Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Inne imprezy - już za nami - Bitwa pod Grunwaldem - inscenizacja, 12 lipca

JaWa - 2008-06-24, 11:46
Temat postu: Bitwa pod Grunwaldem - inscenizacja, 12 lipca
Więcej informacji można znaleźć TUTAJ
Warto pojechać, w inscenizacji weźmie udział ok. 1500 rycerzy. Wybiera się spora grupa z www.forum.karawaning.pl , może dołączymy ?
Lista:

1 JaWa
2 maga
3 kiszon
4 Tadeusz
5 Aulos
6 Andrzej
7 paf
8 leszek
9 baja02

Tadeusz - 2008-06-24, 16:29

Wprawdzie w tym czasie żeglujemy, ale przecież kampera też będziemy mieć na Mazurach. Korci mnie, żeby być z Wami. Oj, jak bardzo korci!
Oj, chyba będę! :-D

prezesuu - 2008-06-24, 18:41

Nas też korci, ale w tym czasie będziemy bawić rodzinkę z wysp. Chętnie jednak pooglądamy relację z tegorocznej inscenizacji. :lol:
JaWa, jedźcie i zdobywajcie Grunwald! :spoko

Aulos - 2008-06-24, 21:35

Może my się wybierzemy z dzieciakami :spoko
JaWa - 2008-06-25, 10:15

Do 29 czerwca można zarezerwować miejsce w Stębarku ( 500 m do miejsca bitwy ). Jest to prywatna łąka. Jest woda i ewentualnie prąd.
STRUSIE - 2008-06-25, 12:51

To ja poproszę , ale jak rezerwować . JaWa podaj proszę jakiś namiar . :idea
JaWa - 2008-06-25, 16:28

andrzej napisał/a:
JaWa podaj proszę jakiś namiar

Rezerwacja jest u mnie. Możesz uważać, że masz miejsce zarezerwowane. :ok

Tadeusz - 2008-06-25, 16:33

Czy my, Jacku, też możemy prosić o rezerwację? Bardzo prosimy. :-D
STRUSIE - 2008-06-26, 07:49

Wielkie dzięki Jacku . Myślę że warto tam być wcześniej - np. piątek .
JaWa - 2008-06-26, 15:01

My będziemy w czwartek wieczorem, albo w piątek. Rozumiem Tadeusz, że przyjeżdżacie na 100% ?
Tadeusz - 2008-06-26, 15:08

JaWa napisał/a:
My będziemy w czwartek wieczorem, albo w piątek. Rozumiem Tadeusz, że przyjeżdżacie na 100% ?

Tak, Jacku. Chcemy z Wami i innymy karawaningowymi łazęgami spedzić ten weekend pod Grunwaldem. Poza tym mamy blisko, z Mazur na... Mazury. :-D

paf - 2008-06-26, 15:15

my się też przyturlamy ale raczej w sobotę koło południa i kombiwozem - kamperek będzie się bujał po południu europy wtedy :)

Nasz Misiek jak zobaczy tylu rycerzy to chyba pęknie ze szczęścia :)

ale zdzwonimy się mam nadzieję
pozdrowienia
Paweł

maga - 2008-06-26, 19:44

Potwierdzam,my też przyjedziemy,ale dopiero w piątek wieczorkiem :spoko
JaWa - 2008-07-02, 13:32

Miejsce spotkania. Stębark 7. ( Sołtys )
Aulos - 2008-07-03, 10:48

Ja też potwierdzam. Przyjedziemy, ale jeszcze nie wiem w jakim składzie i dokładnie kiedy - chyba w piątek wieczorem. Pozdrawiam :spoko
leszek - 2008-07-04, 09:58

My też przyjedziemy . Narazie szukamy nagich mieczy ale na Jezioraku łatwiej o nagie kobiety
JaWa - 2008-07-04, 10:19

Zmieniamy trochę plany, w czwartek jedziemy do Leszka nad Jeziorak, a w Stębarku będziemy w piątek wieczorem.
eeik - 2008-07-04, 10:23

JaWa napisał/a:
Zmieniamy trochę plany, w czwartek jedziemy do Leszka nad Jeziorak, a w Stębarku będziemy w piątek wieczore

Jacku czyżby tekst Leszka wpłynął na zmiane planów ?? co Wandzia na to :bajer :bajer

Tadeusz - 2008-07-04, 10:51

JaWa napisał/a:
Zmieniamy trochę plany, w czwartek jedziemy do Leszka nad Jeziorak, a w Stębarku będziemy w piątek wieczorem.

No to proszę, Leszku, o kordynaty. W tej sytuacji zabieram wędki i w czwartek hajda nad jeziorak! :-D

ARCADARKA - 2008-07-04, 12:00
Temat postu: ARCADARKA
witajcie :ok
Tadziu powodzenia , życzę relaksu podczas łowienia
pozdrawiam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tolo-Digli - 2008-07-04, 17:55

ARCADARKA napisał/a:
Tadziu powodzenia , życzę relaksu podczas łowienia
Tadeusz ARKADARKA chyba cię wyzywa pamiętaj o Pajęcznie nim podniesiesz rękawicę bo pojedzie na jeziorak i wyrwie znowu jedyną sztukę :haha: :haha:
JaWa - 2008-07-05, 09:28

eeik napisał/a:
acku czyżby tekst Leszka wpłynął na zmiane planów ??

W każdym razie "oficjalnie" jedziemy na ryby ... :-P

Tadeusz - 2008-07-05, 09:36

JaWa napisał/a:
W każdym razie "oficjalnie" jedziemy na ryby ...

Jasne, że my też chcemy całkiem "oficjalnie". :-D

maga - 2008-07-05, 12:28

JaWa napisał/a:
W każdym razie "oficjalnie" jedziemy na ryby ...

Nie zjedzcie wszystkiego,przywieźcie choć trochę na piątkowy wieczór ;)

baja02 - 2008-07-06, 15:03

Jedziemy :kamp :pifko :ryba: :kon: :floret:
Pozdrawiamy i do zobaczenia BaJa

BiG Team - 2008-07-06, 15:47

Życzymy smacznego :ok
Tadeusz - 2008-07-06, 21:41

baja02 napisał/a:
Jedziemy

Cieszymy się, Jacku!!! :-D

leszek - 2008-07-07, 08:39

My stoimy w porcie żeglarskim Omega w Iławie na ulicy Sienkiewicza droga Olsztyn Grudziądz . Spotkanie proponuję na kempingu Leśnym w Iławie ul Sienkiewicza 9 koszt 40 zł 2 osoby ,camper i prąd . W porcie nie ma miejsca na więcej camperów. Ponton na wodzie . Do zobaczenia :spoko
prezesuu - 2008-07-07, 08:57

Jak będziecie na kempingu Leśnym w Iławie to zorientujcie się jak wygląda możliwość zarezerwowania miejsca na dwa, trzy kampery w terminie 8-10.08.2008. W tym czasie jest Złota Tarka i sie tam wybieramy.
baja02 - 2008-07-07, 16:07

Witaj Leszku! Czy to jest ostateczne miejsce spotkania? Kemping bardzo mało atrakcyjny (przynajmniej taki był do niedawna). Czy nie ma jakiegoś miejsca nad Jeziorakiem, np gdzieś w okolicy Siemian - byle by nad jeziorem. Może jakieś pole biwakowe lub gospodarstwo agroturystyczne. Jesteś na miejscu - popszperaj może coś znajdziesz. Pozdrawiam BaJa :czesc

Przed chwilą rozmawiałem z Panem Sołtysem Siemian. W Siemianach jest pole biwakowe, czynne i podobno ma podstawowe media. Nie ma tam telefonu. Są za wsią (zaraz za wsią) tablice informacyjne. Może tam się spotkamy?

tatkog - 2008-07-07, 20:28

Czyżby była szansa,że dojedziemy do Siemian(camper do odbioru w piątek?).Pozdrowienia.
JaWa - 2008-07-08, 10:18

Ja też byłbym za Siemianami. Tatkog koniecznie przyjedźcie, omówimy Grecję.
JaWa - 2008-07-08, 14:32

Spotykamy się w Iławie w porcie "Skarbek" ul. Wańkowicza 12. Leszek ma tam rozłożony ponton motorowy, a Jurek trzyma tam Sasankę. Mamy piękny widok na Jeziorak i wyspę Wielką Żuławę. Zmieści się do 60 kamperów. :lol:
GPS N 53 36 59 69
E 19 33 56 89

PS.
Leszek jest już na miejscu.

baja02 - 2008-07-08, 18:39

Będziemy w czartek ok.godz. 16. Prawdopodobnie też przywiozę swój ponton. Podaj kanał CB
Pozdrawiamy! BaJa

tatkog - 2008-07-08, 18:55

Jak odbierzemy campera, to na pewno będziemy, ale raczej w piątek. Gdzie wtedy będziecie?
paf - 2008-07-08, 18:59

a my celujemy bezpośrednio na inscenizację, w sobotę, może w okolice południa
będę z Tadeuszem w kontakcie telefonicznym więc mam nadzieję Was znaleźć :bigok

baja02 - 2008-07-08, 20:02

Piotrze! Jawa podał miejsce spotkania - Iława ul. Wąńkowicza 12 w porcie "Skarbek". Do zobaczenia :spoko
maga - 2008-07-08, 20:45

tatkog napisał/a:
Jak odbierzemy campera, to na pewno będziemy, ale raczej w piątek. Gdzie wtedy będziecie?

W Stębarku,tak umawialiśmy się od początku.

Jacku (baja02)! czwartkowe w Iławie,

ale piątkowe
JaWa napisał/a:

Chyba tak należy to rozumieć,JaWa sprostuj,bo może się mylę.

baja02 - 2008-07-08, 21:26

Witaj Maćku! Dobrze zrozumialeś. My tzn kilka kamperów w czwartek spotyka się w Iławie, a dalszy ciąg jest bez zmian - czyli Grunwald.
Pozdrawiam BaJa :kon:

JaWa - 2008-07-09, 08:48

tatkog napisał/a:
ak odbierzemy campera, to na pewno będziemy, ale raczej w piątek. Gdzie wtedy będziecie?

W takim razie przyjedz od razu do Stębarku. ( do Sołtysa ).

JaWa - 2008-07-09, 17:10

Cytat:
ale piątkowe
JaWa napisał/a:

Chyba tak należy to rozumieć,JaWa sprostuj,bo może się mylę.

Oczywiście, że tak. W czwartek część załóg spotyka się w Iławie i w piątek wczesnym popołudniem wyruszamy do Stębarku. :spoko

tadek - 2008-07-09, 20:51

Miło mi będzie dołączyć do tak zacnego grona. Proszę o zarezerwowanie kawałka miejsca postojowego w Stębarku. Dotrę w piątek ale prawdopodobnie po zmierzchu. Do zobaczenia!
maga - 2008-07-10, 09:10

tadek napisał/a:
Miło mi będzie dołączyć do tak zacnego grona.

Miło by było,jechać w "Poznańskiej Miłej Karawanie" :kamp2

My z Zaniemyśla wyjeżdżamy w piątek ok.14:00 i to w dwa kamperki :kamp2 ,dołączył do nas "Genek",który stał obok Ciebie w Pajęcznie.
Tadek,jeżeli pasuje Tobie godzina wyjazdu,to możemy jechać razem,co Ty na to?

P.S. Jacek (JaWa),możesz dopisać do listy załogę "Genek".

MAZUREK - 2008-07-10, 14:56

czy znajdzie się miejsce i dla nas? Wybaczcie, że tak w ostatniej chwili - inaczej się nie dało wyrwać Grażyny na parę dni urlopu. Jeśli można, to zajechalibyśmy również gdzieś o zmierzchu. Startujemy z Radomia ok.15.00 (może ktoś dołączy?) :spoko
MAZURKI (Leszek z Grażyną)

MAZUREK - 2008-07-10, 14:59

p.s. w piątek 11.07.2008 - Stębark (gdzie to jest?)
Tadeusz - 2008-07-10, 17:06

jestesmy w Iławie, nad jeziorem Jeziorak. Świeci słoneczko. Zjedliśmy pyszny żurek i rybki sprokurowane przez Mirkę i Leszka. Teraz popijamy piwko i żubróweczkę. Wspominamu stare dobre czasy, snujemy plany na przyszłość. Humorki dopisują.
Jutro jedziemy do Stębarku.
Pozdrawiamy wszystkich. :spoko

Mirka z Leszkiem, Wandzia z Jackiem, Basia z Jackiem i Halszka z Tadeuszem, czyli załogi:
leszek,JaWa,baja02 i Tadeusz. :-D

Ps:Dla Mazurka podajemy koordynaty do Stębarku, do centrum wsi

N - 53 29 40,313
E - 20 8 16,962

fest2 - 2008-07-10, 19:02

:spoko Ja tam jadę - pozdrowienia do zobaczenia w Stębarku :lol:
kalinin - 2008-07-10, 21:07

Siedzimy u Tola na podwórku i wspominamy dawne w polu przewagi. Zapadła decyzja my jedziemy pod Grunwald a Tolo pilnuje taborów . Czy znajdzie się miejsce dla jednego rycerza z własną białogłową?
MAZUREK - 2008-07-10, 21:21

kalinin napisał/a:
Siedzimy u Tola na podwórku i wspominamy dawne w polu przewagi. Zapadła decyzja my jedziemy pod Grunwald a Tolo pilnuje taborów . Czy znajdzie się miejsce dla jednego rycerza z własną białogłową?

Mirek ostrożnie co byś mógł jutro koniem powozić. Jeśli byś jechał przez Płock to moglibyśmy się zjechać za Glinojeckiem ok. 17.00 -17.30

tadek - 2008-07-10, 22:04

maga napisał/a:
tadek napisał/a:
Miło mi będzie dołączyć do tak zacnego grona.

Miło by było,jechać w "Poznańskiej Miłej Karawanie" :kamp2

My z Zaniemyśla wyjeżdżamy w piątek ok.14:00 i to w dwa kamperki :kamp2 ,dołączył do nas "Genek",który stał obok Ciebie w Pajęcznie.
Tadek,jeżeli pasuje Tobie godzina wyjazdu,to możemy jechać razem,co Ty na to?

P.S. Jacek (JaWa),możesz dopisać do listy załogę "Genek".

Nie dam rady wyjechać prędzej jak o 15 - 15.30. Prześlę Ci na pw moj nr telefonu. Zadzwoń gdzie jesteście a ja spróbuję gonić. Pozdrawiam :spoko

kalinin - 2008-07-11, 06:11

MAZUREK napisał/a:
Jeśli byś jechał przez Płock to moglibyśmy się zjechać za Glinojeckiem ok. 17.00 -17.30
Wyjeżdzam rano z posesji Tola (ze względu miedzy innymi na rozbudowaną gastronomię). Może będę musiał słuzbowo jechac przez Grudziąc, tak ze spotkamy się na miejscu Rycerzu
Tadeusz - 2008-07-11, 10:14

W dwie załogi, tzn. JaWa i my wyruszamy do Stębarku ok.godz. 14.00. Chcemy popatrzeć na próbę generalną, która zaczyna się o 17.00.
Myślimy, że to też będzie fajne widowisko. :-D

zbychu91 - 2008-07-11, 11:48

Pracujemy przed urlopem sobote i niedziele :-x ale sercem i nie tylko jestesmy z Wami i tesknimy :roll:
Gdyby cokolwiek bylo potrzebne dzwoncie !!!!!!!nr pod nickiem. :spoko

zbychu91 - 2008-07-11, 11:49

TEL.dla Was ,nas czynny 24h :spoko
zbychu91 - 2008-07-11, 12:26

A gdyby ktoś potrzebowal nie zmiescił się w Stębarku można na popas stanąć u nas (ok .olsztyna,jakies 50 km)kilka kamperkow na pewno sie zmiesci! 10 może 12moze wiecej,woda i prad jest! :spoko
Tadeusz - 2008-07-12, 23:00

To była udana wyprawa. Zarówno ta nad Jeziorak, jak i dalsza na pole bitwy pod Grunwaldem. Był czas na spotkania towarzyskie, nocne posiady z piosenką na ustach, ale też na oglądanie próby generalnej i właściwej inscenizacji. Dopisała pogoda i humory.
Inscenizacja spodobała się nam bardzo.
Oto kilka fotek z naszej wyprawy.

Tadeusz - 2008-07-12, 23:04

I dwie fotki z samej inscenizacji.
Renya - 2008-07-13, 09:23

po zdjęciach widać, że wyprawa udana :) - wszyscy tacy uśmiechnięci :) :) :)

- inscenizację oglądaliśmy 2 lata temu i na następną wybieramy sie za 2 lata na okrągłą rocznicę.

Aulos - 2008-07-14, 09:35

Dla mnie spotkanie pod Grunwaldem było kamperową inicjacją. Poza tym pierwszy raz miałem przyjemność camperteamowego spotkania w realu. Wszystkich, których spotkałem i tych, których dopiero spotkam, serdecznie pozdrawiam. :spoko
paf - 2008-07-14, 09:44

Dziękujemy również i my, w pośpiechu ale zdążyliśmy dojechać. Jak się okazało bagażnik meganki okazał się bardzo dobrym salonem do spania dla Michała, z niezłą powierzchnią i wentylacją :bigok

podziękowania dla wszystkich zgromadzonych u sołtysa za towarzystwo, szczególne ukłony dla Tadeusza za poratowanie i Mirka za kawusię - jak zwykle mega-przepyszną :kwiatki:

Z Grunwaldu pojechaliśmy do pięknego gospodarstwa agroturystycznego www.uantosi.pl gdzie Michałek bawił się z dzieciakami oraz z kozami, strusiami, psem, kotem, królikiem oraz kucem :szeroki_usmiech - był to naprawdę udany weekend.

baja02 - 2008-07-14, 20:44

Jak wyglądała bitwa pod Grunwaldem A.D.2008 r. oczami uczestnika "Małej Karawany" CT zgrupowanej na polach w okolicy Iławy (pole namiotowe "Skarbek"). Musimy tu podać oczywistą prawdę, a było tak.
Na wspomnianym polu stawiły się 10.07. poczty z bialogłowami i taborami Tadeusza z Otwocka, Jawy z Kutna, Leszka z Wlocławka i Baji z Grudziądza. Dodatkowo Tadeusz i Baja mieli psy tropiące do ścigania wycofujących się niedobitków krzyżackich. Usytuowanie obozu było na wzgórzu z bardzo dobrym oglądem na okolicę, ale i my byliśmy zbytnio widoczni. Na sygnały płynące ze Stębarku wysłaliśmy posiłki w postaci znakomitych rycerzy Tadeusza i Jawy. My zaś postanowiliśmy zmienić miejsce zasadzki na ucikinierów z pola bitwy w kierunku Kwidzyna i Malborka i tu ich psubratów usiec. Miejsce wybrano wyborne - we wsi Siemiany. Tu stanęliśmy obozem w gronie niezliczonej ilości pocztów (niepotrzebnie tak dużo) czekając na wieści z pola bitwy. W tym czasie zajmowaliśmy się oporządzaniem taborów, łowieniem ryb, a bialoglowy szykowały jadło na powitanie zwycięzców. Niespodziewanie ok. wczesnego zachodu na spienionych koniach (mechanicznych) wpadł Tadeusz z Poznanie z wiadomością, że za polem bitwy zrobił sie tumult, wszyscy chca gonić niedobitki, jakieś konie znarowiły się i z taborami coś było nie tak. Reszta pogoni miała przybyc na karkach wrogów po zachodzie słonca. Pospieszyli się, wjechali przed samym zachodem z pocztami i taborami Jawa, Tadeusz, Kalinin i Leszek Opowieściom o bitwie nie było konca, białogłowy nie mogły sprostać apetytom wojów. Mirka od Leszka z Wlocławka serwowala w niezliczonej ilości ryby smażone, które ten rycerz łowił przez dwa dni i noce. Jadła było tyle, że stoliki (turystyczne) uginały się. Były i przednie trunki. Po zaspokojeniu głodu i pragnienia przystąpiliśmy do uczenia bitwy pieśniami. Na instrumentach szarpanych grali Mirek i Leszek, a Mirek jeszcze miał taki mały instrument dmuchany wydobywający przedziwne dżwieki. Wokół dziwili się, że te poczty są tak rozśpiewane. Były piesni średniowieczne Maryli, Wysockiego, Skaldów, Grechuty i wielu innych - nie zawsze nabożne. Tak biesiadowanie trwało do pierwszego koguta kiedy to Mirka zaproponowała bohaterom udanie się na spoczynek i tak się stalo. Ranek był ciężki! Głowy bolały od wypitych trunków, a gardła od horałów.
W niedzielę ruszył z tabormi Jawa do ziemi kutnowskiej, a za nim Baja do komturii grudziądzkiej. Inni pozostali jeszcze na popasie i mieli ruszyś w poniedziałek. Jedynie na straży tych ziem został Leszek z Wlocławka.
Ja tam byłem piwo i nalewki różniaste piłem i przekazuję przebieg dla potomności :aniolek

Tadeusz - 2008-07-14, 20:55

Przepięknie i prawdziwie opisałeś przebieg tej skomplikowanej batalii. Wspaniale oddałeś swoim opisem logistykę tego przedsięwzięcia i świetnie opisałeś strategię boju naszego, nieostatniego przecież.
Brawo, Jacku! :brawo:

Ps: Konsekwencje tego boju do krwi ostatniej odczuwam do dziś. :oops:

janusz - 2008-07-14, 20:59

Nadobnie spisana relacyja owa. Sporządzona piórem Jmć Pana Jacka wywołała u mnie salwy śmiechu i zazdraszczania ogromnego. Żałość okrutna ścisnęła moje trzewia, iż natenczas nas tam nie było i szacownych trunków nie spróbowaliśmy. Niestety nasz rydwan turystyczny trącony lekko nie pozwolił na przybycie i nie dane nam było uczestniczyć w tak udanej zasadzce na wroga krzyżackiego.
Jacku piękny opis zmagań. :haha:

prezesuu - 2008-07-14, 21:04

baja02, pięknisty opis całego zajazdu pod Grunwaldem.
Zapraszam na oblężenie pod mury twierdzy malborskiej by rozłożyć się tam z obozem i dalej celebrować grunwaldzkie zwycięstwo. :wyszczerzony:

eeik - 2008-07-14, 21:29

Ależ pieknie opisana bitwa, podoba mi się to zwłaszcza po bitwie :) ),

że też nas tam nie było,

Marek - 2008-07-14, 22:09

BAJA - OPIS przedni.
Ja muszę stwierdzić oczami mojego syna, który jako woj ze Ślaska od 8- śmiu lat w skórę dostaje zawsze pod Grunwaldem jako Krzyżak,że wypowiedź Baji 02 jest prawdziwa prze cię.w szczególności jadła i napitków w okolicy dostatek, a i zacna kopanija umożliwia spokojnie wynik bitwy grunwaldzkiej ocenić. W przyszłym roku jak mnie przyjmiecie z załogą to zasilę Waszą zacne Towarzystwo celem konstatowania zwycięstwa. :-D
Marek :lol:

bonusik - 2008-07-15, 08:13

Baja...chylę Waśc czoła nad wspaniałym przekazem zmagań z krzyżackimi psubratami :wyszczerzony:
Uważam,że w wielkiej mierze Wasze zacne zastępy przyczyniły się do ponownego zwycięstwa nad Zakonem i uratowały niechybnie naszą Wolną Republikę :ok

JaWa - 2008-07-15, 10:21

Teraz czekać nam zostało na 600-tną rocznicę bitwy. Aby zwycięstwo nasze jak największym uczynić, trzeba wici po Wolnej Republice Camperteam rozpuścić, i w sile wielkiej przeciwko krzyżactwu stanąć.
unijnyrolnik - 2008-07-20, 15:50

BOZE MOJ DLACZEGO NAS TAM NIE BYLO ?

unijnyrolnik z połowicą :gwm

kalinin - 2008-07-20, 16:17

No właśnie dziwię się Bronku iż nie przybyłeś bo wici poszły
kalinin - 2008-07-20, 16:23

Pozdrowienia dla unijnych rolników od Mirki i Leszka