Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka na gaz

louis_cypher - 2008-06-20, 22:00
Temat postu: Lodówka na gaz
Ile taka lodóweczka potrafi zpapać gazu przez np 2 tygodnie gdy chodzi non stop
To do ludków którzy tak urzytkowali, nie chodzi mi o matematyczne wyliczenia :spoko

eler1 - 2008-06-20, 22:27

louis_cypher napisał/a:
Ile taka lodóweczka potrafi zpapać gazu przez np 2 tygodnie gdy chodzi non stop
To do ludków którzy tak urzytkowali, nie chodzi mi o matematyczne wyliczenia :spoko
u mnie lodówka+bojler+gotowanie około 18dni na butli 11kg
eeik - 2008-06-20, 22:37

Nam jedna butla BP Light - propam (ponoc najsłabsza ) wystarczyła na bite 3 tygodnie w Norwegii.
Więc spokojnie ci wystarczy gazu :) ))
Druga to będzie super zabezpieczenie :) )

No chyba , że jak jest bardzo gorąco to więcej pali :) ))

f68 - 2008-06-20, 23:50

u mnie jak kupowałem kampera guten tag pokazał mi patent skonstruował takie wentylatorki wieszane na kratce zewnetrznej od lodówki wentylatorki 3 lub 4 sztuki takie jak od zasilacza pc zamontowane na jednej listwie podłączane do 12v chłodzą przez wysysanie powietrza lodówkę przez co mniej pali gazu tak powiedział mi guten tag właśnie sobie to przypomniałem montuje je się na postoju w bardzo gorące dni nie pamiętam czy mówił też żeby je montowac podczas zasilania lodówki 230v ale utkwiło mi w pamięci to z tym gazem
janusz - 2008-06-21, 10:52

Z tymi wentylatorkami to dobry pomysł, wielu ma zastosowane. Dobrym patentem jest też dokupić niewielkie ogniwo słoneczne i z niego zasilać te wiatraczki. Jak jest słonecznie(gorąco) to się kręcą. Kiedy jest zimno lub ciemno i są zbędne to się nie kręcą. Full automatyka bez ingerencji człowieka.
eler1 - 2008-06-21, 11:02

Cytat:
Full automatyka bez ingerencji człowieka.
janusz - 2008-06-21, 11:06

Można. Mi bardziej chodziło o to że nie potrzeba zasilania. Wtedy gdy potrzeba "wiać wiatraczkiem" to jest do dyspozycji prąd z solarka. I słoneczko pamięta o obowiązku wałczenia nadmuch przed tym zanim wszystko od słońca się rozgrzeje.