| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - pokrowiec na kampera
f68 - 2008-06-20, 22:59 Temat postu: pokrowiec na kampera a co myslicie o takim pokrowcu
http://www.movera.com/?na...=details&lang=1
chodzi o to zeby zakryć budę podczas długiego postoju na kempingu
w allegro są takie plandeki z jednej strony srebrne a więc odbijajace promienie słoneczne
jakie jest wasze zdanie albo moze ktoś ma doświadczenie ???
mam maty wewnetrzne ale sie zastanawiam nad takim pokrowcem na ryjek kamperka
kaimar - 2008-06-21, 00:39
To jest mata termoizolacyjna do kamperownia zimą.
f68 - 2008-06-21, 07:11
a na lato
Jerzy - 2008-06-21, 09:33
Niewykluczona jest możliwość stosowanie tego typu pokrowców i zimą i latem...
Zasada jest taka:
Zima - stroną srebrną (błyszczącą) do spodu.
Lato - stroną srebrną (błyszczącą) na wierzch.
Jarosław69 - 2009-03-10, 21:23
Pokrowiec może służyć latem i zimą.Jest on bardziej zimowy i zawsze zakładamy go tylko na jedną stronę.Tak jak jest uszyty(przewiduje to producent)
Jest on typowym izolatorem termicznym.Zdecydowanie bardziej sensowne jest użycie zimowe.
Każdy pokrowiec w długim okresie użytkowania powoduje matowienie lakieru.Szczególnie formy zimowego przechowania.Odradzam.Nie ma wentylacji i po takim zimowaniu auto do lakierni.
Latem dobrze sprawdzają się typowe maty "zimowe" wewnętrzne na szyby.Chronią przed słońcem i nie "zatykają" kanałów wentylacyjnych.
gino - 2009-03-11, 06:41
jak na zime..to w tej cenie postawisz wiate dla autka..
tu..zakrywasz tylko okna..a w zimie najwazniesze to zakryc dach..
Jarosław69 - 2009-03-11, 07:41
Gino dobrze pisze.
Za tę kasę to wyjdzie wiatka.
Sam dach i ściana od zachodniej strony i to jest najlepsza forma garażu.
A taki pokrowiec to jest przydatny jak w Białce i okolicy jest -20!
A my w środeczku......
KOCZOR - 2009-03-11, 10:35
Mam taki, kupiłem go po wypróbowaniu maty wewnętrznej.
Oczywiście zasadą jest użytkowanie pokrowca w czasie kamperowania zimą (a może i latem również).
Po próbach mogę napisać wstępną ocenę porównawczą zalet:
1. Mata wewnętrzna: bardziej miękka, lżejsza i łatwiejsza w pakowaniu, mniejszy rozmiar po spakowaniu, zazwyczaj znacznie tańsza.
2. Mata zewnętrzna: utrzymuje blokadę zimna na zewnątrz samochodu (szyby są ciepłe i nie parują, podczas gdy przy macie wewnętrznej szyby miałem oszronione od wewnątrz), skuteczniejsza, trwalsza, występuje w dwóch rodzajach:
krótsza i
dłuższa z odpinaną osłoną maski.
Długa z pełną osłoną widoczna jest w pierwszym poście.
ROBRE - 2009-04-20, 18:48
fajne macie te kamperki.....
znaczy takie zadbane...nie to co moj poobijany i zaniedbany caly ;-)))
mnie te oslony uszyje malzonka....tylko musze wymierzyc i zrobic wzor z gazet na wykroj...
a te srebrne materialy na oslony (roznego rodzaju) mozna kupic na metry....nie drogo nawet
pozdrawiam
jokoe46 - 2009-05-20, 13:27
Robre, gdzie to można kupić ? Podaj namiary i ceny. Będę wdzięczny. Pozdrawiam.
ROBRE - 2009-05-20, 19:22
ja to widzialem w sklepach w poblizu miasta w ktorym mieszkam... ale cen nie pamietam.
moze bede niedlugo w ktoryms to zerkne co i jak ...... no i za ile....;-)
ROBRE - 2009-05-22, 12:57
bylem ..... widzialem.... no i skoro obiecalem.......
zdjecia moze slabej jakosci ale robione telefonem... mam tez fotke kazdego koleczka z osobna jak trzeba to moge wstawic...
cena jest za metr bierzacy a szerokosc to 1.60 (znaczy cena to kawalek 1mt x 1,60mt)
pozdrawiam
na a teraz z czystym sumieniem mykam wekeendowo na kamping Grande Italia do Sottmarina (Chioggia)
jak ktos przejezdza w okolicy to zapraszam na kawe albo herbate albo co tam bede mial ;-)
Robert
faro - 2009-05-22, 14:12
No to teraz Robre pytanie: gdzie można to kupić w Polsce?
Bo w tym miesiącu nie wybieramy się do Włoch na zakupy
Pozdrów od nas piękną Italię
papamila - 2009-05-22, 18:56
| ROBRE napisał/a: | | cena jest za metr bierzacy |
no dobrze, a jaka ta cena?
ciekawym czy opłaca się szyc i kleić samemu
AUTOJUR - 2009-05-22, 20:02
Papamila na kółeczkach masz cene
papamila - 2009-05-23, 09:04
| AUTOJUR napisał/a: | | kółeczkach masz cene |
ups, przepraszam nie dojrzałem
swoją drogą wychodzi od 30-50zł/m2
na samochód (szyby to ok 4m2=od 120 do 200 zł+obszycie 25,-zł
wersja długa to 8-10m2 (czyli od 300- 500)
nieżle
ROBRE - 2009-05-25, 10:02
na pewno gdzies mozna znalezc taniej
ja akurat widzialem tam
a koleczka sa z cenami z jednej strony a na drugim zdjeciu jest druga strona na tym samym miejscu.... zeby widziec jaki to material z dobydwu stron..
w kazym razie drozsze sa te srebrne, pewnie dlatego ze odbijaja promienie sloneczne
pozdrawiam
pirat666 - 2010-10-25, 10:28
A ja mam prośbę czy użytkownicy mogą pochwalić się jak wygląda mocowanie tej osłonki do kabiny ?
tj jak jest u góry mocowana i boki.
przymierzam się do zrobienia kołderki na swoje autko i nie wiem jak to rozwiązać.
Camper Diem - 2010-10-25, 11:08
Koczor opisał to odpowiadając mi na podobne pytanie w tym wątku tak:
" Mata jest gruba i mimo napisu "ultralight" dość ciężka, a przy tym idealnie spasowana. Ma trójkątne zakładki na górnych rogach drzwi (ok. 30-40 cm) i mocowanie paskami rzep na dolnych rogach."
pirat666 - 2010-10-25, 11:21
| affa napisał/a: | Koczor opisał to odpowiadając mi na podobne pytanie w tym wątku tak:
" Mata jest gruba i mimo napisu "ultralight" dość ciężka, a przy tym idealnie spasowana. Ma trójkątne zakładki na górnych rogach drzwi (ok. 30-40 cm) i mocowanie paskami rzep na dolnych rogach." |
Czyli że nie ma tam żadnego innego mocowania poza tymi trójkątami na drzwiach i u dołu na rzepy ?
Koczor jeśli będziesz to rozkładał czy możesz pyknąć fotkę wszystkich mocowań jakie stosujesz ?
KOCZOR - 2010-10-25, 13:22
| pirat666 napisał/a: | | Czyli że nie ma tam żadnego innego mocowania poza tymi trójkątami na drzwiach i u dołu na rzepy ? |
Tylko tyle i wystarczy. Górna listwa trzyma się na zasadzie napięcia trójkątami u góry i pewnie również dzięki względnej sztywności pokrowca. Kołderkę mam w garażu, więc mogę załączyć fotki.
pirat666 - 2010-10-25, 14:24
Wielkie dzięki to bardzo ułatwi przygotowanie kołderki we własnym zakresie
piwko postawione
Lajkonik - 2010-10-27, 08:08
Mam pytanie,czy ktos posiada pokrowiec na kampera firmy Holenderskiej Car Point.
Czy warto kupic ten pokrowiec.
|
|