Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Prośba o kilka słów za bądź przeciw.

Brodacz77 - 2016-08-26, 12:35
Temat postu: Prośba o kilka słów za bądź przeciw.
Poszukujemy z żonką kampera. W sumie mamy dwa kryteria - układ wnętrza oraz budżet.

Na chwilkę obecną wpadły nam w oko dwa kamperki.

Ford - podoba nam się układ zabudowy Ford Rimor allegro

Dukato Chausson Welcome - Dukato allegro

Bardziej podoba się nam zabudowa Forda, Dukato golasek (w sumie oba golaski) ale boję się, że ten przebieg aż niewiarygodny.
Do Dukato mam niedaleko ale narazie nie można obejrzeć, bo jest w trasie. Do Forda mam 250km i szukam czasu na wyjazd i oględziny.

Wspomożecie Panowie opinią?

Może jeszcze dopiszę, że szukamy "golasa" do którego solar, tv i ulepszenia zamontuję sam, bo jak patrzę na fotki na alledrogo, z usprawnieniami typu prostownika z biedronki przybity gwoździem to mi się pieniądze na drobne rozmieniają w kieszeni.

kubryk1 - 2016-08-26, 13:08

Faktycznie "golaski"! Poza spaniem, łazienką, ogrzewaniem, kibelkiem, lodówką, stołem, zbiornikiem czystej i szarej wody i schowkami całkowity "golasek".
andi at - 2016-08-26, 13:18

Ford u mnie odpada-rocznik do ceny i reszta NNNie
Fiat tak,mam podobnego :haha:

Brodacz77 - 2016-08-26, 13:53

andi at napisał/a:
Ford u mnie odpada-rocznik do ceny i reszta NNNie

Kurka, tylko ta zabudowa nam się podoba :( Dzieciaki śpią a z tyłu można imprezkę robić.

A uzupełniając - Fiat ma solar i nowy aku żelowy. Umknęło mi wcześniej. Ford ma osobny prysznic - mam więcej fotek od właściciela.

Andrzej 73 - 2016-08-26, 14:04

Ford jest na bliźniakach więc autostrady w Polsce droższe. Dalej cena w stosunku do marki i rocznika? Z pewnością atrakcyjna nie jest.
Słabszy silnik , mało schowków na graty no i ten układ z podkową...nie dla mnie.
Fiat , silnik JTD 130KM , można jeszcze podkręcić. Właściwie ma moc 128KM.
Niższe spalanie , z łóżka piętrowego robisz duży schowek na graty , w moich oczach ogromna zaleta.
Młodszy pojazd cztery lata , a co za tym idzie nowszy dizajn zabudowy.
Tyle z opisów aukcji resztę trzeba zobaczyć na żywo.
:spoko

Wojciechu - 2016-08-26, 14:18

Przy bliźniakach i tej zabudowie Ford może przekroczyć 3,5 tony. Szukaj Fiata z zabudową taką jak Rimor na Fordzie. Znam kilka załóg, które maja takie Fiaty. Zbliża się jesień i powinno być więcej wyborów. :spoko
stef - 2016-08-26, 14:26

Ford ma fajną zabudowę, ale coś mu brakuje z tyłu, np. kawałka drabinki i czy nic mu się nie stało w ten narożnik?? dlatego nie ma końcówki drabinki? i dlatego na tym narożniku uszczelniacz wchodzi dużo więcej niż na pozostałej części zabudowy?
Ja bym szukał teraz autka z osobnym prysznicem.

Wojciechu - 2016-08-26, 14:36

Aktualnie mam osobny prysznic- warto szukać - to jest to - wszędzie sucho - polecam :spoko :spoko
Brodacz77 - 2016-08-26, 14:51

Z tym prysznicem to trzeba uważać "częste mycie skraca życie, skóra się wyciera i człowiek umiera" :haha:

A na poważnie. Dziękuję za odzew i podpowiedzi. Na chwilę obecną 4:0 dla Fiata Dukato. Muszę poczekać do poniedziałku na możliwość odwiedzin i oglądnięcia Dukato.

Cały czas nurtuje mnie przebieg :gwm Realny? Można spotkać kampery z takim przebiegiem?

Andrzej 73 - 2016-08-26, 14:54

Brodacz77 napisał/a:
Cały czas nurtuje mnie przebieg Realny? Można spotkać kampery z takim przebiegiem

Można
:spoko

stef - 2016-08-26, 14:56

Może się już licznik przekręcił :) no fakt dziwne. 132 tyś to by było ok.

prof-os Twoja maszyna jest super... gdybym miał szukać to właśnie w coś takiego bym celował :)

Wojciechu - 2016-08-26, 17:08

Brodacz77 - ja bym specjalnie nie wnikał w przebieg - trzeba zakładać, że taki jest jak wskazania licznika. Łatwiej się z tym żyje gdy swoje myślenie wzmacniamy pozytywnie. Uwierz w swoją szczęśliwą chwilę. Jeśli jesteś pewien że układ jest ok. to spróbuj. Może właściciel okaże się naprawdę w porządku. Ja z gościem, który mnie znalazł by sprzedać kampera mocno się zaprzyjaźniłem. Życzę powodzenia. :spoko
zbyszekwoj - 2016-08-26, 17:59

Jak ma 132 tys to jest ok. Jak 232 to tez ujdzie. Ma tez dużo zalet, prosty dach .duży blat. Ten ford jest be, miałem takiego- głosny.
rjas - 2016-08-26, 19:01

Z Rimorem to chyba jest duży problem z częściami, jesli trzeba by wymienić coś co występuje tylko u producenta. Kupując naszego Rimora też brałem pod uwagę, ale ze względu na części odpuściłem.
A czy w Fiacie tylna ściana nie jest przypadkiem jakaś taka pomięta ? Czy to tylko załamanie światła ?

Brodacz77 - 2016-08-27, 11:59

rjas napisał/a:
A czy w Fiacie tylna ściana nie jest przypadkiem jakaś taka pomięta ? Czy to tylko załamanie światła ?

Oglądam i oglądam i nie wiem. A jest w opisie dopisane, że gość montuje bagażnik na rowery więc trochę zamaskuje tylną ścianę.

Pojadę, zobaczę i się pochwalę co wyszło.

zbyszekwoj - 2016-08-27, 13:53

Brodacz77 napisał/a:

Popatrz na plastiki w łazience i będziesz wiedział co ze ścianą.

Brodacz77 - 2016-08-27, 20:48

zbyszekwoj napisał/a:
Brodacz77 napisał/a:

Popatrz na plastiki w łazience i będziesz wiedział co ze ścianą.

W sumie na foto łazienka nie wygląda dla mnie źle. Tylko weźmy pod uwagę, że jestem puki co laikiem w temacie kamperów. Martwi mnie tylko ta ruda podłoga w łazience.
Tłumaczę to sobie na dwa sposoby: albo coś złego działo sie z kamperkiem i deszczówka stała albo należy zrzucić to na niechlujstwo poprzedniego właściciela.

Ale na chwilkę obecną to możemy narazie tylko gdybać. Kamper jest w terenie i dopiero pon/wt będę mógł go obejrzeć.

@Zbyszekwoj - czy Twoim fachowym zdaniem z tymi plastikami może być coś nie tak (sugerując się zdjęciami) czy po prostu podpowiadasz, na co zwracać szczególną uwagę?

andi at - 2016-08-27, 21:18

Silnik bardzo dobry na górki i trasy.W Alpach nie miałem problemu z temperaturą i na 3 śmigał pod górkę

Wstaw resztę zdjęć

Brodacz77 - 2016-08-27, 21:28

andi at napisał/a:
Silnik bardzo dobry na górki i trasy.W Alpach nie miałem problemu z temperaturą i na 3 śmigał pod górkę

Wstaw resztę zdjęć

Więcej zdjęć mam od właściciela Forda, ale ten został już skreślony.

Co do Fiata - czekam na możliwość oglądnięcia aż wróci z wypadu (po niedzieli).

Mówisz o silniku 2.3JTD czy fordowskim? Zgaduję, że o 2.3JTD :mrgreen:

andi at - 2016-08-27, 21:52

Napisałem że mam chałssona welcome z 2,3 silnikiem i wróciłem własnie z Alp ,ale 2009 rok
Brodacz77 - 2016-09-01, 20:44

Chwilowo zamilkłem w temacie zakupów, ale kamper jeszcze nie wrócił. Jest na wojażach gdzieś po Europie. Jak kilka razy dzwoniłem do gościa - sygnał jak podczas roamingu.

Przeglądając ogłoszenia wypatrzyłem taki sprzęt Ciekawie wyglądający licznik

Chyba 100% oryginalne te cyferki nie są :mrgreen: - chyba przedostatnie zdjęcie z opisu.

seba1 - 2016-09-01, 22:08

Model auta ze zdjeć to był prod do 2002 roku. a 2005 to już po lifcie.
mrsulki - 2016-09-01, 22:57

Chyba jakiś amator dorwał się do licznika przebiegu i nie bardzo mu to wyszło.
rjas - 2016-09-02, 00:04

Może coś mi umknęło, ale mam wrażenie że z rokiem produkcji coś jest nie tak. Moja "buda" pojawiła się w 2006 (czyli poprzednia niż aktualnie produkowana), a pomiędzy tym z ogłoszenia a moim jest powiedzmy jeden rok różnicy. To co ? model pośredni był produkowany tylko przez jeden rok ? No chyba że o czymś nie wiem :roll:

Aaaa, nie zauważyłem posta Seba1 :spoko

Brodacz77 - 2016-09-03, 01:14

Udało mi się wreszcie obejrzeć dukato.
Mam mieszano dobre uczucia i muszę się przespać z tematem.

Brodacz77 - 2016-09-04, 23:14

Po przespaniu - post @rjas trafił w sedno - tylna ściana była uderzona, albo ktoś cofnął z wieszakiem na rowery w ścianę - wgnieciona środkiem. Widziałem oryginalne foty z zagramanicy. Wtedy był zamontowany bagażnik na rowery. Teraz go niema. Pęknięta w pionie tylna ściana i zderzak, brodziki w łazience przeżyły. Naprawiony podobno zimą i teraz poprawiany - o odparzenia laminatu czy jakoś tak. Ściana nie zmieniana. To tyle z poważnych rzeczy, które zauważyłem.

A teraz - moim zdaniem - plusy.

Podłoga (nawet przy tylnym zderzaku) wygląda na nieruszoną. Nie wyczułem żadnego nieprzyjemnego zapachu (no może poza nowymi silikonami w łazience - ale tu już wiem, że tył był robiony). Silnik pod maską - na moje oko, nie najeździł się zbyt wiele. Porównuje do mojego toczydełka z 2007 - zrobiło już ze mną 230tys km, zmieniane jedynie płyny ustrojowe i filtry. Jechało mi sie przyjemnie, myślałem, że będzie gorzej. Mam "C" ale dużymi już parę latek nie jeździłem. Nie przyspiesza jak osobówka ale 80-90 km/h całkiem fajnie się jechało. Nie ciąga, nie znosi. Szyby z przodu - trzy 02, jedna 03. Wnętrze skromne, gołe ale raczej wszystko oryginalne. Przebieg chyba mniej :diabelski_usmiech Licznik pokazuje za małą prędkość :evil: Na liczniku 30, na yanosiku 48 - jakby w kompie przestawiony na mile - zgadzało by się. Tylko nie wiem, czy tak można. Ale zmieniając spowrotem na km/h to z 33000km robi sie około 51000km. Ale to tylko moje przemyślenie.

Zasadniczo kompletny golas, ale to chyba o to mi chodzi - bo chcę dopieszczać po swojemu. Jest jakiś solar na dachu, podobno 90W, aku żelowy (podobno nowy) ale nie widziałem, bo trzebaby rozkręcać pokrywę schowka.

Podsumowując - jestem chyba na tak. Chyba - bo boję się tej tylnej ściany :roll: ale chyba lepiej wiedzieć, co się działo niż nie wiedzieć.

Aha. Jeszcze dwie informacje. Przedni zderzak malowany i .... ściana wewnątrz nad kuchenką i umywalką - dokładnie pod oknem "nie stukała, jest miękka, ugina się pod naciskiem palca :-/ . I jeszcze okna na zewnątrz objechane szarym silikonem "na sztukę chyba".
Najgroźniejsze info a ja pisze na końcu.

Podsumowując - ładować się czy nie?
Wiem, że nie kupuję nówki w salonie i każdy sprowadzany ma coś na sumieniu.

I tak jeszcze - jak w hierarchii zabudów stoi Chausson Welcome? Miałem do czynienia tylko z Hymerem (w/g moich info - górna półka). Czy Chausson do dolna, średnia czy też może wyższa półka?

Janusszr - 2016-10-12, 00:11

Brodaczu, widzę, że oglądamy podobne kampery.?
Masz coś "na oku"?

MILUŚ - 2016-10-12, 00:42

A ta rura podpierająca alkowę to tak orginalnie ? :chytry

I jeszcze jedno...........deska rozdzielcza jest z samochodu sprzed 2002 . :-P

bart.ek - 2016-10-12, 08:54

Zegary i tapicerka przednich foteli to wersja sprzed pierwszego liftu, czyli do 99 roku.
Brodacz77 - 2016-10-12, 10:36

Janusszr napisał/a:
Brodaczu, widzę, że oglądamy podobne kampery.?
Masz coś "na oku"?

No właśnie nie do końca :-/

Ten wzmacniany rurą to jako ciekawostka.

Dukato z początku wątku jest już nieaktualny, Ford pojawia się co jakiś czas, z ciut zmniejszającą się ceną. Ale odpuściłem sobie układ podkowy.

Janwil - 2016-12-19, 22:21

[quote="Brodacz77"]
Janusszr napisał/a:

Dukato z początku wątku jest już nieaktualny, Ford pojawia się co jakiś czas, z ciut zmniejszającą się ceną. Ale odpuściłem sobie układ podkowy.

No i co kupiłeś?
Pozdrawiam

Janusszr - 2016-12-19, 22:27

Brodacz77 kupił,
ja jeszcze nie.
Również serdecznie pozdrawiam.

Janwil - 2016-12-19, 23:39

Janusszr napisał/a:
Brodacz77 kupił,
ja jeszcze nie.

Czy to tajemnica jaki kamper Brodacz kupił?
Ja kupowałem pół roku.
A tu http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 ,,moja droga przez mękę". Ale warto było...
A zaczynałem tak:

Wysłany: 2015-11-19, 10:11
Ta zima bedzię dla mnie ważna bo jeśli mi pomożecie i przyjmiecie do swojego towarzystwa to będzie o'key. Ale żeby tak się stało muszę kupić kampera! Tylko jakiego?
Decyzja o sprzedaży mojej przyczepy kampingowej TEC 560K1 z 2006 r. zapadła. Nie żebym miał jej dość. Nie! Jest fantastyczna, komfortowa, wielka przy DMC 1500kg i 250 cm szerokości. Ale czy to ma sens ciągnąć taka ,,kawalerkę" o pow. ca 16 m2 dla dwojga emerytów którzy nie leżą bykiem tylko zwiedzają, zwiedzają, zwiedzają... Holując ją autem o DMC 1995-2000kg /np. Ford Focus II Kombi 2.0TDCi, Mercedes C klasse II/W2003/ lub VW Passat IV B5 i inne/ nie wchodzimy w ViaTol i wystarczy kat. B !!! I sama przyczepa nam wystarcza czy to zimno czy gorąco, bo nigdy jeszcze nie rozłożyliśmy ani dużego ani małego przedsionka! itd, itp.
No właśnie, co kupić kiedy nie pieniądze tu decydują /no z forum wiem i ile kosztowała baza czyli auto do zabudowy a ile się ceni kamper marki tolo61 ?/ i nie wielkość ale raczej mobilność i komfort i kompletność wyposażenia na lato i zimę kampera? Co wybrać? Bo od ilości i szerokości asortymentu głowa boli...Co kupić?
Pomożecie? jak mówił pewien ,,internowany" /E.Gierek/
Dziękuje za uwagę i

Brodacz77 - 2016-12-21, 13:55

Janwil napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Brodacz77 kupił,
ja jeszcze nie.

Czy to tajemnica jaki kamper Brodacz kupił?
Ja kupowałem pół roku.
A tu http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 ,,moja droga przez mękę". Ale warto było...

Hmm - to nie tajemnica aczkolwiek, winny jestem wstawić fotki mojego nabytku.
Teraz nie bardzo jest jak zrobić coś ładnego, zimuje w namiocie a robione telefonem na szarówce, jakoś tak nie bardzo.

Kilka fotek widać w moim wątku http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=26146 o wypadzie do Olsztyna.