|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Minibus Osobowy (t4) przepisy prawne
Kamil_DEV - 2016-09-27, 00:15 Temat postu: Minibus Osobowy (t4) przepisy prawne Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum.Po przejrzeniu róznych wpisów nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie a mianowicie czy przeróbka takiego busika na studencki camper wiąże się z jakimiś specjalnymi pozwoleniami prawnymi? Czy mogę po prostu wyrzucić rząd siedzeń zostawiając tylko te z przodu a miejsce pozostałe z tyłu umeblować i przystosować aby móc w nim spać we dwie osoby i przygotowywać posiłki?
Z góry przepraszam za możliwą niejasność posta
Pozdrawiam serdecznie!
Darek Szczecin - 2016-09-27, 00:44
Spokojnie rób co ci potrzebne i używaj. Zamocuj tylko całą zabudowę tak żeby przy hamowaniu nie przygniotło to załogi na przednich fotelach.
Bazyli - 2016-09-27, 09:16
"Studencki bus"
HENRYCZEK - 2016-09-27, 14:54
Może być problem na przeglądzie technicznym,niezgodność miejsc siedzących wg dowodu, a stanem faktycznym.
yogi-27 - 2016-09-27, 15:02
zawsze można powiedzieć, że się siedzenia wyjęło...
HENRYCZEK - 2016-09-27, 17:51
yogi-27 napisał/a: | zawsze można powiedzieć, że się siedzenia wyjęło... |
Ja powiedziałem i nie przeszło,musiałem zasuwać po kanapę z którą i tak cały rok nie jeździłem.
Stąd moja powyżej sugestia co do ilości miejsc.
amples - 2016-09-27, 19:06
HENRYCZEK napisał/a: | Może być problem na przeglądzie technicznym,niezgodność miejsc siedzących wg dowodu, a stanem faktycznym. |
Jeżeli na przeglądzie jest niezgodność to podczas kontroli drogowej również , zatrzymany dowód , laweta , bo takie auto według tego diagnosty nie powinno poruszać się po drodze.
Ciekawe po co producenci montują siedzenia które dwoma ruchami można odpiąć i wyjąć. Trochę inaczej sprawa się ma gdy siedzenia przykręcone są na stałe śrubami.
Mój van trzeciej kanapy nie widział od lat a przeglądy przechodzi normalnie.
Adampio - 2016-09-27, 19:09
U mnie to samo, jak pojechałem na przegląd osobówką w której był tylko fotel kierowcy to mnie pogonili i musiałem montować fotele.
Na tym forum jest wątek o końcu przerabiania blaszaków na kampery i może tam czegoś Wątkotfurca więcej dowie. Albo niech na przegląd wyjmuje zabudowę a wkłada fotele
Kamil_DEV - 2016-09-27, 21:02
Serdecznie dziękuje wszystkim za odpowiedzi i rady poszukam jeszcze na forum podobnych wątków i porad.
Życzę wszystkim szerokiej drogi!
|
|