Kupujemy kampera - Kupuję kampera - proszę o poradę
marcelde - 2016-12-09, 21:16 Temat postu: Kupuję kampera - proszę o poradęWitam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy wpis. Nie mogłem znaleźć działu "Przedstaw swoje CV, dlatego od razu piszę tutaj (Przyjmuję do wiadomości, że na forum mile widziane jest przedstawienie się w dziale "Przedstaw swoje CV").
Krótko i zwięźle. W przyszłym roku realizuję projekt filmowy, który wymagać będzie podróży po całej Polsce od wiosny do zimy, z możliwością zatrzymania się gdziekolwiek (gdzie to tylko dopuszczalne). Dystans miesięczny to około 3000km (to jest założenie, nie wiem do końca jak będzie w rzeczywistości). Potrzebuję domu na kołach dla mnie i mojej żony.
Zamierzam kupić jakąś starą alkowę, zupełnie ją odświeżyć od środka i z zewnątrz.
Przyznam się bez bicia że nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o użytkowanie czy kupowanie kampera, dlatego kieruję się do Was z prośbą o radę.
Nie wiem jakie tu na forum istnieją określenia samochodu nad którego kupnem się zastanawiam, ale ja bym powiedział, że to stary trup Chodzi o Fiata Ducato z lat 80. Lub Peugota, jak rozumiem to podobne konstrukcje? (czemu taki? ponieważ jest piękny, z charakterem i w 100% wpisuje się w estetykę mojego projektu)
Tutaj przykłady
Numer jeden Numer dwa ten jest o wiele ładniejszy, lepiej doposażony, o czym świadczy cena.
Czy auto z takim rocznikiem jeszcze w ogóle jakoś jeździ? Da się znaleźć jakiś rozsądny egzemplarz? Oczywiście kupowałbym ze znajomym mechanikiem, który by wszystko obejrzał, chciałbym jedynie wiedzieć, czy jest sens szukać takich kamperów na allegro/otomoto/mobile.de
Proszę mnie nie zabijać śmiechem jeśli mam nierealne plany, ale mój budżet to 40k zł na gotowy kamper, czyli:
- odpicowany z zewnątrz (biały lakier, zabudowa cała na biało)
jeśli się uda - powiększona łazienka (nie potrzebuję tak dużo miejsca do siedzenia jak to zwykle znajduję w kamperach)
- wnętrze z meblami w stylu skandynawskim - robione na własną rękę
- zapewnione wydajne ogrzewanie postojowe
Zatem mogę wydać około 20-30k zł na auto przed remontem.
Wiem, że są ludzie, którzy wystrzegają się jak ognia kupna starego samochodu, ale mi to nie straszne, tylko jeśli będzie jeździł, czyli spełniał swoje zadanie
To nie mają być pięciogwiazdkowe wakacje, tylko realizacja marzenia - zdaję sobie sprawę, że mieszkanie na dłuższą metę w kamperze będzie usiane niedogodnościami, ale jesteśmy młodymi ludźmi i zniesiemy je dzielnie.
Dla zainteresowanych - to będzie film dokumentalny przedstawiający, w niespotykany dotąd sposób, najpiękniejsze miejsca naszego kraju. Podzielę się stroną internetową projektu gdy tylko ruszy. Na razie siedzę w Norwegii i odkładam norweskie korony, które pomogą mi go zrealizować.amples - 2016-12-09, 21:21
marcelde napisał/a:
Nie mogłem znaleźć działu "Przedstaw swoje CV, dlatego od razu piszę tutaj (Przyjmuję do wiadomości, że na forum mile widziane jest przedstawienie się w dziale "Przedstaw swoje CV").
za taka kasę da się zdziałać fajne auto ... spokojnie.onionskin - 2016-12-09, 21:27 Zdjęcie z pierwszej propozycji:
ściana po lewej- wykładzina ściany już zgniła.marcelde - 2016-12-09, 21:36 Temat postu: Re: Kupuję kampera - proszę o poradę
BIORCA napisał/a:
za taka kasę da się zdziałać fajne auto ... spokojnie.
I o to mi chodziło, dziękuję, również za link do "miejscówek".marcelde - 2016-12-09, 21:44
onionskin napisał/a:
Zdjęcie z pierwszej propozycji:
ściana po lewej- wykładzina ściany już zgniła.
Dobre oko dzięki. Jednak te linki wkleiłem tylko dla przykładu, tak jak pisałem, nie wiedziałem w ogóle czy te roczniki jeszcze się do czegoś nadają (mam nadzieję, że nikogo nie obraziłem, może jest tutaj dużo ludzi posiadających te auta).mrsulki - 2016-12-09, 21:56
marcelde napisał/a:
tylko jeśli będzie jeździł, czyli spełniał swoje zadanie
W przypadku kamperów zwłaszcza wiekowych to błędne założenie. 99% sukcesu to znalezienie suchej , nie zgnitej i nie zniszczonej zabudowy. Mechanika to sprawa drugorzędna. Dlaczego? Już odpowiadam doprowadzenie zgniłka do ładu to koszt 25-30 tysięcy pln, natomiast remont blacharki i mechaniki podwozia to 2-3tysiące pln.marcelde - 2016-12-09, 22:03
mrsulki napisał/a:
W przypadku kamperów zwłaszcza wiekowych to błędne założenie. 99% sukcesu to znalezienie suchej , nie zgnitej i nie zniszczonej zabudowy. Mechanika to sprawa drugorzędna. Dlaczego? Już odpowiadam doprowadzenie zgniłka do ładu to koszt 25-30 tysięcy pln, natomiast remont blacharki i mechaniki podwozia to 2-3tysiące pln.
Wielkie dzięki za tę poradę. Nie wiedziałem, że taka reperacja może tyle wynieść.silny - 2016-12-10, 06:51 tak jak chłopaki radzą , skup sie na jak najmniej zgnitej zabudowie bo suchych domków z tamtych lat to tyle co kwiatów paproci jawy88 - 2016-12-10, 06:55
marcelde napisał/a:
mrsulki napisał/a:
W przypadku kamperów zwłaszcza wiekowych to błędne założenie. 99% sukcesu to znalezienie suchej , nie zgnitej i nie zniszczonej zabudowy. Mechanika to sprawa drugorzędna. Dlaczego? Już odpowiadam doprowadzenie zgniłka do ładu to koszt 25-30 tysięcy pln, natomiast remont blacharki i mechaniki podwozia to 2-3tysiące pln.
Wielkie dzięki za tę poradę. Nie wiedziałem, że taka reperacja może tyle wynieść.
dodam ze 25-30 tysiecy to koszt materiałów bez robocizny .. w linku przykład http://ww.camperteam.pl/f...d5740dc101c366cBronek - 2016-12-10, 07:09 Moim skromnym zdaniem, kluczowym aspektem jest czas i motywy inwestycji.
Kamper ma być pomocny w przedsięwzięciu a to odbywać się za ok 4 miesiące (wiosna).
Raczej zamiast nastawiać się na remont, bardziej należy chyba poszukać takiego co wymaga drobnych napraw.
Tym samym jednak będzie droższy,.
A to trudniejsze, nawet wyższa cena gwarancji nie daje w 100% sprawności.
Jeśli naprawdę i na poważnie zadaniem pierwszoplanowym ma być użytkowo/zawodowy motywacja do zakupu,
to dałbym sobie miesiąc lub dwa na znalezienie kampera, "niemal gotowego do jazdy"
, a gdy to się nie uda odpuściłbym taką koncepcję.
Czyli im bliżej wiosny, tym musisz znaleźć lepszego kampera.
i
Tym bardziej, że na przedwiośniu ruch w warsztatach się zagęści . No chyba, że masz sam "moce przerobowe" i warunki.
Oczywiście zawsze może zdażyć się łut szczęścia. Okazje się zdarzają, a Ty masz w tej chwil7 daleko by z tak7ch skorzystać.
To raczej mało prawdopodobne, że uda się od razu kupić jak " będziesz gotowy",
Powdzenia Istvan - 2016-12-10, 09:05 W kamperach meble są istotnym elementem usztywniającym konstrukcję. Przy Twoich planowanych zmianach musisz o tym pamiętać . Powodzenia .Andrzej 73 - 2016-12-10, 11:46 Nie chcę Kolegi zniechęcać do wykonania swojego planu , ale w tej kasie będzie ciężko znaleźć coś dobrego i suchego.
W bieżącym roku w lipcu i sierpniu jeździłem ze szwagrem i siostrą w poszukiwaniu kamperka.
Początkowo budżet 40 tyś. , ale po pierwszych wycieczkach poszukiwawczych szybko trzeba było podnieś kwotę na zakup.
Zakończyło się kupnem za 74 tyś. Następnie trzeba było wykonać drobne naprawy np. wymiana okna dachowego , wymiana ramy drewnianej w oknie zabudowy i dodatkowo kilku innych napraw.
Napisałem to dla przybliżenia tematu , ponieważ sam posiadając suchego kampa nie miałem pojęcia , że tak trudno jest znaleźć coś suchego.
Kupujesz kampera droższego i lepszego ,a na jesień go sprzedajesz marcelde - 2016-12-10, 20:06 Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
Co myślicie o tym Chevrolecie? Trzeba by dodać łazienkę na pewno. (wiem, że muszę uważać żeby nie przekroczyć DMC). A jak z częściami jeśli coś w mechanice padnie? Czy to go nie dyskwalifikuje? Edit, widzę, że on chyba jest powyżej 3,5t.
Na razie moim faworytem jest kamper który podałem jako przykład w pierwszym poście. Chyba wyślę kolegę żeby pojechał go obejrzeć.marcelde - 2016-12-10, 20:11
Bronek napisał/a:
Moim skromnym zdaniem, kluczowym aspektem jest czas i motywy inwestycji.
Kamper ma być pomocny w przedsięwzięciu a to odbywać się za ok 4 miesiące (wiosna).
Dzięki! Sensownie napisane. Będę mieć człowieka, który zacznie remont podczas mojej nieobecności w kraju. Do tego zakładam lekki poślizg aby ze wszystkim się wyrobić.Bronek - 2016-12-10, 20:50 Panele na suficie... mogą kryć niespidzianki i na oko to inna liga wagowa. Ad chevy
Jeśli chce się kupić, to po krótkiej "grze wstępnej" na forum i w internecie, trzeba ruszyć i oglądać.
Lub wysłać umyślnego...
Samochody warte swej ceny nie stoją długo. Okazje to okazje i rzadkie..
W tych pieniądzach szału nie ma. I niestety wszystko drożeje.
Wiele tu pisano... Na naszym rynku raczej w większości, to auta po przejściach, jeśli mają niższą cenę jak w cywilizacji.
Zaletą jest to, iż będziecie podróżować w dziewiczym roku po kraju, czyli strach że się rokraczy w trasie o niebo mniejszy Filip.Z - 2016-12-11, 07:28 Witaj
Wczytałem się w Twojego posta i tak sobie myśle że będąc na Twoim miejscu (jeśli mogę Ci doradzić) zakładając budżet 30-40tys poszedłbym w coś takiego;
http://otomoto.pl/oferta/...t-ID6yAFhL.html
nie chodzi mi o ten konkretnie model a o typ pojazdu.Grono ludzi z C.T używa takich aut i robią naprawdę tysiące km.
Chodzi mi o fakt że unikasz w znacznym stopniu tej "mokrej ściany"a wież mi tu nie jeden po
zakupie miał to i prosił o pomoc więc kasę w remont można przeznaczyć w doposażenie
auta markiza, ściany do niej ,bagażnik rowerowy itd itd na pewno Cię to bardziej ucieszy
Ten nie ma łazienki ale widziałem modele które mają więc może warto ten kierunek obrać.
P.s
Przejrzyj sobie katalogi Reimo Frankana czy Movera są podobne to pobudza wyobraźnie w co można doposażyć pojazd zanim go skreślisz.
Przed zakupem poproś kogoś o pomoc KONIECZNIE aby pasja nie przeszła w zmęczenie materiału i nienawiść silny - 2016-12-11, 07:44 rok w t4
chcą jezdzić cały rok
alkowa daje przestrzeńmarcelde - 2016-12-11, 12:24
silny napisał/a:
rok w t4
chcą jezdzić cały rok
alkowa daje przestrzeń
Racja! Dzięki Filip.Z, ale jeśli nie uda mi się znaleźć czegoś w budżecie, to go zwiększę po prostu Czytam trochę forum i widzę, że rzeczywiście ciężko znaleźć coś fajnego w tym przedziale. Jeden kolega kupił, wszyscy mu gratulowali zakupu, jeździł parę miesięcy, potem sprzedał i żałował. Nie pamiętam już co to za wątek był.mischka - 2016-12-11, 14:17 Znajomy z Austrii chce sprzedać swoje Hobby, coś tam z silnikiem nie tak więc bez lawety się nie obejdzie.Darek Szczecin - 2016-12-11, 14:51 Fajna furka, te zabudowy chyba takie nie przeciekające są. Albo tak tylko mi się wydaje andi at - 2016-12-11, 15:07 Plastik to jest czy sie mylekubaepa - 2016-12-11, 15:41
mischka napisał/a:
Znajomy z Austrii chce sprzedać swoje Hobby, coś tam z silnikiem nie tak więc bez lawety się nie obejdzie.
na ile kolega wycenia to hobby?mischka - 2016-12-11, 15:44 w razie czego dowiem się szczegółów...marcelde - 2016-12-11, 23:20 Lubię ten układ kuchni. Mogę prosić o więcej szczegółów?mischka - 2016-12-12, 08:56 Po południu do niego zadzwonię, postaram się dowiedzieć jak najwięcejtom-cio - 2016-12-12, 21:32 To podaj cene ogolnie,bo byc moze tez sie w kolejce ustawie,laweta nie problem,kumpel ciezarowa laweta volvo lata,wiec kto wie....mischka - 2016-12-12, 21:39 coś nie odbiera telefonów, może się rozmyślił kaziek - 2016-12-27, 15:34 Temat postu: Re: Kupuję kampera - proszę o poradę
marcelde napisał/a:
Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy wpis. Nie mogłem znaleźć działu "Przedstaw swoje CV, dlatego od razu piszę tutaj (Przyjmuję do wiadomości, że na forum mile widziane jest przedstawienie się w dziale "Przedstaw swoje CV").
Krótko i zwięźle. W przyszłym roku realizuję projekt filmowy, który wymagać będzie podróży po całej Polsce od wiosny do zimy, z możliwością zatrzymania się gdziekolwiek (gdzie to tylko dopuszczalne). Dystans miesięczny to około 3000km (to jest założenie, nie wiem do końca jak będzie w rzeczywistości). Potrzebuję domu na kołach dla mnie i mojej żony.
Zamierzam kupić jakąś starą alkowę, zupełnie ją odświeżyć od środka i z zewnątrz.
Przyznam się bez bicia że nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o użytkowanie czy kupowanie kampera, dlatego kieruję się do Was z prośbą o radę.
Nie wiem jakie tu na forum istnieją określenia samochodu nad którego kupnem się zastanawiam, ale ja bym powiedział, że to stary trup Chodzi o Fiata Ducato z lat 80. Lub Peugota, jak rozumiem to podobne konstrukcje? (czemu taki? ponieważ jest piękny, z charakterem i w 100% wpisuje się w estetykę mojego projektu)
Tutaj przykłady
Numer jeden Numer dwa ten jest o wiele ładniejszy, lepiej doposażony, o czym świadczy cena.
Czy auto z takim rocznikiem jeszcze w ogóle jakoś jeździ? Da się znaleźć jakiś rozsądny egzemplarz? Oczywiście kupowałbym ze znajomym mechanikiem, który by wszystko obejrzał, chciałbym jedynie wiedzieć, czy jest sens szukać takich kamperów na allegro/otomoto/mobile.de
Proszę mnie nie zabijać śmiechem jeśli mam nierealne plany, ale mój budżet to 40k zł na gotowy kamper, czyli:
- odpicowany z zewnątrz (biały lakier, zabudowa cała na biało)
jeśli się uda - powiększona łazienka (nie potrzebuję tak dużo miejsca do siedzenia jak to zwykle znajduję w kamperach)
- wnętrze z meblami w stylu skandynawskim - robione na własną rękę
- zapewnione wydajne ogrzewanie postojowe
Zatem mogę wydać około 20-30k zł na auto przed remontem.
Wiem, że są ludzie, którzy wystrzegają się jak ognia kupna starego samochodu, ale mi to nie straszne, tylko jeśli będzie jeździł, czyli spełniał swoje zadanie
To nie mają być pięciogwiazdkowe wakacje, tylko realizacja marzenia - zdaję sobie sprawę, że mieszkanie na dłuższą metę w kamperze będzie usiane niedogodnościami, ale jesteśmy młodymi ludźmi i zniesiemy je dzielnie.
Dla zainteresowanych - to będzie film dokumentalny przedstawiający, w niespotykany dotąd sposób, najpiękniejsze miejsca naszego kraju. Podzielę się stroną internetową projektu gdy tylko ruszy. Na razie siedzę w Norwegii i odkładam norweskie korony, które pomogą mi go zrealizować.
A może zobacz tutaj: http://www.kampery.wadows...daz-campery.php Mają bardzo bogatą ofertę i w sumie w przystępnej cenie. Albo wynająć - myślałeś nad tą opcją?Socale - 2016-12-28, 12:32 Temat postu: Re: Kupuję kampera - proszę o poradę
marcelde napisał/a:
...
Czy auto z takim rocznikiem jeszcze w ogóle jakoś jeździ? Da się znaleźć jakiś rozsądny egzemplarz?
Na te 2 pytania odpowiem Ci.
1. Mój "BYŁ", ten z awatara po moich pracach pod maską jeździ tak:
https://www.youtube.com/watch?v=mGE_9O63n_8
Rozwiałem wątpliwości?
.
2. Sprzedałem go dokładnie rok temu, forumowiczowi mało aktywnemu http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=23321
ale spróbuj jakoś nawiązać kontakt, (lub google "200% Grudziądz" znajdziesz) może sprzeda. Bywa że po roku wielu z nas dokonuje zmiany chaty.
Jeśli tak, to jak kupiłem go, wyglądał jak z rynsztoka a po 3 latach sprzedawałem jak pałac, nie zdążyłem tylko sprowadzić złotych klamek z Dubaju
Miał tylko jeden zauważony w porę przeciek i poza tym nic, wszystko odświeżone, sprawne. Na forum jest o nim wszystko.
Jedyny w kraju, najsolidniejsza zabudowa z jaką miałem do czynienia. Piszę to, bo w nim moja dusza tkwi.marcelde - 2017-01-01, 23:53 @kaziek Dzięki, jednak wynajem mnie nie interesuje, a obecnie w ofercie mają zbyt drogie jak dla mnie auta.
@Socale - również dziękuję - rozwiałeś moje wątpliwości. Odezwałem się do nich przez ich stronę, zobaczymy tomas67 - 2017-01-02, 07:37 Socale Potwierdzam widziałem twojego kampera w Grudziądzu na 100%
Dokupywał na szrocie przednie fotele takie na wypasie
Nick na forum chyba jeras marcelde - 2017-01-10, 12:00 W poniedziałek moi ludzie jadą obejrzeć to auto, co o nim sądzicie?
Jest długie, ale to raczej dla mnie na plus, więcej miejsca na graty, a trochę tego będę ze sobą wozić (sprzęt foto-video i ubrania żony :D), zastanawiam się tylko jak to wagowo wygląda, dowiem się jak będą na miejscu, najwyżej trzeba będzie szukać sposobów na jego odchudzenie, bo chciałbym ogrzewanie podłogowe zrobić jeśli budżet pozwoli, ale to już będzie osobny wątek na forum - jego remont.
Ponoć był jakiś mały przeciek, chyba w alkowie, do naprawy.
Do opłat celnych i rejestracji. Gość mówił, że akcyza około 2k zł wyniesie + 350 za rejestrację.
Wiem, że samochód jest wart tyle ile ktoś za niego zapłaci, ale co sądzicie o cenie?DC - 2017-01-10, 20:11 Oj,oj, ostrożnie, widać na zdjęciach ordynarnie pomalowany sufit i jakieś fałdy. Chyba nieźle ciekło.
Jeśli twoji ludzie mają blisko to można obejrzeć, ale ja zacząłbym od DACHU CORONAVIRUS - 2017-01-10, 20:53
marcelde napisał/a:
W poniedziałek moi ludzie jadą obejrzeć to auto, co o nim sądzicie?
?
to auto nie ma żadnej KLIMATYZACJI ...facet nie wie co sprzedaje albo wie tylko z ludzi robi frajerów . Socale - 2017-01-10, 21:12 P.H.U. czyli handlarz który we łbie ma tak samo idealnie jak w tym kamperze.
Powinien być profesjonalistą w tym z czego żyje. Tymczasem pali głupa, więc takich "profesjonalistów" omijać. Innych z resztą nie ma... Zlepek bzdur w opisie, nawet o to nie zadbał by było dedykowane do przedmiotu.
Kibel nie obsłużony chyba od lat i niekompletny.
.
Sufit !!!
No przecież "śliczny jest", łatwo na kabrio przerobisz.
.
Jak kupisz kampera, to będziesz miał znacznie więcej ważniejszych czynności do zrobienia niż ogrzewanie podłogowe.
Moim zdaniem to fanaberia, ale wolno Ci.
.
Zdecydowanie za drogi w stosunku do stanu wnętrza. Tani w tej samej cenie byłby gdyby miał zdrowy dach. Puki co, dla mnie dyskwalifikacja.
Wysoka akcyza za silnik bez Turbo - totalna dysproporcja.
Zewnętrznie ok.Tamtam - 2017-01-10, 21:35
marcelde napisał/a:
W poniedziałek moi ludzie jadą obejrzeć to auto, co o nim sądzicie?
Jest długie, ale to raczej dla mnie na plus, więcej miejsca na graty, a trochę tego będę ze sobą wozić (sprzęt foto-video i ubrania żony :D), zastanawiam się tylko jak to wagowo wygląda, dowiem się jak będą na miejscu, najwyżej trzeba będzie szukać sposobów na jego odchudzenie, bo chciałbym ogrzewanie podłogowe zrobić jeśli budżet pozwoli, ale to już będzie osobny wątek na forum - jego remont.
Ponoć był jakiś mały przeciek, chyba w alkowie, do naprawy.
Do opłat celnych i rejestracji. Gość mówił, że akcyza około 2k zł wyniesie + 350 za rejestrację.
Wiem, że samochód jest wart tyle ile ktoś za niego zapłaci, ale co sądzicie o cenie?
Coś z dachem było faktycznie, to widać na zdjęciach.
Jeśli sam sprzedawca mówi że ciekło gdzieś i trzeba to robić to może być duża mina. Zgniłe ściany, grzyb itd.
Jeździłem takim 3 lata temu. Silnik słaby, głośny. Na autostradzie w Niemczech każdy TIR mnie brał. Szanse na wyprzedzanie były tylko z górki. Raz handlarz pisze 100KM, a raz 80KM ma silnik. Z tego co pamiętam to te silniki miały chyba ok 70KM, na pewno nie 100.
Za cenę 25 tyś to powinieneś znaleźć w lepszym stanie i nowszy rocznik.
Pozdrawiammarcelde - 2017-01-10, 22:22 Dziękuję, chyba mi skutecznie odradziliście ten egzemplarz. Poszukiwania w takim razie trwają dalej. Nie chcę zalewać forum każdym kamperem nad którym się zastanawiam, ale chyba nie mam wyboru mrsulki - 2017-01-10, 22:45
marcelde napisał/a:
Nie chcę zalewać forum każdym kamperem nad którym się zastanawiam, ale chyba nie mam wyboru
Ale w takim celu istnieje to forum by pomagać (przynajmniej z założenia )Socale - 2017-01-10, 23:06
marcelde napisał/a:
Dziękuję, chyba mi skutecznie odradziliście ten egzemplarz. Poszukiwania w takim razie trwają dalej. Nie chcę zalewać forum każdym kamperem nad którym się zastanawiam, ale chyba nie mam wyboru
Lecimy do skutku i do znudzenia w tym temacie. Zakładanie nowych tematów do każdego kampera z osobna nie byłoby dobre.
.
Czego się spodziewać w poszukiwaniach.
Najmniej spodziewaj się okazji. W tym przedziale wiekowym, kamper jeśli jest naprawdę godny uwagi, to trzyma cenę, właściwie nie trzyma bo sprzedaje się błyskawicznie, "okazyjna" cena = wady często poważne. To z rąk prywatnych, natomiast handlarzyny kombinują w jaki sposób wysoką ceną otumanić klienta żeby myślał że próchno jest warte tej ceny. I jelenie są a dzięki nim handlarzyny.
Wszystkie moje przyczepy i kampery w karierze sprzedawałem jednym ogłoszeniem, żadnego nie powtarzałem. Stosunkowo drogo ale nabywca nigdy nie kupował z komentarzem "nie wiem nie znam się" tylko za każdym razem ja starałem się z "wiem, znam się, tu/to zrobiłem, tutaj trzeba zrobić."
Lecimy dalej...kubanski - 2017-01-11, 11:22
Tamtam napisał/a:
Za cenę 25 tyś to powinieneś znaleźć w lepszym stanie i nowszy rocznik.
Może niech zacznie szukać od razu Ducato II.Po co się ograniczać
Dzięki takim radom zacznie się znowu poszukiwanie dziewicy w domu publicznym.jawi13 - 2017-01-11, 13:09 A może to https://www.otomoto.pl/of...html#22077f6725 coś o nim było na forum tylko nie mogę znaleźć.Chyba zabudowa po całkowitym remoncie.brams - 2017-01-11, 16:24 Idealny kamper 27 letni z przebiegiem 185000km.
Starzał się i przebieg robił pod tą wiatą? marcelde - 2017-01-11, 19:44
Dzięki, ale trochę za krótki jak na moje potrzeby.marcelde - 2017-01-11, 20:26
Socale napisał/a:
marcelde napisał/a:
Dziękuję, chyba mi skutecznie odradziliście ten egzemplarz. Poszukiwania w takim razie trwają dalej. Nie chcę zalewać forum każdym kamperem nad którym się zastanawiam, ale chyba nie mam wyboru
Lecimy do skutku i do znudzenia w tym temacie. Zakładanie nowych tematów do każdego kampera z osobna nie byłoby dobre.
.
Czego się spodziewać w poszukiwaniach.
Najmniej spodziewaj się okazji. W tym przedziale wiekowym, kamper jeśli jest naprawdę godny uwagi, to trzyma cenę, właściwie nie trzyma bo sprzedaje się błyskawicznie, "okazyjna" cena = wady często poważne. To z rąk prywatnych, natomiast handlarzyny kombinują w jaki sposób wysoką ceną otumanić klienta żeby myślał że próchno jest warte tej ceny. I jelenie są a dzięki nim handlarzyny.
Wszystkie moje przyczepy i kampery w karierze sprzedawałem jednym ogłoszeniem, żadnego nie powtarzałem. Stosunkowo drogo ale nabywca nigdy nie kupował z komentarzem "nie wiem nie znam się" tylko za każdym razem ja starałem się z "wiem, znam się, tu/to zrobiłem, tutaj trzeba zrobić."
Lecimy dalej...
Dziękuję za chęć pomocy! W takim razie co sądzicie o tych kamperach:
Kamper Nr 1
Kamper Nr 2
Sztuka Nr 3 Edit: sprzedane
Rozumiem, że raczej nie ma sensu bawić się w takie oferty jedna i druga? Przypomnę tylko, że mój budżet to 40k a jeśli to nie starczy na zbudowanie ładnego domku na kółkach to zwiększę do 50k max.
P.S. Ten ma niezłą moc 114000 KM, może starczy na pokonanie grawitacji Ziemi i wylot w przestrzeń kosmiczną.forhend - 2017-01-11, 21:10 normalnie czasem nie chce czytać,tych wszystkich <pseudo>fachowców.... mrsulki - 2017-01-11, 22:11 Nr 1 wydaje się najrozsądniejszą opcją. Tu masz forumowicza który sprzedaje:
http://www.camperteam.pl/...wprofile&u=3712Brodacz77 - 2017-01-12, 14:21 Jedna uwaga odnośnie nr. 1 - wisi od jesieni, kojarzę go jeszcze z czasów moich poszukiwań. Ceny nie pamiętam. Tak tylko informacyjnie.Andrzej 73 - 2017-01-13, 00:44
marcelde napisał/a:
Ten ma niezłą moc 114000 KM, może starczy na pokonanie grawitacji Ziemi i wylot w przestrzeń kosmiczną.
Autostar zawsze godny uwagi.
mcfly - 2017-01-13, 08:41 nr 3 odpada, bo ja go kupiłem marcelde - 2017-01-13, 13:18
Dzięki! Zleciłem już na poniedziałek oględziny tego kampera, jeśli miłośnik Hermana Melville'a zejdzie z ceny, chyba go kupię, bo nie chce mi się czekać w nieskończoność, a i czasu coraz mniej do wiosny.
@Brodacz77 dzięki za info, może wisi tam przez cenę, postaram się coś stargować.
@mcfly no to udanego użytkowania piotr1 - 2017-01-13, 23:47 Czekamy na info. kubanski - 2017-01-14, 11:45
piotr1 napisał/a:
Czekamy na info.
Musisz robić to wszędzie?
Cytat:
8. Zdajemy sobie sprawę z tego, że forum to nie chat (nie nabijamy postów,
nie komentujemy wszystkiego bez potrzeby, nie lejemy wody, itd.)
Żebyś chociaż zwrócił uwagę na piękną extra lamperię na zabudowie Hymera.Cena to z racji tego dodatku?marcelde - 2017-01-16, 14:30 Nie chciałem robić za przedłużacz, więc z właścicielem pojazdu Nr 1 rozmawiali znajomi, którzy w moim imieniu mieli go kupić. Pojechali dzisiaj z Poznania do Lublina. Auto okazało się godne polecenia, suche, zadbane, suchy silnik, nie przerdzewiałe itd. Coś tam jedynie stuka przy ruszaniu kierownicą, ale powiedział, że albo naprawi to przed sprzedażą, albo obniży cenę o koszt naprawy. Nie było możliwości sprawdzenia instalacji wodnej, z wiadomych przyczyn (temperatura poniżej 0), nie mam jednak tutaj jakiś obaw dzięki ogólnemu wrażeniu jakie zrobił właściciel.
Niestety szanowny mobydik nie zgodził się na jazdę próbną "jeśli będzie wypadek, to będę musiał po sądach chodzić", a sprzedaż (wg niego) i tak mogła by się odbyć tylko z notarialnym upoważnieniem do kupna w moim imieniu (do tego, "nie lubi sprzedawać samochodu komuś kogo nie widzi", a dodam, że mój kolega miał upoważnienie z moim podpisem). Niby rozumiem, ale z drugiej strony to trochę lipa, pieniądze miałby od razu na koncie (przelew natychmiastowy), no ale co poradzisz.
Przylecę do kraju pod koniec stycznia żeby się nim przejechać, kupić i tyle.
Chyba, że w międzyczasie znajdzie się coś lepszego. Z ceny zejdzie dosłownie minimalnie - jeśli zostawię mu dodatkowe wyposażenie (jakieś krzesła, kuchenki turystyczne itp, listę dostanę to będę mógł stwierdzić ile to warte).kubanski - 2017-01-16, 17:51 Może wyświadczył Ci przysługę?
Powinieneś sam poczuć ten klimat i "prędkość" Ducato I (nie krytykując rzeczonego egzemplarza). Możesz być srogo zawiedziony.No chyba że lubisz takie klimaty.
Kamper na takim podwoziu-to epoka lodowcowa i nie ma za co się obrażać.
Do tego planujesz remont,inwestycje w takie cudo
Nie idź tą drogą.Można inaczej.grzegorz_wol - 2017-01-16, 19:07 Kolego Kubański.
"Można inaczej "- czyli jak.
Był byś tak miły i rozwinął...
Sam jestem ciekaw opinii jak można w tym kraju nabyć bezpiecznie suchego i szczelnego kampera za cenę adekwatną do stanu.
Przepraszam Autora wątku ale Kolega Kubański mnie tak zaciekawił że musiałem zapytać.kubanski - 2017-01-16, 20:14
grzegorz_wol napisał/a:
Sam jestem ciekaw opinii jak można w tym kraju nabyć bezpiecznie suchego i szczelnego kampera za cenę adekwatną do stanu.
Odpowiedź prosta:przeznaczyć ODPOWIEDNI budżet.
ALE możesz nie przekręcać intencji zawartej w mojej wypowiedzi ?
Ostatnio jakiś wysyp roszczeniowców żądających gotowych rozwiązań.Czytać forum,po co ?
Żeby nie rozmydlać tematu jak to w tradycji i nie przepraszać :
Jedna z wielu podpowiedzi dla autora (słyszałem słowo remont,budżet max 50tys.) np:
Niska akcyza,później silnik 2.8 i można jechać,a nie ciągnąć się na dwójce pod górę.
Edit:
Starałem się być miły. IAAN - 2017-01-16, 20:23 Ten kamper na ducato I z takim silnikiem 2,5 TD pojedzie więcej niż 100 km/h miałem większego i cięższego z tym samym silnikiem i 110 km/h nie było dla niego żadnym problememSocale - 2017-01-16, 21:25 Potwierdzam.
Mój, ten z awatara:
Ale żeby tak jeździł to zajrzałem w silniku praktycznie do wszystkiego.
Kilka relacji jest na forum.
Sądzę że zakup jakikolwiek by nie był, dla spokojności na drodze kilka czynności pod maską profilaktycznie każdy musi wykonać, sprawdzić, ocenić, wyregulować.grzegorz_wol - 2017-01-16, 21:28 Czesc Irku
Nie znam się na silnikach ale stosunek mocy do masy tego Hymerka nie wygląda źle.
No Kolego Kubański dziękuję że się przynajmniej starałeś.
Po obejrzeniu filmiku stwierdzam że i klimat i prędkość so bardzo ale to bardzo podobne jak w moim.
Wiem wiem też mam pełnoletniego. kubanski - 2017-01-16, 22:49 Filmik wygląda bardzo ładnie.Na płaskiej jak stół S3.
Dłuugie wzniesienie,trochę wiatru i parę tirów do wyprzedzenia,o poważniejszych górkach
nie wspominając.Jaka będzie prędkość,który bieg,hałas w kabinie?
Autor tematu jest świadomy?Jeżeli tak wolna droga.mrsulki - 2017-01-16, 23:06 kubanski, a czym Ty jeździsz,jeśli można spytać? Bo coś z avatara nie wynika. Swoją drogą straszny sceptyk jesteś, parafrazując klasyka co post to na nie tylko wódkę pić to na tak Każdy ma to na co go stać lub co lubi, i wygląda na to że musisz się z tym pogodzić.Socale - 2017-01-17, 00:07
kubanski napisał/a:
Filmik wygląda bardzo ładnie.Na płaskiej jak stół S3.
Dłuugie wzniesienie,trochę wiatru i parę tirów do wyprzedzenia,o poważniejszych górkach
nie wspominając.Jaka będzie prędkość,który bieg,hałas w kabinie?
...
Aaaa dziękuję
Przypomnę że to jest mój film z mojego kampera (alkowa, pierwszy od lewej) kręcony po tym, jak wykonałem chyba wszystkie czynności pod maską, zestroiłem silnik chyba lepiej niż gitara Angusa (AC/DC).
Auto radziło sobie bardzo fajnie (260kkm przebiegu), hałas nie męczył bo wytłumiony był, na długich odcinkach nie goniłem koników ile sił bo ja leń jestem. Jak miałbyś ochotę to zerknij na inne filmy z podobnym tytułem, jeden z nich to pokonywanie masywu Velebit, całkiem żwawo i bez adrenaliny. A gdybyś jeszcze znał historię przejazdu przez krainę niedźwiedzi*... Ewa płakała, ja się zesrałem, auto nie.
* Brak filmu, brak zdjęć, ze strachu wjazdu tam gdzie nie powinienem, nikt nie myślał by to utrwalić, modliliśmy się o szczęśliwy zjazd a groziło nam 7km na wstecznym. Jedynie opisałem tą przygodę gdzieś tu na forum.
Tymczasem popatrz na przyjemniejsze.
https://www.youtube.com/r...geot+J5+2%2C5TDmarcelde - 2017-01-17, 23:05 Dziękuję wszystkim za wpisy, odpowiem jak będę mieć chwilę. Pozdrawiammarcelde - 2017-01-19, 20:28 Zupełnie nie wiem dlaczego zapomniałem o OLX, w ogóle go nie przeglądałem podczas moich poszukiwań. Teraz to zrobiłem i znalazłem trzy samochody, możecie napisać co o nich myślicie? Ponieważ jestem nowicjuszem bardzo pomocne są dla mnie komentarze nawet negatywne - w sensie, nie tylko "bierz tego bo wydaje się najlepszy" tylko dlaczego pozostałe nie są ok.
Nr 4 nagrzałem się na tego, nie wiem czemu, ma coś w sobie, co prawda jest trochę przykrótkawy jak na mój gust, ale od biedy moglibyśmy się w nim urządzić, kusi ceną.
Nr 6 czy ten jest największy z nich wszystkich?Socale - 2017-01-19, 21:00
marcelde napisał/a:
Nr 4 nagrzałem się na tego, nie wiem czemu, ma coś w sobie, co prawda jest trochę przykrótkawy jak na mój gust, ale od biedy moglibyśmy się w nim urządzić, kusi ceną.
4. Wygląda jakby buda była nakładka a jednak przejście z kabiny jest, że nic tam nie cieknie...
Mała lodówka umieszczona wysoko, to trochę odbiega od standardów ale czepiam się.
5. Niby odnowiony ale jakoś nie przyciąga wyglądem, subiektywnie. Widziany był już w ofertach.
6. Nie cierpię bezsensownych oblepów, ale ok jeśli nic nie maskują? Kratka wentylacyjna pod markizą coś maskuje.
Dół budy dookoła nieoryginalny = twórczość nawet udana, zadbano o harmonizację z kabiną ale akurat z barwą 'Henio" się nie wstrzelił. Wnętrze najprzyjaźniejsze. Subiektywnie.skrzychu - 2017-01-20, 21:12
Cytat:
4. Wygląda jakby buda była nakładka a jednak przejście z kabiny jest, że nic tam nie cieknie...
Mała lodówka umieszczona wysoko, to trochę odbiega od standardów ale czepiam się.
Jako stały, choć raczej pasywny bywalec forum (i przy okazji właściciel owego cudeńka ) pozwolę się wtrącić.
Otóż buda nie była nakładana - jest to w pełni oryginalna zabudowa Bimobila (którego z resztą polecono mi na tym forum kilka lat temu, nim go nabyłem). Może dlatego nic tam nie cieknie
Lodówka jest standardowa, z zamrażalnikiem na całej szerokości - umiejscowienie na tej wysokości pozwala zachować nieco godności przy sięganiu po browarek
Odnośnie przecieków - był jeden w rogu obok drzwi - poniżej alkowy. Został usunięty, mokre elementy zastąpione nowymi, wstawiona nowa sklejka itd. Generalnie zrobione zgodnie z zasadami obowiązującymi na forum . Całość oklejona folią samochodową, przy okazji zdjęte wszystkie okna, kratki, klapy i co tam jeszcze było do zewnętrznej powłoki zamocowane i po oklejeniu, uszczelnione butylem, pod kątownikami taśma butylowa. Innych przecieków w trakcie tych prac nie zaobserwowałem.Socale - 2017-01-20, 22:21 HA!!!
No widzisz, rozwiałeś moje "czepiam się".
Ładnie odpisałeś, wytłumaczyłeś, a to już przyciąga, zatem...
Piłka po stronie zainteresowanych.mischka - 2017-01-24, 17:27 Nareszcie znam szczegóły dotyczące kampera ze strony nr 2 tego tematu:
Rocznik 91
1,9 Turbo Diesel
Przebieg 160500km
cena 3500€
W razie jakichkolwiek pytań można śmiało pisać, posiadam więcej zdjęć.marcelde - 2017-02-05, 19:53 Długo milczałem, ale jak mówiłem tak zrobiłem. Przyleciałem w zeszłą niedzielę do Polski, w środę rano pociąg Poznań-Lublin i wieczorem już byłem w Poznaniu naszym pierwszym kamperem
Kupiłem tego. Cena 30500 bez dodatkowego wyposażenia typu krzesła turystyczne itd, oraz z obniżką pokrywającą koszt naprawy luzu w kolumnie kierowniczej. Poza tym auto mechanicznie sprawne.
Teraz piszę już z Norwegii, więc długo się nim nie nacieszyłem, zdążyłem tylko zrobić trochę zdjęć, żeby móc się komunikować ze znajomym, który coś mi tam będzie dłubać w środku.
Ale najpierw kilka zdań o samym kamperze.
No cóż mogę powiedzieć, razem z żoną jesteśmy w nim zakochani! Tak na prawdę to jest nasz pierwszy wspólny, własny dom Jeszcze przed zakupem miałem w głowie różnorakie projekty remontu, zainspirowane głównie tym co zbudował toscaner (można by je streścić do wjechania buldożerem, wywalenia wszystkich mebli i budowy od nowa), ale teraz, po zobaczeniu wnętrza na żywo, stwierdzam, że gra nie warta świeczki. Bo zabudowa jest ok, w miarę funkcjonalna, więc jak to śpiewał Kazik nie ma co wyważać drzwi otwartych na oścież.
Poddamy wnętrze tylko niewielkim przeróbkom. Ale o tym w wątku remontowym później.
Podziękowania za wszystkie sugestie i porady związane z kupnem dla: BIORCA, onionskin, mrsulki, silny, jawy88, Bronek, Istvan, Andrzej 73, andi at, Filip.Z, mischka, Darek Szczecin, kaziek, Socale, tomas67, DC, Tamtam, kubanski, jawi13, brams, forhend, Brodacz77, mcfly, IAAN, skrzychu.
a ha, akurat - będziesz je jak lwia część kamperowej braci naprawiał i modernizował, dziesiątki jak nie setki godzin spędzisz z narzędziami w dłoni.... a gdy już nie będzie naprawdę co robić przyjdzie czas na sprzedaż
w każdym razie gratuję zakupu !! kubanski - 2017-02-05, 20:12 Ważne ze sam jesteś zadowolony.
Zajrzał bym pod te blaszki na dachu,na jaki uszczelniacz położone.Andrzej 73 - 2017-02-05, 20:19 Gratulacje , witaj w rodzinie zakręconych kamperowców. marekoliva - 2017-02-05, 20:26 Gratulacje, niech sluży długo i bezawaryjnie Bronek - 2017-02-05, 20:35 Jako miłośnik i koneser w kibli, to mi się podoba
Sraczyk i natrysk niekolidujące w sumie nie wielkim kamperze to rzadkość.
Marka szlachetna, Takich mebelków już niestety nie robią. Miodzio.
Pikny, klimatyczny.
Gratulacje piotr1 - 2017-02-05, 20:45 Gratulacje maga - 2017-02-05, 21:12 Gratulujemy zakupu kampera niech przynosi radość z wojaży
P.S. Hymery się nie psują,szczególnie z tamtych roczników mrsulki - 2017-02-05, 21:12 No i został ma forum bo to od mobydika Fotele przednie takie jak moje z Espaca wygodne
Gratulacje i niech się spisuje.DC - 2017-02-05, 22:01 Super że udało się dosyć szybko namierzyć właściwego i dokonać zakupu
Teraz tylko planować, planować i można rozpoczynać przygodę kamperową
Powiem w sekrecie że jak wszystko pójdzie ok. to my też będziemy się w przyszły weekend cieszyć z nowego ( nowszego ) kamperka tomas67 - 2017-02-06, 10:23 Gratulacje Rybak - 2017-02-06, 20:45 o super kto szuka ten znajdzie, gratulacje fajny jest mmf - 2017-04-07, 01:10 Gratulację Kolego, ja po takiego goniłem aż do Eindhoven http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=25810 troszkę dalej niż Lublin, powoli dłubie przy nim, sprawia wiele przyjemności i wkrótce pierwszy, dalszy wyjazd. Ale trzeba przyznać auto dla "koneserów"
Pozdrawiam z dolnośląskiego.