Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - sardynia kempingi

wizjoner - 2016-08-25, 07:42
Temat postu: sardynia kempingi
witam wybieramy się ze znajomymi na sardynie jakie polecacie kempingi dla rodzin z dziećmi
kartom50 - 2016-08-26, 15:55

Kiedy jedziecie?
wizjoner - 2016-08-26, 17:17

Wypływamy z livorno 20 wrzesnia
kartom50 - 2016-08-28, 11:37

Proponuję abyś wgrał sobie w smartfona aplikację
www.campercontact.com
Tam masz wszystkie kempingi, kamper parkingi i kamper serwisy w Europie.

Bardzo przydatne do znalezienia miejsca na postój. Proste w obsłudze.
Licencja ok 50 PLN / rok
Używam tego od 2 lat i się sprawdza.
Możesz bezpłatnie spróbować na komputerze z internetem.

wizjoner - 2016-08-29, 20:14

dzięki skorzystam z aplikacji :)
Jary70 - 2016-09-18, 16:49

My już po... Sardynia północna zdobyta, tyle było do zwiedzania że tylko 3 z 12 dni na kempingach, z czego 1 z lenistwa. Za rok wracamy :spoko niesamowite miejsce na ziemi.Aplikacja bardzo przydatna ale rozsądnie - zawsze pytaliśmy, dwa razy wprowadziła nas na zakaz parking w porcie z zakazem dla kamperów.
wizjoner - 2016-09-21, 11:15

siemanko też nie mogę się doczekać wyjeżdżamy pojutrze rano, a teraz pytanie czy da się na miejscu kupić bilet na prom z livorno ?
Jary70 - 2016-09-22, 20:40

Nie ryzykowałbym: może być brak miejsc, możesz koczować w oczekiwaniu na bilet, jest kilku armatorów w necie masz przekrój cen terminów. W porcie podjeżdżasz konkretnie pod armatora z biletem. Kup w necie, zaokrętowanie to jednak stresik.
wizjoner - 2016-10-09, 21:35

Dzięki za odpowiedz jestem teraz na samym południu Sardyni w okolicach calgiari dokładnie chea. powiem tak w sezonie polecam rezerwować po za sezon lepiej jechać w ślepo. Zaoszczędziliśmy 110 eur czyli tyle ile kosztował nas tez bilet :) polecam Sardynię jest przepiękna
wizjoner - 2016-10-09, 21:39

Dzięki za odpowiedz jestem teraz na samym południu Sardyni w okolicach calgiari dokładnie chea. powiem tak w sezonie polecam rezerwować po za sezon lepiej jechać w ślepo. Zaoszczędziliśmy 110 eur czyli tyle ile kosztował nas tez bilet :) polecam Sardynię jest przepiękna
Jary70 - 2016-10-11, 09:04

Mnie nie musisz polecać, wracam na Sardynię za rok i penetruje południe. Po powrocie skontaktujmy się w sprawie tego biletu na prom, gdzie kupowałeś w porcie czy na mieście i ile czasu przed wypłynięciem?
W sklepie na kempingu kupiliśmy mapę plaż, jest ich ok.285, przydatny materiał, namiary i ranking.
Czekam na kontakt i z góry dziękuję za info o promach.
Jarek

jarbuk - 2017-04-18, 09:08

Witam.
Mam podobne pytanie? Gdzie w Livorno kupowałeś bilet, czy przed sezonem dostanę bilet przed wypłynięciem promu?? Ze względu na intensywny plan wycieczki, nie chcemy rezerwować biletu przez internet, tylko kupić w Livorno przed wypłynięciem.
Pozdrawiam

jarbuk - 2017-04-18, 09:10

Mamy plan na Sardynię, pierwszy raz dwa tygodnie, na samej Sardynii zostanie około 7-9 dni. Co polecasz na taki pierwszy wyjazd??? Gdzie warto pojechać, bo liczymy sie z tym, że w tak krótkim czasie za wiele nie zwiedzimy.
Jary70 - 2017-04-19, 21:48

jarbuk zadzwoń kiedyś wieczorem to może coś uda mi się podpowiedzieć, nie wiem jakie macie oczekiwania i załogi, plażowanie czy zwiedzanie, dzieciaki czy dorośli ? Dużo rozmawialiśmy i pytaliśmy na miejscu, np. kopalnią informacji o plażach są hinduscy sprzedawcy plażowi :szeroki_usmiech tzw. "Sunglasses" z racji wykonywania profesji znają najpopularniejsze i najpiękniejsze plaże.
wizjoner - 2017-05-18, 23:28

jedzcie do portu i kupujcie napisałem ze przed i po sezonie !!!! :zastrzelic
JacekL - 2019-05-13, 15:00

Koledzy odświeżę kotleta.
Czy ktoś z Was płynął na Sardynię z portu Civitavecchia?

Andrzej 73 - 2019-05-13, 15:33

Podpinam się pod temat. Będziemy się tam przeprawiac na przełomie czerwca i lipca. Wszelkie info mile widziane. :spoko
JacekL - 2019-05-13, 17:03

Andrzej czy mógłbyś podzielić się swoim planem podróży po Sardynii?
Ja wyjeżdżam 5-go lipca z Myszkowa więc może mogłbym pojechać Twoim śladem.
A może była by okazja się zrewanżować na miejscu jakimś Chianti lub la birra :lol:

Den-tal - 2019-05-13, 17:39

Plynalem w zeszlym roku w czerwcu miedzy Civitavecchia a Olbia.Podroz zajela ca piec i pol godziny. Co bys chcial wiedziec wiecej ?
JacekL - 2019-05-13, 17:50

Czy port jest duży i czy łatwo wszystko ogarnąć?
Oraz czy bilety kupować w przedsprzedaży czy da radę kupic przed wypłynięciem. Ponieważ nie mam pewności kiedy dojadę

Den-tal - 2019-05-13, 18:53

Port jest spory bo przyplywaja tu tez statki turystyczne,ale jest dobrze oznakowanyi nie powinienes miec trudnosci.Jak bedziesz pare godzin przed odplynieciem nie powinno byc tez i trudnosci z biletem( o ile to nie bedzie weekend)
Andrzej 73 - 2019-05-13, 19:52

Czyli nie ma co rezerwować wcześniej. Można kupić bilety na miejscu przed odpłynięciem?
:spoko

mischka - 2019-05-14, 03:34

ja za niecały miesiąc wypływam z Livorno a wracam do Piombino. Rezerwowałem wcześniej. Z ciekawości zerknąłem wczoraj czy są wolne miejsca i dla kamperów brak. :shock:
JacekL - 2019-05-14, 06:36

mischka napisał/a:
ja za niecały miesiąc wypływam z Livorno a wracam do Piombino. Rezerwowałem wcześniej. Z ciekawości zerknąłem wczoraj czy są wolne miejsca i dla kamperów brak. :shock:

Z jakiego operatora promowego korzystasz?

Den-tal - 2019-05-14, 09:21

Ja jechalem w zeszlym roku 22 czerwca z Civitavecchia i bez problemu zamowilem bilet na 2 dni przed wyjazdem na kempingu w Rzymie. Znajomi kupili w porcie .Wracalem przez Livorno i bilet kupilem w porcie w Olbi.W czerwcu nie ma az takiego tloku kamperow na Sardyni.Tymi promamai jezdza tez ciezarowki i autobusy wiec nie bardzo rozumiem dlaczego akurat kampery nie maja miejsca :shock:
Den-tal - 2019-05-14, 18:55

Wlasnie odnalazlem fakture za przejazdy.Plynelismy Grimaldi Lines..Koszt przejazdu Civitavecchia-Olbia Olbia-Livorno 2 osoby +kamper 9 m ca 1300 ZLP.
mischka - 2019-05-14, 19:32

JacekL napisał/a:
Z jakiego operatora promowego korzystasz?

Mobylines

mischka - 2019-05-14, 19:39

Den-tal, mieliście kabinę?

Dzisiaj jeszcze raz sprawdzałem czy są wolne miejsca na naszym kursie i okazuje się że są, może mieli jakieś problemy z serwerem a może ja coś pokręciłem. W każdym bądź razie prom kosztował w dwie strony ze śniadaniem dla 4 osób 358€. Dzisiaj cena w jedna stronę bez śniadania 348€

JacekL - 2019-05-14, 20:16

Z tymi rezerwacjami to tak jest zawsze że system informuje ze jest ostatnia wolna kabina lub brak miejsc.
A potem sie okazuje ze z dnia na dzien jest jeszcze pula biletów.
Rok temu wracalem z Patras do Wenecji, kupiłem bilety w marcu i podobno tyła to ostatnia kabina 4 osobowa z oknem. A na pokladzie okazało sie ze w kabinie obok są kierowcy tirów którzy nie rezerwowali wczesniej.
Jeszcze lepiej trafił busiarz z Polski na niemieckich blachach - wykupił bilet na osobowy samochód a jechał sprinterem chłodnią. Poczatkowo straszyli go grecy że nie wjedzie na prom a za parę euro dopłaty dostał kabinę VIP na dziobie. :)

Andrzej 73 - 2019-05-14, 21:50

Po pierwsze jak nie będzie biletów , to zmienie plany wkońcu jedziemy kamperem.
Po drugie nic nie rezerwuję wcześniej , wszystko na wyjazdach to sponton.

Den-tal - 2019-05-15, 14:31

Kabiny nie bralismy bo z Ci. do Ol to tylko 5,5 godziny a do kampingu po wyladowaniu bylo tylko 30 min.Z Ol. do Li. to juz 8 godzin i wtedy zamowilismy fotele(wygodne,przespalem polowe drogi) a po dotarciu do Livorno ujechalismy 60-70 km na stellplats w Vinci(miasteczko godne zwiedznia a postoj gratis)
mischka - 2019-05-15, 18:16

Temat w sumie o kempingach tak że jak ktoś ma coś sprawdzonego to chętnie skorzystam.
Andrzej 73 - 2019-05-15, 18:42

mischka napisał/a:
Temat w sumie o kempingach tak że jak ktoś ma coś sprawdzonego to chętnie skorzystam

Ja chętnie poczytam o przeprawach również. :ok
Fajnych kempingów też poszukujemy. :spoko

mischka - 2019-05-15, 18:59

Pod koniec czerwca będę mądrzejszy, na razie czytam sobie o wyspie. Mam dwa tygodnie i nie chcę przesadzać. Trochę na dziko, trochę na kempingu, obejrzeć kilka ciekawych miejsc a reszta lenistwo. Prawdopodobnie skupię się na wschodnim wybrzeżu ale to szybko może ulec zmianie.
Andrzej 73 - 2019-05-15, 19:01

mischka napisał/a:
Pod koniec czerwca będę mądrzejszy,

Kiedy planujecie pobyt na Sardynii?

mischka - 2019-05-15, 19:06

od 8 do 21 czerwca
JacekL - 2019-05-15, 20:22

Dzieki Den-tal za wyjasnienia.

Koledzy nie wstydzcie się - zdradzcie jakieś konkrety o odwiedzonych (lub planowanych) kempingach lub przyjemnych miejscach na dziko !!! :smialo

Andrzej 73 - 2019-05-15, 20:33

mischka napisał/a:
od 8 do 21 czerwca

My po 21 czerwca ruszamy do Włoch.
Pierwszy postój j. Garda , Toskania a pod koniec wyjazdu Sardynia.

JacekL - 2019-05-20, 07:02

Koledzy czy kupując bilety w przedsprzedaży lub w punktach przed bramą wjazdową do portu w Piombino trzeba jeszcze robić check-in na terenie portu czy można od razy kierować się na wjazd w kierunku molo załadunkowego i tam stanąć?
Jary70 - 2019-05-20, 14:52

Polecam Porto Cervo, nie wjeżdżajcie do centrum, bo ciasno i nie znaleźliśmy godnych miejsc: parking dla autobusów przed miastem 3 lata temu 17€ we wrześniu, woda toalety. Miasto robi wrażenie i sławne lody w centrum mniam mniam.

Ja planuje powrót we wrześniu będziemy buszować po południu Sardynii.

mischka - 2019-06-29, 09:32

Trochę zapomniałem o tym temacie. Na kempingach spaliśmy łącznie 4 noce.
Pierwsze dwie noce na:
http://www.campingorri.it/
Zadbany, bujna roślinność, dobre jedzenie, przyjemny basen, dużo cienia, fajna plaża. Do minusów zaliczyłbym szukanie parceli. Wszystko wolna amerykanka, my mieliśmy dużo miejsca a inni nie dali rady rozłożyć markizy.
Drugi kemping to:
http://www.camping-bellasardinia.com/
W czerwcu nie drogi (ACSI 18€ za 4 osoby), bardzo dużo cienia, najlepsze muszle jakie jadłem w życiu, przeciętny basen. Podłoże w lasku piniowym bardzo nierówne, kemping na totalnym zad..piu. Duża i mało zaludniona plaża, w porównaniu do innych sardyńskich raczej mało urokliwa. Wieczorem animacje dla dzieci, ale nie za głośno więc mało uciążliwe dla niezainteresowanych i dużo dużo placów zabaw.
Wyprowadzanie kota na obu kempingach z dala od obozu więc trzeba trochę kotka ponosić...
Poza tym spaliśmy prawie zawsze na plaży lub miejskich parkingach, nikt się nie czepiał. Najbardziej pomogła nam aplikacja Park4Night, Campercontact i ADAC były mniej przydatne.

Andrzej 73 - 2019-07-01, 11:44

Szukamy pilnie stellplatzu w poblizu Palau na Sardynii.
Może ktoś Was zatrzymał się kiedyś w tym rejonie?
Jedziemy na wycieczke całodzienna statkiem na La Madalaine.

mischka - 2019-07-01, 12:26

Ja stałem na darmowym parkingu 124ViaCapoD'Orso w Palau.
Stał tam Kamper i autobus więc i ja się postawiłem.
Białe linie równolegle do głównej drogi.

Andrzej 73 - 2019-07-01, 12:31

Michał. Płyniemy na cały dzień i potrzebuje pewnego strzeżonego parkingu lub area sosta. :spoko
mischka - 2019-07-01, 12:42

To chyba zostały ci kempingi
Baia Saraceno i Acapulco

Andrzej 73 - 2019-07-06, 14:12

Zaliczyliśmy już kilka kempingow na Sardynii. Jak do tej pory najlepszy jest 4 mori koło Muravery.
Czterogwiazdkowy kamp wyposażony we własną plażę , baseny , market , place zabaw itd.
Cena jak na Sardynie jest spoko. Powiedziano nam 50E. Na innych kempingach ceny wahają się pomiędzy 60-70 E.
4mori.it