Nadwozia kempingowe i zabudowy - Czy konieczne są pasy??
Paweł P. - 2007-02-19, 18:17 Temat postu: Pasy bezpieczeństwa.Ja zadam pytanie na pewno nurtujące wielu kamperowiczów: Co z podróżowaniem na pace ( na budzie) i to bez pasów? Kampery sa zarejestrowane w większości na 5-6 osób. Uzbrojone w pasy są tylko te siedzenia w kabinie, chodzi o DK("dorosłe kampery" dla niezorientowanych). Czy jest jakaś granica wieku, albo budowy do której musimy się dostosować? Ja zastosowałem pasy od samolotu, nie posiadają homologacji transportu samochodowego, tylko lotniczego. Może lepiej je zdemontować i mówić że nigdy żadnych nie było w tym samochodzie. Jest taki przepis że do któregoś roku produkcji wcale nie były wymagane i wtedy nie trzeba ich montować.
Co o tym myślicie?tatkog - 2007-02-19, 18:40 Myśle, że nikt nigdy tego nie sprawdzał i nie będzie sprawdzał.Paweł P. - 2007-02-19, 18:43 Nie daj boże przy jakimkolwiek wypadku będą to sprawdzać!!! Przepisy to przepisy. tatkog - 2007-02-19, 18:48 Hmmmmm, nie zdarzyło się. A kto to miałby sprawdzać? Policja?-he,he
mooooooooooooooże firma ubezpieczeniowa( i to wtedy gdybyś to Ty sobie rościł).janusz - 2007-02-19, 18:55 przepisy o pasach.Paweł P. - 2007-02-19, 19:01 janusz, proszę Cię!! Zinterpretuj mi!! Mój ma rocznik '90 DMC 2800. Co mam zrobić z pasami?? tatkog - 2007-02-19, 19:05 Nie musisz ich mieć????????????????????????????Paweł P. - 2007-02-19, 19:10 No dobrze zrozumiałem janusz - 2007-02-19, 20:19 Dobrze zrozumiałeś bo to jest samochód specjalny. A generalnie to musi mieć to w co go producent wyposażył. Jak miał z przodu to musi mieć, bo tak był homologowany.Paweł P. - 2007-02-19, 21:16 Tak czy inaczej z tyłu są dla bezpieczeństwa. W czasie nagłego hamowanie nikt mi nie wypadnie przez przednią szybę. :-?Jacek M - 2007-02-20, 00:14
janusz napisał/a:
A generalnie to musi mieć to w co go producent wyposażył. Jak miał z przodu to musi mieć, bo tak był homologowany.
Mój ma paski tylko z przodu - tak go producent, bestia wyposażył i niech mu będzie. Mnie nurtuje inna kuestia: Janusz, a może wiesz jak to jest z iloscią passangerów?
Moja "taksówka" jest rejestrowana na "6 Personen" podczas kiedy miejsc jest letko licżąc 9. Tj. 2 w kabinie 4 wokół stołu i 3 na kanapce vis a vis stołu. Ma się rozumieć kanapka jest wzdłuz pojazdu czyli siedzi się boczkiem do kierunku jazdy.
Z racji, że miejsc jest nominalnie w papirach jest 6, bystro wykoncypowałem, że miejsca "na prawie" to tylko te przodem i tyłem do kierunku jazdy?
Z tego pośrednio wynika, że te na kanapce pod oknem są niedopuszczone?
Czy istnieje mozliwość, zeby te miejsca pod oknem "dopuścić"?
Jeśli tak, to jak?
A jak to jest u Ciebie? o ile pamiętam masz taki sam (zresztą najpiekniejszy ) układ wnetrza... Paweł P. - 2007-02-20, 08:59 Jacek M, myślałem, że mamy podobny układ z chociażby producenta i rocznika. Ja mam 2 stoły, i nie mam passangerów jadących bokiem i jest rejestrowany na 6 personen. Miejsc mam lekko licząc 8.Robin - 2007-02-20, 10:34 Prawdopodobnie obowiązek posiadania pasów dotyczy wyłącznie miejsc przystosowanych do podróżowania przodem w kierunku jazdy.W innych miejscach tj.tych do siedzenia bokiem i tyłem do kierunku jazdy stosowanie pasów jest pozbawione sensu.Uzasadnia to konstrukcja i działanie pasa.Dlatego każde takie miejsce nie jest wyposażone w pasy.Kupujac swój samochód zapytałem o pasy bo mam dwa miejsca do podrózowania "bokiem".I taką otrzymałem odpowiedź w najlepszym salonie Niemiec. Muszę przyznać ,że logiczną.
Pozdrawiam - Robin Jacek M - 2007-02-20, 13:08
Paweł P. napisał/a:
Jacek M, myślałem, że mamy podobny układ z chociażby producenta i rocznika. Ja mam 2 stoły, i nie mam passangerów jadących bokiem i jest rejestrowany na 6 personen. Miejsc mam lekko licząc 8.
Zaiste, prawda to! W tych latach wystepowały takie 2 układy wnętrza - taki jak u Ciebie i taki jak u mnie. Oba mają swoje plusy - Twój jest lepszy do kamperowania w dwóch grupach wiekowych (np. 2+2, rodzice + dzieci), mój lepiej sprawdza się w towarzystwie bardziej "jednorodnym". W zasadzie dopiero w 1989 zaczęło to po ludzku wygladać - lata wczesniejsze u Dethleffsa to były "kolejne przyblizenia" do "naszego" stanu, z różnymi wariantami kanap i ich rozkładania, moim zdaniem nie zawsze najszczęśliwsze.
Była jeszcze wersja rodem z przyczepy - wejście jak u Ciebie, ale ze stołem pośrodku tylnej części kampera - nie wiem jak dlugo byla w produkcji, ale widzialem na eBayu taki kamper z roku chyba 1998. Wiem, że identyczny układ jak u mnie Dethleffs robi do dziś - widać mu się sprawdza ;-)
Robin napisał/a:
Prawdopodobnie obowiązek posiadania pasów dotyczy wyłącznie miejsc przystosowanych do podróżowania przodem w kierunku jazdy.
Mój jest z epoki przedpasowej (poza kabiną) - nie ma ani "do przodu", ani "do tyłu".
Przekonuje mnie tłumaczenie w tym zakresie Pana Niemca.
Tym nie mniej nadal nic nie wiem jak zrobic "dopuszczenie" na 9 szt, w tym 3 boczkiem? A przecież w Jelczu RTO były takie siedzonka, boczkiem, za panem kierowcą... Paweł P. - 2007-02-20, 18:33
Jacek M napisał/a:
A przecież w Jelczu RTO były takie
w Żuku, Nysce, Tarpanie, Honkerze, nawet w "Landrowerze" takie widziałem. Paweł P. - 2007-02-20, 18:38 Jacek M, powiedz mi jakie wymiary ma twój kamperek?janusz - 2007-02-20, 19:47 Jacek żeby zmienić coś w aucie i zmianę wpisu w dowodzie to trzeba ze stacji diagnostycznej zdobyć "opis zmian" Czasami mogą wymagać oceny rzeczoznawcy. Z tym opisem idzie się do wydziału komunikacji i na tej podstawie wpiszą zmianę. Przy przeróbkach potrzeba jeszcze oświadczenie zakładu który robił przeróbkę.Jacek M - 2007-02-20, 20:57
Paweł P. napisał/a:
Jacek M, powiedz mi jakie wymiary ma twój kamperek?
Chyba jakoś 5,61...
Jacek M - 2007-02-20, 21:01
janusz napisał/a:
Jacek żeby zmienić coś w aucie i zmianę wpisu w dowodzie to trzeba ze stacji diagnostycznej zdobyć "opis zmian" Czasami mogą wymagać oceny rzeczoznawcy. Z tym opisem idzie się do wydziału komunikacji i na tej podstawie wpiszą zmianę. Przy przeróbkach potrzeba jeszcze oświadczenie zakładu który robił przeróbkę.
Kiedy ja nie chcę nic zmieniać! Moja taksówka ma 9 miejsc tylko nie wpisanych...
Zatem powinienem wydusić z diagnosty opis zmian mówiący, że zmieniać nic nie trzeba?
A jak jest z tymi bocznymi siedzeniami? mogą byc zakwalifikowane, czy trzeba je np. opasać? Bo w Skodzie RTO....eler1 - 2007-02-20, 21:10 A może nie może być więcej osób w dowodzie bo masa kampera by przekroczyła masę całkowitą podwozia janusz - 2007-02-20, 21:11 Tak jest taki formularz nazywa się opis zmian i tam diagnosta musi napisać że jest 9 miejsc nie musi pisać że coś jest zmieniane, on stwierdzi fakt istnienia tych miejsc, i opisze że są ustawione bokiem i nie wymagają pasów i takie tam bzdury. Na tej podstawie urzędnik w starostwie zmieni wpis w dowodzie, Ja mam w swoim dowodzie 8 osób.
Trochę ilość osób związana jest z ładownością, Więcej osób mniejsza ładowność pojazdu. ale to szczegóły nie takie ważne.Paweł P. - 2007-02-20, 21:22 Jacek M,
Jacek M napisał/a:
Chyba jakoś 5,61...
T o wysoki strasznie. W sumie mi o szerokość chodziło. Mój ma 225 :->Jacek M - 2007-02-20, 23:58
Paweł P. napisał/a:
T o wysoki strasznie. W sumie mi o szerokość chodziło. Mój ma 225
Paweł, ja sobie myslę, że one skorupę maja oba identyczną - co za tym idzie wymiary także. Kto by robił plastiki rozne dla różnych modeli? Mój to chyba typ 562, jesli dobrze pamietam. Wysokość jakieś ok. 3 m a szerokość chyba 2,21, czy 2,25
Niestety nie mam dokumentacji od niego, a zmierzyc w zimie nie mogę - zastawiony w szopie u kolegi
Pozdrawiam
JacekJacek M - 2007-02-21, 00:00
janusz napisał/a:
Tak jest taki formularz
Dzięki, wiem jak się ruszyć - idzie sezon i planuje kilka wycieczek w szerszym gronku
Pozdrawiam
JacekPaweł P. - 2007-02-24, 21:58 Jacek M, możliwe że mamy te same zbiorniki na wodę? Może orientujesz się jakiej są pojemności?Jacek M - 2007-02-28, 22:44 Po ok. 100 litrów oba (na brudna i czystą) pan Niemiec, co sprzedawał tak napisał.
PozdrawiamPaweł P. - 2007-02-28, 22:46 Coś mi się nie wydaje. Polatam z wiaderkiem Mamy pewnie podobne? Przynajmniej na czysta wodę?Jacek M - 2007-03-01, 12:50 Myslę, że wszystko jest identyczne z wyjatkiem układu wnętrza. Swoją drogą kształt zbiornika to mistrzostwo W ogóle uważam konstrukcję za bardzo przemyślaną i dojrzałą, chyba mają u Dethlefffsa bardzo lebskich inżynierów (pewnie Polaków )duni - 2007-03-04, 18:01
Robin napisał/a:
Prawdopodobnie obowiązek posiadania pasów dotyczy wyłącznie miejsc przystosowanych do podróżowania przodem w kierunku jazdy.W innych miejscach tj.tych do siedzenia bokiem i tyłem do kierunku jazdy stosowanie pasów jest pozbawione sensu.Uzasadnia to konstrukcja i działanie pasa.Dlatego każde takie miejsce nie jest wyposażone w pasy.Kupujac swój samochód zapytałem o pasy bo mam dwa miejsca do podrózowania "bokiem".I taką otrzymałem odpowiedź w najlepszym salonie Niemiec. Muszę przyznać ,że logiczną.
Pozdrawiam - Robin
W nowych kamperach które przeszły przez moje ręce, zawsze siedzenia przodem do kierunku jazdy mają normalne pasy, a te tyłem posiadają pasy biodrowe. Siedzenia bokiem nie byly nigdy przewidziane do podróżowania. Co nie musi oznaczać, że takie są przepisy.EwaMarek - 2007-06-16, 12:41 Chciałbym dla bezpieczeństwa pasażerów zamontować pasy ale tylko biodrowe - jak to zrobić tzn do czego przykręcić? czy musze gdzieś to zgłaszać.
Po co mi to?. Ostatnio jechałem sobie spokojnie i nagle jeden ....... amator kierownicy zmusił mnie do gwałtownego hamowania. Efektem były stłuczenia mojej żony bo naszczęscie dziecko wozimy w foteliku zapięte pasami. O innych elementach latających nie wspomnę.
Czasami w takich sytuacjach krzykne - uwaga - i wtedy jest ok ale to ostatnoi naprawde wiele daje do myślenia.
Bardzo niebezpieczne jest chodzenie w trakcie jazdy!
MarekPaweł P. - 2007-06-16, 15:41 EwaMarek, ja zamontowałem pasy z samolotu, montuje sie je za pomocą karabińczyków(atestowanych) do linek stalowych przymocowanych pod podwoziem.siwa - 2007-07-30, 23:39 Przeczytałam trzeci raz ten wątek i nic mi nie wynika
Moje maleństwo waży 2200, zarejestrowane jest na trzy osoby -- z przodu sa trzy siedzenia, w tym srodkowe bez zagłówka i z pasem biodrowym. Makabrycznie niewygodne.
Rozumiem, ze zabieranie na poklad więcej niz trzech osób jest wykroczeniem (co mi grozi za nie, może ktoś wie?).
Interesuje mnie, czy jedna osobe mozna posadzić na kanapie z tyłu (bokiem do kieunku jazdy, bez pasów).
Pomijam kwestie bezpieczeństwa, ale czy wolno.
Samochód jest zarejestrowany jako specjalny...
pozdrawiam
s i w aPaweł P. - 2007-07-31, 10:31
siwa napisał/a:
Rozumiem, ze zabieranie na poklad więcej niz trzech osób jest wykroczeniem (co mi grozi za nie, może ktoś wie?).
Interesuje mnie, czy jedna osobe mozna posadzić na kanapie z tyłu (bokiem do kieunku jazdy, bez pasów).
Pomijam kwestie bezpieczeństwa, ale czy wolno.
w żadnym wypadku nie wolno!! Po pierwsze dostaniesz mandat, a po drugie i to chyba ważniejsze ubezpieczyciel w przypadku wypadku odmówi odszkodowania osobie ponad dozwolona ilość, z doświadczenia wiem że zawsze to jest ta najbardziej poszkodowana. Możesz przecież zwiekszyć ilośc osób w dowodzie i masz sprawę z bani kaimar - 2007-07-31, 11:04 Gdy będziesz chciał(a) zamontować pasy i uzyskać w stacji diagnostycznej odpowiednie zaświadczenie, musisz pokazać fakturę za pasy bezpieczeństwa. Nie mogą to być pasy ze szrotu bo pasy bezpieczeństwa są na liście części używanych których montaż jest zabroniony.
Poprawiłem płeć. Jacek M - 2007-08-11, 00:42
kaimar napisał/a:
Poprawiłem płeć
Jeju, komu?
Nie znałem Cię z tej strony...kaimar - 2007-08-11, 14:58
Jacek M napisał/a:
Jeju, komu?
Nie znałem Cię z tej strony...
Płeć chyba poprawił Janusz. Idę do łazienki sprawdzić czy u mnie z płcią wszystko w porządku. Przy dzisiejszej technice zmiana płci przez internet może już jest możliwa.homer84 - 2008-03-25, 23:14 Witam, bo to mój pierwszy post, ale nie tu należy się witać, więc przywitam się później gdzie indziej.
Problem z pasami mam taki, że w pojeździe (ducato ffb 560 europa z 1991) są z tyłu pasy biodrowe montowane tylko na kanapie do jazdy tyłem.
No i nie daje się w żaden sposób zamontować fotelika. Wymyśliłem, że wymienię jeden z nich na pas trzypunktowy wymontowany z malucha (po prostu mam malucha, z którego mogę wyszabrować).
Na początku sprawa wydawała się prosta - te biodrowe przykręcone są do drewnianej skrzynki stanowiącej podstawę kanapy, przykręciłbym więc końce w te same miejsca, a tą część, przez którą się przewleka u góry, do takiego solidnego drewnianego elementu między kabiną kierowcy a tyłem. Ale:
1) nie wolno stosować używanych pasów*,
2) pasy przykręcone do drewnianej skrzynki to takie raczej pro forma są
3) dlaczego helmuty zamontowały pasy tylko na tej kanapie, na której akurat nie są potrzebne?
No i mam wielki dylemat - przerabiać, czy nie przerabiać. Na pewno gorzej nie będzie, ale z drugiej strony mówimy o elemencie bardzo istotnym ze względu na bezpieczeństwo i to dziecka. Może powinienem się udać do jakiegoś warsztatu z tym? Albo kupić inny fotelik?
* - ciekawe, czemu na Allegro jest cała kategoria "pasy bezpieczeństwa", skoro nie wolno ich stosować.janusz - 2008-03-25, 23:40
homer84 napisał/a:
1) nie wolno stosować używanych pasów*,
Pasy podczas wypadku ulegają deformacji, rozciągają się pochłaniając jednocześnie energię uderzenia, (Tak jak strefy zgniotu). Kupując na szrocie nie mamy pewności czy nie są powypadkowe.
homer84 napisał/a:
2) pasy przykręcone do drewnianej skrzynki to takie raczej pro forma są
Prawidłowo zamocowane mają w skrzynce specjalny stelaż mocowany do ramy pojazdu. Ten stelaż też powinien mieć atest.
Cytat:
3) dlaczego helmuty zamontowały pasy tylko na tej kanapie, na której akurat nie są potrzebne?
W tym czasie prawdopodobnie nawet w Niemczech inne pasy niż te na przednich siedzeniach nie były wymagane. Te co założyli prawdopodobnie służyły do przymocowania fotelików o odpowiedniej konstrukcji, tylko po to by nie przemieszczały się w czasie jazdy.
Cytat:
* - ciekawe, czemu na Allegro jest cała kategoria "pasy bezpieczeństwa", skoro nie wolno ich stosować.
Bo niema zakazu sprzedawania, jest tylko zakaz montowania.homer84 - 2008-03-26, 00:22 Pasy na pewno nie są powypadkowe. Maluch jest mój od dawna, i wiele przeszedł, ale żadnego wypadku. No i też służyć będą do mocowania fotelika.
Czy więc jeśli zamontuję po prostu na miejscu tych starych (plus solidnie ten górny element) to czy będzie to bezpieczne i przede wszystkim - czy nie przyczepi się do mnie diagnosta podczas badań?janusz - 2008-03-26, 00:43 Diagnosta to nawet do powypadkowych by się nie przyczepił bo tego na pierwszy rzut oka nie widać. Samochód z Twojego rocznika nie musi mieć innych pasów niż na przednich siedzeniach. W związku z tym niema powodu by się czepiał.KECZER - 2008-04-21, 11:40 NIestety musze zmartwic tych ktorzy uwazaja ze nikt nie bedzie sprawdzal
bylem swiadkiem dwa razy (w tym raz dotyczylo mnie) sprawdzania zapiecia pasow przez policje czeska (oni bardzo nas lubia!!!!) gosciu sie czepil ze jak wysiadalem z tylnego fotela (samo.osobowy) to jego zdaniem nie mialem zapietego pasa0- dobra wylgalem sie
ale zanim wsiadlem do swojego auta jego kolega zatrzymal campera na szczescie Austryjaka i tam byly male dzieci na kanapie typu "U" bez pasow rodzice ladnie przypieci z przodu - porostu zalbral mu dokumenty auta i schowal sie do swoje "skodowki" byl to rok 2005
tak ze proponuje uwazac szczegolnie u Czechow i Slowakow gustek020 - 2008-06-13, 13:29 Temat postu: Czy konieczne są pasy??Witam!!!
Kamper zarejestrowany jest na 6 osób, a pasy są tylko w kabinie (dla 3 osób). Dzisiaj byłem na przeglądzie i facet kazał mi jechać...... (nieważne gdzie, bo nie pamiętam ) i przerejestrować samochód na 3 osobowy???, bo z tyłu niema pasów. Czy ktoś wie co o tym mówią przepisy?? Jak do tego podchodzi policja? Może na innej stacji diagnostycznej się nie przyczepią:) Przecież ten samochód ma 25 lat i kiedyś nie było obowiązku posiadania pasów!!! Poprzedni właściciel nigdy nie miał z tym problemów.
Może na innej stacji diagnostycznej się nie przyczepią
facet się z choinki urwał. jak by była to pierwsza rejestracja w PL to co innego ale następna co innego . Nawet jak nie było pasów z przodu też było by ok bo w tamtych czasach ich nie było we wszystkich samochodach .
ps.tak jak by kazać w starze założyć pasy i abs @ndrzej - 2008-06-13, 16:17 Ja zarejestrowałem po raz pierwszy w Polsce bez pasów z tyłu i nikt na przeglądzie tego nie sprawdzał A jak jest z policją? Bóg raczy wiedzieć gustek020 - 2008-08-16, 19:02 Dziękuję za zainteresowanie:) Pozdrawiam. Pierwszy wypad już za mną. W innej stacji diagnostycznej nawet nie zajrzał do części mieszkalnej i podbił:)Dembomen - 2008-08-16, 19:13 Hej!
Ja wiosną rejestrowałem swego,na sześć osób i pasy są tylko w szoerce(dwa),coś tam bąkał ale nie może zmniejszyć ilości ze względu braku pasów,jeśli w papierach jest 6 osób to musi podbić 6,w tych rocznikach nistety jest brak z tyłu,u mnie wystarczyła utarczka słowna.Powodzenia przyjemnego użytkowania.
Hej!wbobowski - 2008-08-16, 22:56 Ja mam zarejestrowany na 6 osób, ale i pasów jest 6. Ale kamperek jest w wieku przedprzedszkolnym.DarekK - 2008-08-17, 00:31 U mnie są zamontowane pasy też tylko w kabinie. Za to ciekawostką są naklejki pod siedzieniami, obrazujące że w czasie jazdy można siedzieć jedynie tyłem lub bokiem do kierunku jazdy. Z przeglądem problemów nie było .zbychu91 - 2008-08-17, 09:15 Po 31 12 83r wprowadzono ograniczony obowiazek uzywania pasow bezpieczenstwa,, nie znany do tej pory"patrz Kodeks drogowy z komentarzem stan prawny na dz.10 05 88.
Komentarz napisal Zbigniew Drexler,Witold Rychter i byl to ostatni kodeks drogowy z komentarzem wydany w PL.(o ile mi wiadomo nikt nie pokusił sie o napisanie czy wydanie!
nowego)takze poki co wolna amerykanka i dowolna interpretacja przepisow zawartych w tzw.,,Prawie o Ruchu Drogowym"zmienianym co kilka miesiecy.!EwaMarek - 2008-09-11, 23:44 czy może ktoś wie jak przerobić kampera z 5 os na 7???stefan - 2008-09-11, 23:53 Witam!Sadze ze zamontowac dodatkowe pasy do"przebieglego" i na przeglad.Pozniej wydzial komunikacji.Z "przebieglym" sprawe nalezy "dogadac" wczesniej.Pierwszy z brzegu moze pytac o testy bezpieczenstwa...A w kamperze to jak wszyscy wiedza jest jak na motocyklu. Pozdrawiam.Stefan.EwaMarek - 2008-09-12, 00:03 a ile kosztuje taka diagnoza rzeczoznawcy?
do jazdy tyłem też pasy potrzebne?stefan - 2008-09-12, 00:38 Witam! Opinia to bedzie pewnie(zwyczajowo) od 300-500 zlotych.
EwaMarek napisał/a:
do jazdy tyłem też pasy potrzebne?
-pewnie tak.Wszystko w rekach "przebieglego".Reszty kosztow nie potrafie okreslic.Zaleznie od regionu moze byc nawet taniej. Pozdrawiam.Stefan.janusz - 2008-09-12, 00:48 Pasy tylko na siedzeniach do jazdy przodem. Mocowane do miejsc przeznaczonych do tego przez producenta pojazdu. Z tym może być problem. Atesty,atesty. Według ostatnich dyrektyw unijnych bokiem nie wolno jeździć. W Polsce jeszcze takiego przepisu nie ma. Ale prawo Unijne jest nad naszym. stefan - 2008-09-12, 00:55 Witam!
janusz napisał/a:
Według ostatnich dyrektyw unijnych bokiem nie wolno jeździć.
-i w tej UNI uni wszystko co bokiem jezdzilo wyrzucili z dnia na dzien?Te przepisy moga sie odnosic jedynie do aut nowoprodukowanych.Zielona "szczalke" nie tak dawno przerabialismy przecie... Pozdrawiam.Stefan.janusz - 2008-09-12, 09:04
stefan napisał/a:
-i w tej UNI uni wszystko co bokiem jezdzilo wyrzucili z dnia na dzien?
Drogi Stefanie. Mylisz dwa pojęcia. Samochód zarejestrowany według dotychczasowych przepisów i przeróbkę, modyfikację. Modyfikacja musi odpowiadać nowym przepisom. Prosty przykład z hakiem do ciągnięcia przyczepy. Czemu obecnie wymaga się aby hak był zdejmowany, nawet do starszych samochodów (dawniej zarejestrowanych). Przecież jeżdżą aura z hakami stałymi. Tak już jest, że modyfikacja wymagająca zmiany wpisu w dowodzie rejestracyjnym musi odpowiadać aktualnym przepisom.gino - 2008-09-12, 09:54 jest tak jak napisal Janusz...i paru innych kolegow...
ja moge to zobrazowac na przykladzie autek zabytkowych..ktorymi sie zajmuje..
jesli autko bylo w Polsce zarejstrowane kilka /kilkanascie lat temu, i mialo np cale czerwone lampy tylne/bez zoltych kierunkow/ brak pasow itd...to..na przegladzie musza i tak podbijac przeglad/nie mowie tu o samochodach na zoltych tablicach tylko normlanych/ gdyz, w momencie pierwszej rejsteracji obowiazywaly przepisy ktore dopuszczaly takie opcje..
a poniewaz, prawo nie dziala wstecz..dalej musza respektowac przepisy z przed kilku/kilkunastu lat...
ale..jesli identyczny ZABYTKOWY pojazd, chemy zarejstrowac pierwszy raz w Polsce dzisiaj..musi spelniac wszelgie obecne wymogi, z katalizatorem, pasami itd wlacznie..
MYSLE ZE TO SAMO TYCZY SIE POJAZDOW CAMPINGOWYCH...skoro pierwszy przeglad i rejstracja dopuscicly jazxde bez pasow z TYLU..TO TAK MA BYC...
oczywiscie warto sobie zadac pytanie..czy..NIE WARTO MIEC PASY DLA DZIECIAKOW CZY INNY WSPOLPASAZEROW... eler1 - 2008-09-12, 15:23
EwaMarek napisał/a:
czy może ktoś wie jak przerobić kampera z 5 os na 7???
jeżeli myślisz o jednym wyjeździe w Polsce to nie warto, dwa razy miałem przypadek w swoim starym kamperku w 8 osób a był zarejestrowany na 4 a trasa 300km w jedną stronęlis_k - 2009-02-23, 00:24 (...)jaca_2009 - 2009-02-23, 00:48 Polecam stacje diagnostyczną na Saskiej, maja duża wiedzę i są bardzo rzeczowi. Powinieneś się dogadać, bo kilka camperków i oldtimerów w życiu już widzieli.lis_k - 2009-02-23, 00:51
gino napisał/a:
ale..jesli identyczny ZABYTKOWY pojazd, chemy zarejstrowac pierwszy raz w Polsce dzisiaj..musi spelniac wszelgie obecne wymogi, z katalizatorem, pasami itd wlacznie..
jak w kontekście powyższego wytłumaczyć fakt, iż w ostatnich latach na potęgę sprowadzano do Polski samochody zabytkowe, które rejestrowano bez większych problemów na zwykłe, białe blachy?
z innej beczki, ale też o pasach:
Problem
Kupiłem campera (rocznik 76) z alkową (rocznik 83) - jak na avatarze. Samochód nie ma pasów bezpieczeństwa w kabinie kierowcy, w alkowie miejsca siedzące są z tyłu pojazdu (litera U), też bez pasów. W holenderskich dokumentach samochodu nie jest napisane, na ile osób był zarejestrowany. W związku z tym "zaprzyjaźniony" diagnosta, który miał mi zrobić przegląd techniczny przed pierwszą rejestracją w kraju, uparł się, że może mi go najwyżej zarejestrować na dwie osoby .
Pytanie
1. Czy diagnosta ma rację ;-)?
2. Jeśli nie ma racji - co zrobić, żeby zarejestrować go bez większych problemów na 5 osób?
Pomijam tu sprawę plusów i minusów nieposiadania pasów. Na dziś wydaje mi się, że mogę:
1. Udać się do okręgowej stacji diagnostycznej, na której gość policzy miejsca i wystawi na to papier,
2. Udać się do rzeczoznawcy motoryzacyjnego który wystawi papier, który z kolei pokażę "zaprzyjażnionemu" diagnoście i otrzymam upragnione badania techniczne.
Mam racje?
Pomocy!!! :helplis_k - 2009-02-23, 00:54 (...)eler1 - 2009-02-23, 09:44 a może porozmawiaj z Januszem przez telefon. Co do miejsc w literę U to można tylko zaliczyć miejsca do jazdy przodem, a co do pasów w tamtych latach były niewymaganejanusz - 2009-02-23, 10:09 Moim zdaniem musisz domontować mu te brakujące pasy.
Mimo że samochód kempingowy wpisane miewa w dowodzie specjalny, teoretycznie pasów nie musiał by mieć. Tylko dochodzi jeszcze intencja w jakiej tworzone są przepisy.
Kamperek mimo, że specjalny to pasy służą nie do tej jego "specjalności", nie po to by w nocy nie spaść z łózka, tylko dla bezpieczeństwa w czasie jazdy.
Mowa cały czas o pasach w chałupce nie za kierownicą.
Ważna uwaga jest, że samochód mimo, że kilkuletni w naszych przepisach rejestrowany w kraju teraz podlega podobnym rygorom jak nowy. Ważna jest pierwsza rejestracja w kraju.
Nie ma też nawet bardzo znaczenia taki układ, że masz na przykład 2 siedzenia w kabinie - z pasami i cztery w zabudowie. Dwa przodem i dwa tyłem do jazdy. Chcąc zarejestrować auto tylko na 4 osoby, dwie w kabinie i dwie na tych siedzeniach tyłem do kierunku jazdy, na których pasy nie obowiązują, tak się nie da. Przepis mówi o siedzeniach w kierunku jazdy, które mają być wyposażone w pasy a nie o sposobie rozlokowania pasażerów.
Generalnie, jeżeli auto ma siedzenia w kierunku jazdy powinno mieć pasy.eler1 - 2009-02-23, 10:44 a czy mogą być pasy biodrowe?janusz - 2009-02-23, 11:36
eler1 napisał/a:
a czy mogą być pasy biodrowe?
Mogą.
Generalnie to pasy są po to by chronić przed skutkami wypadku.
Jeżeli już mają być i chronić to niech to robią jak najlepiej.
Jeżeli tylko dla dekoracji lub spełnienia przepisów to mogą być biodrowe.lis_k - 2009-02-23, 22:19 Janusz, jak myślisz - jeśli na środku przodem do kierunku jazdy zamontuje pas biodrowy, to diagnosta taki patent łyknie i zarejestruje sprzęt na 3 osoby? Bo jak patrze na to zdjecie to wyglada ono malo przekonująco
Przed chwilą wszedłem na allegro i przepatrzyłem campery z lat 80tych, większość zarejestrowana na 5-6 osób, żadnych pasów w części mieszkalnej janusz - 2009-02-23, 23:00 lis_k,
Rozumiem że autko jest sprowadzone i nie rejestrowane jeszcze.
Moim zdaniem po założeniu stolika dochodzi do samej tylnej ściany. Wskazuje na to listwa do mocowania stolika.
Na mój gust to ten samochód ma tylko siedzenia do jazdy bokiem. Takie nie muszą mieć pasów.
Proponuję założyć stolik, pojechać na stację. W momencie gdy diagnosta odmówi wydania dokumentu na minimum 4 osoby, zażądać wskazania podstawy prawnej. Diagnosta musi mieć na stacji komplet dokumentacji na podstawie której podejmuje decyzję. Jeżeli powie nie, bo nie, złożyć zażalenie do stacji okręgowej.
Dosyć ważne jest co jest napisane w dokumentach i w tłumaczeniu. Powinna tam być podana ilość miejsc.
Teraz doczytałem, że tam z przodu w kabinie kierowcy też nie ma pasów. Z przodu to musisz założyć, kierowca i pasażer muszą mieć pasy.Ahmed - 2009-02-24, 08:11
janusz napisał/a:
Teraz doczytałem, że tam z przodu w kabinie kierowcy też nie ma pasów. Z przodu to musisz założyć, kierowca i pasażer muszą mieć pasy.
Nie musisz mieć żadnych pasów , co daty rejestracji :
3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) "dacie pierwszej rejestracji pojazdu", rozumie się przez to:
a) dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą - dzień pierwszej rejestracji za granicą,
co do pasów :
7) w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:
a) na przednich siedzeniach - stosuje się do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., i do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r.,
b) na siedzeniach innych niż przednie samochodu osobowego, skierowanych do przodu; warunek stosuje się do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.;
przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;
8) w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:
a) przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu:
– 30 czerwca 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej powyżej 1.400 cm3,
– 31 grudnia 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm3 do 1.400 cm3,
– 30 czerwca 1972 r. - pozostałych,
b) siedzeń innych niż przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.,
c) siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.; przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;
Dz.U. 32 poz 262 z 31,12,2002lis_k - 2009-02-24, 11:50
janusz napisał/a:
lis_k,
Rozumiem że autko jest sprowadzone i nie rejestrowane jeszcze..
tak, zgadza sie
janusz napisał/a:
lis_k, Proponuję założyć stolik, pojechać na stację. (...)
Dzięki serdeczne za poradę, to może się udać.
janusz napisał/a:
lis_kTeraz doczytałem, że tam z przodu w kabinie kierowcy też nie ma pasów. Z przodu to musisz założyć, kierowca i pasażer muszą mieć pasy.
Z powyżej cytowanego rozporządzenia rzeczywiście wynika, że pasy nie sa konieczne. Calkowita masa dopuszczalna pojazdu to 3,5 T, po raz pierwszy zarejestrowano za granica w 1976 roku, nie jest to samochod osobowy ale specjalny - wszystko sie zgadza, nie trzeba pasow ani punktow ich kotwiczenia.IAAN - 2009-02-24, 14:38 a umnie jest w dowodzie 8 osób a pasy tlko na przednich 2 fotelach i z tyłu biodrowe dla 2 osóblis_k - 2009-02-24, 22:16
janusz napisał/a:
Dosyć ważne jest co jest napisane w dokumentach i w tłumaczeniu. Powinna tam być podana ilość miejsc.
Jest to dosyc dziwne lecz, niestety, w dokumentach samochodu (holenderskich) nie ma podanej ilości miejsc :-(lis_k - 2009-03-22, 12:04 Rozwiązanie problemu: kanapa z cinquecento za 150 złotych (szrot) przykrecona do korpusu oryginalnego lozka, troche sciemy i pierwsze badanie techniczne z wbitymi 4 miejscami.Brat - 2011-11-15, 10:20 W moim roczniku 96', zarejestrowanym na 6 osób:
- pasy w kabinie (2) i w zabudowie (2) na siedzeniach skierowanych do przodu.
- brak pasów na siedzeniach skierowanych do tyłu.
Rozumiem, że to jest lege artis (?)Camper Diem - 2011-11-15, 11:18
Brat napisał/a:
W moim roczniku 96', zarejestrowanym na 6 osób:
- pasy w kabinie (2) i w zabudowie (2) na siedzeniach skierowanych do przodu.
- brak pasów na siedzeniach skierowanych do tyłu.
Rozumiem, że to jest lege artis (?)
jeśli wierzyć diagnoście, którego odwiedziłem w czerwcu- nie
diagnosta na przeglądzie może wziąć dowód rej., sprawdzić liczbę miejsc i poprosić o wskazanie pasów w takiej ilości. w razie rozbieżności powinien skierować na dodatkowe badanie techniczne w którym zostanie skorygowana ilość miejsc siedzących w samochodzie... dodatkowy koszt badania nie jest tutaj problemem, ale te miejsca traci się dopóki nie założysz pasów, w firmie do tego uprawnionej.
w razie kontroli policyjnej też to może wyjść, nie mówiąc już, że w razie wypadku mogą być problemy, nawet karne!
tyle diagnosta, ale podobno można zrobić tak: kupujesz NOWE pasy na allegro np. takie http://allegro.pl/pasy-be...1885259741.html i montujesz Skorpion - 2011-11-15, 12:25 Ja mam zamontowane dwa dodatkowe biodrowe orginalne od MB207D osobowegoYoYoYo - teraz spoko - 2011-11-18, 22:30 Ahmed - 2011-11-18, 22:52
YoYoYo napisał/a:
czy jak ktoś będzie tam siedział to policjant może się doczepiać że nie ma zapiętych pasów
autko zarejestrowane jako ciężarowe na 5 osób
YoYoYo napisał/a:
pomijam w tym pytaniu kwestię BHP i PZU chodzi mi tylko o policję
Co powinien zrobić policjant ?
Odebrać Ci dowód rejestracyjny za dane w nim zawarte niezgodne z rzeczywistością
To nie jest samochód ciężarowy przeznaczony do przewozu towarów
W nadwoziu typu furgon nie posiadasz wymaganej przegrody oddzielającej część towarową od osobowej
Na pasy bezpieczeństwa nawet nie spojrzy
YoYoYo - teraz spoko - 2011-11-18, 22:55 Jak więc z ciężarowego zrobić teraz specjalny tym łatwiej że od razu widać że to fabryka
i co Wy wszyscy macie w dowodach napisane że to są ? specjalne kempingowe ?
przecież chłop poczciwina co od niego kupiłem , jeździł i nikt nic mu nie zabierał
doradźcie Ahmed - 2011-11-18, 23:02
YoYoYo napisał/a:
jak więc z ciężarowego zrobić teraz specjalny
Podjedz na najbliższą okręgową stację kontroli
YoYoYo napisał/a:
i czy macie w dowodach napisane że to sa kampingowe
Mamy
YoYoYo napisał/a:
poprzedniemu włascicielowi nikt nic nie zabierał
Trzmiel tez ma za małe skrzydełka w stosunku do masy ciała aby mógł latać , a jednak lata YoYoYo - teraz spoko - 2011-11-18, 23:22
oskp napisał/a:
Trzmiel tez ma za małe skrzydełka w stosunku do masy ciała aby mógł latać , a jednak lata
aha !Andrzej 73 - 2011-11-19, 16:33
oskp napisał/a:
Trzmiel tez ma za małe skrzydełka w stosunku do masy ciała aby mógł latać , a jednak lata
Oojjj Jarek , Jarek z Ciebie to jajcarz YoYoYo - teraz spoko - 2011-11-19, 21:25
oskp napisał/a:
YoYoYo napisał/a:
i czy macie w dowodach napisane że to sa kampingowe
Mamy
Art. 20.
1. W ustawie Prawo o Ruchu Drogowym określa się dopuszczalną prędkość pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym jako 60 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h.
3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:
Zespołu pojazdów lub pojazdu nie wymienionego w pkt 1:
a) na autostradzie, drodze ekspresowej lub drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu - 80 km/h,
b) na pozostałych drogach - 70 km/h.
Jeśli kamper jest zarejestrowany jako samochód ciężarowy (o DMC nieprzekraczającej 3,5 tony) wówczas w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ustawodawca określa dozwoloną prędkość poza obszarem: na autostradzie 130 km/h, droga ekspresowa dwujezdniowa 110 km/h, ekspresowa jednojezdniowa oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach ruchu w tym samym kierunku – 100 km/h, na pozostałych drogach – 90 km/h. W drugim punkcie mamy pojazdy i zespoły pojazdów nie wymienione powyżej, które mogą poruszać się poza obszarem zabudowanym 80 km/h (m.in. drogi ekspresowe, autostrady) oraz na pozostałych drogach – 70 km/h. Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazd specjalny (nie wymieniony w punkcie pierwszym), czyli obowiązują te dwie prędkości i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi.
Oznacza to, że taki sam samochód o takiej samej DMC i takich samych gabarytach, jeśli nie jest zarejstrowany jako kamper, może poruszać się w zgodzie z przepisami z większą prędkością.
i nie wiem czy żeczywiście musi kamper byc zarejestrowany jako kamper
czy nic sie nie dzieje jak jest w dowodzie jako ciężarowy
Z bzykania trzmiela zrozumiałem że może byc i ciężarowym
POMÓŻCIE mi to zrozumiećMILUŚ - 2011-11-19, 21:42 Mam napisane : samochód specjalny kempingowy
Czyli zgodnie z Twoim w/w wywodem mogę sie poruszać tak jak osobówka bo nie jestem..........kamperem
Otóż nie mogę.................bo nie dam rady............jechać prędzej niż 90km/h
Ale poważnie ........ sprawdź wysokość składek OC / inny wątek / i zobacz róznicę między dostawczym czy kempingowym o ciężarowym nie wspomnę
Ahmed - 2011-11-19, 21:47 Słuchaj , wszystko dobrze , dopóki coś się nie stanie złego
Jeśli chcesz korzystać z zapisu w dowodzie że jest to ciężarówka i śmigać 130 km/h to śmigaj
Ale pamiętaj , kij ma dwa końce , z jednej strony korzyści a z drugiej wady , np. koszt ubezpieczeniaYoYoYo - teraz spoko - 2011-11-19, 22:09 Moim autkiem to raczej się nie pogoni co wcale a wcale mi nie przeszkadza
a dla bezpieczeństwa przemykam nad ranem z punktów A do punktów B
Poczytałem, poczytałem ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie zapytanieMILUŚ - 2011-11-19, 22:28
YoYoYo napisał/a:
..............
a dla bezpieczeństwa przemykam nad ranem z punktów A do punktów B.......
Czego się boisz ?Ahmed - 2011-11-19, 22:37
YoYoYo napisał/a:
i nie wiem czy żeczywiście musi kamper byc zarejestrowany jako kamper
czy nic sie nie dzieje jak jest w dowodzie jako ciężarowy
1.Powinien być zarejestrowany zgodnie ze stanem faktycznym
2. Czy nic się nie dzieje ...... ano jeśli nic się nie dzieje / czytaj - kontrole , stłuczki , wypadki , wypłaty odszkodowania itp. / to jakoś tą ciężarówką dasz rady się przemieszczać , przecież koła ma i jedzie okazjonalny - 2012-06-26, 22:04 odgrzeję temat pasów ... jak by mi mógł ktoś pomóc
pożyczam od ojca kampera Peugeota Acapulco 1995 pierwsza rejestracja 1997
i widzę że z tyłu nie mam pasów ... auto zarejestrowane jest jako POJAZD SPECJALNY z przeznaczeniem KEMPINGOWY do 3,5t zarejestrowany jest na 5 osób.
z przodu są oczywiście bezwładnościowe pasy bezpieczeństwa natomiast z tyłu jest tylko jeden taki sztywny jak to kiedyś były z regulacją długości ... Jest to pas zainstalowany na wąskiej kanapie na przeciwko stolika na ścianie szafy. Jest to pas produkcji polskiej ... więc nie sądzę żeby był oryginalny ...
i teraz pytania po co ten pas ? czy był konieczny do jakiegoś badania i dołożony ot tak żeby był bo nie sądzę żeby podczas kolizji mocowanie górnego - ramiennego punktu w ścianie szafy wytrzymało ...
chcemy jechać z żoną i dwójką dzieci trochę po Polsce i nie wiemy co zrobić z berbeciami jeden 4 drugi 2 lata ...
jak zamontować foteliki jak nie ma pasów ? powinny być ? czy berbecie można posadzić tyłem do kierunku jazdy bez fotelików i bez pasów ?
czytam przepisy i każdy jeden zaprzecza drugiemu ... proszę pomóżcie mi jak to powinno być ...
nawet jeśli miałyby być tam pasy przy stoliku w kierunku jazdy to chyba tylko biodrowe bo innego sposobu montażu tam nie widzę ... ale wtedy montowanie foteliów nawet gdybym dokupił i dołożył takie pasy i tak nie ma sensu
co robić ???makdrajwer - 2012-06-26, 22:09 Ja mocowałem foteliki pasami transportowymi na sztywno a dzieci zapinały sie pasami fotelikowymi. Teraz mam juz dzieci starsze, jeżdża bokiem bez fotelików i co chwile patrze czy gdzieś nie łażą a przy hamowaniu mam "dyskomfort". Teoretycznie w 1997 powinna być ilosć osób zgodna z ilością pasów i zagłówków.okazjonalny - 2012-06-26, 22:27 gdyby dzieci były poniżej 15 Kg to nie byłoby problemu ... bo faktycznie umocowałbym foteliki a dzieci spiąłbym pasami fotelików
ale mam dzieci które jeżdżą już w fotelikach które nie mają pasów własnych tylko dziecko zapina się pasem trzypunktowym razem z fotelikiem ...zibikruk - 2012-06-26, 22:27 Zgodnie z przepisami (tak mi kiedyś powiedziano) możesz zamocować foteliki dzieci na kanapie tyłem do kierunku jazdy. Mam kampera zarejestrowanego na 6 osób a pasy tylko dla pasażerów jadących przodem do kierunku jazdy. Usytuowanie fotelików na kanapie bokiem do kierunku jazdy (jeśli jest taka możliwość) byłoby niebezpieczne. chris_voyager - 2012-09-05, 22:22 Temat postu: Pasy na siedzieniach do jazdy bokiemWitam
Po lekturze wątku można by przyjąć że siedzenia do jazdy bokiem w części mieszkalnej nie muszą (a nawet nie powinny) mieć pasów. Challenger 108 (2005 rok) jaki za dni kilka będzie miał w dowodzie moje nazwisko ma w dowodzie 4 osoby a w części mieszkalnej są tylko siedzenia do jazdy bokiem.
Znajomy diagnosta powiedział zapytany o możliwość jazdy z pasażerami siedzącymi bokiem (no i bez pasów) stwierdził że to jest zakazane i na dowód tego opowiedział historię o mandacie na kwotę 2000EU za przewożenie tak pasażera w Niemczech.
Tak więc są dwie prawdy w tej kwestii - i nie ma co łudzić się że w tej sytuacji działa zasada o nie działaniu prawa wstecz ?raf0 - 2012-12-14, 18:12 Witam,
ja mam podobny problem jak Kolega okazjonalny.
Zakupiłem niedawno VW LT Karmann H od Kolegi arturr. Autko zarejestrowane na 6 osób a z pasami jest tak:
3 w kabinie (2x 3 punktowe+1 biodrowy)
i chyba 3 biodrowe do części mieszkalnej są zdemontowane więc na chwilę obecną nie wiem jak mają być zamocowane ale na to pytanie odpowiedź z pewnością zna arturr jako że rozebrał i odbudował to autko w całości.
Wracając do tematu - mam 2 dzieci 9 i 2 latka - obie używają fotelików, które wykorzystują pasy auta - ale muszą to być pasy 3 punktowe. No i tu mam zgryz bo plany są takie - skoro można by wykorzystać 3 miejsca w części mieszkalnej(jeszcze istotna informacja z tyłu kanapa U) to chciałbym (proszę się nie śmiać-takie rozważania) zamontować w rogach po lewej i prawej stronie pasy 3 punktowe tak aby były przodem do kierunku jazdy i biodrowy na środku tej kanapy - wtedy dzieciaki siedzą zapięte w fotelikach i nogi wyciągnięte na bocznych kanapach a Żona pomiędzy nimi lub obok mnie - jak obie zasną. Problem jest z mocowaniem pasów 3 punktowych - bo jedyny co mi przyszło do głowy to mocowanie tego górnego punktu na przestrzał przez zabudowę z zastosowaniem jakiegoś kawałka blachy od zewnątrz jako "podkładki" wzmacniającej. Co Wy o tym myślicie? Czy to w ogóle ma sens? Co będzie w razie kontroli szczególnie za granicą - czy jakiś zagramaniczny policjant się do tego nie przyczepi - w sensie atesty - homologacje itp? Wolałbym nie skończyć urlopu nieplanowanym wydatkiem rzędu 2000 Eur gdzieś na niemieckiej autostradzie.
Ufff - trochę długie to wszystko ale chciałbym wybrać najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiamrosomak - 2013-03-06, 19:42 Przeczytalem caly temat, okazuje sie ze jest sporo wersji. U mnie sprawa jest prosta kamper heku ma w zabudowie tylko kanapy do jazdy bokiem bez pasow jakichkolwiek. W dokumentach niemieckich jest przeznaczony na 8 osob. I takiej wersji bede sie twardo trzymal przy rejestracji w Polsce . Ale obawy sa . Zobaczymy co z tego wyjdzie.CORONAVIRUS - 2013-03-06, 19:53 ile pasów tyle miejsc ....zaden normalny diagnosta w PL nie podpisze sié pod miejscem siedzacym bez pasów ... to prosta i bardzo dobra zasada ... Ahmed - 2013-03-06, 20:15
No name napisał/a:
normalny diagnosta w PL nie podpisze sié pod miejscem siedzacym bez pasów ...
Wiedziałem , wiedziałem że jestem nienormalny Thom - 2013-03-06, 20:17
No name napisał/a:
ile pasów tyle miejsc
a właśnie nieprawda...
ja mam 5 miejsc z pasami i tyle stwierdził diagnosta na przeglądzie...
dwa z przodu, trzy w części mieszkalnej...
w Starostwie doczytali się, że zapis w niemieckim briefie to 4 oraz
w adnotacjach "w tym 3 w części mieszkalnej"
Kobieta powiedziała mi, że "diagnosta nie ma sprawdzać ilości pasów
tylko zgodność z dokumentami, a jak się nie zgadza to nie dopuścić
auta do ruchu"... polski absurd!!!
Co więcej żeby było wpisane tyle miejsc ile faktycznie jest czyli 5 to muszę
pojechać do firmy która robi przeróbki i z kwitkiem o zamontowaniu
dodatkowego miejsca powtórnie do diagnosty... i wtedy formalności
stanie się zadość... Skorpion - 2013-03-06, 20:26 Ilosc pasow zalezy od dnia pierwszej rejestracji,moj ma wpisany rok produkcji 82 i tylko pasy na miejscu kierowcy i pasazera na przednim fotelu a reszta miejsc jest bez pasow a w dowodzie i bif jest jak byk 6 miejsc do podrozy.@ndrzej - 2013-03-06, 20:45 Od kilku lat jeżdżę na przeglądy i nigdy nie miałem problemu, pomimo, że kamper zarejestrowany jest na 5 osób, a pasy są jedynie na miejscu kierowcy i pasażera obok... HarryLey4x4 - 2013-03-06, 22:49 Pamiętać należy ,że auta sprowadzane z zagranicy mimo tego ,że mają wpisane w dowód to czy tamto muszą przejść badanie legalizacyjne w Polsce. Dopuszczenie do ruchu może być na podstawie obecnie panujących przepisów. Jeśli diagnosta się podpisze pod czymś to przejdzie to pewnie przez urząd, ale ... w razie wątpliwości policjant na drodze może skierować auto na badania i jeśli się okaże ,że nasz zaznajomiony diagnosta spoglądnął na nasze autko zbyt życzliwie i jego spojrzenie nie zgadza się ze spojrzeniem innego diagnosty ?? Zacznie sprawa mieć bieg w sądzie , a potem biegli itp itd. Więc... Poszukać należy przepisów i radzę nie przeginać, bo to na włąściciela auta spada największe zagrozenie w tym wypadku - choćby takie ,że chciałoby się jechać na urlop a tu autko stoi na parkingu policyjnym...
Nawet nie chcę wspominać o sytuacji gdzie dojdzie do jakiegoś wypadku i osobnik siedzący np. bokiem do jazdy wyjeżdża przez przednią szybę i nie daj bóg są ofiary smiertelne.@ndrzej - 2013-03-06, 23:08 O ile dobrze pamiętam, sprawa ta poruszana już była na forum i wypowiadali się na ten temat fachowcy, podpierając się przy tym przepisami.
Wynikało z nich, że jeżeli producent np. 20 lat temu nie przewidział pasów w tym modelu dla wszystkich osób na które samochód był rejestrowany - pasy nie obowiązują. I nie ma tu nic do rzeczy znajomość z diagnostą...
P.s. poczytaj pierwszą stronę tego wątku.HarryLey4x4 - 2013-03-06, 23:12 ok, ale w razie wątpliwości to policjant jedzie do chaty po robocie a Ty czekasz aż auto zjedzie od nich z parkingu @ndrzej - 2013-03-06, 23:14 Dla niedouczonych policjantów trzeba wozić ze sobą odpowiednie przepisy SlawekEwa - 2013-03-06, 23:16 Moja znajomość z diagnostą zaowocowała tym, że w brifie było 6 miejsc a wpisaliśmy 4 HarryLey4x4 - 2013-03-06, 23:16
chciałbym kiedyś zobaczyć taką rozmowę pouczającą na ulicyHarryLey4x4 - 2013-03-06, 23:18
SlawekEwa napisał/a:
Moja znajomość z diagnostą zaowocowała tym, że w brifie było 6 miejsc a wpisaliśmy 4
Sławku , bo Ty rozsądny chłop jesteś@ndrzej - 2013-03-06, 23:21
HarryLey4x4 napisał/a:
:haha:
chciałbym kiedyś zobaczyć taką rozmowę pouczającą na ulicy
Czyżbyś miał jakieś kompleksy? rosomak - 2013-03-06, 23:28 jeżeli producent np. 20 lat temu nie przewidział pasów w tym modelu dla wszystkich osób na które samochód był rejestrowany - pasy nie obowiązują.
po raz kolejny słyszę taką wersję i chyba jest najprawdziwsza, i tej się będę trzymał śmiało, a obaw coraz mniej jak diagnosta podskoczy to i poszukam innej stacji
pierwszy wers to cytat @ndrzeja ( chyba coś spieprzyłem przy edycji )HarryLey4x4 - 2013-03-06, 23:36
@ndrzej napisał/a:
HarryLey4x4 napisał/a:
:haha:
chciałbym kiedyś zobaczyć taką rozmowę pouczającą na ulicy
Czyżbyś miał jakieś kompleksy?
mam tylko jeden kompleks , ale zapewniam ,że związany nie z takimi sprawami @ndrzej - 2013-03-06, 23:38 Odpowiedni przepis zacytował Janusz turosomak - 2013-04-01, 20:04 Witam juz po oplatach, ubezpieczeniu, po rejestracji i przegladzie. I napisze jaka byla wersja z pasami . Sprawa byla prosta pani w wydziale komunikacji dostala przetlumaczoneh dokumenty i wpisala tyle osob co bylo w papierach a nie ile pasow. Pan diagnosty ilosc pasow nie interesowala tylko stan techniczny i kamper jest 8 osobowy mimo ze pasy sa tylko w szoferce . To tyle w mojej wersjiCyryl - 2013-04-01, 20:10 trzeba pamiętać o tym, że osoba cierpiąca na półpasiec jest zwolniona ze stosowania pasów.
natomiast na poważnie:
"Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:
1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;"
według ustawy takie orzeczenie facetowi może wydać nawet ginekolog.HarryLey4x4 - 2013-04-04, 10:02 Taaa... a jestem ciekaw jak się ów ginekolog wytłumaczy przed prokuratorem w razie wpadki?Cyryl - 2013-04-04, 15:16 we Wrocławiu były już wydawane takie zaświadczenia, najczęstszą przyczyną jest tusza, ograniczenie ruchomości w stawach barkowych - brak możliwości sięgnięcia za siebie po pas.MAWI - 2013-04-04, 16:50
Cyryl napisał/a:
według ustawy takie orzeczenie facetowi może wydać nawet ginekolog.
Cyryl ,czytałem gdzieś ,że niedawno zmieniło się , i że teraz wydaje to stosona komisja lekarska.Wiem to bo kolega ma takie stare od lekarza rodzinnego i podczas kontroli policyjnej ,kwestionowano to.Mandatu jednak nie dostał ,straszył ich sądem i ustąpili,jednak pouczono go ,że na drugi raz musi mieć zaświadczenie od stosownej komisji lekarskiej.Cyryl - 2013-04-04, 20:35 możesz zapytać tutaj: http://www.krasnicki.com.pl/Ahmed - 2013-04-04, 22:41 Mam takowe zaświadczenie , ale na co nie powiem dyha - 2013-04-05, 12:23 Ja mam nieco inną "zagwozdkę".Blaszankę mam zarejestrowaną na 4 osoby ,na tylnym podwójnym fotelu gdzie podróżują dzieciaki mam pasy dwupunktowe-biodrowe.
Czy przy takich pasach nadal muszę stosować foteliki i podstawkę (dzieciaki 5 i 9 lat)?
Konstrukcja tych pasów sprawia że dzieciaki niezależnie czy w fotelikach czy bez nich nadal będą przepasane tylko przez biodra.No właśnie.... co na to przepisy? w kraju i zagranicą.Coś czuję,że może być podobnie jak z tylną tablicą rejestracyjną której nie można zdemontować i przełożyć na bagażnik rowerowy ale nie może być też zasłonięta.Cyryl - 2013-04-05, 14:59 w prawie o ruchu drogowym jest:
"W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym, nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji."
więc nie ma nic jakie to mają być pasy.Mazby - 2013-04-13, 16:47 Wg. mnie pasy to jedyny niesprawiedliwy przepis. bardzo trudno komuś zrobić krzywdę nie mając samemu pasów...... tak myślałem do czasu....
kiedy moje dziecko mi powiedziało, że nie zapnie jak ja nie zapnę... i tu jest sedno.
Wkurzamy się na fotoradary, na mandaty , na pasy.... ale niestety Świat się zmienia.
jeżdżę do Norwegii od 20 lat i długo nie mogłem ich zrozumieć (pomijam katastroficzne mandaty!!!) Oni uważają, że przepisy sami wymyślili i dlatego je przestrzegają. Nie mieli komuny.
ja pasy zapinam. W kamperze (talento "93) mam wszędzie w kierunku jazdy. Jak siedzimy na d... to pilnuje żeby zapinać.... widzieliście co się dzieje w kamperze spadającym z urwiska... kupa zabawy.
No ale jako wola.
pozdroDen-tal - 2013-04-13, 21:03
Mazby napisał/a:
Nie mieli komuny.
Niestety mieli i ...... maja . Tylko inaczej sie nazywa Mazby - 2013-04-14, 09:48
Den-tal napisał/a:
Mazby napisał/a:
Nie mieli komuny.
Niestety mieli i ...... maja . Tylko inaczej sie nazywa
..... to ja taką chcę Den-tal - 2013-04-14, 23:05
Mazby napisał/a:
Niestety mieli i ...... maja . Tylko inaczej sie nazywa
..... to ja taką chcę
No coz trawa u sasiada zawsze zielensza raf0 - 2013-04-25, 08:52 Witam,
wcześniej pisałem o moim dylemacie odnośnie pasów bezpieczeństwa, udało mi się rozwiązać problem - więc się pochwalę :-) Kupiłem na aukcji 3 fotele bodajże z Peugeota 806 czy 807 wszystkie 3 wyposażone w pasy bezpieczeństwa 3 punktowe zintegrowane w całości z fotelem. Fotele zainstalowałem w ten sposób, że zdemontowałem całe siedzisko pod tylną ścianą i w to miejsce wstawiłem ramę wyspawaną z kątowników ze zrobionymi zaczepami do foteli. Rama mocowana jest na przestrzał przez podłogę 4 x M12 a od spodu są płaskowniki. NIeszczęściem jest tylko fotel w rogu po lewej stronie(nie mogłem zrobić inaczej bo z prawej ograniczał mnie zbiornik na wodę a musiałem mieć 3 fotele ) bo osoba siedząca tam będzie miała nogi położone na siedzisku pod lewą ścianą ale dziecko siedzące w foteliku będzie zawsze te 10 cm wyżej niż poziom fotela, więc nie będzie miała tych nóg tak całkiem pod kątem prostym. Ucierpiała na tym oczywiście trochę wielkość łóżka, ale przymierzyłem i mieścimy się z Żoną bez problemu. W ten weekend pierwszy wyjazd kamperkiem - postarma się zdać relację co i jak z fotelami no i w ogóle z podróży.
PozdrawiamCyryl - 2013-04-25, 11:57
Mazby napisał/a:
...bardzo trudno komuś zrobić krzywdę nie mając samemu pasów...... tak myślałem do czasu....
nie trudno, polecam: Mazby - 2013-04-26, 23:18
Den-tal napisał/a:
No coz trawa u sasiada zawsze zielensza
... niestety .... nie tylko trawa......raf0 - 2013-05-25, 23:46 Witam,
poniżej kilka zdjęć mojej przeróbki polegającej na zainsatalowaniu 3 foteli z Peugeota 807, które posiadają 3 punktowe pasy. Oczywiście fotel zainstalowany w samym rogu jest średnio wygodny dla osoby dorosłej, natomiast dziecko siedzące w foteliku ma nogi wygodnie wyciągnięte na bocznej kanapie.
Ubyło co prawda miejsca na spanie, ale po pierwsze bez problemu się mieścimy na tym co zostało, a po drugie zawsze można z poduszek pozostałych po likwidacji kanapy pod tylną ścianą zrobić wyrównanie tak, żeby móc jeszcze powiększyć ilość miejsca do spania.
Wszystkie fotele mają regulację położenia oparcia i każdy można wyciągnąć.
Pozdrawiamgino - 2013-05-26, 04:16 przepraszam, nie pochwalę Cię
ale, masz tak jak chciałeś raf0 - 2013-05-26, 08:12 Ale ja nie piszę po to by mnie ktoś chwalił, co do drugiego zdania to masz absolutną rację - mam tak jak chciałem.
PozdrawiamCykada - 2013-05-26, 08:55 raf0 a jak to masz umocowane do podłogi? bo mam takie same fotele tylko żeby to było pewne to trzeba by stelaż metalowy robić i mocować do podłużnicy.raf0 - 2013-05-26, 09:19 Stelaż z kątownika, jako mocowanie foteli do stelaża są dospawane śruby pasowne M10 (bo to były jedyne wzmacniane śruby jakie znalazłem na rynku, które mają średnicę 11mm, a tyle było potrzebne). Całość jest przykręcona na przestrzał śrubami M12 przez podłoę i od spodu są około 30 cm kawałki kątowników, a z tyłu dodatkowo są one złapane do ramy.
Pozdrawiambugguy - 2013-06-18, 15:48 Mam taką sytuację. Kamper zarejestrowany na 6 osób, na dwóch miejscach do jazdy tyłem nie mam zamontowanych pasów. Kamper z 1995 roku.
Poprawcie mnie jeżeli źle interpretuje przepisy, ale zacytowane wcześniej rozporządzenie mówi, że na przednich i tylnych siedzeniach do jazdy przodem muszą być zakotwiczenia oraz pasy muszą być na siedzeniach z zakotwiczeniami przednich i innych niż przednie.
W takim razie pasy na siedzeniach do jazdy tyłem nie są obowiązkowe.
Odświeżam temat, ponieważ dzisiaj w trzech różnych stacjach w Łodzi podchodziłem do badania technicznego i wszędzie odmawiali wstemplowania ze względu na brak pasów na dwóch siedzeniach.Skorpion - 2013-06-18, 16:03 Powiedz tym diagnosta aby wrócili do szkoły by oddali im pieniądze za nauke bo nic ich nie nauczyli a tylko kase wyciągnęli od rodzicow gdy chodzili do szkołJurek121175 - 2013-06-18, 16:23 Ja też nie mam pasów na siedzeniach (na tych tyłem do kierunku jazdy) i przechodziłem dwukrotnie badanie w dwóch różnych stacjach i żaden z diagnostów nie zakwestionował tego braku Chociaż dla bezpieczeństwa to powinny też na tych miejscach być bugguy - 2013-06-18, 16:38 Dla bezpieczeństwa jak najbardziej się zgadzam, ale my jeździmy max. w 3-4 osoby
Czyli co, wydrukować mu rozporządzenie i w ramce wywiesić na stacji? Skorpion - 2013-06-18, 16:53 Mysle ze tak i powiedzieć by poszedł do wszystkich szkol co uczeszczal by mu zwrócili pieniądze za nauke bo jak był glabem to jest nim nadal eMWu - 2013-06-19, 10:41 byłem dopiero co na przegladzie... pies z kulawą nogą sie nie zaintersował iloscią pasów... chyba czas zmienic SKP.@ndrzej - 2013-07-21, 18:33 Mój Hymer Integral 544 z 1991 roku zarejestrowany jest na 5 osób, a posiada jedynie dwa pasy - na siedzeniu kierowcy i pasażera obok. Do tej pory podróżowaliśmy maksymalnie w 4 dorosłe osoby i wszystko było O.K.
Teraz, kiedy dorobiłem się wnuków, chciałbym aby podróżowały z nami. Jednak wolałbym, żeby dzieci (foteliki) przypięte były pasami.
Myślałem o zamontowaniu pasów biodrowych, pozwalających na mocowanie fotelików i zmniejszenie ryzyka urazu podczas ewentualnej kolizji.
Oglądając wnikliwie podwójne siedzenie, usytuowane za fotelem pasażera (obok kierowcy) zauważyłem, że w skrzyni, w stalowej(?) ramie znajdują się 4 nagwintowane otwory o dość dużej średnicy (prawd. 8mm) - dwa skrajne i dwa blisko siebie w środku. Jak sądzę, mogą to być otwory do mocowania pasów, które być może są montowane w nowszych modelach
Może ktoś z was ma podobne rozwiązanie - ale już z pasami???
Poniżej wnętrze siedzenia wraz z ramiakiem i wywierconymi w nim nagwintowanymi otworami:krysienka1 - 2013-07-21, 20:44 Pasy, pasy .pasy
Ja robilem przeglad kampera , w Niemczech byl zarejestrowany na 8 osob Mercedes 608 DMC 6 ton dlugosc 9,20m Rok prod 1970
Diagnosta wszedl do srodka troche moze z ciekawosci jak ten zabytek wyglada w srodku stwierdzil ze prima, porozgladal sie i nie znalazl pasow a jak zobaczyl ze i kierowca nie ma pasow , poszedl do biura poczytal przepisy i oswiadczyl ze wynik badania pozytywny
Nastepnie byla dyskusja czy nie bylo by dobrze zalozyc przynajmniej pasy w kabinie
Diagnosta oswiadczyl , ze pasy musza byc zalozone tylko do fabrycznych punktow
A takowych ten pojazd nie posiadal
I oswiadczyl mi ze mocowanie pasow inaczej niz w punktach fabrycznych jest zabronione@ndrzej - 2013-07-21, 22:53
krysienka1 napisał/a:
mocowanie pasow inaczej niz w punktach fabrycznych jest zabronione
Mam tego świadomość. Jednak nagwintowane otwory wewnątrz siedzenia są fabryczne!
Nie wykluczone, że wykorzystywane były do montażu pasów w kolejnych modelach. Stąd moje pytanie... Krzysztof - 2013-07-22, 14:56 W moim hymerku integral 91r w tych punktach są zamontowane pasy biodrowe,
wieczorem postaram się przesłać fotki.@ndrzej - 2013-07-22, 16:56 Na taką odpowiedź czekałem! Dzięki za szybką reakcję. Czekam na foty!!! Krzysztof - 2013-07-22, 18:49 obiecane fotki@ndrzej - 2013-07-22, 19:23 Suuuper! Teraz tylko pozostaje mi poszukać odpowiednich pasów...
Mam jeszcze jedno, krótkie pytanie: czy sklejka przykrywająca skrzynię ma jakieś otwory lub wycięcia przez które te pasy przechodzą?Krzysztof - 2013-07-22, 21:16 W sklejce (pokrywie) nacięć nie ma.
Pasów jeszcze nie używałem ale wydaje mi się, że należało by je dać pod profil oparcia,
nie tak jak na zdjęciu, leżą na profilu.@ndrzej - 2013-07-22, 21:19 Dzięki Krzysztofie! Należy Ci się duuuże piwko! eMWu - 2013-07-23, 21:59 Tylko jedno pytanie-jak zapiac fotelik w pas biodrowy?Bydgoszczu - 2013-07-23, 22:52
eMWu napisał/a:
Tylko jedno pytanie-jak zapiac fotelik w pas biodrowy?
Tyłem do kierunku jazdy. Zaparty o fotel kierowcy. Oczywiście o ile rodzaj zabudowy na to pozwala. U nas pozwala.eMWu - 2013-07-26, 10:19
cinas napisał/a:
Tyłem do kierunku jazdy. Zaparty o fotel kierowcy. Oczywiście o ile rodzaj zabudowy na to pozwala. U nas pozwala.
nie wiem jaki masz fotelik ale mojego tak nie zapne, zreszta nie byloby to zbyt bezpieczne. Pasy w moim knausie mam identycznie zamontowane jak na zdjeciach powyzej.Bydgoszczu - 2013-07-26, 11:46 Tyłem do kierunku jazdy da się zapiąć w pas biodrowy te foteliki oznaczone 9-18kg - te z własnymi pasami.
Fotelik trzyma się bardzo stabilnie - tzn. ręką nie można go poruszyć ani centymetr.
Czy jest to niebezpieczne - jeżeli z tyłu za fotelikiem jest oparcie (fotelik zamontowany tyłem do kierunku jazdy), to ono teoretycznie nie pozwoli odlecieć fotelikowi do przodu przy zderzeniu czołowym. Tfu, wypluwam te słowa.
Trzeba sobie skalkulować ryzyko w głowie czy jazda starym kamperem w ogóle jest bezpieczna...eMWu - 2013-07-26, 12:13 moj sie nie da dlatego domontowalem dodatkowy pas bezwladnosciowy trzymający fotelik z gory i biodrowy normalnie z dolu. a ze stary kamper z bezpieczenstwem wiele wspolnego nie ma to wiadomo