Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Woda szara wolno sp³ywa

wmaker - 2008-06-13, 07:43
Temat postu: Woda szara wolno sp³ywa
Nowa kanalizacja mnie zawiod³a, mimo ¿e u¿y³em takiej samej ¶rednicy rur 25mm sp³ywa bardzo powoli (nawet bez pod³±czenia do zbiornika wody szarej), zastanawiam siê nad odpowietrznikami przy pocz±tku odp³ywu (np. pod zlewem). Mo¿e jakie¶ inne pomys³y?
janusz - 2008-06-13, 08:22

Odpowietrzyæ nale¿y zbiornik. Zbiorniki szarej wody przewa¿nie maj± przelew wyprowadzony z góry zbiornika na zewn±trz. Wydostaje siê tamtêdy powietrze wyparte przez ¶cieki i ewentualny nadmiar wody. I powiniene¶ zadbaæ o odpowiednie spady przewodów. Je¿eli odp³yw z umywalki czy innego punktu musi posiadaæ czê¶æ pionow± i poziom±, dobrze jest gdy ta pozioma jest jak najni¿ej. To znaczy od umywalki powinna odchodziæ pionowa rura a dopiero na dole poprowadzona poziomo. W tej czê¶ci pionowej mo¿e powstaæ ci¶nienie hydrostatyczne pomagaj±ce przepchn±æ wodê przez poziom± rurê.
@ndrzej - 2008-06-13, 09:26

Mia³em podobn± historiê ze sp³ywem szarej wody w nowo zakupionym kamperze. Próbowa³em zlokalizowaæ przyczynê na zlocie w Pajêcznie, korzystaj±c z podpowiedzi kolegów. U mnie jednak woda sp³ywa³a dobrze w ³azience, natomiast bardzo s³abo w kuchni. Podczas zlotu nie uda³o siê usun±æ usterki :(
Dzwoni³em w tej sprawie do serwisu Hymera w Krakowie (Elcamp), ale tam uznano, ¿e brak odpowietrzenia zbiornika nie mo¿e byæ przyczyn± usterki(?!).
Po otwarciu otworu rewizyjnego w zbiorniku zauwa¿y³em, ¿e wewn±trz s± trzy rury ¶ciekowe (dwie z ³azienki i jedna z kuchni) o ró¿nej d³ugo¶ci. Ta z kuchni by³a najd³u¿sza i koñczy³a siê tu¿ nad dnem zbiornika. Zatem nape³nienie zbiornika nawet w niewielkim stopniu powodowa³o, ¿e koniec tej rurki znajdowa³ siê w wodzie i sp³yw wody by³ utrudniony! Po skróceniu rurki do d³ugo¶ci dwóch pozosta³ych, woda zaczê³a normalnie sp³ywaæ :wyszczerzony:
W Twoim przypadku, kiedy woda nie sp³ywa nawet bez pod³±czenia do zbiornika, musi byæ to chyba wina niedro¿nego syfonu :?: :?: :?:

wmaker - 2008-06-13, 10:07

dziwna sprawa, nie mam jeszcze syfonu, po prostu rura i zlew, je¿eli wytworzy³em chwilowe podci¶nienie na koñcu to potem leci jak nale¿y, bez pocz±tkowego zassania niestety nie. Jutro wstawiê rozga³ê¼nik pod zlewem i zobaczymy.
wmaker - 2008-06-15, 09:45

trujnik pomóg³ :idea

Dziêkujê.

Janusszr - 2025-10-22, 14:30

Szukam preparatu do udra¿niania rur kanalizacyjnych w kamperze. Podejrzewam, ¿e rura od zlewozmywaka jest zanieczyszczona t³uszczem.
Mo¿ecie poleciæ jak±¶ sprawdzona chemiê? Mam obawy przed stosowaniem preparatów stosowanych w domu.

Bim - 2025-10-22, 16:26

Najpierw u¿yj tego

https://tiny.pl/wz5px95r

To powinno byæ na wyposa¿eniu ka¿dego kampera :mrgreen:

Potem pokrusz tablêtke do zmywarki zalej gor±c± wod± i wlej do zlewu powtórz to samo z umywalk± .

Pora nie odpowiednia bo zimno dolej wody ¿eby by³a trochê w zbiorniku szarej poje¼dzij trochê i wylej .
Taki zabieg wykonaj z parê razy w roku w zale¿no¶ci ood czestotliweo¶ci wykorzystania kampera :haha:

I po k³opocie :bigok

rakro1 - 2025-10-22, 19:10

Wlewam to co da siê kupiæ lokalnie do przetykania rur, ostatnio w Lidlu w Grecji. Faktycznie wi±¿e siê to z myciem naczyñ nie ciep³± wod±. W ³azience nigdy mi siê nie zatyka.
Janusszr - 2025-10-22, 20:00

Dziêki. :pifko
Wla³em wiadro wody gor±cej. Pomog³o. Jutro powtórka z chemi± do zmywarki :spoko

Masz racjê Rakro. Sk±pstwo mojej ¿ony gazu na grzanie wody, bo mo¿e zabrakn±æ. A potem okazuje siê, ¿e zosta³o jeszcze po wyje¼dzie pó³ butli :szeroki_usmiech

Cyryl - 2025-10-22, 20:33

w nawi±zaniu do tematu:

w sieci mo¿na znale¼æ reklamy cudownych ¶rodków do przetykania z Azji.
jednak podczas remontu kuchni ³azienki i kuchni hydraulik opowiada³ mi, jak u kogo¶ wyci±gn±³ ze ¶ciany jakby dêtkê rowerow±, która okaza³a siê rur± kanalizacyjn± PCV potraktowan± takim specyfikiem.

przemo.d - 2025-10-22, 21:26

Domowe sposoby spokojnie daj± radê:) ocet + soda oczyszczona + poczekaæ i ciep³± wod± sp³ukaæ, ³atwizna . :spoko
Janusszr - 2025-10-24, 10:23

przemo.d napisa³/a:
Domowe sposoby spokojnie daj± radê:) ocet + soda oczyszczona + poczekaæ i ciep³± wod± sp³ukaæ, ³atwizna . :spoko

I powstaje z tego octan sodu, woda i dwutlenek wêgla. Ani octan sodu, ani dwutlenek wêgla nie ma takich w³a¶ciwo¶ci czyszcz±cych jak sama soda i sam ocet.
Sprawdzi³em to w googlach, jakby co :spoko