Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja Muzyków-jesień 2016-Bułgaria,Rumunia,Grecja,Serbia,

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-11, 10:24
Temat postu: Grecja Muzyków-jesień 2016-Bułgaria,Rumunia,Grecja,Serbia,
:!: :!: Wyjechalismy 25 sierpnia.Zmiana planów przez termin spotkania się z wnukiem.
jTeraz nasza cała 2 miesieczna podróżwspólrzedne GPS:stopnie,minuty,sekundy,setne sekundy. :!: Kraje którymi jechaliśmy:SŁOWACJA,WĘGRY,RUMUNIA,BUŁGARIA,GRECJA,,MACEDONIA,SERBIA,RUMUNIA ,WĘGRY I SŁOWACJA cala trasa w sktocie
https://goo.gl/mOTvCd
1,
Krakow przez Niedzice,Stara Lubowna do Koszyc-parking w centrum
2.Baseny wegierskie:Berek furdo i Turkeve,parkujemy przy basenach.
3.Kierunek Rumunia przez Arad/autostrada/,,wodospad Bigar,Herkulano,N44°53'4797 E22°
25'4737
4.Granica Rumuńsko -Serbska za Orsowa,most na elektrowni Rumunia N44°40'3136,E22°31'5717,po stronie Serbskiej N44°39'5947 E22°31'2537
https://goo.gl/IOPPbO
https://goo.gl/UDwcCA
https://goo.gl/Ivc4ov
3 linki trast az do Warny i Konstancy
dalsza trasa strona 5

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-11, 10:55

Najpierw o regatach.Nasz 15 letni wnuk zdał egzamin i dostal sie do Szkoły pod żaglami,
Krzysztofa Baranowskiego.[b]

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-11, 11:05

W Konstancy 3 dni fiesta w porcie,przypłyneły jachty z Rosji, Polska Pogoria,Rumunskie,Bulgarskie.Tłumy ludzi zwiedza jachty,czynne bufety,wieczorem występy.Wklejam po 5 fotek,bo internet odmawia.
ZEUS - 2016-09-11, 11:11

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
no i ja

kapitan Pogorii powinien poczuć się zagrożony... :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-11, 15:10

cd.fotek z Pogorii
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-11, 19:24

Jeszcze kilka fotek z Pogorii
alekug - 2016-09-11, 19:33

Basiu i Zbyszku pozdrowienia ! Czekamy na relację z Bułgarii . Aleksander z Rzeszowa :lol:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-12, 19:02

Tyle w temacie Pogorii.O jachtach napisze jeszcze ja będzie Constanca.
Od początku wyjazdu.Zmienilismy trasę zamiast przez
Poprad ,Roznawe , Eger.pojechalismy na Stara Lubownia i Koszyce.Dawno tam nie byliśmy,a pamiętam piekna katerde.Koszyce.Centrum koło katedry i park,przeznaczone do spacerowania.Parking trafil się blisko,1 godzina 1 euro.Zdjecia z Koszyc

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-12, 19:08

Zeus i Alekug dziekuje za wpisy.Jutro coś dokleje z Rumuni.teraz jesteśmy przy plazy Szabla w Bulgarii,wifi przy plazy.Dzis już tylko kilkoro plażowiczów.Fale na morzu.
ZEUS - 2016-09-12, 19:38

Zeus i Alekug dziekuje za wpisy.

z wielką ochotą czekam(y) na więcej... :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 10:18

Dzis mamy ostatni dzień internetu.Jutro uroczystość,i jedziemy dalej,kierunek Warna i dalej południe morza w Bułgarii.może znów spotkamy się z Mirek 61. Wiatr wieje,fale,i tu jest głęboko od brzegu.Tak ,że mało da się bezpiecznie pływac.Mozna za to smarować się błotem dla zdrowotności. :kwiatek Drugi raz już nie spotykamy się z wnukiem,za to coś mi się zdaje ,ze po Halkidiki wyladujemy na Peloponezie,bo czas mamy do końca października. :stop: Po wyjechaniu z Koszyc nastawiamy GPS na Miskolc,a potem Berekfurdo.Krzysiu prowadzi droga /Słowacja/nr 68 i nr 20,ale w pewnym momencie kawałek jest znak szybkiego ruchu.No ale przejechaliśmy.Do Miskolca prowdzi droga nr 3.W Berek dużo ludzi.miejsce nasze do parkowania pod basenami czeka na nas.Nastepnie inne baseny i dalej Rumunia.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 10:27

Granice przekraczamy w małej miejscowości ,tak że w Rumunii zaraz jest autostrada-Arad,potem Resita i szukamy wodospadu Bigar.Prowadzi boczna droga przez Anina.Wodospad przy samej drodze,niedziela dużo ludzi,ale jest jedno miejsce na parkingu dla nas.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 10:33

Wodospad Bigar,wyczytałam o nim w Onecie,ciekawostką jest to ,ze spływa po mchu.wielkość :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 10:49

blisko jest miejscowość Herkulane,do dawnej świetności dużo mu brakuje.Szukamy wod termalnych -dzięki zapomniałam komu - :kwiatek wyczytałam to na forum.Znowu jedyne miejsce na jednokierunkowej drodze czeka na nas.Zwiedzamy jaskinie,i spacerujemy wzdłuż kiedyś wspaniałych miejsc.Termy fatalny stan dzikości,a jeszcze kąpiący,zostawiaja wszystko to co ze sobą przyniosa.Kapiel i krzyki trwaja do godzin nocnych.My korzystamy z kąpieli w pon.rano jak jeszcze jest niewiele osób. :!:
toscaner - 2016-09-13, 12:02

Śliczny ten wodospad. Chyba muszę wrzucić na listę i też go zobaczyć na własne oczy.

Pozdrowienia :spoko

Kotek - 2016-09-13, 12:37

Basiu, chciałam postawić Waszemu wnukowi :pifko , ale On chyba nie pijący (jeszcze), więc stawiam Tobie i pozdrawiam. :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 14:07

dzięki Kotek i Toscaner za czytanie i wpis,no i piwko.Toscaner czy my się kiedykolwiek spotkamy :?: :?: piszesz ,ze chcesz zimować w Hiszpanii :!: :!: My mamy coraz więcej lekarstw,ale dopóki Zbych ma refleks to jeździmy :!: W myślach mam marzec ,kwiecień w Hiszpanii,bo jesienią przyszłego roku jak nic się nie zepsuje to wesele w Grecji a potem ukochana Kreta.A w domu okna nie myte więcej jak rok czasu,nie ma kiedy :?: :?: :haha: :haha:Kotek,cięzka praca na tym jachcie,wnuk nazbierał sporo minusów,i tylko dzięki uprzejmości
Kapitanowi,miał przepustke na poł godziny ,żeby mógł z dziadkiem pojechać skuterem do kampera.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 14:27

Z Herkulane blisko do mostu na Dunaj elektrownia.Jedziemy Serbia do Negotina by na targu kupić warzywa,przy okazji były burki. :stop: Potem BułgariaBelogradcik.Dojechalismy na sama gore gdzie jest wejście do skał i ruin zamku.Za placem stajemy w uliczce bez wylotu,tu nie biorą opłaty.Wstep od seniorów po 4 lewa za zwiedzanie. :banan Spacer mnie zmeczył,cukier uciekl,ledwo doszłam do kampera.Zbych z pieskiem zostali.Obce pieski nakarmione pilnowały nas w nocy.Okolice i droga na Montane tez ma ładne formy skalne. :!:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 14:31

cd,form skalnych,jak takie ladne psy mogą być bez domu. :?: :?:
toscaner - 2016-09-13, 15:35

Toscaner czy my się kiedykolwiek spotkamy :?: :?: piszesz ,ze chcesz zimować w Hiszpanii :!: :!:

No taki mam plan. Bo zimowanie w Szkocji przeżyłem i raz wystarczy.
Teraz zimy na południu, lata na północy.
Hiszpania, Portugalia, Maroko. Zależy od kilku jeszcze rzeczy, kiedy wyjadę, ale taki jest plan. :ok
Już nawet jakiś słów po Hiszpańsku się zacząłem uczyć. Do zimy może opanuję "kali jeść" :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 17:40

Po przespanej nocy,jeszcze raz zerkamy na skaly i kierujemy się Warna.Od Montany ladna droga 550km,Warna wieczorem.Co to za wielkie miasto,nie ma gdzie stanąć,śpimy koło bloków.Rano dobry km nad morze.plaża ladna,nawet termalna woda jest.Trzeba od delfinarium wjechać w prawo,jest droga wzdłuż morza,można stać :!: nie wolno kempingowac.Paliwo w Rumunii prawie 5 lei,Bulgaria ok2 lewa,ale trafiło się raz 1,86 i 1,89 :!:
kierujemy się na północ od Warny,nie ma szans na postój,kurorty z rampami na karty,lub bez oglądania 6 lewa wjazd.Na boczna droge udało się wjechać dopiero od Balgariewa na przyladku Kaliakra.Skrecamy wbok szutrówka ,spacer jest asfalt i dzika plaża.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 17:46

Spacer w kierunku nieczynnego portu.Woda nieciekawa.są wodorosty,oraz muszle z małż.ida po lewej stronie wysokie skały,w wielu miejscach spływa woda.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 18:10

Dalej Kamienny Brzeg,Tiulenowo,skaliste brzegi bez plaż.Plaza dopiero kolo Szabli.W Rusałce podobno ladna plaza wjasd 6 lewa.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 18:19

SZABLAi okolice.Jesteśmy tu 2 razy,przed wjazdem do Rumunii i jadac z powrotem.Jest wi fi,nowy prysznic,kosze na smieci na plazy też,dużo miejsca do stania,plaża duza do spacerow,ale ma wodorosty,oraz miejscami dużo ostrych muszli.Koło latarni woda siarkowa,za plażą jesioro z leczniczym blotem.Jeszcze jedno dzikie miejsce i przejazd do Rumunii
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-13, 18:26

Żegnamy się jutro wyjazd,szukamy Mirka 61,wstepujemy po zakupy do Szabli,oraz Polaków,ktorzy kupili tu dom/dobra cena/.Nie wiem kiedy i gdzie będzie czas i wifi.Jedziemy w dól brzegu Bułgarii,potem autostradą do Plovdiv,monastyr Baćkowski i gdzieś Grecja.Pozdrawiamy wszystkich Barbara i Zbigniew Muzyk
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-14, 09:05

Dziękuję kierownictwu forum za zyczenia,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-14, 09:16

przed wjazdem do Rumunii jeszcze jedno miejsce gdzie sa namioty i kampery jest to Ezerec.Fajnie bo z brzegu plytsza woda jak w Szabli.Brakuje tylko wody.Podgapilismy,a potem sprawdziliśmy w Kauflandzie,ze ono maja takie fajne butle z woda 11 litrowe.
Mirekl61 - 2016-09-16, 23:12

Barbara wylądowaliśmy w Sinemores
Wstawię panoramę z plaży
Stawiam piwo za chęć opisywania swoich podróży
Polecam również plażę w pobliżu Primorsko
42°17'12.64"N , 27°45'16.76"
100 metrów trzeba iść po piaszczystym dnie żeby się zanurzyć
Podróżującym z małymi dziećmi rewelacja

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-28, 19:50

Witam :!: :!: wreszcie jest internet.Jestesmy przy jezioroVouliagmeni kolo Loutraki blisko
koryntu.Objechalismy zatokeAlkyonidon do Porto Germeno.Może jutro cos napiszę.Barbara,ps,snowu odkryte nowe piękne miejsca.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-09-30, 10:50

Nie wiem czy będzie teraz relacja,bo to kłopot.Pogoda wspaniała,lepiej siedzieć na słońcu :!: Dotarlismy do nowych kapitalnych miejsc.niedaleko Loutraki/blisko Koryntu/jezioro Vouliagmeni,woda słona bo w jednym miejscu jest przekopany kanał do morza.Sa francuzi/nie odzywajacy się/ i holemdrzy pogadani.Jezioro dla umiejących pływać i tych bojących się wody też.Bez jednej falki.Taka wode lubie.Rano pobudka w jeziorze. :bajer
qdlaty_78 - 2016-09-30, 15:35

Czyli rozstaliście się w Asprovalcie i podążacie samotnie. Miło nam było poznać .
Pozdrawiamy

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-03, 18:01

Rozstalismy się z Rodosami w Asprovalcie,a z Mirkami w Stavros po pokazanym przeze mnie targowisku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-03, 18:20

To co napisałam oczywiście się nie wyswietlilo :?: :?: dlatego nie będę pisać.Jestaesmy przy Nafplio i jego okolicach.Kamperow dużo.Sa z nami Jola i Leszek ze Świnoujścia. :spoko :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-04, 16:29

Kiveri internet na full,ale jak wkleiłam fotki to pokazało nie można wyswietlic tej strony.Pisalam tez o przygodzie z policja ale szkoda mojej pracy na darmo.Jutro po targu w Nafplio jedziemy dalej,ale jesteśmy w pogotowiu,bo może uda nam się znow zobaczyć Pogorie. :spoko
alekug - 2016-10-05, 22:00

Basiu ! - pozdrowienia , dopiero dzisiaj udało mi się przeczytać twoją relację . W czwartek 6.10.2016 koło 19 zadzwonię do Was . Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa :lol:
izola - 2016-10-05, 22:03

jak zadzwonisz pozdrów Basię od Izoli :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-13, 11:35

izola napisał/a:
jak zadzwonisz pozdrów Basię od Izoli :spoko
Po drugim spotkaniu z wnukiem pomału wracamy.Robi się jesien.Duza burza była w zeszły piątek,połamane nawet palmy.Wtorek i środe padało ochłodzilo się .Dzis znowu ladnie.Dojechalismy z Peloponezu nad morze Jońskie.Jesteśmy w naszym zaprzyjaźnionym Astakos.Potem jak pogoda to plaże od Prewezy do Igumenisty.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-13, 11:54

Dzieki forum mogę pokazać zdjęcia z
Pogorii mojej rodzinie.Potem jak wrócimy,pousuwam je przeniosę relacje do innego tematu.Napisze o wszystkim.Tak jak pisałam znane miejsca i nowo poznane.Grecja na taka róznorodnośc krajobrazów,dzikie miejscfa,a nie molochy.Najwiekszym kurortem okazało się Loutraki.Zdjecia z pobytu Pogorii w porcie Lavrio,na pld.półwyspu Sunion.Rano nie wpuszczono nas na keje,natomiast jak Pogoria wpływała zrobił się ruch na bramie krzyknelismy Pogoriua i nawet nas nikt nie zatrzymał.Tak że nawet nocowaliśmy koło jachtu.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-13, 11:57

c.d
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-13, 12:03

To na razie koniec,wracamy kolo 30 października.jak będzie pogoda,jak nie będzie to wcześniej.do usłyszenia i relacji w listopadzie.Pozdrawiam forum.Barbaraps co znaczy dobry internet.zdjecia z plaż w Rumuni
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-13, 12:08

Konstanca
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-13, 12:19

Na koniec piję capucino posypane cynamonem tak tu się pije.całkiem niedrogo ladnie podane 1,50 euro.
BaWa - 2016-10-13, 14:14

Pozdrawiamy!!! Zdjęcia super :roza:
izola - 2016-10-13, 17:33

patrząc na te zdjęcia widzę że wiele jeszcze muszę zobaczyć live ... :bukiet:
qdlaty_78 - 2016-10-13, 19:45

Z niecierpliwością czekam na relację. :spoko I stawiam zasłużone piwko.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-14, 18:24

Jestesmy na znanej blisko drogi plaży za Preveza.Błkitna flaga,prysznice,spalismy koło prysznica.poniewaz słonce wschodzi i długo jest cien przez lasek,przenieślismy się koło baru.Przyszedl sympatyczny pilnowacz po taśme elektryczną,no zapytałam o internet jest na full.Ale wieczory sa chłodne,za lekko się ubrałam,sa komary.
Sprawdzę pogodę,a jutro po laikach w Prevezie i kapieli znowu się odezwę.Dzieki za pozdrowienia i wpisy. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-15, 18:04

Sunion,ruiny św.Posejdona
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-15, 18:25

W kamperze jedna kreska poszłam do baru,którego pilnuje chyba Afgańczyk.Dalej fotki z Posejdona.Wstep senior 4 euro,normalny bilet 8 euro.Troche drogo to nie Ateny :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-15, 18:32

BAWA jutro z jednym kamperem greckim jedziemy do Loutsa,wklej pare fotek ze znanych nam miejsc prosze :!:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-15, 18:43

cd,nie chce dzialac strona.Dwie odnalezione plaże z 2011 roku w Epidavros.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-15, 18:46

To tyle bo szkoda mojej pracy,raz przechodzi a raz nie odpowiada strona web :?: :? :Poniżej jeden z 4 mostów Koryntu.Ten jest pierwszy lub ostatni.Drewniane przesło zatapia się w całości.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-15, 18:58

Może się uda bo Koryntem jec haliśmy 2 razy i 2-ma moastami -pierwszym i ostatnim.Ten poniżej zatapia się środkowa część.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-15, 19:05

No to co czekam na wpisy które bardzo mnie ciesza.To jest niesamowite,że ja znając polski i rosyjski i z każdego innego po kilka słów,dogaduje się ale jak ktoś chce mówic to kombinuje tak jak ja.dojechali grecy z Joaniny jak byliśmy na laikach.Kupno dużo pomidorów po 0,50e oraz już nowe pomarancze kilka kilo tzn,byly op 0,60 ja do pani -peninda/to umiem 50/pani ne,ne, ne,acha zgadza się i kupujemy 6,80kg.No i finalnie jutro z grekami jedziemy do Loutsa.Piekna łacha piachu.w sierpni jechala BAWA i nie było gdzie stanąć.BAWA plis fotki. :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-15, 19:15

Sprawdzam co jeszcze mam zmniejszone oczywiście fotki :?: :? :Dla nie umiejących pływac woda w epidavros idealna.Takie tłumy kamperów to były jeszcze w Nafplio na plazy Karthona,w Kiveri tez było 8 kamperow potem rozjechały się.Żegnam do usłyszenia. :bukiet: :roza: :kwiatki:
Komplecik - 2016-10-15, 20:50

Super macie :spoko
zbychu - 2016-10-15, 21:50

Super super :spoko
Mazur - 2016-10-15, 22:29

Piękne to wszystko, zazdroszczę jak cholera, ale kiedyś udam się Waszymi drogami :spoko
emeryl - 2016-10-16, 21:37

Kochani dziekuję za relację,u nas deszczowo izimno.Powodzenia
Świstak - 2016-10-17, 11:31

I my również ruszymy Waszym śladem. Mam nadzieję że spotkamy się na szlaku!

Pozdrawiamy z Włoch, Asia i Arek.

RODOS - 2016-10-20, 17:25
Temat postu: Bałkany
My już w domu. Tym razem podróżując mieliśmy wyjątkowe szczęście spotkać wielu Rodaków kamperowiczów w większej części z Camperteamu. Sprawiło nam to dużą przyjemność. Miło wspominamy nasze spotkanie z grupą Kamperowiczów w Asprowalcie. Pozdrawiamy Wszystkich bardzo serdecznie.
Myśleliśmy że limit spotkań nam się wyczerpał, jednak szczęście nam wyjątkowo sprzyjało. Kolejne spotkanie 5 kamperów również z Camperteamu spotkaliśmy w Albanii. Dobra passa trwała dalej, kolejne spotkania w Chorwacji.
Czytamy Waszą relację i oglądamy ładne zdjęcia - stawiamy :pifko .
Basiu i Zbyszku życzymy dalszych udanych wojaży i szczęśliwego powrotu do domu.
Pozdrawiamy Lila i Tadeusz :spoko :roza:

qdlaty_78 - 2016-10-20, 21:19

RODOS napisał/a:
Miło wspominamy nasze spotkanie z grupą Kamperowiczów w Asprowalcie. Pozdrawiamy Wszystkich bardzo serdecznie.

My również pozdrawiamy i cieszymy się że Wasza podróż przebiegła bez większych przygód. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-27, 16:05

Dziekujemy wszystkim za pozdrowienia i wpisy,tym z którymi sie spotkalismy,
krakusom ,oraz wszystkim sympatykom.my chyba nie umiemy nie byc w Grecji i na Balkanach.My tez już w domu wróciliśmy wieczorem w deszczu wtorek 25.października. :stop: Dziś dopiero podlaczyłam komputer.Nie mogę ruszać rękami,tyle było pracy w domu.Jedzenie,prezenty wypakowane.Firany w praniu.Okna w przyszłym roku do mycia.Teraz Z.myje kampera. :roll: Ogarnę wszystko i dalej będę pisać.Mlodzi się pojawia bo wolne od pracy,wnuk tez przyjedzie.Musza mnie nauczyć wyznaczania trasy tak bym ja mogla wkleić samodzielnie.Wracam do początku relacji,napisze o całej trasie, :bylo

Tadeusz - 2016-10-27, 16:14

Basiu i Zbyszku, jak ja lubię Wasze opisy odwiedzanych przez Was stron. Tyle w tym spontaniczności i frajdy.
Przy okazji przypomnieliście mi moje dawne włóczęgi po Grecji i miejsca moich przygód sprzed lat.

Duże piwko, Basiu. :pifko

:spoko

Bim - 2016-10-28, 22:11

Basiu czekam na następne pare perełek które odkryliście tym razem :roza: :spoko
alekug - 2016-10-29, 15:24
Temat postu: P0zdrowienia !
Witam !
Basiu i Zbyszku cieszę się że jesteście już na miejscu cali i zdrowi . Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-29, 20:45

Bim napisał/a:
Basiu czekam na następne pare perełek które odkryliście tym razem :roza: :spoko
Hit to plaża w Drepano w Igumieniscie.Albania nie była w trasie przejazdu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-29, 20:55
Temat postu: Re: P0zdrowienia !
alekug napisał/a:
Witam !
Basiu i Zbyszku cieszę się że jesteście już na miejscu cali i zdrowi . Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa :spoko
ALEKSANDER ZAPISZ SIE NA ZLOT W BIAŁORUSI :!: :!: :!:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-30, 12:05

Strona 2 oficjalnie zakończyła relacje na Bułgarii,wjazd do Rumunii,chociaz trochę fotek wkleiłam.Jedziemy do Konstancy,po drodze .Na granicy kupujem 2gi raz winete za 3 euro lub 14 lei.Zaraz w Mangalii mamy łidl i Kaufland.Miejsce na plazy znajdujemy dopiero przy plażach Jupiter,Neptun,Saturn i tym podobne nazwy.Są to obiekty dobrze zagospodarowane z czasów komuny jak i nowe.Plaże podzielone falochronami,tworza male zatoczki.Piach,ale dla mnie brzydki ,dużo ludzi woda zmacona wlasnie piachem.Zdjecia wklejone na str 3.ale coś dokleję.Slońce w oknie uniemozliwia mi pisanie
https://goo.gl/TKS0yq
trasa od Konstancy do Asprovalty w
grecji przed Halkidiki

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-30, 12:35

Świstak napisał/a:
I my również ruszymy Waszym śladem. Mam nadzieję że spotkamy się na szlaku!

Pozdrawiamy z Włoch, Asia i Arek.
,czyli naszym śladem we Włoszech,ok,dzieki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-30, 13:39

Przenioslam się w inne miejsce i mogę wklejać fotki z Rumuni.Konstanca piękna,ale brak jej inwestorów na piękne secesyjne kamienice 1910 r.i dalsze.Przewodnik podaje ze wpieknym kasynie nad samym morzem jest jeszcze kawiarnia.Nie ma nic zastawione taśmami aby nie podchodzić pod samo wejście.Piekna promenada az do piaszczystej plazy,tez z ruinami nawet pałacyków.Centrum pół odnowone pół ruina.Kamienica z lwami na dachu też w okropnym stanie.Ludzie częściowo mieszkają w tych starych domach.Piekny jest kościół ortodoksyjny Piotra i Pawla pod którym staliśmy na ulicy jednokierukowej.Troche jeździliśmy na motorku,zwłaszcza do portu.Pod kosciolem żebrzące cyganki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-30, 13:46

Konstanca dalej-,stare i odnowione miejsca.Dulare czy masz podobne fotki z Konstancy :?: :?:
dulare - 2016-10-30, 14:14

Dulare czy masz podobne fotki z Konstancy :?: :?:

Pewnie że mam :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-30, 20:03

Po odwiedzinach u wnuka na Pogorii,robimi duże fajne zakupy w kauflandzie/płatne gotowka,karty nie chcieli/ i z Konstancy jedziemy z powrotem do Bułgari do Szabli.Podrodze jest to niedziela 11wrzesień co kawalek imprezy weselne.W Szbli też jest festyn a wiemy o tym od Danuty którzy kupili tam dom.Kilkoro Polaków w okolicach pokupilo domy od Bułgarów.Tańce cale Bałkany mają podobne,w kole tancza młodzi,starzy dzieci też.Tu wykorzystujemy skuter na zwiady po okolicy.Ciekawosta wody siarkowe,ale wydanie prymitywne,chociaz mające wielu amatorów.Przyjechały Mirki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-10-30, 20:14

Podoba nam się tu.Zrobiło się pusto,ale wifi jest,prysznic też polacy sa na plaży,sklepiki fajne 4 km w centrum.Plaża nazywa się Szablewska Tuzla.Jeździmy motorkiem po okolicach.Wieje kolor flagi żołta,zielona rzadko.flagi: zielona ,żółta,czerwona i czerwono/żółta.Ja nawet nie wiem jak u nas,pamietam biala i czrna :? :Tu czekamy na moje urodziny,wreszcie uruchomimy grilla.Danusia zamówila nam prawdziwy kozi ser u chłopa za 8lewa kilogram.Pyszny
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 11:54

Dzis jest dzień wolny,nabralam ochoty do pisania,bo na forum nie ma nic o podróżach,same inne tematy :?: :?: Bulgaria rejon papryki wszędzie przy drodze można ja kupic 1kg 0,80
stotinek,nie wiem jak Hurt :?: może Mirka napisze bo kupili kilka kg.
Z Szbli jedziemy w dół do Warny,burgas,i granicy w komottinie z Grecja.
Topola skrecamy do wody z drogi głownej,stromy brzeg,na końcu rampa ośrodek,nie ma gdzie zjeść sniadania tak by był widok morza.W Warnie dobre zakupy w Kauflandzie.Nie ma możliwości stanąc pod cerkwia,by zobaczyć ja w środku.

Tadeusz - 2016-11-11, 12:02

Basiu kochana, na Ciebie zawsze można liczyć. jesteś solą tego turystycznego forum, na którym wielu użytkowników nie ma nic do powiedzenia o podróżach, przygodach, pieknie krajobrazu, o spotykanych ludziach.

Gdybym mógł, dałbym Wam dużo więcej niż tylko następne wirtualne piwo. Może los pozwoli nam razem poszaleć abyśmy dawali przykład młodym. :ok :haha:

Dla Ciebie... :roza:

:pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 12:08

Tak dojechaliśmy do Obzoru,drtoga idzie przez miasto,jeszcze dużo turystów.Szukam w moich cennych kalendarzach :!: :!: jest rok 2012 plaża dzika za Obzorem,gdzie co roku bywa nasza rodzinka.Trafiamy.Zbyszek z pieskiem przebija się w lewo do plazy miejskiej,ja natomiast idę w dziką strone.Kierować się na YOO Bułgaria/apartamenty z Rosjanami/.2 noce spimi znowu sami na plazy :?: Raz są fale a a rano 17 września w sobote , woda jak lustro,kapiemy się przy apartamentach,nabieramy u nich wode i kierunek Grecja.Po drodze Neseber,ale taki kurort,że nawet mi się nie chciało zwiedzac,zrobiłam kilka fotek przy wjeździe do starego miasta.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 12:20

Od Burgas autostrada do samej Sofii.My po drodze skrecamy na Kardżali tu śpimy.Wczesniej zbaczamy do drugiego co do pieknosci i ważności Monastyru Baćkowski.Komercja wokół, parking 10 euro,z boku stajemy przy łące,godz 18 nikt już nas nie zaczepia.Idziemy zwiedzac osobno,no bo panuś nie może zostawić pieska samego.Szkoda,że piękne fragmenty zaslaniaja rusztowania,odnawianie,części monastyru.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 12:53

jeszcze fotka z monastyru,ja bardzo lubie ogladac wszystkie ich cerkiewki,spokój,cisza,mało ludzi,freski,piekne ikonostaty,świeczki inne jak u nas,dla mnie nastrój niesamowity.Na samej granicy sa Mirki,w Grecji jedziemy już razem.Kierunek Keramoti stąd odpływają promy na Thasos.Po drodze Ksanti,ale słynne dni targowe w sobote a jest niedziela.Oraz udaje nam się wjechac na droge gdzie znajduje się ogromny marmurowy LEW z Amfipolis.Zrekonstruowany w 1937roku na podstawie szczatków znalezionychw starożytnim mieście Amfipolis.Pochdzi prawdopodobnie z 4w.p.n.e
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 13:21

Podrodze Kavala,potem całe wybrzeże droga wzdłuż morza,ładne plażki,pensjonaty pozamykane,pełno miejsca do stania.Sady kiwi,wibogrona i migdały.Zamiast zabrać forse i siatke,to ja zapytałam pana po ile, a on dał mi taka kiść.Sezon, takie winogrona na placu w Stavros były po 1 euro.Dalej w głąb Grecji po 1,50-2,50e za kg.
OMEGA - 2016-11-11, 13:27

Tadeusz napisał/a:
wielu użytkowników nie ma nic do powiedzenia o podróżach, przygodach, pieknie krajobrazu, o spotykanych ludziach.

Wielu , wielu userów jeżdzi po europie i to dużo , robią kilkanaście tyś.kilometrów ale jakoś się za dużo nie chwalą swoimi podróżąmi ,
kiedyś było dużo więcej relacji , czytało się to nieraz przez wieli zimowych dni , myślę że jest to efekt " dobrej zmiany" forum ogólno dostępne i jakoś wielu ma pewne ale co do opisywania swoich wojaży.

Barbaro , dziękujemy za twoje relacje ilustrowane fajnymi zdjęciami :kwiatek2 :kwiatek2 :kwiatek2 :roza: :roza: :roza:
Pisz dalej i wklejaj zdjęcia oraz namiary GPS. :spoko

tylko , niestety wirtualne. :pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 13:38

Keramoti,za tawernami portowymi ogromna plaża z kilku stron,woda,płytka,piach,prysznice,ale pomimo koszy dużo smieci,no i watahy psów.Nasz musiał być uwiązany.nie mam fotek :?: :?: Dalej Kawala i Asprovalta.Trafiamy na miejsce z 2012.OOO :?: :?: sa nasi.Lodzianin mowi mi sa Rodosy,sa krakusy /nie z camperteamu/,i my 2 kampery. Przenosimy sie wszyscy na plażę która wskazuje Rodos.Zastaje nas burza piaskowa wieczorem,pierwszy ucieka na pobliski parking Austriak,potem puka Rodos,my oczywiście na końcu,bo Zbysiu mówi to nic,a na końcu ja biegne zdwoma dużymi klinami,bo u nas musi być co do milimetra na poziomicy.Też nie mam fotek.Może Rodos wklei,Mirek,lub Qudłaty. :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 13:51

Tadziu,Omega,dzięki :!: ,ale taka jest prawda,każdy ma w nosie wkleić i chociaż w skrócie coś opisać.Nie chce,sie,teraz moda jest mieć blogi,i inne formy.Ale jak jada to chętnie proszą o informacje nie czytając nawet relacji z miejsc które ich interesują.Ale na pisanie pierdoł Oj :!: to mają czas.Barbara :haha: :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 13:57

Pogoda się zepsuła razstajemy się .My i Mirki jedziemy do Stavros,stajemy w porcie.Czwartek bomba jest targ czyli laiki,no i w centrum,nie tak jak dawniej na końcu miasta pod góre.Oczywiscie pomidory,zielona pietruszka,cukinia.Reszte mamy.
https://goo.gl/jHWXGR
nastepna trasa do Thivi

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 14:03

Pa,pa,my kierunek Saloniki z przebiciem na Katerine i do Lamii,oraz jezioro Koutseki koło pomnika Leonidasa /4km/.
po drodze obiad w Makrogialos,to już wybrzeże olimpijskie.W sezonie nie ma mowy tu o staniu bo nie ma gdzie.Rejon sadów kiwi.do Lami mamy ok.400km :?:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 14:17

Tu jesteśmy jak w domu.Stajemy z boku,by nie przeszkadzać grekom,ktorzy są tu w dzień i w nocy,bo lampy pala się cała noc.Ściagamy skuter,bo tu jeździ się do Leonidasa,po wode,do goracej rzeki,na pranie i kapiel golasową.No i kto chce liscie laurowe pod pomnikiem :!: :!:Do wody wchodzimy 3-4 razy dziennie na 1-2 godzin.Luz całkowity.Jesteśmy tu 5 dni.jezioro Koutseki 2km od Damasty N 38°48'1576 i E 22°29'4173
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 15:23

Jedziemy dalej w dół na Tivie kier.Peloponez ale po drodze jedziemy dookołazatoki Alkyonidon,przez pierwsze Porto Germeno,naokoło do Loutraki,i Koryntu
https://goo.gl/5yU2Cc
nastepna trasa az na eloponez do Porto Heli

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 15:42

Spacerujemy w prawo,w lewo do miasteczka i do wykopalisk
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 20:43

Porto Germeno,ma ładne maleńkie centrum kilka plaz,zabytki,dotarcie dość ekstremalne.Latem może być ciasno.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 20:56

Jedziemy dalej,ale jak pisze w przewodniku,zjazd ekstremalny,ale lepiej bo jedziemy w dół serpentynami.nie wszystko wyjdzie na foto,jak w rzeczywistości.Dalej Kato Alkyonidon,inne maleńkie kurorciki,Paleochora,droga biegnie cały czas nad morzem,widoki wspaniałe,miejsca do zatrzymania różne.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 21:06

cd i dojazd wreszcie do Jeziora Vouliagmeni.oraz starozytna Perachora znana jakoHerajon.Stajemy przy barze,sa polacy nie związani z forum.Po nocy jedziemy naokoło jeziora,i trafiamy na duzy parking przy knajpach,ale nikomu to nie przeszkadza.Miejsca dla kamperów dużo.Prysznice,kosze na śmieci.Bylo nawet momemtami 6-10 kamperow.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-11, 21:34

Woda w jeziorze słona,przez wpływ z morza.Fotki.Pływanie bomba dla wprawnych i tych nie umiejących .Jest z kim zamienic kilka słów,bo stale się kampery wymieniają.Dla mnie pływanie super,rano prosto do wody.
qdlaty_78 - 2016-11-11, 23:13

Mam tylko fotki miejsca nocnej ewakuacji w Asprowalcie. Trochę wiało :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-12, 15:14

Dobre i to :!: :!: :kwiatki:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-12, 15:57

Jadac od Perachory do jeziora,szukajac drogi pojechaliśmy do końca główną droga do archeologic site,obiekt pięknie położony,niepłatny,ładny spacer,niektorzy moczyli nogi w cudownej maleńkiej zatoczce.W dali latarnia morska.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-12, 18:03

Kampery jedne przybywają nad jezioro,inne jada dalej.My tez.Oczywiscie GPs nastawiony na Korynt,lub Loutraki,poprowadzil nas taka droga,ze przy nawrotce,gdzie był koniec drogi,/same stare chatki nad morzem/,ledwo zmieściliśmy się nawtócic.Ale widoki cudeńko,w końcu wyjechaliśmy na głowna droge,i z drugiej strony wjechaliśmy do największego w tym rejonie kurortu Loutraki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-12, 18:10

Loutraki,ale gorących źródeł chyba nie ma,tak powiedziała Polka mieszkajaca tam.Chyba w hotelach SPA.Są tu wysokie hotele,takie jakich nie ma w innych kurortach.za centrum dluga plaża,ale nie mam fotek,bo podjechał na skuterku gość,że on ma żone Polke.Telefon,pani miała mi dac nr swojego tel.a grek że musi już jechać,no i nie ma odresu :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-12, 18:16

dalej most w Koryncie zanurzany częściowo,/wklejałam fotki/,korynt miasto no i wreszcie dojazd do Nafplio,gdzie jesteśmy umówieni z Beatą i Leszkiem.

powrót do relacji strona 8

lechista - 2016-11-12, 19:24

Witam Basiu czy moglabys napisac cos wiecej o tej goracej rzece albo jeziorze Koutseki piszesz ze 2km.od miasta Damasty N,na mapie za chiny nie moge teg znalezdz,napisz kolo jakiego wiekszego miasta mam szukac.Chcialbym Ci podziekowac za twoje fotki relacje sa ekstra. Pozdrowienia.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-12, 23:37

lechista napisał/a:
Witam Basiu czy moglabys napisac cos wiecej o tej goracej rzece albo jeziorze Koutseki piszesz ze 2km.od miasta Damasty N,na mapie za chiny nie moge teg znalezdz,napisz kolo jakiego wiekszego miasta mam szukac.Chcialbym Ci podziekowac za twoje fotki relacje sa ekstra. Pozdrowienia.
Lamia,droga /nie autostrada/ na Thermopile,przed jest Damasta za nią 2k j.Koutseki,widac od drogi klika lamp przy samej górze.,potem 4 km do Thermiople springs,a potem 500 metrow Leonidas,duzy parking,brzydki teren to rzeka goraca 40st.Koordynaty musza być dobre .wodospad Termopile N 38°47'38.83" E22°31'42.00" Jezioro Koutseki N38°48'15.76" E 22°29'41.73", sa to stopnie,minuty,sekundy,setne sekundy :!:
onionskin - 2016-11-13, 10:18

http://umap.openstreetmap...38.8588/22.5172
lechista - 2016-11-13, 12:02

Witam Basiu, Onionskin serdeczne dzieki.Basiu dla ciebie :roza: Onionskin dla ciebie :pifko .
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-13, 13:19

Niestety na mapach sa inne współrzędne,i jak takie sa na forum to mamy problem :!: :!: nie zawsze wie się gdzie się pojedzie a w drodze kłopot zmienić współrzędne.Koledzy mi podawali ale musi być włączony internet,a my posiłkujemy się GPS oraz dobrej skali mapami papierowymi.Najlepiej jak jedziemy w miejsce gdzie byliśmy,to szukam w kalendarzach kiedy to mogło być.Wozimy kalendarze z wszystkich lat.Marzy mi się by zabrać się i stworzyć wszystkie swoje współrzędnie alfabetycznie :?: :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-14, 20:00

izola napisał/a:
patrząc na te zdjęcia widzę że wiele jeszcze muszę zobaczyć live ... :bukiet:
Renate,udało mi się podgapić Twojego bloga,ale się nie rejestruje,wole na forum,bo w blogach nie jestem mocna,chociaż czytam bo musze się przygotowywać do wyjazdów.Barbara :bukiet: :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-14, 20:05

Mazur napisał/a:
Piękne to wszystko, zazdroszczę jak cholera, ale kiedyś udam się Waszymi drogami :spoko
,czytam w całości swoja relacje,bo wklejam mapki z trasy,niektóre posty bym pokasowała ale się nie da.Teraz zauważyłam w awatarze nowego kampera :spoko
brams - 2016-11-14, 20:37

W sumie to trochę dziwne. BoRa chciałaby już być na emeryturze, bo ma dość pracy w k....cji. A

ja jej na to: kurde, ja chcę jak najdłużej być piękny, a przede wszystkim młody. No i tak jak Wy -

wciąż podróżować.

Bo podróżować - jest bosko! :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-14, 20:49

Oj bosko :!: ,ale niestety Wasza Korsyka jest nam niepisana :?: :?: dzieki
Andrzej 73 - 2016-11-14, 20:56

My w Nafplio byliśmy 20.10.
Na miejscówce Niko Sarti Beach spędziliśmy dwa dni 37.528441, 22.937617

:spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-14, 23:08

Cytat:
my na Halkidiki nie pojechaliśmy,prosto z Asprowalty i Stavros,na
Peloponez.Tym razem tylko Agrolida na Peloponezie czyli od Koryntu przez Nafplio,Area Epidavros do Koryntu.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-11-16, 23:19

próba,oto kamyki z ulubionej plazki w kierunku na Ermioni
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-07-13, 23:10

Czegoś szukałam w relacji Bałkany i widze co :?: :?: nie skończyłam relacjii :box :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-07-23, 20:56

Powrót do relacjispotykamy się z Leszkiem i Beatą w uliczce koło portu w Nafplio.Miasteczko nam dobrze znane,prowadzimy ich na plaże Arvanitakoło Baszty Palmira.Niestety wszystkie uliczki do góry jednakowe i za wczas skreciliśmy.Zaczyna się jazda w dółmiedzy ciasno i nieprawidłowo zastawionymi autami.zbyszek już zakręcał ale nie zmieścił się czego ja nie zauważyłam,no i troszkę cofnąłpufpukniecie.nie dało się zniknąć,wypadł grek w wypożyczalni samochodów.Dobrze ,że Leszki się wrócili.
ja policji tlumacze madam slov,slov,i co??sympatyczna policja zspisała papiery do ubezpieczyciela nie dając nam mandatu :?: :?:
Fotek brak.Beata ma zawsze aparat coś wkleila na swoim blogu :?: :?:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-07-23, 21:11

Nie wiem czemu nie robiłam fotek na wyremontowanej plazy Arvanita.Po nocy jedziemy na wielką plażę Karthona.N 37°33'47.95" E22°48'00.97" trochę biesiadujemy,ale rano jak Leszki były w wodzie,podjechala policja do kamperów,nam zwrocilin uwagę na stołki i stoliktu nie kemping.Grzecznie sprzatnęlismy majdan.Po południu rozstaliśmy się i umowa środa bazar duży przy głównej ulicy,a spotykamy się oczywiście w porcie.Jedziemy na zwiady do lubianej Kiveri.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-07-23, 21:21

Ulubina Kivera,niedaleko jazda nad morzem,ale po drodze nie ma miejsca na stanie.O :!: :!: sporo kamperóww,niemcy.Pieski niczyje są.Wi fi tez dalej jest.Pomarańcze zaczynają nabierać koloru.Plaża przy porcie gdzie stoja kampery N 37°31'39.50" E E 22°43'52.81"