Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Od dziś koniec z telewizją na karte co w zamian.

MAWI - 2016-11-01, 10:17
Temat postu: Od dziś koniec z telewizją na karte co w zamian.
Od zawsze w kamperze korzystałem z telewizji na kartę i na karte. Coś trzeba z tym zrobić.Temat wałkowany kilkakrotnie. Ale dziś to już fakt. Wiem ,że NC+ paruje zestawy POLSAT również. Jak wy sobie z tym radzicie ?Czy kupno nowego dekodera i abonament?
mischka - 2016-11-01, 10:24

można było migrować do smart hd i doładować kartę zawsze przed wyjazdem.
są też nowe zestawy smart hd, wg mnie to fajna oferta (ale nie jestem telemaniakiem) i wychodzi całkiem tanio

joko - 2016-11-01, 10:45

No właśnie , chyba przegapiłeś przejście na smart hd.
Ja używam smart hd od trzech lat . Mam dwa tunery Ariva Mini i działa mi na nich multiroom.
Ładuję zawsze na pół roku na sezon. Rozwiązanie niby się sprawdza, ale ma jedną poważną wadę , mianowicie jak się nie używa (nie otwiera anteny) przez dłuższy czas to nie pobiera nowych kodów i się blokuje. Aby odblokować trzeba wisieć po pół godziny na płatnej infolinii , aby posłali kody. Bez tego telefonu można czekać 2-3 dni z otwartą anteną i nic. Bardzo to upierdliwe i finalnie dość drogie jak się podsumuje opłaty za doładowanie karty i koszty infolinii.
Jak pamiętam , to sobie albo otwieram antenę pod domem aby pochodziło, albo zabieram tuner z kartą i podpinam pod konwerter z anteny domowej, ale jak to przeważnie bywa, wtedy kiedy jest najbardziej potrzebne , to akurat nie działa :-P

MAWI - 2016-11-01, 11:00

Podobno od czerwca 2017r roaming ma byc darmowy .Może to jest jakieś wyjście.
Andrzej 73 - 2016-11-01, 11:28

Mam smart hd i Ariwe Mini i potwierdzam co pisze Joko.
Ja to robię trochę inaczej dzwonię do nich dzień przed wyjazdem kamperem i po kilkunastu minutach już działa. Oczywiście wcześniej ustawiając antenę.
:spoko

Bronek - 2016-11-01, 14:49
Temat postu: Re: Od dziś koniec z telewizją na karte co w zamian.
MAWI napisał/a:
Od zawsze w kamperze korzystałem z telewizji na kartę i na karte. Coś trzeba z tym zrobić.Temat wałkowany kilkakrotnie. Ale dziś to już fakt. Wiem ,że NC+ paruje zestawy POLSAT również. Jak wy sobie z tym radzicie ?Czy kupno nowego dekodera i abonament?

Kupiłem tzw dekoder mini Polsatu, działa na 12v
Najtańszyszy abonamet 19 zł.

Jest na stałe w kamperze i tyle, nawet przykręcony ordynarnie.
Czyli wyrzucam 19zł w błoto przez kilka miesięcy.,ale to frycowe za wygodę. I tyle, pierniczenie się z kartami doładowywaniem itp nie dla mnie. Wtedy bym olał tv.

Zresztą zawsze mam intrnetu około 5 - 10 giga normalnego z wykupionego pakietu, o czasem darmowym wifi nie wspomnę, ale to na ogół lipa bo wolny.

Ad Polsat :
Czasem po długim niekorzystaniu, trzeba aktywować go przez ebok, czyli potrzymać na podanym kanale? Np. Food?

To trochę robię łatwiej i prościej, niż joko pisze.

Wchodzę na icok polsatu, a tam mam wszystkie swoje dekodery, nawet już stare i nieaktywne.
Wchdzę na dekoder mini i klikam " przywróć sygnał" . Instrukcja pisze na którym kanale ma stać dekoder . Trwa to kilka minut i ok.
Sprawdzone i w kraju i za granicą.
To p kilkutygodniowym nieużywaniu.

Czyli jeśli chodzi o Polsat to trzeba sobie założyć konto.
https://icok.cyfrowypolsat.pl/

papamila - 2016-11-01, 16:45

Cytat:
NC+ paruje zestawy

Nie zawsze.
Poszukaj ofery abonamentowej z karta "kameleon" i do tego dekoder
Wtedy mozns katre przekladac

MAWI - 2016-11-01, 18:11

Bronek napisał/a:
Kupiłem tzw dekoder mini Polsatu, działa na 12v

Darek właśnie wczoraj oglądałem tę ofertę, ale z uwagi na to że mam w kilku miejscach abonamenty NC+. Bliżej mi do nich. Pewnie pokombinuje tak jak radzi Jarek.
Jutro zadzwonię do Nc+ zobaczymy co zaproponują. Tak czy siak
Bronek napisał/a:
wyrzucam 19zł w błoto przez kilka miesięcy.,ale to frycowe za wygodę. I tyle

Pójdę tym tropem. Najcenniejszy na urlopie jest spokój.

Bronek - 2016-11-01, 18:20

Wiesiu u mnie było odwrotnie... Miałem Polsat i by się nierozdrabniać....

Multiroom, też mam, leży. Nie nadaje eię, bo co jakiś przypadkowy czas trzeba aktywować, dekoder orginalną główną kartą. Jak wypadnie np. w Grecji, to :dupa .

Czyli jak ktoś chce w dwóch pokojach niezależnie to ten Mini można zabrać z kampera i w ten sposób ulżyć sumieniu, wykorzysyując go w domu. Zamiast multiroom

OMEGA - 2016-11-01, 18:37

Mawi , jeśli tak zależy na TNK /telewizji na kartę/ to nic prostszego tylko jeden telefon do TNK i zmigrować do HD ale trzeba kupić nowy dekoder , podejrzewam że masz jeszcze SD na którym zaprzestali nadawać .Nowy mini dekoder HD w systemie CONYX to wydatek ok. 160 zł , oglądaż w kamperze a jak wracasz z wakacji zabierasz i oglądasz w domu. :spoko
Bronek - 2016-11-01, 18:41

Problem z tym zabieraniem jest jeden, jeśli w domu zostają telomani.
Nie było by sprawy gdyby nie domownicy (dzieci, czasem dziadki)

mischka - 2016-11-01, 18:53

Dla mnie Polsat ma jeden minus, w tanim pakiecie brak TVN Turbo i Discovery :gwm
W Smart HD jest to wszystko a nawet Planet+ dali promocyjnie i to za 15zł

Bronek - 2016-11-01, 19:04

Na wywczasie mnie to wisi, kwestia kompromisu. Zawsze można dokupić. Ale i tak internet i byleby coś pi naszemu brzęczało. Żona ma to totalnie....

Każdy orze jak może. :spoko

Roberto - 2016-11-01, 19:07

Ja korzystam w domu NC+. Mam opcję multiroom i dwie karty - "kameleony" :ok
Jedna w dekoderze w salonie, druga w nadajniku dzielącym bezprzewodowo sygnał na 3 inne odbiorniki.
Na wiosnę mam zamiar zamontować antenę w kamperze i wyjeżdżając będę po prostu wyjmował kartę z dekodera w salonie a rodzinka i tak będzie miała TV w swoich odbiornikach...
W ten sposób problem z dezaktywacją karty nie będzie występował ;)

Wiem, że ze względu na parowanie taki układ jest możliwy tylko z "kameleonami" dlatego od lat przedłużam umowę :-P
Ostatnio rozmawiałem na ten temat z gościem z punktu NC+ i powiedział mi, że dla bardzo potrzebujących klientów ma w zanadrzu jeszcze kilka takich kart...

MAWI - 2016-11-01, 20:59

W domu w którym mieszkamy mamy w salonie dekoder Nc+ a na górze w pozostałych dwóch telewizorach dwa dekodery które współpracują z tym głównym ten jest podpięty kablem do internetu ( to chyba multiroom). Ciekawe czy by to działało gdyby jeden z tych dekoderów razem z tą kartą na wakacje zabrać do kampera?
Co jest ten "kameleon"?
OMEGA tak miałem w kampie dekoder SD
Chyba zrobię tak jak Darek. Kupię nowy dekoder nc+ do kampa zapłacę abonament (Pogadam z nimi o cenie)

papamila - 2016-11-01, 21:09

MAWI napisał/a:
Ciekawe czy by to działało gdyby jeden z tych dekoderów razem z tą kartą na wakacje zabrać do kampera?

NIE- zestaw dekoderów musi byc fizycznie połączony
MAWI napisał/a:
Co jest ten "kameleon"?

Rodzaj karty nieparowanej który wspołpracuje ze wszystkimi dekoderami
MAWI napisał/a:
Kupię nowy dekoder nc+ do kampa zapłacę abonament

jeśli zdecydujesz o kolejnej umowie to jest obecnie w ofercie karta kameleon z modułem CAM- zamiast dekodera -dodatkową korzyścią jest obsluga pilotem od TV
ale żeby to dzialalo to TV musi miec wbudowany tuner satelitarny i gniazdo CI- te droższe już mają.
i taki zestaw możesz przenosić pomiędzy odbiornikami TV

Roberto - 2016-11-01, 21:14

"Kameleon" to popularna nazwa starej karty - takiej kolorowej.
Ona działała na wszystkich dekoderach. Nie była sparowana z oryginalnym dekoderem.
Multiroom polegał na tym, że dostawałeś dwie karty i już. Każda z nich mogła działać osobno - w różnych lokalizacjach. :lol:
Nowy multiroom działa pod warunkiem spięcia dekoderów w sieci. Bez tego nie będzie to działać :(

Roberto - 2016-11-01, 21:16

papamila pisaliśmy w tym samym czasie ;) ale przekaz ten sam :ok
Andrzej 73 - 2016-11-01, 21:18

Pozostaje kwestia wielkości.
Ja zdecydowałem się na dekoder na kartę z racji wielkości Arivy i umieszczenia go za telewizorem.
Dekodery proponowane w NC+ nie odpowiadały mi wielkością.
A na pytanie o nie sparowanej karcie głupio się tłumaczyli że niema takiej możliwości.
:spoko

Roberto - 2016-11-01, 21:25

Z tego co mówił gość w punkcie NC+ podobno Kameleony gdzieniegdzie są jeszcze dostępne.
Jeśli chodzi o dekodery to w ubiegłym miesiącu (w ramach przedłużenia umowy) dostałem kolejny dekoder - malutki i na 12V :!:
Wziąłem go specjalnie z myślą o kamperze.