|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Lozko jest.. Co dalej?
radek4 - 2016-11-18, 22:11 Temat postu: Lozko jest.. Co dalej? Moj pierwszy post - wiec witam wszystkim forumowiczow serdecznie.
Calkiem niedawno stalem sie posiadaczem VW T4. Samochod oryginalnie pojawil sie w rodzinie jako 9 osobowy van. Na predce udalo mi sie wyrzucic tylny rzad siedzen (srodkowy usuwa sie latwo w miare potrzeb) i wstawic prosty stelaz na ktory wrzucilem materac (140x200cm zeby bylo wygodnie i pod ktorym mozna przechowac sporo bagazu.
Auto udalo sie przetestowac na kilku krotkich wyjazdach i jestem bardzo zadowlony. W przyszlym roku chcialbym pokamperowac wiecej (w planach sa dwa miesieczne wyjazdy, wiosna, poludnie europy) i weekendowe wypady w Szwajcari, gdzie mieszkam. Generalnie nasze wyjazdy beda wygladac tak ze w jednym miejscu bedziemy najdluzej 3-5 nocy i bedzie sporo jazdy. Poza brzydka pogada w aucie przebywac zbyt duzo nie planujemy.
W tym momencie poza wyzej wspomnianym lozkiem, oryginalnym ogrzewaniem postojowym i jego dodatkowym akumulatorem auto nie posiada wiecej przystosowan do zycia 'w trasie'. Powoli gromadze niezbedne sprzety kampingowe (sa juz krzesla, stol i drobiazgi..). W czasie zimy i pobytow w Polsce (w Szwajcari nie mam warsztatu.. i wszytko tu drogie) chialbym auto troszke usprawnic, tak aby lepiej sie mieszkalo.
Z racji tego, ze czas i finanse ograniczone pomyslalem, ze poradze sie Was w tej sprawie - na czym sie skoncentrowac i co przyda mi sie najbardziej?
W trakcie swiat w Polsce na pewno zaczne od przyciemnianych okien? Co dalej - jakis daszek na slonce? Gniazdgo z drugiego akumulatora? Cos na komary? Wart inwestowac w lodowke? ...
Z gory dziekuje za pomoc (i przepraszam za brak polskich znaczkow!).
CORONAVIRUS - 2016-11-18, 22:15 Temat postu: Re: Lozko jest.. Co dalej?
radek4 napisał/a: | na czym sie skoncentrowac i co przyda mi sie najbardziej?
). |
bezapelacyjnie kibel ... no nie ma o czym mówić
makdrajwer - 2016-11-18, 22:30
Dokładnie. Kibel to podstawa. Też coś takiego kombinuje na ducato panorama.
kynios1 - 2016-11-19, 20:16
Jakoś nie widzę miejsca na kibelek w T4 i nie wyobrażam sobie załatwiania swoich potrzeb na grubo przy siedzącym obok partnerze lub partnerce , nie wspomnę już o miłym zapaszku w całym vaniku . Kibelek owszem jest fajny ale w osobnym pomieszczenie z dobrą wentylacją co w T4 jest chyba nie wykonalne .
Wyobraźmy sobie sytuację że partnerka pije kawę i je ciastko a Tobie się zachciało na grubo , wyciągasz kibel z szafki i walisz z grubej rury nie przejmując się niczym , dla mnie totalna porażka , ale każdy ma swoje priorytety , zrobisz jak uważasz .
Wojciechu - 2016-11-19, 20:31
Śmieszny, choć mnie się podoba sposób ma nasza koleżanka "Izola" - z kołdrą na głowie. Bo to wtedy ty nie widzisz i ciebie nie widzą.
Bronek - 2016-11-19, 20:55
Na strusia
Pod kołdrą, zapaszek normalka. To akceptowalne i zgodne z tradycją.
Kibelek to niezbędny element wyposażenia. Da się nawet w osobówce. Widziałem w kombi, za kotarką w bagażniku. Bez tego wiadomo, temat "Budujrmy kampera" nie dotyczy tego pojazdu.
izola - 2016-11-19, 21:06
ale sposób z kołdrą jest tylko nocą praktykowany
W dzień po prostu druga osoba wychodzi z auta i wraca jak " wszystko przeminęło z wiatrem "
Cytat: | Wyobraźmy sobie sytuację że partnerka pije kawę i je ciastko a Tobie się zachciało na grubo , wyciągasz kibel z szafki i walisz z grubej rury nie przejmując się niczym , dla mnie totalna porażka , ale każdy ma swoje priorytety , zrobisz jak uważasz . |
et Kynos
Bardzo abstrakcyyjnie i drastycznie to widzisz , ale jest lepsze wyjście mieć Porta Portti i jej dyskretnie używać aniżeli szukać gdzieś krzaków czy innych skryjówek by się załatwić- to jest moje zdanie.
Poza tym, do Porta Portti są wkłady(jednorazówki) które bardzo higienicznie te sprawy regulują...
CORONAVIRUS - 2016-11-19, 21:21
kynios1 napisał/a: | Jakoś nie widzę miejsca na kibelek w T4 i nie wyobrażam sobie załatwiania swoich potrzeb na grubo |
proszę bardzo i nie trzeba długo szukać
załóżmy też ,że T4 i T5 to jednakowa kubatura bo na jednej z fotek właśnie T5 .
Flag - 2016-11-19, 21:23 Temat postu: Re: Lozko jest.. Co dalej?
BIORCA napisał/a: | radek4 napisał/a: | na czym sie skoncentrowac i co przyda mi sie najbardziej?
). |
bezapelacyjnie kibel ... no nie ma o czym mówić |
no widzisz nie dla każdego Ja z przyczpey wywaliłem pierwszego dnia :D W nowym aucie tez nie montuje
izola - 2016-11-19, 21:39
Flag ,
to pewnie masz na "Srajfonie" Appkę z GPS mapką i listą ubikacji publicznych ?
kynios1 - 2016-11-19, 22:02
Każdy ma swoje priorytety , ja bym wolał iść do lasu na dwójeczkę niż walić z kołdrą na głowie
yuras - 2016-11-19, 22:15
To mnie wychodzi, że bóg włączył ludziom funkcje srania dopiero wtedy, gdy wymyślili
kampery z kiblami.
Bronek - 2016-11-19, 22:28
Woleć to sobie można, bo wolność" póki co jest.
Ale tu nie ma nic do rzeczy "wolenie" a propos wc.
Po prostu samochód bez toalety nie jest kamperem
Dla kibla na zapleczu, bez zatrzymywania zestawu kupiliśmy kampera.
Latanie z gołym tyłkiem po lesie, to już wolę z pilotem w domu posiedzieć.
Po kiego grzyba kisić się w samochdzie jak hoteli na pęczki.
Kibel ma być, nawet gdybyś w nim herbatkę miał parzyć.
"Dobre sranko, to pół ruchanka " brzmiała inskrypcja na ścianie toalety w moim liceum i to zapewnia utrwaliło we mnie miłość do własnej deski sedesowej.
Takim to fetyszystą jestem.
A o kiblach :było 100 x
martini44 - 2016-11-19, 22:57
A ja słyszałem od... że dobrze zrobiona kupa lepsza jest od sexu...może i ma rację....ja ostatnio na kibelku w kamperku lubię 4-o paka zutylizowac....
MILUŚ - 2016-11-20, 06:02
martini44 napisał/a: | A ja słyszałem od... że dobrze zrobiona kupa lepsza jest od sexu...może i ma rację....ja ostatnio na kibelku w kamperku lubię 4-o paka zutylizowac....
|
Już Cię żona nie kocha ................?
martini44 - 2016-11-20, 06:59
MILUŚ napisał/a: | Już Cię żona nie kocha ................? |
mam problem z jelitami
MILUŚ - 2016-11-20, 08:21
Aran-70 - 2016-11-20, 13:34
Ja tez nie wyobrażam sobie tego rodzaju pojazdu bez kibelka. Można oczywiście korzystać z miejskich WC, ale co zrobisz kiedy takowej w pobliżu nie będzie a mus będzie?
Ciekaw jestem czy do długa wersja? Przy krótkiej nie masz zbyt dużego pola do popisu.
Napisałeś, że drugi rząd siedzen zostawiasz. Za nim w takim razie zmieści się tyko łóżko i nic więcej, no chyba ze zrobisz rozkładane a po drugiej stronie jakiś stolik i coś jeszcze się zmieści.
Nie napisałeś tez czy to ma być na stałe czy demontowalne. Jeśli na stałe to można poprzykrecac gdzieś do ścian lub podłogi to co zamontujesz, ale jeśli nie to jest tylko wyjście poskrecac wszystkie mebelki ze sobą w pojeździe tak żeby w każdej chwili odkręcić je od siebie i osobno powyjmowac.
Nie pakuj się czasami w stałą markizę zewnętrzną. To od razu z zewnątrz będzie zdradzał rodzaj twojego pojazdu, a może i będzie bardziej łakomym kąskiem dla złodziei. Można przecież mieć jakiś większy parasol i gdy będzie potrzeba wyjąć i rozłożyć.
Napisz więcej czego oczekujesz od swego pojazdu i jak go będziesz wykorzystywał.
Arek
Flag - 2016-11-20, 14:10
Aran-70 napisał/a: | Ja tez nie wyobrażam sobie tego rodzaju pojazdu bez kibelka. Można oczywiście korzystać z miejskich WC, ale co zrobisz kiedy takowej w pobliżu nie będzie a mus będzie?
Arek |
spedzasz całe życie w kamperze? Jak jedziesz osobówką i jest mus to co ? Dzwonisz po kampera?
Biedni Ci ludzie co nie mają kamperów z kiblem i uwierz mi ze tez żyją i podróżują
Nie mówie ze kibel to coś złego, to element wyposażenia i można go zainstalować lub NIE W domu np nie mam telewizora W przyczepie nie mam tez prysznica ( w kamperze tez) bo dla mnie prysznic jest bardzo ważną czynnością i ten z przyczepy lub kampera nie spelnia moich wymagań więc to ze nie mam to nie znaczy że nie używam W tym przypadku wręcz odwrotnie:) w kamperze nie moglbym używac tyle ile potrzebuje
Dla mnie kamper to auto szyte na miarę WŁASNYCH potrzeb, jeden lubi francuski ser inny lubi śmierdzące skarpetki .
Ja mam swoje priorytety, inni tez mają swoje i każdy bedzie szczesliwy jak uda mu się zrobić auto w którym bedzie to czego potrzeba w życiu
Pozdrawiam
( Z dziwnego wyposażenia to mam jeszcze 6 duzych boksów dla psów, każdy z systemem wymiany powietrza, grzania i automatycznymi podajnikami wody w scianie - i to jest cos bez czego aj nie moglbym sie obyć)
Bronek - 2016-11-20, 14:23
Same bzdury..
Nie chodzi o używanie. To może nawet szkodzić.
Nie ma kibla, to nie masz kampera.
Masz samochód ze spaniem , z kuchenką. i boksami na konie psy samochody itp
Taka jest og{lnoprzyjęta jedynie słuszna speyfikacja i tyle
Wstaw kibel, będzie kamper.
To reguły tego forum. Jedenaste przykazanie.
Owzem z powodu Wspaniałomyśności Administracji, toleruje się inne pojazdy.... warunkowo.
Warunek, to chociaż marzenie o tym elemencie.. Tęsknota za nim. A Ty nawet tego nie masz. Czarno to widzę.
Zgłoszę władzy.
Flag - 2016-11-20, 14:27
Bronek napisał/a: | Same bzdury..
Nie chodzi o używanie. To może nawet szkodzić.
Nie ma kibla, to nie masz kampera.
Masz samochód ze spaniem , z kuchenką. i boksami na konie psy samochody itp
Taka jest og{lnoprzyjęta jedynie słuszna speyfikacja i tyle
Wstaw kibel, będzie kamper.
To reguły tego forum. Jedenaste przykazanie.
Owzem z powodu Wspaniałomyśności Administracji, toleruje się inne pojazdy.... warunkowo. |
Możesz mnie deportować ale ustaw się w kolejce bo juz to chcą zrobić pisiorry za to że do koscioła nie chodzę
(w lecie chce skandynawię a w zimie Słowenię)
( kibel stoi w garazu - nie bede montował )
Bronek - 2016-11-20, 14:29
A jeździj sobie, tym samochodem.
W nawiązaniu do czasów obecnych. Warto się przyzwyczajać do ciasnych wychodków. Takich jak "pod celą"
Nic nie wiadomo.
Flag - 2016-11-20, 14:32
Bronek napisał/a: | A jeździj sobie, tym samochodem. |
3 lata temu kupujac pierwsza przyczepe miałem warunek zeby miała kibiel i prysznic, ale szybko wyleciały więc wiem że w aucie ( nie kamperze :P ) tez nie beda mi potrzebne. ( przyczepą zrobilem z 60 tys km w 2,5 sezonu)
Bronek - 2016-11-20, 14:37
Ok. Dziwne, ale szanuję wybór. Ja w czepce pierwsze co zrobiłem to zbiorniki na ponad 250 l i natrysk.
I nawet jak jest przyzwoity "węzeł sanitarny" to i tak wolę "luksusowo" .
A luksusowo oznacza u siebie.
Czasem mniej wygodnie ale...
Każdy...inaczej
Kur... cze jaka musi być logistyka tych wyjazdów? Bez kibla. Każde sikanko to szukanie krzaków itp.
Do my jeździmy hipermakieta kamperem, bo sraczyk, zlew, ekspres i duży "bagażnik" .
A czasem ja TV kawka a żona.. w trasie butikowej.
izola - 2016-11-20, 14:50
Cytat: | spedzasz całe życie w kamperze?... |
całe życie nie, ale połowę!
Bo mam ten komfort ... a gdzie się żyje to i sr.. się musi
Nie masz kibla, to nie masz kampera - basta
Fanatyk - 2016-11-20, 15:41
Ileż można czytać o kiblu!! Coby przerwać passe kiblową to powiem iż ja ..sobie nie wyobrażam tripa autem bez IZOLACJI!
zbyszekwoj - 2016-11-20, 15:46
Flag napisał/a: | automatycznymi podajnikami wody w scianie - i to jest cos bez czego aj nie moglbym sie obyć) |
To można odkupic od kolegi co kupił kampera z wodą w ścianie i wszyscy będą zadowoleni.
yuras - 2016-11-20, 16:15
Czy byliście wczoraj złożyć życzenia swojemu kibelkowi w kamperze???
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiatowy_Dzie%C5%84_Toalet
tom-cio - 2016-11-20, 17:31
Ja napisze tak,w tym roku bylismy w chorwacji z kumplem na dwa auta,ja swoim kamperkiem na blaszaczku ale z kiblem i prysznicem,on wypasionym t4 z lozkami ,zlewem ale bez kibelka.Noclegi na dziko,balaton,wyspa Ciowo na koncu cypla pod samym morzem itp.Noestety maj i temperatury niewysokie,nad balatonem lalo....I my w pizdzamach po spanku bez otwierania drzwi i z kawka zaparzona moglismy skorzystac cieplymi nogami z tolalety,oni przebierajac sie latali po krzaczkach,od drugiego dnia w sumie korzystali u nas(wietrzac otwieranymi drzwiami,brrr).Po powrocie t4 poszedl do sprzedazy ,szukaja kamperka -tzn.czegos co ma kibelek
Aran-70 - 2016-11-20, 19:14
Flag napisał:
"spedzasz całe życie w kamperze? Jak jedziesz osobówką i jest mus to co ? Dzwonisz po kampera?
Biedni Ci ludzie co nie mają kamperów z kiblem i uwierz mi ze tez żyją i podróżują
Nie mówie ze kibel to coś złego, to element wyposażenia i można go zainstalować lub NIE W domu np nie mam telewizora W przyczepie nie mam tez prysznica ( w kamperze tez) bo dla mnie prysznic jest bardzo ważną czynnością i ten z przyczepy lub kampera nie spelnia moich wymagań więc to ze nie mam to nie znaczy że nie używam W tym przypadku wręcz odwrotnie:) w kamperze nie moglbym używac tyle ile potrzebuje
Dla mnie kamper to auto szyte na miarę WŁASNYCH potrzeb, jeden lubi francuski ser inny lubi śmierdzące skarpetki .
Ja mam swoje priorytety, inni tez mają swoje i każdy bedzie szczesliwy jak uda mu się zrobić auto w którym bedzie to czego potrzeba w życiu
Pozdrawiam
( Z dziwnego wyposażenia to mam jeszcze 6 duzych boksów dla psów, każdy z systemem wymiany powietrza, grzania i automatycznymi podajnikami wody w scianie - i to jest cos bez czego aj nie moglbym sie obyć)"
Dla mnie jak i większości tu osób kibelek w samochodzie to rzecz obowiązkowa, co nie znaczy że wszyscy go muszą mieć. Piszesz, że Ty go nie masz... i pewnie tak jest, ale ja nie wyobrażam sobie kampera (bądź innego pojazdu, którym mam jeździć na wakacje) bez kibelka. Dla jednych priorytetem jest kibelek, dla innych wygodne łóżko lub coś innego. Człowiek prosi o pomoc w zabudowie Transportera, to mu podpowiadamy, co nie znaczy, że musi go tam zamontować.... i tyle
Nie krytykuj innych bo każy człowiek ma inne potrzeby, a Ty mierzysz wszystkich swoją miarą
Arek
kynios1 - 2016-11-20, 19:41
Zasrany temat , wszyscy udowadniają sobie że kibel jest potrzebny lub nie a ten co założył temat ma to w du....
Bronek - 2016-11-20, 19:43
kynios1 napisał/a: | Zasrany temat , wszyscy udowadniają sobie że kibel jest potrzebny lub nie a ten co założył temat ma to w du.... |
Bo nie ma kibla i nic nie rozumie.
Tego trzeba doświadczyć, by zrozumieć.
Flag - 2016-11-20, 19:59
Aran-70 napisał/a: |
Dla mnie jak i większości tu osób kibelek w samochodzie to rzecz obowiązkowa, co nie znaczy że wszyscy go muszą mieć. Piszesz, że Ty go nie masz... i pewnie tak jest, ale ja nie wyobrażam sobie kampera (bądź innego pojazdu, którym mam jeździć na wakacje) bez kibelka. Dla jednych priorytetem jest kibelek, dla innych wygodne łóżko lub coś innego. Człowiek prosi o pomoc w zabudowie Transportera, to mu podpowiadamy, co nie znaczy, że musi go tam zamontować.... i tyle
Nie krytykuj innych bo każy człowiek ma inne potrzeby, a Ty mierzysz wszystkich swoją miarą
Arek |
Czytanie ze zrozumieniem było w podstawówce:) to TY skrytykowałeś brak, ja napisałem ze mamy wolny wybór, więc nie przekręcaj tylko przeczytaj jeszcze raz.
radek4 - 2016-11-23, 11:47
Uh - widze, ze dobrze, ze zajrzalem na forum. Pierwszy post i od razu goraca dyskusja. Dziekuje wszystkim, nawet jesli glownie rozmawiamy o tym jak radzic sobie z odchodami. Odpowiem @Aran-70 co mysle rowniez odpowie wielu innym postom.
Aran-70 napisał/a: | Ciekaw jestem czy do długa wersja? Przy krótkiej nie masz zbyt dużego pola do popisu. |
Tak - wersja krotka, wiec miejscem trzeba gospodarowac ostroznie. Generalnie - nie przewidywalem toaletki w planach. Mysle, ze bedac na kempingach nie bedzie problemu. A gdy trafi sie nocleg w dziczy - to chyba bedzie tez i taka toaleta.
Wiem, ze opinie sa mocno podzielone na ten temat.. i mocne argumenty za i przeciw.. ale ja jakos nie bardzo wyobrazam sobie na tak malej przestrzeni jednoczesnie przechowywac graty i jedzenie, spac i zalatwiac i transportowac toaletke
Aran-70 napisał/a: | Napisałeś, że drugi rząd siedzen zostawiasz. Za nim w takim razie zmieści się tyko łóżko i nic więcej, no chyba ze zrobisz rozkładane a po drugiej stronie jakiś stolik i coś jeszcze się zmieści.
Nie napisałeś tez czy to ma być na stałe czy demontowalne. Jeśli na stałe to można poprzykrecac gdzieś do ścian lub podłogi to co zamontujesz, ale jeśli nie to jest tylko wyjście poskrecac wszystkie mebelki ze sobą w pojeździe tak żeby w każdej chwili odkręcić je od siebie i osobno powyjmowac. |
Drugi rzad poki co stoi (i w miare bezpiecznie i stabilnie blokuje konstrukcje lozka przy jezdzie.. a po zlozeniu siedzen na plasko - stanowi 1/3 podstawy lozka. Zdecydowalem sie poki co na taki wariant gdyz na krotkie wycieczki tu miejsca mamy wystarczjaco - a z takim ukladem szybko mozna wrocic do 6 osobowego auta. Na dluzsze wyjazdy srodkowy rzad mozna wyrzucic (szybko) i wykombinuje jakies przedluzenie konstrukcji lub nozki ktore zastapia siedzenia. bedzie wiecej miejsca pod spodem ale bede musial tez wymyslec ustabilizowanie / przykrecenie do podlogi!
Aran-70 napisał/a: | Nie pakuj się czasami w stałą markizę zewnętrzną. To od razu z zewnątrz będzie zdradzał rodzaj twojego pojazdu, a może i będzie bardziej łakomym kąskiem dla złodziei. Można przecież mieć jakiś większy parasol i gdy będzie potrzeba wyjąć i rozłożyć. |
Dzieki - to wazna kwestia i sporo nad tym myslalem. Markiza - drogi zakup i wymaga wiercenia. Auta uzywame (wszakze niewiele) ale rowniez do 'normalnego' transportu i wolalbym uniknac przyczepiania duzych gadzetow na zewnatrz i wiercenia niepotrzebnychg dziur.
Myslalem o zakupie (przynajmniej na poczatek) namioty z Decathlon: QUECHUA BASE SECONDS POP UP CAMPING SHELTER
widzilem troszke fotek na necie z takim rozwiazeniem i wyglada to calkiem nie najgorzej. Co otym sadzicie?
radek4 - 2016-11-23, 11:52
Fanatyk napisał/a: | Ileż można czytać o kiblu!! Coby przerwać passe kiblową to powiem iż ja ..sobie nie wyobrażam tripa autem bez IZOLACJI! |
Dzieki @Fanatyk. Auto kupilem w wersji osobowej wiec jest troche poizolowane. Czy bedzie mi potrzeba wiecej na poludniowa Europe?
Szukam teraz rozwiazania na izolacje szyb. Widzialem takie ladne aluminiowe maty na ostatim kempingu ale to co do tej pory widzialem w Swissari do T4 kosztuje sporo i szukam teraz sposobu jak to zrobic we wlasnym zakkresie. Bedzie troche czasu na swieta na dlubanie
tom-cio - 2016-11-23, 12:16
Izolacja jak nazwa wskazuje to nie ocieplenie a odciecie przenikania ciepla.I o ile w zimie nawet pradem niedoizolowana powierzchnie ogrzejesz o tyle wlasnie w lecie ten brak izolacji da wkosc.Ja stawiam w pelnym sloncu i po zaslonieciu matami szyb w kamperze mam o 2 stopnie wiecwj niz na dworze,da sie wejsc.Wejdz do nieizolowanej osobowki stojacej w sloncu w lecie
radek4 - 2016-11-23, 12:57
tom-cio napisał/a: | Ja stawiam w pelnym sloncu i po zaslonieciu matami szyb w kamperze mam o 2 stopnie wiecwj niz na dworze,da sie wejsc. |
Dzieki Tom-Cio. Masz racje i bede sie tym musial zajac.
Okna - rozwiazaniem jesst zakup mat termoizolacyjnych w gotowcu. Lub proba zrobienia tego samodzielnie. Czy ktos z was cos w tym temacie wskoral?
Reszta auta - czy jest mozliwe/potrzebne izolowanie wiecej niz ma to auto (osobowka) w standardzie?
amples - 2016-11-23, 13:53
radek4 napisał/a: | Reszta auta - czy jest mozliwe/potrzebne izolowanie wiecej niz ma to auto (osobowka) w standardzie? |
tom-cio napisał/a: | Wejdz do nieizolowanej osobowki stojacej w sloncu w lecie |
tom-cio - 2016-11-23, 15:25
No jest potrzeba.Zobacz moj temat budowy,Toscanera i innych.Ja i Tosca mamy np maty alufoxa i ja sobie bardzo chwale,Toscaner wycial z nich jeszcze izolacje na okna i tez bardzo zachwala.Poczytaj...
i pr8sciej by bylo jak w profilu bys uzupelnil skad jestes,jakie miasto,wtedy zawsze cos mozna np.pokazac
radek4 - 2016-11-23, 16:33
tom-cio napisał/a: | No jest potrzeba.Zobacz moj temat budowy,Toscanera i innych.Ja i Tosca mamy np maty alufoxa i ja sobie bardzo chwale,Toscaner wycial z nich jeszcze izolacje na okna i tez bardzo zachwala. |
Juz szukalem czegos na zrobienie mat samodzielnie. Natknalem sie na alufoxa na allegro i pomyslalem ze razem z przyssawkami to da rade. Ale myslalem, ze jak to tu napisze to mnie wysmiejecie
tom-cio napisał/a: | pr8sciej by bylo jak w profilu bys uzupelnil skad jestes,jakie miasto,wtedy zawsze cos mozna np.pokazac |
Uzupelnione - Berno (jak w Szwajcarii). Dzierzoniow (jak w Polsce).
tom-cio - 2016-11-23, 16:58
Spoko Radku.Alufox na szyby bardzo ok,a jak nie masz checi i ochoty robic styropianow ,welny i czegosc podobnego,to sciagnij gdzie sie da tapicerke i wyizoluj alufoxem,sklejajac tasma alumin8zowana.Wazne zeby szczelnie zrobic termos z auta i wtwdy dziala doskonale.Ja tak mam i 2 stopnie wyzej niz temp zewnetrzna.W lato najwazniejszy dach,tam nawet 2 warstwy pod tapicerke
koder - 2016-11-23, 17:49
Alufox powinien dać radę bez przyssawek, jest na tyle gruby, że jak go dobrze dotniesz, to się sam będzie trzymał. Ja nie używam w sezonie, no ale moja smoczyca to w zasadzie osobówka. Choć w kwestii nagrzania wnętrza bardzo, ale to bardzo pomógł solar na dachu.
Swoją drogą, mam dokładnie ten przedsionek-namiot, który chcesz kupić, i mogę się wypowiadać w samych superlatywach.
tom-cio - 2016-11-23, 18:17
Koder a jak ze skladaniem tego quechuy.Sklada sie szuybko czy trza sie nameczyc?Pytam bo od dawna tez mi po glowie chodzi
koder - 2016-11-23, 18:26
tom-cio napisał/a: | Koder a jak ze skladaniem tego quechuy.Sklada sie szuybko czy trza sie nameczyc?Pytam bo od dawna tez mi po glowie chodzi |
Pakowanie całego majdanu do auta i solara zajmuje mi 15-45 minut, zależy jak bardzo mi się chce
Samo składanie Q to jest 5 minut, tylko trzeba wiedzieć jak. Więcej jak jest mokry i trzeba wytrzepać. Najwięcej czasu paradoksalnie zajmuje wyciągnięcie i wyczyszczenie wszystkich śledzi. Jak masz już namiot odpięty od podłoża, to składa się go w kilkanaście sekund.
kynios1 - 2016-11-24, 17:50
Alufox dobry na wszystko ,
nie kupuj alufoxa tylko piankę pod panele i na to samo wyjdzie i 3razy taniej
Alufox jest grubo przereklamowany na tym forum .
koder - 2016-11-24, 17:52
kynios1 napisał/a: | Alufox jest grubo przereklamowany na tym forum |
Na lato jednak warstwa aluminium się przydaje. A ilość na szyby to kosztuje ile? 35zł?
tom-cio - 2016-11-24, 18:15
Kynios ale 1m2 alufoxa kosztuje 11zl.Wiec lepiej miec niz nie miec nic,ja naprawde nie uzylem nic innego za izolacje niz ten alufox i naprawde jest spoko.Nie namawiam tylko na noego,do dzis zaluje ze nie prysnalem PURem ,tym bardziejmze mialbym za friko,ale zaczynalem wczwsna wiosna,a wtedy piany sie nie pryska,musi byc na plusie pod zamknieta komorke.No i czekac nie chcialem wiec alufox poleciall.i jest ok w porownaniu do niczego(a to kolega ma teraz)No i jak z niego zrobisz termos to naprawde dziala.Na szyby mam orginalne maty(Joko jeszcze raz dzieki ) i sa super,fajniej wygladaja ale dociety na tylne okna alufox na styk miedzy uszczelki dziala rowniez rewelacyjnie.A np jak sie ma zwykly przyciemniony szyberdach(zerknij w moja budowe),to ten szyber bez alufoxa daje w lecie jak 1000w grzejnik,pomimo ze uchylony.Z alufoxem nie daje cieplem wcale
amples - 2016-11-24, 18:26
kynios1 napisał/a: | Alufox dobry na wszystko ,
Alufox jest grubo przereklamowany na tym forum . |
Ja zastosowałem u siebie xps i 2 warstwy czegoś takiego http://allegro.pl/ekran-z...64.html#thumb/1 4pln 1m2
koder - 2016-11-24, 18:56
amples napisał/a: | a zastosowałem u siebie xps |
XPS na okna? Jak wymodelowałeś krzywiznę?
kynios1 - 2016-11-24, 19:14
amples napisał/a: | kynios1 napisał/a: | Alufox dobry na wszystko ,
Ja zastosowałem u siebie xps i 2 warstwy czegoś takiego http://allegro.pl/ekran-z...64.html#thumb/1 4pln 1m2 |
O identycznie to samo co alufox a kosztuje prawie 3 x taniej ,
Flag - 2016-11-24, 23:40
kynios1 napisał/a: | amples napisał/a: | kynios1 napisał/a: | Alufox dobry na wszystko ,
Ja zastosowałem u siebie xps i 2 warstwy czegoś takiego http://allegro.pl/ekran-z...64.html#thumb/1 4pln 1m2 |
O identycznie to samo co alufox a kosztuje prawie 3 x taniej , |
Trzeba uważac w tym temacie bo wiele z tych "ekranów" to pianka z SZARĄ folią nie majac nic wspolnego z folią aluminiową.
Na lato zdecydowanie polecam Aluminet
Adampio - 2016-11-25, 13:20
Ja do tych samych celów kupiłem Multivana i jednocześnie jeżdżę oraz powolutku modernizuję w miarę możliwości. Jak nie masz kłopotów jelitowych i jeździsz w rejony w miarę cywilizowane to kibel do niczego nie potrzebny, a zajmuje (nomen omen) kupę miejsca.
Skoro masz ogrzewanie postojowe i drugi akumulator to już dobrze.
W dalszej kolejności radziłbym:
- klimę jeśli nie ma (u mnie nie ma a w lecie na południu musi być, bo przednia szyba bucha żarem);
- jakiś lufcik na noc (ja mam fabryczne odsuwane lewe okno za kierowcą + owiewkę na okno drzwi pasażera (na wypadek gdyby padało) + jakaś moskitiera do tego lufcika
- daszek p-słoneczno/przeciwdeszczowy mocowany do prawego boku (żadne dedykowane stałe markizy)
- nietypowe zabezpieczenie przeciwkradzieżowe (T4-ki są łatwo kradziejne, ja mam m.in. blokadę skrzyni biegów Niedźwiedź)
- firanki na okna (np. na zatrzaski)
- maty izolacyjne na okna o których tu już pisano
- przyłącze 230V + zabudowany prostownik + wewnętrzne gniazdko 230V (ja będę montował elementy Defa)
- gniazdko zapalniczkowe z tyłu (u mnie jeszcze nie ma)
- dobre i energooszczędne oświetlenie wnętrza (Multivan ma nad stolikiem mocną świetlówkę)
- tempomat jak nie ma (ja już kupiłem aftermarketowy ale jeszcze nie zamontowałem); dużo dają w tym zakresie podłokietniki.
Co do czarnej folii na oknach to ja w pierwszym miesiącu po zakupie ją zerwałem i nie narzekam.
Napisz jakie masz ogrzewanie postojowe. Ja mam mokre Websto i planuje obejście 30-minutowego limitu pracy fabrycznego zegara oraz dodatkowe (niezależne do kluczyka) sterowanie silnikiem dolnej dmuchawy.
Dalej moja wyobraźnia nie sięga, ale że dużo podróżowałem pieszo, kajakiem, rowerem i motocyklem to w opisanej TeCzwórce czuję się luksusowo
radek4 - 2016-11-28, 10:13
koder napisał/a: | Alufox powinien dać radę bez przyssawek, jest na tyle gruby, że jak go dobrze dotniesz, to się sam będzie trzymał. Ja nie używam w sezonie, no ale moja smoczyca to w zasadzie osobówka. Choć w kwestii nagrzania wnętrza bardzo, ale to bardzo pomógł solar na dachu. |
Dzieki @Koder - to dobre wiesci bo jak policzylem ile przyssawek by mi sie przydalo i ile kosztuja to sie zalamalem :/ Bede probowal bez na poczatek =)
koder napisał/a: | Swoją drogą, mam dokładnie ten przedsionek-namiot, który chcesz kupić, i mogę się wypowiadać w samych superlatywach. |
No to juz mam prezent na swieta!
radek4 - 2016-11-28, 10:15
koder napisał/a: | Pakowanie całego majdanu do auta i solara zajmuje mi 15-45 minut, zależy jak bardzo mi się chce |
To znaczy ze solar nie zamontowany na stale? o_O
radek4 - 2016-11-28, 11:38
Dzieki @Adampio
Adampio napisał/a: | Jak nie masz kłopotów jelitowych i jeździsz w rejony w miarę cywilizowane to kibel do niczego nie potrzebny, a zajmuje (nomen omen) kupę miejsca. |
Na szczescie nie mam Zgadzam sie i poki co bede sie trzymal takiego wariantu.
Adampio napisał/a: | klimę jeśli nie ma (u mnie nie ma a w lecie na południu musi być, bo przednia szyba bucha żarem); |
Jest =) Ale poki co nie dziala :/ Wiec naprawa przed wakacjami to priorytet.
Adampio napisał/a: | jakiś lufcik na noc (ja mam fabryczne odsuwane lewe okno za kierowcą + owiewkę na okno drzwi pasażera (na wypadek gdyby padało) + jakaś moskitiera do tego lufcika |
Obydwa srodkowe okna sie rozsuwaja - wiec lufcik zawsze mozna zostawic. Swego czasu znalazlem takie plastikowe przystawki ktore pozwalaja zostawic wietrzenie tak aby nikt nie wsadzil do auta lapki w nocy lub gdy nikogo tam nie ma. Ciekawy pomysl ale ceny kosmiczne jak na kawalek plastiku. Czy uzywa ktos z Was czegos takiego? Mozna to znalezc na polskim rynku za rozsadniejsze pieniadze? Na allegro nic nie wyszukalem :/ Chyba nie mam tyle talentu aby zrobic to, jak np. @JJJB samodzielnie.
Adampio napisał/a: | daszek p-słoneczno/przeciwdeszczowy mocowany do prawego boku (żadne dedykowane stałe markizy) |
W jaki sposob rozwiazales mocowanie tego daszku do auta? I co to dokladnie za daszek? Bo na tym mi bardzo zalezy. Rowniez nie chialbym zadnej duzej i stalej markizy. Myslalem o namiocie (zdjecie powyzej..).
Adampio napisał/a: | firanki na okna (np. na zatrzaski)
maty izolacyjne na okna o których tu już pisano
Co do czarnej folii na oknach to ja w pierwszym miesiącu po zakupie ją zerwałem i nie narzekam. |
Myslalem o rozwiazaniu - czarna folia (prywatnosc) + alufox (na wszystkie okna) jako izolacja. Chociaz firanki + alufox bylyby dobrym rozwiazaniem.
Czy ktos z Was testowal to co produkuje camper-land.eu. Troche to kosztuje ale jak policzyc czas na prace i materialy to juz nie wyglada to tak strasznie.
Adampio napisał/a: | przyłącze 230V + zabudowany prostownik + wewnętrzne gniazdko 230V (ja będę montował elementy Defa |
Jak dokladnie bedzie wygladac Twoje rozwiazanie? Rozumiem, ze najpierw bedzie potrzebna dziurka w aucie i zewnetrzne gniazdo? Bedziesz robil to samodzielnie?
Czy orientujecie sie czy ktos na Dolnym Slasku zajmuje sie robieniem porzadnie takich rzeczy?
Adampio napisał/a: | gniazdko zapalniczkowe z tyłu (u mnie jeszcze nie ma) |
Bede robil! Z drugiego akumulatora jesli sie da =)
Adampio napisał/a: | dobre i energooszczędne oświetlenie wnętrza (Multivan ma nad stolikiem mocną świetlówkę) |
Caravelle ma rowniez male lampki w dachu na tyle.. Bede kombinowal cos z LED i druga bateria pod tym katem..
Adampio napisał/a: | Napisz jakie masz ogrzewanie postojowe. Ja mam mokre Websto i planuje obejście 30-minutowego limitu pracy fabrycznego zegara oraz dodatkowe (niezależne do kluczyka) sterowanie silnikiem dolnej dmuchawy. |
Oryginalne od VW.. wiecej detali nie znam - ale mge podrzucic jesli Cie to interesuje?
Adampio napisał/a: | Dalej moja wyobraźnia nie sięga, ale że dużo podróżowałem pieszo, kajakiem, rowerem i motocyklem to w opisanej TeCzwórce czuję się luksusowo |
Jak najbrdziej rozumiem! Kiedy nie mailem pieniedzy a czasu bylo sporo - podrozowalem autostopem na poludnie Europy. Kiedy czasu ubylo a pojawila sie pensja - przezucilem sie na samolot + wynajem malych aut. Teraz czekam na trzeci etap w T4! =)
michal_olk - 2016-11-28, 11:53
Moim zdaniem bardzo ważna wspomniana już wentylacja odporna na deszcz. Bardzo mi brakowało czegoś takiego jak podrózowałem Vivaro westfalią. Myślałem wtedy o małym oknie dachowym, uchylnym (takim żeby deszcz do środka nie leciał).
koder - 2016-11-28, 16:41
radek4 napisał/a: | To znaczy ze solar nie zamontowany na stale? o_O |
3000 słów:
Bronek - 2016-11-28, 16:45
1000/zdjęcie Fajnie to wyszło .
Adampio - 2016-11-28, 17:03
radek4 napisał/a: | Adampio napisał/a: | jakiś lufcik na noc (ja mam fabryczne odsuwane lewe okno za kierowcą + owiewkę na okno drzwi pasażera (na wypadek gdyby padało) + jakaś moskitiera do tego lufcika |
(...) Swego czasu znalazlem takie plastikowe przystawki ktore pozwalaja zostawic wietrzenie tak aby nikt nie wsadzil do auta lapki w nocy lub gdy nikogo tam nie ma. Ciekawy pomysl ale ceny kosmiczne jak na kawalek plastiku. Czy uzywa ktos z Was czegos takiego? Mozna to znalezc na polskim rynku za rozsadniejsze pieniadze? Na allegro nic nie wyszukalem :/ Chyba nie mam tyle talentu aby zrobic to, jak np. @JJJB samodzielnie. |
Na pierwszy sezon proponuję zwykłe polskie owiewki Heko na szybę kierowcy i pasażera
radek4 napisał/a: | Adampio napisał/a: | daszek p-słoneczno/przeciwdeszczowy mocowany do prawego boku (...) |
W jaki sposob rozwiazales mocowanie tego daszku do auta? I co to dokladnie za daszek? |
Ja to będę miał go dopiero na lato. Najtańsza wersja to daszek Jula mocowany do aluminiowej listwy wklejonej w rynienkę dachową. Listwa jest podobna do likszpary masztu jachtowego i wsuwa się w nią tylną krawedź daszku z wszytą kedrą.
radek4 napisał/a: | Adampio napisał/a: | przyłącze 230V + zabudowany prostownik + wewnętrzne gniazdko 230V (ja będę montował elementy Defa |
Jak dokladnie bedzie wygladac Twoje rozwiazanie? Rozumiem, ze najpierw bedzie potrzebna dziurka w aucie i zewnetrzne gniazdo? Bedziesz robil to samodzielnie? |
Z systemu Defa kupię kable, ładowarkę i wewnętrzne gniazdko . Zamontuje oczywiście sam. Jeśli byłeś na północy Szwecji to musiałeś widzieć, że gniazdko Defy do kabla 230V, w zderzaku lub atrapie, ma tam każdy miejscowy samochód i są publiczne "karmniki", do których się zimą ludzie przypinają bo mają w bloku silnika grzałkę elektryczną. Ja wykorzystam z tego systemu tylko kable, prostownik i gniazdko.
Nowe części są drogie więc szukam używek na Alledrogo.
radek4 - 2016-11-29, 11:04
michal_olk napisał/a: | Moim zdaniem bardzo ważna wspomniana już wentylacja odporna na deszcz. Bardzo mi brakowało czegoś takiego jak podrózowałem Vivaro westfalią. Myślałem wtedy o małym oknie dachowym, uchylnym (takim żeby deszcz do środka nie leciał). |
Tu znalazlem cos takiego. Do zrobienia
Adampio - 2016-11-29, 13:14
radek4 napisał/a: | znalazlem cos takiego. Do zrobienia
| Fajne ale w trasę bo odsunięte okno bardzo huczy i to zaraz k. głowy kierowcy. Nie jest to natomiast deszczoodporne na postoju. Chyba ze obrócisz kratkę o 90 stopni lub zrobisz dwie takie wstawki, do jazdy i na postój.
radek4 - 2016-11-30, 10:35
Adampio napisał/a: | Fajne ale w trasę bo odsunięte okno bardzo huczy i to zaraz k. głowy kierowcy. Nie jest to natomiast deszczoodporne na postoju. Chyba ze obrócisz kratkę o 90 stopni lub zrobisz dwie takie wstawki, do jazdy i na postój. |
Masz racje - do jazdy slaby pomysl. Ale (za Twoja sugestia) obracajac kratke wlotami w dol - na postoju powinno dzialac!
Dzieki za linki do Heko - mysle ze sie zaopatrze.
Defa -bardzo fajny pomysl =)
Adampio - 2016-11-30, 15:01
radek4 napisał/a: | Adampio napisał/a: | Fajne ale w trasę bo odsunięte okno bardzo huczy i to zaraz k. głowy kierowcy. Nie jest to natomiast deszczoodporne na postoju. Chyba ze obrócisz kratkę o 90 stopni lub zrobisz dwie takie wstawki, do jazdy i na postój. |
Masz racje - do jazdy slaby pomysl. Ale (za Twoja sugestia) obracajac kratke wlotami w dol - na postoju powinno dzialac! | Miałem na myśli huk przy otwartym oknie suwanym, taka home-made zaślepka może się podczas jazdy sprawdzić.
Natomiast ja dojrzewam jednak do zakupu tego:
bo odpada mi czas na szukanie materiałów i struganie.
Adampio - 2016-12-02, 19:53
Jeszcze wracam do wentylacji. Odpuściłem chwilowo gotową boczną wstawkę w okno i przed chwilą kupiłem tutaj:
www.justkampers.com
dwa gadżety:
oraz
na potrzeby tego:
Cuzamendokupy 72 funty, a za mniej na 150% bym tego nie zrobił w Polsce. Najpierw zobaczę jak się jeździ z uchyloną klapą i jak dalej będzie duszno do wtedy zamówię czarną wstawkę w okno suwane albo będę strugał to co na zalinkowanej przez ciebie fotce. Z opisu wynika, że ta kratka jest świadomie tak ustawiona bo ma wspomagać wentylację podczas jazdy.
westa76 - 2016-12-02, 20:04
nie radzę jeździć z uchyloną klapą, będziesz miał spaliny w środku, fizyki nie oszukasz.
Ten patent jest tylko na noc na postoju.
Pozdrawiam
Mariusz
Darek Szczecin - 2016-12-02, 20:19
To typowe patenty na użycie stacjonarne.
marcinw32 - 2016-12-02, 21:03
Wstaw okienko dachowe np.fiamma 40x40 i po kłopocie
Adampio - 2016-12-02, 23:10
marcinw32 napisał/a: | Wstaw okienko dachowe np.fiamma 40x40 i po kłopocie | Dumałem nad szyberdachem ale mam nadmuchy w suficie (chwyt powietrza ze słupka D) i przetłaczany dach więc takie okno marnie by wyglądało na samym przodzie, nie mówiąc o efektach dźwiękowych powyżej 80km/h. Natomiast nowy szyberdach do VW T4 ma cenę zaporową, a używane w 99% ciekną.
Darek Szczecin - 2016-12-02, 23:57
Nie walcz na siłę z wentylacją w czasie jazdy, uruchom sobie klimę którą masz i po kłopocie.
CORONAVIRUS - 2016-12-03, 00:15
przedwczoraj wycinałem dach w T4 multivanie ... wstawiam wysoki , plastykowy dach . Nie wyobrażacie sobie ile wody było między tapicerką i poszyciem dachu ... normalnie jak by przed chwilą ktoś wężem dach od spodu oblał . Z gąbek okalających przewody lało się jak je tylko dotykałem
Adampio - 2016-12-03, 00:54
Darek Szczecin napisał/a: | uruchom sobie klimę którą masz i po kłopocie. | Klimę, choć zepsutą ma Wątkotfurca. Ja na razie wiem tylko ile kosztuje komplet części i ile jest roboty z ich montażem
Darek Szczecin - 2016-12-03, 08:22
Adampio napisał/a: | Darek Szczecin napisał/a: | uruchom sobie klimę którą masz i po kłopocie. | Klimę, choć zepsutą ma Wątkotfurca. Ja na razie wiem tylko ile kosztuje komplet części i ile jest roboty z ich montażem |
A to przepraszam
Z wentylacją jest tak. Jeśli nie będziesz atakował południa europy latem to spokojnie knuj z patentami. Ja w tym roku dobrze zaizolowanym blaszakiem Sprinter zaatakowałem Italię i niestety patenty wentylacyjne łącznie z Fiamma Turbovent, olbrzymim oknem uchylnym dachowym nie wiele dało. Jadąc w dzień i mając słońce świecące w przednią szybę temperatury w aucie byłe astronomiczne. Już mam klimę . Można też przemieszczać się nocą
radek4 - 2017-01-08, 19:31
Witam Wszystkich ponownie.
Troche cicho bylo na watku ze wzgledu na swiateczno/noworoczne podroze i naprawy.
Starczylo troche czasu i funduszy dla auta i nareszcie moge zaprezentowac pierwsza runde usprawnien i zakupow.
- nowe letnie i zimowe opony - tu chyba nikogo nie trzeba przekonywac
- nowy alternator - pojechalem do elektryka w sprawie dorobienia gniazdka.. po przegladzie wyszlo, ze alternator choc nie w tragicznym stanie to wypadaloby wymienic
- przyciemnione szyby - wiem, ze rozne gusta na ten temat ale ja sie przekonalem i w busie, szczegolnie semi-kampingowym, takie rozwiazanie mi sie bardzo podoba =)
- kliny poziomujące Fiamma Level Up - po jednej nocy na pochylym kampingu przekonalem sie ze to pomocny gadzet
- namiot (przedsionek) Quechua Base Seconds - doszedlem do wniosku, ze na poczatek wole takie rozwiazanie niz duza rolete na boku.. znacznie tansze i bez wiercenia
- na wentylacje bede testowal wiekszy rozmiar Reimo Airvent 1 - jesli sie sprawdzi/bedzie potrzeba to doloze drugi
- drobniejsze wyposazenie tez juz czeka - dwa wygodne krzesla, stolik i drobiazgi, wszystko powybierane z oferty Decathlonu
W najblizszy weekend czekaja na mnie dwa zadania
- dociecie alufox na wszystkie szyby
- zmiana oswietlenia wnetrza na led - doszedlem do wniosku, ze lepszego oswietlenia wnetrza niz to ktore mam oryginalnie (na tyle 2 duze i dwie male lampy w suficie, mala lampa w bagazniku i jeszcze jedna przy podlodze przy wejsciu) poki co nie wymysle.
Niestety nie udalo mi sie za tym podejsciem dorobic gniazdka do postojowego akumulatora (patrz wyzej - moj czasu elektryka zajal alternator) ani naprawic klimy (zbyt duzy koszt; pierwszy dluzszy wyjazd planuje na marzec i kwiecien na poludnie europy wiec jeszcze przed upalami.. a klimy i tak nie lubie, wiec jakos przetryzmam)
Na swieta auto wrocilo do wersji nie-kampingowej z 9 fotelami. Jak tylko lozko i reszta gadzetow wroci do srodka to podziele sie zdjeciami =)
Victus - 2017-01-08, 19:59
BIORCA napisał/a: | w T4 multivanie ... . Nie wyobrażacie sobie ile wody było między tapicerką i poszyciem dachu ... normalnie jak by przed chwilą ktoś wężem dach od spodu oblał . Z gąbek okalających przewody lało się jak je tylko dotykałem |
To już wiem dlaczego mam tyle wilgoci na przedniej szybie od wewnątrz
Wracając do zakupu kolegi Adampio, haka dystansowego do tylnej klapy to dwa i pół rok te zrobiłem sobie taki w Pisz jak stałe w peł słońcu z kluczka do skręcania zbrojenia. Zalazłem go w mojej skrzyneczce z narzędziami i po wygięciu nadał się wyśmienicie
Adampio - 2017-01-09, 01:33
radek4 napisał/a: | - kliny poziomujące Fiamma Level Up - po jednej nocy na pochylym kampingu przekonalem sie ze to pomocny gadzet | Grey czy yellow?
radek4 - 2017-01-09, 09:51
Adampio napisał/a: | Grey czy yellow? |
Zrobilem sie na szaro =)
zbyszekwoj - 2017-01-09, 10:03
Na betonie lubią pękać.
Adampio - 2017-01-09, 10:23
ale na betonie jest w miarę równo
radek4 - 2017-03-22, 13:45
Troche cicho na watku ze wzgledu na przerwe w przygotowaniach. W kwietniu pierwsza miesieczna wyprawa wiec znow zabralem sie do zakupow i instalacji. Doszly do zestawu:
- Kuchenka spirytusowa ORIGO 3000
- Lodowka Dometic CF26
- wtyczki (12V + USB) z drugiego akumulatora
Teraz mysle nad polaczeniem prady z zewnatrz ale chyba porusze to w osobnym watku..
|
|