|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - ducato 1987, 2.5d, czujnik (?) z lewej strony bloku silnika
serwan - 2016-09-01, 16:09 Temat postu: ducato 1987, 2.5d, czujnik (?) z lewej strony bloku silnika hej,
otwieram maske, i stojąc twarzą do silnika (plecami do kierunku jazdy), za blokiem silnika z lewej strony widzę kabelek; kabelek z jednej strony biegnie do kostki koło gniazda kolumny zawieszenia, z drugiej.. jest urwany. pomacałem okolice i wygląda na to że biegł do bloku silnika - właśnie z lewej strony bloku, od tyłu (od strony kabiny, nie zderzaka) jest w blok wkręcone coś. zakładam że to czujnik temperatury płynu chłodzącego lub temperatury oleju (jeżeli taki jest); ktoś mnie może upewni / wyprowadzi z błędu?
zdjęcie poniżej jest zrobione od strony drzwi pasażera w strone komory silnika (w dół); na czerwono zaznaczylem miejsce gdzie 'znikał' (jak zakładam) kabelek
pozdrawiam
serwan
roldis - 2016-09-01, 22:36
czujnik temp - który pokazuje ci temp sil na desce rozdzielczej to ten vis a vis chlodnicy i ma dwa przewody , a ten o którym piszesz - ? jutro sprawdzę
serwan - 2016-09-01, 23:22
znalazłem ciekawy wątek:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=4563
wniosek z tego taki ze ów kabelek który mam przerwany to czujnik temperatury który steruje kontrolką przegrzania się silnika.
- ktoś może potrafi potwierdzić ze Ducato ma taką kontrolke?
- i czy w ogóle dobrze ludzie z linka jak wyżej mają rację typując że to czujnik odpowiedzialny za sygnalizację przegrzania silnika?
pozdrawiam
serwan
roldis - 2016-09-02, 08:34
skoro masz w swojej instalacji taki przewód to podłącz do niego masę i włącz stacyjkę i sie powinno wyjasnić
gotic1 - 2016-09-03, 00:00
To czujnik czerwonej kontrolki temperatury silnika. Mi kiedyś uszkodził się ten czujnik i zapaliła się czerwona kontrolka temperatury silnika (przegrzanie) , podczas gdy wskaźnik pokazywał normalną temperaturę.
serwan - 2016-09-05, 12:09
tak wygląda, bezdyskusyjnie czujnik do czerwonej kontrolki; kolejne pytanie - to zwykły czujnik temperatury, taki sam jak do cieczy chłodzącej (oznaczenie 4067872, http://allegro.pl/show_it...zMzU0YWFmMw==), czy jakoś inny?
pozdrawiam
serwan
roldis - 2016-09-06, 22:15
charakterystyka obu czujników jest rózna , ten dla wskażnika posiada zmienną rezystencję w zalezności o temperatury , natomiast drugi alarmujący o awarii puszcza napiecie jedynie w tej krytycznej sytuacji , na zdjęciu również widać róznice w budowie , brak mozliwości odczytania nr fabtycznego ,
serwan - 2016-09-06, 23:58
zakladam ze to takie cos:
http://e-katalog.intercar...scr_dItems.html
niestety w katalogu jak wyzej jest do 1.9, nie znalazlem do 2.5; jezeli nie masz oznaczen czescit, to moze chociaz dasz rade porownac gwinty? sa takie same dla obu czujnikow ze zdjecia? jezeli tak to pozostaje dobranie temperatury zwarcia, zakladam ze to 115 stopni..
edit: jednak ten czujnik z linka wyzej (oznaczony 1 840 003 w intercars) to ten wlasciwy; zajrzaqlem do sekcji '280' i tam byl tylko silnik 1.9, ale juz w '290' byl 'moj' silnik (2.5 8144.67), takze ide zamawiam
zastanawiam sie tylko - to gwint stozkowy i nie wymaga uszczelki - ktos moze potwierdzi/zaprzeczy?
roldis - 2016-09-07, 16:13
oba gwinty 16 , o tym samym skoku , w inter carsie czujniki dobiorą spoko ,bez obaw . Ja temperature obserwuje zawsze , zwlaszcza ze u mnie zazwyczaj gaz w podlodze
|
|