Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Portugalia - Info dla wybierających się do Lizbony!

@ndrzej - 2016-11-18, 14:39
Temat postu: Info dla wybierających się do Lizbony!
Niestety nie ma już wspaniałej miejscówki w dzielnicy Belem przy moście "25.Kwietnia" nad Tagiem w Lizbonie. Staliśmy tam trzy lata temu w towarzystwie kilkudziesięciu kamperów z całej Europy, a nawet świata! Teraz nie stoi tam ani jeden kamper... :evil:

Podczas ostatniej naszej wyprawy do tego pięknego miasta w październiku br., jechaliśmy w to znane nam miejsce z nieukrywaną radością. Dojeżdżając zorientowaliśmy się jednak, że chyba nici z naszego postoju. Po minucie od zatrzymania się tam, zjawił się policjant na motocyklu, który grzecznie, acz stanowczo nakazał nam odjechać. Tak więc, po przeprogramowaniu nawigacji, opuściliśmy Lizbonę, którą zwiedziliśmy dość dokładnie przed trzema laty.

zbyszekwoj - 2016-11-18, 15:10

A mnie się wydawało ,że ja tam stałem, nawet miejscowe siniaki pomagali każdemu w parkowaniu :roll:

Fakt że tylko w dzień.

Pawcio - 2016-11-19, 14:59

Szkoda. Fajne to miejsce na eskapady po Lizbonie było :-/
MILUŚ - 2016-11-19, 15:04

Pawcio napisał/a:
Szkoda. Fajne to miejsce na eskapady po Lizbonie było :-/

No to chociaż jakieś fotki zapodajcie............żebyśmy wiedzieli co stracilim :mrgreen:

@ndrzej - 2016-11-19, 22:40

Mówisz i masz... :ok

Nie są to może zdjęcia obrazujące ilość stojących tam kamperów (było ich tam wówczas ok. trzydziestu), ale pokazują Belem, nad rzeką Tag, skąd można było wyruszać na zwiedzanie Lizbony.

zbyszekwoj - 2016-11-20, 13:14

Dokładnie w tym miejscu staliśmy w niedzielę 25 .09 2016. JanP koło nas, parkowanie za freeko. Może za 2 tygodnie policjant miał gorszy dzień? :roll:
@ndrzej - 2016-11-20, 16:27

Byliśmy tam 8. października. W odróżnieniu od pobytu sprzed trzech lat, gdzie ruch kamperów w tym miejscu był duży, a stało ich ok. trzydziestu tylko przy dworcu przeprawy promowej, zaś w innych miejscach nad rzeką jeszcze kilkanaście - tym razem nie było ani jednego. Ustawione też były znaki zakazu postoju kamperów. Kręciło się tam sporo policji - patrole piesze i zmotoryzowane! :shock:
Była to wprawdzie sobota i nie wykluczone, że szykowano tam jakąś większą imprezę, ale samochody osobowe normalnie parkowały. Zakaz dotyczył wyłącznie kamperów!

MILUŚ - 2017-08-15, 09:39

Jeśli jest to ta sama miejscówka o której piszecie ; to sądząc po wpisach na Campercontact jest......dalej aktualna :bigok :

https://www.campercontact...g-de-belem.aspx

Roberto - 2017-08-15, 09:55

MILUŚ napisał/a:
Jeśli jest to ta sama miejscówka o której piszecie ; to sądząc po wpisach na Campercontact jest......dalej aktualna :bigok :

Poczytaj komentarze. Ostatnie wpisy mówią, że nie ma tam już parkingu :gwm

Tak czy inaczej - parkowanie w Lizbonie kamperem to duży problem. Nawet jak znajdziesz miejsce to strach przed włamaniem. Można zapomnieć o parkingu strzeżonym. Wszędzie tabliczka z zakazem wjazdu kamperom.
W moim odczuciu to najmniej przyjazne kamperowiczom miasto Portugalii :evil:

MILUŚ - 2017-08-15, 11:24

Roberto napisał/a:
.......................

Poczytaj komentarze. Ostatnie wpisy mówią, że nie ma tam już parkingu :gwm

Tak czy inaczej - parkowanie w Lizbonie kamperem to duży problem. Nawet jak znajdziesz miejsce to strach przed włamaniem. Można zapomnieć o parkingu strzeżonym. Wszędzie tabliczka z zakazem wjazdu kamperom.
W moim odczuciu to najmniej przyjazne kamperowiczom miasto Portugalii :evil:

No fakt..............doczytałem :-/ a juz myslałem o postoju tam podczas nastepnego urlopu :chytry

salut - 2017-08-31, 21:19

MILUŚ napisał/a:

01.08.2017 była jak najbardziej aktualna
:spoko :spoko

Pawcio - 2017-09-01, 09:14

Roberto napisał/a:
W moim odczuciu to najmniej przyjazne kamperowiczom miasto Portugalii

Niestety w ostatnim czasie najbardziej popularne turystycznie miasta na południu europy (Lizbona, Barcelona, Madryt, Rzym, Wenecja) przeżywają oblężenie turystów.
Niestety budzi to coraz większy sprzeciw wśród mieszkańców, a władze kombinują jak zachować dotychczasowe wpływy z tyrystyki i jednocześnie zmniejszyć uciążliwości wywołane ruchem turystycznym.

koko - 2017-09-03, 21:25

Jesteś my w trzy campery w drodze do Lizbony obecnie między Bragą A Porto na campingu Orbitur W Rio Alto
Jak to jest z miejscówką w Lizbonie????

MILUŚ - 2017-09-03, 21:32

koko napisał/a:
.................

Sprawdż .........a potem napisz .........przyda mi sie za rok :-P

zbyszekwoj - 2017-09-04, 15:42

Oczywiście działają samozwańczy ustawiacze, można ich zignorować, ale mając nowe Carthago 1 euro można odpalić. :chacha2
drwoy - 2017-09-04, 16:27

Stałem tam w końcówce marca tego roku. Miejsce niezbyt przyjazne. Plus, to łatwość dostania się do stacji metra. Po całym dniu zwiedzania wieczorem wyniosłem się.
Potwierdzam, że w ok. Lizbony z miejscówką bieda.

Pozdrawiam
Woytek

Stanek - 2017-09-06, 12:12

Staliśmy tam cały dzień na początku lipca 2016 roku. Znaki zakazu faktycznie były, ale stało kilka kamperów więc i my też stanęliśmy. Na wszelki wypadek wieczorem zmyliśmy się. Nam Lizbona nie przypadła do gustu więc nie wiem czy kiedyś jeszcze skorzystalibyśmy z tego miejsca.
koko - 2017-09-13, 09:16

MILUŚ napisał/a:
koko napisał/a:
.................

Sprawdż .........a potem napisz .........przyda mi sie za rok :-P

Byliśmy w trzy campery powiem jak było
Staneliśmy na campingu Orbitur CAPARICA.
Autobusem pojechaliśmy do Lizbony
Metrem do centrum
Autobusami City Tour z Polskim nagraniem w słuchawkach możliwością wsiadania i wysiadania
wieczorem autobus do Caparicy.
Obecnie LAGOS
P.S.
Brak camperów w Lizbonie