Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Norwegia rowerowo... ciche plany na 2017

darboch - 2016-11-18, 18:20
Temat postu: Norwegia rowerowo... ciche plany na 2017
Coraz bardziej tęskni się nam za miejscami które kochamy ale też świta myśl, że można miejsca które doskonale znamy objechać rowerem co kiedyś nie było możliwe ze względu na brak kondycji i treningu oraz dzieciaki. Teraz sytuacja się zmieniła i zmienia cały czas na korzyść takich wlasnie wyzwań :-P
Jest jeszcze troche czasu dlatego chciałem zapytać czy moze ktoś z Was pojeździł tam porządnie na rowerze i cos poleci, zasugeruje, podpowie :kwiatki:

Mi na pierwszy rzut odrazu przed oczami ukazały się trzy miejsca gdzie chciałbym się sprawdzić
Pierwszy to wyjazd z Geiranger na Dalsnibbe . Bardzo ciekawy można powiedzieć ciągły podjazd z kilkoma wyplaszceniami na złapanie oddechu. Trasa długości ok 23 km. Plusy to brak opłaty za wjazd na Dalsnibba i wiatr we włosach w drodze powrotnej plus najsmaczniejsze piwko pod kamperem :haha:

Różnica wzniesień też fajna

To druga cześć tej trasy . 5kilometrowy podjazd ale widoki cudowne !

Następne miejsce to sławna to sławna Droga Trolli
Odcinek krótszy i mniej wymagający ( to pewnie się okaże)

Trzeci podjazd bo chyba tak trzeba to nazwać to serpentyna Lysebotn
Swego czasu w połowie tej serpentyny kamperem nocowaliśmy.... teraz chyba chciałbym zjechać kamperem wjechać rowerem i zjechać do Lysefjord.

Taki plan...taka sytuacja .... zobaczymy co wyjdzie ale jest jeszcze sporo czasu nad dopieszczeniem kondycji i poukładaniem sobie wszystkiego fajnie w głowie bo to conajmniej 50% sukcesu. Na razie zima na mocny trening i na wiosnę pewnie bedziemy mądrzejsi :spoko

Zachęcam do podłączenia się do dyskusji

Ps
Kolejna miejscówka mi się przypomniała a nawet dwie :shock:
Góry Jonunheimen i Juvasshytta :bylo
:przestan2

krzysztofCz - 2016-11-20, 17:18

Kamperem nocowaliście w połowie serpentyny, a rowerem chcesz w te i nazad :?: :shock: :szeroki_usmiech Chyba, że gdzieś tam dorszyka chwycicie na uzupełnienie energii :szeroki_usmiech
Wieluniak_1 - 2016-11-20, 17:26

kusisz obrazkami kusisz....
Taka wyprawa rowerowo - kamperowa to marzenie.

Istvan - 2016-11-20, 17:42

Ja tam jeszcze nie byłem. Ale bardzo chętnie pojechałbym w takie coś :mrgreen:
vwyogi - 2016-11-20, 19:15

Darboch jak dasz rady wjechać na Dalnibe to flaszke stawiam i to nie wirtualną. Jak jak moim T4 wjeżdżałem to ogrzewanie włączone na maksa i szyby otwarte i po wjechaniu jeszcze z 10 minut dochodził do siebie na wolnych a Ty chłopie chcesz rowerem??? Od bramki na Dalnibę będziesz miał problem bo szutr i wąsko i słabo się minąc z tymi co z góry jadą, a do tego duża różnica temperatur między Gerianger a Dalsniba, ale jak coś to powodzenia
Ela i Andrzej - 2016-11-20, 22:54

Piękne trasy ,bym pojechał . :spoko
bond - 2016-11-20, 23:09

witam ja stawiam drugą flaszkę .Nie przesadzajmy górka jak górka .Pewnie że szuter ale nie tak wąsko żeby rower się nie minął .Jesli jest kondycja ,trzymam kciuki za marzenia !!!!!!!! Powodzenia.
darboch - 2016-11-21, 12:47

A dzięki za miłe słowa.
Co do Dalsnibba to nie jest tak wąsko. Kilka razy byłem kamperem i swobodnie się mijałem.
Mamy całą zimę i wiosnę na przygotowania się odpowiednio do tego co planujemy i juzż mocno trenujemy :bigok

krzysztofCz, dorsze a i owszem ale pózniej i na północy
bond, vwyogi, trzymam za słowo :) jak nie dam rady stawiam Wam :spoko

pagand - 2016-12-16, 22:58

Darbochu, a kiedyż to planujecie wyjazd do Norwegii?

My mamy urlop w sierpniu i rozważamy dwa kierunki: właśnie Skandynawię, bądź GB...choć w pomysłach i Hiszpania, i Turcja, i Grecja...ale raczej z huskym coś na północy :)

andi at - 2016-12-16, 23:13

pagand napisał/a:
Darbochu, a kiedyż to planujecie wyjazd do Norwegii?

My mamy urlop w sierpniu i rozważamy dwa kierunki: właśnie Skandynawię, bądź GB...choć w pomysłach i Hiszpania, i Turcja, i Grecja...ale raczej z huskym coś na północy :)

Widzę kierunki to urlopik jakieś 2 miechy :haha:
My też ten termin (około ) i kierunki raczej daleko ,a gdzie to sami nie wiemy .Jak zawsze :haha: :spoko

darboch - 2016-12-18, 13:09

To na razie plany ale jesli już to lipiec.
MILUŚ - 2016-12-18, 20:09

darboch napisał/a:

Tradycyjnie..........promami ? :wyszczerzony:

darboch - 2016-12-19, 13:36

Możliwości jest sporo. To najmniejszy problem.
pagand - 2016-12-19, 15:29

darboch napisał/a:

Szkoda, że się nie zgramy...ale jak się zdecydujemy na Nowrway to będę Was atakował o porady...Tuskera nie mam, ale coś innego wymyślić można ;)

darboch - 2016-12-20, 14:48

Nie ma sprawy :ok
brams - 2016-12-20, 16:39

No no.

Ciekawe plany. Będę kibicował. Jak jeszcze dorzucisz Ausjorvegen to nawet hohoho!!!

Powodzenia! :spoko

darboch - 2016-12-21, 15:46

brams, dzięki za podpowiedż ! Elegancka miejscówka choć jak oglądałem to w niektórych momentach hardcore'owa :shock:
brams - 2016-12-21, 16:29

Dałem radę alkową, poradzisz sobie na rowerze (albo obok :mrgreen: ). To znaczy, na jednym podjeździe miałem skręcić w prawo, a skręciłem w lewo. By skręcić w prawo musiałbym mieć kampera przegubowego. Ale nie zabłądziłem, nie wiedzieć czemu. :shock:

Trasa jest długa, niezwykły, drążony w skale tunel. I takie tam zwykłe, norweskie widoki. :ok

darboch - 2016-12-21, 16:48

Jak tam trafiłeś ? Jechałeś na Drogę Atlantycką ?
vwyogi - 2016-12-21, 22:46

brams napisał/a:
Dałem radę alkową,

A wysoka ta Twoja alkowa? Moja blaszanka ma 3metry.
Trasa fajna, jeździłem juz po podobnych ale bez tuneli. Ja jadę 12 lipca, kurcze już się nie mogę doczekać.

brams - 2016-12-22, 09:59

darboch napisał/a:
Jak tam trafiłeś ? Jechałeś na Drogę Atlantycką ?

Tak jest. Taką szutrówkę sobie moja BoRa wynalazła, opłata (w 2010r.) 100 noków.

Po wspinaczce zaliczyliśmy dłuuuugo ciągnący się księżycowy krajobraz, by na koniec

podziwiać spektakularnie piękny zjazd. Gdzieś tak w środku drogi pamiętam jakiś suchy zalew. :shock:

Przed wjazdem jest punkt opłat, zrobiliśmy tam plan - jechać czy nie - gdy po kilkunastu

minutach zjechał - z oddali już śmierdzący - kamper na holenderskich blachach.

Konkretnie to śmierdziały klocki hamulcowe. Holender pytał o najbliższą stację benzynową, ale

nie usłyszał pocieszających wieści.

vwyogi - Alkowa była nie niska, bo 3,3m w najwyższym punkcie. :spoko

andrzej627 - 2016-12-22, 11:20

brams napisał/a:
Ausjorvegen

Gdzie jest ta droga? Nie mogę jej znaleźć.

Już znalazłem: Aursjøvegen mountain road.

brams - 2016-12-22, 22:11

Ten norweski jeszcze mi nie leży. ;)

Aursjøvegen winno być.

Na tym nagraniu od 5:50 zaczyna się wjazd do tunelu. Pisałem, że jest %$@#(sty?

vwyogi - 2016-12-22, 23:29

I mówisz że zmiescileś się alkowa 3,3m??
Na filmie ten tunel na taki wysoki nie wygląda. Bardzo ładna droga, już ją sobie zapisałem do "must see" na 2017.

brams - 2016-12-23, 09:20

vwyogi napisał/a:
I mówisz że zmiescileś się alkowa 3,3m??

A kolega niewierzący... ;)

No dobra.

Od 3:11 na moim filmie jadę moim kamperem przez Aursjøvegen, w tym rzeczonym tunelem.

Owszem, było to niezwykłe przeżycie.

Ale ta droga jakoś mało uczęszczana, a i ja się wtedy znacznie mniej bałem. :mrgreen:

darboch - 2016-12-25, 09:34

brams, Ola Cię podszkoli jak chcesz w norweskim :bigok

Co do trasy to ujęta w planach

andrzej627 - 2016-12-26, 16:09

Też wstawiłem tę trasę do mojego planu na 2017: Aursjovegen. Zaznaczyłem na niej m. in. punkty postojowe. Trasa jest gotowa do wstawienie do nawigacji GPS.
gregu - 2017-02-07, 22:34

a mialo byc rowerowo.. darboch, trzymam kciuki!
my startujemy dopiero 11.08, trzy tygodnie.
andrzej627 ladnie opracowal mapke, podgladam u niego co by sie troche zainspirowac..
Pawel, tez masz mapke?

vwyogi - 2017-02-07, 23:11

gregu napisał/a:
a mialo byc rowerowo.. darboch, trzymam kciuki!
my startujemy dopiero 11.08, trzy tygodnie.
andrzej627 ladnie opracowal mapke, podgladam u niego co by sie troche zainspirowac..
Pawel, tez masz mapke?

Na razie śledzę forum i jak jest omawiane jakieś fajne miejsce to sobie zapisuję w Google map. Patrzę też za miejscami atrakcyjnymi wędkarsko. Prawdopodobnie pojadę przez Litwę Finlandia Norwegia Szwecja. Tobie z Berlina polecam przez Danię.

darboch - 2017-04-12, 11:33

Na razie wszystko układa się w ten sposób, że chyba przesuniemy ten wyjazd na 2018...życie :-/

Będzie więcej czasu na trening i dopracowanie planu....

krzysztofCz - 2017-04-12, 13:10

Tak to już jest Darku, że życie pisze nam scenariusze na które nie mamy wpływu :spoko
vwyogi - 2017-04-12, 14:13

moja oferta flaszka za wjazd na Dalnibe aktualna nawet i w 2018 roku. Trenuj trenuj
darboch - 2017-04-12, 14:32

Zakłady pozostają bez zmian :spoko

Bardziej jak samej Dalsnibby obawiam się podjazdu od Geiranger pod Dalsnibbę :)

martini44 - 2017-04-12, 17:18

to kiedy z Damianem możemy wpaść do Ciebie na wieś potrenować ewentualnie pokibicować w treningu ?? :-P
darboch - 2017-04-13, 11:48

Damian już był ino Ty się obijasz :)
Bodek_ZG - 2017-04-21, 14:01

Poczytałem i teraz mam problem... zastanawiam się teraz jak mam jeszcze i gdzie spakować rower. Podjazdy kuszące Geiranger - Dalsnibbę , droga Trolli.
krzlac - 2017-04-21, 14:18

Bodek_ZG napisał/a:
zastanawiam się teraz jak mam jeszcze i gdzie spakować rower.

A jak jeszcze i gdzie mamy Ci pomóc? :lol:

Bodek_ZG - 2017-04-21, 14:38

Wybieram się osobówką z boksem i rower będzie już ciężko upchać. Krzlac jak lubisz spacer farmera to w lipcu możesz mi pomóc nosić bagaże z trzeciego piętra :lol:
darboch - 2017-04-25, 12:01

Bodek_ZG, to spokojnie obok boksu znajdzie się miejsce na jeden rower
Bodek_ZG - 2017-04-26, 08:23

darboch napisał/a:
Bodek_ZG, to spokojnie obok boksu znajdzie się miejsce na jeden rower

Po odpięciu kół to rower jestem wstanie upchnąć w aucie ale bardziej obawiam się, że braknie mi czasu na rower. Plan wyjazdu dość napięty choć wciąż nie finalny.

darboch - 2017-04-27, 22:42

Zawsze chwila czasu się znajdzie :ok
Bodek_ZG - 2017-05-24, 13:49

Może pytanie niezwiązane z rowerem ale w tematyce sportowej. Czy w lipcu jest jeszcze szansa na jakiś freeride? Wiem, że jest sommer ski center w okolicach Strynu http://strynsommerski.com/ ale może gdzieś jeszcze można z podejściem pośmigać. Ktoś może w lipcu próbował takich przyjemności... :spoko