|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zagraniczne - Tankowanie w Niemczech na autostradach, kiedy taniej??
wsnj - 2016-09-12, 10:21 Temat postu: Tankowanie w Niemczech na autostradach, kiedy taniej?? Niektorzy z nas podrozuja przez Niemcy i wiemy jak drogie jest paliwo na autostradach zwlaszcza kiedy nie ma wyjscia i trzeba zatankowac tzn w nocy.
Wlasnie wpadl mi w rece magazyn ADAC z ostatniego miesiaca w ktorym przedstawiony jest artykul na temat fluktuacji cen paliwa na przy-autostradowych stacjach paliwa w zaleznosci od pory (godziny) dnia. Chcac sie podzielic z Wami informacjami przeskanowalem artykul i wklejam do wgladu.
Z ponizszego grafiku wynika ze generalnie dobrze jest unikac stacji ARAL, Shell i Total ze wzgledu na wysokie ceny paliwa a jesli musimy tankowac przy autobahn’ie to najlepiej w godzinach popoludiowo-wieczornych: 16:00-22:00. W godzinach 23:00-5:00 ceny sa najwyzsze i ADAC radzi unikac tankowania w srodku nocy.
Czyli: jak przez Niemcy to z glowa i warto sie przygotowac...
Serdecznie pozdrawiam z Monachium!
w.s.
ps. jesli ktos chce duza wersje tego artykulu to prosze o prywatna wiadomosc i posle plik jpg przez email.
bart.ek - 2016-09-12, 10:51
Najlepiej zjechać z autostrady i tankować na lokalnej stacji
wsnj - 2016-09-12, 11:02
bart.ek napisał/a: | Najlepiej zjechać z autostrady i tankować na lokalnej stacji |
Masz 100% racje ale czasem nie wychodzi. Mi tak sie ostatnio przydarzylo i zaplacilem 1.26 za litr diesla (o 12:30 w nocy na ARAL) kiedy u mnie w wiosce ropa jest po 1.01. Mialem wystarczajaco paliwa ale w pewnym momencie podjelismy decyzje dojechac do domu szybciej i paliwa niestety zabraklo.
Ten artykul to przestroga aby nie zwlekac tylko sie przygotowac ale jesli juz musimy tankowac to w odpowiednich porach...
pozdrawiam
vwyogi - 2016-09-13, 17:00
jest jeszcze taka aplikacja clever tanken na androida która pokazuje gdzie w najbliższej nam okolicy w Niemczech są najniższe ceny paliwa.
Co do cen na Aral/Schell to włąsnie wróciłem z trasy i musiałem w Niemczech dokupować olej bo mi się z silnika lało i cena za litr 10W40 to od 12eur do 16eur
W Polsce na Orenie za 40,5litra 75pln
martini44 - 2016-09-13, 17:48
Czy na Schell dalej jest zniżka na kartę ADAC ??
wsnj - 2016-09-14, 11:16
martini44 napisał/a: | Czy na Schell dalej jest zniżka na kartę ADAC ?? |
Nie wiem czy na Shell ale na AGIP'ie jest 0.01 znizki na litrze...
mischka - 2016-09-14, 19:11
Na Shellu jest 1eurocent zniżki, jak jakaś promocja to dwa.
|
|