|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - prąd
jujec - 2016-11-13, 12:41 Temat postu: prąd Witam,
mam pytanie. Na panelu sterowania mam kontrolkę informującą o podlączeniu pod 230V.
Po wpięciu przewodu mam 230 V w gniazdku ale kontrolka informująca o podłaczeniu sie nie świeci. Nie wiem czy się spaliła czy jest gdziś jakiś przełącznik , którego nie zlokalizowałem. Nie wiem też czy się ładuje akumulator kabinowy ( u mnie jest pod siedzeniem pasażera).
Dziękuję za wszystkie porady , p;ozdrawiam Jujec
MILUŚ - 2016-11-13, 14:32 Temat postu: Re: prąd
jujec napisał/a: | Witam,
mam pytanie. Na panelu sterowania mam kontrolkę informującą o podlączeniu pod 230V.
Po wpięciu przewodu mam 230 V w gniazdku ale kontrolka informująca o podłaczeniu sie nie świeci. Nie wiem czy się spaliła czy jest gdziś jakiś przełącznik , którego nie zlokalizowałem. Nie wiem też czy się ładuje akumulator kabinowy ( u mnie jest pod siedzeniem pasażera).
Dziękuję za wszystkie porady , p;ozdrawiam Jujec |
Skoro masz 230 V w gniazdkach to faktycznie mogła się spalić kontrolka . Jeśli masz panel sterowania to musisz mieć tam kontrolkę ładowania akumulatorów . Tam sprawdzisz czy i jakim prądem Ci ładuje z sieci
Roberto - 2016-11-13, 16:30
Tak na szybko:
Podłącz jakikolwiek miernik napięcia pod akumulator i sprawdź wartość. Następnie podepnij 230V i sprawdź czy wartość na aku wzrosła. Jeśli nie masz miernika możesz podłączyć żarówkę 12V, ale wówczas lepiej aby ktoś inny podłączył kamperka pod 230V a ty obserwuj czy żarówka mocniej zaświeci.
Jeśli po podłączeniu 230V wartość napięcia się zwiększy (żarówka mocniej zaświeci) to znaczy, że ładowanie działa a uszkodzona (spalona) jest pewnie kontrolka.
Jeśli okaże się, że nie ma ładowania to trzeba będzie sprawdzić wszystkie bezpieczniki i ewentualnie przekaźniki w energobloku.
U mnie na przykład kontrolki działały i główne bezpieczniki były całe ale ładowania nie było Okazało się, że uszkodzony był bezpiecznik w samej ładowarce.
|
|