| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - stopień elektryczny
silny - 2016-08-29, 21:58 Temat postu: stopień elektryczny może ktoś rozgrzebywał stopień elektryczny - wysuwany płasko .
mam taki i coś się zacina i wyrażnie piłuje.
zanim rozgrzebie może ktoś podpowie jeśli to przechodził i zaoszczędze czasu i nerwów
dodatkowo zamocowałem go tak pancernie że aż nie chce mi sie go ruszać
nikita55 - 2016-09-08, 22:41
Znam te stopnie bardzo dobrze.Trochę mało danych.Jeżeli masz stopień płaski THULE lub OMNISTEP to tam podest aluminiowy przesuwa się na 4 (po 2) z każdej ze stron plastikowych ślizgach.Czasem się zdaża,że piach lub kamyczek tam się dostanie i coś trze.To standard w tych modelach dlatego producent zaleca częste mycie i smarowanie np. silicon spreyem.
silny - 2016-09-09, 17:26
no więc chyba masz racje bo gdy żona umyła po ostatnim wyjeżdzie to nie klinuje.
napisz prosze czy te rolki mogą się uszkodzić i gdzie psikać żeby nie psikać bez sensu bo może sie zbierac brud na smarze
wlodo - 2016-09-09, 17:54
Tam faktycznie nic nie ma,stopień wypychają/wciągają dwa płaskowniki i przesuwa się w tych bocznych profilach.
A,że tam piachu może nalecieć to...ten typ tak ma.
Mam zdjęcia z wewnątrz,jak kiedyś wrócę do domu to Ci wyślę.
wlodo - 2016-09-22, 20:14
Zdjęcie stopnia jak do niego z ciekawości zaglądałem
Niestety nic nie chroni przed dostawaniem się piachu na ślizgi.
Ja dokręciłem skośną blachę przed stopniem żeby przednie koło nie zarzucało go błotem.
silny - 2016-09-24, 05:10
jedna strona startuje u mnie jakby szybciej , jest tam regulacja ???,może przez to ma tendencje do zacinania
ZEUS - 2016-09-24, 05:26
u mnie jest podobnie...
wlodo - 2016-09-24, 08:26
W profilu stopnia masz śruby mocujące płaskowniki,spróbuj nimi,trochę w lewo lub prawo.
nikita55 - 2016-09-24, 21:05
Raczej niema żadnej regulacji...
wędrowiec - 2016-09-25, 16:43
Mój stopień się zacinał na zębatce napędowej. Woda która się dostała na górę obudowy wciekała na
zębatkę. Jakiś bardzo bystry wynalazca do prowadzenia osi zębatki wywiercił otwór w obudowie.
Od góry dałem tawot i całość zakleiłem matą gumową. Od roku spokój ze stopniem.
|
|