Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Kolumna kierownicza - zgrzyty

matro - 2016-08-30, 02:31
Temat postu: Kolumna kierownicza - zgrzyty
Będąc na weekendowym wyjeździe przy manewrze skrętu poczułem najpierw opór a potem usłyszałem delikatny zgrzyt jaki wydobył się z okolic kolumny kierowniczej... W miarę kilometrów zgrzyty a potem i piski nasilały się ale jakoś wróciłem do domu. Kierownica zaczęła ciężej chodzić.
Oczywiście wyeliminowałem wcześniej brak oleju we wspomaganiu czy też luźny pasek...
Dziś postanowiłem się do tego dobrać z Radwan07 i wyszło nam iż coś zgrzyta w samej kolumnie od kierownicy do pierwszego krzyżaka. Ściągnąłem kierownicę, maskownicę przełączniki i na wstępie potraktowałem wszystko WD40- od tulei poprzez blokadę kierownicy na krzyżakach kończąc... efekt taki, że wszystko zaczęło prawie natychmiast ładnie i lekko pracować , bez zgrzytów itp.
Wiem, że WD to naprawa doraźna więc zapytam czy ktoś też miał z tym problem? Czy rozbierać kolumnę ? jak ona jest zbudowana w środku (tuleje, łożyska) ?

roldis - 2016-08-30, 08:59

to masz szczescie ze nie sama przekładnia kiero , wyciągasz wałek kierownicy z uszkodzonym kardanem dajesz do regeneracji przegub kardana - koszt sądze do 100zł i po klopocie