| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - KLIMATYZACJA NA 12V
Darek Szczecin - 2016-10-21, 09:22 Temat postu: KLIMATYZACJA NA 12V Już jestem na końcówce montażu klimatyzacji pędzonej z silnika i jestem w temacie kimatyzcji coraz mądrzejszy . Przeszukując internet znalazłem takie coś http://www.sirocco.de/por...e-fresco3000rt/
Ktoś bawił się może takim urządzeniem?
Socale - 2016-10-21, 10:01
3250 BTU jak oni to z taką dokładnością zmierzyli?
Trochę mało.
Porównuję do 7k BTU/660W jaką używałem i było na styk w upalne dni na południe od PL
Wiała zimnem jak cholera i jakoś ogarniała wnętrze, ale poza strumieniem zimnego powietrza wydawało się że klimy w ogóle nie ma. Fakt że był czad promieniowania z nieba.
950W to pożera tyle co rozrusznik w 2 litrowym benzyniaku, skąd tyle energii?
Ta klima przeznaczona jest raczej na dach ciężarówek (LKW), mała kubatura i bardzo wydajne alternatory (patrz nocne choinki).
Powodzenia życzę i na szczegóły niecierpliwie czekam, niech się uda ale łatwo nie będzie.
Darek Szczecin - 2016-10-21, 10:47
Ja nie bawię się teraz z tą Fresco 3000, wrzuciłem to tak bo ktoś kiedyś pytał o klimy na 12V, poszperałem trochę w opisach to te 950W to jest moc chłodzenia pobór przy 24V jest 16A a przy 12V coś koło 30A czyli stosunkowo mało, praktycznie 400W paneli dało by radę to zbilansować na zero w pełnym słońcu.
to co ja montuje na to chwilą u siebie to normalna klima sprężarkowa o mocy 12KW, robie to sam i trochę się motam, bo ciągle coś czegoś mi brakuje (dziwne złączki i kolanka) ale jest fajnie. Jeszcze chcę zrobić rozprowadzenie pod tapicerką nawiewów do przodu pojazdu, ale tym zajmę się jak wszystko mi już wystartuje i nie wybuchnie
silny - 2016-10-21, 21:05
darek , a to to na dachu to zawsze odkryte i nadające sie do zatkania liśćmi lub gałązkami z drzew iglastych
jeśli nie masz przykrywki to nie sądzisz że warto dorobic bo kiedyś sie zablokuje śmieciem organicznym
Darek Szczecin - 2016-10-22, 08:38
| silny napisał/a: | darek , a to to na dachu to zawsze odkryte i nadające sie do zatkania liśćmi lub gałązkami z drzew iglastych
jeśli nie masz przykrywki to nie sądzisz że warto dorobic bo kiedyś sie zablokuje śmieciem organicznym |
Generalnie ten skraplacz przystosowany jest do montażu na dachu i wszystkie skraplacze dachowe mają odkryte wiatraki. Zawsze można zdjąć łatwo ściągalną czarną obudowę i co jakiś czas przedmuchać. A i tak większość czasu to auto stoi w garażu. Dla przykładu wklejam fotkę innej klimy dachowej i tam też wiatraki na wierzchu
Bronek - 2016-10-22, 08:56
Będzie syf do czyszczenia. Pyłki kurz, igły listki.
W ulewę to pewnie si~ jakoś przepłucze.
Może i pęd piwietrza przedmucha?
Ale
Z wyglądu to głupie rozwiązania.. Wystarczy pechowy patyczek np sosnowy...
Wiem co się dzieje na dachu po kilku dniowym staniu na le#nej polance. Itd..
No ale to wymyśliły magistry... Tylko czy od inżynierii czy od marketingu?
Socale - 2016-10-22, 09:12
Tak Bronek, magistry wymyśliły z przeznaczeniem dla ciężarówek które raczej po autostradach niż po lasach.
Darek Szczecin - 2016-10-22, 09:34
Spokojnie, jak to ustrojstwo ruszy to będę miał całą zimę na wykombinowanie jakiegoś przykrytka z tworzywa lub gęstej siatki. Potem montaż markizy Thule 6200 4m, oraz montaż lodówko szuflady kompresorowej tak żeby z zewnątrz auta dało się zimne pozyskać . A latem myślałem że tylko klima i koniec, a tu nowe pomysły się rodzą. A lodówkę taką se chcę zamontować jak na fot
marius - 2016-10-26, 13:39
| Darek Szczecin napisał/a: | robie to sam i trochę się motam, bo ciągle coś czegoś mi brakuje (dziwne złączki i kolanka) ale jest fajnie. |
Odezwij się do mnie, spróbuję Ci pomóc w tym zakresie.
Darek Szczecin - 2016-10-26, 19:41
A dzięki bardzo . Chwilowo układ ciśnieniowy już ogarnięty, oczywiście jak coś nie strzeli . Teraz elektryka przekaźniki i czujniki. Jakuś schemat klimatyzacji mam to sobie coś tworze . Jeszcze raz dzięki za chęć pomocy, jak wybuchnie to się zgłoszę
|
|