|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Nugget Ford Custom
Darek Szczecin - 2016-11-27, 11:55 Temat postu: Nugget Ford Custom Czy posiada ktoś, albo potrafi wyszukać, schemat instalacji elektrycznej, oraz położenie wiązek elektrycznych do zabudowy jak w temacie
Banan - 2016-11-27, 13:12
Znalazłem tylko to:schemat
Na schemat serwisowy raczej nie licz, nie udostępniają
Darek Szczecin - 2016-11-27, 14:19
dobre i to na początek ,
trzeba będzie knuć jakoś krok po kroku
mrsulki - 2016-11-28, 06:26
Darek coś znowu wymyślił?
Darek Szczecin - 2016-11-28, 08:34
mrsulki napisał/a: | Darek coś znowu wymyślił? | . Problem taki że robię szybciej niż myślę i w sumie to tylko bazy mi brakuje reszta jest
Spax - 2016-11-28, 10:14
Ha - ja wiem
Pomyślałem sobie, że w sumie to dobrze, że daszek ze słupkami odcięty. Będziesz miał dokładne wymiary i punkty gdzie i jak to montować.
Darek Szczecin - 2016-11-28, 10:41
Spax The Dog napisał/a: | Ha - ja wiem
Pomyślałem sobie, że w sumie to dobrze, że daszek ze słupkami odcięty. Będziesz miał dokładne wymiary i punkty gdzie i jak to montować. |
No dokładnie, sam dach laminatowy przyklejony jest do blaszanego tylko przy pomocy jakiegoś materiału sikaflexowatego. Jak oddzielę laminat od resztki dachu to uzyskam idealny szablon. To będzie budowa a raczej odbudowa od dupy strony . Zabudowa cała jest z elektryką i wszystkimi bajerami, brak bazy, ale poszukiwania w toku. produkt końcowy ma być taki jak na foto
vwyogi - 2016-11-28, 11:34
ale dach z Nugget'a nie bedzie pasował do Twojego sprintera chyba, ze ma juz nowa bazę. do swojego to raczej dach Ci potrzebny z James Cooka.
P.S.
Dach oprócz klejenia jest mocowany do zwmocnień a wzmocnienia nitowane do karoserii
Darek Szczecin - 2016-11-28, 12:04
vwyogi napisał/a: | ale dach z Nugget'a nie bedzie pasował do Twojego sprintera chyba, ze ma juz nowa bazę. do swojego to raczej dach Ci potrzebny z James Cooka.
P.S.
Dach oprócz klejenia jest mocowany do zwmocnień a wzmocnienia nitowane do karoserii |
To nie tak, Sprinter Panzer to projekt zakończony, teraz ruszam z projektem Nugget i powstać ma NUGGET jak na foto na Fordzie Custom mam całą zabudowę oryginal westfalia
vwyogi - 2016-11-28, 12:12
Darek Szczecin napisał/a: | vwyogi napisał/a: | ale dach z Nugget'a nie bedzie pasował do Twojego sprintera chyba, ze ma juz nowa bazę. do swojego to raczej dach Ci potrzebny z James Cooka.
P.S.
Dach oprócz klejenia jest mocowany do zwmocnień a wzmocnienia nitowane do karoserii |
To nie tak, Sprinter Panzer to projekt zakończony, teraz ruszam z projektem Nugget i powstać ma NUGGET jak na foto na Fordzie Custom mam całą zabudowę oryginal westfalia |
to OK, czekamy na relację. A zktórego roku ta zabudowa? Westfalia instalację puszczała dołem i w odpowiednim miejscu szła ewentualnie po słupkach do góry. Jak masz dach uciety to dużej rzeżby z instalacją nie będzie, ewentualnie do oświetlenia.
Darek Szczecin - 2016-11-28, 12:16
vwyogi napisał/a: | Darek Szczecin napisał/a: | vwyogi napisał/a: | ale dach z Nugget'a nie bedzie pasował do Twojego sprintera chyba, ze ma juz nowa bazę. do swojego to raczej dach Ci potrzebny z James Cooka.
P.S.
To nie tak, Sprinter Panzer to projekt zakończony, teraz ruszam z projektem Nugget i powstać ma NUGGET jak na foto na Fordzie Custom mam całą zabudowę oryginal westfalia |
to OK, czekamy na relację. A zktórego roku ta zabudowa? Westfalia instalację puszczała dołem i w odpowiednim miejscu szła ewentualnie po słupkach do góry. Jak masz dach uciety to dużej rzeżby z instalacją nie będzie, ewentualnie do oświetlenia. |
rok 2014 i wszystkie wiązki mam webasto jest setrowanie z wyświetlaczem jest, jakieś moduły od czegoś też są generalnie chyba jest wszystko nawet śrubki i wkręty
vwyogi - 2016-11-29, 10:45
ten moduł do ogrzewania i lodówki jest od Westfalii czyli był taki sam w T4, sprinterach i innch czyli schemat jest powszechnie dostepny w necie. Jak nie uda się wygooglac to daj znać pomogę.
Darek Szczecin - 2016-11-29, 11:11
vwyogi napisał/a: | ten moduł do ogrzewania i lodówki jest od Westfalii czyli był taki sam w T4, sprinterach i innch czyli schemat jest powszechnie dostepny w necie. Jak nie uda się wygooglac to daj znać pomogę. |
Do sterowaniem wszystkim jest taki moduł z dużym ekranem ciekłokrystalicznym zamontowany w podsufitce szoferki, kupę wiązek z wtykami mam, ale każdy schemat by się przydał, nawet miejsce jak i gdzie te wiązki poprzeciągać. Nic nie mogę w sieci wyszukać, znalazłem tylko instrukcję obsługi NUGGET taka wspólną dla Transita i Transita Custom, zabudowa w sumie podobna. Szukam bazy, ale po zmianach w przepisach odnośnie przebudowy blaszaka na kampingowy specjalny to skupiam się na wersjach minimum 5 osobowych, strasznie mało tego na rynku używanych. Jak będzie już auto i wyrypię dziurę w dachu żeby założyć ten laminatowy to też będzie łatwiej wszystko dopasować i rozwiązania same się nasuną. Ale każdy schemat i foty z montażu podzespołów są na wagę złota
A tak na marginesie to nie uwierzycie z jakich materiałów renomowana firma Westfalia to zrobiła, podłoga to już zupełna żenada (płyta OSB z jednej strony pokryta laminatem ala panele) przyklejone to było pianka montażową do blachy podłogi. Szyny kanapy 3 osobowej nie wiercone przez podłogę tylko przyklejone na sikalexowate coś i podłożone pod płytę OSB czyli podłogę. Jak już ruszę z relacją to będę wklejał foty jak nie należy robić i jak firmy renomowane naprawdę wykonują swoja robotę. Albo my przesadzamy z pancernymi rozwiązaniami nieraz?
CORONAVIRUS - 2016-11-29, 15:13
łyknąłeś jeden z zestawów z allegro ?
Darek Szczecin - 2016-11-29, 15:43
BIORCA napisał/a: | łyknąłeś jeden z zestawów z allegro ? |
łyknołem jak rekin, z tego linka który podesłałeś, ten co ja znalazłem był bliżej ciebie to nie chciałem ci w rejon wchodzić . Browar ci się należy bo mnie zainspirowałeś, że taki mały rozpoznawczy kamperek przydatny mi będzie . I znajomi już się cieszą że będą mieli jak z nami podróżować. A mi na miasto jako osobówka pewnie się fajnie spisze. Szkoda że już nie da rady jak przed lipcem z blaszanki wytworzyć kamera, teraz trzeba szukać Custom kombi lub doka
mrsulki - 2016-11-29, 20:40
Darek Szczecin napisał/a: | Szukam bazy |
Toć masz Honkera. Drobne przeróbki i będzie jak ta lala
CORONAVIRUS - 2016-11-29, 21:19
Darek Szczecin napisał/a: | BIORCA napisał/a: | łyknąłeś jeden z zestawów z allegro ? |
łyknołem jak rekin, z tego linka który podesłałeś, |
też bym łyknął gdybym nie miał innych rozpoczętych pierdół ... leżało by wszystko z rok i gniło ... powodzenia w szukaniu wozidła , będzie piękna fura , już to widzę
Darek Szczecin - 2016-11-29, 23:46
mrsulki napisał/a: | Darek Szczecin napisał/a: | Szukam bazy |
Toć masz Honkera. Drobne przeróbki i będzie jak ta lala | . Honkera beszcześcił nie będę to zabytek . No i sanitarka pomoc niósł będę
Darek Szczecin - 2016-11-29, 23:52
BIORCA napisał/a: | Darek Szczecin napisał/a: | BIORCA napisał/a: | łyknąłeś jeden z zestawów z allegro ? |
łyknołem jak rekin, z tego linka który podesłałeś, |
też bym łyknął gdybym nie miał innych rozpoczętych pierdół ... leżało by wszystko z rok i gniło ... powodzenia w szukaniu wozidła , będzie piękna fura , już to widzę | . Będę się starał żeby wyszło dobrze, spróbuję też porawić Westfalię. Bardzo mi się spodobało wnętrze tego mikrokamperka, takie skrzyżowanie salonki z kamperem w nienachalny rozmiarze. Taki szybki przemieszczator
Szczególnie urzekł mnie ten teścik
https://www.youtube.com/watch?v=rK-OdgID0kw
Spax - 2016-11-30, 10:19
Darek! Czy wersja kamperowa customa to L1 czy L2? Bo jak szukasz DoKa to chyba tylko w wersji L2 występują a te trochę inny dach mają.
http://www.transitcenter....ecification.php
miklo75 - 2016-11-30, 10:59
A kibel jest?
Darek Szczecin - 2016-11-30, 10:59
Żeby z Custom zrobić Nuggeta potrzebuję wersję L1H1 z drzwiami przesuwanymi tylko z prawej strony. Ilość miejsc minimum 5 bo tyle miejsc oferuje zabudowa Nugget, no i idealnie żeby klapa była z tylu a nie drzwi dwuskrzydłowe. Więc jak ktoś coś takiego zauważy gdzieś to proszę o info. Na Alledrogo jest tylko jedna sztuka prawie pasująca 2014 rok, prawie bo ma z tylu drzwi a nie klapę. Nówki sztuki nie biorę pod uwagę na tą chwilę, bo tam trzeba prawie cały dach wyciąć , przy nowym aucie to stresujące jest
vwyogi - 2016-11-30, 11:17
Darek to jednak z tym schematem bnie pomoge bo wychodzi , że Westfalia odswiezyła model panelu w ostatnich latach a ja mam do tego starszego panelu.
Co do ciecia dachu to prosta robota, robiłem w T4 zakładając podnoszony dach tez od Westfalii. Najbardziej pracochłonne jest oddzielenie wzmocnień z dachu dawcy. Jest klejony i dodatkowo nitowany. Dawca swieży więc klej pewnie bedzie trzymał wściekle.
Darek Szczecin - 2016-11-30, 17:41
vwyogi napisał/a: | Darek to jednak z tym schematem bnie pomoge bo wychodzi , że Westfalia odswiezyła model panelu w ostatnich latach a ja mam do tego starszego panelu.
Co do ciecia dachu to prosta robota, robiłem w T4 zakładając podnoszony dach tez od Westfalii. Najbardziej pracochłonne jest oddzielenie wzmocnień z dachu dawcy. Jest klejony i dodatkowo nitowany. Dawca swieży więc klej pewnie bedzie trzymał wściekle. |
Z elektryką zacznę walkę jak już baza będzie, ale jak coś trafisz mniej więcej pasującego to podsyłaj. Dach będę pruł długo, już widzę ile metrów spoiny muszę rozwalić, piłka wibracyjna i jazda. Na tą chwilę czapka wygląda tak
Darek Szczecin - 2016-11-30, 18:03
miklo75 napisał/a: | A kibel jest? |
nie dość że kibel to i pryśnic jest
i było to w komplecie
piotr1 - 2016-11-30, 21:58
Kibel to podstawa
Rambler - 2016-11-30, 23:58
No niechbym ja się mojej małży kazał w takiej budce "wypryszczyć"...
Zaraz byłoby ustawienie do poziomu.
Ale ciekawa relacja się zapowiada... Kibicuję!
Darek Szczecin - 2016-12-01, 00:39
Rambler napisał/a: | No niechbym ja się mojej małży kazał w takiej budce "wypryszczyć"...
Zaraz byłoby ustawienie do poziomu.
Ale ciekawa relacja się zapowiada... Kibicuję! | Luzik to będzie kamper rozpoznawczy poruszający się w pobliżu Panzerkampera który ma prysznicowanie we wnętrzu środka . Normalnie jak w armii duża jednostka ma w pobliżu mniejszą szybciej manewrującą o ograniczonej sile ognia . No i bym zapomniał o Honkerze sanitarce niosącej pomoc niekoniecznie medyczną. . Jakiś się uda przeżyć wakacje nad QRF ciągle myślę ale już mam koncept
Darek Szczecin - 2017-01-15, 20:51
No i w końcu trafiłem pasującą bazę , rocznik 2015 przebieg 23000 km, Nie wiem czy rozpoczynać wątek w dziale Budujemy Kampera, to będzie w sumie składanie . Z elektyką trochę walki będzie Orygnialna wiązka NUgget jakaś skomplikowana jest
mrsulki - 2017-01-15, 21:00
Jak będziesz potrzebował pomocy to daj znać.
Darek Szczecin - 2017-01-15, 21:12
mrsulki napisał/a: | Jak będziesz potrzebował pomocy to daj znać. |
No, do nałożeniem czapki to na pewno 2 siłaczy będę jeszcze potrzebował . No i z elektryką twoje doświadczenie przyda się bardzo, tam w tej wiązce są jakieś straszne kostki z biliardem pinów i moduły których przeznaczenia nawet się nie domyślam . Ale zabawa będzie takie klocki Lego dla dużych chłopców
Spax - 2017-01-15, 23:10
Darek poproś o przeniesienie wątku do działu budowy. Będzie rozsądniej. No i pochwal się bazą! Ostatnio jak byłem w Dreźnie to dopytywałem się u Forda o schemat elektryki i dupa blada. Odesłali mnie do Firmy, która zajmuje się serwisem Westfalii w Dreźnie (Schaffer-Wohnmobile). A tam - "O panie, teraz to wszystko w komputerze i nic na papierze". A jak powiedziałem, że będzie składak to an takie cuś zrobił - Więc chyba będziesz musiał metodą prób i błędów podejść do tematu.
Darek Szczecin - 2017-01-16, 00:23
Spax The Dog napisał/a: | Darek poproś o przeniesienie wątku do działu budowy. Będzie rozsądniej. No i pochwal się bazą! Ostatnio jak byłem w Dreźnie to dopytywałem się u Forda o schemat elektryki i dupa blada. Odesłali mnie do Firmy, która zajmuje się serwisem Westfalii w Dreźnie (Schaffer-Wohnmobile). A tam - "O panie, teraz to wszystko w komputerze i nic na papierze". A jak powiedziałem, że będzie składak to an takie cuś zrobił - Więc chyba będziesz musiał metodą prób i błędów podejść do tematu. |
W bazie to nawet jeszcze nie siedziałem , chłopaki me wierne przyprowadzili z pod Warszawy, ja łykend mam dla rodziny. Generalnie stwierdzili że wygodne i zpierdzielające 140 km/h robi na 2500 rpm. Jeśli chłop mój stwierdził że wygodne, a ma dokładnie 2 m wzrostu to wierzę mu bo w VW T5 się męczył biedaczek. Spaxie obyty w krajach ościennych i nie tylko jak coś ci się uda wydobyć ze schematów oryginalnych to w winie utopię przedniego gatunku Sam montaż Webasta może mnie powalić ( wygląda że suche montujemy pod podwoziem) ale mogę się mylić. Kurde żeby mieć chociaż foty oryginała od spodu. Jak już zacznę tworzyć to utworzę w dziale Budowy kampera. jutro będę rejestrował pojazda w PL. Tego nabyłem, https://www.otomoto.pl/of...-ID6yHx2p.html. Z DMC minimum 2,9t jak tem właśnie cieżko coś wyszukać. Kolor nie pasi do czapki, drzwi do wywalenia, klapa musi być, ale z DMC prawie będzie ok więc do boju
Spax - 2017-01-16, 01:27
Gratulacje.
Utopić mnie w winie się nie da. Co najwyżej w wyborowej Z tydzień jadę ponownie do Drezna - może coś uda mi się wyskubać od nich.
edit: wywal linka z ogłoszeniem bo nieaktualne ha ha - ja już wcześniej widziałem
Darek Szczecin - 2017-01-16, 02:24
Spax The Dog napisał/a: | Gratulacje.
Utopić mnie w winie się nie da. Co najwyżej w wyborowej Z tydzień jadę ponownie do Drezna - może coś uda mi się wyskubać od nich.
edit: wywal linka z ogłoszeniem bo nieaktualne ha ha - ja już wcześniej widziałem |
przeprowadź regularną korupcję, wywiad,kontrwywiad, zezwalam na tortury porwij, zabierz komputer, dysk twardy, załóż podsłuch, możemy przeprowadzić cyber atac, (IP potrzebny tylko), generalnie pozyskaj dane wszelkimi środkami , bierz nawet jeńców
Spax - 2017-01-16, 18:32
Ty się chyba za dużo filmów naoglądałeś Panie sekretarki to jest rozwiązanie
Darek Szczecin - 2017-01-16, 19:35
Spax The Dog napisał/a: | Ty się chyba za dużo filmów naoglądałeś Panie sekretarki to jest rozwiązanie |
A no, o Bondzie. A jeśli kolega stosuje uwodzenie jako środek do uzyskania celu to to już jest wyższa klasa
Spax - 2017-01-22, 19:08
The Nuclear Nugget Się Pan wpakował na minę elektroniczną. Prawie wszystko sterowane komputerem.
Nic nie znalazłem na forum nuggeta. Ale poczytałem trochę i wnosek taki, że dupa blada. Trzeba do Westfalii pisać i liczyć na ich życzliwość.
EDIT: http://www.etis.ford.com/?lang=pl&country=PL w zakładce opłaty zobacz co i jak...
W załączniku poniżej duperele.
|
|