Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Wariacje Szymka nt. Norwegii

szymek1967 - 2016-07-28, 12:26

no to i ja dorzuce fotkie z Norwegii :ok
ps. miejsce znane niewielu , bardziej odlegle niz sam Nordkapp o jakies 500m - dalej po prostu juz sie nie da :mrgreen:

szymek1967 - 2016-07-28, 12:30

i chwila wytchnienia po blisko czterogodzinnej wspinaczce prze gory,łaki ,lasy i klify :mrgreen:
szymek1967 - 2016-07-28, 12:33
Temat postu: dalej niz sam NORDKAPP
i jeszcze jeden i jeszcze raz... :mrgreen:
szymek1967 - 2016-07-28, 12:45

a to najpiekniejszy ptak jakiego widziałem w życiu - skrzyżowanie papugi z pingwinem :mrgreen:
szymek1967 - 2016-07-28, 12:52
Temat postu: rybka
w zasadzie mozna powiedziec ze pierwszy raz na rybach , tu jest tpo niemal sport narodowy , łapią je wszyscy , duzi i mali,chlopy i baby , łapie i ja :mrgreen:

ps. wędkę kupiłem w markecie ,taki bejbi zestaw za 9 euro , mazurek sie śmiał bo miast kupic podbierak kupiłem siatke na motyle :oops:

szymek1967 - 2016-07-28, 12:59
Temat postu: wielka ryba
ło Matulu Najmilejsza :-P

jest i pierwsze branie i to nie od parady :-P

krzlac - 2016-07-28, 13:59

szymek1967 napisał/a:
a to najpiekniejszy ptak jakiego widziałem w życiu - skrzyżowanie papugi z pingwinem :mrgreen:

Jeśli Ty robiłeś to zdjęcie to szacun!

szymek1967 - 2016-07-28, 14:12
Temat postu: wykonanie planu
Panie prezydencie melduje wykonanie zadania :ok

ps. kolego Krzlac, oczywiscie robił to mój Anioł Stróz :mrgreen:

dziekuje Tobie kolego za prowadzenie i cenne wskazowki,dzieki Twoim uwagom odwiedziłem wiele wspaniałych a zarazem mniej znanych miejsc w Norwegii :)

oczywiscie nie sposob nie wspomniec o Mazurkach z ktorymi przejechalismy południowe wybrzeze az do Bergen , to wlasnie dzieki nim zacząłem łapac rybki i nauczyłem sie jak je " obrabiać"
dziekuje wam serdecznie Mazurki za wspólny tydzen i niesamowite miejsca :spoko

jesli taka Twoja wola to pozwole sobie wrzucic kilka ciekawych ujec widzianych inaczej 8-)

zrobiłem ponad 3 tysiące zdjec wiec jest w czym wybrac ;)

szymek1967 - 2016-07-28, 14:21
Temat postu: takie se....foto
te fotkie wykonałem po wielogodzinnym spacerze nocą by "złapac oswietlenie"
wykonanie dobrego ujecia wymaga troszke trudu i samozaparcia 8-)
dla mnie robienie zdjec jest jak dla innych łowienie rybek ,sprawia mnie to ogromną frajde 8-)

szymek1967 - 2016-07-28, 14:54
Temat postu: dom
tyla mnie do chaty pozostalo ,o ! :ok

wczesniej zaliczyłem południe europy z jej najdalszym zakątkiem zwanym Giblartal ,teraz pólnoc
zwany Nordkapp

to sie nazywa rozmach :mrgreen:

szymek1967 - 2016-07-28, 15:28
Temat postu: reni - ferry
a takie pikne cuś widziałem jak łaziło se normalnie jak gdyby nigdy nic :ok
szymek1967 - 2016-07-28, 15:34
Temat postu: widoczek
a tu kolejny ,piekny widoczek na majestatyczne góry Nordkapp :ok

jesli Bog da i sytuacja pozwoli wybiore sie tam powtornie zimą by podziwiac zorze polarną :)

szymek1967 - 2016-07-28, 16:36
Temat postu: wedrowanie
pieszo ( nie boso) przez świat :wyszczerzony:
moskit - 2016-07-28, 16:38

Szymek1967 teraz już wiesz dlaczego co niektórzy mają ............ na punkcie NO
szymek1967 - 2016-07-29, 09:21
Temat postu: Norwegia
o tak ,tak....wiem dlaczego bo sam jestem poteznie zauroczony tym skandynawskim krajem :wyszczerzony:
szymek1967 - 2016-07-29, 09:27
Temat postu: wenecja polnocy
a tu tzw. Wenecja Północy polecane miejsce przezkolegę krzalec :ok
szymek1967 - 2016-07-29, 11:24
Temat postu: dalej wenecja polnocy
ja co prawda dopiero co wrocilem a juz tesknie :mrgreen:
Norwegia ma to " cuś" czego nie mają inne miejsca,sam nie wiem co ale tak jest 8-)
zjezdzilem całe niemal poludnie europy ,bylo pieknie lecz nic tak mnie nie zachwyciło jak własnie Norwegia :spoko

Tadeusz - 2016-07-29, 11:28

szymek1967 napisał/a:
zjezdzilem całe niemal poludnie europy ,bylo pieknie lecz nic tak mnie nie zachwyciło jak własnie Norwegia

A Miedjugorie? :-P :szeroki_usmiech

szymek1967 - 2016-07-29, 12:28
Temat postu: wielka Góra
a Medjugorje ? otóz Medjugorje to zupełnie inny wymiar , to przede wszystkim sprawa duchowosci i wiary ,Norwegia w tym znaczeniu moze miec cos wspólnego gdy weżmie sie pod uwagę piękno stworzonego swiata , jego wielkosc i róznorodnosc :) trudno porównywac te dwie wyprawy choc wspólnym mianownikiem jest z pewnoscią Bóg Stwórca :) jesli chodzi o przezycia są one z lekka odmienne , w Medugorje jest się " z potrzeby serca" natomiast do Norwegii jedziemy z "głosu serca",o ! :mrgreen:

ps. z przyjaciólmi ktorzy nas wciągnęli na te piekną,niepowtarzalną góre zwaną...... ( kto wie jak ? ) 8-)

szymek1967 - 2016-07-29, 12:41
Temat postu: szeryf
byl z nami takze sam szeryf ktoremu fiordy z reki jadły :-P
ZEUS - 2016-07-29, 12:57

szymek1967 napisał/a:
nas wciągnęli na te piekną,niepowtarzalną góre zwaną...... ( kto wie jak ? )

widzę, że zapomniałeś... :-P

to Ci przypomnę - Preikestolen :diabelski_usmiech :spoko

MILUŚ - 2016-07-29, 13:41

ZEUS napisał/a:
szymek1967 napisał/a:
nas wciągnęli na te piekną,niepowtarzalną góre zwaną...... ( kto wie jak ? )

widzę, że zapomniałeś... :-P

to Ci przypomnę - Preikestolen :diabelski_usmiech :spoko

Nazwy można zapomnieć ale nie......drogi na półkę i tych widoków :ok

ZEUS - 2016-07-29, 14:13

w pełni się zgadzam :szeroki_usmiech ... a szymek1967 na pewno pamięta i drogę i widoki i oczywiście nazwę... :oops: :)
szymek1967 - 2016-07-29, 21:53
Temat postu: zachod slonca
a tak nam słonko zachodziło przepieknie :ok

oraz druga wersja dla kolegi tzw sote :mrgreen:

YAN - 2016-07-29, 23:16
Temat postu: Re: zachod slonca
szymek1967 napisał/a:
a tak nam słonko zachodziło przepieknie :ok

A mógłbyś pokazać nam to zdjęcie przed obróbką - w oryginale na pewno masz. Nie podoba mi się ta Norwegia na niektórych zdjęciach za bardzo przesadzasz z kolorami.

Dzięki za oryginał /?/jest o niebo lepiej. U mnie zachodziło ładniej. :spoko

krzlac - 2016-07-30, 06:26
Temat postu: Re: zachod slonca
JJJB napisał/a:
U mnie zachodziło ładniej. :spoko

TAM u wszystkich zachodzi pięknie.

Kolory rzeczywiście podkręcone i kontrast. Zachodzące słońce na Północy to wystarczający
"malarz kolorów". Moim zdaniem przy prawidłowej ekspozycji nie potrzeba tego poprawiać.
Ale,ale... miało być o pięknych, mniej znanych miejscach, a nie o fotografii.

szymek1967 - 2016-07-30, 08:05
Temat postu: Stavanger
a To Stavanger przed burzą , miejsce do ktorego blisko godzinke płynęlismy sobie statkiem by uczcic Dzien Panski Niedziele w parafii Polskiej :)
szymek1967 - 2016-07-30, 16:17
Temat postu: Bergen z góry
Bergen z lotu ptaszka :mrgreen:
jarek73 - 2016-07-30, 17:41

Szymek gratuluję wyprawy :spoko

P.s. żebyś mnie źle nie zrozumial, ale natura jest tak piękna a Twoje zdjęcia ciekawe ze nie wymagają tuningu, pozdrawiam i czekam na dalszą relację

szymek1967 - 2016-07-30, 17:58

Jarek,
nasze żony tez są piekne i nie wymagają tuningu,powiedz wiec by rano zaraz po wstaniu z łoża nie sięgała po kredkie i błyszczek :wyszczerzony:

ps. w rzeczy samej, wyprawa byla niezwykle barwna z mnóstwem wspaniałych przezyc ,cudownych widokow i jeszcze piekniejszych tras i serpentyn :)

niewątpliwie była to podroz mojego życia jesli chodzi o doznania , wiekszosc moich zmysłów była nieustannie łechtana,rzecz by mozna ze naokrągło szczytowałem :-P :wyszczerzony:

typowa relacja to nie jest bo nie jestem fanem takowych ,nie lubie długich zawiłych tekstow a tym bardziej podawania azymutow ,miejsc postojowych i cen w barach :)

dla mnie sweet focie oddają to co oddac mają , koloryzuje je dlatego ze w ten sposob pragne ubarwnic i jeszcze bardziej zachecic do odwiedzenia Norwegii

to miejsce wywarło na mnie ogromne wrazenie i smiało moge stwierdzic zem jest Norwegii fanem :)

wkleje jeszcze tu pare fotek ukazując piekno stworzonego swiata i zastanowie sie jak tam wrócic zimą by móc podziwiac zorze polarną i osnieżone szczyty Lofotow czy gór przylądku Nordkapp,o !

:spoko

jarek73 - 2016-07-30, 20:00

Jak naprawdę będziesz chciał tam jechac zimą to mogę pożyczyć Ci moje koła z kolcami bez nich daleko nie pojedziesz .
MILUŚ - 2016-07-30, 20:07

jarek73 napisał/a:
Szymek gratuluję wyprawy :spoko

P.s. żebyś mnie źle nie zrozumial, ale natura jest tak piękna a Twoje zdjęcia ciekawe ze nie wymagają tuningu........

Powiem ; dosadniej ...........dobrze ,że na forum są normalne zdjęcia tych wszystkich miejsc .
I dobrze ,że większość ich znam bo Twoja "sztuka" makabrycznie psuje piękno tych miejsc .
Wiem ,że starasz się być na siłę oryginalny ale weź pod uwagę ,że możesz zniechęcić nieznających piękna Norwegii :chytry

Po za tym..........to są miejsca ogólnie znane a temat.....NORWEGIA ,MIEJSCA MNIEJ ZNANE :-P

ZEUS - 2016-07-30, 20:20

MILUŚ napisał/a:
że większość ich znam bo Twoja "sztuka" makabrycznie psuje piękno tych miejsc

:szeroki_usmiech

Kotek - 2016-07-30, 20:54

MILUŚ napisał/a:
bo Twoja "sztuka" makabrycznie psuje piękno tych miejsc.
Wiem, że starasz się być na siłę oryginalny

O tak, święte słowa, tych zdjęć nie da się oglądać. :kwiatki:

jarek73 - 2016-07-30, 21:15

Myślę że trochę przesadzacie
Misio - 2016-07-30, 21:19

Ale tylko trochę. :-/
Tadeusz - 2016-07-30, 21:22

Misio napisał/a:
Ale tylko trochę.

Heniu, cenię Ciebie za Twoją sztukę fotografii ale też za delikatnośC wypowiedzi. :ok

Misio - 2016-07-30, 21:30

:oops:
szymek1967 - 2016-07-31, 08:11

jarek73 napisał/a:
Jak naprawdę będziesz chciał tam jechac zimą to mogę pożyczyć Ci moje koła z kolcami bez nich daleko nie pojedziesz .

dzienki stary,hetnie skozystam ,jurz szukam samochodu wyprawowego 4X4 :spoko

ps. dziekuje starszym kolegom za cenne uwagi , jesli te zdjecia sie nie podobają,coz...
moge tylko przeprosic i błagac o wybaczenie , taki mam klimat :-P
jesli zneicheca on do Norwegii jak powiada Milus to proponuje zmienic kierunek :-P

a tak w ogóle to dawajcie swoje foty ,bedzie barwnie i kolorowo,o !

jest takie powiedzenie ze "prawdziwa sztuka krytyka sie nie boi" co prawda zdjecia te nie są wytworem "prawdziwej sztuki" a zwykłą szmirą ale zawsze :szeroki_usmiech

zycze Wam drodzi mili Błogosławionej Niedzieli :spoko

szymek1967 - 2016-07-31, 08:17
Temat postu: beee beee
to mój nowy przyjaciel
mozna se pogadac było :)

Bronek - 2016-07-31, 08:24

Szymek, nie daj się :mrgreen:

Twoje postrzeganie świata jest spektakularne bardzo.. :aniolek bliskie :diabelski_usmiech do wyboru

Nie zapomnę Twojej fotki chmur na niebie.

Ty widziałeś Boską postać

Ja plwocinę palacza

Tak mamy my paranoicy / wizjonerzy.

Poniżej Twoja fatografia z moją wizją

Nie daj się, to lepsze niż planowanie zamachów w imię......

:bigok

szymek1967 - 2016-07-31, 12:27
Temat postu: fiord
tu miejsce warte uwagi ,nie pamietam jak to sie zwało ale fiord ten jest wpisany w unesco jako dziedzictwo narodowe Norwegii :wyszczerzony:

zrobilismy sobie rejsc statkiem i z tego co udalo mnie sie zapamietac to mijalismy po drodze jakis cud natury zwany pięć sióstr czy cuś :mrgreen:

powiem krotko- to miejsce jest tak urocze ze nie mozna go pominąć w drodze na Lofoty :spoko

ps. bedą tez miejsca do ktorych napewno nikt z was drodzy koledzy nie dotarł 8-)

szymek1967 - 2016-07-31, 13:37

andrzej627 napisał/a:
tym wątku chodzi raczej o miejsca mniej znane

no tak Andrzeju ,tak...

rzeczywiscie miejsca takie jak wczesniej opisane przez naszych forumowych przyjaciół choćby taki wodospad Briksdalbren czy znany lodowiec Norheimsund albo najglosniejsze miasteczko w całej Norwegii o wdziecznej nazwie A to istotnie miejsca mniej znane :wyszczerzony:

jakos wczesniej w komentarzach nie było uwag

ps. trzeba sie na cos jednak zdecydowac , czy :

a. nie podobają nam sie zdjęcia szymka

b. nie podobają nam sie miejsca ktore przedstawia

c. szymek nam sie nie podoba bo z nim mamy nie po drodze

amen :mrgreen:

Wojciechu - 2016-07-31, 14:51

Szymek - miejsca które oglądasz, przyjaciele z którymi jesteś i Ty sam jesteście wyjątkowi. Zdjęcia, które zamieszczasz nie wszystkim odpowiadają - kolory bardziej przemawiają do reklam proszku piorącego. Mamy do takiej oceny prawo. Ty masz prawo do takiego artyzmu foto jaki pokazujesz. Rób zdjęcia i baw się dobrze, jednak proszę - może więcej zdjęć do szuflady. Kiedyś na pewno przyjdzie czas, kiedy będziesz mógł je wystawiać na największych wernisażach. :spoko
Ahmed - 2016-07-31, 15:09

szymek1967 napisał/a:
[

a. nie podobają nam sie zdjęcia szymka

Szymku , są zmanipulowane, a za tym po prostu wstrętne , nie napiszę do czego są podobne , domyśl się :bajer

szymek1967 - 2016-07-31, 15:29
Temat postu: Fiord ktory warto zobaczyc
czekając na dalsze komentarze pozwole sobie zapodac fotke ktora robi na mnie niezwykłe wrecz wrazenie ,związany jestem z nią emocjonalnie jak dusza z ciałem :mrgreen:

zdjecie drugie to mały,uroczy porcik z ktorego wypłynąłem w swą podroz po fiordzie Geiranger
nie wiem czy to miejsce nalezy do mniej znanych jednak ze wzgledu na swoje niepowtarzalne piękno z calego serca polecam zwlaszcza z pokładu promu ktorym płyniemy ok 1,5 godzinki
w cudownej atmosferze zniewalającego piekna natury :)

troche nizej fajna miejscowka przy porcie ,warto zaczerpnąc siły przed dalszą podróżą :)

na samym dole jest focia z widokiem na wodospad ktory jest w miasteczku charakterystyczny ,przecina on miejscowosc i daje niezły efekt akustyczny
troche dalej jest kosciółek do ktorego warto sie doczłapać a w nim zabytek klasy zerowej- piec wolnostojący sprzed ponad 100 lat(caly czas na chodzie) i ksiega gosci w ktorą oczywiscie wpisałem sie jako szymek :wyszczerzony:

Kompi - 2016-07-31, 15:51

Szymek1967.
Jeśli przykładasz się do fot to warto to zrobić zgodnie z zasadami sztuki podobnie jak jedzenie, odzież, dom który się urządza. Po prostu.
Tutoriali jest masa w necie i można się tego nauczyć.
Można też iść na jakieś warsztaty z obróbki zdjęć jeśli Cię ciągnie do tak agresywnej obróbki.

Jeśli jedna osoba zwraca na coś uwagę to można jeszcze to zignorować ale jak robi to kilka osób to warto się nad tym zastanowić.

Gdy piszesz o zniewalającym pięknie natury a potem wrzucasz takie zdjęcia to wygląda na żart i to nienajlepszy.

szymek1967 - 2016-07-31, 16:08

bardzo dziekuje za cenne uwagi :)

pomijając kwestie sztuki fotomontazu czy obróbki mam pytanie :

czy te miejsca są warte uwagi czy tez w ogóle nie warto tam jechac,e ?

ps. mam w zanadrzu super miejsca gdzie pies z kulawą nogą nie zaglądał ot chociazby wioska rybacka o ktorej caly swiat zapomniał w drodze na Nordkapp

jakims cudem moj anioł stróz zaprowadził nas w to miejsce byśmy mogli poznac od kuchni życie prawdziwych rybakow i ich ciężką prace na morzu :)

albo absolutny hicior (za namową naszego kolegi krzalec) - Knivskjelloden :!:

ciekawe ilu z nas tam dotarło :) [u]

Misio - 2016-07-31, 16:09

Mam wrażenie, że nasz sympatyczny kolega Szymek1967 na początku swojej fotorelacji, chciał nam zaimponować swoimi zdolnościami w poruszaniu się po programie obróbki zdjęć. Faktycznie jest to zdolny chłopak, dał nam nie raz temu przykład. Poszedł od skrajności aż po drugą skrajność czyli od sepii aż do przebarwiania w bardzo nienaturalne barwy. BRAWO Szymku1967. Udało Ci się. Jesteś artystą o wyjątkowej wrażliwości.

Oglądający te zdjęcia, lub osoby które były w tych miejscach, które Szymek1967 pokazał na fotkach, zderzyły się z rzeczywistością i z niesmakiem. A naszemu wspaniałemu Szymkowi1967 o to właśnie chodziło. Żeby widzów zniesmaczyć, wkurzyć, zdystansować, zmusić do gorących komentarzy, bronić się w swój jedyny sposób podsycając kolejne emocje. Szymuś1967, zobacz ile masz wyświetleń, komentarzy, ile świetnej zabawy w robieniu z ludzi balona.

Jeżeli oto ci chodziło, to cel osiągnąłeś. Baw się dalej dobrze a my będziemy ci klaskać i wychwalać po same szczyty. :-/

kimtop - 2016-07-31, 17:29

A może wystarczy pokrętło aparatu ustawić w pozycji "automat"?

Mój sąsiad jeździł samochodem kilka lat na pełnym ogrzewaniu.Auto kupił zimą i bał się ruszać pokręteł :haha:

andrzej627 - 2016-07-31, 17:32

szymek1967 napisał/a:

ps. mam w zanadrzu super miejsca gdzie pies z kulawą nogą nie zaglądał ot chociazby wioska rybacka o ktorej caly swiat zapomniał w drodze na Nordkapp

jakims cudem moj anioł stróz zaprowadził nas w to miejsce

Szymek, dawaj te super miejsca - nazwy, opisy, współrzędne. Mnie nie prowadzi anioł stróż ale nawigacja GPS, do której trzeba wstawić konkretne dane. Ten wątek właśnie jest po to, aby poznać takie miejsca i dowiedzieć się, jak tam dojechać.

YAN - 2016-07-31, 18:20

Nie wiedziałem że wywołam burze gdy zwróciłem Ci uwagę jako pierwszy. Napisałem o niektórych zdjęciach i dalej to podtrzymuję ale są też takie które przez to cukrowanie maja coś w sobie. Przypadł mi do gustu szczególnie jeden.
Bronek - 2016-07-31, 18:58

Dodam nieśmiało, propzycję.
Zróbcie zdjęcie śmietnika, wysyska i poddajcie "szymkowej" obróbce.

Będzie to miejsce godne polecenia.

Będzie feria barw. :aniolek

Tadeusz - 2016-07-31, 19:20

Spróbujmy...
Bronek - 2016-07-31, 20:01

Tadeuszu, piwko za kunszt fotografi i poczucie smaku i zapachu w obrazie.Twym..
Teraz wiem jak wygląda Norwegia mniej znana.
Nie jadę.

Razi w oczy.

szymek1967 - 2016-07-31, 21:29
Temat postu: wodospad
nie wiem czy wiecie moi drodzy ale na osławionej drodze troli znajduje sie tez niepozorny wodospadzik z lekka pomijany w waszych wspaniałych relacjach okraszonych niezwykłymi zdjęciami bez makijażu :) moze warto czasem zwrócic uwagę nie tylko na asfaltowe zawijasy bądz co bądz robiące wrazenie (zwłaszcza na kamperku) i rzucic okiem na lejącą sie z gór piękną,rwącą ,krystalicznie czystą wode :oops:

"Gdy wypowiedz ok­raszo­na jest szep­tem słów, pie­szczotą, każdy dreszcz ma podwójną roz­kosz."
uwielbiam byc smagany 8-)

SlawekEwa - 2016-07-31, 22:38

Szymka jakiś taki weselszy :-P
SlawekEwa - 2016-07-31, 22:39

Tadziu nieładnie :diabelski_usmiech
zibi - 2016-07-31, 22:59

z Nikifora.... też na początku wszyscy nie mieli pojęcia o sztuce... dajmy sprawie czas.... :spoko
szymek1967 - 2016-08-01, 08:02
Temat postu: przepraw promem jest 9 !
dobe,dobre... :mrgreen:
a kto to ten ....Nikifor,e ? :roll:

ps. wracając do miejsc w Norwegii bo one są przedmiotem sprawy a nie sympatie czy antypatie do szymka to
spójrzcie tylko jaka ta Norwegia jest piekna , czyz jest piekniejszy kraj na tej ziemi ?
mowi sie ze to dzielo Boze stwarzane bylo na samiuśkim koncu i jest kwintescencą calego dzieła :)

po tej mojej wyprawie jestem sklonny przyjąc ten fakt do wiadomosci :spoko

ps2. nizej macie fajną miejscoweczke po drodze na Lofoty
prowadzą to Polacy bardzo otwarci na rodakow , ceny umiarkowane jak na Norwegie ,warto zahaczyc by nabrac sił przed dalszą podróżą :)

lub tez nocleg na przeprawie promowej calkowicie za free z toaletą i prysznicami plus kuchnia do dyspozycji w ogrzewanym budynku poczekalni 8-) ( foto na samym dole)

Bronek - 2016-08-01, 09:32

Już rozumiem ,że fotki przerabiasz , ale zrzut z nawigacji ????? :confused

To chyba jakaś choroba..........wzroku . :?: Ciekawe czy dotyczy receptora, czy bardziej ośrodkowo się szerzy. ??? :mrgreen:

Co końca wieńczącego dzieło , myślałem ,że to cycki a nie Norwegia :shock:
I dlatego gliny na fiutka u Ewy zabrało :(

CORONAVIRUS - 2016-08-01, 10:16

Te szymkowe wspomnienia muszą być smutne jeśli tak foty koloruje. Szkoda chłopa😎
Tadeusz - 2016-08-01, 10:21

BIORCA napisał/a:
Te szymkowe wspomnienia muszą być smutne jeśli tak foty koloruje. Szkoda chłopa😎

On tylko poprawia dzieło boże. :szeroki_usmiech

CORONAVIRUS - 2016-08-01, 10:30

Bóg sprawdził gdzie szymek i wyłączył mu kolory by ten mógł zabłysnąć w towarzystwie. No i stało się wedle woli Pana :spoko
Bronek - 2016-08-01, 10:53

Tadeusz napisał/a:
BIORCA napisał/a:

On tylko poprawia dzieło boże. :szeroki_usmiech

O ile Stwórca mylić się nie mógł , to Szymek chyba tak .
W naszym mniemaniu .
A w Jego, chyba jednak sadzi ,ze jest jest nieomylny :mrgreen:

Szymek na Papieża , ten też ma monopol na prawdę . :mrgreen:

Jakaś ta Nieznana Norwegi uduchowiona się zrobiła ??
Cuda Panowie CUDA
Przez Cudaka tworzone.

szymek1967 - 2016-08-01, 10:57
Temat postu: wyprawa na maskonury kutrem
polecam tez by wybrac sie w morze takim oto ustrojstwem :)
podobnym popłynąłem na maskonury czyli skrzyzowanie pingwina z papugą 8-)

ten cud natury i dzieło Boze mozna spotkac tylko i wyłącznie w jednym,jedynym miejscu w Norwegii
warto jednak sie skusic choc cena zbytnio nie zacheca ale...
wydajemy poteżną kasiore na roznego typu bzdury ,chocby fajki czy wóde albo na nową satelite by swiadomie i z premedytacją oddawac sie masochistycznym pieszczotom telewizyjnych audycji
a skoro tak to moze lepiej miast tego przeznaczyc zaskorniaki na wlasnie taką wyprawe w morze,e ?

polecam szczerze bo jak powiadają podróze kształcą a ptaki uspokajają ( co przyda sie z pewnoscią wielu kolegom jak widac :-P )

ps2

.Najwyższy punkt wyspy wznosi się 333 m n.p.m. Runde zamieszkuje 160 osób i ... 500 tysięcy ptaków morskich. Większość z nich gnieździ się w ogromnych koloniach na skalnym klifie o wysokości 250 metrów na zachodniej stronie wyspy. Runde ma wyjątkową rozmaitość gatunków ptaków, głównie morskich gnieżdżących się w koloniach.

Na stromych stokach i zielonych polach pasą się Renifery, a w morzu żyją foki, morświny i olbrzymia ilość ryb którymi karmią się tysiące ptaków.

W okresie od 15 marca do 31 sierpnia dostęp na tereny lęgowe ptaków jest zabroniony. Można poruszać się tylko oznaczonymi ścieżkami do miejsc oznaczonych tabliczkami. Granice obszarów chronionych oznaczane są kamieniami i słupkami. Nie wolno podchodzić blisko do dorosłych ptaków, piskląt i gniazd.

Na wyspie Runde oprócz Rezerwatu Przyrody Goksøyrmyrane znajdują się 3 obszary siedlisk ptaków objęte ścisłą ochroną:
1. Północne zbocza Runde.
2. Zachodnie klify Runde.
3. Kløfjellet i Hellestien.

CORONAVIRUS - 2016-08-01, 12:15
Temat postu: Re: wyprawa na maskonury kutrem
szymek1967 napisał/a:
polecam tez by wybrac sie w morze takim oto ustrojstwem :)
podobnym popłynąłem na maskonury czyli skrzyzowanie pingwina z papugą 8-)

ten cud natury i dzieło Boze mozna spotkac tylko i wyłącznie w jednym,jedynym miejscu w Norwegii
warto jednak sie skusic choc cena zbytnio nie zacheca ale...
wydajemy poteżną kasiore na roznego typu bzdury ,chocby fajki czy wóde albo na nową satelite by swiadomie i z premedytacją oddawac sie masochistycznym pieszczotom telewizyjnych audycji
a skoro tak to moze lepiej miast tego przeznaczyc zaskorniaki na wlasnie taką wyprawe w morze,e ?dj.[/b]
.

W starym namiocie to rozumiem te żale ale w wypasionym VW to już oszukiwanie siebie za zgodą, jak sądzę , Pana😝. Jeszcze jak ktoś na to zarobi uczciwie to też bym zrozumiał ale szymku Ty nie powinieneś nas tu mamić. Mieliśmy czas się podowiadywać więc proszę nie wk****j ludzi 😤

Bronek - 2016-08-01, 12:25

Zapomniał tabletek. A tam aptek jak na lekarstwo.
A lekarstwa drogie.
A drogi szorstkie, to opony łyse
Opony gładkie i te na kołach i ta w głowie.

Ot i mamy zabawę :lol:
A nie powinniśmy, bo tylko dzieci są rozgrzeszone jak pokazują palcem :mrgreen: odmieńców. :mrgreen:

Zaprawdy powiadam Wam, lepiej niech sobie koloruje niż by miał majsterkować. :mrgreen:

Ps Szymek nie przejmuj się.. Pozdrawiam, dzięki za życzenia :spoko
Tak na weszelki wypadek, gdybyś zaczął mieszać saletrę lub cnc. Podlizuję się :roza: :oops:

Tadeusz - 2016-08-01, 12:48

Panowie, Szymek bardzo sie stara i należy to docenić. Pokazuje kawałek pięknej Ziemi swoimi oczami i nikomu nie czyni krzywdy klikaniem w fotoshopie.

Zgrywamy się troszkę, ale przecież On się nie gniewa. :szeroki_usmiech

Na razie nie widzę powodu żeby ten wątek ciąć.

Jestem zainteresowany dalszą częścią reportażu jako, że piękno Norwegii działa na mnie energetyzująco i wprawia w dobry nastrój.

Dzięki temu wątkowi częściej się uśmiecham. :ok

Bronek - 2016-08-01, 13:17

Popieram. Szymaek ma dystans do siebie. Niestety ta zaleta jest też wadą.
Nic z tego nie rozumiem, ale Norwegia na tym zyskuje, podobnie jak śmietniki w foto Tadeusza.
Alleluja i do przodu.
:mrgreen:

szymek1967 - 2016-08-01, 15:18
Temat postu: piekno struktury skał
Tadeusz napisał/a:
Dzięki temu wątkowi częściej się uśmiecham. :ok

krzlac - 2016-08-01, 22:10

Zrobił się straszny śmietnik z tego wątku, który też miałem okazję budować.
Kolorów już się nie czepiam, wypowiedzi nie na temat też. Czepię się jeszcze raz maskonurów.
Szymek, te dwa zdjęcia są Twoje czy nie. Mi to "śmierdzi" "wujkiem" Google.

szymek1967 - 2016-08-01, 22:11

przepraszam ale nie moge narazie kontynuowac wątku
mam jeszcze wiele ciekawych fotek z miejsc mniej znanych i uczęszczanych
lecz potrzeba chwili zmusza mnie do odstawienia tego deseru na co najmniej kilkanascie dni

wszystkim bardzo ,bardzo dziekuję za uwagę , jestem naprawde przeszczęsliwy ze temat wzbudził takie zainteresowanie bo naprawde warto ,
Norwegia to kraj niezliczonej ilosci cudow natury !

prosze szanownych kolegow o wstawianie swoich ciekawych foci tak by temat nie umarł :)

wszystkich zniesmaczonych moim gustem z całego serca przepraszam ale taki mam klimat
mam nadzieje ze nikogo tym nie uraziłem a efekt w zasadzie został osiągnięty -
o Norwegii mówi sie :wyszczerzony:

ps. gorąco zachecam kolegow ktorzy chetnie wyrazali opinie w kwestii formy by zajęli sie trescią
miast szarpac sie z tematem jak jehowa z klamką ;)

z przyjemnoscią pooglądam kazde fotki bez wzgledu na ich walory artystyczne 8-)

z przyjacielskim pozdrowieniem wasz na zawsze wierny szymek :spoko

do kolegi krzalec
jedno z tych zdjec pochodzi rzeczywiscie z google ( to małe z kiepską rozdzielczoscią) ale nie postrzegaj tego jako podstep gdyz chciałem ukazac piekno tego stworzonka natomiast zdjecie ktore cie poruszyło do głębi robione jest przez fachowca od ptakow ( ale prózno szukac w google)
przyznam ze i na mnie robi ono kolosalne wrecz wrazenie wiec kiedy ( da Bog) zimową porą nawiedze to miejsce powtornie postaram sie dokonac tej sztuki samodzielnie ( potrzebny tu jest profi sprzet z profi optyką ) 8-)

eMKa - 2016-08-01, 22:13

No nie wiem co chcesz uzyskać prezentując “landrynki” :-/ Przecież to żadna sztuka zrobić takie fotki, nawet bezpośrednio aparatem, bez korekty w kompie. Wydaje mi się że Twoje zdjęcia nie zachęcają do wizyty w Norwegii, a to przepiękny kraj, stworzony dla camperingu, za każdym zakrętem “widokówka”.
Owszem, nie robisz nikomu krzywdy, ale irytujesz kolegów, o to Ci chodzi? Jak tak to ok maluj dalej.
Twoje wypowiedzi (nauki) są wielce kontrowersyjne , teraz dodajesz malowanki.
Twoje zdjęcia są w większości bardzo fajne, ciekawe ujęcia, nie psuj tego chłopie. :)

ZEUS - 2016-08-01, 22:18

krzlac napisał/a:
Czepię się jeszcze raz maskonurów.
Szymek, te dwa zdjęcia są Twoje czy nie.

niestety adresat pytania kolejny raz zastosował unik zamiast odpowiedzieć krótko TAK/NIE (moje)... :(

szymek1967 - 2016-08-01, 22:21

eMKa napisał/a:
Twoje wypowiedzi (nauki) są wielce kontrowersyjne

drogi przyjacielu jesli mozna
nauki nie były moje to po pierwsze
po drugie moim zamiarem nie była prezentacja umiejetnosci obróbkowych bo ich nie posiadam :)
generalnie chciałem podymic w wątku by ruszyc temat Norwegii i tak tez sie stało :)

w sumie do krytyki jestem przyzwyczajony dzieki temu forum wiec czułem sie jak rybka w stawie :)

wlasciwie to szczerze mówiąc zle bym sie czuł gdybym usłyszał pochwałę :-P

juz tak mam, niektorzy mówią ze jestem z lekka cwiknięty , ja dziwie sie ze są to niektorzy :)

naprawde was pozdrawiam i zycze wyprawy do Norwegii z całego serca ktore mimo wszystko jest całkowicie zdrowe :ok

ps. aaa.... i dodam ze rano o szostej startuje w pieszej pielgrzymce na Jasną Góre by modlic sie miedzy innymi za was drodzy koledzy :spoko czeka mnie 12 dni fantastycznej wedrówki i ponad 370 km pieszkom przez nasze piekne wioski i lasy :spoko

SlawekEwa - 2016-08-01, 22:23

Cytat:
zamiast odpowiedzieć krótko TAK/NIE (moje)...

szymek1967 napisał/a:
jedno z tych zdjec pochodzi rzeczywiscie z google ( to małe z kiepską rozdzielczoscią)

szymek1967 napisał/a:
) zimową porą nawiedze to miejsce powtornie postaram sie dokonac tej sztuki samodzielnie

I wszystko jasne :chytry

szymek1967 - 2016-08-08, 18:26

Hej.hej rebjata
widza ze wątek z lekka zastygl
ale ale...
juz za pare dni za dni pare
wroce z pielgrzymowania i..
wrzuce kilka podkreconych foci z miejsc znanych i mniej znanych ku waszej radosci

Wytrzymajta i bądzta cierpliwe

Pozdrawlaju ja was cieplutko z polmetka pieszej pielgrzymki na Jasną Gore gdzie oczywiscie pomodle sie za calą naszą kamperową brać

:kwiatki:

ZEUS - 2016-08-08, 20:27

jednak tęsknisz... :-P :spoko
szymek1967 - 2016-08-13, 10:27
Temat postu: skalka
no ba !
jakze mógłbym nie tesknic za Wami :spoko

ps. tesknie tez za Norwegią i jej niepowtarzalnym klimatem
powoli ,powoli zaprzyjazniam sie z myslą o zimowym wypadzie na Nordkapp
by podziwiac go w blasku zorzy polarnej

wkrotce zapodam na forum pewną propozycje ktora jak mysle "wkreci" nas we wspolną
akcje pt " Norwegia zimą " 8-)

ps2
ku pocieszeniu serc wrzucam drobną focie :mrgreen:

szymek1967 - 2016-08-14, 14:38
Temat postu: piekno
witam po przerwie :spoko

czy ktos w ogóle tu jeszcze zagląda ,e ?
mam wrazenie ze tak wam zohydziłem tę Norwegie iz echo po wątku rozlgło sie podobnie jak w domu po wypłacie :mrgreen:

ps. dajcie troche swoich foci bo.....

wlożę kij w mrowisko lada moment :diabelski_usmiech

szymek1967 - 2016-08-15, 09:50
Temat postu: droga na Lofoty
hej przyjaciele :spoko

tak wygląda droga na Lofoty ," droga przez mękę" :mrgreen:
warto się nią wybrac choc czeka nas 9 przepraw promowych

ps. co do tematu

nie widze powodow bym miał zakładac oddzielny temat, forum wydaje sie byc publicznym nie zaś prywatnym folwarkiem :)
kazdy ma prawo do swojego spojrzenia na Norwegie jakby sie kto pytał :mrgreen:
moje jest własnie takie

te niby perfekcyjne pierwsze siedem stron tematu zawiera focie ryb,kolegow na tle znakow drogowych itp.. wiec zarzut jest chybiony drogi bracie :-P

jesli nie potraficie zaakceptowac to nauczcie sie choćby tolerancji(to modny przymiot w dziesiejszych ,trudnych i ciekawych czasach) , polecam :haha:

pozdrawiam was drodzy przyjaciele w ten piekny swiąteczny dzien :spoko

szymek1967 - 2016-08-15, 11:51

MILUŚ napisał/a:

Po raz ostatni wypowiadam się w tej sprawie...........

eee tam....gadasz tylko Milus
napewno nie raz zabierzesz jeszcze tu głos , zwlaszcza gdy zapodam kolorowanki z zimowego wypadu na Nordkapp z piękną zorzą polarną :spoko

szymek1967 - 2016-08-15, 12:12
Temat postu: maskonur specjalnie dla kolegi Krzalec
andrzej627 napisał/a:
O co Ci właściwie chodzi?

no jak to o co mi chodzi ? o Norwegie bracie, o Norwegie własnie :ok

"de gustibus non est disputandum" co znaczy ze o gustach sie nie dyskutuje :)

ja widze te Norwegie własnie w taki sposob ,ty z pewnoscią widzisz ją inaczej
wątek jest po to by dzielic sie nawzajem swoimi postrzeganiami swiata nie by dyskutowac o sztuce fotografii :)
skupiacie sie za bardzo na mojej skromnej osobie miast pytac np gdzie to zdjęcie zostało wykonane :mrgreen:

ale ok. postaram sie jakos pogodzic temat i wrzuce kilka foci troszeczkie innych niz dotąd :spoko

krzlac - 2016-08-16, 08:44

Dziękuję za maskonury. Ja jednak nie czekam na takie zdjęcia. Internet pęka od nich w szwach. Na tym forum oczekuję na zdjęcia robione przez kolegów z CT, a w tym dziale czekam na opis jakigoś miejsca w Norwegii, w którym jeszcze nie byłem.
szymek1967 - 2016-08-16, 16:30
Temat postu: moje odbicie
juz jestem drodzy przyjaciele :mrgreen:

piekny potok gorski wraz z ....

no własnie ...
z czym ,e ?

" szukajcie a znajdziecie" :spoko

Wojciechu - 2016-08-16, 18:17

Po ładnych maskonurach i trochę z ciekawości jestem na Twoim poscie. Ostatnie zdjęcie maaaasakra - od kolorów aż mnie bolą zęby. Odpuszczam - mam nadzieje, że kiedyś dojrzeje do Twojego artyzmu. Baw się dobrze. :spoko
Ahmed - 2016-08-16, 18:47
Temat postu: Re: moje odbicie
szymek1967 napisał/a:

no własnie ...
z czym ,e ?

" szukajcie a znajdziecie" :spoko

Młoda Maryja , żona Jezusa z którą miał dużo dzieci , zgadłem :bajer

Bronek - 2016-08-16, 20:43

Toż to wino....
Kolejny raz cud, tylko tym razem musujące.
Co raz lepiej idzie sprawcy cudów.

Udało się nawrócić dziewicę, to i mnie może?

Ale na jabola mnie nie weźmie.

Ps Też spadam WC mnie interesują tylko jak skrót pożądany po grochówce.

szymek1967 - 2016-08-16, 21:17
Temat postu: zielonkawy fiordzik
hola,hola pany !
prosze bez polityki i waszych mądrosci teologicznych 8-)

rozmawiamy o radosnej tworczosci szymka ewentualnie o wizji Norwegii jaką on prezentuje
w kiczowatych zdjeciach 8-)

gdybym miał ochote z wami pogadac o tym w co wierzycie z pewnoscią zawitał bym w waszej "zupie" w dziale zamknietym

jednak szacunek dla samego siebie powstrzymuje mnie przed tym :szeroki_usmiech

ps. prosze odnosic sie do tematu a wdziecznosci mojej nie bedzie konca :spoko

Rav - 2016-08-16, 21:25

No dobra: wkomponowałeś tam bohaterkę dziecięcej bajki Meridę Waleczną. Co teraz? W nagrodę otrzymam kurierem worek ziemniaków?
Ed - 2016-08-17, 14:51

W lewym dolnym rogu widzę trola chichichi :spoko
szymek1967 - 2016-08-18, 07:03

bravo chlopaki, zadanie co prawda nie bylo az tak trudne zeby nie mozna bylo dostrzec panienki ale
rzeczywiscie jest tam postac zanurzona w potoku ,jaka ? hmn....ktoz to wie :)

w nagrode otrzymujecie ode mnie dobre slowo : " Miłego dnia " :spoko

gino - 2016-08-18, 08:09

zibi napisał/a:
z Nikifora.... też na początku wszyscy nie mieli pojęcia o sztuce... dajmy sprawie czas.... :spoko

ale jest ''sztuka'' której ktoś tam może nie rozumieć ..
lub zwykły ... kicz
niczym krasnale ogrodowe :spoko

przepraszam Szymek, ale poza ostatnią fotką, nie da się tego oglądać :roll:

szymek1967 - 2016-08-18, 11:46
Temat postu: piekno
gino napisał/a:
przepraszam Szymek, ale poza ostatnią fotką, nie da się tego oglądać :roll:

wiec nie oglądaj Gino, a przepraszac nie musisz bo i nie ma za co 8-)

ps. nie to zebym porownywal ale...

przypomnijcie sobie Van Gogha i jego historie :-P
jego obrazy początkowo uznawano za abslutny kicz i dopiero po smierci staly sie prawdziwymi arcydziełami 8-)

szymek1967 - 2016-08-19, 08:53
Temat postu: podrasowane kolorami
miłego dnia :spoko
szymek1967 - 2016-08-20, 10:42
Temat postu: taki se ...widoczek
hej,hej...
szymek1967 - 2016-08-20, 20:23
Temat postu: alez piknie
pieknie po prostu....
szymek1967 - 2016-08-21, 21:32
Temat postu: piekne ujecie
taki klimat tez pikny,e ? :mrgreen:

ps. juz sie nie moge doczekac zimowej eskapady na Lofoty by uchwycic zorze w swej krasie :)

ale cosik mnie sie wydaje ze z wyjazdu mogą byc nici ,jak czytam dziesiejszą prase niemiaszki szykują sie do wojny ,moze byc problem z wszelkimi podrózami :?
http://wiadomosci.wp.pl/k...1796d&_ticrsn=5

szymek1967 - 2016-08-22, 12:59
Temat postu: niby straszne ale....
w sumie to piekne ptaszyska
szymek1967 - 2016-08-23, 10:18
Temat postu: zachod sloneczka
i jeszcze jedno spojrzenie jak piekny jest swiat :mrgreen:
bart.ek - 2016-08-23, 11:12

szymek1967 - 2016-08-25, 09:15

spojrzenie na Nordkapp :ok
CORONAVIRUS - 2016-08-25, 09:24

:-P
szymek1967 - 2016-08-26, 09:00

Nordkapp dalej :)
Socale - 2016-08-26, 11:24
Temat postu: Re: skalka
szymek1967 napisał/a:
...
tesknie tez za Norwegią i jej niepowtarzalnym klimatem
...

A w Krużewnikach był? :diabelski_usmiech
.
Nie sądziłem że dotrwam do końca, strasznie mnie zmęczyły te zdjęcia, wyśrubowane , przesterowane. W gruncie rzeczy to nic na nich nie widać.
Zawsze sądziłem że cała sztuka polega na ujęciach jak najbardziej rzeczywistych/wiernych w naturze.
Nie przekonało mnie to do "piękna Norwegii" i odwiedzenia jej a wręcz odwrotnie, ale...
.

Ponadto kilka fotonieprawd, bo np 15 lipca tam lało cały dzień, było ponuro a szymek zapodał foto z tego dnia z pięknym słońcem.
Albo 17 lipca, też nie wiem skąd słońce na foto skoro tego dnia w ogóle nie wzeszło bo to była niedziela więc odpoczywało se poza widnokręgiem, wzeszło dopiero w poniedziałek.
No i?
:-P

Działanie szymka jest może celowe, by nie oddawać wierności widoków -tak jak opowiadanie filmu przed oglądaniem.

Jestem przekonany - wszak szymek nie szympans i ma na tyle rozumu, że w prywatnym fotoarchiwum przechowuje fotki w postaci oryginalnej.
Tytuł mówi wszystko.
Jestem pewien że zgadłem :)
Pietr, thx za pozdrówka ze stamtąd.

szymek1967 - 2016-08-27, 19:46

Cytat:

A w Krużewnikach był? :diabelski_usmiech

w Krużewnikach teraz siedzi :wyszczerzony: siedzi i ryby łowi ,o !

ps. ale tu nie o Krużewnikach a o Norwegii do ktorej widze coraz wiecej ludzi sie przekonuje ...i słusznie bo naprawde warto :)

Socale - 2016-08-28, 22:55

No gdzieżeś w Krużewnikach tyś Ty, skoro jech na mapie nie ma.
Lubomierz, no bardziej :)
.
A Norwegia, wiem, piknie jest ponoć ale oryfotek nie widzę więc nie wiem bo nie byłem. I nie wiem czy będę bo wizjonerem niem jest, choć takie zamiary kiedyś/ówczas były poważne.
Zniechęciłeś mnie zdjęciami bo nie są prawdziwe.
To jak promocja w sklepie, im bardziej hałaśliwie przesadzona tym odwrotniej na mnie działa.
.
Piotruś, może na Święto Bachusa wreszcie rękę sobie podamy, hę?

szymek1967 - 2016-08-29, 09:53

Socale napisał/a:
A Norwegia, wiem, piknie jest ponoć ale oryfotek nie widzę więc nie wiem bo nie byłem. I nie wiem czy będę bo wizjonerem niem jest, choć takie zamiary kiedyś/ówczas były poważne.

no to szkoda bo rzeczywiscie juz Norwegii nie zaliczysz w przyszlosci :spoko
to co wam mowie od ladnych paru lat staje sie faktem niestety :-/

https://gloria.tv/video/Go3LNW4nJoVFLPHSXUBzpdGq9

ps. mimo wszystko zycze pokoju ducha :spoko

szymek1967 - 2016-08-30, 09:48

:mrgreen:

ps. ciekawe komu by sie chciało lecieć kilka kilosów po skałach i bagnach by zrobic takie oto ujecie 8-)

większosc ludkow wjezdza na Nordkapp kamperem i przejdzie zaledwie kilkadziesiąt metrow do globusa ziemi by machnąć słit focie swoim niezawodnym aparatem "zorka" i po ptokach

ale ruszyc dupsko i zrobic spacerek na sąsiednią górkę ooooo...to już nie my :szeroki_usmiech

ech turysty :oops:

Socale - 2016-08-30, 11:20

szymek1967 napisał/a:

...
ale ruszyc dupsko i zrobic spacerek na sąsiednią górkę ooooo...to już nie my
...

Oooo to to to. Co prawda nie w N ale w CRO, siła potrzeby zdobycia trudnej górki za zdrowie ukochanej motywowała i dała tyle pary że 20 latek bez motywu nie miałby ze mną szans :)
Wlazłem choćby na Televrin, kto wlazł ten wie że łatwo nie jest.

szymek1967 - 2016-09-01, 10:38

a tu nie reni- juszis a reni-fer jakby sie kto pytal :)
szymek1967 - 2016-09-02, 11:12
Temat postu: to nie reni-fer
a to juz insze bydlęcie ktore okupuje drogi Pólnocy :ok
trza na nie uwazac bo nie boi sie kampera :)

szymek1967 - 2016-09-03, 19:55

cekawe spojrzenie na Fiord :)
focia lekko skrecona ale co tam..., mnie sie podoba :ok

izola - 2016-09-03, 20:40

Cytat:
a tu nie reni- juszis a reni-fer jakby sie kto pytal :)
renifer11.jpg

wygläda na majaki :diabelski_usmiech

yuras - 2016-09-04, 10:54

:wyszczerzony:
szymek1967 - 2016-09-05, 10:33

yuras,bardzo dowpcipne , jednak wrzuc cos z Norwegii rodem a bedzie jeszcze bardziej zabawne :mrgreen:

ps. mimo wszystko cieszy fakt iz macie poczucie humoru , to rokuje na przyszlosc ktora jawi sie raczej smutno :spoko

Cyryl - 2016-09-05, 12:40

podróż fajna, ale dokumentacja trochę zbyt oryginalna jak na mnie.
dla mnie zdjęcia są po to, aby pokazać co widziałem, spotkałem, przeżyłem. natomiast te fotki nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, może są wspomnieniem wizji jakie doświadczyłeś po "ziołach"?

przyczyna tkwi zapewne w tym, że sama podróż pewnie Cię całkowicie rozczarowała i poczułeś konieczność ubarwienia jej.
to tak jak z dziewczynami: nie ma brzydkich tylko czasem wina brak.

yuras - 2016-09-05, 13:50

szymek1967 napisał/a:
yuras,bardzo dowpcipne , jednak wrzuc cos z Norwegii rodem a bedzie jeszcze bardziej zabawne

Sam żeś ten znak powiesił, bo ja takie przykręcałem, a w Norwegii chyba nie byłem.

szymek1967 - 2016-09-05, 13:58
Temat postu: trzeba miec poukładane we łbie...
:wyszczerzony:

yuras
ja znaki kradnę nie maluje,o ! :diabelski_usmiech

ps2. cyryl,
podroz musi byc oryginalna ,inaczej staje sie nudna :-P

ciekawym jaką to sweet focią was w koncu rozruszam ? moze z pogranicza transcedencji,e ? :roll:

yuras - 2016-09-05, 14:19

A takie słodziaki widziałeś
szymek1967 - 2016-09-05, 15:41

no ba ! a bo to raz :wyszczerzony:
Rawic - 2016-09-05, 17:33
Temat postu: Re: piekne ujecie
szymek1967 napisał/a:
taki klimat tez pikny,e ?

Albo Klimt, albo Hundretwasser ?
Austria też miała swoich Szymków, i ich dzieła są bardzo cenne.

Cyryl - 2016-09-06, 05:32
Temat postu: Re: trzeba miec poukładane we łbie...
szymek1967 napisał/a:
...podroz musi byc oryginalna ,inaczej staje sie nudna :-P

ciekawym jaką to sweet focią was w koncu rozruszam ? moze z pogranicza transcedencji,e ? :roll:

musisz sobie zadać pytanie: czy podróżujesz po to, aby coś zwiedzić, zobaczyć, przeżyć, czy po to aby innych zadziwić, pochwalić się przed nimi na forum?

szymek1967 - 2016-09-06, 08:49

Cytat:
musisz sobie zadać pytanie: czy podróżujesz po to, aby coś zwiedzić, zobaczyć, przeżyć,

podrózuje przede wszystkim by zadziwic samego siebie :wyszczerzony:

szymek1967 - 2016-09-08, 09:45
Temat postu: Trondheim
tys piknie ,o ! :)
Ahmed - 2016-09-08, 13:13

Szymku , zapal wreszcie światło :idea bo nadal błądzisz :spoko
szymek1967 - 2016-09-09, 09:49
Temat postu: fajniusio
widac oskp ze nie masz nawet "smaku"
latasz po wątkach jak wesz i gdzie nie napiszesz to albo bluzgi albo bzdety :-/
nawet dowpcipny byc nie potrafisz jak koledzy :oops:

opisz w koncu jakis swój wypadzik ,chocby łikendowy ,wklej focie ,pochwal sie czymkolwiek innym niz tylką wszechobecną negacją wszystkiego i wszystkich dookoła ( prócz arabow oczywiscie )

Ahmed - 2016-09-09, 18:28

Szymku , astaghfirullah , lecz zastanawiam się skąd ta katoagresja ? Czyżby załączone zdjęcie nie było zbyt kolorowe ?

fi amani Allah :spoko

NINED - 2016-09-09, 18:53

mnie fotki Szymka nie przeszkadzają, tak jak nie przeszkadza mi jeleń nad ruczajem-choć to nie mój gust
szymek1967 - 2016-09-11, 10:07

" Wiec chodz pomaluj mój swiat na żółto i na niebiesko..." :szeroki_usmiech
Rawic - 2016-09-11, 22:38

szymek1967 napisał/a:
Wiec chodz pomaluj mój swiat na żółto i na niebiesko..."
tak to ładna piosenka i ładna ilustracja do niej, bravo, pamiętam wspaniałą Elę Dmoch
szymek1967 - 2016-09-12, 10:22

Rawic napisał/a:
pamiętam wspaniałą Elę Dmoch

tia....
to smutna historia ,piekne dziewcze nieszczesliwie zakochane , popadla w acedie ,ech... :?

darboch - 2016-09-12, 12:41

brams - 2016-09-12, 16:37

Ale zarąbisty wątek podróżniczy!

Piter- nie przejmuj się krytyką, ani arabskim ChWco.

Szczęśliwie byłem w Norwegii przed Tobą, to wiem, jak jest. :mrgreen:

Dawaj śmiało, może nie oślepnę! :bukiet:

izola - 2016-09-12, 18:44

Przedemna jeszcze stoi wyprawa do Norwegii- jak nie bedzie tak ladnie klorowo to sie poskarze...ale komu? chyba kuniowi . :mrgreen:
Foty sa inne, ale trzeba przyznac - oko przyciagaja

szymek1967 - 2016-09-13, 09:37

Izola, to radze sie spiesz :idea:
wkrotce bedzie to niemozliwe ( wkrotce znaczy przyszly rok)
tymczasem spojrz na przepyszny widok barwnych,norweskich kamiennic w miescie Bergen :)

ps. jedz kolezanko ino bystro :spoko

szymek1967 - 2016-09-14, 09:48

i to jeszcze o ! :ok
Socale - 2016-09-14, 10:09

szymek1967 napisał/a:
...
...

:shock: Dlaczego?

Ahmed - 2016-09-14, 10:24

Socale napisał/a:
szymek1967 napisał/a:
...
...

Bo z UE wylecimy a pisiory paszporty nam poodbierają :spoko

szymek1967 - 2016-09-14, 10:30

Socale napisał/a:

dlatego ze bedziemy w stanie wojennej pożogi Socale :-/
niestety ale tak bedzie wiec korzystajmy poki czas z wolnosci i pokoju :idea:

ps. to ze z uni wylecimy to paradoksalnie dobry znak dla nas ,widac co ta unia dzis reprezentuje
chyba nikt z nas nie chcialby miec sytuacji z Francji albo Niemiec :?
generalnie to ta cala unia lewacko-faszystowska jest nam potrzebna jak wrzod na dupsku :-/
obedziemy sie bez niej,stworzymy swoją grupe gdzie Polska bedzie Liderem , Polska z wartosciami ,Polska
wolna od ideologi multi-kulti, wolna od najezdzcow ktorych jedynym celem jest dzihad w Europie :idea:

https://gloria.tv/video/sYTecAWkYjufHBMT87Ku8sTUj

cezol - 2016-09-14, 14:23

szymek1967 napisał/a:
Socale napisał/a:

dlatego ze bedziemy w stanie wojennej pożogi Socale :-/
niestety ale tak bedzie wiec korzystajmy poki czas z wolnosci i pokoju :idea:

ps. to ze z uni wylecimy to paradoksalnie dobry znak dla nas ,widac co ta unia dzis reprezentuje
generalnie to ta cala unia lewacko-faszystowska jest nam potrzebna jak wrzod na dupsku :-/
obedziemy sie bez niej,stworzymy swoją grupe gdzie Polska bedzie Liderem , Polska z wartosciami ,Polska
wolna od ideologi multi-kulti, wolna od najezdzcow ktorych jedynym celem jest dzihad w Europie :idea:

taki mocher nie powinien opuszczac pl,robi wstyd,pielgrzymka do czestochowy i finisz

Rav - 2016-09-14, 21:51

szymek1967 napisał/a:

Zakładam, że trollujesz tylko, bowiem nie wierzę, że mógłbyś napisać to na poważnie. Polska liderem? Może jarkacza na lidera od razu namaścimy? Już widzę tę "wiosnę ludów" i "odnowę" w pisowskim wydaniu.

Prawda jest taka, że nie mamy alternatywy, a aktualne działania naszej światłej ekipy spowodują, że sami, na własne życzenie wyjdziemy na aut. Centrum się zintegruje i zreformuje, a my ... będziemy się przyglądać. Dopiero wtedy Putin zacznie nas rozgrywać, a my zapłacimy za to wysokoą cenę. Pierwsze co wtedy zrobię to ... wyjadę do tej zepsutej zachodniej demokracji. Niech ciemnogród kisi się we własnym sosie - będzie biedny, ale dumny! W martyrologii wszak mamy bogate doświadczenie. Mi szkoda życia własnego i dzieci.

szymek1967 - 2016-09-15, 09:04

Rav napisał/a:
Pierwsze co wtedy zrobię to ... wyjadę do tej zepsutej zachodniej demokracji

z Bogiem przyjacielu :spoko

ps. nie zapomnij spisac testament :)

https://gloria.tv/video/xxoAcSVe9kyfJaK6BuhfLZBH9

Socale - 2016-09-15, 10:39

Rav napisał/a:
...będzie biedny, ale dumny!
...

Zdecydowanie wolę to drugie.

Bogactwo można zwalczyć, przezwyciężyć i zgarnąć wszystko. Dumy i honoru nie da się wygrać ani w wojence ani w manipulacjach. Nie zrozumie tego nikt kto pozbawiony jest cech a nastawiony jest na konsumpcję/materializm.
.
Edit:
Ale, ale... się zapędziłem, sorry nie w temat.

Pawcio - 2016-09-15, 10:48

Jak to polityka z turystyką się na forum rozstać nie mogą :nono
Podejrzewam, że tak jak i paliwa po dziesiątaku jeszcze nie ma tak i stan wojny prędko nie nastąpi :-P
ale ale inne działy od tego mamy :zlo:

Bronek - 2016-09-15, 10:53

Wlazłem tu z przypadku , a tu wizja świata retuszowanego trwa :mrgreen:

Nie dziwie się ,że można wierzyć w niebo i piekło, z takim postrzeganiem rzeczywistości .
Wyobraźnia czyni cuda.

Zresztą .... proponuję wersję dla dalatonistów, będzie bardziej szara i ponura od tych kolorowanek przedszkolnych .

Spadam bo mnie gały bolą . :spoko

Szymka nie nawrócimy i on tez szans nie ma . On czeka na inkwizycji czas , My na koniec świata . Ciekawe co szybciej . :haha:

Mam toto w ignorowanych , ale pojawiają sie te tematy gdy kliknie się na nieczytane .. Szkoda.

szymek1967 - 2016-09-15, 11:03

oj tam , oj tam...
tak se tylko gaworzymy :-P

ps. jednak coby nie powiedziec golym okiem widac ze siedzimy na beczce prochu :-/
wystarczy jedna mala iskra,byle powod i mamy pieklo na ziemi :(
cieszmy sie wiec tymi chwilami ktore Bog nam daje poki czas , cieszmy sie malymi rzeczami, cieszmy sie sobą i naszymi rodzinami
i ci ktorzy widzą swiat na kolorowo i ci ktorzy widzą go szaro i ponuro :spoko

Ahmed - 2016-09-15, 12:02

szymek1967 napisał/a:
stworzymy swoją grupe gdzie Polska bedzie Liderem , Polska z wartosciami ,Polska

,,Problem rasizmu to problem kultury. Rasistą jest człowiek bezmyślny. Agresywny sekciarz. Cham. Ludziom, którzy uważają się za coś wyższego, niż są i niż na to zasługują, rasizm jest potrzebny jako mechanizm dominacji i samowyniesienia. Jako trampolina, która wyrzuci ich w górę. Ciemny poszukuje jeszcze ciemniejszego, by dowieść, że sam nie jest najciemniejszy. Szuka gorszego, ponieważ chce się pokazać lepszym. Musi kimś gardzić, gdyż to daje mu poczucie wyższości, pozwala zapomnieć, że on sam jest marnością''

- Kapuściński

tomasz_bidon - 2016-09-15, 12:27

oskp napisał/a:

,,Problem rasizmu to problem kultury. Rasistą jest człowiek bezmyślny. Agresywny sekciarz. Cham. Ludziom, którzy uważają się za coś wyższego, niż są i niż na to zasługują, rasizm jest potrzebny jako mechanizm dominacji i samowyniesienia. Jako trampolina, która wyrzuci ich w górę. Ciemny poszukuje jeszcze ciemniejszego, by dowieść, że sam nie jest najciemniejszy. Szuka gorszego, ponieważ chce się pokazać lepszym. Musi kimś gardzić, gdyż to daje mu poczucie wyższości, pozwala zapomnieć, że on sam jest marnością''

- Kapuściński

Kapuściński :lol: :lol: :lol: – uwikłany w stalinizm, służalczy wobec partyjnych koterii. Epizod współpracy z wywiadem PRL i jego problemy w życiu osobistym.

Cesarz polskiego reportażu po prostu zmyślał.

Po latach okazało się, że bardzo wiele faktów jakie przywoływał w swoich książkach to konfabulacje. Poczynając od przypadków, gdy rzekomo stał przed plutonem egzekucyjnym, przez przedstawianie zasłyszanych plotek jako prawdy objawionej, po sugestie ze przyjaźnił się z ludźmi, z których nie widział na oczy, po rzeczy bardziej osobiste jak nieprawdziwa opowieści o ucieczce ojca z transportu do Katynia.

Tadeusz - 2016-09-15, 12:48

tomasz_bidon napisał/a:
oskp napisał/a:

- Kapuściński

Kapuściński :lol: :lol: :lol: – uwikłany w stalinizm, służalczy wobec partyjnych koterii. Epizod współpracy z wywiadem PRL i jego problemy w życiu osobistym.

Cesarz polskiego reportażu po prostu zmyślał.

Po latach okazało się, że bardzo wiele faktów jakie przywoływał w swoich książkach to konfabulacje. Poczynając od przypadków, gdy rzekomo stał przed plutonem egzekucyjnym, przez przedstawianie zasłyszanych plotek jako prawdy objawionej, po sugestie ze przyjaźnił się z ludźmi, z których nie widział na oczy, po rzeczy bardziej osobiste jak nieprawdziwa opowieści o ucieczce ojca z transportu do Katynia.

Cytujesz mądre słowa ale zamiast sie do nich odnieść mieszasz z błotem człowieka który jest ich autorem.

Jakie to podle, niskie, malutkie i pisiorowe.

Fuj! :bajer

szymek1967 - 2016-09-15, 16:15

a Norwegia ? :(
tyle wątkow macie na swoje mądrosci o rzeczywistosci :ok

prosze mnie obrazac ale tylko w wersji Norwegia itp gdyz taki jest wlasnie ten temat :spoko

Tadeusz - 2016-09-15, 17:01

szymek1967 napisał/a:
prosze mnie obrazac ale tylko w wersji Norwegia itp gdyz taki jest wlasnie ten temat

Jakoś nie mam ochoty Ciebie obrażać ani w tym ani w żadnym innym wątku.

Nie rozumiem tylko dlaczego sam psujesz wątek wtrętami o charakterze politycznym, co prowokuje innych. :bajer

Rav - 2016-09-15, 20:10

Socale napisał/a:

Rav napisał/a:
...będzie biedny, ale dumny!
...

Zdecydowanie wolę to drugie.

Bogactwo można zwalczyć, przezwyciężyć i zgarnąć wszystko. Dumy i honoru nie da się wygrać ani w wojence ani w manipulacjach. Nie zrozumie tego nikt kto pozbawiony jest cech a nastawiony jest na konsumpcję/materializm.

Widzisz. Jedno nie wyklucza drugiego. Nie musisz uwłaczać swojej godności, aby żyć na przyzwoitym poziomie. Głupotą zaś jest kąsanie ręki, która pomaga Ci wejść na wyższy poziom gospodarczy tylko po to aby zachować opacznie pojmowany honor.

Niektórzy jednak mają problem z racjonalnym myśleniem i obserwują świat jak przez pryzmat "szymkowych kolorów" stosowanych na fotach - jakaś majacząca wizja ideału, która jest nieosiągalna.

szymek1967 - 2016-09-15, 21:05

nie podobają sie wam kolory stosowane na fotach czy swiat nieosiągalny ,e ? :)
spieszcie sie ludziska do tej Norwegii,oj spieszcie bo lada miesiąc bedziecie stekac i biadolic nad swym losem :spoko

izola - 2016-09-15, 21:25

szymek1967 napisał/a:
Izola, to radze sie spiesz :idea:
tymczasem spojrz na przepyszny widok barwnych,norweskich kamiennic w miescie Bergen :)

ps. jedz kolezanko ino bystro :spoko
kolego rozbawiłeś mnie do łez...bystro to plynie u mnie woda w WC, o
Rav - 2016-09-15, 21:46

szymek1967 napisał/a:
spieszcie sie ludziska do tej Norwegii,oj spieszcie bo lada miesiąc bedziecie stekac i biadolic nad swym losem :spoko

Szymek - nic nie mam do Twoich kolorów. Indywidualna kwestia estetyki.

Kolory stylizujące uwieczniony świat na coś nierealnego to alegoria do wizji Polski niektórych z rządzących, którzy "dźwigają nam właśnie Polskę z kolan".

Co do Norwegii - byłem dwukrotnie i zjeździłem ją od góry do dołu... wiem, że jeszcze się tam pojawię. Zrewanżuję Ci się fotą bez obróbki i podbijania.

maszakow - 2016-09-16, 00:40

no taaak... jakby to powiedzieć.
Norwegia piękną jest zdjęcia niepoprawiane i nie powtórzone o tym świadczą. CO do reszty - wygląda to na leczenie kompleksów. szkoda że naszym kosztem. NIe karmić trolla bo spuchnie.

szymek1967 - 2016-09-16, 09:31
Temat postu: Lofoty
co do kapuscinskiego :

W kilka miesięcy po śmierci Kapuścińskiego "Newsweek" ujawnił, że dziennikarz współpracował ze służbami PRL. Sprawa ta została później opisana w biografii "Kapuściński non-fiction" Artura Domosławskiego.

- Mój mąż mówił, że wszyscy korespondenci zagraniczni byli do tego zobowiązani. Przed każdym wyjazdem był zapraszany na rozmowę. Sugerowano mu, by przekazywał informacje dotyczące sytuacji politycznej odwiedzanego kraju - wspominała przed laty Kapuścińska.

- Zachowały się nawet jakieś meldunki. Współpraca z komunistyczną bezpieką, z wywiadem PRL, była jednym z aspektów biografii Kapuścińskiego.

to cytat z dziesiejszej gazety wybiórczej :spoko

ps.a to przepiekne Lofoty ,kto nie był niech żałuje 8-)

yuras - 2016-09-16, 12:36

szymek1967,
Aparat Ci ukradli.
https://500px.com/photo/115618369/bryggen-by-jennifer-noesser?ctx_page=1&from=user&user_id=39731
https://www.flickr.com/photos/kikist/346677551/

Tadeusz - 2016-09-16, 12:48

Albo ciągnij swój wątek norweski bez wtrętów politycznych, z gadkami o czekającej nas zagładzie i mówieniem źle o ludziach, którzy czegoś dokonali, czasem nawet kosztem tulenia uszu po sobie, albo spasuj.

Rzucasz kamieniem jakbyś był bez winy.

Wstyd.

Poczytaj jeszcze raz jego słowa i zastanów się nad nimi.

Popatrz w lustro, prosto sobie w oczy. Potem popatrz na krzyżyk na piersi i myśl, myśl, myśl...

Kotek - 2016-09-16, 13:07

Już dawno doszliśmy do wniosku, że z Szymkiem się nie dyskutuje, Szymka się ignoruje, a weszłam tu tylko dlatego, że zobaczyłam wpis Tadeusza. :kwiatki:
szymek1967 - 2016-09-16, 14:09

Tadeusz napisał/a:
Jakie to podle, niskie, malutkie i pisiorowe.

spojrz co napisales i mysl,mysl,mysl...

.
Tadeusz napisał/a:
Musi kimś gardzić, gdyż to daje mu poczucie wyższości,

yuras - 2016-09-16, 14:29

szymek1967 napisał/a:

Wolę oryginalne zdjęcia.
https://www.flickr.com/ph...@N03/5824852190

szymek1967 - 2016-09-16, 14:36
Temat postu: z wlasną Żoną
ja wole koloryzowane :wyszczerzony:
moj swiat jest mimowlasną Żoną wszystko kolorowy :mrgreen:

gryz3k - 2016-09-16, 14:49

Nie wiem dlaczego nasunęło mi się stwierdzenie Farbowany lis....
Tadeusz - 2016-09-16, 18:24

Jeśli jeszcze choćby raz pojawią się w tym wątku polityczne wtręty, zamknę wątek.
Ed - 2016-09-16, 19:19

:chytry :confused Tadeuszu :pifko
szymek1967 - 2016-09-18, 22:18

dlaczego wątek ? zbanuj tego ktory dokona wkretu :ok
martini44 - 2016-09-18, 22:36

szymek1967, czy wariacje zgodnie z tematem dotyczą kolorystyki czy czego ?? fajnie tam miałeś i całe szczęście że jestem daltonistą :szeroki_usmiech
szymek1967 - 2016-09-18, 22:56

pewnie ze fajnie miałem ,teraz tys mom fojnie bom w podrozy "po przyjaciołach" :ok
wlasnie wyjechalem od Kodich z Gdanska ,wczesniej walczyłem na plaży w łazach aktualnie spie sobie grzecznie pod Toruniem (chlopaki mówią ze ponoć tu pieknie) pozniej grzeje do wawy ,na wschod Polski ,na Mazury,
wschodnią flanką az do samiuskiego dołu a potem gdzie ułanska fantazja poniesie :mrgreen:

ps.oczywiscie swiat widze przez rózowe okulary ,nie straszne mi (piiiii....) i takie tam cuda wianki , chce podrozowac i poznawac nowych ludzi :spoko

ps2. w Norwegii ...coz....
ja ją widzę tak jak na załączonych obrazkach
czy sie komus to podoba czy nie to w zasadzie nie mój problem :-P
musze przyznac ze nie ma piekniejszych widokow niz w Norwegii ,tam po prostu trzeba (było) byc :ok

martini44 - 2016-09-18, 23:05

szymek1967 napisał/a:
az do samiuskiego dołu

wpadnij na kawkę vel obiadek .... żonka moja ukochana coś wymyśli ;)

szymek1967 - 2016-09-20, 13:29

martini44 napisał/a:
wpadnij na kawkę vel obiadek

pewnie, do przyjaciół zawsze z najwiekszą przyjemnoscią jade :)
teraz tez jestem u przyjaciół tym razem w wawie :spoko

Cyryl - 2016-09-20, 14:16

szymek1967 napisał/a:
Cytat:
musisz sobie zadać pytanie: czy podróżujesz po to, aby coś zwiedzić, zobaczyć, przeżyć,

podrózuje przede wszystkim by zadziwic samego siebie :wyszczerzony:

wypadałoby zmienić tytuł tematu: narcyzym czyli wariacje Szymka nt. Szymka

szymek1967 - 2016-09-20, 20:46

Cyryl napisał/a:
narcyzym czyli wariacje Szymka nt. Szymka

szkoda ze nie jestes tu adminem, tytuł jak najbardziej trafny :ok

szymek1967 - 2016-09-22, 10:31
Temat postu: poranek
Przychodzi prędki poranek na cię, o obywatelu ziemi! przychodzi ten czas, przybliża się ten dzień grzmotu, a nie głosu rozlegającego się po górach.

:idea

szymek1967 - 2016-09-25, 15:49

tak sobie jezdze po tym pieknym naszym kraju zwanym Polska i mysle sobie ze ...
moze skoczyc na Litwe ?
jestem w koncu niedaleko ,kotwiczę nad pięknym jeziorem pt Wigry :wyszczerzony:

co o tym sadzicie ,e ?
Wilno ...hmn....

a moze by tak skok w bok :roll:

ps. dzis brak ps :ok

szymek1967 - 2016-09-26, 08:02

o i własnie
trzask-prask i jestem w Wilnie :ok
urzeka spokój i kultura ,nie ma na ulicach rozwydrzonej,wytatuowanej młodziezy jak w tzw Europie :oops:

ps. zaraz szykuje sie do zwiedzania tego uroczego miasta ,zaczne od Bramy Ostrobramskiej gdyz to główny cel mej wizyty u goscinnych braci z Litwy :)

ps.jak porowna sie np taki Paryż https://gloria.tv/video/4L1z7kFEMeDED7igMZJBshPPo

Rawic - 2016-09-26, 08:30

szymek1967 napisał/a:
zaczne od Bramy Ostrobramskiej
pomódl się do Bogurodzicy za nas grzeszników :ok
DI STEFANO - 2016-09-26, 16:58

szymek1967 napisał/a:
tak sobie jezdze po tym pieknym naszym kraju zwanym Polska i mysle sobie ze ...
moze skoczyc na Litwe ?
jestem w koncu niedaleko ,kotwiczę nad pięknym jeziorem pt Wigry :wyszczerzony:

co o tym sadzicie ,e ?
Wilno ...hmn....

a moze by tak skok w bok :roll:

ps. dzis brak ps :ok

a zawiozłeś tam coś,
oprócz siebie,
dla Litwinów będących w potrzebie???

szymek1967 - 2016-09-26, 22:19

DI STEFANO napisał/a:
a zawiozłeś tam coś,
oprócz siebie,
dla Litwinów będących w potrzebie???

no ba !

dobre słowo i modlitwe :ok

ps. powiem tak : ludzie tu są przewspaniali,Polacy na Litwie to skarb narodowy !
samo Wilno cudne, ja cały dzien chodziłem po osobliwosciach tego pięknego miasta :)
na koniec dnia miałem bonus- otóz spedziłem uroczy wieczór z panią Pelagią ,Polką mieszkającą
w Wilnie z dziada ,pradziada
kobiecina rocznik 1929 ,poznalismy sie podczas Mszy Sw. w kosciele wlasnie u Matki Bozej Ostrobramskiej

po złozeniu ofiary zaprosiła mnie do swojego skromnego domu gdzie kosztowałem litewskie specjały
i wysłuchałem z zaciekawieniem historii jej życia

jak zwykle dzien przeżyłem wspaniale i jestem wdzieczny Bogu za tak wielką łaskę bycia tutaj
bo nie lada to gratka :)

polecam z całego serca Wilno , warto tam pojechać :spoko

krimar - 2016-09-26, 22:38

jak już jesteś na Litwie, to wal do Estonii - nie pożałujesz
WINNICZKI - 2016-09-27, 00:08

Uff, przebrnąłem cały temat .Oczy mam załzawione od kolorów w jakich szymek pokazał Norwegię. Oczy mnie bolą ,ale po przebrnięciu przez ten temat, ogarnęło mnie wiekie uczucie szczęścia i wdzięczności ,że Stwórca mój nie doświadczył mnie tak jak to uczynił Szymkowi.Osobiście zmienił bym tytuł - na Lekko ćwiknięte spojrzenie Szymka na Norwegię. I cieszył bym sie ,że ja mogę odbierać piękno natury podobnie jak większość, a nie jak Szymek. Jaki ten świat jest piękny.A jak mógł by być fatalny jak bym postrzegał go oczami Szymka.e? Witaj Szymku nadal jesteś taki sam jak przed laty. Pozdrawiam Winniczek :spoko
DI STEFANO - 2016-09-27, 07:04

[quote="szymek1967"]
no ba !

dobre słowo i modlitwe :ok /quote]

tak myślałem. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Super wsparcie tamtejszej Polonii.

ZEUS - 2016-09-27, 09:19

DI STEFANO napisał/a:
szymek1967 napisał/a:

no ba !

dobre słowo i modlitwe :ok

a mnie to wcale nie zdziwiło... przecież Szymek nawet na CT ani jednego piwa nikomu nie postawił... :diabelski_usmiech

szymek1967 - 2016-09-27, 09:41

piwko ? co za bzdety! przeciez to takie infantylne :wyszczerzony:
stawiacie sobie mnóstwo piwek po czym obrazacie siebie na wzajem
wystarczy przejrzec wątki jak do siebie skaczecie :)

czy nie lepiej dobrym słowem obdarzyc człowieka miast wyimaginowanym piwkiem ?
słowo ma moc nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wielką !
jest jak miecz, potrafi przeszyc człowieka na wylot

wpierw zacznijcie ze sobą po ludzku rozmawiac,uszanujcie inne poglądy niz wasze,starajcie sie zrozumiec drugiego ,wspierajcie dobrym słowem ,bądzcie życzliwi a pózniej bawcie sie w stawianie (sic ! ) piwek :ok

ps. mnie akurat wasze bluzgi i uwagi nie ranią bom swiadomy drogi jaką obrałem
mój Mistrz i Bog wyraznie rzekł : "ja byłem przesladowany to i wy bedziecie" :spoko

YAN - 2016-09-27, 11:00

[quote="DI STEFANO"]
szymek1967 napisał/a:

no ba !

dobre słowo i modlitwe :ok /quote]

/ kosztowałem litewskie specjały / - oni jego wspierali.

szymek1967 - 2016-09-27, 11:05

Cytat:

jak już jesteś na Litwie, to wal do Estonii - nie pożałujesz

jade na Białorus do Grodna
po drodze mam wioske pt Nacza gdzie urodził sie mój Ojciec
sprobuje bez wizy dostac sie do kraju łukaszenki
mówią ze mam duze sznse bo złagodził on przepisy wjazdowe na Białorus

obaczimy jak i co :)

ps. oczywiscie zajrze do Starych Trokow bo jakze by inaczej :ok

MAZUREK - 2016-09-27, 12:46

ZEUS napisał/a:
... przecież Szymek nawet na CT ani jednego piwa nikomu nie postawił...

w tym momencie muszę zdecydowanie zaprzeczyć tym oskarżeniom - ja zostałem obdarowany przez Piotra całą zgrzewką (6 puszek) norweskiego piwa "Ringnes" podczas naszej wspólnej podróży przez fiordy Norwegii. Wypiłem wszystkie osobiście i bardzo mi smakowały. :spoko

szymek1967 - 2016-09-27, 14:50

MAZUREK napisał/a:
ja zostałem obdarowany przez Piotra

e tam,nie chwal sie Lesiu bo zaraz powiedzą ze pewnie przeterminowane było :szeroki_usmiech

ZEUS - 2016-09-27, 17:31

szymek1967 napisał/a:
stawiacie sobie mnóstwo piwek po czym obrazacie siebie na wzajem
wystarczy przejrzec wątki jak do siebie skaczecie

myślę, że uogólnianie takich postaw jest nieuprawnione, nie wszyscy tak czynią :szeroki_usmiech
MAZUREK napisał/a:
ja zostałem obdarowany przez Piotra całą zgrzewką (6 puszek) norweskiego piwa "Ringnes"

tego nikt poza Tobą i Szymkiem nie mógł wiedzieć... wszak na Forum "funkcjonuje" pifko wirtualne... :spoko

wsnj - 2016-09-27, 17:49

szymek1967 napisał/a:

ps. mnie akurat wasze bluzgi i uwagi nie ranią bom swiadomy drogi jaką obrałem
mój Mistrz i Bog wyraznie rzekł : "ja byłem przesladowany to i wy bedziecie" :spoko

Wiesz, czytalem ten watek i sie usmiechalem, lubisz chodzic blisko krawedzi w dyskusji i musze przyznac ze masz oryginalny styl; ale tu poszedles po bandzie. Porownywac swoja aktywnosc na forum do niezasluzonego cierpienia Jezusa to jest skandaliczne. Znam ludzi ktorzy wykorzystuja Slowo Boze do swoich prywatnych zagrywek i interesow - podlosc.

Jesli nie rozumiesz Slowa Bozego to zacznij nad nim rozmyslac zamiast walic takie teksty na oslep.

w.s.

MAZUREK - 2016-09-27, 18:41

ZEUS napisał/a:
na Forum "funkcjonuje" pifko wirtualne...

to ja zdecydowanie preferuję to rzeczywiste :haha:

MILUŚ - 2016-09-27, 18:49

MAZUREK napisał/a:

Masz rację ..........trudno na trzeźwo ścierpieć Szymka :diabelski_usmiech

Socale - 2016-09-27, 21:51

szymek1967 napisał/a:

...
jade na Białorus
...

Białoruś jest piękna, jeszcze nie spieprzona cywilizacyjnymi rozwiązaniami - jak ja tęsknię za takim światem, gdzie ludzie rozmawiając patrzą w oczy a nie w smartfon.
Nikt nie kosi trawy w Niedzielę, jest cisza...
Quadami po okolicy zwierzyny i osad ludzkich nie stresuje...
Ta ich ograniczona nieco w dostępie wolność jest pod wieloma względami imponująca, ludzie są jeszcze normalni, my - społeczeństwo jesteśmy w większości już zepsuci a jak komu nie w zdanie to szczeka zaciekle.
Dawaj foty Piotrze ale nie tuninguj ich.

szymek1967 - 2016-09-27, 22:16

wsnj napisał/a:
Porownywac swoja aktywnosc na forum do niezasluzonego cierpienia Jezusa to jest skandaliczne

przepraszam kolezanko,
rzeczywiscie nie znasz mojej bytnosci tutaj i spraw z tym związanych

nie tak dawno ale jeszcze jak ciebie tu nie było mielismy dyskusje religijną gdzie broniłem tez ( TEZA )Jezusa
podpierając sie Pismem Swietym

i ta moja dziesiejsza wypowiedz dotyczyła w zasadzie tamtego okresu

szkoda ze nie widziałas co sie wówczas działo ,oj szkoda ....

uzyłem wersetu o przesladowaniu gdyz tak naprawde moja droga nie chodzi tu wcale o te zwichrowane obrzydliwe fotki bo jak sama wiesz o gustach sie nie dyskutuje

tu idzie o samego szymka ktorego wszyscy pamietają z dyskusji o wierze i naukach Chrystusa

wiec wcale nie przesadziłem twierdząc ze przesladowania jest ciąg dalszy
oni po prostu nie mogą scierpiec ze Bog dotyka ludzkich serc po czym człowiek idzie za Chrystusem głosząc Jego chwałe i zyjąc według Jego przykazan !

ludzie opetani nienawiscią do Koscioła a tym samym do samego Boga walą jak z armaty epitetami mysląc ze zadają ból "obdarowanemu" ale grubo sie mylą

wiemy dobrze co ma Bog do powiedzenia w tej kwestii :)

dokładnie mówi nam " Ja byłem przesladowany to i wy bedziecie w moje imie"

przesladowanie jak wiesz dotyczy przede wszystkim ponizania ,obrazania,wylewania wiadra pomyj itp..
spróbuj wiec odnalezc wątek o ktorym było swego czasu głosno a zrozumiesz zaistniałą sytuacje :spoko

ps. swoją drogą cieszy me serducho ze jest kto jeszcze ktory wrazliwy jest w tym temacie
pozdrawiam gorąco , z Panem Bogiem droga Pani !

izola - 2016-09-27, 22:21

Białoruś jest piękna, fakt
Ludzie ze smartfonik s ą tam tak szczęsliwi jak przeciętny Polak na zadupiu mają cy taką opcję
Co do koszenia trawy w niedziel,

Sokale nie masz sąsiada w garsci, Albo on ma cię w garsci bo nie jesteś zawsze czysty :mrgreen:
Sokale Piszesz, my jesteśmy zepsuci, nie
Ale jak mój sąsiad jest zepsuty, to ja go potrafię naprawić, i tak go naprawiłam ze:-) jak ją jadę w siną dał on kontynuuje moje widzimisię, to jest fajowe tam gdzie mieszkam
y :ok

szymek1967 - 2016-09-27, 22:27

Socale
co sie zaś tyczy Białorusi to dzis mnie przegoniono z granicy
niestety wiza jest obowiązkowa
nawet pieszkom nie da rady :?

dzis kotwice zarzuciłem w Druskienikach i tu sprobuje zawalczyc o paier wjazdowy
podobno wszystko jest mozliwe :szeroki_usmiech

ps. co do Twej oceny Białorusi
mam podobne odczucia
mam serdecznie dosc tej zidiociałej Europy gdzie ludzie sypiają z telefonami ,jedzą z telefonami i....juz dalej nie koncze :oops:

chciałem zobaczyc normalny kraj z normalnymi ludzmi ktorzy mają sobie cos do powiedzenia w cztery oczki

o reszcie nie wspomne

ps2. przy granicy litewsko-bialoruskiej jest mnostwo przepieknych osad z domkami sprzed co najmniej 200lat
och jaki to ma urok !

w niektorych to chyba jeszcze mieszkancy dzielą izdebke ze zwierzętami 8-)

Socale - 2016-09-27, 22:52

szymek1967 napisał/a:
...
przy granicy litewsko-bialoruskiej jest mnostwo przepieknych osad z domkami sprzed co najmniej 200lat
och jaki to ma urok !
...

Co prawda nie tam, ale od razu poczułem się jak u siebie.
.
Myślę że mógłbym tak żyć. Pracować ciężko aby żyć, dałbym radę skoro przodkowie dali.
Bez otumaniaczy a nawet bez kampera bo po cóż miałbym jak Koziołek Matołek szukać szczęścia po świecie skoro miałbym je własne, w przez siebie wypracowanym świecie.
Tylko wara komu by mi tam wieżę postawili albo quadem wjechali a nie daj Bóg z kosiarką spalinową w Niedzielę, kiedy to nie mam ochoty słuchać jakiegokolwiek hałasu=mam ochotę słuchać ciszy!!!
I temu Socale som dzikie.

izola - 2016-09-27, 23:01

Ryba brała, zakończę sesję, Panowie bądźcie czyści i do następnego :spoko
ZEUS - 2016-09-27, 23:11

MAZUREK napisał/a:

ja również... :wyszczerzony: :spoko

Tadeusz - 2016-10-08, 18:51

Ostrzegałem, że wątek ten zamknę jeśli jeszcze raz pojawi się tu nachalna polityka lub nawracanie. Tak się stało.

Post, który spowodował zamknięcie tematu znajdziecie tu; http://www.camperteam.pl/...e55aec10#604157