Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Budowa kampera "Pyrkobus II"

Flag - 2016-11-03, 19:47
Temat postu: Budowa kampera "Pyrkobus II"
Edytowałem temat posta bo temat został wyczerpany a mam wiecej pytan :) Jestem naprawde zachwycony rzeczowymi odpowiedziami na tym forum :) Człowiek cos tam wie coś tam przeczyta ale jednak porady doświadczonych użytkowników są najlepsze:)

Krótki opis projektu:

Podróżujemy po europie z 6 psami :) ( + mały szczeniaczek - Gryzelda się nazywa)

Do tej pory jezdzilismy transitem L1H2 (Pyrkobus) - z tyłu zabudowanych 6 bezpiecznych boksów dla psów, i oddzielna przestrzen bagażowa. Do tego przyczepa angielka ( stara jak Królowa)
Praktycznie NIGDY nie korzystamy z oficjalnych kempingów, w wiekszosci krajów i miejsc gdzie jade mam znajomych u ktorych mogę sie zatrzymac bez ograniczeń, noclegi w trasie głównie byly na stacjach lub po sezonie na kempingu.

W 99% miejsc gdzie jezdze mam czysty darmowy domowy prysznic, więc tego tez nie potrzebuje (z przyczepy wyrzuciłem), podobnie z toaletą, ma wiecej minusów niż plusów.

Teraz przyszedł czas na coś nowego, chcemy wyeliminowac problem prędkości i grzania 2 pojazdów.

Nowa baza to Jumbo z 2012, auto ma i bedzie miało przegrodę - to tak dla mojego bezpieczeństwa.

Paka ma 412cm, 2m z tyłu zabiera kanapa podkowa, rozkładana w duze łóżko, przód to boksy zabudowane i aneks kuchenny (lodówka i szafki).

Auto ma fabrycznie 2 akumulatory (2x60Ah), jeden do rozruchu a drugi do reszty. Ja dokladam mój 100Ah żel z przyczepy oraz Solar ( jeszcze nie wiem jaki)

Auto posiada wodne Webasto 6kW + dołozoną nagrzewnica ogrzewajaca tył, nagrzewnica grzeje takze z pracy silnika w czasie jazdy ( psy maja cieplo)

Z tyłu suche Webasto z bojlerem Truma i wyloty przy podłodze.

Mam do zamontowania energoblog EBL 99 ( czy on laduje w czasie jazdy >?)

Okna wyjdą w praniu , bo nie chce ciąć dziury a potem się okaze ze jakaś lodówka wchodzi w okno.

Do tego sysytem kanałów do wentylacji z wentylatorem na dachu.

1) sprawa :
Potrzebna pomoc bardziej doświadczonych :)
Jestem na etapie budowy kampera w blaszaku, mialo być webasto ale teraz zdecydowałem że jednak będzie ogrzewanie podwójne i założe też gazowe, w przyczepie mialem gazowe angielskie bez nawiewu i z kominem wyprowadzonym pod przyczepe.

piec a alledrogo

Powiedzcie czy ten piec jest ok? Czy jest wart swojej ceny? i czy komin moze byc wyprowadzony do tyłu ( góra tylknych drzwi - tak calkiem przy dachu)

ew jakies uwagi :)

kynios1 - 2016-11-03, 21:45

Moim zdaniem webasto da radę i nie trzeba gazu , i w blaszaku nie bardzo jest miejsce na to ogrzewanie gazowe , no ale twój wybór . :spoko
toscaner - 2016-11-03, 21:59

W blaszaku? Też uważam, że tylko Webasto. Nie zajmuje miejsca w już i tak małej przestrzeni. Ja mam nadmuchy 2x po 15 x 15cm + podłogówka. Cieplej niż w niejednym domu a pół metra przestrzeni uratowane. I butli z gazem nie muszę wozić i wymieniać co kilka dni.
eMKa - 2016-11-03, 22:04

Gdybym dzisiaj miał wybierać ogrzewanie i chłodzenie w blaszaku to :
- ogrzewanie webasto (nawiew)
- lodówka sprężarkowa i maksymalny solar
Gaz tylko do kuchenki max3 kg z możliwością podłączenia kartusza gazowego

wlodo - 2016-11-03, 22:12

Mam dokładnie tak jak pisze eMKa, i jest super.
To co pokazujesz ma 6.2 Kw,to na wielką przyczepę a nie do blaszanki.
Mózg zagotowany a szron na nogach :-P
Chcesz mieć super wygodę-podłogówka z webasta i sterownik :wyszczerzony:

Flag - 2016-11-03, 22:18

Webasto wodne jest podłączone do grzania silnika i dodatkowej nagrzewnicy na tył, webasto suche jest do nadmuchu na tył. Gaz miał byc jako rezerwa-uzupelnienie. W sumie głownym argumentem byl mniejszy pobór prądu.
kynios1 - 2016-11-03, 22:22

Twój wybór , ale posłuchaj się tych co mają i chwalą , jeszcze weź pod uwagę bezpieczeństwo .
Flag - 2016-11-03, 22:34

a to mi namieszaliście :) jakoś nigdy nie rozważałem rezygnacji z gazowego ogrzewania na rzecz samego webasto. Lodówka gazowa a z kuchenki korzystam sporadycznie ( w dotychczasowej przyczepie ) Muszę się z tym przespać, argument z miejscem zawsze prawdziwy, ale co z grzaniem wody?
eMKa - 2016-11-03, 22:45

Flag napisał/a:
ale co z grzaniem wody?

myslałem ze to oczywiste
webasto z opcja grzania wody :)

np Truma Combi D6

Flag - 2016-11-03, 22:48

eMKa napisał/a:
Flag napisał/a:
ale co z grzaniem wody?

myslałem ze to oczywiste
webasto z opcja grzania wody :)

np Truma Combi D6

2700 euro :)

Flag - 2016-11-03, 22:53

jedyna opcja w rozsądnej kasie to obecnego websto suchego dołożyć takie cos:
bojler

Czy ktos z Was to miał? da rade ? woda potrzebna TYLKO do zlewu/umywalki

Jak tego używać w lecie ?

wlodo - 2016-11-03, 22:55

Albo jak u mnie ,jeden zbiorniczek załatwia wszystko-ogrzewanie,gorącą wodę i ciepły start silnika.
A jak zasilisz z silnika,to masz to wszystko za friko jak się przejedziesz,a to tylko dwa wężyki.
Jeżeli kuchenka sporadycznie, to przenośna na kartusze.
Schowasz w szufladzie,wyniesiesz na zewnątrz do smażenia ryb i masz pusty duży blat kuchenny.

kynios1 - 2016-11-03, 22:59

Do webasta mokrego dorabiasz boilerek 10 litrówz kwasiaka z wężownicą i masz sprawę załatwioną , koszt wykonania maksymalnie 200-300zł .
Flag - 2016-11-03, 23:01

kynios1 napisał/a:
Do webasta mokrego dorabiasz boilerek 10 litrówz kwasiaka z wężownicą i masz sprawę załatwioną , koszt wykonania maksymalnie 200-300zł .

I to jest niegłupie! :)

toscaner - 2016-11-04, 02:06

Albo podpatrz u mnie. Bojler ze zbiornika wyrównawczego.
Jest w temacie budowy wraz z pomiarami temperatur, czasem grzania i zużycia paliwa.
Robiłem go z tego co pod ręką czyli co udało mi się kupić w ułomnym włoskim sklepie hydraulicznym. Prawie 2 lata dzień w dzień używany. Jest i ciepła podłoga i ciepło w kamperku, woda cieplutka.
Oczywiście lodówka kompresorowa i kuchenka aktualnie na kartusze, z tym, że ja przerobiłem na kartusze płytę Amica. Działa od stycznia tego roku bezawaryjnie. Ma jeden minus, ale więcej plusów.

Dziś robiłem pomiary temperatur w wielu miejscach kamperka coby mieć czarno na białym, że takie ogrzewanie z dobrą izolacją jest bardzo skuteczne i wszędzie mam ciepło.

Tu masz wyniki. Jak widać temp. podłogi i reszty kampera jest bardzo podobna. Poza marginalnymi wyjątkami przy samych uszczelkach itp.
http://www.camperteam.pl/...p=609482#609482

toscaner - 2016-11-04, 10:08

Ale Maciej, z tego co widzę proponujesz suche webasto tylko z takiego powodu, że Ty nie lubisz rurek.

Jeśli dla kogoś nie jest problemem połączenie kilku rurek, to nie ma nawet co porównywać. Webasto suche nie da podłogówki, nie nagrzeje bojlera. No chyba, że podwójna podłoga i pompować powietrze między. Ale w blaszance to strata miejsca.
Czyli trzeba dalej kombinować. Elektryczny bojler z solarów sprawdzi się tylko latem. No i 3l, a z wodnym webasto nie ma ograniczeń. Można dać 10l i 20l. Poza latem podłoga zimna, woda zimna. Latem też potrafi popadać czyli prądu nie będzie i myjemy się w zimnej. Mokrym załatwiamy wszystko za jednym zamachem.
Wszystko oczywiście zależy do czego kamper ma służyć. I dla ilu osób.

Też nie lubiłem rurek, bo ja elektronik, elektryk z zawodu, ale tu na forum już niejeden nawet humanista zrobił elektrykę czy hydraulikę z pomocą kolegów. :bigok

Flag - 2016-11-04, 10:45

Webasta są 2 mokre i suche, umywalka bedzie dla 2 osob i czasem umyć jakieś naczynia (kubek z kawy czy mały garnek z zupy), po waszych radach włożę bojler trumy grzany powietrzem, a na wiosne spokojnie sobie zrobie bojler z węzownicą do tego mokrego (mam juz miejsce na to).

Czy polecacie jakąs CICHĄ pompkę do wody użytkowej? ( wszystko w obrębie 2m), w przyczepie mam taka zanurzeniową za 150zł i działa ale słyszać w sąsiedniej wsi :)

wlodo - 2016-11-04, 10:59

Ciśnieniowe również słychać,ale to pewnie zależy od producenta i miejsca w jakim ją założysz.
Miałem w poprzednim Shurflo i z racji,że miała ponat 20 lat było ja słychać kilka ładnych metrów w bok.
Teraz taka założona w szafie jest słyszalna ale bez tragedii,z zewnątrz trochę słychać.
Na wiosnę obłożę ja jakaś matą i będzie cichsza. :lol:

westa76 - 2016-11-04, 11:50

wlodo napisał/a:

Z tym obkładaniem i wyciszaniem pompki bym uważał, w sumie ile czasu ta pompa pracuje? Chwile po użyciu wody w kranie lub przy kąpieli. Osobiście wolę słyszeć że się włącza bo w razie przecieku wypompuje ci cały zbiornik czystej do środka a Ty póki nie wdepniesz w kałużę nie będziesz wiedział.
Pozdrawiam
Mariusz.

Flag - 2016-11-04, 14:25

westa76 napisał/a:
wlodo napisał/a:

Z tym obkładaniem i wyciszaniem pompki bym uważał, w sumie ile czasu ta pompa pracuje? Chwile po użyciu wody w kranie lub przy kąpieli. Osobiście wolę słyszeć że się włącza bo w razie przecieku wypompuje ci cały zbiornik czystej do środka a Ty póki nie wdepniesz w kałużę nie będziesz wiedział.
Pozdrawiam
Mariusz.

mysle że obłożenie może jedynie zredukowac hałas.

Przy rzadkim uzywaniu wody to jaka będzie lepsza? Moim zdaniem zwykła zanurzeniowa bedzie lepsza ? co Wy o tym myślicie? ( tylko zlew/umywalka)

dulare - 2016-11-04, 14:58

Flag napisał/a:
Przy rzadkim uzywaniu wody to jaka będzie lepsza? Moim zdaniem zwykła zanurzeniowa bedzie lepsza ? co Wy o tym myślicie? ( tylko zlew/umywalka)

Zanurzeniowa przy takim używaniu ma kilka zalet: jest tańsza, nie zajmuje dodatkowego miejsca, jest cichsza. Wady - zazwyczaj małe ciśnienie (tutaj chyba nie takie istotne), wymaga dodatkowego wyłącznika gdzieś przy kranie albo specjalnego kranu. Ja bym na Twoim miejscu szedł w zanurzeniową, skoro nie chcesz prysznica.

Bronek - 2016-11-04, 15:06

W czepce miałem zanurzeniową w zbiorniku ok 3m od Elgeny 6 l 12/230. (samo 12v to porażka ). Moje zdanie o ile nie masz b dużego akumulatora. Czas grzania z 12v 3x dłuższy.
A pompka spokojnie dawała radę do prysznica z mieszaczem.

6 litrów np Elgena, to ideał- by się wykąpać. A 230v ( gdy słupek, agregat, lub przetwornica) pozwoli nagrzać dla drugiej osoby zanim ty się wytrzesz.

Też wolę zanurzeniowe, choć teraz mam ciśnieniową.

Po kiego duże ciśnienie jak i tak trzeba oszczędzać wodę.

Prościej, taniej, ciszej, bezpieczniej, mniej upierdliwie, Możesz zresztą mieć kilka. :mrgreen:
Instalacja łatwiejsza a naprawy banalnie proste. Pompkę możesz włączać pedałem za prę złotych. Kran nie nie musi być od razu otwarty. Nic się nie wtanie jak sobie "pomieli" po próżnicy. Nawet chwilę na sucho.

Flag - 2016-11-04, 15:42

Sprawa pompki przegłosowana :)

Bedzie zanurzeniowa :)

Dzieki :)

Bronek - 2016-11-04, 15:49

Tylko nie kupuj taniochy, a jeśli ro na zapas.. Nie zapomnij zrobić odpowietrzenia zbiornika..

No i tam ją wstaw gdzie będzie najniższej denko zbiornika.

toscaner - 2016-11-04, 15:57

Bronek przecież ciśnienie a ilość litrów na minutę, to kompletnie dwa inne parametry. Coś jak prąd i napięcie.
Ciśnieniowe z reguły nawet mają mniejszą ilość l/min.
Moja np. 2,4bar i 4,3l/min
Druga zanurzeniowa do tankowania zbiornika 0,7 bar i 15l/min

podsumowując:
ciśnieniowa - mniej l/min, głośna, droga, ale można użyć krany z każdego marketu, nawet te budżetowe będą na lata przy plastikowym gównie do zanurzeniowych.

zanurzeniowa - więcej l/min, cicha (jeśli głośna znaczy, że zdycha), tania (kupi i za 30zl), wymaga specjalnych, drogich, delikatnych kranów, lub włącznika. Zapominamy wyłączyć włącznik i pompkę szlak trafia. Niektórzy na CT już kilka razy wymieniali przez takie zapomnienie.

Bronek - 2016-11-04, 16:08

Nie spierajmy się co do oczywistości. Ale ciśnienie ma znaczenie w "ilośi litrów" gdy przestrzeń martwa jest duża.

Dwa, napisaiem o pedale "gender" i kranik też wtedy zwykły może być.

Kilka lat używałen pompek zanurzeniowych, nigdy żafna nie padła. Ale nie za 30 zł!!!

Nie lubię ciśnieniowej, jak coś pierdyknie to napompuje mi sto litrów do kampera o ile nie wyłączę jej przed wyjściem.
Instalacja.... pomijam taką na opaski. Też jest droga.

Tu sprawa dotyczy prostego ujęcia,

A i syf na filtrze pompy ciśnieniowej po roku trzeba usunąć. Niektórzy na zimę ją wyjmują.

Do dupy. jak dla mnie. :mrgreen:

Flag - 2016-11-04, 16:14

spust wody ze zbiornika - w przyczepie nie miałem bo zbiornik był do wyjmowania.
Na co zwrócic uwage? bo są takie z dziwgnią i takie z rączką do wysunięcia.

Czy ewentulanie można podłączyć zwykły zawór wodny z kolankiem pod auto do tej dolnej rurki?

Flag - 2016-11-12, 10:51

Prace idą do przodu:)
W 3 dni zamontowałem kilka gratów.
-dodatkowa nagrzewnica na tył (jeszcz bedzie bojler z węzownicą) zasilana z silnika i Webasto z możliwoscią przełaczenia na mnniejsze układy (webasto+silnik) (webasto + nagrzenwica tyłu)
-zbiornk LPG
-scianki działowe
-podłaczenia prądu i wody

Dzis chcialem okan dachowe ale snieg pada:) więc bede dalej z elektryką i wodą walczył:)

Czekam na solarki

Dalej nie ma pomysłu na 2 okna sciene w rozsadnej cenie.

Zastanawiam się nad drugim parownikiem z klimy tak aby chlodzilo tył w czasie jazdy ( analogicznie do dolozonej nagrzewnicy ogrzewania) tylko czy
kompresor da rade?

krzlac - 2016-11-12, 12:10

eMKa napisał/a:
Gdybym dzisiaj miał wybierać ogrzewanie i chłodzenie w blaszaku to :
- ogrzewanie webasto (nawiew)
- lodówka sprężarkowa i maksymalny solar
Gaz tylko do kuchenki max3 kg z możliwością podłączenia kartusza gazowego

Potwierdzam, u mnie w L3H2 też to się sprawdza. Mam dla potrzeb kuchennki butlę 3 kg, za dużo, w sezonie zużywam 1,5 kg. Lepiej byłoby postawić dwie butle po 1kg (jedna pracuje, druga czeka obok), a najlepiej założyć reduktor ze złączką do kartusza. Jeden np. 450g podłączony, drugi zapasowy czeka w szafce. Po wyczerpaniu, wszędzie w Europie kupisz zapasowy.

toscaner - 2016-11-12, 14:29

To samo wymyśliłem w styczniu tego roku. Wywaliłem butle i przerobiłem na kartusze 220g.
Kartusze można upchać wszędzie. Jeden starcza na 3-5 dni gotowania. No chyba, że gotujemy bigos i coś jeszcze, przez kilka godzin na wolnym ogniu, to można zużyć kartusz i w dzień. Ale przeciętnie starcza mi 8-10 kartuszy 220g. na miesiąc gotowania. Dostępne niemal wszędzie. Tu czasem nawet w sklepach "funciakowych".

Flag - 2016-11-12, 15:57

Tak sobie mysle ze jak juz mam prad na wyjedzie to zawsze jest zryczałtowany, czy isnieje jakas nagrzewnica elektryczne którą mozna by wpiąć do rur rozprowadzajacych ciepło? wiem ze to nie jest ekonomiczne, ale czasem na jedna lub dwie noce przy zryczałtowanym pradzie:) W przyczepie miaem wisząc nadmuch łazienkowy ( ale on daje punktowe ciepło)
WINNICZKI - 2016-11-13, 01:59

Kolego .nie bardzo rozumiem po co wyrzuciłeś butle z gazem z kampera. Kuchenka gazowa to 1/3 zapotrzebowania na gaz w kamperze. Masz przecież jeszcze bojler na ciepłą wode do mycia garów i kąpieli zasilany gazem,nie mówiąc o ogrzewaniu też podłącżonym do butli.Tam też będziesz montował kartusze? Kartusz 0,5 kilo kosztuje około 15 zł,a butla (napełnienie) 45zł za 11 kilo. Gdzie tu oszczędność ?Ktoś wymyślił butle do kampera. wszystkim sie to sprawdza.ty masz na razie pomysły.Zastanów sie czy aby na pewno do końca przemyślane, :ok
zeus11 - 2016-11-13, 07:12

WINNICZKI napisał/a:
Kolego .nie bardzo rozumiem po co wyrzuciłeś butle z gazem z kampera. Kuchenka gazowa to 1/3 zapotrzebowania na gaz w kamperze. Masz przecież jeszcze bojler na ciepłą wode do mycia garów i kąpieli zasilany gazem,nie mówiąc o ogrzewaniu też podłącżonym do butli.Tam też będziesz montował kartusze? Kartusz 0,5 kilo kosztuje około 15 zł,a butla (napełnienie) 45zł za 11 kilo. Gdzie tu oszczędność ?Ktoś wymyślił butle do kampera. wszystkim sie to sprawdza.ty masz na razie pomysły.Zastanów sie czy aby na pewno do końca przemyślane, :ok

czasy się zmieniają ,,,a kolega nie czyta ze zrozumieniem ...źródłami Energi w kamperze jest solar do lodówki "kompresorowej" a do ogrzewania i podgrzewania wody olej napędowy..

Flag - 2016-11-13, 10:35

Dawać butle czy nie to sprawa indywidualna, ja zdecydowalem się założyc mały zbiornik LPG, ponieważ na wyjazdach żadko ma możliwość robienia zakupów, a tak bede jednak niezależny.
kynios1 - 2016-11-13, 17:58

Flag napisał/a:
Dawać butle czy nie to sprawa indywidualna, ja zdecydowalem się założyc mały zbiornik LPG, ponieważ na wyjazdach żadko ma możliwość robienia zakupów, a tak bede jednak niezależny.

Ja też długo myślałem i przekładałem za i przeciw butli LPG , i w końcu dojrzałem i założyłem taką 35l , i gazu nie zabraknie , ani na kuchnię , ani na grilla , jak braknie to się nie martwisz tylko podjeżdżasz na stację i tankujesz litr za 2zł , a nie katusz 220gr za 10zł .

Flag - 2016-11-13, 18:37

Warto inwestować w zewnętrzne gniazdo gazowe? takie np do grila zewnętrznego.
kynios1 - 2016-11-13, 23:06

Ja mam , jak tyle się inwestuje to można i gniazdo do grilla .
Flag - 2016-11-13, 23:17

Przyzynam się szczerze że wcześniej nie pomyślałem o oświetleniu sufitowym, płaskie (max 3,5cm wysokości,z ramką) polecacie cos sprawdzonego ? Chcialbym z ramką bo sufit ma byc z ekoskóry więc musi się to jakoś wkomponować ( koloro zdecydowanie srebrny )
Darek Szczecin - 2016-11-13, 23:30

Flag napisał/a:
Przyzynam się szczerze że wcześniej nie pomyślałem o oświetleniu sufitowym, płaskie (max 3,5cm wysokości,z ramką) polecacie cos sprawdzonego ? Chcialbym z ramką bo sufit ma byc z ekoskóry więc musi się to jakoś wkomponować ( koloro zdecydowanie srebrny )

polecama to http://allegro.pl/lampa-o...6014476636.html mam 4 szt działa super są też długie 80cm. sterowanie dotykowe 3 poziomy jasności

Flag - 2016-11-13, 23:37

Dzieki :) to z przeznaczeniem pod szafki, ale teraz coś na sufit nad stolik, bo nad łózkami bede miał kinkiety ledowe.
Flag - 2016-11-13, 23:40

plafon

to by mi pasowało idealnie:) jakie to może mieć napięcie z zasilacza? 12V ?

kynios1 - 2016-11-16, 16:34

Flag napisał/a:
plafon

Na pewno nie 12V , napięcie na wyjściu drivera (zasilacza ) to w granicach 36-48V z ograniczeniem prądowym . Pozdrawiam

Flag - 2016-11-17, 23:27

kynios1 napisał/a:
Flag napisał/a:
plafon

Na pewno nie 12V , napięcie na wyjściu drivera (zasilacza ) to w granicach 36-48V z ograniczeniem prądowym . Pozdrawiam

i tak je kupie bo podobaja mi sie oprawy :) a środek się wymieni na przyjazny mojej instalacji :)

Flag - 2016-11-17, 23:30

Prace idą :)

Scianki działowe postawione, korpus szafki kuchennej i łózka tez gotowe, aluminiowe fronty do psich boxów zamowione :)
Dziś skonczyłem ocieplać auto do wysokosci blatu, zamocowałem zbiornik na wode, bojler, i pierwsze okno dachowe :)
Jutro przyjezdza markiza (4m Thule), jak duże wzmocnienia dać pod uchwyty montazowe markizy ? ( bedzie monrtowana na prostej gładkiej ścianie)

kynios1 - 2016-11-19, 19:54

Lepiej zamów oryginalne uchwyty do tej markizy pasujące do twojego samochodu , niż montować do blaszki 0,5mm , chyba że wkleisz na klej wzmocnienia co najmniej wielkości uchwytów markizy i uchwyty markizy oprócz przykręcenia też przykleisz na sikaflex 252.

zapodaj jakieś fotki swoich prac :spoko

wlodo - 2016-11-19, 20:26

Cytat:
bedzie montowana na prostej gładkiej ścianie

Taki montaż musi być b.solidny,przy 2,5m markizy działaja straszne siły wyrywajace.
Jumper nie ma wzdłużnego profilu wzmacniającego w miejscu łączenia dachu i boków,to dobrze.
Połącz poprzeczne profile dachowe w miejscu gdzie będą śruby markizy,np ceownikiem.
To da Ci zabezpieczenie przed wyrywaniem i przeciw odkształcaniu blachy boku.
Teraz ten ceownik połącz z górnym profilem boku.
Zabezpieczy to przed skręcaniem się ceownika przy ruchach markizy góra/dół.
To taki moje przemyślenia,ale może ktoś to już montował w takiej wersji i da Ci gotowca :)

Flag - 2016-11-19, 20:58

Markiza miała w komplecie uchwyty do sciany gładkiej (takie jak powinno być)
Nie ma najmniejszego problemu z montażem, uchwyty wypadaja idelanie na łączeniu pionowego słupka z żerdzią dachową, więc w miejscu wiercenia otworu jest podwójny gruby profil (słupek i żerdź dachowa). Problemem okazało się to ze auto jest bananem :) i trzeba pierwszy i ostatni uchwyt montażowy podłożyc i 1 cm aby wszystkie 3 były w lini prostej. Musze coś fajnego wymyslić, musi bym o identycznej powierzchni jak uchwyt, myślałem o grubym odpornym tworzywie albo aluminiowej plycie.

Czy markize można uszczelnić od góry? W sumie pod nią jest rynienka, ale pomyślałem że fajnie jak by była szczelna od góry.
Gdzie można dokpuć listwy na kedrę do scianki bocznej markizy? Bo chcę sobie uszyc namiot z aluminetu

W transporcie rozbiła się jedna z rolek na korbie, czy to da się dokupić? (omnistor)

Prace idą calkiem dobrze:) z powodów finansowych postanowiłem zostawić montąz solara na wiosne, teraz zrobie tylko przelotke w dachu.
I musze koniecznie JUZ wybrac jakies okna boczne, otwierane, o wymiarach około 100x50cm z roletą. Jakies sugestie? Na co patrzeć przy zakupie? Sa jakieś marki ktorych unikać?

wlodo - 2016-11-19, 21:49

Cytat:
Czy markize można uszczelnić od góry

Oryginalnie z markizą jest taka pianka uszczelniająca jakieś 2,5 x 2,5 cm z taśmą klejąca.
Koledzy z forum pokazywali również,że uszczelniali to miejsce wklejając tam fragment szyny do kabli elektrycznych.
Wyrównanie "banana"to już dowolnie,to ca masz,byle nie rdzewiało,plastik,alu,itp.
Do ścianek bocznych są gotowe firmowe rozwiązania.
Ja przygotowałem sobie rurkę zakładaną między czołowym profilem markizy a jej obudową i na niej wieszam bok.
Okna boczne....mi lewe za kierowcą,absolutnie zbędne-cały czas zasłonięte.Teraz gdybym miał wybór-inne niż kamperowe-wszystko co "do kampera" to taki szajs,że unikać jak ognia.
Nie wszystko wiedziałem,nie wszystko mogłem,teraz zbudował bym kampera tylko i wyłącznie z podzespołów ogólnie dostępnych,na pewno nie "do kampera"
Podnoszenie ciśnienia czasami jest potrzebne,ale przy zakupach częsci do kamperów zdecydowanie niewskazane :-P

SlawekEwa - 2016-11-19, 22:04

wlodo napisał/a:
Okna boczne....mi lewe za kierowcą,absolutnie zbędne-cały czas zasłonięte.Teraz gdybym miał wybór-inne niż kamperowe-

O co biega z tymi oknami?

Flag - 2016-11-19, 22:08

Do Markizy nie dostałem pianki, spoko znajde jak to ma wygladac :)
Okno bedzie przy łóżku :) i musi byc kamperowe :( bo domowe za ciezkie :)

wlodo - 2016-11-19, 22:53

SlawekEwa, Moje okno wstawione z fotelem kierowcy przez trzy tygodnie kamperowania na dziko ani razu nie podniesiona żaluzja.
Nie było potrzeby dodatkowego doświetlania wnętrza.
W ciągu dnia,szyba czołowa+okno drzwi wejściowych+okno dachowe+okno ściany tylnej=wystarczająca ilość światła.
Wieczorem,wiadomo,wszystko pozasłaniane,tylko lampki.
Bez sensu wstawiać okno za ileś $ jak i tak nie potrzebne,i nawet w.g. przepisów być nie musi.
To okno przy łóżku...
Może ale nie musi...
Ja mam duże,żeby jak się obudzę to mam widok panoramiczny w całej tylnej ścianie,otwieram oczy i widzę....np.morze.
Ale można mieć tylko wywietrznik dachowy i w łóżku mieć intymny luz :-P

SlawekEwa - 2016-11-20, 00:30

wlodo napisał/a:
Bez sensu wstawiać okno za ileś $ jak i tak nie potrzebne,i nawet w.g. przepisów być nie musi.

No to zabiłeś mi ćwieka conajmniej do wiosny :niewiemm

Flag - 2016-11-20, 11:09

Ale ja nie mam drugie rzędu siedzeń :) okno ma być przy łózku z tyłu samochodu ( na bocznej scianie) w przedniej części tylko dachowe.
zbyszekwoj - 2016-11-20, 11:42

Flag napisał/a:
okno ma być przy łózku z tyłu samochodu ( na bocznej scianie)

O, własnie w Portugalii przez to okienko podczas snu złodziej chciał coś ukraść JanowiP. Dobrze? że akurat Marzenka miała tam głowę bo inaczej... :chacha2

Flag - 2016-11-20, 11:53

Życzę szczęścia ;) mam 7 psów ;) podejdź na 3-4 m do auta a więcej nie pomyślisz o wybijaniu okna ;)
Flag - 2016-11-24, 11:49

kynios1 napisał/a:
Flag napisał/a:
plafon

Kupiłem, wywaliłem oryginalną taśmę, i wstawiłem taśmę 12V :)

Flag - 2016-11-24, 11:52

Zaczynam się martwić o te cholerne 3,5 tony :)

Narazie mam 2700, z cała zabudowa scian ( szafki bez frontów), zbiorniki, 2 z 3 akumulatorów, kierowca, kupa narzędzi.
Dojdzie: woda, gaz, solary, materace, lampy, 1 akumulator, okno boczne.

kynios1 - 2016-11-24, 17:34

Przestrzegaj wagi bo zapłacisz w Austrii jak kolega Świtak i jeszcze będziesz musiał wypakować nadbagaż :spoko :spoko
Flag - 2016-11-24, 18:58

kynios1 napisał/a:
Przestrzegaj wagi bo zapłacisz w Austrii jak kolega Świtak i jeszcze będziesz musiał wypakować nadbagaż :spoko :spoko

ostatnio mnie ważyli w Norwegii :) bo bus z przyczepa kampingowa na B :) i cos mi nie wierzyli :) ale sie przekonali że jest ok :) i jeszcze powiedzieli ze takich hamulców w przyczepie to jeszze nie widzieli :)

Flag - 2016-12-03, 09:38

Izolacja z pianki gotowa (jakies 8-12cm), do tego przyklejona kolejna warstwa izolacji termorefleksyjnej onduterm XL. Teraz podłączenie elektryki, w międzyczasie przemyślałem sprawę i posatnowiłem zrezygnować z oryginalnego energobloku:) bo i tak nie moge ładować żel z alternatora, a energoblok jako oprawka dla bezpieczników zajmuje za duzo miejsca i jest urządzeniem w ktorym za duzo moze się popsuć :)

Przyznam że całkowicie zapomniałem o kabelku do kamery tylnej :) trzeba pomyslec na bezprzewodową :)

Flag - 2017-01-28, 17:59

Taki mały problemik wyszedł, montowałem webasto do silnika, zasiliłem go z akumulatora zabudowy, do tej pory po podłaczyłem zasilania wentylatora nadmuchu.

Webasto grzeje silnik lub silnik i powietrze z tyłu (dodatkowa nagrzewnica z wentylatorem tez zasilana z akumulatora zabudowy) ale nie grzeje mi powietrza z przodu co czasem w zimowe poranki by sie przydało przed wyjazdem.

Wentylator przedni jest oryginalnie zasilany z aku rozruchowego poniewaz dziala podczas jady samochodem i ładowania z alternatora i nie moge go dodatkowo zasilic innym akumulatorem w trakcie pracy webasto.
Jak to rozwiazac?
Jak narazie to chyba tylko calkowice przełaczyc ten wentylator na zasilanie z tyłu, tylko ze to jest wielki zespolony wlacznik z klima i elektrycznym sterowaniem nawiewow.

toscaner - 2017-01-28, 18:05

Przedni wentylator ma bardzo dużą wydajność ale minusem jest spory pobór prądu. Bezpiecznik 20-30A. To o rząd więcej niż moje dwa "domkowe" nadmuchy razem pracujące. :wyszczerzony:
Flag - 2017-01-28, 18:09

toscaner napisał/a:
Przedni wentylator ma bardzo dużą wydajność ale minusem jest spory pobór prądu. Bezpiecznik 20-30A. To o rząd więcej niż moje dwa "domkowe" nadmuchy razem pracujące. :wyszczerzony:

chce podłaczyc pierwszy bieg z nawiewem na szybe.

Cały ten system działa głownie przed wyjazdem kiedy nas niema w aucie, tak aby wsiadac do cieplego auta w zimowy poranek.
Po odpaleniu samochodu (mam tez cieply silnik), webasto przestaje pracowac, a silnik spoko daje rade ogrzac przod i tył (sprawdzone do -28).
W czasie kamperowania odpalane jest suche webasto z termostatem ktore rozprowadza cieple powietrze do kanałow i nie grzeje silnika.

toscaner - 2017-01-28, 18:34

Ja bym odciął zasilanie wentylatora przekaźnikiem, który przełącza zasilanie z zabudowy albo z rozruchowego. Przekaźnik sterowany po zapłonie np. podciągnąć od tego załączającego ładowanie zabudowy z np. D+
Oczywiście podawanie napięcia na styk 1 pierwszego biegu.
W momencie odpalenia silnika odcina podawanie napięcia z zabudowy i podaje to nazwijmy oryginalne.
Jakoś tak, ogólnie powinno być proste do zrobienia :)

tom-cio - 2017-01-29, 16:52

Toscaner a na cholere przekaznik.Dwie diody wysokopradowe jedna na plus lecacy do wentylatora od aku zabudowy,druga na plus od webasta i podpiecie plusa od webasta pod wiatrak.Nie polaczy akumulatorow,bo diody separoawac beda.Tylko ze tam tak Toscaner pisze pobor pradu spory 20A.I na najwiekszym biegu by szedl,wiec elektronoczny ogranicznik mocy po stronie webasto by trza zalozyc
Flag - 2017-01-29, 17:22

tom-cio napisał/a:
Toscaner a na cholere przekaznik.Dwie diody wysokopradowe jedna na plus lecacy do wentylatora od aku zabudowy,druga na plus od webasta i podpiecie plusa od webasta pod wiatrak.Nie polaczy akumulatorow,bo diody separoawac beda.Tylko ze tam tak Toscaner pisze pobor pradu spory 20A.I na najwiekszym biegu by szedl,wiec elektronoczny ogranicznik mocy po stronie webasto by trza zalozyc

Webasto podaje przez przekaznik z bezpiecznikiem wiec mi te 20A nie straszne:)

IAAN - 2017-01-29, 17:28

Napięcie należało by dodać gdzieś przed wyłącznikiem nawiewu i wychodząc ustawiać na 1 bieg wtedy wentylator będzie dmuchał wolniej i nie powinien brać tyle prądu
toscaner - 2017-01-29, 19:18

Z tym ustawianiem na 1 to różnie może być i pewnie zależy od rodzaju podróżowania. Ciągle pamiętać, to z tym może być różnie.
Ja bym przerobił tak, żeby to robiło automatycznie, ale nie wiem jak, bo różne samochody mają to różnie rozwiązane. U mnie jest jak pamiętam opornica i nawet coś tam przy niej naprawiałem. Nie pamiętam czy przypadkiem opornica nie była na minusie, a plus podawany bezpośrednio. Grzebałem przy tym z 1,5 roku temu to skąd mam pamiętać?
Teraz znów coś się pieprzy i trzeba będzie zaglądnąć, to pomierzę kable i narysuję jakiś schemat. Wtedy będę mógł ewent przerobić go na podawanie napięcia na wybrany bieg. Ale to będzie to mojego modelu, więc znów, jak ktoś ma inne auto to może być lipa i nieprzydatne :-P

Flag - 2017-02-01, 17:28

startujące webasto powoduje "miganie" oświetlenia ledowego. Przy ustawionej stałej temp co jakis czas startuje ( co pare godzin) i bardzo mnie to wkurza, jakieś rady co z tym zrobic? Filtr jakis, kondensator?
toscaner - 2017-02-01, 19:51

A jak masz podłączone oświetlenie? Masz energoblok (nie pamiętam, a nie chce mi się teraz czytać wszystkich kart co by pomóc), regulator do paneli z wyjściem na odbiorniki?
No i oczywiście jak podłączone webasto.
U mnie też migało, ale wyeliminowałem, więc pewnie da się coś pomóc :mrgreen:

Ja ma webasto na aku zabudowy, a sterowanie z arduino, oświetlenie jest za regulatorem. Można walnąć jeszcze jakiś większy kondensator za bezpiecznikiem. Nie wiem ile ich masz itd.
Kiedyś miałem oświetlenie na linii aku (bo gdy regulator odetnie to będę miał ciemno) i wtedy migało. Teraz nie. Mam 3 światełka niezależne, ale główne idą na osobnym obwodzie :ok

Flag - 2017-02-01, 20:00

akumulator 100Ah Gel do zasilania zabudowy, ładowany elektroniczna ładowarką do takich akumulartorów. Do niego podłaczony regulator paneli votronic 350 - ale narazie bez paneli ( beda na wiosne). Aku zasila skrzynke rozdzielcza 12V z bezpiecznikami topikowymi (kazdy odbiornik ma swoj, podobnie jak kazde sterownie odbiornika). Energobloku w sumie dałem bo nie widzialem wiekszego sensu.
toscaner - 2017-02-01, 20:10

Przepnij oświetlenie na wyjście odbiorników w regulatorze. No i dobrze też przez przekaźnik w Twoim przypadku dać sterowanie Webasto zza regulatora.
Wtedy w opcji spadek poniżej 10,8V regulator odetnie prunda i automatycznie odłączy sterowanie webasto i wyłączy piec. Ale jak pisałem koniecznie przez przekaźnik bo posadzisz elektronikę webasto.
Na aku zostaw tylko jakieś awaryjne oświetlenie, które będzie świeciło nawet poniżej 10,8V. Albo awaryjne na bateriach. Jakieś 2 lampki z lidla czy coś. :bigok

Tym bardziej powinieneś co się da wyrzucić na wyjście regulatora, bo nie masz energobloku to pewnie i żadnej elektroniki zabezpieczającej aku przed nadmiernym rozładowaniem.

Ja na zasilaniu z aku mam tylko websto i przetwornicę, aha i jeszcze jakieś sterowania do lodówki, pieca, nadmuchów, ale i tak wszystko pod kontrolą.

Flag - 2017-02-01, 20:17

nie do konca rozumiem co masz na mysli za regulatorem. On narazie nie działa bo niema paneli fizycznie. Tzn jest podłaczony do akumulatora ale go nie ładuje bo niema czym.

to on!

taki mam regulator

toscaner - 2017-02-01, 20:28

Teraz wiem, czemu nie rozumiesz, bo nie da się. Ten regulator nie ma wyjścia na odbiorniki. :-/
Czyli nie masz regulatora z wyjściem na odbiorniki, nie masz energobloku i nie masz niczego co by zabezpieczyło akumulator przed nadmiernym rozładowaniem. :-/
No to nie podłączysz tak jak napisałem.
Już pomijam samo miganie, bo to bym w Twoim przypadku jakimś większym kondensatorem eliminował, ale raczej dobrze by było żebyś miał jakąś elektronikę do odcinania prądu na aku. Może zrób coś na arduino, albo coś innego, coby chroniło aku. Szkoda żelka żeby go coś trafiło.

Co do kondensatora, to przypomnij mi koło soboty, to zrobię u mnie test czy wystarczy np. 10000 - 20000uF i gdzie najlepiej wpiąć. Do końca tygodnia mam urwanie dupy z czym innym. :-P

Flag - 2017-02-01, 20:35

toscaner napisał/a:
Teraz wiem, czemu nie rozumiesz, bo nie da się. Ten regulator nie ma wyjścia na odbiorniki. :-/
Czyli nie masz regulatora z wyjściem na odbiorniki, nie masz energobloku i nie masz niczego co by zabezpieczyło akumulator przed nadmiernym rozładowaniem. :-/
No to nie podłączysz tak jak napisałem.
Już pomijam samo miganie, bo to bym w Twoim przypadku jakimś większym kondensatorem eliminował, ale raczej dobrze by było żebyś miał jakąś elektronikę do odcinania prądu na aku. Może zrób coś na arduino, albo coś innego, coby chroniło aku. Szkoda żelka żeby go coś trafiło.

Co do kondensatora, to przypomnij mi koło soboty, to zrobię u mnie test czy wystarczy np. 10000 - 20000uF i gdzie najlepiej wpiąć. Do końca tygodnia mam urwanie dupy z czym innym. :-P

Nie boje sie o ten akumulator, bo jest jeszcze jeden (zwykly kwasowy ktory producent wsadzil pod fotel w fabryce obok startowego) i w razie potrzeby to sa podlaczone pod ten pomarańczowy przełacznik z Juli :) i moge sie przelaczyc na niego. Mam tez voltowmierz wiec na biezaco widze jak sprawa wyglada. Jeszcze mi sie nie udalo zejsc poniżej 12V. Docelowo chce zrobic automat ktory by przełaczyl akumulatory w momencie nadmiernego rozladowania jednego z nich. Nie sa spiete razem bo to rozne akumulatory i kazdy inaczej ładowany.

Z tego co pamietam z mojego poprzedniego busa to webasto Air top 2000 ma wlasne zabezpieczenie przed niskim napieciem ( raz zadzialalo).

toscaner - 2017-02-01, 20:42

A to nie wiem jak to Twoje. Moje Thermo Top 5kW niestety nie ma takiej elektroniki, więc musiałem sam zrobić :mrgreen:
Flag - 2017-02-01, 20:49

thermo 5 tez mam zalozone do grzania silnika ,dziala max godzine przed odjazdem wiec akumulatora nie rozladuje.
piotr1 - 2017-02-01, 22:06

Loguje się do tematu. :spoko
Flag - 2017-02-01, 23:17

Mało tu pisałem bo widze ze tu pełno profesjonalistów a ja sobie to robie pierwszy raz, najwiekszym problemem jest brak jakiejkolwiek powierzchni warsztatowej. Robie wszystko w aucie a to mnie troche ogranicza.

Z auta korzystam na codzien, pracuje online wiec moge sobie troche pojezdzic :)

Mimo prac w toku bylismy juz na testowym weekendzie, 6-8.01. akurat temp w nocy do -28 :) ale wszystko sie sprawdziło, grzanie wystarczające.

Narazie mam praktycznie gotowa elektryke, akumulator zelowy ładowany ładowarką elektroniczną spięta z przetwornicą, przy podpieciu do 230V ładuje z sieci a podczas jazdy ładuje z alternatora poprzez przetwornice 12/230 i ładowarkę.

Oswietlenie załozyłem takie:lampa - oczywiscie wymieniajac wczesniej listewe ledowa na taka na 12V. Właczniki "dzwonkowe" rozmieszczone w newralgicznych miejscach steruja przekaznikiem bistabilnym (sterowany minusem).

Grzanie czesci mieszkalnej Webasto Airtop 2000 - przy -28 nagrzał tylko do 22 stopnie ale brakowało blatu nad lodówka a wlot zimnego powietrza od dołu lodowki ma 10x20 cm :) i jeszcze drzwi nieocieplone (chce zalozyc silniczek do przesuwnych). Grzanie silnika i dodatkwoej nagrzewnicy zamontowanej pod fotelem pasazera a skierowanej w tył - Webasto Thermo C. Zaleta silnika w tym acuie jest to ze daj rade nagrzac w trakcie jazdy poprzez 2 nagrzewnice calosc auta a to jest 5m bez pomocy dodatkowych pieców.

Ocieplenie pianką, potem folia onduterm XL, 5mm pianki tapicerskiej i ekoskóra (bez sklejki).
Łózko jak w przyczepie angielskiej - podkowa z rolowanym środkiem - po rozlozeniu 180x 200cm. Dodatkowe łóżko w trakcie realizacji - dla dziecka 80x180.

Okno dachowe nad czescią kuchenną, dwa okna dachowe nad podwójnym łózkiem. Okno w scianie - narazie przygotowany \ otwor - brak izolacji ale jeszcze nie wycieta blacha. Blacha jest mimalnie wypukła i musze miec pewnosc ze da rade okno w to zamocowac.

Zbiornik wody tylko 70l, ale mysle ze powinno wystarczyc (jest miejsce na wiecej). Zbiornik lpg toroidalny do kuchenki i (tu mysle nad awaryjnym ogrzewaniem - ale to pozniej).
Najblizsze prace to montaz blatu, zlewu i kuchenki oraz podłaczenie kuchenki ze zbiornnikiem LPG.
Mysle tez nad stopniem wysuwanym bo troche wysoko a wszystkie rozkladane sa niebezpieczne dla psów ktore ze mna podróżują.

Obecnie bawie sie zabudowa szafek, stolarzem nie jestem ale jakos sobie radze:) Szukam lekkiego blatu!

toscaner - 2017-02-02, 07:35

Do okna musisz ramę zrobić. Okno pewnie jest płaskie, no a blacha jak pisałeś. Wypukła lekko. Ja zrobisz ramę to ona ściągnie blachę na płasko. Dobry klej blacha - drewno i powinno trzymać. Później i tak dasz ramę okna, więc już nie wróci do wypukłości.
Wklejaj jakieś fotki, to będziemy widzieli postęp prac. Fotki tu wszyscy lubią i jeszcze pewnie jakieś na razie wirtualne piwka dostaniesz. :mrgreen:

Tu masz mój filmek z YT, pewnie trochę ułatwi: :ok

krzlac - 2017-02-02, 09:03

Flag napisał/a:
Zbiornik lpg toroidalny do kuchenki

Jak tylko do kuchenki to butla 1 kg.

toscaner - 2017-02-02, 10:02

Z butlą też racja. Tylko do kuchenki to na jednym tankowaniu starczy na 10 lat. Bez sensu wozić tyle kg. Ja cały rok używam i wywaliłem butlę.
Flag - 2017-02-02, 11:30

LPG jeszcze do lodówki :) - zapomniałem dopisac :) to głowne zastosowanie.
Rama mam ale w sumie mialem nadzieje na jakies wypukłą ramę okna :) bo brzydko wyglada takie chamskie wyginanie karoserii.

Flag - 2017-02-02, 12:07

Czym przykleic aluminiową podstawkę pod listwe LED (4m) do aluminiowej listwy rolety?
krzlac - 2017-02-02, 13:11

Flag napisał/a:
Czym przykleic aluminiową podstawkę pod listwe LED (4m) do aluminiowej listwy rolety?

Taśmą dwustronną na piance. A dobrze się zastanowiłeś nad celowością montażu tak długiej listwy. Oślepisz siebie, gości i sąsiadów.

SlawekEwa - 2017-02-02, 13:43

krzlac napisał/a:
Oślepisz siebie, gości i sąsiadów

Ściemniacz założy :bigok

krzlac - 2017-02-02, 13:50

SlawekEwa napisał/a:

Ściemniacz założy :bigok

...i zmieniacz kolorów.

Flag - 2017-02-02, 14:31

krzlac napisał/a:

Taśmą dwustronną na piance. A dobrze się zastanowiłeś nad celowością montażu tak długiej listwy. Oślepisz siebie, gości i sąsiadów.

wręcz przeciwnie, potrzebna mi jest okreslona ilosc swiatła, i jezeli to swiatło uzyskam z wiekszej powierzchnie to tym lepiej dla mnie i otoczenia, mały jasno swiecacy punkt bedzie oslepiał bardziej niz cała długa listwa z mleczną rozpraszającą obudową. Oczywiście zakladamy ze oba żródla maja dac tyle samo światła.
Listwy ledowe sa o roznych mocach na 1mb, dobrałem taką ze bedzie dobrze :) .

Problem w tym ze płaszczyzna na rolecie nie pasuje mi do plaszczyzny listwy, chce zeby byla skierowana dokladnie w polowie kąta pomiedzy rozwinieta roletą a sciana samochodu.

SlawekEwa - 2017-02-02, 18:49

Są takie dodatkowe listwy plastykowe pod kątem 45 stopni
Flag - 2017-02-02, 18:57

SlawekEwa napisał/a:
Są takie dodatkowe listwy plastykowe pod kątem 45 stopni

dzięki za trop :) znalazłem całe listwy aluminiowe z mocowaniem pod katem 45 stopni

a tu fotka przyszłego okna :)

Flag - 2017-03-06, 19:18

Idzie wiosna, czas na solary :) Regulator mam zalożony Votronic MPP 350. Solary chce 2 x 150W Elastyczne (ze względu na wagę) niestety dach ma nieregularny kształt i nie ma opcji bezpośredniego klejenia. jak to przypomocowac zeby nie wytrzymało i nie hałasowało strasznie.
krzlac - 2017-03-06, 19:33

Flag napisał/a:
niestety dach ma nieregularny kształt i nie ma opcji bezpośredniego klejenia

Dlaczego? Ja to przykleiłem tak. Trzyma czwarty rok (40 000 km).

dj.Adi - 2017-03-18, 13:14

Wrzuć jakieś fotki. Sam rozważam przeróbkę forda na kamperka i szukam natchnienia :)
Flag - 2017-04-08, 19:06

Zrobiło się ciepło i prace idą dalej :)

Ostatnio zamontowałem zlew z kuchenką gazową a dziś solary 2x168W.

No i najważniejsze! Ekspres do kawy :)

Flag - 2017-07-19, 09:47

Taki namiocik sobie uszyłem
KASZUB - 2017-07-19, 22:19

Czekam na wiecej informacji na temat budowy i zdjecia. Jestem bardzo ciekawy jak to juz wyglada. Zycze powodzenia!
Flag - 2017-07-20, 11:58

w weekend bede przygotowywał do drogi testowej ( wyprawa na 6 tyg) to zrobie pare fotek :)
Flag - 2017-07-24, 18:07

Pare fotek.

Zrobilismy juz w czasie budowy 20 tys :) . Dalej duzo rzeczy do skonczenia.
Dzis jedziemy na miesiac, Wrocław-Vaduz - Salice Terme - Koper - Kopenhaga- Oslo - Rovaniemi- Talin- Wrocław

Flag - 2017-07-24, 18:11

CD
Flag - 2017-07-24, 18:14

Prysznic jest w wersji letniej w tylnym przedsionku, woda z podrzewacza gazowego przeplywowego.
2x webasto do grzania
2 x 168W solar
łózko 200x180
Zbiornik na wode 70
Gaz w zbiorniku torroidalnym.
Elektryczne boczne drzwi
Zbieram materiały na kolejne prace.