :)
Żania - 2016-08-09, 20:32

Mrsulki. Bardzo dziękuję . Na pewno zadzwonię :spoko
mrsulki - 2016-08-09, 20:32

Fajny był kiedyś kamper teraz to tylko na części bo naprawiać nie ma co.
qdlaty_78 - 2016-08-09, 20:39

To jest ten sam samochód :shock: ? Widziałem go cztery lata temu . Hehn fajne miał autka ale z wiekiem strasznie ciekly dachy co widać na foto
stef - 2016-08-09, 20:42

Czyli jedziesz po tego na włoskich numerach w okolice Łomży??
yahoda - 2016-08-09, 20:46

O żesz ty! Tam w środku, w drastycznych okolicznościach, coś zakończyło swój żywot.
qdlaty_78 - 2016-08-09, 20:59

Cztery lata temu bardzo nam się podobał ale cena byla zaporowa. Później oglądałem kilka Hehn mobil ale z podwójną kabiną więcej nie widziałem. Wszystkie miały problemy z dachem.
Żania - 2016-08-09, 21:04

Jeszcze dumamy. On troszku problematyczny, bo wyrejestrowany, więc - albo laweta co tanio nie będzie, , albo kołomyja z załatwianiem tam wszystkiego , powrotu ,żeby zarejestrować i po niego wrócić. Mamy jeszcze inna opcję , ale nic nie piszę, żeby nie zapeszyć... Jutro wszystko się wyjaśni...
Żania - 2016-08-11, 09:03

Cześc Wam . No i sie wyjaśniło. Podjarani pojechaliśmy po tego.
http://olx.pl/oferta/ford...D5-IDgY6HT.html

Z nastawieniem ,że mając 4 prawe ręce + zaufanego i zdolnego mechanika, który również odbudowywał kampery naprawimy "troche zacieknięta alkowę"
Prawie zlałam sie łzami, gdy po cały dniu w samochodzie zobaczyłam ten samochód.
Zapisałam go w dziale, kto zna ten samochód, może oszczędzę komuś drogi.....
Pozdrowionka dla Was.......

mrsulki - 2016-08-11, 16:07

Żania napisał/a:
Prawie zlałam sie łzami, gdy po cały dniu w samochodzie zobaczyłam ten samochód.
Nie pierwszy to raz i nie ostatni. Też mam za sobą parę takich wizyt. Raz za Jelenią Górę goniłem po to by zobaczyć totalnego zgniłka - normalnie kolega z którym byłem uratował sprzedawcę przed niechybnym nokałtem (pytałem dziada przez telefon oczywiście był w super stanie) i tak z 4-5 razy aż w końcu się trafił też nie ideał ale miał to coś i od ponad roku jest. Powodzenia, wytrwałości i silnych nerwów.
grzegorz_wol - 2016-08-11, 17:13

Inne wyjście to poprosić kolegów z forum mieszkających bliżej o wstępne oględziny. W większości to uczynne ludziska. A kasa zaoszczędzona na dojazdy się przyda. Ja oglądałem dla kolegi z Zawoi forda z Chodzieży. Na stronie komisu landryna a w rzeczywistości idealny nie jest.

Wytrwałości życze.

stef - 2016-08-12, 09:05

grzegorz ma rację... wytrwałości a wreszcie znajdziesz. Ja rezygnowałem kilka razy aż przez przypadek trafiłem na "tego".
Koledzy z forum to niesamowity skarb. Kilka razy uratowali mój czas i pieniądze czy to w Bialsku-Białej czy w Zgierzu czy pod Poznaniem. Oczywiście wszystkie miały być super i bez problemów... okazało się zupełnie co innego.
Dlatego, ze chyba głupio Ci prosić to zaproponuję, że dziś lub jutro jadę na Mazury więc pojadę przez Łomżę i zobaczę Ci tego na włoskich numerach.

Żania - 2016-08-12, 09:55

Cześć Wam. Bardzo Wam dziękuję za wsparcie. Może się coś trafi. Stef- super -dzięki za propozycję-to bardzo miłe, ale ogłoszenie już jest nieaktualne. Z tego co otrzymałam na zdjęciach od sprzedawcy to tez ideałem nie był. Zresztą wcale nie oczekuję cudów w tej kasie, ale suchość by się jednak przydała:-) Ja sobie lubię podłubać, nawet za bardzo :wyszczerzony: Więc bardzo liczyłam na tego, po którego pojechaliśmy. Wizualnie nie podobał mi się wcale, ale za to mogłabym sobie go przerobić jakby mi się żywnie podobało :wyszczerzony: , ale na prucie wszystkich ścian do zera najzwyczajniej nie mam czasu i hali, bo jednak zimą na świeżym powietrzu to ciut zimno :wyszczerzony:
A ja jednak po prostu stara ,a głupia i uparcie wierzę w ludzi, więc taka blacha w dziob trochę mnie dołuje.
Ale z za to Wy jesteście fajni i mili, co podnosi mnie na duchu za co jeszcze raz dzięki :spoko :spoko :spoko

stef - 2016-08-13, 13:31

he mówisz nie aktualne... skąd ja to znam. Kiedyś też zapytałem o jednego kamperka na forum... koledzy napisali, że wygląda fajnie - oczywiście na zdjęciach... potem podjechał kolega z forum pooglądał i przesłał mi fotki tego zgniłka z adnotacją, że jak obniży cenę o 50% to może i warto popracować... wiec 2 dni później jadę, a tu okazuje się, że sprzedany. Jakiś idiota na forum wyczytał że super auto i kupił za cenę jaka była wystawiona :) No wiec tak to jest z forum. Czytają je i normalni ludzie i podglądacze co myślą, że podłapią okazję.
Powodzenia i jak coś znajdziesz w "mojej" okolicy to pisz .

figifig - 2016-08-19, 20:52

Witam serdecznie wszystkich formowaczów.
Trafiłem tu ponieważ tez szukam kampa.
Jestem z Gdyni i oglądałem tego kamerka z pierwszego postu.
Wygada ładnie na zdjęciach, a w rzeczywistości poobijany laminat. W środku jakby mieszkało stado meneli. Dziura w ścianie przy wejściu - jak po pieści, dziura w brodziku, okleiny na dole mebli poobdzierane, drzwi się nie zamykają na klucz, blokady drzwi połamane, ogrzewanie nie działa, siedzenia wytarte, ściany brudne, w instalacji liczne węże ogrodowe, skrzynia biegów do remontu. Raczej do kompletnego remontu środka.
Z plusów wymienione tapicerki na materacach.
Pozdrawiam.

Rav - 2016-08-23, 21:39

Żania napisał/a:
Cześć Wam. Bardzo Wam dziękuję za wsparcie. Może się coś trafi. Stef- super -dzięki za propozycję-to bardzo miłe, ale ogłoszenie już jest nieaktualne. Z tego co otrzymałam na zdjęciach od sprzedawcy to tez ideałem nie był. Zresztą wcale nie oczekuję cudów w tej kasie, ale suchość by się jednak przydała:-)

Żania nie wiem o którym dokładnie piszesz, ale z kontekstu wynika, że piszesz o poniższym aucie:
http://otomoto.pl/oferta/...b-ID6yuiEZ.html
Ogłoszenie jest aktualne (było zresztą cały czas). Auto ideałem w istocie zapewne nie jest - fakt ma 23 lata. Nie wiem jednak na jakiej podstawie stwierdziłaś "suchość by się przydała". Na podstawie zdjęć? Oględzin, których nie było?

Żania - 2016-08-24, 09:58

Cześć Wam.
Emocje mi trochę zeszły. Stwierdziłam, że muszę trochę odpuścić. Charakter mam paskudny i zawsze bym chciała " na wczoraj", ale w tym wypadku jednak chyba tak się nie da.
Figifig - nie byłam, nie oglądałam- podobała mi się buda- jak dla mnie Hobby zabudowę miały zawsze bajerancką :wyszczerzony:
Rav- Faktycznie jest aktualny- w amoku poszukiwań poustawiane miałam wszystkie powiadomienia o nowo pojawiających się ogłoszeniach na różnych serwisach i widocznie musiałam sobie go sama wykasować niechcący.
Suchość by się przydała :wyszczerzony: to było w odniesieniu do tego , którego oglądałam :wyszczerzony: tam nic nie było suche :-/ więc rozżalona byłam -może mi tak nieskładnie się napisało.
Tak czy inaczej tego z Łomży odpuściłam bez oglądania,ze względu na pasy dla dzieciarni.
Po przedumaniu za i przeciw - warunkiem podstawowym będzie oryginalna konstrukcja pasów trzypunktowych przy kanapie. Z tego nie zrezygnuję, więc muszę celować w młodsze roczniki.
Drugim warunkiem jest układ, który nam się sprawdził w przyczepie czyli najlepiej łóżko piętrowe( lub miejsce na nie) + alkowa + kanapy ze stolikiem. :wyszczerzony:
A te dwa warunki oznaczają więcej kasy :wyszczerzony: Także paczam sobie już na spokojnie i bez ciśnienia , bo wyjścia są jak zwykle dwa, albo doskładam sobie kasiorki, albo kupimy jakiegoś do remontu :wyszczerzony:
Remontu najlepiej wizualnego :wyszczerzony: