Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

MERCEDES - MB sprinter 312 2,9 td

z0772 - 2016-09-07, 09:39
Temat postu: MB sprinter 312 2,9 td
Witam wszystkich może ktoś się orientuje co się dzieje ze wskaźnikiem temperatury, po włączeniu świateł temperatura rośnie na maxa do 120 stopni z około 90 stopni.
mrsulki - 2016-09-07, 11:04

Ale rośnie faktycznie temperatura czy tylko wskaźnik idzie do góry? Bo jeśli to drugie to coś nie halo z elektryką, możliwe że się gdzieś wilgoć dostała do wtyczki i taki efekt
z0772 - 2016-09-08, 06:36

Witam zmieniałem licznik na starym temperatura utrzymywała się na normalnym poziomie czyli około 85- 90 stopni. Licznik zmieniłem na taki sam model jak był. Jest pewna różnica w reakcji wskaźników temperatury i paliwa, w poprzednim te wskaźniki podnosiły się i opadły powoli, a w tym reagują gwałtownie.
z0772 - 2016-09-13, 09:46

Witam ponownie czy naprawdę nie ma tu nikogo oprócz mrsulki kto udzieliłby sensownej pomocnej rady. :?:
CORONAVIRUS - 2016-09-13, 11:38

z0772 napisał/a:
Witam ponownie czy naprawdę nie ma tu nikogo oprócz mrsulki kto udzieliłby sensownej pomocnej rady. :?:

proponuję Ci zadać to pytanie na forum MERCEDESA wszak to mało kamperowy problem...raczej ściśle mechaniczny a tam specjalistów multum :)

Cykada - 2016-09-14, 14:24

pewnie licznik popsuty.
Temperatura w sprinterze powinna być ok. milimetr nad 80 stopni. Czy ciepło czy zimno.
Jak masz wahania temperatury to zdejmuj chłodnice i wyczyść. Między interkulerem a chłodnicą zbiera się syf.

Brodacz77 - 2016-09-15, 14:55

Cykada napisał/a:
pewnie licznik popsuty.
:mrgreen:

Moja sugestia - jeżeli pokazuje normalną temperaturę przy zgaszonych światłach a po włączeniu świateł (zapala się i kontrolka świateł i podświetlenie) wygląda mi na przerwę bądź kiepski styk, utlenione luty - na ścieżkach w liczniku jakiejś masy. Przykład takiego uszkodzenia to dyskoteka w tylnych lampach - kojarzy mi się Łada Samara i chyba stary Mercedes beczka. Włączasz kierunek - jest OK (pokazuje temperaturę normalnie); naciskasz STOP - robi się dyskoteka - brak dobrej masy i powrót prądów poprzez obwody innych żarówek - u Ciebie - zły rozkład napięć na samym wskaźniku i inne wskazanie samego zegara.

To tylko sugestia ale od tego zacząłbym szukać w zegarze.

z0772 - 2016-09-16, 14:03

Dzięki Brodacz77 jak dla mnie to konkretna podpowiedź muszę zaglądnąć do tego*telewizora *.