| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - agregat prądotwórczy
jujec - 2016-11-16, 13:47 Temat postu: agregat prądotwórczy Witam,
możecie mi podpowiedzisć jaki agregat prądotwórczy nabyć? Mój znajomy ma z tyłu rampę i tam ulokował agregat. Ja mam z tyłu garaż. Rozważam kwestie zakupu lub zrobienia) rampy z boxem lu chowania agregatu w garażu . Może jakaś sugestie?
pozdrawiam Jarek ( Jujec)
marcinPK - 2016-11-16, 14:04
szukaj u toscanera w temacie budowa domka ze złomka, tam masz rozważania na ten temat.
Janusszr - 2016-11-22, 10:04
| marcinPK napisał/a: | | szukaj u toscanera w temacie budowa domka ze złomka, tam masz rozważania na ten temat. |
Szukanie igły w stogu siana
Bronek - 2016-11-22, 10:15
Do czego ma być ten agregat , to pierwsze pytanie ?
Wpisz "agregat prądotwórczy " w szukaj i wyjdzie z3 strony wątków
Generalnie HONDA inwerter i pytanie czy malutka ??? 1 kw wystarczy 13kg
Czy do np. klimy większej 2 kw 26 kg wagi ???
Obie drogie ale najlepsze chyba na rynku .
generalnie temat wałkowany i w większości przypadków i opinii , wyposażenie zbędne.
Pod czym się podpisuje mając takowy .... 2x użyty raczej na siłę niż z potrzeby .
Ale tu każdy ma inaczej .
Janusszr - 2016-11-22, 10:45
Ja odniosłem się tylko do rady MarcinaPK.
krzlac - 2016-11-22, 11:26
Chwaliłem Kipora 1000 dopóki nie usłyszałem Hondy EU10i. Taką mam i jestem zadowolony.
Staram się używać na dzikich biwakach w momencie dużego poboru np. do obsługi ekspresu do kawy 1000W (bo lubię) i do obsługi bojlera 800W (bo nie mam gazu). Wolę warczeć kilka razy po kilka minut, niż hałasować kilka godzin w celu naładowania rozładowanego akumulatora.
Bronek - 2016-11-22, 13:15
No i takie były moje motywacje, też mam tą małą hondkę
Nawet potrafi obskoczyć klimę podławkową Dometic 2000 i to zarówno bezpośrednio jak i via przetwornica.
Dla większych poborów oczywiście 2 KW lepsza ale to jw... każdemu wg....
Janusszr - 2016-11-22, 13:24
Jak ma to pracować od czasu do czasu po parę minut, to może wystarczy jakaś tania chińszczyzna?
Jacek999 - 2016-11-22, 14:21
Na parę minut, nie prościej odpalić silnik
Bronek - 2016-11-22, 14:24
Ni, e bo mi trzęsie i śmierdzi.
Psy mi się pakują do wyjazdu i to "nieprofesjonalne" jest
Janusszr - 2016-11-22, 14:29
| Bronek napisał/a: | Ni, e bo mi trzęsie i śmierdzi.
Psy mi się pakują do wyjazdu i to "nieprofesjonalne" jest |
Zaraz zejdę
donald - 2016-11-22, 14:44
Ja sklaniam sie do kipora ig770 by w razie czego aku podladowac i odpalić..na automacie kampera mam i na sznurku nie odpalę
Bronek - 2016-11-22, 15:03
A nie lepiej kable?
W taki celu nawet nie myślałem o agregacie.
Po pierwsze primo taniej i rozsądniej kupić nowy dobry akumulator rozruchowy. Przecież musiałby stać z pół roku by nie odpalić nieładowany.
Ostatecznie prund z aku zabudowy można.
Lepiej w solarach, kasę utopić.
Ja sobie tłumczyłem, że do domu się przyda
Raz się przydał. Na siłę, by wytłumaczyć celowość zakupu, ekspres odpaliłem jak na godzinkę prąd wyłączyli.
Na 20 lat mieszkana 4 x był brak prądu dłużej niż godzinę ale nigdy czas awarii nie przekroczył czterech.
tom-cio - 2016-11-22, 15:37
Ja jak Krzaku uzywan na dziko do zagrzania wody w bojlerze i do zasilania klimy 930W.Ma nominalne 1200 na chwilowe 1500 ,Impax sie nazywa,piekny cichy czterosow,oczywiscie glosniejszy od hondy,ale tez 4razy tanszy.Ma zabezpieczenie przeciazeniowe,ale przez 2 sek piszczy a nie gasnie,wiec np szlifierke 2000w da rady spokojnie ruszyc.I ja tez wole popykac nim 8 minut na srednich obrotach i miec 10l wody goracej do kapieli,niz 30 minut warczec silnikiem
tom-cio - 2016-11-22, 15:41
A i jeszcze jedno,nic nie smierdzi przy przewozeniu,ma zawor w korku i drugi odcinajacy i u mnie jezdzi na lezaco pod lozkami i nic z niego sie nie wylewa,dla mnie wazne bo na stojaco pod lozko by nie wszedl ,mam 30 cm nad podloga stelaze
Bronek - 2016-11-22, 15:49
Fakt agregat nie śmierdzi. Śmietdzi odpalone auto spalinami, bo w Ducato rura na śodku.
No i diesel a po nim mnie mdli.
I to nie nawet zapach oleju jest obrzydliwy , jak sama nazwa Diesel fuj.
Nie żebym nie miał, mam i miałem i to do traktora raczej.
donald - 2016-11-22, 15:50
Kable tez są..ale czasem primo nie ma od kogo pożyczyć prądu..zwłaszcza jak w dziczy kamperujemy...a secundo aku jest pod fotelem kierowcy...nawet jak ktos podjedzie od przodu to kable krótkie...
Bronek - 2016-11-22, 15:54
Zrób dłuższe
U mnie w Chevroletcie to nawet nie gdzie podłaczyć do akumulatora, bo pod paką jest
Są inne miejsca.
Dobra kup sobie
Ja ostatnio Panu Edziowi pożyczyłem, by sobie żywopłot skosił. No i mam satysfakcję z zakupu.
Warto.
krzlac - 2016-11-22, 15:59
| Janusszr napisał/a: | | Jak ma to pracować od czasu do czasu po parę minut, to może wystarczy jakaś tania chińszczyzna? |
A no właśnie. W chińszczyźnie słychać każdą obracającą się i posuwającą się część (luzy) a w Hondzie tylko "pukanie" właściwie stłumionego wydechu. No i chińszczyzna nie wiadomo kiedy zawiedzie, a dzień bez kawki....
Bronek - 2016-11-22, 16:04
Mam nawet orginalnego węża do odprowadzenia spalin. Wtedy jest jeszcze cichsza.
A Ci co jeszcze nie doczytali, to polecam posty joko.. o jego oprzyrządowaniu agregatu.
Miód malina dla jego miłośników.
krzlac - 2016-11-22, 16:04
| tom-cio napisał/a: | | tez 4razy tanszy. |
Moja Honda używana, "anglik", "wyczajony" na Allegro. Drogo nie wyszło, a ma mniej jak 100 motogodzin.
donald - 2016-11-22, 17:29
A allegro mało tych eu10..a nowa to teraz trzy i pół tysiaka...cenowo przekonuje mnie kipor...nawet jesli raz sie przyda to uważam ze warto...na wszelki wypadek...kupie. Bronek mnie tak przekonuje ze nie warto ..najwyżej będzie razem plakac ze mamy...
Bronek - 2016-11-22, 17:44
i tak taniej o 1000 niż za dawnych czasów.
Kto ma lub miał.... ten nigdy już nie kupi....
Można mieć nawet 2suwową pierdziawkę, tylko daleko od innych.
Pytanie jest jedno i takie powinienem sobie też zadać.
Czy była sytuacja, w której agregat był niezbędny?
Otóż nie!.
O ile w czepkowych moich czasach, gdy bardziej stacjonarnie spędzaliśmy czas, to może.?
Bez solarów..
Podobnie było u mnie z klimatyzacjami, z cztery przetestowałem, kombinowane i kolega Koko miał wtedy rację, że nie ma co otwierać otwartych drzwi.
Dedykowna, pomimo swoich wad, okazała się najlepsza.
Masz potrzebę, to kupuj bo czas prezentów idzie. Ale może lepiej zegarek? Tak samo potrzebny teraz jak ten agregat.
Darek Szczecin - 2016-11-22, 18:11
zakup agregata ważna sprawa, tak ja Bronek mam małą Hondę i w celach kamaperowych jeszcze nie udało mi się użyć, ale ciągle próbuję. Ja poszedłem nawet dalej mam dużego PRAMAC 5KW też jeszcze nie użyłem . Zgodnie z hasłem chcesz pokoju - szykuj się na wojnę, agregaty należy kupować . Tak dla świętego spokoju
donald - 2016-11-22, 18:12
Szczęśliwi czasu nie liczą...nie nosze obrączki i zegarka.. a agregatu jeszcze nigdy nie mialem... to sobie sprawie...mam przyczepkę to mogę się zagracac
Darek Szczecin - 2016-11-22, 18:18
| donald napisał/a: | Szczęśliwi czasu nie liczą...nie nosze obrączki i zegarka.. a agregatu jeszcze nigdy nie mialem... to sobie sprawie...mam przyczepkę to mogę się zagracac |
Brawo i to jest prawdziwa patriotyczna postawa, oby tak dalej
MAWI - 2016-11-22, 18:58
Ja ma od kilku lat kilka agregatów IMPAX jeden ok700 w , jeden 1500w i dwa 2500 w ( moim zdanie naj lepszy kompromis cena-jakość) . Pracownicy zabierają je z sobą do pracy w teren. Nie ma z nimi żadnych problemów . Palą od kopa. nie za głośne . Kupowałem je etapami w/g potrzeb. Polecam wszystkim ( nie za bogatym ) bo warte, Pewnie , to nie HONDA ale w miarę ciche nie za drogie. Do kampera jeszcze nie wkładałem . Ale chyba bym się nie wstydził.
toscaner - 2016-11-22, 20:54
Eee tam przesadzacie z tym "warczeć silnikiem, żeby nagrzać wodę"
Jak się wsadziło elektryczną grzałkę, to teraz się warczy albo charczy. Agregat głośniejszy od silnika. Chyba, że to Honda, a kamper stary.
Żeby grzać wodę z akumulatorów, a później je ładować, to trzeba mieć nie po kolei w głowie projektując taki system.
No może gdyby jeszcze z Lifepo i na dachu z kilkaset wat paneli, no miałoby jakiś tam sens latem. A pozostałe sezony już lipa.
Swoją drogą agregat też planuję kupić. Ale nie wiem kiedy.
Nie jest j.w. najpilniejszą potrzebą.
I nie do grzania wody w bojlerze, bo nie chciałoby mi się wychodzić i szarpać jakieś sznurki żeby się wykąpać.
Na starsze lata człowiek zaczyna się robić wygodny.
Taki na pilota ooo. Ktoś wstawiał na CT. Niebieski kolor miał, ale gdzie to było, jaka firma
Janusszr - 2016-11-22, 21:29
| toscaner napisał/a: |
....., bo nie chciałoby mi się wychodzić i szarpać jakieś sznurki żeby się wykąpać.
Na starsze lata człowiek zaczyna się robić wygodny.
|
Najtaniej i najwygodniej to wyjdą perfumy. Zamiast kąpieli
tom-cio - 2016-11-22, 21:30
Rob,nikt nie grzeje wody z aku,tylko prosto z agregatu.I widac ,ze nie slyszales tych cichych agregatow,bo od silnika z 5 razy cichsze.Ja wybralem rozmyslnie,bojler Aristona 10 razy tanszy od kamperowego,pk 8 minutach pracy agregatu woda z80 stopni.Po co mi aku doladowywac agregatem?A jak na kampingu stoje to mi agregat niepotrzebny,bo mam prad ze slupka i woda tez w 8 minut ciepla.Systemu nie zmieniam,nawet w drugim kamperze agregacik zostaje na bank
toscaner - 2016-11-22, 23:11
Z tym 5x cichsze...
No może od starego diesla. Subiektywnie.
Obiektywnie to biorę decybelomierz i porównuję. Agregaty poza Hondą są głośne i tyle.
Ale wiadomo, że wszystko to kompromis. Jeden to, drugi tamto
McGali - 2016-11-23, 00:34
| toscaner napisał/a: | Z tym 5x cichsze...
No może od starego diesla. Subiektywnie.
Obiektywnie to biorę decybelomierz i porównuję. Agregaty poza Hondą są głośne i tyle.
Ale wiadomo, że wszystko to kompromis. Jeden to, drugi tamto |
Taki kompromis http://allegro.pl/agregat...6443277243.html
Na razie zastrzeżeń brak! Mój jest deko większy STE2000IV. Jedyny problem to ciężar.
Janusszr - 2016-11-23, 08:03
Ile waży?
McGali - 2016-11-23, 08:14
| Janusszr napisał/a: | | Ile waży? |
23,5 kg (wg dokumentacji) i nie wiem czy pusty czy gotowy do pracy - dla mnie mógłby być lżejszy.
Janusszr - 2016-11-23, 08:17
| McGali napisał/a: | | Janusszr napisał/a: | | Ile waży? |
23,5 kg (wg dokumentacji) i nie wiem czy pusty czy gotowy do pracy - dla mnie mógłby być lżejszy. |
To tak jak z akumulatorem ołowiowym. Czym więcej waży, tym lepszy. Lekki agregat mógłby "chodzić".
Bronek - 2016-11-23, 09:51
| Janusszr napisał/a: | | Lekki agregat mógłby "chodzić". |
My musimy pamietać przynajmniej niektórzy o DMC i zajmowanym miejscu .
Nic nie chodzi 13 kg .
Znajomy znajomego kupił ostatnio jakiś ok 4,5 kw na Allegro z rozrusznikiem za ok 1200zł . . Rozpadło się kółko rozruchowe , bo po miesiącu przestał już odpalać z rozrusznika . Co prawda wymienili na gwarancji ale ???? Gwarancji ,że pochodzi długo nie ma .
Jestem zdania ,że oszczędnych i ubogich nie stać na lipę .
Czyli albo Honda , albo to co poleca ktoś kto używa inna markę i jest zadowolony np . (MAWI).
Eksperymenty mogą kosztować .
Druga spraw ile pali ?? Nie chodzi o oszczędność ale o wygodę .
Trzecia dane o głośności , można pominąć , bo to lipa totalna
Janusszr - 2016-11-23, 10:01
| Bronek napisał/a: | | Janusszr napisał/a: | | Lekki agregat mógłby "chodzić". |
Nic nie chodzi 13 kg . |
A przypadkiem nie połamałeś mu nóżek?
Czyli konkretnie co? Yamaha, czy Honda?
MAWI - 2016-11-23, 10:16
| Janusszr napisał/a: | | Yamaha, czy Honda? |
Mam zbędny agregacik Yamaha ,coś chyba ok 800w. dwutakt . Sprawny.Mogę sprzedać ,ale nie poleca. Co tych wcześniej opisywanych. No cóż byłem świadkiem ,jak obok naszego ( pracował pod potrzeby czajnika) pracowała dużo cichsza Honda. Ale co do awaryjności IMPAXa to powiem ,że są bezawaryjne. A pracują w zasadzie codziennie .Krócej lub dłużej. Nie wiem ile pala .Bo tu nie o to chodzi.
Bronek - 2016-11-23, 10:19
Zgadnij ?
Honda eu10i 13kg na pusto
23 kg tyle co 2 kw Honda eu20i . Podają na pusto czyli kilka litrów paliwa plus olej
Na baku mojej małej Eu10i 2 litry z hakiem z ??? 4 godziny mi pyrkała aż mnie znudziło i wyłączyłem
Ile pali to w sensie jak długo pracuje .
To benzyna , czyli trzecie czasem medium na pokładzie . Ale dla upartych jest kit na gaz.
tom-cio - 2016-11-23, 12:09
moj impax na pelnym baku 3,0 litra chodzi pod obciazeniem klimy 1000W 4-do 5 godzin.Non stop,pracuje wtedy na wyzszych ale nie calkiem wysokich obrotach
krzlac - 2016-11-23, 12:19
W małych i średnich agregatach spalinowych przyjmuje się normę: 0,7-1 ltr. / 1 kWh.
Swoją drogą to najdrożej wytworzony prąd elektryczny.
McGali - 2016-11-23, 17:20
| Janusszr napisał/a: | | McGali napisał/a: | | Janusszr napisał/a: | | Ile waży? |
23,5 kg (wg dokumentacji) i nie wiem czy pusty czy gotowy do pracy - dla mnie mógłby być lżejszy. |
To tak jak z akumulatorem ołowiowym. Czym więcej waży, tym lepszy. Lekki agregat mógłby "chodzić". |
Filmik z pracy Zipper ZI-STE2000IV z ekspresem do kawy - obciążenie ok 1300W
https://www.youtube.com/watch?v=xteV71HfshA
Darek Szczecin - 2016-11-23, 18:09
tu jakiś teścik https://www.youtube.com/watch?v=7S3TyBQ9BuI
Bronek - 2016-11-23, 18:24
W testach trzeba pamiętać o jak gdyby nieliniowym odbiorze. Także w pewnym zwkresie 10 db różnicy to dużo
Jedrn z przykładów
Wymądrzwjąc się cudzą mądrością, to oznacza że 2 razy większe natężenie dźwięku wcale nie jest przez nas odbierane jako 2 razy głośniejszy dźwięk. Ucho dokonuje silnego "spłaszczenia" odczuwania głośności - dźwięk, który odczuwamy jako kilka razy głośniejszy od początkowego, ma w rzeczywistości energię dziesiątki, a nawet setki razy większą.
Ps. Reklama Zeusa... spaliny sobie rurą odprowadzili Cwaniaczki
Obudowany, wielk, drogi.
Tylko dlaczego gliniarze badają głośność motocykli przy rurach wydechowych?
Bez sensu
Jakbym wsadził Hondę lub Yamahę do kartonu i dał im rury to....
Darek Szczecin - 2016-11-23, 18:33
Oraz dźwięki dzielimy na przyjemne i wkur....
toscaner - 2016-11-23, 18:38
| krzlac napisał/a: | W małych i średnich agregatach spalinowych przyjmuje się normę: 0,7-1 ltr. / 1 kWh.
Swoją drogą to najdrożej wytworzony prąd elektryczny. |
E, chyba drożej wychodzi ładowanie silnikiem. Przynajmniej u mnie. Niewiele, ale trochę więcej. Chyba, że wliczymy zakup agregatu, a silnik przecież już mamy, to wtedy fakt, prąd z agregatu wypada najdrożej.
Komplecik - 2016-11-23, 18:44
http://allegro.pl/impax-g...6528776139.html
Ja mam bodaj 3 sezon sprawny cichy wiem że MAWI też takiego uzywa, no i ta cena i waga, polecam.
http://allegro.pl/impax-a...6604499296.html
Mozna i takiego BYKA
http://allegro.pl/agregat...6528759584.html
toscaner - 2016-11-23, 18:58
| Komplecik napisał/a: | http://allegro.pl/impax-generator-agregat-inwertorowy-800i-780w-i6528776139.html
Ja mam bodaj 3 sezon sprawny cichy wiem że MAWI też takiego uzywa, no i ta cena i waga, polecam.
http://allegro.pl/impax-a...6604499296.html
Mozna i takiego BYKA |
349,00 zł
Jak? Ku..wa jak? W UK ten sam ale refurbished kosztuje 120£ czyli ok. 600zł.
http://www.ebay.co.uk/itm...BUAAOSwcUBYHGW-
Na allegro sprzedają ściągane z UK (angielskie gniazdo). Dokładają? Czy wypadły z ciężarówki?
To samo z mocniejszym modelem, który mi Tomcio podsyłał. W Polsce 750zł jak pamiętam, tu 260£ - 390£ w zależności od sklepu.
toscaner - 2016-11-23, 19:00
A tu 1200W:
http://www.ebay.co.uk/itm...mwAAOSwMmBVvnpZ
Czyli jak to możliwe, że w PL większy kosztuje 500zł
Edit: 500zł - licytacja. Ufff. wku.. zmalało
Komplecik - 2016-11-23, 19:04
Ja kupiłem na allegro drozej bo jak pamiętam 400stowy z przerobiona wtyczką, MAWI chyba podobnie i tyle, furczy w zimie na nartach az miło
Mowcie co chcecie ale 350 złotymi to chyba można ryzykować
toscaner - 2016-11-23, 19:15
Ehh ślepy człowiek. Te na allegro to używane. Ale nowy 399zł. Z wysyłką + 17zł + ok 20£ do UK po kursie hmmm, ok 105£ wyjdzie.
Dopłacam 15£ i mam na miejscu z tutejszą gwarancją.
Tylko te 700W... ciut mało
Na ładowarkę jedynie. Większy 1200W to już min 260£ - cena ponad 2x więcej i dupa.
Z drugiej strony. Ktoś ma tego małego Impaxa? Ile to popracuje na pełnym baczku pod obciążeniem ok. 50%? I czy przy ok. 50% nie będzie już na wyższych obrotach pracował?
Kurde może kliknę i bym miał do tych 400Ah
Zimę 30-lecia zapowiadają, to miałbym w razie wielkiego W jakąś alternatywę
Komplecik - 2016-11-23, 19:21
To są najprawdopodobniej pomarketowe powystawowe, ja miałem z opakowaniem
toscaner - 2016-11-23, 19:25
Jedynie to kolejne paliwo mnie zniechęca. Trzeba będzie benzynkę gdzieś wozić, przelewać.
Pomijam hałas, bo jak zimno i trzeba prunda, to olewka.
Ale interesuje mnie to, jak ze smrodkiem? Jak taki agregat popracuje, to przecież go później wrzucam do kamperka. Może trochę walić przepaloną i nieprzepaloną benzyną? Jak to jest z takim Impaxem?
Bronek - 2016-11-23, 19:34
W Hondzie...
A inne pewnie też.
Nic nie waniajet . No wiadomo jak ciepy to wydziela zapaszek ciepłego . . . przedmiotu.
Ja swoją trzymam w domu w torbie podróżnej
szczelna, zamykasz odpowietrznik, możesz wsadzić korek w tłumik.
To nie motorower, czy tania kosiarka.
tom-cio - 2016-11-23, 19:46
Tak jak pisalem,nic nie smierdza.Ten zipper to to samo co impax,nazwa inna ,bebechy patrzylem po yutubie,te same.I ja mam ta glosnosc co na filmie jak non stop klime zasila.Ja bede polecal
toscaner - 2016-11-23, 19:48
Honda to wysoka półka i kupię do Z2. Teraz na szybko, na testy, na w razie W, na może nigdy nie użyję brałbym takiego Impaxa 700W. Do ładowarki 40A starczy. Wychodzi ok. 500W, więc no więcej niż 50%.
W sumie poza ładowarką, to do niczego nieprzydatny taki mały 700W. Ekspresu, gdybym kupił nie ruszy, klimy nie ruszy. Dobra olewam. Popyrkam se silnikiem.
Poszukam większego. Takie 1500W min. ma sens. Np. bo kupię wtedy jeszcze ekspres do kawy.
Znudziło mi się kręcić korbką przez 2 lata.
Komplecik - 2016-11-23, 19:49
Impaksika w garage woze jest ok bezzapachowo
Janusszr - 2016-11-23, 20:45
A może ogniwo paliwowe EFOY na metanol?
Wg mnie ma istotną wadę-cena. Reszta chyba oki.
McGali - 2016-11-23, 20:58
| tom-cio napisał/a: | | Tak jak pisalem,nic nie smierdza.Ten zipper to to samo co impax,nazwa inna ,bebechy patrzylem po yutubie,te same.I ja mam ta glosnosc co na filmie jak non stop klime zasila.Ja bede polecal |
Impax nie pochodzi z tej samej chińskiej fabryki, co Zipper - środki w inverterach wyglądają podobnie. Zipper to linia: Swiss Kraft, Black&Decker, Villiers, Powermate, Stanley ...
toscaner - 2016-11-24, 01:27
| Janusszr napisał/a: | A może ogniwo paliwowe EFOY na metanol?
Wg mnie ma istotną wadę-cena. Reszta chyba oki. |
Jeszcze cena paliwa do tego też nie oki
Rambler - 2016-11-24, 21:07
To się nazywa hipsterka... Wywalić 12 tysięcy żeby uzyskać 65Wh
toscaner - 2016-11-24, 21:18
Ja odpuściłem tego Impax'a 700W za tutejsze 120£. Używany, naprawiany i sprzedawany bez gwarancji.
Ten sam co z linka allegro za 349zł.
Szukam dalej. Ale bez ciśnienia. Najwyżej z Polski ściągnę, jak tutaj nie trafi się nic ciekawego min. 1500W, 4 suw w normalnej cenie.
Najlepiej odpalany na pilota
|
|