|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomoc koleżeńska - Ocena domu szukam fachowca
martini44 - 2016-11-13, 14:32 Temat postu: Ocena domu szukam fachowca Drodzy moi.... szukam kogoś kto pomoże mi ocenić czy dom który jest w moim posiadaniu (ale tymczasowo nie zamieszkały) nadaje się do remontu czy lepiej go zburzyć i wybudować na nowo. Charakter domu typowo Śląski i tak też miał by pozostać.
Druga sprawa to kamperpark, ciekawi mnie czy warto zainwestować w 4-5 stanowisk na szlaku Trójkąta Trzech Cesarzy od strony Mysłowic. Odległość od Trójkąta około 500 metrów, Muzeum Pożarnictwa 1500 metrów.
http://www.trojkattrzechcesarzy.pl/
http://cmp-muzeum.pl/
spoko - 2016-11-13, 23:26 Temat postu: Re: Ocena domu szukam fachowca
martini44 napisał/a: | do remontu czy lepiej go zburzyć | Zapodaj foto .
rosomak - 2016-11-14, 09:22
....Marcin, warto inwestować, na emeryturze jak znalazł, ja piszę się już na otwarcie
Twojego camperparku, miejsce historyczne, ciekawe. Powodzenia.
KrzySówka - 2016-11-14, 11:29
Marcin co do remontu musisz to dobrze przemyśleć. Ja właśnie powoli kończę taki remont i jak to niektórzy mówią wybudować od nowa było by taniej. Zależy co kto lubi. W każdym razie trzymam kciuki Pozdrawiam.
martini44 - 2016-11-14, 13:51
Krzysiu i właśnie dlatego potrzebuje pomocy co oceni stan ale nie zdjęć tylko "na żywo" głównie chodzi mi o fundament ....... bo dach tak czy siak będę wymieniał a i ściany wewnątrz muszę poprzenosić w/g moich potrzeb. Tylko ja się na tym nie znam, mam inny fach w rekach i głowie....
tom-cio - 2016-11-14, 18:06
Martini,jak chcesz to podeslij kilka zdjec na pw.Od 12 lat buduje domy zagranica i tu na slasku.Ale generalnie to w sumie remontowac sie nie oplaca.Taki jak ponizej na zdjeciu buduje w stanie devloperskim(czyli z zewnatrz ocieplony, wewnatrz tynki ,wylewki,co,cwu ,ocieplenie gory i plyty gipsowe ,z oknami sredniej klasy)za 220tysiecy netto,
tom-cio - 2016-11-14, 18:10
Troche reklama wyszla,sorki,ale te zdjecia na pw poprosze twoje,jak bedzie co ratowac na moje to podjade i postaram sie pomoc
martini44 - 2016-11-15, 09:02
świetna informacja.... nie mógł mi się dzień zacząć lepiej po robocie wyślij mi proszę tel na PW popołudniu zadzwonie
Mavv - 2017-02-21, 17:23
tom-cio, budujesz też szkielciaki czy tylko cegła/pustak?
tom-cio - 2017-02-23, 16:53
Mavv,gdzies ty mnie odnalazl,trzeba bylo na PW.Szkieleciakow nie buduje,tylko technologie tradycyjne.
Mavv - 2017-02-24, 18:35
Wiem, że jesteś budowlańcem, ale akurat tak mnie naszło na takie pytanie w wątku o domu Nie zamierzam się teraz budować i tak
A odnalazłem Cię, bo przeglądałem forum i kąciki, o których nawet nie widziałem, że są
brams - 2017-02-25, 14:43
To po co to pytanie o domy szkieletowe?
Ja budowałem między innymi w tej technologii.
Chcesz się czegoś więcej dowiedzieć?
Mavv - 2017-02-25, 15:09
brams, to było moje luźne pytanie, bo za iles tam lat będę chciał się budować w tej technologii, a tom-cio to niemal mój sąsiad. I do tego budowlaniec. Ale nie buduje szkieletów.
piotr1 - 2017-03-01, 01:35
OK super
Henryk7 - 2017-04-03, 14:47
Nie wiem czy domy szkieletowe w naszy klimacie się sprawdzają
CORONAVIRUS - 2017-04-03, 22:53
Henryk7 napisał/a: | Nie wiem czy domy szkieletowe w naszy klimacie się sprawdzają |
a co w naszym klimacie jest gorszego niż w skandynawskim czy kanadyjskim gdzie szkieletownia to podstawa budownictwa ???
zbiegusek - 2017-04-04, 07:55
Sprawdzają, sprawdzają... Popatrz na szachulcowe domy w Łużycach albo Toruniu albo i w mieście Łodzi. ;)
Bim - 2017-04-04, 11:28
zbiegusek napisał/a: | Sprawdzają, sprawdzają... Popatrz na szachulcowe domy w Łużycach albo Toruniu albo i w mieście Łodzi. |
Trochę inna technologia wznoszenia scian
Czym się różnią domy budowane w systemie kanadyjskim czy szwedzkim tak w skrócie
http://www.e-sciany.pl/a/...yjsku-1137.html
Budowany dom szkieletowy w Polsce to podstawowy problem jakość surowca i sposób jego wykonania
tom-cio - 2017-04-04, 18:47
dokladnie,znalezc suszone sezonowane drewno graniczy z cudem.I eksploatacja-Polak nie rozumie ,ze domy trzeba wietrzyc i miec wentylacje,te szkieletowe tym bardziej.Ja co zime zmagam sie z klientami ze im po trzyszybowych oknach z sciana zaizolowana 20cm styropianu i poddaszem z piana pur woda po szybach cieknie.Ale jak ma wentylacja dzialac jak wszystko zamkniete na szczelnie,coby bron boze troszeczke za ogrzewanie wiecej nie zaplacic.Bo w bloku sie placilo 400zl za 60 m2 a w domu tez by sie chcialo tyle ,tyle ze dom ma 200m2.I dlatego nie buduje szkieletowek- brak surowca,zle uzytkowanie itp,po cholere mi problemy z grzybem ?
A jak kto powie ze z gor suszone mozna sciagnac ,to powiem ze goral wszystko ceprowi obieca ,wiem bo sam z podkarpacia pochodze .I drewno tez spod limanowej zwoze-wczoraj jeszcze ptak spiewal,jutro pociete,zanurzone w impregnacie a za tydzien juz jako wiezba na dachu
Natomiast mozna budowac z klejonki-to jest suche ale budowa wyjdzie drozej niz stylem tradycyjnym
zbiegusek - 2017-04-04, 20:21
Bim napisał/a: | zbiegusek napisał/a: | Sprawdzają, sprawdzają... Popatrz na szachulcowe domy w Łużycach albo Toruniu albo i w mieście Łodzi. ;) |
Trochę inna technologia wznoszenia scian :lol: [...]
Budowany dom szkieletowy w Polsce to podstawowy problem jakość surowca i sposób jego wykonania :spoko |
Mowa była o szkieletowcach? Była :P
A co do materiałów, to obaj się mylicie - jest dostępne i to stosunkowo łatwo i w dobrej jakości. Tyle, że przeważnie import. :\
Bim - 2017-04-04, 20:33
zbiegusek napisał/a: | jest dostępne i to stosunkowo łatwo i w dobrej jakości. Tyle, że przeważnie import. :\ |
No właśnie import , a jak się to ma do ceny gotowego metra domu
W Polsce niestety nie zarabiamy tak jak w Skandynawi
zbiegusek napisał/a: | Mowa była o szkieletowcach? Była :P |
brams - 2017-04-04, 20:35
O.
Temat trochę mi znany.
Dobrze wykonany dom w technologii kanadyjskiej (szkieletowej) jest ciepły, nawet bardzo, a do
tego powstanie dużo szybciej i taniej od budynku z pustaków. A pisanie, że materiał musi być
suchy, a robota wykonana dobrze, to forumowy automat zamieni na "uprawianie seksu" o Szopenie.
CORONAVIRUS - 2017-04-04, 21:41
sezonowanie ? specjalne? zagramaniczne drewno ???
dom w którym mieszkam od 1998 roku kiedy to skończyła się jego budowa trwająca 2 lata ... w tzw wolnej chwili , po robocie , drewno z tartaku a wiedza z MURATORA i kilku podpowiedzi fachowców ... oczywiście nie mój to pomysł tylko mojego Taty , jego ryzyko i coś w rodzaju postawienia na swoim a tez mechanikiem samochodowym jest ...:)
cały ten dom jak widać przyjechał na zwykłej lawecie do transportowania samochodów , dokładnie na tej z fotki jeszcze niżej ... belki drewniane , płyty wiórowe , wata , płyty gipsowe i wszystko co trzeba ...
elementy zbijane w garażu i na bok a jak juz było wszystko to w dwa dni postawiliśmy w 4 osoby cały ten dom
wysokość 10 m , 3 kondygnacje bez piwnic ... mieszka sie zajefajnie tylko jak wiatr powyżej 100 km/h gwizdnie to coś czasami zaskrzypi
proszę nie pisać o specjalnych materiałach by było dobrze bo jeśli ktos tak twierdzi to naczytał się internetowych specjalistów ,że ta wiedza mu szkodzi
Bim - 2017-04-04, 22:04
BIORCA napisał/a: | wysokość 10 m , 3 kondygnacje bez piwnic ... mieszka sie zajefajnie tylko jak wiatr powyżej 100 km/h gwizdnie to coś czasami zaskrzypi |
2 kondygnacje z kominem
Dobrze że tylko skrzypi, a nie zalany po 3 kondygnacje BIORCA napisał/a: |
cały ten dom jak widać przyjechał na zwykłej lawecie do transportowania samochodów , dokładnie na tej z fotki jeszcze niżej ... belki drewniane , płyty wiórowe , wata , płyty gipsowe i wszystko co trzeba ... |
Nie mówię że się nie da zbudować domu w szkielecie.
Tak jak z dawcy i dostawczaka zrobić kampera
Nie wszyscy to potrafią akurat na Ciebie przeszło z Ojca na syna
Rozmawiamy o statystycznych budowniczych domów którzy uczą sie trzymać młotek z forum muratora i marzą o swoim lub są tak zapracowani że szukają wykonawcy
fiba56 - 2017-04-04, 22:53
Szkielet jest OK tylko dlaczeg od razu burzyć stare.Czuję sentyment do starego budownictwa,robię już 40 lat w tym[akurat ciesielka i pokrycia],stare(nie komunistyczne)było robione solidnie.Warte odbudowy i adaptacji.
Bajaga - 2017-04-05, 20:33
BIORCA napisał/a: |
proszę nie pisać o specjalnych materiałach by było dobrze bo jeśli ktos tak twierdzi to naczytał się internetowych specjalistów ,że ta wiedza mu szkodzi |
Problem ze szkieleciakami w Polsce jest taki, że są za drogie. A konkretnie kosztują tyle co domy w technologii tradycyjnej a po paru latach są w zasadzie nie sprzedawalne. I tyle.
Mając do wyboru stojące obok siebie 2 domy w podobnej cenie, jeden kanadyjczyk a drugi z porothermu nikt zdrowy nie wybierze kanady. Więc po się w to wpiepszać ??
Pawcio - 2017-04-07, 15:18
Hej Martiniiiini
Co do domu nie pomogę, potrzebujesz rzetelnego rzeczoznawcy.
Co do CamperParku to oczywiście warto, warto i jeszcze raz warto.. zresztą co Ci powiedzą na forum kamperowym
Ja osobiście remontowałbym, gdyby się budynek do remontu nadawał. Zawsze w domu pozostanie jego dusza. Nawet jeśli koszt remontu sięgnąby kosztu jego zburzenia i postawienia nowego.
A co do domów szkieletowych osobiście polecam- każda sroczka swój ogonek chwali. Prawidłowo wybudowany i eksploatowany dom szkieletowy wytrzyma tyle, ile potrzeba
Koszty mogę podpowiedzieć. Dom szkieletowy drewniany wzniesiony metodą sumikowo- łątkową z drewna suszonego, z węgłami łączonymi na rybi ogon z balika zewnętrznego gr. 7cm, wewnątrz szalówka lub k-g, z podłogami drewnianymi, instalacjami wod, kan i el bez osprzętu, stolarka okienna z drzwiami, dach w pełni odeskowany i opapowany. Cena 2200-2400zł/m2 powierzchni zabudowy (parter z poddaszem użytkowym). Do ceny należy doliczyć fundament oraz pokrycie dachu.
Teraz rzadko kiedy w którymkolwiek domu zamieszkuje się do III pokolenia. Dzieciarnia z gniazdka wyfruwa i wije sobie nowe. A starym dziadkom pozostaje płacić podatki i energię w nadprzestrzeni .
DC - 2017-04-07, 21:11
Osobiście budowałem murowany dom i drewniany. W jednym mieszkam, w drugim pomieszkuję i widzę zalety jednego i drugiego. Szkieletowy szybciej się stawia i jest to tańsza technologia, murowany za to tak szybko się niewyziębia i moim zdaniem jest konstrukcją bardziej trwałą. Przy ostatnim domu szkieletowym trochę pomieszałem technologie i pomurowałem w środku ścianę z cegły z kanałami na ciepłe powietrze z kominka i tym sposobem mam potężny grzejnik na 5 m. wysoki
|
|