Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - legalizacja butli gazowe+ jej napelnienie

KECZER - 2008-06-24, 21:08
Temat postu: legalizacja butli gazowe+ jej napelnienie
Forumowicze potrzebna pomoc :lol: :lol:
gdzie w okolicach Warszawa- i Otwocka mozna zrobic uaktualnienie legalizacji butli gazowej i jej jednoczesne napelnienie zgodnie z prawem !
Na stacjach napelniajacych zbiorniki w samochodach- nawet tam gdzie udawalo sie do tej pory napelnic --- ODMAWIAJA!
A chcialbym miec i czyste sumienie i spokoj ze wszystko technicznie jest OK
Bardzo prosze o namiary
Grzegorz

bonusik - 2008-06-24, 21:14

Kiedyś zajmował się tym POLGAZ(czy coś podobnie) na ul.Jana Kazimierza ale niestety nie "wyrobił" w warunkach gospodarki rynkowej.
Też chciałem zalegalizować butlę gazową i po mało owocnych poszukiwaniach dałem sobie "siana".Gość,który wynajmował lokal w poblizu powiedział mi żebym po prostu wypozyczył butlę na stacji benzynowej i zapłacił kaucję.
I tak zrobiłem,kosztowało mnie to 98 zł i mam świety spokój.
Gdy gaz się skończy wymienię na jakiejkolwiek stacji i z głowy. :ok

Tadeusz - 2008-06-24, 21:37

Grzegorz Fis napisał/a:
gdzie w okolicach Warszawa- i Otwocka mozna zrobic uaktualnienie legalizacji butli gazowej

Pamiętam, że kiedyś właśnie w Józefowie na ul. Kościuszki istniał taki zakład, ale jak znam życie to napewno dawno go nie ma. Wydaje się, że naprawdę trzeba odpuścić i po prostu wymieniać butle na stacjach benzynowych. Gorzej z tymi turystycznymi maluchami : 1l, 2l, 3l i 5 litrowymi. :gwm :gwm

janusz - 2008-06-24, 21:42

bonusik napisał/a:
I tak zrobiłem,kosztowało mnie to 98 zł i mam świety spokój.

Jeżeli chodzi o zwykłą butlę 11 kg to tanie jest kupić nówkę w np Castoramie. około 80 zł i jest nowa. Z długą legalizacją.

KECZER - 2008-06-25, 19:31

Bardzo dziekuje za podpowiedzi juz wiem co zrobie kupie i po problemie
Szczegolnie dziekuje Tadeuszowi- zlosliwosc dziejowa jest straszna ja wlasnie mieszkam w Jozefowie na ul. Kościuszki-- czyz to nie PECH :-/
pozdrawiam
Grzegorz

bodik - 2008-08-23, 13:07

Cytat:
Jeżeli chodzi o zwykłą butlę 11 kg to tanie jest kupić nówkę w np Castoramie. około 80 zł i jest nowa. Z długą legalizacją.

Obawiam się że to też nie rozwiąże problemu ponieważ butle 11kg może napełnić tylko rozlewnia gazu. A znając życie nie bawią się w napełnianie pojedyńczych butli klientom, co najwyżej pozostaje wymiana na najbliższej stacji i oddanie nowej butli.
Pozdrawiam

Wertes - 2008-12-01, 23:28

Witam, mam pytanie co do butli.
Kupilismy Fiata dwudziestoletniego z jedną butlą.
I teraz tak:
Czy butlę, którą mamy trzeba w Polsce jakoś sprawdzić, atestować?
Czy butle dostępne w Polsce będa pasowac do tych zaworów?
Może ktos wie, gdzie w Trójmieście mozna dostac taka butlę?
Ja wygląda ten problem?
Pozdrawiam
Anka

stefan - 2008-12-02, 00:21

Witam! A jaka masz butle(zamontowana na stale czy wymienna?) i czy zrobiles (nie wiem czy w kraju konieczne) przeglad inst.gazowej? :ok Pozdrawiam.Stefan.
Wertes - 2008-12-02, 00:25

mamy wymienne butle
przeglądu nie robilismy w Polsce - chyba nie potrzeba, jak nie kazali

medard - 2008-12-02, 00:28

niema zty mzadnego klopotu
kupic mozesz wszedzie nawet w obi sa

medard - 2008-12-02, 00:30

topodjedz gdzies gdzie maja butle do wymiany i niema klopotu przy wymianie
jacekiagatka - 2008-12-02, 10:40

jeżeli masz butlę z niemiec to raczej jej na stacji nie wymienisz, chyba że w nocy u ślepego. :lol:

prawdopodobnie będzie problem z dokręceniem reduktora na polską butle. i masz dwa wyjścia albo kupić reduktor nowy, albo zpiłować parę milimetrów bolca wystającego z reduktora.

Wertes - 2008-12-02, 13:14

To jeszcze jedno pytanie:
czy polską butle (taką, co ja kupię w castoramie np) można wymienić na naładowaną na zachodzie?
Jade np. do Włoch, Hiszpanii, Francji w podróż i gaz mi sie kończy. Będą problemy?

stefan - 2008-12-02, 13:51

Witam!
Cytat:
czy polską butle (taką, co ja kupię w castoramie np) można wymienić na naładowaną na zachodzie?
-nie wymienisz.
Wertes napisał/a:
Będą problemy?
-nie bedzie jak kupisz sobie koncowke(sa w katalogach) do napelniania butli. :ok Pozdrawiam.Stefan.
medard - 2008-12-02, 17:44

jak ja bylem to je nabijalem w hiszpani samemu musialem to robic dal tylko za kaucja koncowki w chorwacji sami nabijaja to wiem reszty trudno mnie odpowiedziec gdzyz majac dwie butle obecnie to przed wyjazdem biore pelne i wyarczaja na dlugo no zima jka sie grzeje to na jakies 3 tygodnie max
@ndrzej - 2008-12-02, 18:09

Wertes napisał/a:
Kupilismy Fiata dwudziestoletniego z jedną butlą.

Jeżeli butla jest "młodsza" od kampera więcej niż o 10 lat (data "wybita" jest na butli) i jest butlą z Zachodu - nie wyrzucałbym jej pochopnie. Może przydać się zagranicą, gdzie takie butle łatwo napełnić. Dokupiłbym natomiast jedną 11 kg butlę np. w Leroy. Ja zapłaciłem tam niedawno w granicach 90 zł.
Osobiście mam dwie 11 kg butle - jedną niemiecką, którą napełniam w prywatnych stacjach LPG, oraz drugą polską, zakupioną w Laroy. Tą drugą wymieniam na stacjach benzynowych prowadzących takią usługę. Dodam, że jedna 11 kg butla wystacza mi (bez ogrzewania) na cały okres wakacyjny.

Dembomen - 2008-12-02, 22:43

Hej!
Ja korzystam z butli 11 kg kompozytowych /są lżejsze i z propanem, dystrybutorem są stacje BP/ potrzebny tylko adapter ze względu na inne zakończenie butli /szybko złącze/, natomiast niemki nabiłem i jak wybiorę się do sąsiadów będę przydatne. Polecam kompozytowe!
Hej!

KOCZOR - 2008-12-02, 22:54

Dembomen napisał/a:
natomiast niemki nabiłem i jak wybiorę się do sąsiadów będę przydatne.

Też racja.
Mam kompozytowe, ale nasz zawór pasuje tylko u żabojadów i gentelmanów. :-/
Za miedzą lepiej mieć ichnie...

Pozdrawiam :smokedevil

Aimeiz - 2011-05-17, 10:49

W zeszłym roku na jesieni nabiłem od ręki butlę 2kg tutaj:
Pegaz. Żelazko J.
05-400Otwock,Literacka 18
woj. Mazowieckie, pow. Otwocki, gm. OtwockBranża: Gaz - Dystrybucja, Napełnianie Kom.: 665 97 09 12
kubazelazko@interia.pl
Więcej... http://www.pkt.pl/s/otwoc...l#ixzz1MbMigqRd

wojtek_h - 2011-07-10, 10:15

2 tygodnie temu kupiłem piękną niebieską butlę 11kg w Castoramie i nabiłem ją całkowicie legalnie w rozlewni gazu w Michałowicach pod Warszawą - zapłaciłem 50zł. To jest firma, która nabija butle, które są rozwożone potem na wymianę. Nie ma u nich problemu z nabiciem pojedynczej butli przywiezionej przez klienta. Z tego, co widziałem, wielkość butli nie ma znaczenia. W godzinach 8-14 nabijają od ręki, do 19 można tylko wymienić. Można u nich także zregenerować i zalegalizować starą butlę, jeśli ktoś jest o takiej bardzo przywiązany. Ja im swoją oddałem na złom.

Gaz-Tank
Michałowice
al. Jerozolimskie 287a
Tel.: 22 723 94 28

Jadąc od strony Warszawy mijamy salon Skody i stację BP, potem za jakiś czas trzeba zawrócić - rozlewnia jest po drugiej stronie drogi, nieco w głębi.

Wojtek H.