Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Nugget Ford Custom

Darek Szczecin - 2016-11-27, 11:55
Temat postu: Nugget Ford Custom
Czy posiada ktoś, albo potrafi wyszukać, schemat instalacji elektrycznej, oraz położenie wiązek elektrycznych do zabudowy jak w temacie :spoko
Banan - 2016-11-27, 13:12

Znalazłem tylko to:schemat
Na schemat serwisowy raczej nie licz, nie udostępniają :-/
:spoko

Darek Szczecin - 2016-11-27, 14:19

dobre i to na początek :pifko ,
trzeba będzie knuć jakoś krok po kroku :szeroki_usmiech

mrsulki - 2016-11-28, 06:26

Darek coś znowu wymyślił?
Darek Szczecin - 2016-11-28, 08:34

mrsulki napisał/a:
Darek coś znowu wymyślił?
. Problem taki że robię szybciej niż myślę i w sumie to tylko bazy mi brakuje reszta jest :spoko
Spax - 2016-11-28, 10:14

Ha - ja wiem :haha:
Pomyślałem sobie, że w sumie to dobrze, że daszek ze słupkami odcięty. Będziesz miał dokładne wymiary i punkty gdzie i jak to montować.

Darek Szczecin - 2016-11-28, 10:41

Spax The Dog napisał/a:
Ha - ja wiem :haha:
Pomyślałem sobie, że w sumie to dobrze, że daszek ze słupkami odcięty. Będziesz miał dokładne wymiary i punkty gdzie i jak to montować.

No dokładnie, sam dach laminatowy przyklejony jest do blaszanego tylko przy pomocy jakiegoś materiału sikaflexowatego. Jak oddzielę laminat od resztki dachu to uzyskam idealny szablon. To będzie budowa a raczej odbudowa od dupy strony :wyszczerzony: . Zabudowa cała jest z elektryką i wszystkimi bajerami, brak bazy, ale poszukiwania w toku. produkt końcowy ma być taki jak na foto

vwyogi - 2016-11-28, 11:34

ale dach z Nugget'a nie bedzie pasował do Twojego sprintera chyba, ze ma juz nowa bazę. do swojego to raczej dach Ci potrzebny z James Cooka.

P.S.
Dach oprócz klejenia jest mocowany do zwmocnień a wzmocnienia nitowane do karoserii

Darek Szczecin - 2016-11-28, 12:04

vwyogi napisał/a:
ale dach z Nugget'a nie bedzie pasował do Twojego sprintera chyba, ze ma juz nowa bazę. do swojego to raczej dach Ci potrzebny z James Cooka.

P.S.
Dach oprócz klejenia jest mocowany do zwmocnień a wzmocnienia nitowane do karoserii

To nie tak, Sprinter Panzer to projekt zakończony, teraz ruszam z projektem Nugget i powstać ma NUGGET jak na foto na Fordzie Custom mam całą zabudowę oryginal westfalia

vwyogi - 2016-11-28, 12:12

Darek Szczecin napisał/a:
vwyogi napisał/a:

P.S.

To nie tak, Sprinter Panzer to projekt zakończony, teraz ruszam z projektem Nugget i powstać ma NUGGET jak na foto na Fordzie Custom mam całą zabudowę oryginal westfalia

to OK, czekamy na relację. A zktórego roku ta zabudowa? Westfalia instalację puszczała dołem i w odpowiednim miejscu szła ewentualnie po słupkach do góry. Jak masz dach uciety to dużej rzeżby z instalacją nie będzie, ewentualnie do oświetlenia.

Darek Szczecin - 2016-11-28, 12:16

vwyogi napisał/a:
vwyogi napisał/a:

P.S.

to OK, czekamy na relację. A zktórego roku ta zabudowa? Westfalia instalację puszczała dołem i w odpowiednim miejscu szła ewentualnie po słupkach do góry. Jak masz dach uciety to dużej rzeżby z instalacją nie będzie, ewentualnie do oświetlenia.

rok 2014 i wszystkie wiązki mam webasto jest setrowanie z wyświetlaczem jest, jakieś moduły od czegoś też są generalnie chyba jest wszystko nawet śrubki i wkręty

vwyogi - 2016-11-29, 10:45

ten moduł do ogrzewania i lodówki jest od Westfalii czyli był taki sam w T4, sprinterach i innch czyli schemat jest powszechnie dostepny w necie. Jak nie uda się wygooglac to daj znać pomogę.
Darek Szczecin - 2016-11-29, 11:11

vwyogi napisał/a:
ten moduł do ogrzewania i lodówki jest od Westfalii czyli był taki sam w T4, sprinterach i innch czyli schemat jest powszechnie dostepny w necie. Jak nie uda się wygooglac to daj znać pomogę.

Do sterowaniem wszystkim jest taki moduł z dużym ekranem ciekłokrystalicznym zamontowany w podsufitce szoferki, kupę wiązek z wtykami mam, ale każdy schemat by się przydał, nawet miejsce jak i gdzie te wiązki poprzeciągać. Nic nie mogę w sieci wyszukać, znalazłem tylko instrukcję obsługi NUGGET taka wspólną dla Transita i Transita Custom, zabudowa w sumie podobna. Szukam bazy, ale po zmianach w przepisach odnośnie przebudowy blaszaka na kampingowy specjalny to skupiam się na wersjach minimum 5 osobowych, strasznie mało tego na rynku używanych. Jak będzie już auto i wyrypię dziurę w dachu żeby założyć ten laminatowy to też będzie łatwiej wszystko dopasować i rozwiązania same się nasuną. Ale każdy schemat i foty z montażu podzespołów są na wagę złota :spoko
A tak na marginesie to nie uwierzycie z jakich materiałów renomowana firma Westfalia to zrobiła, podłoga to już zupełna żenada (płyta OSB z jednej strony pokryta laminatem ala panele) przyklejone to było pianka montażową do blachy podłogi. Szyny kanapy 3 osobowej nie wiercone przez podłogę tylko przyklejone na sikalexowate coś i podłożone pod płytę OSB czyli podłogę. Jak już ruszę z relacją to będę wklejał foty jak nie należy robić i jak firmy renomowane naprawdę wykonują swoja robotę. Albo my przesadzamy z pancernymi rozwiązaniami nieraz? :diabelski_usmiech

CORONAVIRUS - 2016-11-29, 15:13

łyknąłeś jeden z zestawów z allegro ? :)
Darek Szczecin - 2016-11-29, 15:43

BIORCA napisał/a:

łyknołem jak rekin, z tego linka który podesłałeś, ten co ja znalazłem był bliżej ciebie to nie chciałem ci w rejon wchodzić :szeroki_usmiech . Browar ci się należy bo mnie zainspirowałeś, że taki mały rozpoznawczy kamperek przydatny mi będzie :spoko . I znajomi już się cieszą że będą mieli jak z nami podróżować. A mi na miasto jako osobówka pewnie się fajnie spisze. Szkoda że już nie da rady jak przed lipcem z blaszanki wytworzyć kamera, teraz trzeba szukać Custom kombi lub doka :diabelski_usmiech

mrsulki - 2016-11-29, 20:40

Szukam bazy

Toć masz Honkera. Drobne przeróbki i będzie jak ta lala :wyszczerzony:

CORONAVIRUS - 2016-11-29, 21:19

BIORCA napisał/a:

łyknołem jak rekin, z tego linka który podesłałeś,

też bym łyknął gdybym nie miał innych rozpoczętych pierdół ... leżało by wszystko z rok i gniło ... powodzenia w szukaniu wozidła , będzie piękna fura , już to widzę :spoko

Darek Szczecin - 2016-11-29, 23:46

mrsulki napisał/a:
Szukam bazy

Toć masz Honkera. Drobne przeróbki i będzie jak ta lala :wyszczerzony:
. Honkera beszcześcił nie będę to zabytek :spoko . No i sanitarka pomoc niósł będę :ok
Darek Szczecin - 2016-11-29, 23:52

BIORCA napisał/a:
BIORCA napisał/a:

łyknołem jak rekin, z tego linka który podesłałeś,

też bym łyknął gdybym nie miał innych rozpoczętych pierdół ... leżało by wszystko z rok i gniło ... powodzenia w szukaniu wozidła , będzie piękna fura , już to widzę :spoko
. Będę się starał żeby wyszło dobrze, spróbuję też porawić Westfalię. Bardzo mi się spodobało wnętrze tego mikrokamperka, takie skrzyżowanie salonki z kamperem w nienachalny rozmiarze. Taki szybki przemieszczator :spoko

Szczególnie urzekł mnie ten teścik
https://www.youtube.com/watch?v=rK-OdgID0kw

Spax - 2016-11-30, 10:19

Darek! Czy wersja kamperowa customa to L1 czy L2? Bo jak szukasz DoKa to chyba tylko w wersji L2 występują a te trochę inny dach mają.
http://www.transitcenter....ecification.php

miklo75 - 2016-11-30, 10:59

A kibel jest? :szeroki_usmiech
Darek Szczecin - 2016-11-30, 10:59

Spax The Dog napisał/a:
Darek! Czy wersja kamperowa customa to L1 czy L2? Bo jak szukasz DoKa to chyba tylko w wersji L2 występują a te trochę inny dach mają.
http://www.transitcenter....ecification.php
Żeby z Custom zrobić Nuggeta potrzebuję wersję L1H1 z drzwiami przesuwanymi tylko z prawej strony. Ilość miejsc minimum 5 bo tyle miejsc oferuje zabudowa Nugget, no i idealnie żeby klapa była z tylu a nie drzwi dwuskrzydłowe. Więc jak ktoś coś takiego zauważy gdzieś to proszę o info. Na Alledrogo jest tylko jedna sztuka prawie pasująca 2014 rok, prawie bo ma z tylu drzwi a nie klapę. Nówki sztuki nie biorę pod uwagę na tą chwilę, bo tam trzeba prawie cały dach wyciąć :spoko , przy nowym aucie to stresujące jest :mrgreen:
vwyogi - 2016-11-30, 11:17

Darek to jednak z tym schematem bnie pomoge bo wychodzi , że Westfalia odswiezyła model panelu w ostatnich latach a ja mam do tego starszego panelu.
Co do ciecia dachu to prosta robota, robiłem w T4 zakładając podnoszony dach tez od Westfalii. Najbardziej pracochłonne jest oddzielenie wzmocnień z dachu dawcy. Jest klejony i dodatkowo nitowany. Dawca swieży więc klej pewnie bedzie trzymał wściekle.

Darek Szczecin - 2016-11-30, 17:41

vwyogi napisał/a:
Darek to jednak z tym schematem bnie pomoge bo wychodzi , że Westfalia odswiezyła model panelu w ostatnich latach a ja mam do tego starszego panelu.
Co do ciecia dachu to prosta robota, robiłem w T4 zakładając podnoszony dach tez od Westfalii. Najbardziej pracochłonne jest oddzielenie wzmocnień z dachu dawcy. Jest klejony i dodatkowo nitowany. Dawca swieży więc klej pewnie bedzie trzymał wściekle.

Z elektryką zacznę walkę jak już baza będzie, ale jak coś trafisz mniej więcej pasującego to podsyłaj. Dach będę pruł długo, już widzę ile metrów spoiny muszę rozwalić, piłka wibracyjna i jazda. Na tą chwilę czapka wygląda tak

Darek Szczecin - 2016-11-30, 18:03

miklo75 napisał/a:
A kibel jest? :szeroki_usmiech

nie dość że kibel to i pryśnic :spoko jest
i było to w komplecie :-P

piotr1 - 2016-11-30, 21:58

Kibel to podstawa :lol: :spoko
Rambler - 2016-11-30, 23:58

No niechbym ja się mojej małży kazał w takiej budce "wypryszczyć"... :mrgreen:
Zaraz byłoby ustawienie do poziomu. :box2

Ale ciekawa relacja się zapowiada... Kibicuję! :spoko

Darek Szczecin - 2016-12-01, 00:39

Rambler napisał/a:
No niechbym ja się mojej małży kazał w takiej budce "wypryszczyć"... :mrgreen:
Zaraz byłoby ustawienie do poziomu. :box2

Ale ciekawa relacja się zapowiada... Kibicuję! :spoko
Luzik to będzie kamper rozpoznawczy poruszający się w pobliżu Panzerkampera który ma prysznicowanie we wnętrzu środka :spoko . Normalnie jak w armii duża jednostka ma w pobliżu mniejszą szybciej manewrującą o ograniczonej sile ognia :-P . No i bym zapomniał o Honkerze sanitarce niosącej pomoc niekoniecznie medyczną. :szeroki_usmiech . Jakiś się uda przeżyć wakacje nad QRF ciągle myślę ale już mam koncept
Darek Szczecin - 2017-01-15, 20:51

No i w końcu trafiłem pasującą bazę :spoko , rocznik 2015 przebieg 23000 km, Nie wiem czy rozpoczynać wątek w dziale Budujemy Kampera, to będzie w sumie składanie :szeroki_usmiech . Z elektyką trochę walki będzie Orygnialna wiązka NUgget jakaś skomplikowana jest
mrsulki - 2017-01-15, 21:00

Jak będziesz potrzebował pomocy to daj znać.
Darek Szczecin - 2017-01-15, 21:12

mrsulki napisał/a:
Jak będziesz potrzebował pomocy to daj znać.

No, do nałożeniem czapki to na pewno 2 siłaczy będę jeszcze potrzebował :spoko . No i z elektryką twoje doświadczenie przyda się bardzo, tam w tej wiązce są jakieś straszne kostki z biliardem pinów i moduły których przeznaczenia nawet się nie domyślam :spoko . Ale zabawa będzie takie klocki Lego dla dużych chłopców

Spax - 2017-01-15, 23:10

Darek poproś o przeniesienie wątku do działu budowy. Będzie rozsądniej. No i pochwal się bazą! Ostatnio jak byłem w Dreźnie to dopytywałem się u Forda o schemat elektryki i dupa blada. Odesłali mnie do Firmy, która zajmuje się serwisem Westfalii w Dreźnie (Schaffer-Wohnmobile). A tam - "O panie, teraz to wszystko w komputerze i nic na papierze". A jak powiedziałem, że będzie składak to an takie cuś zrobił - :wow Więc chyba będziesz musiał metodą prób i błędów podejść do tematu.
Darek Szczecin - 2017-01-16, 00:23

Spax The Dog napisał/a:
Darek poproś o przeniesienie wątku do działu budowy. Będzie rozsądniej. No i pochwal się bazą! Ostatnio jak byłem w Dreźnie to dopytywałem się u Forda o schemat elektryki i dupa blada. Odesłali mnie do Firmy, która zajmuje się serwisem Westfalii w Dreźnie (Schaffer-Wohnmobile). A tam - "O panie, teraz to wszystko w komputerze i nic na papierze". A jak powiedziałem, że będzie składak to an takie cuś zrobił - :wow Więc chyba będziesz musiał metodą prób i błędów podejść do tematu.

W bazie to nawet jeszcze nie siedziałem :szeroki_usmiech , chłopaki me wierne przyprowadzili z pod Warszawy, ja łykend mam dla rodziny. Generalnie stwierdzili że wygodne i zpierdzielające 140 km/h robi na 2500 rpm. Jeśli chłop mój stwierdził że wygodne, a ma dokładnie 2 m wzrostu to wierzę mu bo w VW T5 się męczył biedaczek. Spaxie obyty w krajach ościennych i nie tylko jak coś ci się uda wydobyć ze schematów oryginalnych to w winie utopię przedniego gatunku :mrgreen: Sam montaż Webasta może mnie powalić ( wygląda że suche montujemy pod podwoziem) ale mogę się mylić. Kurde żeby mieć chociaż foty oryginała od spodu. Jak już zacznę tworzyć to utworzę w dziale Budowy kampera. jutro będę rejestrował pojazda w PL. Tego nabyłem, https://www.otomoto.pl/of...-ID6yHx2p.html. Z DMC minimum 2,9t jak tem właśnie cieżko coś wyszukać. Kolor nie pasi do czapki, drzwi do wywalenia, klapa musi być, ale z DMC prawie będzie ok więc do boju :diabelski_usmiech

Spax - 2017-01-16, 01:27

Gratulacje.
Utopić mnie w winie się nie da. Co najwyżej w wyborowej ;) Z tydzień jadę ponownie do Drezna - może coś uda mi się wyskubać od nich. :spoko

edit: wywal linka z ogłoszeniem bo nieaktualne ha ha - ja już wcześniej widziałem ;)

Darek Szczecin - 2017-01-16, 02:24

Spax The Dog napisał/a:
Gratulacje.
Utopić mnie w winie się nie da. Co najwyżej w wyborowej ;) Z tydzień jadę ponownie do Drezna - może coś uda mi się wyskubać od nich. :spoko

edit: wywal linka z ogłoszeniem bo nieaktualne ha ha - ja już wcześniej widziałem ;)

przeprowadź regularną korupcję, wywiad,kontrwywiad, zezwalam na tortury :mrgreen: porwij, zabierz komputer, dysk twardy, załóż podsłuch, możemy przeprowadzić cyber atac, (IP potrzebny tylko), generalnie pozyskaj dane wszelkimi środkami :spoko , bierz nawet jeńców

Spax - 2017-01-16, 18:32

Ty się chyba za dużo filmów naoglądałeś :helm Panie sekretarki to jest rozwiązanie :dziadek:
Darek Szczecin - 2017-01-16, 19:35

Spax The Dog napisał/a:
Ty się chyba za dużo filmów naoglądałeś :helm Panie sekretarki to jest rozwiązanie :dziadek:

A no, :mrgreen: o Bondzie. A jeśli kolega stosuje uwodzenie jako środek do uzyskania celu to to już jest wyższa klasa :diabelski_usmiech

Spax - 2017-01-22, 19:08

The Nuclear Nugget :diabelski_usmiech Się Pan wpakował na minę elektroniczną. Prawie wszystko sterowane komputerem.
Nic nie znalazłem na forum nuggeta. Ale poczytałem trochę i wnosek taki, że dupa blada. Trzeba do Westfalii pisać i liczyć na ich życzliwość.

EDIT: http://www.etis.ford.com/?lang=pl&country=PL w zakładce opłaty zobacz co i jak...

W załączniku poniżej duperele.