| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Sygnał do PC100
Darek Szczecin - 2016-11-10, 16:58 Temat postu: Sygnał do PC100 Ma ktoś pomysł jak zrobić kabelek sygnałowy do elektrobloku PC100 z ładowarko przetwornicy jak na foto która nie ma wyjścia signal ? Bez tego elektryka nie wie że podpięto się pod 230V, na wyświetlaczu nie zapala się dioda informująca o podpięciu pod sieć i nie klika przekaźnik od ładowania akku silnikowego. Można wykonać to podciągając kabelek z + 12V , wpiąć zwykły pstrykacz on/off i pstrykać jak się wpinamy w słupek, jednak wolał bym żeby jakoś automatycznie się to robiło. Proszę o poradę
tom-cio - 2016-11-10, 17:28
A zrob to na przekazniku na 230 jak wepniesz ze slupka to przekaznik zapnie ci te 12v na elektroblok
Darek Szczecin - 2016-11-10, 18:04
| tom-cio napisał/a: | | A zrob to na przekazniku na 230 jak wepniesz ze slupka to przekaznik zapnie ci te 12v na elektroblok | . A to są to jakieś specjalne przekaźniki? Pytam, co by mi się 230V z 12V nie zmiksowało?
Roberto - 2016-11-10, 18:12
Cewki przekaźników są na różne napięcia. Fizycznie niczym się nie różnią...
Będziesz miał oznaczenie - 230V
Świstak - 2016-11-11, 10:21
http://allegro.pl/przekaz...6582703826.html
http://allegro.pl/podstaw...5563175547.html
Albo jeszcze lepiej - komplet u jednego sprzedawcy: http://allegro.pl/przekaz...6599774605.html
Tu jednak będzie potrzeba 2 szt, bo o ile kojarzę - wyłączona przetwornica nie ładuje..... Ale wieczorem sprawdzę.
Darek Szczecin - 2016-11-11, 11:20
Mam przetwornicę na stole i sprawdziłem jak jest. Przełącznik ustawiony na 0 przetwornica podpięta pod 230 V nic się nie dzieje wyłączona. Przełącznik w pozycji I lub II powoduje załączenie i ładowanie. Zastanawiam się też jak podpiąć tą przetwornicę do instalacji. Skoro ona realizuję funkcję UPS to logika nakazuje żeby zasilanie 230V ze słupka podłączyć bezpośrednio do przetwornicy i z jej zacisków OUT dać wyście na instalację 230V auta, Przekaźnik taki jak Świstak zaproponował realizował by tylko funkcję podania sygnału do PC 100 w momencie pojawienia się napięcia ze słupka. Obawiam się tylko o sytuację jaka spotkała mnie w tym roku na campingu w Italii, zabezpieczenie słupka było tylko 3A. W takiej sytuacji żeby podłączyć coś prądożernego będę musiał wypinać przewód ze słupka co by zabezpieczenia nie wywaliło. Poradziłem sobie z tym tak że ze słupka zasilałem tylko ładowarkę akku, a gniazda 230V w aucie dostawały napięcie z przetwornicy. Przy tym modelu ładowarko-przetwornicy tak już nie będę mógł zrobić i będę musiał wypinać się ręcznie, chyba że jest jakiś patent? Niby mała komplikacja ja będę o tym pamiętał, ale rodzinka nie ogarnia tematów prądowych i trzeba będzie szukać kolesia na campingu co by otworzył skrzyneczkę i włączył bezpiecznik
mrsulki - 2016-11-11, 14:26
Darek innego niż ręczny przełącznik sposobu nie ma. Jeszcze nikt nie wymyślił automatyki która odczyta zabezpieczenie na zasilaniu i odpowiednio wysteruje obciążenie.
Darek Szczecin - 2016-11-11, 16:03
| mrsulki napisał/a: | | Darek innego niż ręczny przełącznik sposobu nie ma. Jeszcze nikt nie wymyślił automatyki która odczyta zabezpieczenie na zasilaniu i odpowiednio wysteruje obciążenie. |
Jak pozbieram auto do kupy i pozakładam tapicerki po montaży super klimy, to sąsiad zapraszam na browarka do mego CamperGarage . Dla ciebie to będzie pryszcz, a ja będę myślał i knuł 3 dni . Chyba trzeba będzie trochę po przepinać w instalacji. Teraz nie wiem zabezpieczenie i różnicówka przed przetwornicą czy za? I takie to są moje dylematy?
nikita55 - 2016-11-11, 23:24
Ja montuje przetwornice tak,że ze słupka zasilana jest lodówka,ładowarka akku,(truma/lub alde tylko wtedy gdy ma grzałki na 230v) przetwornica (a z niej wszystkie gniazda 230v).Oczywiście wszystko ma bezpieczniki i różnicówki.I działa to tak,że jak ze słupka jest prąd to działa ..wszystko..a jak nie....to tylko z przetwornicy gniazda 230v.W twoim przypadku,żeby nie wywalało zabezpieczenie gdy jest mały bezpiecznik (a nie chcesz się odpinać od kabla)możesz wyłączyć swój główny bezpiecznik w aucie....
Świstak - 2016-11-12, 08:59
| Darek Szczecin napisał/a: | | różnicówka przed przetwornicą czy za? |
Na samym wejściu zewnętrznego zasilania. Nic, absolutnie nic nie może być podłączone do zasilania zewnętrznego i nie przechodzić przez różnicówkę. Przy zasilaniu z przetwornicy różnicówka nie zadziała, ponieważ nie ma takiej możliwości. Dlatego za przetwornicą stosuje się już zwykłe bezpieczniki nadprądowe,
Dwa przekaźniki proponuję wykorzystać jako dwa detektory obecności napięcia 230V - jeden na wejściu przetwornicy i drugi na jej wyjściu. Styki połączymy szeregowo co będzie realizować funkcję logiczną "AND" czyli gdy będzie włączony przekaźnik 1 i przekaźnik 2 na wyjściu pojawi się sygnał dla PC100. Jeżeli będzie działał tylko jeden przekaźnik (napięcie ze słupka ale przetwornica wyłączona, przetwornica włączona ale brak napięcia na słupku) lub gdy oba przekaźniki wyłączone - sygnał nie będzie przekazywany i akumulatory nie będą spinane, bo ładowarka nie pracuje.
Czytałeś wątek o energobloku???
Darek Szczecin - 2016-11-12, 09:50
| Świstak napisał/a: | | Darek Szczecin napisał/a: | | różnicówka przed przetwornicą czy za? |
Na samym wejściu zewnętrznego zasilania. Nic, absolutnie nic nie może być podłączone do zasilania zewnętrznego i nie przechodzić przez różnicówkę. Przy zasilaniu z przetwornicy różnicówka nie zadziała, ponieważ nie ma takiej możliwości. Dlatego za przetwornicą stosuje się już zwykłe bezpieczniki nadprądowe,
Dwa przekaźniki proponuję wykorzystać jako dwa detektory obecności napięcia 230V - jeden na wejściu przetwornicy i drugi na jej wyjściu. Styki połączymy szeregowo co będzie realizować funkcję logiczną "AND" czyli gdy będzie włączony przekaźnik 1 i przekaźnik 2 na wyjściu pojawi się sygnał dla PC100. Jeżeli będzie działał tylko jeden przekaźnik (napięcie ze słupka ale przetwornica wyłączona, przetwornica włączona ale brak napięcia na słupku) lub gdy oba przekaźniki wyłączone - sygnał nie będzie przekazywany i akumulatory nie będą spinane, bo ładowarka nie pracuje.
Czytałeś wątek o energobloku??? |
Staram się czytać wszystko co dotyczy moich rozwiązań, ale nie wszystko łapię bo temat mi nowy. Teraz jak mi to opisałeś logika ma załapała i jest to już proste
Nową przetwornicę mam obecnie na stole z podłączonym jakimś walającym się po garażu akku GEL 90Ah i sprawdzam jak ona działa. Rozkminiam teraz wpływ na jej działanie wybór priorytetu AC/BATTERY za co odpowiada swich nr5 i powiązanie tego z funkcjami POWER SAVER AUTO i POWER SAVER OFF
dzięki za pomoc
tom-cio - 2016-11-12, 09:50
Chlopaki,a nie uwazacie ze Darka to moze polozyc na lopatki?Tlumaczymy mu zeczy dla nas oczywiste,ale dla laika elektrycznego juz wcale nie takie proste.To tak jak by on opowiadal nam ze v-ke z harleya mozna rozlozyc pos sosna i zlozyc w godzine
proponu je takie rozwiazanie
http://techtron.pl/p2522,...a-siec-ups.html
realizuje za niego przelaczenie pomiedzy jego przetwornoca a siecia,do tego zwykly przekaznik na 230v
http://findernet.pl/przek...4567890123.html
z wejscia zewnetrznego 230v pod laczyc cewke tego przekaznika a 12 v z aku na srodkowa nozke i wyjscie do pc100 pojawi sie tylkompo pojawieniu 230 na zewnetrznym zasilaniu
tom-cio - 2016-11-12, 09:53
Kurde Darek w tej samej chwili pisalismy,jak polapales to spoko.Ja osobiscie przepinam reczne na dwoch heblach,ale do nastwpnego juz ten przelacznik kupie albo go stworze.Bo jedna przetwornice usmazylem,jak spielo 230 ze slupka i z przetwornicy,po prostu nie ten hebel podnioslem
Darek Szczecin - 2016-11-12, 10:01
| tom-cio napisał/a: | Chlopaki,a nie uwazacie ze Darka to moze polozyc na lopatki?Tlumaczymy mu zeczy dla nas oczywiste,ale dla laika elektrycznego juz wcale nie takie proste.To tak jak by on opowiadal nam ze v-ke z harleya mozna rozlozyc pos sosna i zlozyc w godzine
proponu je takie rozwiazanie
http://techtron.pl/p2522,...a-siec-ups.html
realizuje za niego przelaczenie pomiedzy jego przetwornoca a siecia,do tego zwykly przekaznik na 230v
http://findernet.pl/przek...4567890123.html
z wejscia zewnetrznego 230v pod laczyc cewke tego przekaznika a 12 v z aku na srodkowa nozke i wyjscie do pc100 pojawi sie tylkompo pojawieniu 230 na zewnetrznym zasilaniu |
nie no nie jest zemną tak źle, jakoś już te prądy powoli ogarniam, przecież sam zrobiłem klimę w aucie a tam też były straszne przekaźniki tylko że miałem schemat.
Świstakowa porada jest dla mnie prosta i jasna.
A Harleya się pod sosną nie rozbiera bo one się nie psują
Świstak - 2016-11-12, 10:13
Jeżeli chodzi o przełączanie zasilania zewnętrznego - z tą przetwornicą nie ma żadnego problemu - nie dość że realizuję tę funkcję, to na dodatek dysponuje tak dużą mocą że nawet suszara do włosów wielkości rakiety przy pracy z akumulatora jej nie straszna. O ile dobrze zrozumiałem Darek pytał o wypracowanie sygnału informującego PC100 o tym że ładowarka 12V (wbudowana w przetwornicę) pracuje i należy spiąć akumulatory aby ładowały się obydwa.
Co do priorytetów i próbkowania napięciem na wyjściu - u mnie się nie sprawdziło. Okazało się że pobór prądu przy pracy jałowej jest do przyjęcia i chodzi całe dnie i całe noce, a próbkowanie mogłoby nadwyrężyć lub uszkodzić łądowarki i mikrofale wtyknięte na stałe do gniazdek. Jeśli chodzi o lodówkę - mam zamontowaną drugą, mniejszą i oszczędniejszą przetwornicę (Techtron) dedykowaną tylko dla lodówki, a sterowanie zrealizowałem na dodatkowym termostacie (czujnik w lodówce, odczyt temperatury na panelu sterowania) i dodatkowo układ na jednym przekaźniku który to wszystko odpina gdy dostępne jest inne zasilanie 230V: słupek, agregat czy duża przetwornica... Ale to już inna historia.
P.S. Miałem wczoraj ekspresową robotę w Koszalinie i przejeżdżałem przez Szczecin. Dwa razy.... I dwa razy pobładziłem....
Darek Szczecin - 2016-11-12, 10:16
Właśnie zalałem kwasem akku agregatowy i spróbuję podłączyć agregat do przetwornicy , co by ona spowodowała jego start . Uprzedzam pytających tego 100 kg 5KW kloca nie zamierzam pakować do kampera, to jest element mojego planu bezpieczeństwa energetycznego domu. Czyli akumulator zabudowy plus super przetwornica UPS plus agregat.
Darek Szczecin - 2016-11-12, 10:43
No jak byśmy się zgadali wcześniej to bym kolegę z honorami przeprowadził
nikita55 - 2016-11-12, 12:54
Pamiętaj o uziemieniu agregatu bo widzę,że nie masz podłączone,a w razie usterki może Cię......
nikita55 - 2016-11-12, 13:04
Ja często montuję klientom taką przetwornicę WAECO SinePower MSI 1812T,oczywiście pełen sinus,mały pobór na ..czuwaniu..zdalne sterowanie,duże moce,oraz łatwy montaż i podłączenie.Po prawidłowym podłączeniu korzystając z gniazd nawet można ..nie zauważyć..czy prąd idzie z przetwornicy czy z sieci.Nic nie trzeba przełączać...itd.Jest wtyczka z 230v to idzie ze słupka,nie ma to idzie z akku.I co ważne jak nie podpięte do słupka (brak uziemienia) za przetwornicą jest różnicówka i w razie zwarcia rozłącza 230v !!!
Też mam w przyszłości w planach tylko tan model i mogę polecić.
Darek Szczecin - 2016-11-12, 13:22
| nikita55 napisał/a: | Pamiętaj o uziemieniu agregatu bo widzę,że nie masz podłączone,a w razie usterki może Cię...... |
spokojnie dzisiaj tylko testowo, a i tak dupa skubany nie chce odpalić, nówka sztuka tylko leżak magazynowy, 3 lata stał, akku nowe kręce, kręce i nic , wieczorem go rozbiorę
Darek Szczecin - 2016-11-12, 13:29
| nikita55 napisał/a: | Ja często montuję klientom taką przetwornicę WAECO SinePower MSI 1812T,oczywiście pełen sinus,mały pobór na ..czuwaniu..zdalne sterowanie,duże moce,oraz łatwy montaż i podłączenie.Po prawidłowym podłączeniu korzystając z gniazd nawet można ..nie zauważyć..czy prąd idzie z przetwornicy czy z sieci.Nic nie trzeba przełączać...itd.Jest wtyczka z 230v to idzie ze słupka,nie ma to idzie z akku.I co ważne jak nie podpięte do słupka (brak uziemienia) za przetwornicą jest różnicówka i w razie zwarcia rozłącza 230v !!!
Też mam w przyszłości w planach tylko tan model i mogę polecić. |
Ta przetwornica którą chcę zamontować zamiast Volt 2000/4000 też tak działa, automatycznie przełącza się na pracę z akku jak nie ma 230V ze słupka. Piszesz że różnicówka za przetwornicą, a Świstak że przed, bo za nie ma sensu. Przed zwarciem to zabezpiecza chyba zwykły nadprądowy? Nie o to też chodzi że żałuję różnicówek bo w sumie teraz w aucie mam dwie przed i za, ale jak wywalę jedną to akurat miejsce mi się w skrzyneczce zrobi na dwa przekaźniki które Świstak polecił
nikita55 - 2016-11-12, 14:47
Przed jest główna i np.bezpiecznik (bezpieczniki) nadprądowe do lodówki,ładowarki itd.Dlatego tak,żeby nie przetważać bezsensu z aku na 230v.tych rzeczy (ładowarka a lodówka ma gaz przecież ).To wszystko jest zabezpieczone przed zwarciem i porażeniem oraz zbyt dużym poborem.Nie wiem jak u ciebie ale ta przetwornica co pisałem ma możliwość takiego podłączenia,że wszystkie gniazda zasilana z niej mają swoją różnicówkę i bezpiecznik (lub to i to w jednym module/mniej miejsca zajmuje)co daje zabezpieczenie tak jak pisałem wcześniej.Reszta jest oryginalnie ..po staremu..i ma swoje zabezpieczenia.
Świstak - 2016-11-12, 22:25
Różnicówka przy pracy z przetwornicy nie zadziała jako różnicówka lecz jako zwykła nadprądówka. W wątku poświęconemu energoblokowi dość dokładnie (mam nadzieję) opisałem zasadę działania wyłącznika różnicowo - prądowego. Przetwornice które mają transformatory na wyjściu, mają galwanicznie odseparowane obwody niskonapięciowe (w tym "masę" czyli karoserię samochodu) od obwodu wysokonapięciowego.
mrsulki - 2016-11-12, 22:59
| Darek Szczecin napisał/a: | | dupa skubany nie chce odpalić, nówka sztuka tylko leżak magazynowy, 3 lata stał |
Darek sprawdź pływak w gaźniku bo pewnie się skleił na zamkniętym zaworze i nie daje paliwa (ta miseczka od dołu przykręcana centralnie śrubą)
nikita55 - 2016-11-12, 23:14
Ten model co opisałem ma tak,że jest ..mostek..(w chwili dostawy zakreskowany,jak różnicówka jest montowana to zwiera uziemienie z zerem poz.5 na schemacie).
Rozumiem,że dobrze rozumuję,że podczas usterki różnicówka się wyłączy,ale nie jako nadprądówka,tylko w wyniku różnicy potencjału wchodzącego/wychodzącego......
Świstak - 2016-11-13, 23:02
W tym układzie oczywiście zadziała. Odstąpiliśmy jednak od tego typu układów - są skomplikowane i mogą stworzyć więcej zagrożeń niż niż przynieść potencjalnego pożytku. Osobiście uznałem że ze względu na MOJE bezpieczeństwo lepiej będzie zastrzec że użytkownik ma korzystać wyłącznie z urządzeń w drugiej klasie ochronności i budować dwuprzewodową instalację elektryczną. Można oczywiście na wyjściu typowej przetwornicy zastosować różnicówke, ale istnieją właściwie tylko dwa sensowne przypadki kiedy będzie mogła zadziałać - zalanie transformatora wodą lub zwarcie jednego z wyprowadzeń do obudowy. Jeżeli przetwornica (jak ta pokazana powyżej) ma fabrycznie wbudowany układ C/S który pozwoli zadziałać różnicówce - niech konstruktor i producent się martwią czy z zewnątrz po obwodzie uziemienia użytkownik sobie czegoś nie przywlókł oraz czy przypadkiem na karoserię nie podłączona zostanie linia L (odwrotnie połączone L/N i podwieszenie przekaźnika C/S). Ja takiego układu do innych przetwornic odwagi budować nie mam. Instalacje polowe są nieobliczalne...
Odbiegliśmy jednak od tematu, czyli jak wypracować sygnał dla PC100
nikita55 - 2016-11-14, 07:53
Tu masz sporo racji,ale ja montuję tak,bo tak mam w instrukcji...
|
|