Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - stopień elektryczny

silny - 2016-08-29, 21:58
Temat postu: stopień elektryczny
może ktoś rozgrzebywał stopień elektryczny - wysuwany płasko .
mam taki i coś się zacina i wyrażnie piłuje.

zanim rozgrzebie może ktoś podpowie jeśli to przechodził i zaoszczędze czasu i nerwów :?:

dodatkowo zamocowałem go tak pancernie że aż nie chce mi sie go ruszać :-/

:spoko

nikita55 - 2016-09-08, 22:41

Znam te stopnie bardzo dobrze.Trochę mało danych.Jeżeli masz stopień płaski THULE lub OMNISTEP to tam podest aluminiowy przesuwa się na 4 (po 2) z każdej ze stron plastikowych ślizgach.Czasem się zdaża,że piach lub kamyczek tam się dostanie i coś trze.To standard w tych modelach dlatego producent zaleca częste mycie i smarowanie np. silicon spreyem. :wyszczerzony:
silny - 2016-09-09, 17:26

no więc chyba masz racje bo gdy żona umyła po ostatnim wyjeżdzie to nie klinuje.

napisz prosze czy te rolki mogą się uszkodzić i gdzie psikać żeby nie psikać bez sensu bo może sie zbierac brud na smarze :spoko

wlodo - 2016-09-09, 17:54

Tam faktycznie nic nie ma,stopień wypychają/wciągają dwa płaskowniki i przesuwa się w tych bocznych profilach.
A,że tam piachu może nalecieć to...ten typ tak ma.
Mam zdjęcia z wewnątrz,jak kiedyś wrócę do domu to Ci wyślę.

wlodo - 2016-09-22, 20:14

Zdjęcie stopnia jak do niego z ciekawości zaglądałem :shock:
Niestety nic nie chroni przed dostawaniem się piachu na ślizgi.
Ja dokręciłem skośną blachę przed stopniem żeby przednie koło nie zarzucało go błotem.

silny - 2016-09-24, 05:10

jedna strona startuje u mnie jakby szybciej , jest tam regulacja ???,może przez to ma tendencje do zacinania
ZEUS - 2016-09-24, 05:26

u mnie jest podobnie...
wlodo - 2016-09-24, 08:26

W profilu stopnia masz śruby mocujące płaskowniki,spróbuj nimi,trochę w lewo lub prawo. :-/
nikita55 - 2016-09-24, 21:05

Raczej niema żadnej regulacji...
wędrowiec - 2016-09-25, 16:43

Mój stopień się zacinał na zębatce napędowej. Woda która się dostała na górę obudowy wciekała na
zębatkę. Jakiś bardzo bystry wynalazca do prowadzenia osi zębatki wywiercił otwór w obudowie.
Od góry dałem tawot i całość zakleiłem matą gumową. Od roku spokój ze stopniem.