Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - kto pierwszy ?

CORONAVIRUS - 2016-09-11, 22:47
Temat postu: kto pierwszy ?
Córka pobiera nauki w celu uzyskania prawka ... oto jedno z pytań , które jest takie sobie .

Może podpowiecie jaka powinna być kolejność przejazdu na tym wspaniałym rondzie z ...sygnalizacją świetlną ? Nawiasem to taka kombinację widziałem tylko w Anglii ale ja mało podróżuję :)

może jakieś małe uzasadnienie do swojej wypowiedzi :)

toscaner - 2016-09-11, 22:52

Adam, w Anglii jak już to chyba jakoś tak było? :ok :diabelski_usmiech
marian.marian - 2016-09-11, 22:56

Jadą jednakowo. B ma dłuższą drogę do przebycia i zanim dojedzie to A już będzie poza rondem i nie będzie przeszkodą dla A po prawej. To pisałam ja - effka. Marian już śpi więc mi nie podpowie jak to powinno brzmieć fachowym językiem. Zobaczymy co jutro odpowie to jakby co zamieszczę sprostowanie
Bronek - 2016-09-11, 22:56

A tak w Astralii

Pierwszy to czerwony! Na sygnale jeszcze go nie widać ale już słychać

CORONAVIRUS - 2016-09-11, 23:02

to może utrudnię ...

niebieski na rondo wpada pierwszy ... biały pojawia się jak niebieski dojeżdża do białego :)

joko - 2016-09-11, 23:14

BIORCA napisał/a:
to może utrudnię ...

niebieski na rondo wpada pierwszy ... biały pojawia się jak niebieski dojeżdża do białego :)

Jak dla mnie niebieski ma pierwszeństwo ...... ale jak znam życie to pewnie było by za proste :haha:
Uzasadnienie: sygnalizacja w tym układzie określa to czy na rondo możemy w ogóle wjechać, bo jest nadrzędna nad oznakowaniem , a jak już możemy to obowiązują znaki, czyli jak już jakiś pojazd jest na rondzie to ma on pierwszeństwo .

ZEUS - 2016-09-11, 23:15

BIORCA napisał/a:
niebieski na rondo wpada pierwszy ... biały pojawia się jak niebieski dojeżdża do białego

to jest bez znaczenia.... działająca sygnalizacja świetlna jest nadrzędna i nie ma znaczenia fakt, że gdy ona nie działa to jest to rondo... kolejność przejazdu "A", "B"

joko - 2016-09-11, 23:37

Ale jeżeli oba samochody dostaną zielone w tym samym czasie i oba uznają , że mają bezwzględne pierwszeństwo , to wypadek murowany.
Na normalnych skrzyżowaniach wszystko widać i wiadomo kto z której strony rusza i w sytuacjach kiedy podczas przejazdu przez skrzyżowanie przecinamy tor jazdy innego pojazdu , który też wjechał na zielone z innego kierunku , stosujemy regułę prawej strony (np. przy lewoskręcie)
Na rondzie już nie jest tak łatwo ,bo albo rondo morze być z kwietnikiem przez , który nic na przeciwną stronę nie widać, albo akurat jest ono takiego imienia, że 10-tego każdego miesiąca , akurat jest miesięcznica i stoją tam przez cały dzień jacyś ludzie i też zasłaniają widok.

Bronek - 2016-09-11, 23:41

Skąd niebieski ma wiedzieć że biały ma zielone światło?

To przykład gdzie może dojść do kolizji, bo obaj mają rację

"Panie ja byłem na rondzie.... "

" Panie a ja na miałem zielone"

W pozycji białego, nie pchałbym się na rondo
Jestem za joko.

A i jest taki tam trójkącik żółty i info, że jest to rondo czyli specyficzne skrzyżowanie.

ZEUS - 2016-09-11, 23:48

Pierszeństwo przejazdu jest "ustalone" w chwili wjazdu na skrżyżowanie w oparciu o bieżące wskazanie sygnalizacji świetlnej... i w tym przypadku nie ma znaczenie kształt tego skrzyżowania oraz pozostałe znaki (znak ronda oraz trójkąt)
Bronek - 2016-09-11, 23:52

Czyli obaj mają zielone.
Niebieski idzie dryftem pod nos białego i ten ma to w dupie i wali albo w bok niebieskiego albo daje się walnąć?
Bo ma zielone?

Zakładając, że niebieski t nie wie co się świeci białemu. Jest na rondzie więc

Brakuje tylko tramwaju :mrgreen:

toscaner - 2016-09-12, 00:04

Motocyklista ma pierwszeństwo, bo motocykle są wszędzie. Ani A ani B, bo zanim się obejrzą motocyklista już przejedzie przez rondo.

A teraz nagroda dla mnie za rozwiązanie zagadki :ok :szeroki_usmiech :puchar

CORONAVIRUS - 2016-09-12, 00:14

niektórzy są blisko ale żadnej konkretnej odpowiedzi :)
Bronek - 2016-09-12, 00:23

Można założyć, że niebieski wyjeżdżając na światłach, robi tzw lewoskręt, to powinienn puścić białego
Będąc białym, bym tego nie załadał.
Czujny jak ważka

ZEUS - 2016-09-12, 00:59

ostatni post Bronka doprecyzowywuje :-P moją interpretację... :)
joko - 2016-09-12, 01:04

Bronek napisał/a:
Można założyć, że niebieski wyjeżdżając na światłach, robi tzw lewoskręt ..........

Lewoskręt byłby wtedy , gdyby nie było znaku "ruch okrężny", bo wtedy takie skrzyżowanie byłoby by normalnym skrzyżowaniem z wyspą centralną.
Niemniej jednak faktycznie sprawa jest dyskusyjna , ponieważ jest w przepisach zapis o tym , że w przypadku rond (oznaczonych znakiem "ruch okrężny") z sygnalizacją , pierwszeństwo na zielonym ma jadący na wprost i to nawet wobec tramwajów .
Mylący jest znak "ustąp pierwszeństwa" pod znakiem "ruch okrężny"
Sygnalizację na rondach stosuje się głównie dla rond wielopasmowych , bo tam jest uzasadniona.
Tutaj mamy rondo jednopasmowe i dodatkowo znak "ustąp pierwszeństwa " ....... faktycznie zagwostka ;) ....... ale skoro w przepisie mówiącym o pierwszeństwie jadących na wprost nie ma rozgraniczenia na ronda jedno i wielopasmowe, to może faktycznie tyczy się wszystkich, a w takim przypadku rację ma ZEUS, czyli A , potem B. Gdyby to było prawdą, to wtedy znak "ustąp pierwszeństwa" miał by zastosowanie w przypadku wyłączonej sygnalizacji świetlnej .
W praktyce było by to bardzo niebezpieczne rozwiązanie , zwłaszcza dla lokalnych kierowców , jeżdżących na pamięć :haha:
W normalnych warunkach drogowych , gdybym znalazł się na takim rondzie i w takiej konkretnie sytuacji , bez czasu na zastanowienie się nad zawiłościami przepisów , ustąpił bym pierwszeństwa temu drugiemu bez względu czy jechał bym białym czy niebieskim :szeroki_usmiech

Mazur - 2016-09-12, 08:40

Sygnalizacja świetlna jest nadrzędna. Jak wszyscy mają zielone, to tak jakby w ogóle mogło nie być sygnalizacji, czyli na skrzyżowaniu reguła prawej reki...B ustępuje A dojeżdżając do niego. Nie wiem...tak wydumałem sobie. :roll:
Postąpiłbym tak jak kolega joko napisał w ostatnim zdaniu :-P

Bronek - 2016-09-12, 08:47

Kur... BIORCA zajmuje się rano pianiem i budzeniem ja na Koguta przystało
:lol: . A tu ludzie ocierają się o śmierć, mandat..

Nie wyjadę do roboty ze strachu.

Z drugiej strony takie pytanie, świadczy o Prawie, egzaminie i że trzeba kupić orurowanego Hammera.

CORONAVIRUS - 2016-09-12, 09:07

nic nie trzeba kupować ...pamiętajcie,że to test dla żółtodzioba a nie starych wymiataczy szos ... dla niego , po zgłębieniu teorii , odpowiedź powinna być łatwiutka :haha:
krzysztofCz - 2016-09-12, 12:20

Jak jeździć po rondach

Przed większością polskich rond stoją zazwyczaj dwa znaki: C-12 – „ruch okrężny” oraz A-7 – „ustąp pierwszeństwa”.

- W takiej sytuacji pierwszeństwo mają pojazdy poruszające się po rondzie – wyjaśnia Marek Florianowicz z opolskiej drogówki. – W związku z tym kierowcy dojeżdżający do skrzyżowania, zanim na nie wjadą, muszą upewnić się, czy nic po nim nie jedzie.

Jeśli natomiast przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym nie ma znaku „ustąp pierwszeństwa”, a jedynie C-12 lub A-8 "uwaga, skrzyżowanie z ruchem okrężnym", wówczas obowiązują na nim takie same zasady jak na skrzyżowaniu równorzędnym.

- Chodzi o regułę prawej ręki, czyli pierwszeństwo w takiej sytuacji ma kierowca wjeżdżający na rondo – mówi Marek Florianowicz. – Kierowca będący na rondzie, musi ustąpić.

Jeśli chodzi o pojazdy szynowe, to na rondzie zawsze ustępujemy im pierwszeństwa przejazdu. - Chyba że ruchem kieruje sygnalizacja świetlna, wówczas stosujemy się do niej – mówi Marek Florianowicz.

Bronek - 2016-09-12, 12:56

I tak niebieski ma przerąbane.
Albo walnie, albo jego walną

Biały na pewniaka na zielonym wjeżdzą i ma podobnie. Walnie albo go walną

Nie ma bardziej fantazyjnych miejsc niż polskie ronda, rondka, rodeczka , imienia lub bez imienia.

U mnie jest kilka takich miejsc, co szkło oraz plastik zalega często.

Wczujmy się w każdego kierowcę.

Ale to ma być test dla żółtodzioba, ze słuchawkami w uszach piszącego smsa.

Pora zająć stanowisko.
Więc wg. mnie
Niebieski czeka uśmiechając się z gestem : dawaj biały nie bój się :spoko

Ps Jako biały i nie w BWP lub szukającym odszkodowanie, bez takiej reakcji niebieskiego, bym się na chama nie pchał i nawet na zielonym.

ZEUS - 2016-09-12, 13:25

krzysztofCz napisał/a:
Jeśli natomiast przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym nie ma znaku „ustąp pierwszeństwa”, a jedynie C-12 lub A-8 "uwaga, skrzyżowanie z ruchem okrężnym", wówczas obowiązują na nim takie same zasady jak na skrzyżowaniu równorzędnym.

cały wywód obszerny i konkretny, ale:

nie uwzględnia zamontowanej (i działającej w danej chwili) sygnalizacji świetlnej... ... a w takim przypadku pozostałe znaki są ale tak jak by ich nie było...

również kształt tego skrzyżowania (kształt ronda) nie ma znaczenia... obowiązują aktualne wskazania sygnalizatorów a w przypadku jazdy innej niż na wprost - zasada pierwszeństwa samochodu "z prawej" - takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam... :wyszczerzony: :spoko (najwyżej będzie dzwon albo mandat albo jedno i drugie :-P )

krzysztofCz - 2016-09-12, 15:42

ZEUS napisał/a:
krzysztofCz napisał/a:

cały wywód obszerny i konkretny, ale:

nie uwzględnia zamontowanej (i działającej w danej chwili) sygnalizacji świetlnej... ... a w takim przypadku pozostałe znaki są ale tak jak by ich nie było...

Wkleiłem cytat z artykułu, a jego koniec brzmi...
Cytat:
Chyba że ruchem kieruje sygnalizacja świetlna, wówczas stosujemy się do niej – mówi Marek Florianowicz.

:diabelski_usmiech :spoko

ZEUS - 2016-09-12, 17:14

krzysztofCz napisał/a:
Wkleiłem cytat z artykułu, a jego koniec brzmi...
Cytat:
Chyba że ruchem kieruje sygnalizacja świetlna, wówczas stosujemy się do niej – mówi Marek Florianowicz.

:diabelski_usmiech :spoko

:oops: :oops: :oops:
rzeczywiście mi umknęło (jednak czytanie i pisanie postów na małym ekranie srajfona nie wychodzi mi dobrze :-P ) :spoko

pozostaje malutka satysfakcje że autor przytoczonego cytatu myśli tak jak ja... :szeroki_usmiech

CORONAVIRUS - 2016-09-12, 19:51

no to Panie i Panowie najbliżej prawdy byli obstawiający sygnalizację jako najważniejszą na tym jednak rondzie ...

Sam w pierwszym momencie się zbulwersowałem widząc odpowiedź bo jak to tak ... ale jednak .

Podsumowując, szczegółowa hierarchia ważności wygląda następująco:

- policjant, lub inna osoba uprawniona do kierowania ruchem

- sygnały świetlne

- znaki pionowe

- znaki poziome żółte

- znaki poziome białe

- ogólne przepisy zawarte w kodeksie drogowym.

czyli ... młoda siksa z lizakiem na drodze dyrygująca ruchem w trakcie pielgrzymki do świętej góry ma wszystkie prawa i może wszystko ... / zakładając ,że przeszła jakieś szkolenia :) /

ruchome obrazki poniżej :)

https://photos.google.com/share/AF1QipMfRot1h2wJKaJptgjafzCPVE_GBwBaPrSPIFKONQKus-1aOYCJHhAurxZJt40TJA?key=Q294aFlydlduRUtUdWFlTlRTanFZMmpqZFFxOFBB

uczymy sie dalej ... i odświeżamy łepetynę.

krzysztofCz - 2016-09-12, 20:15

Dokładnie to jest tak:
Cytat:
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

krzysztofCz - 2016-09-12, 20:22

Jeszcze znalazłem coś takiego
Co potwierdza Biorca
Przy okazji przejrzałem kodeks po wielu latach :oops: :szeroki_usmiech

ZEUS - 2016-09-12, 20:29

reasumując...

BIORCA napisał/a:
młoda siksa z lizakiem na drodze dyrygująca ruchem w trakcie pielgrzymki

w kontekście

BIORCA napisał/a:
- policjant, lub inna osoba uprawniona do kierowania ruchem

OK... ale