| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Webasto (suche) jaka moc?
Wieluniak_1 - 2016-10-25, 09:41 Temat postu: Webasto (suche) jaka moc? Zamierzam zakupić Webasto suche do swojego kamperka (ok 6,5 m).
Planuje od czasu do czasu wyskoczyć na weekend na narty zimą.
Zastanawiam się na mocą urządzenia, czy 2.2 kw wystarczy do nagrzania budy?
O jakich mocach urządzenia webasto Wy posiadacie?
bart.ek - 2016-10-25, 09:48
2.2kW wystarcza spokojnie do dobrego nagrzania w zimie kabiny dostawczego samochodu (1 rząd siedzeń plus sypialnia na dachu), boję się że do całego kampera to za mało.
Darek Szczecin - 2016-10-25, 09:53
ja mam 4 KW i jest ok sprinter max i rozprowadzenie po rurami pod tapicerką w sumie 4 wyloty
Notker - 2016-10-25, 10:15
Ja mam 3kW w docieplonej samorobce. Od plus 10 do -10 jest komfortowo, 22 stopnie w srodku jak dla mnie. Ponizej trzeba juz sie ubrac w sweter, spodnie i kapcie. Powyzej jest za goraco i trzeba non stop miec otwarte okna, mimo ze pracuje na najnizszej mocy. Jesli to jest oryginalnie docieplony camper z oslonami termicznymi szyb to powinno starczyc 2kW, ale 3 kW miec nie zaszkodzi zima. Z najlepszych ogrzewan to Eberspaher 2 generacja nawet po regeneracji, nowe sa drogie i kosztowne w serwisie, to samo firma Webasto. Czesi robia Ateso Breeze o wiele tansze, nie probowalem ale podobno dziala OK, tak mi mowil serwisant gdzie bylem ze swoim Eberem. To moze byc dobra opcja jak na rzadkie uzywanie jedynie w czasie urlopu.
krzlac - 2016-10-25, 10:23
Ja mam Webasto Air Top 2000 w blaszaku L3H2 (cztery wyloty- dwa w kabinie, jeden w łazience i jeden pod łóżkiem) i ciepło jak w ulu.
Comsio - 2016-10-25, 11:37
4 KW Będzie Pan zadowolony. Do dużej zabudowy.
Szybko nadmucha, i krotko będzie dobijało.
vwyogi - 2016-10-25, 11:41
Przy takiej kubaturze i wyjazdach zimą na narty to 4kw musi być, zeby byl komfort i żebyś mogl ubrania przesuszyć po calym dniu szusowania. 2kw to starczy ale jak nie ma mrozów i w dobrze zaizolowanej blaszance jak ma kolega krzlac. Plusem wiekszego ogrzewania jest możliwość uzywania go nie na pelnej mocy czyli będzie ciszej. A jakie nie zamontujesz to w czasie montażu zadbaj o wyciszenie pompki paliwa.
Wieluniak_1 - 2016-10-25, 18:44
zdecydowałem się na 2.2. kw
Plan jest taki:
- używać podczas jazdy dla dogrzania części mieszkalnej
- używać podczas nie obecności w kamperze (np. szusowanie na stoku)
- używać w nocy.
Jeśli okaże się za słabe, to podczas obecności w kamperze dogrzewamy Trumą- w celu dosuszenia ubrań i inne (w nocy tylko webasto).
Wieluniak_1 - 2016-10-25, 20:17
póki co zakupiłem...montaż pod koniec tygodnia, więc nie wiem jak tam decybele dawają.
rjas - 2016-10-25, 20:36
A ja mam Air Top Evo 3900 (oryginalna zabudowa), czyli max 3,9 kW. Muszę stwierdzić, że jak domek jest wychłodzony do np. 11-12 C, to żeby dojść do 20 C to godzina jak nic, ale u mnie to jest kawał domu - ponad 7 m, jeszcze alkowa, no i nie jest to wersja zimowa. Rozprowadzone mam 4 nawiewy + 1 w łazience. W nocy nie ukrywam trochę słychać wentylator, ale nie jest to takie natężenie dźwięku przy którym nie da się spać, ale na noc ustawiam moc i nawiew na minimum i w ostatni weekend przy zewnętrznej temp. w nocy +5 C, w środku było utrzymane 20C.
Wieluniak_1 - 2016-10-25, 20:45
a gdzie macie zamontowany piec? czy wpinaliście się w instalację od trumy czy dodatkowe przewody?
rjas - 2016-10-25, 21:03
No u mnie jak już pisałem Webasto jest oryginalnie zamontowane i nie mam Trumy do ogrzewania wnętrza, tylko bojler do wody. A zamontowane jest pod podwoziem w takiej fajnej metalowej obudowie, no i stamtąd jest rozprowadzenie po całym kamperze - system jest taki sam jak w Trumie, takie same przewody.
toscaner - 2016-10-25, 21:22
Miałem nie pisać, bo mam wodne, ale w sumie może komuś się przyda w przyszłości gdyby nie wiedział, które wybrać.
Info dla porównania. Wodne wychłodzoną budkę nagrzewa troszkę wolniej niż suche, ale to może być przyczyna, że u mnie woda grzeje i meble i podłogę i bojler. Różnica taka, że gdy się wyłączy, to ciepełko jeszcze kilka godzin, ale przy ujemnych temp na zewnątrz wiadomo częściej się włączało. Ale nigdy nie pracowało non stop całą noc. Moje ma 5kW.
Notker - 2016-10-26, 10:55
W kazdym aucie piec montuje sie gdzie indziej. W blaszankach np. zwykle za kierowca. Przewod plusowy instaluje sie osobno, bo piec potrzebuje duzego pradu podczas rozruchu i wygaszania. Jak wepniesz do trumy to podczas odpalania pieca i trumy jednoczesnie moze byc problem, przewod zasilania pieca jest minimum 4mm2.Aby termostat dzialal poprawnie potrzebna jest rura na wylocie rozprowadzanego powietrza cieplego, tak aby ogrzewanie nie glupialo. Pamietaj, ze max. po kilkunastu cyklach rozruchu i gaszenia pieca akumulator nie ladowany w miedzyczasie bedzie death. Jak juz pracuje bierze malo pradu, szczegolnie na minimalym biegu. Dobrze jest miec programator zalaczajacy ogrzewanie np.przed budzeniem sie albo przed powrotem do kampera. W nowszych modelach mozna je zdalnie sterowac telefonem.
Wieluniak_1 - 2016-10-26, 12:54
| Notker napisał/a: | | Jak wepniesz do trumy to podczas odpalania pieca i trumy jednoczesnie moze byc problem, przewod zasilania pieca jest minimum 4mm2 |
nie sprecyzowałem o jakie przewody chodzi ...oczywiście o przewody rozprowadzające ciepłe powietrze.
Przewody prądowe to oddzielne od trumy.
michal_olk - 2016-10-26, 13:24
Wieluniak_1, a ty chcesz to webasto bo nie lubisz gazu? Z tego co piszesz masz ogrzewanie trumy, ono jest bardzo wydajne.
Ostatniej zimy na nartach koło mnie zaparkował gościu z webasto , na szczęście na jedną noc bo wyraźnie czułem zapach jego spalin.
Miałem wcześniej webasto w busie, było ok te 2KW ale nie spałem tam w zimie.
Zwróć uwagę na to żeby nie mieć czerpni powietrza (np. wentylacja w drzwiach) w okolicy wydechu.
Jeśli trafiłem z powodem montażu to dodam że moim zdaniem webasto wcale nie jest bezpieczniejsze od trumy gazowej. Ma pewne zalety (nie zabiera cennego gazu) no i chciałbym to mieć jako backup w zimowym camperze ale tylko jako backup czyli odwrotnie jak ty planujesz.
Wieluniak_1 - 2016-10-26, 14:12
| michal_olk napisał/a: | Wieluniak_1, a ty chcesz to webasto bo nie lubisz gazu? Z tego co piszesz masz ogrzewanie trumy, ono jest bardzo wydajne.
Ostatniej zimy na nartach koło mnie zaparkował gościu z webasto , na szczęście na jedną noc bo wyraźnie czułem zapach jego spalin. |
W ubiegłym roku bylem na nartach i używałem wyłącznie trumy (ale noc miałem czujną i podczas pobytu na stoku co jakiś czas podjeżdżałem do auta). Faktycznie nie mam zaufania do gazu (zrobiłem przegląd pieca i gazu, żeby nie było). Truma ma pracowac podczas mojej obecności w aucie, za wyjątkiem nocy. To ma być uzupełnienie ogrzewania.
Bronek - 2016-10-26, 15:01
Na fobie nie ma rady . Każdy ma prawo do swoich obaw .
Od samego początku nawet starą Trumę zostawiałem samą sobie .
Całkiem bym wywalił gaz, bo jest tu pewna niekonsekwencja .
Tak jakbyś bardziej cenił sprzęt od siebie itp. ?
Gazu możesz nie poczuć
Jak wybuchnie to możesz zginąć .
Powinieneś odwrotnie .... GRZAĆ JAK CIE NIE MA .
michal_olk - 2016-10-26, 15:33
Bronek nie nakręcaj spirali obaw
Ja gaz całe życie miałem albo w domu albo w aucie na a teraz w camperze. Trudno by mi było funkcjonować z takimi obawami.
Nie chce do niczego namawiać bo nie tędy droga ale ogrzewanie trumy jest z założenia bardzo bezpieczne gdyz ma oddzieloną komorę spalania a spaliny wędrują aż na dach.
Sam camper powinien miec zawsze (także w zimie) otwarte otwory wentylacyjne non stop. Otwór przy podłodze (np. w drzwiach) który zabezpiecza nas prezed ewentualnym nagromadzeniem się gazu z nieszczelnej instalacji oraz otwór w dachu (np. okno dachowe) które pełni ogólnie funkcje wentylacyjną ale też zabezpiecza przed gromadzeniem się tlenku węgla ale też musi być otwarte podczas gotowania na gazie bo inaczej grozi nam wypalenie tlenu.
Generalnie przy spalaniu gazu trudno o tlenek węgla - jest to akurat dość bezpieczne paliwo w odróżnieniu od ropy czy węgla. Gaz nawet jeśli np. nam się coś rozszczelni to ma szansę wylecieć na zewnątrz nie czyniąc szkód - tak dobrze nie ma już z cieknącą ropą czy benzyną.
Jeśli mogę coś doradzić - bo też miałem pewne obawy spać przy włączonym ogrzewaniu z całą rodziną to proponuję zaopatrzyć sie w komplet czujników: czujnik gazu, tlenku węgla i dymu. To nie są jakieś bardzo drogie rzeczy.
Czujnik gazu montujemy przy podłodze w pobliżu np. pieca (ale nie bliżej niż powiedzmy 40-50cm), czad i dym na suficie w najwyższym miejscu. Te na suficie działają na baterie, gaz musi mieć zasilanie z aku lub 230v.
Połączenie sprawnej wentylacji, czujników i sprawnej instalacji gazowej oraz pieca daje spokojny sen.
Nawet jeśli się zdecydujesz na webasto to i tak polecam stosować te same procedury czyli - wentylacja + czujniki. Webasto też teoretycznie może zaliczyć awarię i np. przez uszkodzony przewód nadmuchu zaciągnąć spaliny.
Oczywiście rozwiązanie jak u toscanera jest super bo ma dostosowaną wentylację do ogrzewania i podłogę "akumulacyjną" czyli jest szansa nie grzać w ogóle w nocy. Jak by na to jeszcze z 10cm wylewki walnąć to w ogóle wystarczyłoby tylko kilka godzin grzania dziennie :D
Bronek - 2016-10-26, 15:48
Czujniki obowiązkowo, ale to nie tylko piec . Kuchenka i lodówka . zawory w kabinie . Tym samym ...... już .
Miałem Webasto w terenówce suche stare analogowe .
Ja jestem przewrażliwiony na smród diesla trochę mniej benzyny .
A ten zapach teraz to z powodu dodatków bywa paskudny .
Po prostu mnie mdli jak czuję zapach spalin .
Każdy ma swoje demony .
Wieluniak_1 - 2016-10-26, 17:15
wszystkie czujniki mam, instalacja gazowa sprawdzona...zwyczajnie nie lubię zostawiać ognia bez nadzoru. Gazu się nie boję...ja mu tylko nie ufam i muszę mieć go "na oku".
Nie chcę prowadzić dyskusji o wyższości trumy nad webasto i na odwrót.
Potrzebuję dodatkowego źródła ciepła.
Webasto ma też dogrzać część sypialną/mieszkalną podczas jazdy. Nagrzewnica silnika nie daje rady. Jak założę kolejną nagrzewnicę wodną to mogę mieć w zimie kłopoty z nagrzaniem silnika. Webasto suche spełnia więc kilka zadań.
michal_olk - 2016-10-26, 17:39
Masz się czuć komfortowo, to podstawa, rozumiem
Co do jazdy to ja używam pieca trumy ale webasto jak już wspomniałem też bym chętnie założył, nie wiem tylko czy bym nie poszedł w wodne. Ogarnąłbym wtedy dwa problemy a mianowicie poprowadziłbym przewody wodne za szafkami, za kiblem - tam gdzie nie dociera ciepłe powietrze ogrzewania trumy(jest tam ryzyko przemarzania) i w ten układ bym chyba wpiął nagrzewnice dodatkową w części mieszkalnej.
Wieluniak_1 - 2016-10-26, 19:01
u mnie ogrzewanie trumy jest poprowadzone pod wszystkimi dolnymi szafkami i pod ubikacją.
Zastanawiam się (bo nie wiem) czy webasto wpinać w rury rozprowadzające ciepłe powietrze od trumy czy muszę (powinienem) położyć oddzielne rury dla potrzeb webasta?
Mogą się zdarzyć sytuacje, że oba ogrzewania będą działały jednocześnie....chyba
Bronek - 2016-10-26, 19:23
Na marginesie dodam, że dziurawiłem te rury i w czepce i w kamperze w miejscach gdzie chciałem by się nie kisiło powietrze. Dodatkowo daje to, oczywiście każdy ma inaczej, lepsze rozprowadzenie, czasem też wydmucha ewentualną wilgoć.
toscaner - 2016-10-26, 19:32
| michal_olk napisał/a: |
Oczywiście rozwiązanie jak u toscanera jest super bo ma dostosowaną wentylację do ogrzewania i podłogę "akumulacyjną" czyli jest szansa nie grzać w ogóle w nocy. Jak by na to jeszcze z 10cm wylewki walnąć to w ogóle wystarczyłoby tylko kilka godzin grzania dziennie :D |
Albo coś innego akumulującego ciepło. I żeby mało ważyło. Ciekawe pytanie. Czy takie coś istnieje?
Szamotka - ciężka, wylewka ciężka. Czy są jakieś lekkie materiały? Bo pomysł głupi nie jest.
Swoją drogą jak miałem awarię webasto ok. rok temu, to odpalałem je tylko ręcznie i nagrzewałem na noc. Czyli coś o czym piszesz. I rano przy temp w nocy np +4C potrafiło być nadal +16C. Całkowicie bez ogrzewania.
Najzimniejsza noc z niesprawnym webasto to -3C i rano było w kamperze +11,9C
Nigdy nie miałem mniej. Teoretycznie z dobrą kołdrą można by w ogóle nie grzać w nocy.
No ale problem spalin totalnie nie istnieje, bo piec na zewnątrz, a jedyna rzecz łącząca z wnętrzem to woda
Śpię spokojnie od prawie 2 lat
...no chyba, że się ktoś kręci koło kamperka. No zdarzało się. Ale to inny temat
BIGL - 2016-10-26, 19:33
Możesz wpiąć w rury od pieca, ale trzeba by wstawić jakieś przepustnice tak aby powietrze nie uciekało tylko przez obudowę piecyka. Coś w rodzaju zaworów zwrotnych itp. - powietrze poleci tam gdzie będzie miało mniejszy opór więc raczej będzie trzeba tym pokierować. Nie wiem czy wydajność dmuchawy Webasta pozwoli na efektywne rozprowadzenie ciepła..
Wieluniak_1 - 2016-10-26, 19:48
| BIGL napisał/a: | | Nie wiem czy wydajność dmuchawy Webasta pozwoli na efektywne rozprowadzenie ciepła.. |
no i to jest pytanie... u mnie powietrze z trumy "idzie" od ubikacji pod łóżko i dalej pod szafkami , lodówką do drzwi. Zastanawiam się czy nie wyciąć generalnie obiegu od łóżka w stronę lodówki i drzwi. Zauważyłem, że nawet przy trumie to powietrze u wylotu przy drzwiach jest już średnio ciepłe.
Odcięcie tej części rur zmniejszy zdecydowanie obieg a nie będzie miało moim zdaniem wpływu na nagrzanie części mieszkalnej.
Wtedy dmuchawa webasta będzie miała zdecydowanie "łatwiej".
Co o tym sądzicie?
tom-cio - 2016-10-26, 19:48
materialem lekkim jest keramzyt,przepieknie akumuluje cieplo
http://www.netweber.pl/le...rzaniu-rur.html
BIGL - 2016-10-26, 20:09
Izoluje - owszem, ale z akumulacją już gorzej.
BIGL - 2016-10-26, 20:18
| Wieluniak_1 napisał/a: | | BIGL napisał/a: | | Nie wiem czy wydajność dmuchawy Webasta pozwoli na efektywne rozprowadzenie ciepła.. |
no i to jest pytanie... u mnie powietrze z trumy "idzie" od ubikacji pod łóżko i dalej pod szafkami , lodówką do drzwi. Zastanawiam się czy nie wyciąć generalnie obiegu od łóżka w stronę lodówki i drzwi. Zauważyłem, że nawet przy trumie to powietrze u wylotu przy drzwiach jest już średnio ciepłe.
Odcięcie tej części rur zmniejszy zdecydowanie obieg a nie będzie miało moim zdaniem wpływu na nagrzanie części mieszkalnej.
Co o tym sądzicie? |
Dlatego dobrze by było mieć możliwość regulacji strug powietrza, tak aby wykorzystać to najefektywniej. Z drugiej strony każde ciepło - nawet te z kanału drzwiowego zostaje w kamperze i wlicza się do całego bilansu.
Musisz sprawdzić jak takie Webasto pracuje (chodzi mi o głośność) - może być spory dyskomfort - zwłaszcza nocą.
Darek Szczecin - 2016-10-27, 09:30
| BIGL napisał/a: | | Wieluniak_1 napisał/a: | | BIGL napisał/a: | | Nie wiem czy wydajność dmuchawy Webasta pozwoli na efektywne rozprowadzenie ciepła.. |
Co o tym sądzicie? |
Dlatego dobrze by było mieć możliwość regulacji strug powietrza, tak aby wykorzystać to najefektywniej. Z drugiej strony każde ciepło - nawet te z kanału drzwiowego zostaje w kamperze i wlicza się do całego bilansu.
Musisz sprawdzić jak takie Webasto pracuje (chodzi mi o głośność) - może być spory dyskomfort - zwłaszcza nocą. |
Ja mam eberspächer airtronic 4 kw i jestem zadowolony. Trzeba tylko mądrze wybrać miejsce montażu czujnika temperatury, czyli w tej strefie o której dogrzanie najbardziej nam chodzi.
Nie martw się o moc dmuchawy, ja rozdzieliłem na dwie rury fi65mm z 4 wylotami (możliwość regulacji przymknięcia) i na samym końcu instalacji nadmuch jest ok.
nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia w temperaturach ujemnych bo kamper powstał w maju ale przy temp. zew. 4 stopnie w 10 minut robi w środku 22 stopnie i wyłącza funkcję BOOST (czyli możliwe szybkie nagrzanie do zadanej temperatury). Działanie w funkcji utrzymania zadanej temperatury jest naprawdę ciche. Mam też porównanie z eberspächer 1,8 lub 2 KW które mam zamontowanie nie w kamperze ale w Ducato 2l2h van, fakt że gorsza izolacja, ale też auto mniejsze, niestety to mniejsze ogrzewanie musi chodzić na wyższych obrotach i jest bardziej hałaśliwe choć nie upierdliwe
michal_olk - 2016-10-27, 12:10
| Wieluniak_1 napisał/a: | | BIGL napisał/a: | | Nie wiem czy wydajność dmuchawy Webasta pozwoli na efektywne rozprowadzenie ciepła.. |
Co o tym sądzicie? |
Odcięcie jednej gałęzi nie zmniejszy oporu. Opór wynika z kształtu kanałów, średnicy i długości. Temperatura na końcu jest wynikiem wytracania temperatury po drodze a nie ciśnienia w kanale. To dobrze - inaczej miałbyś niedogrzane miejsca w narożnikach, za kanapą itd. Możesz oczywiście zaizolować fragment przewodu i wtedy temperatura na końcu się podniesie.
Zawsze możesz zastosowac gdzeiś po drodze dodatkowy wentylator wyciągowy.
Niestety wpięcie w obecną instalację wymaga użycia kolanka i na tym kolanku pojawi się spory opór. Jeśli tak musi być to szukaj kolanka skośnego (takiego w którym dołączany kanał będzie wchodził pod możliwie małym kątem).
Notker - 2016-10-27, 12:41
Ja uzywalem doswiadczalnie jako akumulatora ciepla betonowej donicy do murkow oporowych oraz kanistrow z woda. Faktycznie , oddaja cieplo jeszcze kilka godzin po wylaczeniu webasta. Nie wyobrazam sobie jednak uzytkowania ich bez specjalnego zaprojektowania komory akumulujacej cieplo. Najlepiej akumuluje cieplo parafina. Muialaby byc ona zamknieta w jakims szczelnym zbiorniku jednak. Kiedys spotkalem tez Niemcow ktorzy wozili ze soba marmurowy blat ktory podgrzewali na kuchni gazowej przed snem. Twierdzili ze ogrzewal ich przez pol nocy potem.
pozdr.
TECHTRON - 2016-10-27, 18:39
Gdyby ktoś trafił na Webasto z ciężarówki, czyli zasilane 24V (które jest tańsze w zakupie - używane) to nie jest żaden problem.
Stosuje się taką przetwornice podwyższającą napięcie:
http://techtron.pl/p2331,...-48v-dc-dc.html
W zależności od poboru mocy przy starcie wystarczy 200W lub 400W.
Sporo instalatorów ogrzewania stosuje taki PNS-200 / PNS-400.
Wieluniak_1 - 2016-11-02, 22:05
jutro montaż airtronic'a 2.2 kw . Planuję wyprowadzić oddzielne kanały od Trumy. Bądą 4 nowe nadmuchy. Zobaczymy jak wyjdzie.
Wieluniak_1 - 2016-11-13, 09:19
Webasto sprawdziło się podczas jazdy (to był podstawowy cel montażu). Tylna część auta nagrzana, cieplutka. Chłopcy buszowali w tshirtach (a na dworze było na minusie)
Co do grzania w nocy, z pominięciem Trumy to jeszcze nie jestem pewny. Tu muszę jeszcze zrobić test.
Jedno juz wiem, moc 2.2 kw na moje auto na noc to mało. Nagrzać nagrzeje, spokojnie, ale pracuje praktycznie bez przerwy - taki pierwszy wniosek. Co prawda nie hałasuje jakoś mocno, słychać wentylator. Oprócz mnie, nikt z rodzinki nie narzekał (nic nie słyszeli).
michal_olk - 2016-11-13, 23:27
Wieluniak_1, ale montowałeś je wewnątrz auta czy pod autem? rozumiem, że zasysanie powietrza masz prawidłowo z wewnątrz auta?
Czy hałas jest porównywalny z trumaventem? Piec truma z wentylatorem przecież tez trochę hałasuje?
Miałem webasto suche kiedyś w vivaro westfalia ale wtedy tak się cieszyłem, że w ogóle grzeje, że na dźwięki nie zwracałem uwagi.
Wieluniak_1 - 2016-11-17, 13:46
| michal_olk napisał/a: | | Wieluniak_1, ale montowałeś je wewnątrz auta czy pod autem? rozumiem, że zasysanie powietrza masz prawidłowo z wewnątrz auta? |
zamontowane jest wewnątrz pojazdu
| michal_olk napisał/a: | | Czy hałas jest porównywalny z trumaventem? Piec truma z wentylatorem przecież tez trochę hałasuje? |
jak pracuje na max mocy to głośniejsze jest zdecydowanie. Przy połowie wydajności już raczej mało słyszalne.
|
|