|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Jak zdobyliśmy trójstyk POLSKO-LITEWSKO-BIAŁORUSKI
Gruhaa - 2016-08-23, 11:28 Temat postu: Jak zdobyliśmy trójstyk POLSKO-LITEWSKO-BIAŁORUSKI W miejscowości Giby jadąc grogą nr 16 od Augustowa skręcamy w prawo za znakiem Rygol 17 i jedziemy 3.5 km aż skończy się asfalt :-)
Teraz mamy do wyboru dwie drogi albo przez Wilkokuk albo przez Zelwe i Budwieć . Przejechałem dwoma i przez Wilkokuk zdecydowanie polecam ( krótsza i lepsza). Po przejechaniu 7 km ( non stoper prosto) trafiamy na rozwidlenie dróg we wsi Stanowisko . Skręcamy w prawo . Mamy teraz do pokonania 2 km i widzimy po prawej stronie parking leśny(osada Szlamy adres Stanowisko 10) na którym zostawiamy swój samochód . Dalej do granicy musimy poruszać się własnymi nogami (zakaz ruchu - nie dotyczy służb leśnych i oczywiście Straży Granicznej )
Gruhaa - 2016-08-23, 11:29
Jest nasz parking leśny . Nigdzie żywego ducha czy to aby Polska jeszcze . Komórki nie mają zasięgu . Łapią tylko Białoruskie sieci ale o tym dowiedzieliśmy się przypadkiem jak nam w komórkach zmienił się czas o godzinkę do przodu . SMS 115 przyszedł jakby trochę za późno ( a internecik w cenach roamingowych śmigał )
Gruhaa - 2016-08-23, 11:31
Przechodzimy koło ostatnich ludzkich zabudowań - dalej już tylko natura i ........ a sami nie wiemy
Gruhaa - 2016-08-23, 11:32
Jeszcze tylko tablica kończąca .......ludzkie osady i .....
Gruhaa - 2016-08-23, 11:33
i ............ tu szok tereny po lewejj naszej stronie są prywatne i wszędzie widać napisy " TEREN PRYWATNY WSTĘP WZBRONIONY" Czyżby Lasy Państwowe zaczęły się wyprzedawać ???
My jednak podążamy dalej prosto .
Gruhaa - 2016-08-23, 11:34
Dalej już tylko piechotką
Gruhaa - 2016-08-23, 11:35
Nie wchodząc do lasu ..... zbieramy piękne grzybki
Gruhaa - 2016-08-23, 11:37
Doga jak widać piękna i prosta Ale co to te ślady na drodze to chyba nie po dziku ???? No no dziwne !!!???
Gruhaa - 2016-08-23, 11:38
Po 2 km od parkingu i ciągłym poruszaniu się w lini prostej nagle .............zakręt . Ale nie dla nas my idziemy prosto !!!!!!
Gruhaa - 2016-08-23, 11:39
Na zakręcie stoi słupek . Robię mu zdjęcie jakbyśmy się zgubili to podam koordynaty :-) Hahaha
Gruhaa - 2016-08-23, 11:40
Od zakrętu po 20 metrach ukazuje sie szlaban . A więc to jest koniec Unii Europejskiej . Dalej zaczyna sie "Carstwo Łukaszenki" Niby las ten sam drzewa te same i powietrze takie same a propaganda mówi że ................ e tam odrzućmy te polityczne dumania przecież za tym szlabanem mieszka bardzo dużo Polaków z dziada pradziada . Najciekawsze to były korekty granic z 1948 i 1951 . Zasypiasz w Polsce a budzisz się w ...........
Gruhaa - 2016-08-23, 11:43
Na Prawo Patrz !!!!! Ale prosta ta nasza granica . My jednak skręcamy w lewo do Trójstyku
Gruhaa - 2016-08-23, 11:44
Przepięknie prezentują się nasze słupy graniczne
Gruhaa - 2016-08-23, 11:45
Słup graniczny Białorusi
Gruhaa - 2016-08-23, 11:47
I jest trójstyk . To na czyjej teraz ziemi stoi moja żona ?
Gruhaa - 2016-08-23, 11:48
Przeszła na stronę Polską . Po prawej widać litwinów przypłyneli kajakami na trójstyk . Pomachaliśmy sobie . Nawet chciałem pójść na Litwe ale ograniczyła moje zapędy rzeczka . Jak dla mnie zbyt szeroka na przeskok . O jej nazwie za chwile .......
Gruhaa - 2016-08-23, 11:49
A tak postanowiłem sobie oznakować trójstyk
Gruhaa - 2016-08-23, 11:50
Na polskim słupie taki napis ? Straż Graniczna pali .......... Nie nie to nazwa trójstyku i rzeki granicznej
Gruhaa - 2016-08-23, 11:51
Ania zobaczyła parę grzybków po drugiej stronie Uff w ostatniej chwili zdążyłem ją powstrzymać , O!!!! grzyby też u nich są takie same !!!!!
Gruhaa - 2016-08-23, 11:52
Mogłem je tylko uwiecznić na zdjęciu . Ciekawe co by zrobili nam za ich zerwanie . Chyba lepiej nie wiedzieć i nie próbować iść po nie . Ale ładne !!!!
yahoda - 2016-08-23, 11:54
Myślę, że jeszcze na polskiej ziemi stoi żona.
Czy oni tam na takich strumyczkach kajakami pływają?
Gruhaa - 2016-08-23, 11:54
Po powrocie do samochodu obieranie , obgotowanie , usmażenie i hejka do brzusia .
Bim - 2016-08-23, 11:55
Gruhaa napisał/a: | I jest trójstyk . To na czyjej teraz ziemi stoi moja żona ? |
Nie wiem ale jak nie na naszej to materiał dowodowy super w Bieszczadach takie cuś to pińcest
no ale idziemy dalej
Gruhaa - 2016-08-23, 11:59
Czas relaksu i chwila na podsumowanie . Polska ma sześć trójstyków . Ten jest podobno "najtrudniejszy" do zdobycia . Wszystkie inne trójstyki są oznakowane dla turystów. Prowadzą do nich ładne ścieżki . Tutaj jesteśmy zdani tylko na siebie i GPS-a. Zdobyliśmy też trójstyk polsko-litewsko-rosyjski ale o tym innym razem
Gruhaa - 2016-08-23, 12:05
Pływaja kajakami chociaż tutaj na trójstyku jest wąska ale nie wiem jak wcześniej . Widać że przyjeżdżają po nich samochody więc to jakaś zorganizowana wycieczka
Gruhaa - 2016-08-23, 12:11
A ja mam jeszcze inne pytanie . Na granicy z Rosją na polskiej stronie jest napisane że nie wolno fotografować terytorium federacji rosyjskiej bo grozi mandatem . Czy to znaczy że nasza straz graniczna ukarze mnie mandatem za kierowanie obiektywu w stronę rosji . Na trójstyku Wisztyniec tysiące ludzi robi zdjecia na tle terytorium Rosji więc..............
rjas - 2016-08-24, 01:19
My po kontroli Straży Granicznej w rejonie Sławatycz (jadąc do Monasteru Św.Onufrego w Jabłecznej) dowiedzeliśmy się, że publikowanie zdjęć (również na naszym forum) ze słupami granicznymi jest prawnie zabronione - "zakaz upubliczniania elementow czy budowli obronnych". Pytanie czy słup graniczny jest jakimkolwiek elemntem obronnym ???
Gruhaa - 2016-08-24, 09:22
Cytuję tu wypowiedź rzecznika Komendanta głównego Straży Granicznej na temat fotografowania w strefie granicznej
"Mjr SG Justyna Szmidt-Grzech, rzecznik prasowy Komendanta Głównego Straży Granicznej w Warszawie:
Na poziomie ogólnie obowiązujących aktów prawnych (w tym pozostających w kompetencji SG: ustawy o ochronie granicy państwowej, ustawy o Straży Granicznej czy w bilateralnych umowach granicznych z sąsiednimi państwami) brak jest odrębnych przepisów, które wprowadzałyby zakaz fotografowania terenów przygranicznych lub też obiektów służących oznaczeniu przebiegu granicy państwowej (np. tablic czy słupów granicznych).
Jednakże nie można wykluczyć, iż mogą istnieć przepisy prawa miejscowego (np. wydawane przez właściwego wojewodę), na podstawie których niedozwolone jest fotografowanie pewnych pojedynczych obiektów, urządzeń, które mają strategiczne znaczenie dla bezpieczeństwa państwa. Należy więc w każdym przypadku sprawdzić, czy nie ma takiego zastrzeżenia na przykład na tablicy."
Pozdrawiam
Dodam jeszcze
Czego nie wolno robić w pobliżu granicy?
Nie wolno:
niszczyć, uszkadzać, usuwać znaków i urządzeń granicznych,
bezpośrednio komunikować się przez granicę państwową oraz przerzucać i przejmować przez linię graniczną jakiekolwiek przedmioty,
wchodzić na pas drogi granicznej na odcinkach gdzie obowiązuje zakaz.
Niezastosowanie się do powyższych zaleceń może skutkować naganą, karą grzywny, ograniczenia wolności lub nawet pozbawienia wolności do lat 2 (art. 277 kodeksu karnego i art.54 kodeksu wykroczeń).
|
|