|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - grzanie w czasie jazdy
jujec - 2016-11-13, 22:38 Temat postu: grzanie w czasie jazdy Przepraszam, pewnie odgrzewam temat. Nie denerwujcie się , jestem tu nowy .Proszę porodźcie jak ogrzewać kampera w czasie jazdy bo ogrzewanie z kabiny nie daje rady ogrzać całą przestrzeń.
dziekuję i pozdrawiam
michal_olk - 2016-11-13, 22:58
ja ogrzewam normalnie trumą gazową w czasie jazdy.
Brodacz77 - 2016-11-13, 23:14
Ja też nowy, ale z tego co wyczytałem i wypraktykowałem.
Pytanie czy masz osobne ogrzewanie i osobny bojler czy też "kombajn".
Jeśli osobne to możesz ogrzewać w czasie jazdy (odkryj tylko zatyczkę na wylocie na zewnątrz). Jeśli kombajn - Trumatic C - to przeczytaj instrukcję, jak włączyć ogrzewanie bez grzania wody.
https://www.truma.com/pl/pl/heating/downloads.php - tu masz instrukcje do urządzeń Trumy.
I jedna wspólna zasada dla obu sposobów ogrzewania - gazu w czasie jazdy (z wyłączeniem Francji - tam wogóle nie wolno) możesz używać jedynie jeśli masz zawór Truma Duo Control CS - chyba dobrze napisałem z pamięci - ten, który ma zabezpieczenie wstrząsowe - odcina dopływ gazu w czasie wstrząsu / kolizji.
mrsulki - 2016-11-14, 06:18
Brodacz77 napisał/a: | możesz używać jedynie jeśli masz zawór Truma Duo Control CS |
Raczej Secumotion, Duo Control przełącza automatycznie butle pustą na pełną.
jujec - 2016-11-14, 10:00
Dziekuje kolegom za poradę. Pozdrowionka.
nikita55 - 2016-11-14, 18:59
Mono Control CS i DuoControl CS (crash sensor)odcinają w czasie kolizji,a Secumotion odcina jak gaz się ulatnia (też awaria).
nikita55 - 2016-11-14, 19:04
Jest jeszcze taka opcja,że jak masz piec ALDE,to są takie małe wymienniki które jak są otwarte to podczas jazdy ogrzewają całym systemem wykorzystując grzejniki ALDE bez zużycia gazu (tylko jak silnik chodzi...) w systemie jest pompka obiegowa.Wymiennik można ..zamknąć..w lato oczywiście.....
sator - 2016-12-18, 13:14
Jak masz trochę zdolności manualnych to polecam zakupić nagrzewnicę elektryczną np. od Renault i ją podłączyć (proste jak drut bo kostki po prostu podłączasz). . Plus jeden/dwa wiatraczki komputerowe i hula jak ta lala. Wypróbowane w UAZ-ie :D
stef - 2016-12-19, 00:12
Super pomysł. A mocno grzeje? I czy robiłeś do niej jakąś obudowę?
Ja używałem kiedyś nagrzewnicy z nysy. Fajnie się sprawdzała, do tego ma w obudowie od razu wentylator. Minus jedynie taki, że trzeba podłączać pod układ chłodzenia silnika.
Flag - 2016-12-19, 00:53
Dodatkowa nagrzewnica :
http://allegro.pl/nagrzew...6555418197.html
Działa rewelacyjnie, w dodatku na postuju może być wykorzystana jako awaryjne ogrzewanie w razie awari ogrzewania podstawowego kampera.
stef - 2016-12-19, 09:02
Fajna tylko 499 zl to nie 40 zł + dwa darmowe wentylatorki ze starego kompa wyciągniętego z elektrośmieci w supermarkecie.
sator - 2016-12-19, 09:42
stef napisał/a: | Super pomysł. A mocno grzeje? I czy robiłeś do niej jakąś obudowę? |
Jeździło w fabrycznym "schowku" na tylnym nadkolu :D
Dawało radę, tylko dwa wentylatorki za mocno wychładzały
stef - 2016-12-19, 20:36
A możesz podać orientacyjne wymiary. Zastanawiam się nad włączeniem tego pod tylna kanapę oczywiście z metalowa obudowa.
Flag - 2016-12-19, 21:19
stef napisał/a: | Fajna tylko 499 zl to nie 40 zł + dwa darmowe wentylatorki ze starego kompa wyciągniętego z elektrośmieci w supermarkecie. |
chyba nie wiesz o czym piszesz sprawdz ile wat maja wentylatory wnagrzewnicach a ile maja "darmowe wentylatorki z komputera", chcesz ogrzewanie czy jakis shit ?
sator - 2016-12-19, 22:50
stef napisał/a: | A możesz podać orientacyjne wymiary. Zastanawiam się nad włączeniem tego pod tylna kanapę oczywiście z metalowa obudowa. |
nagrzewnicy? 30x15 cm, Moc 1000 W.
sator - 2016-12-19, 22:53
Flag napisał/a: | sprawdz ile wat maja wentylatory wnagrzewnicach a ile maja "darmowe wentylatorki z komputera", chcesz ogrzewanie czy jakis shit ? |
To ma delikatnie rozprowadzić ciepło, a nie urwać głowę :D
Zresztą wiele zrobi termodynamika :D
teraz obliczenia - Twoja nagrzewnica maks. przepływ powietrza 300m3 /h
wiatrak 120 x 120 x 25 - maks. przepływ powietrza ok 70 m³/h czyli 2 (zmieszczą się) - dają 140 m³/h - da rade :D
Mirekl61 - 2016-12-20, 18:40
80A również ma znaczenie.
stef - 2016-12-20, 21:50
Flag napisał/a: |
chyba nie wiesz o czym piszesz sprawdz ile wat maja wentylatory wnagrzewnicach a ile maja "darmowe wentylatorki z komputera", chcesz ogrzewanie czy jakis shit ? |
Uwierz mi, ze wiem o czym pisze. Jeśli u kolegi w UAZie zdawało egzamin to uwierz mi wiem co to znaczy. Miałem UAZA przez ponad 10 lat i to był mój jedyny samochód... wiem jak działa tam ogrzewanie na postoju
Poza tym trzeba dogrzać a nie nagrzać przedziału mieszkalnego w czasie jazdy.
Rambler - 2016-12-20, 22:59
michal_olk napisał/a: | ja ogrzewam normalnie trumą gazową w czasie jazdy. |
W Niemczech i Austrii jest całkowity zakaz używania urządzeń gazowych w czasie jazdy, a kary mają niemałe...
Brodacz77 - 2016-12-21, 15:14
Rambler napisał/a: | michal_olk napisał/a: | ja ogrzewam normalnie trumą gazową w czasie jazdy. |
W Niemczech i Austrii jest całkowity zakaz używania urządzeń gazowych w czasie jazdy, a kary mają niemałe... |
O Francji wyczytałem, ale wyczytałem, że w pozostałych krajach Europy można korzystać z gazu o ile mamy zawór bezpieczeństwa odłączający gaz w czasie kolizji.
Więc jak to jest z tą Austrią i Niemcami?
sator - 2016-12-21, 16:19
stef napisał/a: | Miałem UAZA przez ponad 10 lat i to był mój jedyny samochód... wiem jak działa tam ogrzewanie na postoju |
a wogóle działa?? :D
eler1 - 2016-12-21, 18:33
Brodacz77 napisał/a: | Więc jak to jest z tą Austrią i Niemcami? | Nie wiem jak to jest prawnie ale zawsze jeździłem z włączonym piecem bo dzieciakom by było zimno.
Rambler - 2016-12-21, 19:58
Nie znam konkretnych przepisów ale sytuacja z realu: Znajomego w tamtym roku zatrzymały
niemieckie policmajstry i pierwsze co zrobili to polecieli sprawdzać czy nie ma załączonej
lodówki. Na szczęście nie miał. To było w lecie i ogrzewania nie sprawdzali
Dobrze byłoby żeby w temacie wypowiedzieli się koledzy z Niemiec i Austrii. Pewnie wiedzą więcej.
stef - 2016-12-22, 08:04
sator... na postoju elektryczny wentylator daje radę zimą ale pod warunkiem, że zrobimy sobie kabinę 2 osobową. Wieszałem po prostu folie bąbelkową za tylnymi siedzeniami. Super działało. Natomiast przy dobrej nagrzewnicy (odkamienionej) i przy zasłoniętej atrapie chłodnicy - odpowiednim pokrowcem, nawet zimą w czasie jazdy można było siedzieć w swetrze.... to było w uazie.
W kamperze mam podobnie. Szoferka nagrzewa się błyskawicznie. Natomiast na przedział pasażerski już brakuje mu rozprowadzenia ciepła z nagrzewnicy. Więc trzeba kombinować.
A co do używania urządzeń gazowych w czasie jazdy. Przepisy przepisami ale zdrowy rozsądek i wiedza w tym temacie powoduje, że nigdy w życiu nie używam urządzeń gazowych w czasie jazdy. Istnieje bowiem realne zagrożenie takich zawirowań powietrza, że płomień może być i zdmuchnięty ale tez wdmuchnięty do wewnątrz. Każde urządzenie w kamperze ma blokadę przed wypływem gazu po zaniku płomienia. A te zawory o których piszecie mają tylko dociąć dopływ gazy w razie wypadku bezpośrednio od butli. W innych przypadkach należy zakręcać butle przed ruszeniem z miejsca.
Oczywiście są koledzy którzy używają lodówek czy ogrzewania na gaz w czasie jazdy od wielu lat i twierdzą, że nic się nie dzieje. Ale do mnie ten argument nie przemawia.
Flag - 2016-12-22, 09:27
Ja zamontowałem nagrzewnicę dodatkową pod fotelem pasażera obok kierowcy, jest zwrócona do tyłu, nagrzewnica ma 5kW i wentylator 65W, Jest wpięta w szereg w obwód chłodzenia silnika z oryginalną nagrzewnicą z przodu i z Webasto (thermo C -5kW), mogę ją zasilać silnikiem i Webasto. I nikt mi nie wmowi że wentylator 65W zrobi tyle samo pracy co 2 wentylatorki 3W z komputera. Ta nagrzenica spokojnie w pare minut zagrzeje cały samochód przy temp do -5 na zewnątrz ( mniejszej nie było w tym roku więc nie sprawdzałem jak wplywa na czas zagrzania wnętrza). Wentylator ma 2 biegi i kilka poziomów sterowania. włacznik kierowcy - nagrzewnica działa tak dlugo jak mamy uruchomiony silnik, włacznik webasto - nagrzewnica działa tak długo jak mamy włączone webasto, włącznik manualny. Chce jeszcze zrobic sterownik temperaturowy, tzn po właczeniu wentylatora przyciskiem, faktyczny start wentylatora bedzie dopiero po osiagnieciu zadanej temp na nagrzewnicy (brak pracy wentylatora przez pierwsze minuty nagrzewania silnika)
stef - 2016-12-22, 13:55
Ja jeszcze zastanawiam się nad innym rozwiązaniem - wyciągnięciem ciepłego powietrza z nagrzewnicy szoferki. Oryginalna nagrzewnica jest bardzo wydajna. Spokojnie mógłbym z niej odebrać więcej ciepła i podać na tył. Zastanawiam się nad zrobieniem kanału na tył z zastosowaniem jednego wentylatora z komputera.
slawwoj - 2016-12-22, 14:20
Stef a gdzież Ty się zimą wybierasz? Napisz to może ja dołączę
Ja to bardziej myślę jak to zimne powietrze z klimy rozprowadzić
Flag - 2016-12-22, 17:04
stef napisał/a: | Ja jeszcze zastanawiam się nad innym rozwiązaniem - wyciągnięciem ciepłego powietrza z nagrzewnicy szoferki. Oryginalna nagrzewnica jest bardzo wydajna. Spokojnie mógłbym z niej odebrać więcej ciepła i podać na tył. Zastanawiam się nad zrobieniem kanału na tył z zastosowaniem jednego wentylatora z komputera. |
miałem to w krótkim fordzie ( paka 2m ), dawało na tyle ciepła ze nie bylo mrozu
eler1 - 2016-12-22, 17:22
stef napisał/a: | Przepisy przepisami ale zdrowy rozsądek i wiedza w tym temacie powoduje, że nigdy w życiu nie używam urządzeń gazowych w czasie jazdy. Istnieje bowiem realne zagrożenie takich zawirowań powietrza, że płomień może być i zdmuchnięty ale tez wdmuchnięty do wewnątrz. Każde urządzenie w kamperze ma blokadę przed wypływem gazu po zaniku płomienia. | Są piece z zamkniętą komorą spalania bez tzw. świeczki i czasami potrafi piec zgasnąć ale to bardzo rzadko przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło i na panelu zapala się czerwona lampka błąd pieca lub brak płomienia . W typowym kamperze w zimę ogrzewanie pełni funkcję nie tylko do ogrzewania ale rury w kanałach są rozprowadzone z rurami wodnymi więc zabezpieczają przed zamarznięciem wody.
stef - 2016-12-22, 17:44
Zgadza się. Ale nie w czasie jazdy.
W czasie jazdy aby woda nie zamarzła stosuje się elektryczne ogrzewanie wody - mam zimowa wersje i w obydwu zbiornikach mam zamontowane fabrycznie grzałki wody.
eler1 - 2016-12-22, 18:31
stef napisał/a: | mam zimowa wersje i w obydwu zbiornikach mam zamontowane fabrycznie grzałki wody. | zbiornik to pikuś większy problem jest z rurkami pochowanymi po kątach , chyba że masz obieg zamknięty wody i pompka cały czas pompuje
Skwarek - 2016-12-22, 19:24
Tak czytam o różnych rozwiązaniach technicznych i wtrącę swoje.
Na początku w moim staruszku, zimą podczas jazdy było rześko, obecnie mogę jeździć w podkoszulku. „Dobra zmiana” nastąpiła niejako przy okazji walki z hałasem (kilka razy o tym pisałem). Kilkuetapowe wygłuszenie, uszczelnienie komory silnika i części kabinowej znakomicie przyczyniło się do poprawy ciepłoty, ponadto poprawiłem uszczelnienie zabudowy, drzwi i największe źródło zimna lodówka, a właściwie jej otwory wentylacyjne. Zawsze wiało z tych okolic, oddzieliłem termicznie i uszczelniłem wentylowany tył lodówki od całej reszty zabudowy. Ostatnio zaślepiłem nadmierne otwory wentylacyjne okienek dachowych. W czasie jazdy włączam wentylator cyrkulacyjny bez pieca gazowego. Aby było również ciepło w najzimniejszym podczas jazdy miejscu - w łazience, pozostawiam otwarte drzwi i jest OK w tęgie mrozy. Nie trzeba nagrzewnic, piecyków tylko optyka.
No i jeszcze jeden pożytek z tej metody, na postoju potrzeba mniej gazu na ogrzanie, piecyk tylko aby aby i jest ciepło.
Dopisałem następnego dnia, co mi się przypomniało:
No i jeszcze warto sprawdzić czy silnik zimą jest dogrzany, czy ma dostatecznie wysoką temperaturę podczas włączenia na max. ogrzewania. Gdy jest mu za zimno a może być kilka przyczyn, dokładanie nagrzewnic niewiele da tylko pogorszy jego pracę.
sator - 2016-12-23, 08:43
stef napisał/a: | sator... na postoju elektryczny wentylator daje radę zimą ale pod warunkiem, że zrobimy sobie kabinę 2 osobową. Wieszałem po prostu folie bąbelkową za tylnymi siedzeniami. Super działało. Natomiast przy dobrej nagrzewnicy (odkamienionej) i przy zasłoniętej atrapie chłodnicy - odpowiednim pokrowcem, nawet zimą w czasie jazdy można było siedzieć w swetrze.... to było w uazie. |
Wiem - miałem Uaza kilka lat i w tym czasie przeżyliśmy wiele przygód :D
To raczej była Ironia
Tak naprawdę zamknął sprawę Skwarek - klucz do ciepła w środku (a zimna w lecie) tkwi w izolacji. Bez niej musimy używać niemalże "kukuryźnika", aby coś ogrzać a i tak nie jest to wydajne.
stef - 2016-12-23, 09:09
Z izolacja u mnie problemu nie ma. Jedynie muszę doszczelnić drzwi. A najlepszą robotę robi oryginalna kotara do szoferki. W nocy jest niezastąpiona.
sator - 2016-12-23, 09:31
drzwi raczej nigdy w dostatecznym stopniu nie doszczelnisz. Same okna to olbrzymi problem i mostki termiczne.
Kiedyś kombinowałem jak jechałem zimą na północ z folią bąbelkową aluminiową na magnesy takie jak do lodówki (te co zamykają drzwi).
Po prostu przyklejałem magnesami folię "po obwodzie" do metalowej obwoluty.
Testy wypadły obiecująco (-26 stopni na dworze i komfort spania był), ale musiałem sprzedać kamperka i do dalszych testów nie doszło. Teraz raczej w przypadku okien szedł bym w coś co na Youtube znajdziesz wpisując hasło "storm window RV" [oczywiście jak planujesz podróże w zimowym klimacie, bo na polską zimę nie ma sensu ]. Na lato demontowalne.
W Skandynawii widziałem patent, że zanim zamknął drzwi tylne wkładają formatkę z pianki XPS + folia alu (gotowe do dostania w sklepie). Wkładają taką tuż przed zamknięciem drzwi i zamykają.
Skwarek - 2016-12-23, 10:07
Ale tu chodzi o grzanie całego kampera w czasie jazdy najlepiej z silnika, na postoju to inna rzecz, można kotary, folie, deski, świeczki i .... to już było. W czasie jazdy na zewnątrz kampera panuje mroźny huragan w okolicach 100km/h i wywiewa wszelkimi szparami ciepełko. Chodzi o to by temu jakoś prosto zaradzić.
sator - 2016-12-23, 10:10
Skwarek napisał/a: | Ale tu chodzi o grzanie całego kampera w czasie jazdy najlepiej z silnika, |
Jak w czasie jazdy to własnie proponuję podpięcie takiej małej nagrzewnicy plus wentylatorki - koszt niewielki a dają radę.
izola - 2016-12-23, 10:41
Rambler napisał/a: | Nie znam konkretnych przepisów ale sytuacja z realu: Znajomego w tamtym roku zatrzymały
niemieckie policmajstry i pierwsze co zrobili to polecieli sprawdzać czy nie ma załączonej
lodówki. Na szczęście nie miał. To było w lecie i ogrzewania nie sprawdzali
Dobrze byłoby żeby w temacie wypowiedzieli się koledzy z Niemiec i Austrii. Pewnie wiedzą więcej. |
Promobil podaje takie informacje: europejskie przepisy dotyczące Urządzeń grzewczych i chłodniczych
Heizgeräterichtlinie 2001/56/EG .
Wręcz kursującym różnym pogłoskom jest dozwolone podczas jazdy używanie urządzeń gazowych muszą być ale spełnione poniższe warunki:
1.)
Podczas jazdy pracujące urządzenia gazowe muszą być wyposażone w zainstalowany Ventyl bezpieczeństwa na Regulatorze ciśnienia który zapobiega podczas wypadku dalszy wypływ gazu .
Truma ma takie zawory montowane: Mono-Control CS oraz Duo-Control CS s ,w nich jest wintegrowany Crashsensor. Taki prosty Crashsensor jest łatwy do zainstalowania w razie jak go brak.
2.)
Butle gazowe które nie są podłączone muszą być zawsze zamknięte i posiadać kapę ochronną.
Więc bracia i siostry nie bójta się śmigać po dojczlandzie z ciepłymi stopami i ze schłodzonym piweczkiem w lodówce , tu wszystko jest uregulowane przepisami
Bronek - 2016-12-23, 10:55
Dla tych co mają wątpliwości i są przeciwni z zasady dodam, że to nie nakaz europejski., unijny i gender.. A możluwość
Lubimy huczne przyjęcia to i huczne wypadki też powinniśmy. Gdyby , ktoś miał mimo wszystko opory.
Wieluniak_1 - 2016-12-23, 21:30
Mam prawie 7m kampera. Nie ma opcji żeby ogrzewanie silnikowe ogrzało tylną część auta. Zainstalowałem suche webasto i jest ok. Urządzenie używane na 12 v kosztowało ok 1350 zeta.
Nagrzewnica typu " z nyski" też zda egzamin ( miałem w poprzednim kamperze). Gazem podczas jazdy nie grzeję.
jujec - 2016-12-27, 14:50 Temat postu: GRZANIE W CZASIE JAZDY wITAM KOLEGO wIELUNIAK. pROSZĘ PODAJ MI INFO JAKIEJ MOCY MASZ TO SUCHE wEBASTO?
Jak zostało podłaczone, czy masz zwiekiszonej mocy altern ator?
sorki za duże literki- pomyłeczka.
może jakiś link do ogłoszenia?
pozdsr Jujec
grzegorz_wol - 2016-12-29, 19:49
O jaką "kapę ochronną" chodzi w tym punkcie drugim w przypadku zakręconych butli
mrsulki - 2016-12-29, 20:02
grzegorz_wol napisał/a: | O jaką "kapę ochronną" chodzi w tym punkcie drugim w przypadku zakręconych butl |
Polskie butle mają dospawany do butli kołnierz osłaniający zawór zachodnie go nie mają i podobnie jak nasze butle z acetylenem lub tlenem mają nakręcany kołpak osłaniający zawór.
grzegorz_wol - 2016-12-29, 20:12
Ja akurat mam i z kołnierzem i bez... nie zwracałem na to uwagi...
Te bez kołnierza lepiej nawet pasują mi do schowka.
Znowu coś się dowiedziałem.
izola - 2016-12-29, 20:20
o tą kapę chodzi, ale o to mnie jeszcze w drodze nikt nie pytał , jedynie jak na kampingu wymieniałam butle gazowe- puste na pełne, to "szef" chciał to mieć - bo do transportu konieczne ...
grzegorz_wol - 2016-12-29, 20:34
No to teraz ciekawe czy dla niemieckiego policmajstra kapa = kołnierz. Trzeba chyba taki jeden czepek kupić.
Jeździełem do tej pory z węzem przykręconym do jednej ( zakręconej) butli
W sumie bo wychodzi, że jak są butle" niepracujące" bo bez zaworów odcinających to powinno się odkręcić na czas podróży wąż od zakręconej butli i nałożyć tą kape.
Może to i nie głupie.
Bronek - 2016-12-29, 21:23
A co z butlami na szybkozłączki?
Jakieś dzielenie włosa...
Jest kołnierz, jest przypięta i ok.
Nawet z wężem, ale gdy nie ma SM, to ma być zamknięta /zakręcona i tyle.
Czyli w moim przypadku bez secumotion SM, mam podłączone wężem na szybkozłączkę, ale zapadka szybkozłączki w pozycji "zamkniętej" i już.
Wieluniak_1 - 2016-12-30, 00:07 Temat postu: Re: GRZANIE W CZASIE JAZDY
jujec napisał/a: | wITAM KOLEGO wIELUNIAK. pROSZĘ PODAJ MI INFO JAKIEJ MOCY MASZ TO SUCHE wEBASTO? |
to ebersprecher 1.2 kw, zamontowane w kufrze, za siedzeniem kierowcy. Alternator mam fabryczny, ogrzewanie pobiera 28 czy 34 waty .
vitecc - 2017-03-14, 21:49
Witam.Oto moje 3 grosze w temacie.Jestem bardzo ciepłolubny,moja druga połowa zresztą też.Kampera używamy również zimą-co roku sylwester,narty i inne wypady.Zawodowo jestem związany od wielu lat z transportem-busy 3,5 tony,czyli bardzo podobnie jaj zdecydowana większość kamperów,o których tu mowa.Moje wnioski:ogrzewanie gazowe sprawdza się(choć nie w 100%) na postoju.Podczas jazdy przy temperaturze zewnętrznej -10 nie ma możliwości,by standartowe ogrzewanie z silnika plus gazowe uchroniło nas przed zmarzniętymi stopami.Jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań,więc zrobiłem tak:założyłem tzw suche webasto o mocy 4kw.W odróżnieniu od ogrzewania gazowego daje ciepło już chwilę od uruchomienia,strumień gorącego powietrza bardzo konkretny,więc nawet jeśli kamper nie jest szczelny(a nigdy nie jest w 100%) to w środku mam zawsze powyżej 20 stopni(podczas jazdy).Do tego dmucha mi tuż nad podłogą,wiec w stopy też ciepło.Zużycie ON przez ten piec to podobno max 0,45 litra na godzinę przy pełnej mocy,a na cały regulator chodzi tylko kilka minut a potem zwalnia.Używając go przez wiele godzin,nigdy nie byłem w stanie stwierdzić ile spaliło-tak mały ubytek w zbiorniku.Koszty?Nowe z montażem to chyba coś ok 5 tys,więc za drogo.Sposób?Tańsze od Pieców na 12 volt są te na 24 volty,a szczególnie używane.Znajomy,który serwisuje nam ogrzewania w autach służbowych założył mi takie używane 24 voltowe plus przetwornica z 12 na 24 volty plus montaż plus roczna gwarancja i serwis za połowę ceny nowego.Jestem bardzo zadowolony,bo teraz mam kampera może nie zimowego,ale do zimy przygotowanego.Będąc na zimowym wypadzie ogrzewanie gazowe zostawiam włączone non stop gdy wychodzimy na wycieczki,a gdy wracam to Webasto i krótki rękaw......Polecam.
gryz3k - 2017-03-15, 09:51
vitecc napisał/a: | Podczas jazdy przy temperaturze zewnętrznej -10 nie ma możliwości,by standartowe ogrzewanie z silnika plus gazowe uchroniło nas przed zmarzniętymi stopami. |
Sorry, może masz coś zepsute bo w moich 2 kamperach zawsze było ok. W campervanie starczała sama kabina a w półintegrze kabina plus gaz starczają aż nadto. Też jesteśmy ciepłolubni i temperaturę zarówno w domu jaki i kamperze utrzymujemy 22 stopnie.
|
|