Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - Trzęsienie ziemi w środkowych Włoszech

Spax - 2016-08-24, 14:10
Temat postu: Trzęsienie ziemi w środkowych Włoszech
Ludziska jak tam jesteście i macie dostęp do neta i/lub telefonu dajcie znać, że wszystko w porządku!
zibikruk - 2016-08-24, 23:21

Jestem we Florencji, 3 dni temu byłem w Perugii. U mnie wszystko w porządku.
Aulos - 2016-08-25, 00:39

My tydzień temu byliśmy 50 km od epicentrum. Nic nie zapowiadało tragedii.
toscaner - 2016-08-25, 01:04

Aulos napisał/a:
My tydzień temu byliśmy 50 km od epicentrum. Nic nie zapowiadało tragedii.

Z reguły nie zapowiada. Pamiętam jak siedziałem w domu jeszcze w Toskanii i były trzęsienia w okolicy Pisa w skali ok. 3,6 do 4. Pisk sąsiadek i każdy z domu wybiegał. Ale odczucie nieprzyjemne, efekt pływania ziemi, a najbardziej było widać (poza odczuciem) na drzwiach balkonowych, bo zaczęły wachlować same tam i z powrotem około kilkudziesięciu centymetrów.
Te pod 4 to w epicentrum ok. 60-70km, więc u nas mniej ale to i tak opisałem tylko jeden przypadek, a było ich trochę.
Później miałem przygotowaną taką torbę z najważniejszymi rzeczami, gdyby coś, to złapać ją i z domu. Ale pier..lę takie życie.
Dobrze, że już mnie tam nie ma i nie planuję wracać :mrgreen:

Spax - 2016-08-25, 11:39

zibikruk, Aulos,
uff, uff :spoko
toscaner,
Camperteam Złombolowy w tamte rejony się wybiera - co prawda za miesiąc ale hm...

toscaner - 2016-08-25, 23:47

Spax The Dog napisał/a:

Camperteam Złombolowy w tamte rejony się wybiera - co prawda za miesiąc ale hm...

E, to za miesiąc powinno się już przestać trząść. Poza tym samochody mają zawieszenie, amortyzatory, które wytłumią w razie czego :ok
Ja w IT po tych trzęsawkach zacząłem się czuć bezpiecznie dopiero w kamperze :szeroki_usmiech

Spax - 2016-11-03, 19:06

Jeżeli chcecie pomóc! Tu można zweryfikować informacje.: www.cri.it/terremoto-centro-italia
Poniżej podaję namiary na konta Włoskiego Czerwonego Krzyża, który na miejscu zajmuje się pomocą.

Cytat:

W celu wsparcia osób dotkniętych przez katastrofalne trzęsienie ziemi można przesłać dowolną kwotę na konta utworzone specjalnie w tym celu przez Pocztę Włoską i Włoski Czerwony Krzyż o następujących danych:

IBAN: IT38R0760103000000000900050
BIC/SWIFT: BPPIITRRXXX
Odbiorca: Associazione della Croce Rossa Italiana
Cel: "Poste Italiane con Croce Rossa Italiana - Terremoto Centro Italia"

lub

IBAN: IT40F0623003204000030631681
BIC/SWIFT: CRPPIT2P086
Odbiorca: Associazione della Croce Rossa Italiana
Cel: "Terremoto Centro Italia"

Informacje i kontakt:

Email: aiuti@cri.it
Telefon: 06-5510
Web: www.cri.it/terremoto-centro-italia

:spoko

brams - 2016-11-03, 19:50

cytat:
"W sumie ładniej by było zebrać na jednym koncie i zrobić przelew jako CAMPERTEAM
Oczekujemy od włochów miłego traktowania podczas wakacji to może my ich miło potraktujmy jak są w potrzebie
."

Spax The Dog napisał/a:
Jestem jak najbardziej za. A co Wy na to?

Nie byłem na wakacjach i nie wybieram się do Syrii. Od 5 lat trwa tam wojna domowa

Codziennie giną ludzie w bombardowaniach. Nikt nie zbiera "do puszki", bo tragedia spowszedniała?

Na tych drastycznych zdjęciach nie ma młodych, silnych uchodźców. Nie, oni bezpiecznie siedzą we Francji i Niemczech.
https://www.google.pl/sea...iw=1024&bih=500

Moje zdanie jest takie, że jako Camperteam moglibyśmy - jeśli zaszłaby taka potrzeba - pomagać komuś z naszych (CT-imowców), kogo spotkałoby jakieś nieszczęście.

A indywidualnie niech każdy wspomaga, kogo chce.

grzegorz_wol - 2016-11-03, 20:54

Nie wiem czemu ten gest solidarności miałby zaszkodzić wizerunkowi Camperteamu ale nie wszystko w życiu muszę rozumieć. Z drugiej strony wystarczy mi że jednej osobie to przeszkadza i ja to uszanuje.

Patrząc na wiadomości miałem dokładnie taki sam odruch jak Darek.

Na początku października akurat zaparkowałem autko przed jakimś dziwnym klubem w którym siedzieli
faceci, gadali grali w strzałki i nic nie pili. Potem dokumałem że to była jakaś ichnia Obrona Cywilna.

Jak zobaczyłem te ruiny po trzęsieniu to od razu sobie o tym przypomniałem.

jarko_66 - 2016-11-03, 21:31

Stasiu może to nie popularne ...... Popieram Cię na 100%. Absolutnie masz rację. :spoko :spoko :spoko
majmarek - 2016-11-03, 22:28
Temat postu: trześienie
poczekajta
zara podam nr konta niech no sobie tylko przypomne!
mm

JaWa - 2016-11-04, 10:07

brams napisał/a:
Nie byłem na wakacjach i nie wybieram się do Syrii. Od 5 lat trwa tam wojna domowa

Kurde nie kumam, co ma trzęsienie ziemi we Włoszech, do Syrii ?? :?: :?:

Spax - 2016-11-04, 14:41

:diabelski_usmiech
Bardzo Was proszę, aby nie dyskutować tu o innych kataklizmach i wojnach oraz o uchodźcach takich czy innych.
Wątek dotyczy katastrofy we Włoszech oraz ewentualnej pomocy i do tego proszę się merytorycznie odnosić.

majmarek! Załóż sobie własny temat jeśli potrzebujesz jakiegoś wsparcia finansowego i tam się produkuj.

zbyszekwoj - 2016-11-04, 21:30

Mnie już Włosi przysłali blankiety na wsparcie z wyjazdu ubiegłorocznego. Teraz oczekuję na propozycję z Francji, bo nieświadomie zapozowałem im do zdjęcia. :diabelski_usmiech
CORONAVIRUS - 2016-11-04, 21:40

ekipa złombolowa także wsparła , nie raz , budżet pięknego kraju :bigok

6,30 PLN za litr oleju napędowego :gwm

brams - 2016-11-04, 21:43

Spax The Dog napisał/a:
Bardzo Was proszę, aby nie dyskutować tu o innych kataklizmach i wojnach oraz o uchodźcach takich czy innych.

Nie mam najmniejszego zamiaru. Dlatego nie zapisałem się do działu o nowych dywagacjach polityczno-religijnych.

Ale sam pytającoprosisz:

Spax The Dog napisał/a:
A co Wy na to?

Otóż ja na to spytałem, (być może była to nazbyt skomplikowana paralela) :

a dlaczego nie zbierać kasę na nieszczęsne ofiary wojny w Syrii??? Bo tam nie jeździmy kamperami?

Kompletnie żałosne i pokrętne tłumaczenie, że trzeba im pomóc, bo przecież do Włoch jeździmy na wakacje. Kurde mol! :evil:

Teraz krótko dlaczego przykład Syrii.

Bo jestem wstrząśnięty tragedią mieszkańców tego państwa trwającą pięć lat, a cały świat ma to w dupie!

We Włoszech było trzęsienie ziemi. To tragedia, bo także zginęli ludzie.

I tak będzie dalej....co jakiś czas. Na całym świecie. Olłejz.

grzegorz_wol napisał/a:
Nie wiem czemu ten gest solidarności miałby zaszkodzić wizerunkowi Camperteamu

Kompletnie nie zczaiłem, o co zaczęło biec grzegorzowi_wol i nagle Heureka!
grzegorz_wol napisał/a:
ale nie wszystko w życiu muszę rozumieć

No. I tego się trzymajmy.

JaWa napisał/a:
Kurde nie kumam, co ma trzęsienie ziemi we Włoszech, do Syrii ??

A co ma Camperteam do szarytek?

Żeby każdy, kurde, "obkumał" poniższe zdanie:

TRZĘSIENIE ZIEMI WE WŁOSZECH NIE MA NIC DO SYRII.

Serio. Nic.

Tylko jako członek CT mam prawo wyrazić własne zdanie, co do rozdysponowania funduszy uzbieranych podczas wszelakich zlotów, spotów, festynów, akcji, zbiórek itp.

Hm?

Rav - 2016-11-04, 22:31

Panowie rozumiem argumenty obu stron. Tym nie mniej nie oceniam, ani nie zniechęcam do działania. Jeśli Spax czuje potrzebę pomocy i dzieli się z nią na forum proponując wspólne działanie to niczego zdrożnego nie czyni. Zawsze możemy wskazać inne cele, inny sposób działania itp. Tylko po co? Nie chcę, nie wspieram. Póki co, Spax z puszką na datki w ręku mi z lodówki w domu nie wygląda.
Darek Szczecin - 2016-11-04, 23:07

Spax dzięki za nr konta, pomogłem jak mogłem, coś tam sobie odbudują :spoko . Nie będąc członkiem też można, a nawet łatwiej :szeroki_usmiech
Spax - 2016-11-05, 00:46

brams.
Z całym szacunkiem. Nie o to chodzi w tym wątku. "Co Wy na to?" - może niezbyt dosadnie, ale jednak odnosi się do konkretnej sytuacji.

zbyszekwoj napisał/a:
Mnie już Włosi przysłali blankiety na wsparcie z wyjazdu ubiegłorocznego.

BIORCA napisał/a:
ekipa złombolowa także wsparła , nie raz , budżet pięknego kraju

Krew mnie zalewa jak czytam takie wypowiedzi.

Darek Szczecin napisał/a:
pomogłem jak mogłem, coś tam sobie odbudują

Są ludzie i ludzie :spoko
Cytat:

...
są ludzie, którzy patrzą
i ludzie, którzy widzą
są ludzie, którzy się boją
i tacy, co ze strachu szydzą

są ludzie, którzy słuchają,
i ludzie, którzy słyszą
są ludzie, co mózgi mają
i tacy, co nimi myślą!
...

zbyszekwoj - 2016-11-05, 08:27

Spax The Dog napisał/a:

...po kilku miesiącach na CT. Spuść powietrze bo po kilku latach dostaniesz wylewu. :chacha2

Fux - 2016-11-05, 08:38

zbyszekwoj napisał/a:
Spax The Dog napisał/a:

...po kilku miesiącach na CT. Spuść powietrze bo po kilku latach dostaniesz wylewu. :chacha2

Kwintesencja!

:kwiatki:

PS. Dakota dokłada Tobie skrzynkę piwa.

CORONAVIRUS - 2016-11-05, 08:51

zbyszekwoj napisał/a:
Spax The Dog napisał/a:

podobno pomaga nakłucie opuszków wszystkich palców rąk i uszu , spuszczenie po kropli krwi... to tylko na wypadek gdyby nie chcieli do szpitala przyjąć :szeroki_usmiech

Wojciechu - 2016-11-05, 09:25

Wszystkich w dyby i pod pręgierz. :lol: :spoko
Spax - 2016-11-05, 12:01

zbyszekwoj napisał/a:

Spuść powietrze bo po kilku latach dostaniesz wylewu

BIORCA napisał/a:
podobno pomaga...

O mój stan zdrowia to się nie martwcie. Dam sobie radę, panowie doktorzy. :spoko

Chciałbym zwrócić uwagę, że temat jest o pomocy, a nie o mandatach i cenach paliw. Są już na forum odpowiednie wpisy na te tematy, więc tam możecie sobie swoje żale wylewać.
Stronę wcześniej podałem dwa numery rachunków, na które można przelać dowolną kwotę pieniędzy i tego się trzymajmy, bo pomysł na dyskusję o tym czy pomóc i w jakiej formie, chyba nietrafiony. Trudno.

I jeszcze to - Oficjalny komunikat Ambasady RP w Rzymie: http://tinyurl.com/zge75gf

Wojciechu - 2016-11-05, 14:31

Spax The Dog - nie irytuj się. Chcesz dobrze i będzie Ci to policzone na +.
Generalnie ludzie u nas dobrzy, a że dworować sobie lubią - taka u nich natura. Trochę luzu i mniej prowokacji a zrobi się ok. Ja na pewno o tym wszystkim pomyślę. Moje działanie jednak będą bardziej instytucjonalne. :spoko

Tadeusz - 2016-11-05, 14:35

Spax The Dog posłuchaj rasy prof-osa. Jak zwykle dobrze prawi. :)
Spax - 2016-11-05, 15:05

prof-os, Tadeusz,

majmarek - 2016-11-06, 18:35
Temat postu: trzęś
spax
brawo a u proboszcza z puszką byłeś? spax przyłóż się
zapraszam do bielska-białej na spotkanie z janiną ochojską podacie sobie ręce
dobry kierunek wybrałeś - kolejny do zbierania kasy! jeszcze fundacja kulczyków.

Ahmed - 2016-11-06, 19:20

,,trzęsienie ziemi we Włoszech to kara za związki jednopłciowe''

http://wiadomosci.gazeta....paign=FB_Gazeta

Spax - 2017-01-19, 10:49

toscaner napisał/a:
Spax The Dog napisał/a:

E, to za miesiąc powinno się już przestać trząść. Poza tym samochody mają zawieszenie, amortyzatory, które wytłumią w razie czego :ok
Ja w IT po tych trzęsawkach zacząłem się czuć bezpiecznie dopiero w kamperze :szeroki_usmiech

Nie miałeś racji Robert. Dzisiaj w nocy ponownie. :(

http://tinyurl.com/zpmzaag
http://tinyurl.com/zt9aa38