Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Sygnał do PC100

Darek Szczecin - 2016-11-10, 16:58
Temat postu: Sygnał do PC100
Ma ktoś pomysł jak zrobić kabelek sygnałowy do elektrobloku PC100 z ładowarko przetwornicy jak na foto która nie ma wyjścia signal ? Bez tego elektryka nie wie że podpięto się pod 230V, na wyświetlaczu nie zapala się dioda informująca o podpięciu pod sieć i nie klika przekaźnik od ładowania akku silnikowego. Można wykonać to podciągając kabelek z + 12V , wpiąć zwykły pstrykacz on/off i pstrykać jak się wpinamy w słupek, jednak wolał bym żeby jakoś automatycznie się to robiło. Proszę o poradę :spoko
tom-cio - 2016-11-10, 17:28

A zrob to na przekazniku na 230 jak wepniesz ze slupka to przekaznik zapnie ci te 12v na elektroblok
Darek Szczecin - 2016-11-10, 18:04

tom-cio napisał/a:
A zrob to na przekazniku na 230 jak wepniesz ze slupka to przekaznik zapnie ci te 12v na elektroblok
. A to są to jakieś specjalne przekaźniki? Pytam, co by mi się 230V z 12V nie zmiksowało?
Roberto - 2016-11-10, 18:12

Cewki przekaźników są na różne napięcia. Fizycznie niczym się nie różnią...
Będziesz miał oznaczenie - 230V

Świstak - 2016-11-11, 10:21

http://allegro.pl/przekaz...6582703826.html

http://allegro.pl/podstaw...5563175547.html

Albo jeszcze lepiej - komplet u jednego sprzedawcy: http://allegro.pl/przekaz...6599774605.html

Tu jednak będzie potrzeba 2 szt, bo o ile kojarzę - wyłączona przetwornica nie ładuje..... Ale wieczorem sprawdzę.

Darek Szczecin - 2016-11-11, 11:20

Mam przetwornicę na stole i sprawdziłem jak jest. Przełącznik ustawiony na 0 przetwornica podpięta pod 230 V nic się nie dzieje wyłączona. Przełącznik w pozycji I lub II powoduje załączenie i ładowanie. Zastanawiam się też jak podpiąć tą przetwornicę do instalacji. Skoro ona realizuję funkcję UPS to logika nakazuje żeby zasilanie 230V ze słupka podłączyć bezpośrednio do przetwornicy i z jej zacisków OUT dać wyście na instalację 230V auta, Przekaźnik taki jak Świstak zaproponował realizował by tylko funkcję podania sygnału do PC 100 w momencie pojawienia się napięcia ze słupka. Obawiam się tylko o sytuację jaka spotkała mnie w tym roku na campingu w Italii, zabezpieczenie słupka było tylko 3A. W takiej sytuacji żeby podłączyć coś prądożernego będę musiał wypinać przewód ze słupka co by zabezpieczenia nie wywaliło. Poradziłem sobie z tym tak że ze słupka zasilałem tylko ładowarkę akku, a gniazda 230V w aucie dostawały napięcie z przetwornicy. Przy tym modelu ładowarko-przetwornicy tak już nie będę mógł zrobić i będę musiał wypinać się ręcznie, chyba że jest jakiś patent? Niby mała komplikacja ja będę o tym pamiętał, ale rodzinka nie ogarnia tematów prądowych i trzeba będzie szukać kolesia na campingu co by otworzył skrzyneczkę i włączył bezpiecznik
mrsulki - 2016-11-11, 14:26

Darek innego niż ręczny przełącznik sposobu nie ma. Jeszcze nikt nie wymyślił automatyki która odczyta zabezpieczenie na zasilaniu i odpowiednio wysteruje obciążenie.
Darek Szczecin - 2016-11-11, 16:03

mrsulki napisał/a:
Darek innego niż ręczny przełącznik sposobu nie ma. Jeszcze nikt nie wymyślił automatyki która odczyta zabezpieczenie na zasilaniu i odpowiednio wysteruje obciążenie.

Jak pozbieram auto do kupy i pozakładam tapicerki po montaży super klimy, to sąsiad zapraszam na browarka do mego CamperGarage :spoko . Dla ciebie to będzie pryszcz, a ja będę myślał i knuł 3 dni :szeroki_usmiech . Chyba trzeba będzie trochę po przepinać w instalacji. Teraz nie wiem zabezpieczenie i różnicówka przed przetwornicą czy za? I takie to są moje dylematy?

nikita55 - 2016-11-11, 23:24

Ja montuje przetwornice tak,że ze słupka zasilana jest lodówka,ładowarka akku,(truma/lub alde tylko wtedy gdy ma grzałki na 230v) przetwornica (a z niej wszystkie gniazda 230v).Oczywiście wszystko ma bezpieczniki i różnicówki.I działa to tak,że jak ze słupka jest prąd to działa ..wszystko..a jak nie....to tylko z przetwornicy gniazda 230v.W twoim przypadku,żeby nie wywalało zabezpieczenie gdy jest mały bezpiecznik (a nie chcesz się odpinać od kabla)możesz wyłączyć swój główny bezpiecznik w aucie.... :spoko
Świstak - 2016-11-12, 08:59

Darek Szczecin napisał/a:
różnicówka przed przetwornicą czy za?

Na samym wejściu zewnętrznego zasilania. Nic, absolutnie nic nie może być podłączone do zasilania zewnętrznego i nie przechodzić przez różnicówkę. Przy zasilaniu z przetwornicy różnicówka nie zadziała, ponieważ nie ma takiej możliwości. Dlatego za przetwornicą stosuje się już zwykłe bezpieczniki nadprądowe,

Dwa przekaźniki proponuję wykorzystać jako dwa detektory obecności napięcia 230V - jeden na wejściu przetwornicy i drugi na jej wyjściu. Styki połączymy szeregowo co będzie realizować funkcję logiczną "AND" czyli gdy będzie włączony przekaźnik 1 i przekaźnik 2 na wyjściu pojawi się sygnał dla PC100. Jeżeli będzie działał tylko jeden przekaźnik (napięcie ze słupka ale przetwornica wyłączona, przetwornica włączona ale brak napięcia na słupku) lub gdy oba przekaźniki wyłączone - sygnał nie będzie przekazywany i akumulatory nie będą spinane, bo ładowarka nie pracuje.

Czytałeś wątek o energobloku???

Darek Szczecin - 2016-11-12, 09:50

Świstak napisał/a:
różnicówka przed przetwornicą czy za?

Na samym wejściu zewnętrznego zasilania. Nic, absolutnie nic nie może być podłączone do zasilania zewnętrznego i nie przechodzić przez różnicówkę. Przy zasilaniu z przetwornicy różnicówka nie zadziała, ponieważ nie ma takiej możliwości. Dlatego za przetwornicą stosuje się już zwykłe bezpieczniki nadprądowe,

Dwa przekaźniki proponuję wykorzystać jako dwa detektory obecności napięcia 230V - jeden na wejściu przetwornicy i drugi na jej wyjściu. Styki połączymy szeregowo co będzie realizować funkcję logiczną "AND" czyli gdy będzie włączony przekaźnik 1 i przekaźnik 2 na wyjściu pojawi się sygnał dla PC100. Jeżeli będzie działał tylko jeden przekaźnik (napięcie ze słupka ale przetwornica wyłączona, przetwornica włączona ale brak napięcia na słupku) lub gdy oba przekaźniki wyłączone - sygnał nie będzie przekazywany i akumulatory nie będą spinane, bo ładowarka nie pracuje.

Czytałeś wątek o energobloku???

Staram się czytać wszystko co dotyczy moich rozwiązań, ale nie wszystko łapię bo temat mi nowy. Teraz jak mi to opisałeś logika ma załapała i jest to już proste :spoko
Nową przetwornicę mam obecnie na stole z podłączonym jakimś walającym się po garażu akku GEL 90Ah i sprawdzam jak ona działa. Rozkminiam teraz wpływ na jej działanie wybór priorytetu AC/BATTERY za co odpowiada swich nr5 i powiązanie tego z funkcjami POWER SAVER AUTO i POWER SAVER OFF
dzięki za pomoc :spoko

tom-cio - 2016-11-12, 09:50

Chlopaki,a nie uwazacie ze Darka to moze polozyc na lopatki?Tlumaczymy mu zeczy dla nas oczywiste,ale dla laika elektrycznego juz wcale nie takie proste.To tak jak by on opowiadal nam ze v-ke z harleya mozna rozlozyc pos sosna i zlozyc w godzine :mrgreen:

proponu je takie rozwiazanie

http://techtron.pl/p2522,...a-siec-ups.html

realizuje za niego przelaczenie pomiedzy jego przetwornoca a siecia,do tego zwykly przekaznik na 230v

http://findernet.pl/przek...4567890123.html

z wejscia zewnetrznego 230v pod laczyc cewke tego przekaznika a 12 v z aku na srodkowa nozke i wyjscie do pc100 pojawi sie tylkompo pojawieniu 230 na zewnetrznym zasilaniu

tom-cio - 2016-11-12, 09:53

Kurde Darek w tej samej chwili pisalismy,jak polapales to spoko.Ja osobiscie przepinam reczne na dwoch heblach,ale do nastwpnego juz ten przelacznik kupie albo go stworze.Bo jedna przetwornice usmazylem,jak spielo 230 ze slupka i z przetwornicy,po prostu nie ten hebel podnioslem :mrgreen:
Darek Szczecin - 2016-11-12, 10:01

tom-cio napisał/a:
Chlopaki,a nie uwazacie ze Darka to moze polozyc na lopatki?Tlumaczymy mu zeczy dla nas oczywiste,ale dla laika elektrycznego juz wcale nie takie proste.To tak jak by on opowiadal nam ze v-ke z harleya mozna rozlozyc pos sosna i zlozyc w godzine :mrgreen:

proponu je takie rozwiazanie

http://techtron.pl/p2522,...a-siec-ups.html

realizuje za niego przelaczenie pomiedzy jego przetwornoca a siecia,do tego zwykly przekaznik na 230v

http://findernet.pl/przek...4567890123.html

z wejscia zewnetrznego 230v pod laczyc cewke tego przekaznika a 12 v z aku na srodkowa nozke i wyjscie do pc100 pojawi sie tylkompo pojawieniu 230 na zewnetrznym zasilaniu

:-P nie no nie jest zemną tak źle, jakoś już te prądy powoli ogarniam, przecież sam zrobiłem klimę w aucie a tam też były straszne przekaźniki :spoko tylko że miałem schemat.
Świstakowa porada jest dla mnie prosta i jasna.
A Harleya się pod sosną nie rozbiera bo one się nie psują :szeroki_usmiech

Świstak - 2016-11-12, 10:13

Jeżeli chodzi o przełączanie zasilania zewnętrznego - z tą przetwornicą nie ma żadnego problemu - nie dość że realizuję tę funkcję, to na dodatek dysponuje tak dużą mocą że nawet suszara do włosów wielkości rakiety przy pracy z akumulatora jej nie straszna. O ile dobrze zrozumiałem Darek pytał o wypracowanie sygnału informującego PC100 o tym że ładowarka 12V (wbudowana w przetwornicę) pracuje i należy spiąć akumulatory aby ładowały się obydwa.

Co do priorytetów i próbkowania napięciem na wyjściu - u mnie się nie sprawdziło. Okazało się że pobór prądu przy pracy jałowej jest do przyjęcia i chodzi całe dnie i całe noce, a próbkowanie mogłoby nadwyrężyć lub uszkodzić łądowarki i mikrofale wtyknięte na stałe do gniazdek. Jeśli chodzi o lodówkę - mam zamontowaną drugą, mniejszą i oszczędniejszą przetwornicę (Techtron) dedykowaną tylko dla lodówki, a sterowanie zrealizowałem na dodatkowym termostacie (czujnik w lodówce, odczyt temperatury na panelu sterowania) i dodatkowo układ na jednym przekaźniku który to wszystko odpina gdy dostępne jest inne zasilanie 230V: słupek, agregat czy duża przetwornica... Ale to już inna historia.

P.S. Miałem wczoraj ekspresową robotę w Koszalinie i przejeżdżałem przez Szczecin. Dwa razy.... I dwa razy pobładziłem....

Darek Szczecin - 2016-11-12, 10:16

Właśnie zalałem kwasem akku agregatowy i spróbuję podłączyć agregat do przetwornicy , co by ona spowodowała jego start . Uprzedzam pytających tego 100 kg 5KW kloca nie zamierzam pakować do kampera, to jest element mojego planu bezpieczeństwa energetycznego domu. Czyli akumulator zabudowy plus super przetwornica UPS plus agregat. :spoko
Darek Szczecin - 2016-11-12, 10:43

No jak byśmy się zgadali wcześniej :spoko to bym kolegę z honorami przeprowadził
nikita55 - 2016-11-12, 12:54

Pamiętaj o uziemieniu agregatu :shock: bo widzę,że nie masz podłączone,a w razie usterki może Cię...... :gwm
nikita55 - 2016-11-12, 13:04

Ja często montuję klientom taką przetwornicę WAECO SinePower MSI 1812T,oczywiście pełen sinus,mały pobór na ..czuwaniu..zdalne sterowanie,duże moce,oraz łatwy montaż i podłączenie.Po prawidłowym podłączeniu korzystając z gniazd nawet można ..nie zauważyć..czy prąd idzie z przetwornicy czy z sieci.Nic nie trzeba przełączać...itd.Jest wtyczka z 230v to idzie ze słupka,nie ma to idzie z akku.I co ważne jak nie podpięte do słupka (brak uziemienia) za przetwornicą jest różnicówka i w razie zwarcia rozłącza 230v !!! :szeroki_usmiech
Też mam w przyszłości w planach tylko tan model i mogę polecić. :ok

Darek Szczecin - 2016-11-12, 13:22

nikita55 napisał/a:
Pamiętaj o uziemieniu agregatu :shock: bo widzę,że nie masz podłączone,a w razie usterki może Cię...... :gwm

spokojnie :spoko dzisiaj tylko testowo, a i tak dupa skubany nie chce odpalić, nówka sztuka tylko leżak magazynowy, 3 lata stał, akku nowe kręce, kręce i nic , wieczorem go rozbiorę

Darek Szczecin - 2016-11-12, 13:29

nikita55 napisał/a:
Ja często montuję klientom taką przetwornicę WAECO SinePower MSI 1812T,oczywiście pełen sinus,mały pobór na ..czuwaniu..zdalne sterowanie,duże moce,oraz łatwy montaż i podłączenie.Po prawidłowym podłączeniu korzystając z gniazd nawet można ..nie zauważyć..czy prąd idzie z przetwornicy czy z sieci.Nic nie trzeba przełączać...itd.Jest wtyczka z 230v to idzie ze słupka,nie ma to idzie z akku.I co ważne jak nie podpięte do słupka (brak uziemienia) za przetwornicą jest różnicówka i w razie zwarcia rozłącza 230v !!! :szeroki_usmiech
Też mam w przyszłości w planach tylko tan model i mogę polecić. :ok

Ta przetwornica którą chcę zamontować zamiast Volt 2000/4000 też tak działa, automatycznie przełącza się na pracę z akku jak nie ma 230V ze słupka. Piszesz że różnicówka za przetwornicą, a Świstak że przed, bo za nie ma sensu. Przed zwarciem to zabezpiecza chyba zwykły nadprądowy? Nie o to też chodzi że żałuję różnicówek bo w sumie teraz w aucie mam dwie przed i za, ale jak wywalę jedną to akurat miejsce mi się w skrzyneczce zrobi na dwa przekaźniki które Świstak polecił

nikita55 - 2016-11-12, 14:47

Przed jest główna i np.bezpiecznik (bezpieczniki) nadprądowe do lodówki,ładowarki itd.Dlatego tak,żeby nie przetważać bezsensu z aku na 230v.tych rzeczy (ładowarka :wyszczerzony: a lodówka ma gaz przecież :wyszczerzony: ).To wszystko jest zabezpieczone przed zwarciem i porażeniem oraz zbyt dużym poborem.Nie wiem jak u ciebie ale ta przetwornica co pisałem ma możliwość takiego podłączenia,że wszystkie gniazda zasilana z niej mają swoją różnicówkę i bezpiecznik (lub to i to w jednym module/mniej miejsca zajmuje)co daje zabezpieczenie tak jak pisałem wcześniej.Reszta jest oryginalnie ..po staremu..i ma swoje zabezpieczenia.
Świstak - 2016-11-12, 22:25

Różnicówka przy pracy z przetwornicy nie zadziała jako różnicówka lecz jako zwykła nadprądówka. W wątku poświęconemu energoblokowi dość dokładnie (mam nadzieję) opisałem zasadę działania wyłącznika różnicowo - prądowego. Przetwornice które mają transformatory na wyjściu, mają galwanicznie odseparowane obwody niskonapięciowe (w tym "masę" czyli karoserię samochodu) od obwodu wysokonapięciowego.
mrsulki - 2016-11-12, 22:59

dupa skubany nie chce odpalić, nówka sztuka tylko leżak magazynowy, 3 lata stał

Darek sprawdź pływak w gaźniku bo pewnie się skleił na zamkniętym zaworze i nie daje paliwa (ta miseczka od dołu przykręcana centralnie śrubą)

nikita55 - 2016-11-12, 23:14

Ten model co opisałem ma tak,że jest ..mostek..(w chwili dostawy zakreskowany,jak różnicówka jest montowana to zwiera uziemienie z zerem poz.5 na schemacie).
Rozumiem,że dobrze rozumuję,że podczas usterki różnicówka się wyłączy,ale nie jako nadprądówka,tylko w wyniku różnicy potencjału wchodzącego/wychodzącego......

Świstak - 2016-11-13, 23:02

W tym układzie oczywiście zadziała. Odstąpiliśmy jednak od tego typu układów - są skomplikowane i mogą stworzyć więcej zagrożeń niż niż przynieść potencjalnego pożytku. Osobiście uznałem że ze względu na MOJE bezpieczeństwo lepiej będzie zastrzec że użytkownik ma korzystać wyłącznie z urządzeń w drugiej klasie ochronności i budować dwuprzewodową instalację elektryczną. Można oczywiście na wyjściu typowej przetwornicy zastosować różnicówke, ale istnieją właściwie tylko dwa sensowne przypadki kiedy będzie mogła zadziałać - zalanie transformatora wodą lub zwarcie jednego z wyprowadzeń do obudowy. Jeżeli przetwornica (jak ta pokazana powyżej) ma fabrycznie wbudowany układ C/S który pozwoli zadziałać różnicówce - niech konstruktor i producent się martwią czy z zewnątrz po obwodzie uziemienia użytkownik sobie czegoś nie przywlókł oraz czy przypadkiem na karoserię nie podłączona zostanie linia L (odwrotnie połączone L/N i podwieszenie przekaźnika C/S). Ja takiego układu do innych przetwornic odwagi budować nie mam. :szeroki_usmiech Instalacje polowe są nieobliczalne...
Odbiegliśmy jednak od tematu, czyli jak wypracować sygnał dla PC100

nikita55 - 2016-11-14, 07:53

Tu masz sporo racji,ale ja montuję tak,bo tak mam w instrukcji... :szeroki_usmiech