|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kamper z garażem XXl
bryzby - 2016-10-10, 09:52 Temat postu: Kamper z garażem XXl Koledzy, czy ktoś z Was potrafi wskazać model kamperka z możliwie największym garażem,długości max 7m, półintegra, 2-4 osobowa, dmc do 3,5t, silnik pow. 2,5l o mocy od 130 kucyków wzwyż ?
Błąka mi się po głowie pomysł wymiany , ale nie mogę znaleźć nic co odpowiadało by tym warunkom.
MILUŚ - 2016-10-10, 10:39
Polecam to co mam ja :
http://suchen.mobile.de/f...axPowerAsArray=
Jedyna może wada to to ,że przestali ten model produkować po 2004 i ma "tylko" 128 KM .
miciurin - 2016-10-13, 22:38 Temat postu: Re: Kamper z garażem XXl
bryzby napisał/a: | Koledzy, czy ktoś z Was potrafi wskazać model kamperka z możliwie największym garażem,długości max 7m, półintegra, 2-4 osobowa, dmc do 3,5t, silnik pow. 2,5l o mocy od 130 kucyków wzwyż ?
Błąka mi się po głowie pomysł wymiany , ale nie mogę znaleźć nic co odpowiadało by tym warunkom. |
Widzę Zbyszek, że jednak temat z zmianą kampera jest rozwojowy
Powodzenia w szukaniu
Socale - 2016-10-14, 10:22
Tego oglądałem w realu jakiś czas temu.
http://otomoto.pl/oferta/...a-ID6yrYE5.html
MILUŚ - 2016-10-14, 13:00
Ten ma tylko garaż XL a bryzby szuka XXL
Andrzej 73 - 2016-10-14, 18:43
Garaż XXL ma Wiesiek Mawi w swoim Hymerze.
Chociaż mój garaż jest duży , to nie uważam te 130 cm szerokości za XXL
rjas - 2016-10-14, 20:40
A ja widzę jeden minus garażu XXL - stwierdzone osobiście w naszym kamperku - przy dużym garażu ładujemy do niego wszystko co się da - bo jest dużo przestrzeni i wszystko się mieści. Niestety skutkuje to znacznym odciążeniem przedniej osi i słabszą jej przyczepnością. Problemem jest lub może być (bez zachowania należytej ostrożności) np. podjazd pod górę po nieutwardzonej nawierzchni lub w deszczu po śliskiej nawierzchni.
Socale - 2016-10-14, 21:14
Jest gdzieś jakiś przykład/definicja o garażu w wymiarach XXL?
Co decyduje? Szerokość, wysokość, nośność?
Jak kajak wlezie to XL a jak ponton z sinikiem to XXL?
Ja np w obecnym swoim mogę chodzić!
Na 4 łapach jak łóżko w poziomie lub na 2 - jak łóżko w pionie, ale fakt, tylko w jednym kierunku i na wylot
MAWI - 2016-10-14, 21:29
rjas napisał/a: | znacznym odciążeniem przedniej osi i słabszą jej przyczepnością |
Na to też są sposoby.Podwójna oś z tyłu u po problemie.
rjas - 2016-10-14, 21:39
Socale napisał/a: |
Ja np w obecnym swoim mogę chodzić!
|
No to ja bym mógł chyba niezłą imprezkę na kilka osób wyprawić...chyba, że się podłoga załamie , w trakcie tańców na kolanach
MILUŚ - 2016-10-14, 21:47
Socale napisał/a: | .................
Ja np w obecnym swoim mogę chodzić! |
Ja chodzę przy załadowanych .....dwóch rowerach ; krzesłach ; stole itp.
bryzby - 2016-10-14, 23:00
MILUŚ napisał/a: | Socale napisał/a: | .................
Ja chodzę przy załadowanych .....dwóch rowerach ; krzesłach ; stole itp. |
To chyba Masz garaż xxl. Nie chodzi o przewóz ciężarów lecz o jak największą pojemność, co pozwala na większy porządek.
MILUŚ - 2016-10-14, 23:09
bryzby napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | Socale napisał/a: | .................
Ja chodzę przy załadowanych .....dwóch rowerach ; krzesłach ; stole itp. |
To chyba Masz garaż xxl. Nie chodzi o przewóz ciężarów lecz o jak największą pojemność, co pozwala na większy porządek. |
Mój rekord to załadowanie czterech rowerów 28" + w/w graty . Tylko wtedy to się nie dało już chodzić
mischka - 2016-10-15, 10:17
jak długie macie kampery przy takim wielkim garażu?
Socale - 2016-10-15, 11:03
mischka napisał/a: | jak długie macie
... |
Kilkanaście cm
.
Tyle zajmuje mi złożony bagażnik rowerowy
A kamper mój szerokość drzwi garażu około 80cm przy prawie 7m.
joko - 2016-10-15, 17:47
Największe garaże występują w kamperkach z tylnym poprzecznym łóżkiem umieszczonym właśnie nad garażem i jeżeli zależy Ci na dużym garażu to w takiej konfiguracji powinieneś szukać.
Jak dla mnie to taki układ daje najlepsze wykorzystanie przestrzeni, bo na jednej pow. podłogi mamy ogarnięte spanie i przepadliste miejsce na bagaże.
Dodatkowo sporym plusem są duże drzwi do garażu od wewnątrz kamperka , które wyraźnie poprawiają funkcjonalność (możliwość wchodzenia do garażu , czy sięgania do niego po różne rzeczy np. w czasie deszczu bez potrzeby wychodzenia na zewnątrz - bezcenne)
Generalnie dobrze kombinujesz, szukając kampera z możliwie największym garażem w foremnym kształcie i z dużymi drzwiami. Jak mawiają znawcy tematu kamper bez kibelka to nie kamper ..... a dla mnie kamper bez dużego i funkcjonalnego garażu to tylko pół kampera
W kamperach z łózkiem królewskim, czy podwójnym, garaże też bywają duże pod względem kubatury, ale mają głupie kształty, które drastycznie ograniczają ich funkcjonalność.
Ja zaaranżowałem sobie wnetrze garażu w taki sposób , że mieści mi się tam wiekszość bagażu , dwa duże rowery i jeszcze jak potrzeba to jestem w stanie do niego swobodnie wejść, zarówno przez drzwi zewnetrzne jak i wewnetrzne , aby wydobyć z niego co potrzebuję.
Z szafek w środku kampera używam tylko szafę ubraniową, szafkę pod umywalką w łazience, dwie szafki wiszące w kuchni i szufladę na sztućce . Cała reszta towaru łącznie z częścią garderoby, butami itp. wchodzi do garażu a pozostałe szafki w zabudowie pozostają puste, i najchetniej bym się ich pozbym aby w środku było więcej powietrza.
Z czego u Ciebie wynika to ograniczenie do 7m ? Pytam bo największe garaże są w kamperkach z poprzecznym łóżkiem ale te mają zazwyczaj w okolicach 7,5 (mój ma 7,65)
To pół metra nie robi już nic w kwestii poręczności w manewrowaniu a jeśli chodzi o wielkość garażu, szerokość łóżka i rozplanowanie wnętrza to inna bajka.. U mnie dzięki tym 65cm łózko jest naprawdę szerokie , a tym samym garaż który jest pod nim odpowiednio większy, a w środku z jednej strony pomiedzy kibelkiem a łóżkiem zmieściła się szafka ubraniowa od podłogi do sufitu, a z drugiej pomiedzy łózkiem a prysznicem są schodki dzięki którym wchodzenie do łóżka jest wygodniejsze jak po drabince.
Parametry garażu liczone wewnątrz - szerokość 220cm, wysokość 130cm, długość 145cm - kubatura 4,15m3
Wymiary drzwi zewnętrznych 1 x 1,1m. Wymiary drzwi wewnętrznych 0,6x0,8m
MILUŚ - 2016-10-15, 18:34
Mój kamper ma długości 6,35 m Tylko niestety nie mam wewnętrznych drzwi . I zazdraszczam tego..... Joko
piotr1 - 2016-10-15, 23:03
[quote="rjas"]A ja widzę jeden minus garażu XXL - stwierdzone osobiście w naszym kamperku - przy dużym garażu ładujemy do niego wszystko co się da - bo jest dużo przestrzeni i wszystko się mieści. Niestety skutkuje to znacznym odciążeniem przedniej osi i słabszą jej przyczepnością. Problemem jest lub może być (bez zachowania należytej ostrożności) np. podjazd pod górę po nieutwardzonej nawierzchni lub w deszczu po śliskiej nawierzchni.[/quote
]
W takiej sytuacji to tylko tylny napęd
joko - 2016-10-16, 00:13
MILUŚ napisał/a: | Mój kamper ma długości 6,35 m Tylko niestety nie mam wewnętrznych drzwi . I zazdraszczam tego..... Joko |
Miluś, nie bądź zazdrosny, bo to nie ładna cecha ...... tym bardziej, że jak patrzę jak to jest zrobione u mnie i na zdjęcia z netu takiego kamperka jak Twój, to wydaje mi się, że drzwiczki są u Ciebie wykonalne. Wyżynarka, zameczek szafkowy, dwa zawiaski, kawałek płyty i chyba do zrobienia. Trzeba by pewnie jakąś beleczkę dołożyć, aby z łóżkiem do garażu nie wpaść , ale to też do ogarnięcia
miciurin - 2016-10-16, 12:51
Na forum w wątku kto zna ten samochód jest fajny Roller Team 7 z 2008r z wydaje się garażem XXL
http://www.camperteam.pl/...7f1a7a4b#605126
http://allegro.pl/okazja-...50.html#thumb/1
marcincin - 2016-10-16, 13:56
Schowka/przestrzeni bagażowej w tego typu zabudowach ja bym nie klasyfikował do pojęcia "garaż".
rjas - 2016-10-16, 18:24
I tu się muszę zgodzić, bo albo w miarę duży bagażnik (ale nie garaż) i jedno łóżko, albo 2 łóżka i mały bagażnik.
MILUŚ - 2016-10-16, 21:11
joko napisał/a: | ... tym bardziej, że jak patrzę jak to jest zrobione u mnie i na zdjęcia z netu takiego kamperka jak Twój, to wydaje mi się, że drzwiczki są u Ciebie wykonalne. |
Były by wykonalne..............raczej . Bo cała ściana przez całą szerokość garażu zajęta półkami . Tam mam wszystkie drobne graty
A tam gdzie byłyby możliwe drzwiczki ja mam w garażu......koło zapasowe
rjas - 2016-10-16, 23:37
MILUŚ napisał/a: | A tam gdzie byłyby możliwe drzwiczki ja mam w garażu......koło zapasowe |
A gdyby tak spróbować dać koło na podłogę, tam gdzie ten niebieski wąż do wody ? - ja tak mam. To wtedy ten kawałek ściany masz luźny, ale jest jeszcze jeden problem. Te drzwi powinny być przesuwne, bo otwierane nie będą praktyczne, a nie bardzo będziesz je miał gdzie przesuwać
|
|