Podwozia - technika i eksploatacja - Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.
piotr1 - 2016-11-14, 19:10 Temat postu: Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.Witam.Mam zamontowane światła do jazdy dziennej http://allegro.pl/show_item.php?item=5219129597 i jest ciekawe zjawisko tz. jak są włączone ledy to wyszukiwanie automatyczne stacji radiowych jest bardzo słabe a czasami nic nie znajdzie. Po włączeniu zwykłego oświetlenia tz. światła mijania radio znajduje stacje bez problemu. Co można zrobić żeby radio działało normalnie przy włączonych ledach. DC - 2016-11-14, 19:19 Piotr, weś te ledy połącz szeregowo przez bulbulator Bronek - 2016-11-14, 19:52 Jaka cena takie światła.
Czy mają np. wbudowany EMC emulator który nie wprowadzą zakłóceń na urządzenia? zwanego czasem Control Boxem itd...
Zewnętrzny automat o podobnej zalecie?
Ostatnio kupowałem p. mgielne homologowane z ringiem DrL i zero zakłóceń. Ale kilka razy droższe.Spax - 2016-11-14, 20:15 Mam takie same lampki jak podaje piotr1 w linku. Był problem po podłączeniu kabelka do alternatora. Zakłucenia w radiu. Przepnij kabelek z alternatora w inne miejsce tam gdzie pojawia się prąd po włączeniu zapłonu.grzegorzalex - 2016-11-14, 20:19 Piotr wiesz, ze sprawdzę u mnie bo radio tez ma te same objawy.
A nie sprawdzałem na światłach mijania.Socale - 2016-11-14, 21:07 We wtyczkach ISO są kabelki. Każdy z nich pełni ściśle określoną rolę. O ile plusy i masy są poprawnie i prawidłowo bo radio przecież gra, to może być cyrk z pewnymi dwoma kabelkami. Mianowicie chodzi o jeden kabelek który z wyjścia radyjka steruje automatyczną anteną lub wzmacniaczami sygnału antenowego, najczęściej niebieski oraz drugi kabelek który sprawuje funkcję Dimmer w panelu radia, najczęściej pomarańczowy. Bardzo często spotykałem się że te dwa kabelki są zamieniane/mixowane/przepinane/błędnie wyprowadzone ect.
Dimmer jest uzależniony od włączania świateł, jeśli trafia w punkt kabelka który steruje automatyczną anteną lub włącza fabryczne wzmacniacze sygnału antenowego, to tu mamy wspólny mianownik.
Do dzieła.piotr1 - 2016-11-14, 22:12
Socale napisał/a:
We wtyczkach ISO są kabelki. Każdy z nich pełni ściśle określoną rolę. O ile plusy i masy są poprawnie i prawidłowo bo radio przecież gra, to może być cyrk z pewnymi dwoma kabelkami. Mianowicie chodzi o jeden kabelek który z wyjścia radyjka steruje automatyczną anteną lub wzmacniaczami sygnału antenowego, najczęściej niebieski oraz drugi kabelek który sprawuje funkcję Dimmer w panelu radia. Bardzo często spotykałem się że te dwa kabelki są zamieniane/mixowane/przepinane/błędnie wyprowadzone ect.
Dimmer jest uzależniony od włączania świateł, jeśli trafia w punkt kabelka który steruje automatyczną anteną lub włącza fabryczne wzmacniacze sygnału antenowego, to tu mamy wspólny mianownik.
Do dzieła.
Wydaje mi się że to nie kabelki przy radiu dlatego że jak auto stało w warsztacie to po uruchomieniu auta i zapaleniu się automatycznie świateł led radio warsztatowe oddalenie ze 4 m.od auta zaczęło trzeszczeć. mrsulki - 2016-11-14, 23:26 99% tanich świateł do jazdy dziennej, oraz ładowarek USB powoduje takie zakłucenia, coś za coś. Też tak mam w swoim kamperku, radia w zasadzie nie da się słuchać pozostaje tylko muza z pendraka lub You Tuba.Socale - 2016-11-15, 00:27
piotr1 napisał/a:
...
Wydaje mi się że to nie kabelki przy radiu dlatego że jak auto stało w warsztacie to po uruchomieniu auta i zapaleniu się automatycznie świateł led radio warsztatowe oddalenie ze 4 m.od auta zaczęło trzeszczeć.
Ok, skoro nie idzie drogą bezpośrednią po kablach, to w takim razie mam 100% diagnozę.
Chińczyk na zasilaniu między instalacją auta a diodami led - tam w środku bądź na kablach, zastosował przetwornicę napięcia dla utrzymania stabilności napięcia podawanego do Led'ów. Działa to podobnie jak tzw. zasilacze impulsowe z wykorzystaniem wysokiej częstotliwości koniecznych "drgań" napięcia bo taka jest konstrukcja owych.
Zasilacz impulsowy czy przetwornica napięcia wykorzystują tą samą technologię - to jest to samo. Przemiana dla przemiany dla utrzymania stabilności, również świecenia bo o to tu chodzi/.
Dokładnie ta konstrukcja jest powodem zasiewania eteru, wszystkie radia w pobliżu wariują gdyż emisja idzie po drodze/na linii od owego urządzenia w stronę odbiorników czyli diod Led. Droga kabelkowo ścieżkowa na tym odcinku stanowi swego rodzaju nadajnik przez którą owe sianie się odbywa. Kilka cm wystarczy.
.
Zapobieganie:
Całą lampkę, jedną i drugą, owinąć folią aluminiową, grubo, klika razy i tą folię połączyć z karoserią auta/masą.
To będzie ekran dla wydzielanych zakłóceń, co zbierze to pójdzie do masy a nie do radia.Bronek - 2016-11-15, 07:13 Z całym szacunkiem i zrozumieniem dla itd.......
Z przykrością stwierdzam, iż ....
Nie dość, że takie światła są nielegalne, wyglądają podobnie jak niebieskie kiedyś żarówki naśladujące prawdziwe halogeny......lub spojler na maluchu. Ech.
No i to tak jak onegdaj.... po naszemu, widać taka nasza tradycja
Zła pogoda, badziewiate światła, kiepskie radio, słabe auto, niedzielny kierowca.... jeszcze mgły i brzozy brakuje.
Tsk ogólnie, bo wstałem lewą nogą.
Niestety, ekranowanie raczej całkowite (kosz) .... czyli albo wyłącz radio. Jeśli kupiłe# wysyłkowo to 14 dni na zwrot.zbyszekwoj - 2016-11-15, 08:38 Też miałem takie ledy. Wytrzymały 1 rok w kamperze, potem kolejno zaczynały padać.
Wywaliłem i mam spokój.Bronek - 2016-11-15, 09:39 Ja znalazłem jedyne uzasadnienie dla posiadania świateł dziennych, montowanych oczywiście gdy nie ma fabrycznych lub jest tylko czujnik zmierzchu ...
To trudny dostęp do żarówki . I w razie jej padnięcia kłopot z wymianą .
W moim Ducato jest w miarę możliwa wymiana i olałem instalację DRL.
W nowych nie ma tematu.robba - 2016-11-15, 20:36 Temat postu: Re: Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.
piotr1 napisał/a:
.... jak są włączone ledy to wyszukiwanie automatyczne stacji radiowych jest bardzo słabe a czasami nic nie znajdzie....
częstotliwość przetwornicy zakłóca superheterodynę lub PLL, które stabilizuje
ustawioną częstotliwość. Najlepiej ze spalonego zasilacza komputerowego wyciągnąć
z wejścia cewkę na okrągłym rdzeniu, która jest na wejściu zasilacza (widać po ścieżkach),
i przez cewki puścić masę i plus a z drugiej strony dołączyć kondensator i zasilać lampy.
Kondensator im większy tym lepiej, co najmniej 470uF / 25V...
powinno pomóckrzlac - 2016-11-16, 10:34
Bronek napisał/a:
Ja znalazłem jedyne uzasadnienie dla posiadania świateł dziennych,
Wszystkie zapalone żarówki towarzyszące światłom mijania (przód, tył, tablica rozdzielcza, tablica rejestracyjna i ewentualnie obrysówki) to jednak ponad 100W. Ja kamperem jeżdżę przeważnie w dzień i liczę na doładowadowanie akumulatorów. Przednie dzienne LED to kila W. Jaki ta różnica mocy ma wpływ na zużycie paliwa i jakość ładowania akumulatora zabudowy? Może jednak warto takie światełka zainstalować? Ja mam-świecą bezawaryjnie od 5 lat.Bronek - 2016-11-16, 10:43 Nie !
W moim przypadku Nie .
Samych żarówek mam całe pudełka po innych autach itd .
Nawet ledowe , ale mi się nie chce zmieniać jak któraś padnie to wtedy
wymienię obie .
Jak jadę krótko to ładuję cały czas w domu podpięty do słupka . Jak dalej to zawsze się naładują . O zabudowie nawet nie wspominam , bo solar jest .
A kamper i tak mi najmniej pali ze wszystkiego . Co najmniej o połowę
Nie będę też upiększał dostawczaka z beretem , bo to nic nie da .
Zawracanie tyłka , ale dla samej roboty , nie wykluczam .zbyszekwoj - 2016-11-16, 11:08
Bronek napisał/a:
Nie będę też upiększał dostawczaka z beretem ,
No, tyle upiększeń co Ty dołożyłeś ,to juz podpadasz pod gadżeciarza. Bronek - 2016-11-16, 11:19 Starczy . To wszystko co zrobiłem to dla wygody i połOWa bez sensu . Starczy więc tej dewastacji
Jestem za dziennymi światłami jak najbardziej .
To bardzo fajna sprawa , poprawiająca widoczność .
JEDEN WARUNEK ...
NIE BADZIEWIE .
A takie ledwo świecących za parę złotych pełnozbyszekwoj - 2016-11-16, 12:26
Bronek napisał/a:
A takie ledwo świecących za parę złotych pełno
Do kampera wystarczą i tak jest widoczny, ale firmowe muszą być aby nie wymieniac co roku.Spax - 2016-11-16, 12:50
krzlac napisał/a:
jaki ta różnica mocy ma wpływ na zużycie paliwa i jakość ładowania akumulatora zabudowy?
U mnie ma - po zamontowaniu światełek dziennych spalanie spadło o około 1,2 l / 100 km (sprawdzone po 6 tyś. km jazdy głównie w dzień) W baku zostaje mi 12 l paliwa po każdym tysiaku przejechanych kilometrów. Inwestycja w lampki już dawno zamortyzowała się, zwłaszcza przy włoskich cenach paliw oscylujących w granicach 1,30 € za litr. Alternator na pewno ma się lepiej - u mnie musi ładować dwa akumulatory pod maską. Darek Szczecin - 2016-11-16, 13:55 skusiliście mnie
te chyba jakościowo wyglądają ok
Darek. Lepiej idź do sklepu motoryzacyjnego i na miejscu pomacaj i daj je sobie odpalić. Tak ja zrobiłem i jestem zadowolony. Cenowo wyszło podobnie jak z neta.Darek Szczecin - 2016-11-16, 15:30 te dwa modele ma firma ze Szczecina podjadę sekrzlac - 2016-11-16, 15:55
Spax The Dog napisał/a:
spalanie spadło o około 1,2 l / 100 km
Aż tyle? To raczej wiadomość z kategorii cudów. Może jeździsz w lżejszych butach?Bronek - 2016-11-16, 16:14 Tylko krowa zdania nie zmienia .
I jak wejdziesz miedzy wrony ...
Założę sobie okrągłe
Mniejsze spalanie spowodowane jest mniejszym oporem powietrza, bo ledy ponoć jak płyta DVD odbijają fale radarowe i odsuwają jądra od siebie .
Tylko czy to jądra atomów , to już nie wiem Darek Szczecin - 2016-11-16, 16:23
Bronek napisał/a:
Tylko krowa zdania nie zmienia .
I jak wejdziesz miedzy wrony ...
Założę sobie okrągłe
Mniejsze spalanie spowodowane jest mniejszym oporem powietrza, bo ledy ponoć jak płyta DVD odbijają fale radarowe i odsuwają jądra od siebie .
zewnętrzny kontroler ma wbudowaną przetwornicę, która stabilizuje pracę diod LED w lampach. W efekcie lampy świeca cały czas z taką samą mocą, niezależnie od napięcia zasilającego,
-zewnętrzny kontroler pełniący funkcję automatu - wszystkie tanie lampy mają automat wbudowany w lampę co zwiększa temperaturę pracy całej lampy,
-zewnętrzny kontroler posiada również wbudowany filtr przeciwzakłóceniowy, który skuteczenie eliminuje zakłócenia radiowe,
mrsulki - 2016-11-16, 18:16 Przy wyborze świateł dziennych do kamperów trzeba pamiętać iż nie mogą one być wyposażone w moduł który je uruchamia po wykryciu ładowania (podwyższone napięcie) tylko takie które fizycznie podłącza się pod kontrolkę ładowania. Dlaczego? Ano dla tego że jak podłączymy kampera do słupka lub zaświeci słonko w solar to takie światła się zapalą i kicha.Bronek - 2016-11-16, 18:54 Jak to mówią "po stacyjce".. Jak ktoś uparty to sobie i czujnik zmierzchu może wstawić.
Można kombinować..
.
Ważne by zgodnie z przepiami działały i nie generowały zakłóceń.zbyszekwoj - 2016-11-16, 19:06 Uszkodzenia ledów są przewaznie od niechlujnego wykonania. Jak sa nieszczelne to dostaje się woda i po kolei padają.
Teraz najnowszy bajer to te malutkie pojedyńcze.(nie umiem tak szybko wkleić z allegro- SKS)Montuje się po 6 szt, z kazdej strony.Spax - 2016-11-16, 19:12
krzlac napisał/a:
Spax The Dog napisał/a:
spalanie spadło o około 1,2 l / 100 km
Aż tyle? To raczej wiadomość z kategorii cudów. Może jeździsz w lżejszych butach?
Serio. Może te 0,2 l dołożyć lub ująć jakości paliwa, ale cały literek to jednak zasługa mniejszego obciążenia alternatora. Sam się dziwiłem i nie raz miałem wątpliwości co do prawdziwości twierdzeń apropos niższego spalania przy jeździe bez świateł. Jeżdżę bardzo często przez Niemcy i Francję, gdzie jak wiemy światła dzienne nie obowiązują i zawsze tam właśnie około litra mniej samochód spalał. Cudów nie ma. Założyłem dzienne i się sprawdziło. Ale to może tylko ja tam mam. Niech każdy sobie sam sprawdzi i już.Bronek - 2016-11-16, 19:13
zbyszekwoj napisał/a:
Uszkodzenia ledów są przewaznie od niechlujnego wykonania. Jak sa nieszczelne to dostaje się woda i po kolei padają.
Teraz najnowszy bajer to te malutkie pojedyńcze.(nie umiem tak szybko wkleić z allegro- SKS)Montuje się po 6 szt, z kazdej strony.
Póki co się nie czepiają, ale już zdarzyło mi się spotkać upierdliwrgo policjanta, który oglądał szkiełka.
DOT mu nie pasowało i słusznie. Odpuścił.
I tak większość tych lampek to naciągane homologacje. Więc bym się w to nie pchał, bo dziurki trzeba robić.krzlac - 2016-11-16, 19:13
zbyszekwoj napisał/a:
Montuje się po 6 szt, z kazdej strony.
Piszesz o takich jak moje?andi at - 2016-11-16, 19:29 Ja mam z Intermarche za około 140 zł w osobowym i kamperku
Świecą już parę lat i jest ok ,jest 220 i solarymischka - 2016-11-16, 19:35 ja myślę o takich, okrągłe bardziej mi się podobają
Witam.Mam zamontowane światła do jazdy dziennej http://allegro.pl/show_item.php?item=5219129597 i jest ciekawe zjawisko tz. jak są włączone ledy to wyszukiwanie automatyczne stacji radiowych jest bardzo słabe a czasami nic nie znajdzie. Po włączeniu zwykłego oświetlenia tz. światła mijania radio znajduje stacje bez problemu. Co można zrobić żeby radio działało normalnie przy włączonych ledach.
Jakieś postęy? zbyszekwoj - 2016-11-16, 20:22
krzlac napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Montuje się po 6 szt, z kazdej strony.
Piszesz o takich jak moje?
Ło to,to Napisz ile juz świecą.krzlac - 2016-11-16, 21:08
zbyszekwoj napisał/a:
ile juz świecą.
Pięć sezonów, wszystkie dziesięć lampek i żadnych zakłóceń radia.Socale - 2016-11-16, 21:22 Temat postu: Re: Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.
Spax The Dog napisał/a:
A co w temacie się dzieje?
Jakieś postęy?
Przetwotnica od ledów sieje dookoła zakłócenia.SlawekEwa - 2016-11-16, 22:33
krzlac napisał/a:
Z przodu dobrze widać tylko po dwa wewnętrzne ledy reszta jest dobrze widoczna, ale z pobocza lub chodnika. Nie to co moje piotr1 - 2016-11-16, 23:21 Temat postu: Re: Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.
Spax The Dog napisał/a:
piotr1 napisał/a:
Witam.Mam zamontowane światła do jazdy dziennej http://allegro.pl/show_item.php?item=5219129597 i jest ciekawe zjawisko tz. jak są włączone ledy to wyszukiwanie automatyczne stacji radiowych jest bardzo słabe a czasami nic nie znajdzie. Po włączeniu zwykłego oświetlenia tz. światła mijania radio znajduje stacje bez problemu. Co można zrobić żeby radio działało normalnie przy włączonych ledach.
Jakieś postęy?
Na razie pogoda słaba nie chce się wychodzić na powietrze- zimno i wilgotno piotr1 - 2016-11-16, 23:27 Temat postu: Re: Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.
Socale napisał/a:
Spax The Dog napisał/a:
Jakieś postęy?
Przetwotnica od ledów sieje dookoła zakłócenia.
W tych ledach jest też opóźnione wyłączanie tz. po odłączeniu zasilania świecą jeszcze jakiś czas . Może w tym tkwi przyczyna ? Darek Szczecin - 2016-11-19, 10:32 już sobie zamontowałem o takie http://allegro.pl/philips...6141922274.html
radia nie zakłóca, po włączeniu świateł postojowych świecą słabiej funkcja dimmer, po zgaszeniu auta świeca jeszcze kilkanaście sekund, ładowanie akku silnikowego ze słupka nie powoduje ich załączenia sławek w. - 2016-11-20, 22:35
SlawekEwa napisał/a:
krzlac napisał/a:
Z przodu dobrze widać tylko po dwa wewnętrzne ledy reszta jest dobrze widoczna, ale z pobocza lub chodnika. Nie to co moje
Są takie dedykowane do Ducato - http://imged.pl/swiatla-d...ry-5533786.html
ale cena poraża, oglądałem je w Grecji w kamperku z czeską rejestracją, w tym przypadku ważny jest kąt wyprofilowania obudowy.
Sam przymierzam się do montażu ledów i szukam czegoś nieszablonowego. Mógłbyś podrzucić linka do tego zestawu? piotr1 - 2017-02-25, 20:25 Witam.Dzisiaj podłączyłem prostownik żeby doładować przedni aku . Po pewnym czasie ładowania zapaliły się przednie ledy Czy ktoś miał coś takiego ? SlawekEwa - 2017-02-25, 20:39
piotr1 napisał/a:
Po pewnym czasie ładowania zapaliły się przednie ledy
Normalka - wzrosło napięcie do 13.5- 13.7V i swiatła zapalił automat. Wsio rabotajet normalno amples - 2017-02-25, 20:41 Podłącz je po stacyjce , włączony zapłon dopiero podaje prąd na nie .SlawekEwa - 2017-02-25, 20:43
amples napisał/a:
Podłącz je po stacyjce
Po co? przecież nie będzie jeżdził z włączonym prostownikiem amples - 2017-02-25, 20:47
SlawekEwa napisał/a:
Po co? przecież nie będzie jeżdził z włączonym prostownikiem
A dlaczego mają się świecić podczas doładowywania z prostownika.SlawekEwa - 2017-02-25, 20:49
amples napisał/a:
A dlaczego
faktpiotr1 - 2017-02-25, 21:15 Trzeba może zrobię jakiś wyłącznik, bo zrobiłem dzisiaj podłączenie "na krótko" z aku zabudowy i jak zaświeciło dobrze słoneczko i solar dał napięcie to te ledy też świeciły. Słoneczko zaszło i ledy zgasły.amples - 2017-02-25, 21:22
piotr1 napisał/a:
może zrobię jakiś wyłącznik
Najlepszym wyłącznikiem jest stacyjka , nie zapomnisz włączyć podczas jazdy.piotr1 - 2017-02-25, 21:31
amples napisał/a:
piotr1 napisał/a:
może zrobię jakiś wyłącznik
Najlepszym wyłącznikiem jest stacyjka , nie zapomnisz włączyć podczas jazdy.
Ale jak słucham radia na postoju to muszę włączyć stacyjkę na "pierwszy klik" wtedy pojawia się zasilanie na radiu i zapalniczce.amples - 2017-02-25, 21:38 Podłączasz w pozycji zapłon (np. przez przekaźnik aby nie obciążać styków w stacyjce)piotr1 - 2017-02-25, 21:44
amples napisał/a:
Podłączasz w pozycji zapłon (np. przez przekaźnik aby nie obciążać styków w stacyjce)
Będę musiał podjechać do elektryka bo sam chyba nie dam rady